За бъдещето на Дясното, Лявото и икономическата теория

В политиката всички се объркаха защо леви партии изпълняват десни програми или десни партии популистки обслужват електората. И всички станаха националисти.

© Надежда Чипева, Капитал

В политиката всички се объркаха защо леви партии изпълняват десни програми или десни партии популистки обслужват електората. И всички станаха националисти.В икономически план, за разлика от днес, Лявото и Дясното имаха ясен профил през 20-и в.


(1) До Голямата Депресия беше последната фаза на свободния капитализъм - продължаваше концентрацията на капитал с все още малко законодателни рестрикции в полза на Труда и все още яхнал първата вълна на глобализацията. В икономическата теория надделяха "потомците" на Жан Батист Сей - създателят на Икономикса и учител на Кейнс Алфред Маршал, Лозанската школа ( математиците Л. Валрас и В. Парето) и Австрийската школа I (Менгер, Баверк, Визер) и II (Мизес, Махлуп и Хайек).


Общото между тях е индуктивният подход, фокусът върху индивида като център на икономическата система, на субективната стойност и пределната полезност. Макар още тогава Парето да е прозрял, че "човек започва ирационално в началото, а след това действа рационално да поправя ирационалното", като цяло двата недостатъка са именно : ( преувеличаване на рационалното у субектите в икономиката и микроикономическият подход). Тези теории са основата на икономическите политики през първата и последната четвъртини на 20-и в., където дясно -либералните правителства на Запад доминират.
(2) Голямата депресия и Световните войни повишиха цената на човешкия и трудовия фактор в икономиката и запазване на демократичната система изискваше Нова сделка. В този контекст теорията на Джон Кейнс за намесата на държавата в икономиката , за да върне изгубеното равновесие ознаменува създаването на модерната макроикономика, където агрегатното търсене стана Фокус на икономическата политика. Новата Сделка на президента Рузвелт стана емблема на тази теория и възроди политическото Ляво на Запад чак до края на 70 те години на вълните на Втората вълна на глобализацията.


Но Лявото беше разбирано на колективно-обществено ниво да се разпределя повече от БВП в полза на по-ниско платените и слаби социално членове на обществото.


Защо Лявото и Дясното станаха анахронизми през 21-ви в.?


На първо място, защото доминиращите икономически теории зад прилаганите политики спряха да работят.


Вдясно, фигурата на предприемача беше заменена от безличната корпорация, която постепенно започна да расте не толкова от предприемачество, колкото чрез създаване и опазване на монополни, олигополни или просто картелни позиции чрез мощни политически лобита. В един момент нейните ръководители просто станаха инвестиционни банкери и финансови капиталисти, след като възвращаемостта на фондовите пазари многократно надхвърли печалбите в реалния бизнес.


Вляво, създадената "работническа буржоазия" беше разрушена, професиите остаряха, заплащането недостатъчно, а делът й БВП - постоянно намаляващ. Опората на демокрацията - средната класа - рязко се сви. Затова и политиките на преразпределение спряха да работят, защото не могат да върнат устойчивостта на икономическата система. Същевременно интернет революцията и дигитализацията създаде нови играчи и погреба много професии. Капиталът като концепция за физически производствени блага и Трудът като концепция за физически създавана стойност ускорено се амортизираха.Стойността все повече се прехвърля към информационните блага и интелектуалната собственост, а тяхното създаване и репликиране все повече се отдалечава от принципите, методите, факторите и моделите на капитализма. Парите започнаха да променят своята стойност и смисъл.


В този хаос никоя икономическа теория не може да работи добре, най-малкото защото и метриките за тяхната ефективност спряха да работят. Какво като расте БВП, ако огромната част от него отива в топ 10%, като замърсява и влошава условията за живот , като създава психически и здравословен дискомфорт на участниците в икономиката? Дали човекът с неговия интелектуален труд не става основния Капитал, а инвестираният в роботи капитал не "наследява" основния Труд?


В политиката всички се объркаха защо леви партии изпълняват десни програми или десни партии популистки обслужват електората. И всички станаха националисти.


Затова започна процес на преосмисляне на икономическата теория по посока дифузията й в постиженията на други обществени науки като психология, социология и политология. Не че в миналото не са имали отношение, но основно икономическата теория е взаимствала някои принципи подходи и тези. Но и до днес липсва тази осмоза, чрез която икономиката да бъде холистично анализирана като интеракция на индивиди и групи по интереси на различните нива в една глобализираща се общност. Това е и нейното бъдеще.


В този контекст предстои и предефиниране на Лявото и Дясното - ако Демокрацията оцелее.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 369 Неутрално

  изключително опростена теория - събиране вода от сто места с манипулиране на данни за да се докаже нещо изключително абстрактно! почти както полит-икономиката която ни наливаха в главите.

 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Прекалено кратко за такава сложна материя. Авторът е напипал основни проблеми, безличните корпорации, лобизъм, спекулата на вторичните пазари като основен начин за капитализиране и печалба и прочее. Но не е задълбал в причините за случващото се. Описал е картинката без да дава отговори на произтичащите въпроси.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3086 Весело

  Хубав текст, много верен, макар и наистина твърде кратък, за да разясни сливането на левите и десните икономически теории. Даже такива крайно десни като мен трябва да си дадат сметка, че светът се променя и че възгледите ми може вече да са безнадежден анахронизъм.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Весело

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  Авторът просто си вдига лозунга : ''Няма ляво, няма дясно!'':)

  [email protected]
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Но и до днес липсва тази осмоза, чрез която икономиката да бъде холистично анализирана като интеракция на индивиди и групи по интереси на различните нива в една глобализираща се общност.
  ===========
  Как да липсва?
  Тя си съществува, макар и вече със голяма загуба на доверие.....
  Нека ония "индивиди и групи".....като Мудис и JPMorgan.... да спрат да манипулират от дадената им висока трибуна.....в противен случай (както е тръгнало) съвсем ще станат за посмешище пред света.....
  Случая с коронавирусна.....показа колко неверна и уклончива е информацията която дават.....
  Коя икономика е силна, слаба, устойчива или крехка.....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Колкото и да се е размила икономическата среда и старият материален капитализъм (имаш крава - пиеш мляко) да се е обезличил от модерните начини за правене на пари (финансови фокуси, интелектуални услуги), основният елемент на дясната философия, а именно "фокусът върху индивида като център на икономическата система, на субективната стойност и пределната полезност", си остава валиден.
  "Какво тук значи някаква си личност" срещу "Жив е той, жив е (юнакът балкански)", все още са основните етикети на лявата и дясната философия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 17 Любопитно

  Какво бъдеще, каква икономика?

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 8. 8 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 17 Весело

  Ей, дай нов Евгений! Тоя е стар

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  А според мен, много верни констатации, които се покриват и с моите наблюдения. Спорно е само дали разбиването на средната класа намалява възможностите на държавата да преразпределя повече ресурс в социалната си функция.
  Вярно е, че когато БВП расте, но не взимаш повече от средната класа (щото си я затрил) и от богатите 5% (щото са привилегировани) на теория бюджетите за социални разходи не би трябвало да растат, но на практика си растат. Защото вместо от облагане на високите печалби на корпорациите и доходите на средната класа, се печатат пари и взимат нови заеми. Получава се порочен затворен кръг - за да намалиш неравенството печаташ пари, за да ги дадеш на бедните, а като печаташ пари и поемаш дълг, обезценяваш парите, които си им дал.
  В резултат неравенството си остава, дори се задълбочава понякога. И това не винаги е съпроводено с обезценка на валутата, защото докато печата Фед, печата и ЕЦБ, и останалите, правят се и суапи и съотношението между валутите се запазва.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Какво тук значи някаква си личност" срещу "Жив е той, жив е (юнакът балкански)", все още са основните етикети на лявата и дясната философия.
  ========
  Ъъъ....както винаги се изцепваш с ФОРумното си двуличие.... :)
  Събаряш едни мавзолеи......а продължаваш да възхваляваш други.....
  И за теб ли е кратка статията....?

  Bukalemun
 11. 11 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Неравенството се задълбочава. Наскоро в интернет гледах едно изследване. Ставаше дума за разликата в заплащането на да речем среден служител в компания и изпълнителен директор през годините. Значи не помня коя година бяха приели за нулева, помня че разликата беше 8 пъти. При последната - 138 пъти.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5506 Весело

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Култът към личността не е част от философията, в която индивидът е най-ценното. Категорията "Индивидът" не означава "нашият вожд", а означава "всеки е вожд". Трудно е за разбиране, когато челото е ударено в земята...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3700 Весело

  предефиниране на Лявото и Дясното - ако Демокрацията оцелее.
  ========
  :)..... Пак ли тая демокрация.....и то с главна буква.....

  При лявото, висша степен на демокрацията.....са революциите....а при дясното, експанзията....тоест войните....
  И при двата случая, първото дава повод на второто.....
  Цели два века изминаха по тая проста схема....
  Нужен е третият вариант.....и то спешно....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Още в средата на 90те години на миналия век, лявото и дясното се размиха в световен мащаб. Заради крахът на социализма. Дойде "Краят на цивилизацията", според Фукуяма. И само четвърт век по - късно, грешката лъсна в цялото си величие. Две кризи за двадесет години! Кой би помислил за това? Глобализмът се оказа сбъркан изначално модел. И върхушката потърси спасение в патриотарщината и псевдонационализма. Проклетият руснак се оказа прав за цикличните кризи на капитализма (глобализма). От тогава се търси и изход. Ще поживеем и ще видим има ли го.

 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Когато някой започне да разправя, че лявото и дясното са анахронизъм, просто иска да ни пробута комунистически или етатиски идеологии през задния вход... Понятията "ляво и дясно" са толкова актуални днес, колкоро и през 18-ти, 19-ти и 20-ти век.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Весело

  Големият проблем на този анализ е тоталният разнобой на илюстрацията /снимката/ и текста. Текста анализира световни процеси и тенденции. Снимката илюстрира подмяната им у нас. Подмяната на бърз валутен борд и прозрачна приватизация /"Национална стратегия „Ран-Ът“ според Уики/ с патерналистичната икономика и перестройка на ЦК и ДС на БКП. :)

  Търсихме преход, получихме "Ръкуване с перестройката". Което не значи, че "времето НЕ е наше" - левият край на илюстрацията на СДС на снимката горе. Напротив, времето отново е на множеството, на "тълпата" биха казали перестройчиците. Перестройката просто свършва, започва преход. Преход от патерналистична икономика и правна система /Лукойл и Стависки :)/ към свободна конкуренция и морал в правото и живота въобще.

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":

  Така е, задълбочава се. Според мен, дори е достигната критична точка и в следващите няколко години нещата ще се променят и ще се сложат юзди на свръхдоходите и свръхпечалбите.
  А по темата... Ами видно е навсякъде олевяване. Навсякъде стремежът е към повече ресурс за разпределяне. Девизът на десните за по-малко държава и повече пари да остават в хората и фирмите за инвестиции, стана анахронизъм.
  И у нас уж не се пипат данъците, но осигуровка и местни данъци и такси си растат, някои акцизи също. Излишъците позволяват и общо намаление на ДДС до ставка 18%, обаче никой не се и сеща да говори за това. БВП расте с 3%, бюджета с 5-10% годишно. Леващина отвсякъде.

 18. 18 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Третият вариант е разпускане на всички партии, демонтиране на централната администрация в Брюксел и столиците и местно самоуправление от лица, които до този момент не са участвали в политиката.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 19. 19 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Има една книжка Uncommon Sense : The State is Out of Date

  С нея поздравявам всички фенове на Аристотел и специално другаря Ленин, такова - Дайнов.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 20. 20 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Весело

  предефиниране на Лявото и Дясното - ако Демокрацията оцелее.========:)..... Пак ли тая демокрация.....и то с главна буква.....При лявото, висша степен на демокрацията.....са революциите....а при дясното, експанзията....тоест войните.... И при двата случая, първото дава повод на второто.....Цели два века изминаха по тая проста схема.... Нужен е третият вариант.....и то спешно....
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  Ети, икономическата теория не е за треторазрядни чиновници, не се напъвай...

 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Да изчезнат 'Лявото и дясното' е манипулативна мечта на левите хора.
  Години наред в много страни десните политики доведоха до просперитет и генерирараха огромен финансов ресурс, неговото преразпределение беше отбелязано като велико ляво постижение. Стигна се до огромен дълг на държави, до теории че парите са чисто виртуални и с едно кликване могат да се отписват огромни заеми (Гърция)...
  Та живота непрекъснато трепти около центъра между лявото и дясното. Това обаче не означава, че ги няма.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  За световните процеси, глобализацията и изсмуканото от пръстите на разни "Сабини" "няма ляво, няма дясно":

  Има ляво, но то не е в КПСС и ККП, Луканов в наши разбирания. Има и дясно, но то не е в тоталитаризма на "либерализма" на Сорос и "Отворено общество" в наши термини. Смисленото по темата е казано от Огнян Минчев и понеже материалът е дълъг, ще извадя квитесенцията:

  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява
  ...
  Западът може да практикува два основни типа стратегия:
  Първо - взривно смесване на религии, ценности и култури, цената на което - терор, войни и обществен хаос - ще платят народите, докато техните елити ще наблюдават случващото се зад удобни заграждения и гаранции за сигурност.
  Второ - комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация. За това са необходими много пари, много усилия и функционираща глобална международна система. Днешните глобални корпоративни елити не са готови да финансират това дългосрочно усилие. Затова тръгват на шокова демографска глобализация. Резултатите вече са видими с просто око. Основен съюзник на шоковата демографска глобализация е тесногръдието на различни видове анти-глобалисти, носталгични националисти и фанатизиращи се традиционалисти, които смятат, че могат да се оградят с някакъв вид стена от налитащото цунами на миграцията. Уви, те не могат да го спрат.

  Необходима е алтернативна глобална - или поне европейска стратегия за поставяне на бариери, създаване на селективни инструменти за контрол върху демографската глобализация и твърдост в противопоставянето на глобалния корпоративен елит, който иска да продължи да обира каймака на световната икономика и да властва безразделно вече и чрез
  пряк сблъсък на цивилизации и култури"
  https://faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

 23. 23 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Капитализмът е примитивен социален строй, който често се проваля и бива спасяван със социалистически мерки.

  niki
 24. 24 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Весело

  Капитализмът е примитивен социален строй, който често се проваля и бива спасяван със социалистически мерки.
  —цитат от коментар 23 на niki


  Комрад, вие, комунистите, не бяхте ли гробокопач на капитализма? Сег пък сте го били спасявали...

 25. 25 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  “Демокрацията” никога не е била причина и не е породила благоденствието. Обратно, вече съществуващото относително благоденствие, поражда демокрацията като форма на управление чрез баланс на интересите на икономическо независими субекти. Авторът не открива нищо, но правилно забелязва, че с изчезването на средната класа ще изчезне и демокрацията. Ние наблюдаваме този процес с очите си. Какво точно ще последва не знаем, но едва ли е нужно да се плашим. От друга страна, какво е мястото на такъв материал в Дневник?

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  "Вдясно, фигурата на предприемача беше заменена от безличната корпорация, която постепенно започна да расте не толкова от предприемачество, колкото чрез създаване и опазване на монополни, олигополни или просто картелни позиции чрез мощни политически лобита. В един момент нейните ръководители просто станаха инвестиционни банкери и финансови капиталисти, след като възвращаемостта на фондовите пазари многократно надхвърли печалбите в реалния бизнес" :)) Ау ,ау ,ау....и се върнахме към МАРКСИЗМА, защото май ДРУГО НЯМА. Има математици , числа ,деление на 3.14 .........и ПЪЛНА МЪГЛА за КАПИТАЛИЗМА (без да влагам лошо отношения) . Как се управлява ПАЗАРНАТА СИСТЕМА (надстройката ) е въпрос на набор от ИНСТРУМЕНТИ - политически , медийни , финансови, социални . Не толкова ИНТЕРЕСНО - какво е ЛЯВО , какво е ДЯСНО ? Много по важно е какво се случва с ДВИГАТЕЛЯ НА КАПИТАЛИЗМА !? Основното ГОРИВО на този двигател се казана ПОТРЕБЛЕНИЕ. Там са счупени НЕЩАТА.

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Икономиката е толкова ефикасна доколкото успява да оползотвори трудът на всички граждани, доколкото успява да мотивира всички граждани да се трудят.
  Лявото не само искане за преразпределение. Лявото и допускане на човек да разчита на преразпределение защото не си харесва работата.

  подпис
 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Когато някой започне да разправя, че лявото и дясното са анахронизъм, просто иска да ни пробута комунистически или етатиски идеологии през задния вход... Понятията "ляво и дясно" са толкова актуални днес, колкоро и през 18-ти, 19-ти и 20-ти век.
  —цитат от коментар 15 на bez_ime2


  Абсолютно!

  И разделът ясно се вижда ..

  Левите прегърнаха либерализма, неомарксизма, джендърството, антинационализма ..

  Па СДС си е ЛЯВО винаги такова си е било !

  Раданчовците що дуднат за Глобалния Пакт за Миграция, за Джендър идеологията, за Истанбулската - ми щот леви ..

  Та който е против Националната държава в Европа , семейството, християнството, правото на семейството да възпитава децата - и се мъчи да направи от човечеството аморфна маса управлявана от световно правителство - е ляв!

  Новото оръжие на левите е неомарксизма. 29. 29 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 240 Неутрално

  На фона на прочетеното още повече ми става жал за България.Дясното и лявото по света може и да се" сливат"и размиват,но ние още ги чакаме.Десетилетия болшевизация,мутризация , герберизация и чалгаризация все повече се налага, някой да обеснява на тези,които ще останат тук,що е то капитализъм,свободна конкуренция,почтенна търговия и принадена стойност от честен труд.Все повече се питам ще има ли желаещи да просвещават.Може би нашите автентични десни смятат,че това са очевадни неща и не бива да се обижда електората с повтарянето им.Очеваден факт е,че тях ги нямав парламента,младите и др.сега ще идат при слави трифонов.
  Славчо,яж си парите и не се гаври с България,много и дойде на милата.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Комрад, вие, комунистите, не бяхте ли гробокопач на капитализма? Сег пък сте го били спасявали...
  —цитат от коментар 24 на bez_ime2


  Комундетата умеят да мимикрират.
  В момента масово се писаха от към Радан и веч скачат за храва на малцинствата и да се били затваряли църквите.

 31. 31 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Нема лево, нема десно, фанах Зара турска натесно : Ебем ти доброто, ебем ти пророко, връй да пускаш тото.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Бе нищо не се е променило. Важно е коя част от вашият съзнателен живот с коя поредна криза съвпада. И тогава започват личните драми. А сега ще се подмине отново големият въпрос за неравенствата - заслужени и незаслужени...

 34. 34 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Спорът между даясното и лявото е вечен - справедливостта срещу равенството. Десните смятат, че всеки здрав и прав човек трябва да получава това, което е изработил с труд и ум, левите мислят, че трябва да се краде от "богатите" за да се раздава на "бедните".

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 35. 35 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nil satis nisi optimum":

  ++++++++++++++++++++++

 36. 36 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Чудно си работеше дясното - поне докато през 70-те Никсън не отмени (пардон суспендира "временно") златния стандарт и не отпуши вакханалнията с безкрайното печатане на фиатни пари и дълговата спирала.
  Що се отнася до "вечния" спор работи ли демокрацията или не - и тя си работи чудно. Стига държавата, която я прилага да е конституирана като Република, а не като чиста демокрация в която всеки идиот има право на глас в общите решения.
  Съветвам автора, пък и всички заинтересувани да прочетат внимателно Конституцията на САЩ, за да се запознаят каква е тънката, но съществена разлика между Република и демокрация и защо това което прилагаме днес като "демократично" управление се проваля с гръм и трясък...

 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2274 Неутрално

  До коментар [#36] от "Драгомир Дончев":

  И аз това КАЗВАМ ,че САЩ започват да залязват точно ТАМ , селен Никсън . Победата в Студента война не е АМЕРИКАНСКА РАБОТА, а проблеми на икономиката на СССР след 1968 година.

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  “Демокрацията” никога не е била причина и не е породила благоденствието. Обратно, вече съществуващото относително благоденствие, поражда демокрацията като форма на управление чрез баланс на интересите на икономическо независими субекти. Авторът не открива нищо, но правилно забелязва, че с изчезването на средната класа ще изчезне и демокрацията. Ние наблюдаваме този процес с очите си. Какво точно ще последва не знаем, но едва ли е нужно да се плашим. От друга страна, какво е мястото на такъв материал в Дневник?
  —цитат от коментар 25 на Nedyalko Lazarov  До коментар [#25] от "Nedyalko Lazarov":

  Когато настъпи демокрация обществото се разпада на съставните си части. Всеки иска да е свободен! Такова положение не може да продължава дълго. Следователно какво следва след демокрацията? Авторитаризъм и диктатура. Защото само те могат да "сглобят" отново съставните части на обществото и да въведат ред и дисциплина. Докато неизбежно някой диктатор прекали с реда и дисциплината и обществото пак поиска демокрация...

 39. 39 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Да всички сме чели Макиавели. Проблема е, че въпросното "израждане" и преход към авторитаризъм и диктатура с напредване на прогреса става все по-опасно. И ако двете световни войни не са успели съвсем да ни затрият, този път прехода към авторитарно управление вероятно ще ни е последния като раса...

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#39] от "Драгомир Дончев":

  "Прогресът" е модерна,тоест лъжлива идея. Такъв не съществува.
  Най-ужасният режим беше тоталитаризмът,тоест комунизмът и той беше наложен БЕЗ помощта на "прогреса". Без СРС-та и т.н.

 41. 41 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#40] от "deaf":

  Говоря за технологичен прогрес очевидно.

 42. 42 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#11] от "tsyrvulan":
  До коментар [#17] от "Котаракът на Шрьодингер":

  А защо неравенството се счита за проблем? Само по себе си то не е. Би било, ако богатите стават по-богати, а бедните по-бедни. Но реалността не е такава - богатите наистина стават по-богати, но бедните не стават по-бедни, а напротив, не може и да става въпрос за сравнение как живеят хората днес и преди 50г примерно. Преразпределението не помага изобщо на по-бедните, тъй като получават нещо наготово. Това, което постига е да кара богатите да са по-изобретателни в избягването на данъци, било чрез лобизъм и вратички в данъчното законодателство, чрез счетоводни операции намаляващи печалбите, или чрез прехвърляне на капитали към офшорни зони. В резултат на това огромната данъчна тежест пада върху средната класа, която уж се опитваме да защитим. А после продължаваме да вземаме леви мерки защото средната класа изчезвала.


 43. 43 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#42] от "Black Hawk":

  Естествено, че само по-себе си неравенството е естествен резултат от разликата в индивидуалните ни възможности и усилия. И е напълно нормално в една либерална, дясна икономика да има по-богати и по-бедни.
  Но тезата ти, че бедните не ставали по-бедни остро противоречи с реалните икономически и статистически данни.
  Препоръчвам ти да посетиш ето този сайт: https://wtfhappenedin1971.com/
  Авторите са се постарали да онагледят по ясен и достъпен начин причините и генезиса на сега съществуващото неравенство при което не 1, а 0.001 процент от хората на планетата управляват грубо 2/3 от ресурсите й.
  И между другото - средната класа не изчезва - тя де факто вече е изчезнала, просто официално ниикой не иска да си го признае....

 44. 44 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 695 Неутрално

  За да се върви напред - се случва по два начина еволюция и революция. Като под революция се разбира рязка промяна, не байряци и барикади като при френската преди векове.
  Еволюцията е бавен, но устойчив процес, по време на който се движим с бавни темпове напред. Революцията е радикална промяна, при която правиш една стъпка назад, за да можеш да изтичаш 4 стъпки напред.
  Например ситуацията с home-office.
  Еволюция 2000-2019-та, home-office се разпространява и в доста фирми, дори в България е застъпен по веднъж седмично.
  Революция 2020-та ни изненадва лош вирус, и революционни цели корпоративни гиганти минават на home-officе режим.
  За революция е нужен катализатор. А след края на ВСВ и на запад и на изток се оформя една политическа класа, приличаща досущ на феодалните групи от средновековна Европа. Това са хора, без нито ден стаж в реалната икономика. Докато лидерите избрани след ВСВ са хора, с опит, с положение в обществото, то лидерите сега са хора без опит, но потомци на предните. Докато първите са научени да създават, след 2 поколения - въображението на потомствената политическа класа стига само до "преразпределение". Която нагласа Не създава блага.

  Това е до голяма част и причината за избора на Доналд Тръмп. Човек, дето очевидно не е най-доброто на пазара, но който е избран от народа (американския) само и единствено в знак на протест към затвърждаването на феодализма, който Клинтън олицетворява чудесно.

  Икономическите теории, създанени в едно друго време не отговарят на днешните реалности. Затова и дяснот и лявото са по-размити от всякога. Защото не говорим за десни/леви, а за феодали, потомствени политици, на които бащите и майките им са били десни/леви.

  Примери за възход, чрез лидер, който се е самоизградил и доказал в обществото имаме много в 1300-та годишната ни история, примери за падения причинени от "разглезени" потомци на тези лидери - отново имаме много за 1300 години. Разглезени е в кавички, защото хората може да не са били лоши, просто качества не се наследяват по рождение.

 45. 45 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":
  "Та който е против Националната държава в Европа , семейството, християнството, правото на семейството да възпитава децата - и се мъчи да направи от човечеството аморфна маса управлявана от световно правителство - е ляв!"

  Много лозунг в изказването ти, малко мисъл.
  Ако правото да възпитава децата в семейството се отнася до шамаросване, без някой да му се меси на българина, ако християнството означава безкритичност към оядени, безсърдечни попове на руска хранилка, ако националната държава означава изолационизъм, то аз съм категорично против твоето "дясно".
  Правата на индивида записани в хартата за правата на чоека, преведено за теб- важат за всеки един човек- му дават възможност да запази идентичноста си, а не да му се налага да влезе в калъпа на патриотарите, който прокламираш- (уж) набожен, бял, хетеро по възможност мъж, който два пъти в седмицата удря по един кютек я на жена си, я на детето си, страстно мрази цигани и всичко друго, което не е като него.
  (Да, и аз използвам клишета, но това е реалното положение и всички го знаем)
  Тук въобще не става дума за ляво или дясно, а за цивилизационен избор.
  Едва след като си го направил, имаш и възможност да отстояваш въгледите си за ляво и дясно (в една демокрация).
  Знам, че ти е трудно да го разбереш, приел си веруюто и дори няма да коментираш по същество, но заклинания кой какъв е и как Рдан е направо инкарнация на сатаната ще има, включвайки отново и отново думички, на които повечето консуматори на едни определни медии реагират като кучето на Павлов...
  Малко стана демоде твоя ентусиазъм и този процес ще се задълбочава, информативно ти го казвам, да не си съвсем неподготвен.

 46. 46 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#45] от "linard":

  Прочитам коментара на Sim4o:
  ""Та който е против Националната държава в Европа , семейството, християнството, правото на семейството да възпитава децата - и се мъчи да направи от човечеството аморфна маса управлявана от световно правителство - е ляв!""

  Прочитам твоя:
  "не да му се налага да влезе в калъпа на патриотарите, който прокламираш- (уж) набожен, бял, хетеро по възможност мъж, който два пъти в седмицата удря по един кютек я на жена си, я на детето си, страстно мрази цигани и всичко друго, което не е като него."

  И започвам една чуденка - какво правим с Обединеното Кралсвто? Според него са леви, според теб са нецивилизивани примати, а аз седя и нямам идея.

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#44] от "realismisthename":

  В историята на човечеството никога не е имало "рязка промяна",както наричаш революцията. Историята върви напред стъпка по стъпка.
  Революцията е само една - комунистическата. Определението за революция - отмяна на ВСИЧКИ предишни договори между хората. Но такава отмяна означава унищожаване на човечеството! Комунизмът е опит да бъде унищожено човечеството. Например ако отмените/забраните брачният договор между мъжа и жената,това ще убие човешкото в човека. (В първите две-три години след Октомврийската революция,в някои селища в СССР браковете са били забранени и жените са станали общи!!! Буквално!) И т.н.

 48. 48 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  този хаос никоя икономическа теория не може да работи добре
  ...............
  Бе,...глупости на таркалета...
  Рузвелт, Голямата Депесиа, New Deal...
  Сетне, Reaganomics, Arthur B. Laffer итн.
  Чети момче, стига с тези пост-марксистки глюпустиии...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 49. 49 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Не си разбрала правилно коментарът.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 50. 50 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  "разбрал", извинявай.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":"Та който е против Националната държава в Европа , семейството, християнството, правото на семейството да възпитава децата - и се мъчи да направи от човечеството аморфна маса управлявана от световно правителство - е ляв!"Много лозунг в изказването ти, малко мисъл.Ако правото да възпитава децата в семейството се отнася до шамаросване, без някой да му се меси на българина, ако християнството означава безкритичност към оядени, безсърдечни попове на руска хранилка, ако националната държава означава изолационизъм, то аз съм категорично против твоето "дясно".
  —цитат от коментар 45 на linard


  1.Не е зле да си изясниш кое какво означава, па после да говориш ..

  2. А ето как го е казал Иван Стамболов- Сула, който определено е десен:
  https://news.bg/comments/strategiya-za-lipsvashtite-krokodilcheta.html


  https://sulla.bg/2019/02/16/4575.html
  "Истанбулско дежа вю за детето
  Имам преживяване. Чувствам се сигурен, че вече съм виждал тази ситуация, въпреки че няма как да е вярно. Изглежда имам химичен дисбаланс и това, за което говорим, не се обработва в онази част на мозъка ми, в която трябва. Така в ума ми се предизвиква илюзията, че идеално знам какво ще се случи, малко преди да се е случило, ама все пак след като вече се е случило. Това, горе-долу, е дефиницията за дежа вю.
  И наистина, сякаш циркът на Истанбулската конвенция отново разпъва своя пъстър шатър, само дето тогава бяха жените, а сега са децата.
  Поводът е публикуваният за обсъждане проект на Национална стратегия за детето и сякаш предния път за нищо не бяхме говорили, сякаш за нищо не бяхме се карали и сякаш за нищо се изпонамразихме ненужно.
  Няма да влизам в текстовете на стратегията – вещи юристи и компетентни организации ще го направят много по-добре. Но спорът за философията остава същият: чия е отговорността, пред кого е отговорността, кой взима решенията..."

  4.За клетите мигранти, за националната държава и за Европа го е казал пък професор Михаил Константинов- съветвам четене ..

  5.И да, всичките неомарксисти СА ЛЕВИ..
  Включая седерастите, раданистите, дебътата и вси осталние..

  6.Ето използват ТИПИЧНО ЛЕВИ ПРОПАГАНДНИ ПОХВАТИ ..
  Тургат в една паница побоя над жени, неглижираните деца, Истанбулската, клететите джендъри, патриотарите, дето не може да си не бият жените, Глобалният Пакт за Миграция .. затоплизма , ковидизма и малко електрокарност за вкус - приписват на опонента си страховити отблъскващи черти - той примерно е вярващ християнин, националист и не ще да приема афганистанци на корем - ерго бие жени и деца ..

  След това пък се емва да правят обобщения, за интелектуалната мощ на опонента.
  И не сте леви, а???

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":" Много лозунг в изказването ти, малко мисъл.Ако правото да възпитава децата в семейството се отнася до шамаросване

  ако християнството означава безкритичност към оядени, безсърдечни попове на руска хранилка

  ако националната държава означава изолационизъм

  калъпа на патриотарите, който прокламираш- (уж) набожен, бял, хетеро по възможност мъж, който два пъти в седмицата удря по един кютек я на жена си, я на детето си, страстно мрази цигани и всичко друго, което не е като него.(
  —цитат от коментар 45 на linard


  Ако, ама не ..

  Леви сте!


  Ей ви убедени антихристи сте.

  А жените си ги биете най-много вие- либералите..
  Доказан факт!
  На всяка една пребита жена от десен консерватор има пет пребити от либерали.

  И нима искате жените да са защитени?
  Лъжите ви лъсват, ако погледнем статистиките кой най-много пребива, унижава, ограбва, изнасилва и убива жени - ами вашите любимци ромите!
  А вие не давате и дума да се издума..

  Що?
  От загриженост за жените?

  Педофили сте и сте извратеняци - зад всичката ваши приказки за "джендър идеологии" се крие всъщност желанието ви педофилията, сексуалните извращения, инцестът - и пропагандат на тези неща не само по медии , а и в училище - да са приети и да не се преследват ..

  ВАШЕТО отношение към хората е основано на цвета на кожата и сте расисти

  Освен това злоупотребявате с алкохол редовно..

 53. 53 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 130 Неутрално

  https://mkorostoff.github.io/1-pixel-wealth

  Скролвайте настрани. Дава перспектива за това какво значи неравенство. Не става въпрос за милионерите. Тук нещата са много по-големи. МНОГО по-големи.

  Маркси и Енгелс може да са имали грешни изводи, но не са имали грешни наблюдение. Никога не е имало деление на леви и десни. Дори по време на червените революции. Винаги деленето е било на силни и слаби, имащи и нямащи, бедни и богати, безскрупулни и нормални. Всичко друго е хляб и зрелища. Безос ще бъде първият ТРИЛИАРДЕР, и още има хора, които повтарят мантрата "но той създава работа!". А какво прави с другите си 150 милиарда, се пита в заниятието?! Защо Амазон държи работниците си в мизерия?! Защо Уолмарт плаща под минималната заплата и оставя държават да дава помощи на РАБОТНИЦИТЕ си. Защо?

 54. 54 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#52] от "simChо":

  Ето го и тоя. Толкова си ослепен от омразата... Направо е гадно.

 55. 55 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":

  Абе глупако, изкрадоха ти парите от джобовете! На хранилка си при правителството, но не за пари, а за ОМРАЗА. По колко часа на ден прекарваш във Фейсбук групи, я си признай. Все едни и същи омразни ключови думи от устата. Точно като републикански дядо залепил лице за Фокс. Проказа на мозъка.

 56. 56 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#52] от "simChо":Ето го и тоя. Толкова си ослепен от омразата... Направо е гадно.
  —цитат от коментар 54 на Разумен Октопод

  Червендулите не ви трая, истина ..

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":Абе глупако, изкрадоха ти парите от джобовете! На хранилка си при правителството, но не за пари, а за ОМРАЗА. По колко часа на ден прекарваш във Фейсбук групи, я си признай. Все едни и същи омразни ключови думи от устата.
  —цитат от коментар 55 на Разумен Октопод


  Антихристите яко си ви храня навред, да ..

 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Свето си беше ем голем, ем шарен, както ми го беше обяснила баба. Имаше автономни племенни извадки, имаше модерни демократични монархии и закостеняли султанати, имаше от всичко по нещо и всичко и и всичко си функционираше на местото. Докато на едни идиоти не им хрумна да хомогенизират множеството, щото нормалната икономическо осмоза им се стори бавна. И се стигна до хаос, който само Илиян Василев и Огнян Минчев и имат самочувствието да обясняват. Щото знаят много думи. Чудно е, защо нищо не могат да прогнозират, но пък много добре после обясняват защо не се получава така, както трябва.

 59. 59 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 695 Неутрално

  https://mkorostoff.github.io/1-pixel-wealth Скролвайте настрани. Дава перспектива за това какво значи неравенство. Не става въпрос за милионерите. Тук нещата са много по-големи. МНОГО по-големи.Маркси и Енгелс може да са имали грешни изводи, но не са имали грешни наблюдение. Никога не е имало деление на леви и десни. Дори по време на червените революции. Винаги деленето е било на силни и слаби, имащи и нямащи, бедни и богати, безскрупулни и нормални. Всичко друго е хляб и зрелища. Безос ще бъде първият ТРИЛИАРДЕР, и още има хора, които повтарят мантрата "но той създава работа!". А какво прави с другите си 150 милиарда, се пита в заниятието?! Защо Амазон държи работниците си в мизерия?! Защо Уолмарт плаща под минималната заплата и оставя държават да дава помощи на РАБОТНИЦИТЕ си. Защо?
  —цитат от коментар 53 на Разумен Октопод
  Заплата плащат - колкото работа се върши. Няма служител на Амазон, архитект в AWS, който да се оплаква от ниска заплата. От ниска заплата се оплакват местещите кашони по складовете. Но ако работата ти може да се върши от всеки ученик в горен клас на гимназия след 2-часов инструктаж, тя няма как да бъде високоплатена.
  Бил съм докер, знам какво е, ако ще ми плащат сегашната заплата, но на док - пак ще съм докер, с кеф. Точно 3 минути след края на работния ден съм отпрашил от склада и съм забравил, че съм бил на работа. За сметка на това, на сегашната работа, значително по-платена от докерството ми се е налагало да посегна към субстанции, само и само да мога да заспя в полунощ, 7 часа след края на работния ден.
  Ако тези в склада на амазон имат желание - могат да дойдат да бачкат това, което бачкам аз. Може да се изненадат, как като отиваш до тоалетната в 3 през нощта - се налага да си сипеш малка водка, само като се сетиш, че след 5 часа почва новия чудесен ден на високоплатената офисна позиция.

 60. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Първо в икономиката ляво и дясно няма,никога не е имало .Изключение правят марксистките теории,които освен,че за разлика от всички останали са нормативни,се занимават основно със справедливост по специфична концепция
  И тази статия разглежда ситуацията и перспективите от класова,поне не партийна гледна точка.
  И се опира на откровенни неистини.БВП няма как да отиде при никого,защото представлява сума от цените на сделките за крайно потребление на произведени за периода търгуеми блага.Сделка с нещо произведено преди периода и вече било предмет на сделка в същата икономика не влияе,т.е не повишава БВП ,независимоче с нея се удовлетворяват потребности и реализира приход,та ако някой купи от употрбяван телефон до евтин,скъп или екслузивен недвижим имот или предприятие,то в БВП ще влезе единствено посредничеството и евентуално транспорта.Но талончетата за търкане влизат,платеното за реклама,лобизъм ,платените услугите за отговаряне на регулаторни изисквания като счетоводни услуги също,Та за всеки,който е наясно какво е БВП е ясно,че БВП има малко общо с качеството на живота.
  Да се твърди,че до Голямата депресия икономиката е била най=близко до свободен пазар е меко казано некоректно,дори за САЩ,дела на дейностите на разрешителни режими,концесии ,правителството е било и клиент,и доставчик на много повече бизнвси дори от сега.плюс международна търговия основно на база клирингови спогодби,междудържавни търговски споразумения и редица забрани за внос и износ.
  Голямата депресия,както и която и да е рецесия влияе отрицателно първо на доходите от труд и заетостта.
  Не съм чул който и да било предприемач да е станал инвестиционен банкер,точно обратното известните инвестиционни банкери с друго освен порфейлни инвестиции и инвестиции във финансови инструменти не са се занимавали
  Единственото,коетоприемам за вярно е амортизацията на труда,

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Първо в икономиката ляво и дясно няма,никога не е имало .Изключение правят марксистките теории,които освен,че за разлика от всички останали са нормативни,се занимават основно със справедливост по специфична концепция И тази статия разглежда ситуацията и перспективите от класова,поне не партийна гледна точка. И се опира на откровенни неистини.БВП няма как да отиде при никого,защото представлява сума от цените на сделките за крайно потребление на произведени за периода търгуеми блага.
  Сделка с нещо произведено преди периода и вече било предмет на сделка в същата икономика не влияе,т.е не повишава БВП ,независимоче с нея се удовлетворяват потребности и реализира приход,та ако някой купи от употрбяван телефон до евтин,скъп или екслузивен недвижим имот или предприятие,то в БВП ще влезе единствено посредничеството и евентуално транспорта.
  —цитат от коментар 60 на slonsco


  По принцип ляво и дясно в икономиката е доста тъпо.
  Най-малкото защото изобщо не е вярно ..

  Историческият материализъм, теорията за Олществено-икономическите формации, теорията за класовата борба, като двигател на промяната на обществето и на прогреса за измислени от Маркс в напрегнат негов период - слугинята му бат тогава му е родила син, имал е финансови въпроси, Енгелс е охладнял към него, малката му дъщеря нещо е боледувала, а докторите не са могли да разберат , а Жени Маркс му е намилала всеки ден в къщи ..

  И ти да си - и на тебе да ти е такова положението - ще се емнеш да пишеш за класови борби ..

  Синът на Маркс пораства, има и той син, внукът на Маркс е убит в Русия, на източния фронт, дъщерите му така и не се омъжват, а той самият, като се кротва и малко се куртулисва написва "Манифест" ..  Всъщност ляво/дясно е точно обратното - работниците и въобще повечето хора занимаващи се с съзидателен труд не са леви .
  Трудовите хора си гласуват в дясно и изповядват десни идеи..

  Левите си останаха разни Раданчовци, неомарксистчето-джендърчета, убедени антихристи и грантоеди ..

 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#53] от "Разумен Октопод":

  Винаги съм смятал труда за един от най=долнопробните и несигурни източници на доход и работника за един от най проблемните елементи от който и да е бизнес или процес.А за Амазон и Уолмарт и подобни,да не би при другите работодатели за аналогична дейност да се плаща повече.или пак там за високоплатените позиции по-малко.Просто няма как да стане,защото никой не би отишъл да работи за по-малко пари,ако може да го направи за повече.

 63. 63 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":Неравенството се задълбочава. Наскоро в интернет гледах едно изследване. Ставаше дума за разликата в заплащането на да речем среден служител в компания и изпълнителен директор през годините. Значи не помня коя година бяха приели за нулева, помня че разликата беше 8 пъти. При последната - 138 пъти.
  —цитат от коментар 11 на tsyrvulan


  И какъв е проблема,Ако аз мога да задоволявам потребностиите си и прилична част от желанията си,всички никой не може при поносимо усилие ми е през......,че някой бил бил взимал 100 и не знам колко си пъти повече,ако изобщо си направя труда да разбера,аналогично аконе мога ми от това,че и с другите е така по никакъв начин няма да ме облекчи.

 64. 64 Профил на Разумен Октопод
  Разумен Октопод
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#59] от "realismisthename":

  Братленце, чети пак. На тези хора не им се плаща достатъчно, че да могат да си плащат наема дори. Мани твойте анекдоти. "Аз съм могъл". Браво. И аз съм могъл. Някои не могат. Какво правим с тях? Не заслужават ли нещо, задето се бъхтят по 10 часа на ден? Да мрат ли? Вие фашисти ли сте, или само се припокривате по идеи, но не име?

 65. 65 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Любопитно

  И ко сега? "Нема лево, нема десно! Да България!"
  Мммм?

  Бог да благослови Америка за България!
 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#59] от "realismisthename":Братленце, чети пак. На тези хора не им се плаща достатъчно, че да могат да си плащат наема дори. Мани твойте анекдоти. "Аз съм могъл". Браво. И аз съм могъл. Някои не могат. Какво правим с тях?
  —цитат от коментар 64 на Разумен Октопод


  И какво общо има написаното с дискусията за ляво/дясно?
  Нищо, нали ..

  Както вече бе обяснявано "ляво/дясно" в икономиката няма, а левите са всъщност доста заможни хора ..

  А решението за работническата класа те самите инстиктивно са го усетили - десните!

  Работническата класа в развитите страни масово е дясна и то от много време , припознава понятия като семейство, Родина, нация, християнство, солидарност..
  Трудовите хора гласуват в дясно и в Русия, и в Америка, и в Европа и са определено консервативни .

  А решението на безработицата, бедността, липсата на перспектива е било успешно давано на няколко пъти в човешката история - в САЩ "Ню дийл", примерно или Германия - Четиригодишният план.

  Какво ще им помогне на работещите съзидателен труд , новата лява идеология - смес от джендърство, затоплизъм, единна валута , антихристиянство?

  Като дойде на власт американското ДеБъ, или някакви американски Радан и Москов , или по-скоро нов Мадуро, бедните ще цъфнат и вържат, а ?

  Глобалният пакт за миграцията, Стратегията за детето, Истанбулската конвенция , мерките за повече ковидизъм, неомарксизма - какво им помагат?

  И за това трудовите хора са си десни .. щото са си разумни.

 67. 67 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Какво правим с тях? Не заслужават ли нещо, задето се бъхтят по 10 часа на ден? Да мрат ли? Вие фашисти ли сте, или само се припокривате по идеи, но не име?
  —цитат от коментар 64 на Разумен Октопод


  Даваме им джендър идеология, а?
  И забраняваме дизелите, и се събираме да скачаме да не се закачат незаконните ромски гета ..
  А на форумите- сме твърдо за Истанбулската и псуваме люто всеки който изкаже съмнение в психичното ни здраве.
  Освен това разгорещено твърдим, че който не е за Джеднърите - си бие детето и жената всеки петък.

  Много, много им помагаме с лява политика, нема що.
  Не бива да сме фашисти - да дадем право на Джендър пропаганда за бедните, да осигурим бъдеще и на децата им - ако са наистина много бедни , или пък ходят на църква - да им ги взимаме, да сме въглберодно неутрални !

  Хубава лява политика!

  Не на фашизма - да се борим за Истанбулска Конвенция , да се борим и намаляване на въглеродния отпечатък - за унижените и оскърбените!

  Те от това се нуждаят!

 68. 68 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#64] от "Разумен Октопод":

  Ами, разумни октоподе, ти като такъв, мигрираш вертикално, спрямо сезона, топли и студени води. Неразумния простак има умения на амеба, но иска да живее на центъра на центъра на Ню Йорк. После защо не му стигали парите, бил на помощи. Заринал се с ипотека, на място което не може да с ипозволи, шофиращ 5 литров двигател на чудовище/кола и на помощи. Не им стигали 10
  Като уменията ти не струват - отиваш в дълбокия прованс и започваш да гледаш пчели, стока, земеделие -там не е до умения, а до труд, и дори некадърник се справя чудесно. Не се буташ в метрополитъна и после - ама кой ми сра в гащите. Е ама и живота е друг в метрополитъна и в прованса, но да, то за искане - всеки иска. И аз искам нова кола, но се задоволявам с модел 2014-та.

 69. 69 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#63] от "slonsco":

  Проблемът е че задълбочаващо се неравенство е признак за намаляване на средната класа. Кога за последно си пазарувал в магазин тип mamma's and papa's? Кога за последно си бил при месар? Кога за последно си бил при майстор да ти изработи нещо? А точно средната класа е тази която носи на гърба си държавата чрез данъците които плаща. Големите корпорации имат няколко етажа счетоводители, юристи, лобисти на които работата им е да направят така, щото огромната фирма да плати колкото се може по малък дан на държавата/общината. Средната класа не може да си позволи подобно нещо и съответно ще не ще, плаща данъците си без врътки.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#68] от "realismisthename":

  Много добре знаеш че в предградият/сателитни населени места, недвижимостите са по-скъпи от колкото в самия град. Това което предлагаш не е решение. Ако беше, до сега да се е случило. Аз живея в покрайнините на едно селце. Изборът е мой, не обичам да съм сред хора, не обичам шум и прочее. Спадам към интровертите. Но ако си мислиш че излиза по-евтино, се лъжеш. Пътуваш всеки ден достатъчно та горивото да ти е в графата основни разходи. Доставката на продукти/техника/мебели излиза солено. Получаване на услуга на адрес, като например да извикаш водопроводчик, също излиза доста солено в сравнение с града.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#70] от "tsyrvulan":

  По-евтино е да ти доставят мебелите в центъра, и водопроводика евентуално; но винаги опира до едно - дали се простираш според възможностите си. Казваш къща - но може да живееш в барака или палат с 12 спални, може да е в гъзарския квартал, или не..

  Познавах една двойка, купиха си къща в покрайнините - и двамата работеха колкото да изкарат квотата за помощит и хайде на помощи. Едвам плащат ипотека, но живеят в къща с 5! спални, две бани, гараж, двор... Те са двойка с едно дете. Те винаги не им стигат парите. Познавам и един друг - дето все още харчи под 5% от заплатата си за квартира; живее в долна дупка, ко-оп, пазарува само от щанда на промоция с изтичащ срок. Той има пари, много пари, но просто им се радва като ги гледа в сметката си. И двата примера са за хора, дето не се простират спрямо възможностите си.

 72. 72 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  До коментар [#42] от "Black Hawk":

  При последните 2 данъчни реформи на републиканците, мантрата беше - дайте да свалим данъците на най-богатите, и спестените от тях данъци ще потекат надолу по веригата и ще помогнат на всички, включително на държавната хазна. Ще настъпи такъв нечуван растеж, който ще компенсира спада (моментния) в данъчните приходи и ще намали дефицита (по-смели прогнози), дори и дълга (най-смелите). Нито при Буш-2, нито при Тръмп се случи - емпирично доказано. Средната класа продължи да опъва каиша, а богатите станаха по-богати.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 73. 73 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  нямам големи надежди откакто изпуснаха момента да се разберат Бонев от спаси софия.

 74. 74 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":

  “ Описал е картинката без да дава отговори на произтичащите въпроси.”
  ——
  Не сте обърнали внимание на последното изречение:
  “бла-бла-бла - ако Демокрацията оцелее.”

  Прочит #1: “ако Сулю и Пулюфца не си осъзнаят интереса” ... жабите, дето не си знаят гьола
  Прочит #2: “проблемът не е в икономическите теории, а в социалните... т.е. “демокрацията” като досаден малък проблем”... и това — само в първо приближение, щот, нали, сяка теория обслужва нечии... шшът! —класови ... интереси

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 75. 75 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":


  “ Мудис и JPMorgan.... да спрат да манипулират от дадената им висока трибуна”
  ——
  Ети, що не си гледаш куфарите и портрета на проскубания мустак на стената, ми си са юрнал да коментираш?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 76. 76 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1054 Весело

  До коментар [#2] от "tsyrvulan":Авторът просто си вдига лозунга : ''Няма ляво, няма дясно!'':)
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  Анджък. Туй по тезисите на професор Миндянски ще да е. Научен ръководител- другарката Нинова. Рецензент- Маяма Нолова. ГЛавен редактор- Христо Иванов.
  Режисьор на дублажа- таварищ Решетников.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK