Клатят клона, на който се крепи почти всичко в България

Никой бранш не може да бъде "спасен" по този начин - ресторантьорите например имат проблем с липсата на клиенти заради вируса, а не с цените.

© Цветелина Белутова, Капитал

Никой бранш не може да бъде "спасен" по този начин - ресторантьорите например имат проблем с липсата на клиенти заради вируса, а не с цените.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Тези дни се видя много ясно какво може да обедини всички парламентарни партии в България. Борбата срещу коронавируса? Не, не познахте. Обедини ги данък добавена стойност и борбата срещу него. ДДС-то, както фамилиарно го наричат всички - в среден, а не в мъжки род.


Клонът, на който се крепи всичко
Образно казано, това е клонът, на който се крепи почти всичко в държавата. При възприетата в България данъчна философия с плоска и ниска (10%) ставка на преките данъци, ДДС е основният източник на приходи в бюджета: 11 милиарда за миналата година. Тоест на него са "увиснали" армията, МВР, образованието, социалните дейности, съдебната система, администрацията, част от пенсиите и здравеопазването...


И ето, че точно сега, когато насред кризата разходите нарастват, а приходите намаляват, всички партии дружно се втурнаха да клатят и режат "клона", оглавени този път лично от премиера. Внесени са цели пет законопроекта за намаляване на ставката на ДДС за най-различни неща - от кръчмите до памперсите. С много благородни мотиви: спасяване на отделни браншове, помощ за пенсионерите и бедните, че и борба срещу демографската криза.


Безсмислено, глупаво, вредно


От своя страна всички експерти с рядко срещано единодушие осъдиха тези намерения като:


Безсмислени - ефектът върху цените (както е показал опитът) ще е незначителен и дори нулев, тъй че "ползите" ще са за някои търговци и производители, а не за потребителите; никой бранш не може да бъде "спасен" по този начин - ресторантьорите например имат проблем с липсата на клиенти заради вируса, а не с цените.


Глупави - диференцираните ставки отварят вратата за масови злоупотреби; администрирането на данъка ще стане трудно и скъпо; ще "намажат" не само уязвимите групи, а и по-богатите, понеже и те купуват храни и лекарства.


Вредни - да поощряваш онези, които и без това са с единия крак в сивия сектор, е много лош знак за целия бизнес; не са антикризисна мярка, а сигнал за масово лобистко мрънкане; поставят бюджетните приходи, данъчната система и бизнес средата под неоправдан риск.


Защо го правят?


Отговорът на този въпрос се крие сред следните възможности или (по-вероятно) в съчетанието между някои от тях.


Отстъпление пред лобистки натиск срещу насрещни услуги - например отказ от протести. Тази опция е вероятна, но не може да обясни всичко.


Заради нещо друго премиерът търси "цаката" на финансовия министър (който бил против). Не е изключено, но по-скоро прилича на театрална сценка с участието на доброто и лошото ченге.


Угаждане на коалиционните партньори, за да се запази стабилността. Макар че: колко искания на партньорите са били приети досега, а на стабилността ѝ няма нищо.


И последната възможност: предчувствие за предсрочни избори. Затова всички са се втурнали да се надбягват в коридора на дивия популизъм. Всъщност картата с предсрочните избори е в ръцете на премиера и нищо чудно той да я изиграе - докато скочилият му заради "короната" рейтинг още се рее във висините.


Какво ги обединява


Разбира се, няма да е чудно, ако и този път (както се е случвало многократно) от заканите срещу ДДС не излезе нищо. Но това няма да промени основния извод. Просто ще покаже, че освен в популизма с придружаващите го безсмислени и опасни идеи, партиите са обединени и в празните приказки, лицемерието и послъгването.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Политическа система, каквато е в момента, се крепи на отношенията между властта и едрия бизнес, а не на демократични отношения между власт и граждани.
  Силата на управляващите е в популизма и политическите манипулации, но не и в държавното управление, което е на автопилот, редуващо се с циклични прояви на неуравновесеност и приемане на мерки и решения, задоволяващи възникнал проблем, но не и даващи решения в дългосрочен план.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  Щом бойко е казал - ЩЕ БЪДЕ. Разумът и логиката нямат никакво значение !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  Ами ако клатят много , маймуните ще изпопадат ...

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "Защо го правят?"

  "Румъния сваля ДДС в туризма до 5% - Новини от Economic ..."
  "Нисък ДДС в Гърция и Румъния удря родния бизнес - Труд"
  "Гърция сваля ДДС-то за ресторанти и кафета на 13 ..."

  - Това е смисленото, което естествено липсва в Дойче Веле и Икономедия. Иначе да, десните хора предпочитат плоска ставка. Заиграването пък с конспиративни теории /ББ-Горанов/ по-скоро отива на Биволъ. Та въпросът е хората ли са дебили, или медиите. :)

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4695 Весело

  Аз пък като прочетох заглавието:
  "Клатят клона, на който се крепи почти всичко в България"
  Първото което си помислих, че някой му е счупил окачването на Жипката на премиера, то пък се оказа пак за ДДС-то се пишело :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ясене , и в трите "възможни причини " , които споменаваш , виждам тайна подкрепа за пРезидента от страна DW - България / държа да го отбележа / и КОЗНИТЕ / Тайни и коварни замисли и интриги /-на БСП и ДБ!
  " Отстъпление пред лобистки натиск срещу насрещни услуги - например отказ от протести. Тази опция е вероятна, но не може да обясни всичко.

  Заради нещо друго премиерът търси "цаката" на финансовия министър (който бил против). Не е изключено, но по-скоро прилича на театрална сценка с участието на доброто и лошото ченге.

  Угаждане на коалиционните партньори, за да се запази стабилността. Макар че: колко искания на партньорите са били приети досега, а на стабилността ѝ няма нищо.

  И последната възможност: предчувствие за предсрочни избори. Затова всички са се втурнали да се надбягват в коридора на дивия популизъм. Всъщност картата с предсрочните избори е в ръцете на премиера и нищо чудно той да я изиграе - докато скочилият му заради "короната" рейтинг още се рее във висините."

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Пропускаш някои ВАЖНИ подробности тончо мамин. Там свалиха цените а тук НЯМА да ги свалят. Познай кой ще спечели ценовата война .
  За качество и отношение въобще да не говорим.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Борисов сам си го каза: решението е политическо, а не основано на някаква икономическа логика. Човекът мисли за партията си и предстоящите избори.

  Има и друг вариант: понеже си е страхлив и не смее да уволни Горанов, на който много грозно му лъсна г*за през последните дни, може и да се е надявал, че Горанов сам ще си подаде оставката, като несъгласие с промените относно ДДС-то.
  Ама онзи май е по-голям гьон сурат и от.

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  Просто едни наши хора ревнаха, че са обеднели и не могат да си купят поредната лимузина. А те са основните спонсори на ГЕРБ и на Бойче. И пред перспективата за рязко намалели приходи в собствените си джобове, вожда и шайката около него реагираха бързо. Криейки се зад лозунгите за народното добруване и икономически растеж. След като с неадекватните си действия, доведоха икономиката до колапс и дребния и среден бизнес до разорение. Но нали бяха усвоени едни пари за борба с "ужааасната пандемия". А целокупният народ ще гледа и подсмърча отстрани,предния пир по време на чума, с надеждата за няколко трохички.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Весело

  До коментар [#6] от "doroteus":

  Запази си напъните за след час. И пиши по темата а не да ходиш по дирника на прездента и да подлайваш като общинска улична подобрена !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  "Угаждане на коалиционните партньори, за да се запази стабилността."

  Угаждането по-конкретно е на Валерко.
  Дялът на ДДС е 40% от постъпленията на бюджета. Щото икономика няма никаква, въпреки напъването на некое другаре, че такава имало и даже била мощна.
  Но не е само тази причината. Боко иска не толкова да подкрепи туризма, колкото да го вдъхнови. Защото известно е, че Партията ръководителка ръководи, управлява и вдъхновява! Защо трябва да се вдъхновява? И то точно туризма? Ми щото ако поне оттам не се щипне мъничко валутка, дъджавенцето погива.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":Пропускаш някои ВАЖНИ подробности тончо мамин. Там свалиха цените а тук НЯМА да ги свалят. Познай кой ще спечели ценовата война .За качество и отношение въобще да не говорим.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  От къде знаеш , че са свалили цените , Тончо дядов ???? Пощенски гълъб ли ти донесе вестта или там цари "командно административен подход "?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Десни за високи данъци-едно ново агрегатно състояние?
  Обаче пък
  https://demokrati.bg/media/hristo-ivanov-v-denyat-s-v-dremdzhiev-12-5-20-po-tv-i-po-tv1/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Десни за високи данъци-едно ново агрегатно състояние? Обаче пък https://demokrati.bg/media/hristo-ivanov-v-denyat-s-v-dremdzhiev-12-5-20-po-tv-i-po-tv1/
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  "Демократите " само искат / и БСП също /! А да са ДАЛИ нещо ????

 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Не знам кой какво клати, ама гербаджиите са на път да заколят кокошката, която им снася златни яйца...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Интересно след като нямаме илономика откъде Държавата събира 47 милиарда по Консолидираната Фискална Програма. Или 600 тона злато бюджет и кога от 1878 година до днес е била по-мощна икономиката ни.
  От небето ли падат или Борисов ги изкарва лично?
  Я ни обяснете на тъпите.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Модераторът е нацист и гербаджия
  Модераторът е нацист и гербаджия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и кога от 1878 година до днес е била по-мощна икономиката ни..
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  И ... що трябва да се сравняваме със себе си, а не с мощните икономики, Мюнхаузен?

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3206 Любопитно

  Да видим все пак какво ще стане в парламента, може пък все пак по изключение здравият разум да победи здравите сили.
  А и вчера премиерът спомена за някакви 3.5 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета и евентуално теглене на дълг юни, т.е. ситуацията и без тази глупост е тежка.

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4242 Неутрално

  Този път, поздравление за статията!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Весело

  До коментар [#17] от "Модераторът е нацист и гербаджия":

  Ми специално за такива като теб са направили анонс към "интервюто". Пробвай поне веднъж да пробваш език различен от характерния за .... коалицията. Дори и вождовете ви биха се изненадали каква сила са "първите седем"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#20] от "Модераторът е нацист и гербаджия":

  Ами защото в икономиката чудеса не стават. След като си тръгнал от 10 евро заплата 1997 година бе може 2020 година да си минал Германия. Или ти си гений и знаеш как. Ами давай направи го. Тъкмо ще гледаме и ще се учим.

 25. 25 Профил на Модераторът е нацист и гербаджия
  Модераторът е нацист и гербаджия
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Модераторът е нацист и гербаджия":Ми специално за такива като теб са направили анонс към "интервюто". Пробвай поне веднъж да пробваш език различен от характерния за .... коалицията. Дори и вождовете ви биха се изненадали каква сила са "първите седем"
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  Явно посмъртно не можеш да вденеш, че има стандарти в поднасянето на информация. Но защо са ти на теб: колкото по-конкретно, толкова по-зле за теб, всъщност.

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#20] от "Модераторът е нацист и гербаджия":Ами защото в икономиката чудеса не стават. След като си тръгнал от 10 евро заплата 1997 година бе може 2020 година да си минал Германия. Или ти си гений и знаеш как. Ами давай направи го. Тъкмо ще гледаме и ще се учим.
  —цитат от коментар 24 на Да вярваме на истината


  С комунистическите мероприятия на правителството, никога няма да настигнеш Германия, вЕрвай ми...

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#21] от "boevbisser":

  Да слушаш Борисов за икономика и приходи в бюджета е все едно да слушаш разни забегналия от България дето ръсят глупости тука във форума.
  Нека първо да изхарчи излишъкът, че като гледам как бавно се харчи ми става лошо.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Ако ДДС се намали силно, ще отслабне ефектът от касовите апарати. Следователно ще липства този инструмент за улавяне на оборота.
  Върху оборота се крепи цялото счетоводство и без оборота другите данъци ще могат по-лесто да се компроментират.

  подпис
 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#26] от "bez_ime2":

  Ами хубаво де. Покажи моделът по който ще я стигнем Германия. Нали ако стават чудеса в икономиката ще ги приложим с тебе жв Етиопия например и ще станем милиардери.
  67 пъти е по-висока средната заплата бялата за 23 години.

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#26] от "bez_ime2":Ами хубаво де. Покажи моделът по който ще я стигнем Германия. Нали ако стават чудеса в икономиката ще ги приложим с тебе жв Етиопия например и ще станем милиардери.67 пъти е по-висока средната заплата бялата за 23 години.
  —цитат от коментар 29 на Да вярваме на истината


  Самата Германия е прекрасен пример, ама хубаво е човек да е чел за Л. Ерхард и К. Аденауер...

 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3206 Весело

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Е кого да слушам, добър-лош, Борисов е премиер.
  А излишък вече няма, нека видим някакви данни за април, разбира се, но че е дефицит, няма никакво съмнение, въпросът е колко.

 32. 32 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#19:"Модераторът е нацист и гербаджия"][/quote]

  На "колеги " с рейтинг 75 - не отговарям ! Ако си здрав , благодарение на това , което са ти ДАЛИ от щаба , лекарите и не на последно място правителството на ГЕРБ , можеш да се опиташ да пишеш отново !

 33. 33 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  А случайно да знаеш, че в Гърция и Румъния имат дигеренцирано ДДС отдавна - много по-ниско на храните и лекарствата?
  Не трябва ли и ние първо от там да започнем преди да стигнем ресторантите??

 34. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#33] от "vtl53383951":

  Именно, това е тежка данъчна промяна, трябва анализи и варианти и изчисления как новите ставки ще се отразят. Такива няма, разбира се. А че има по- ниска ставка за храна в заведение, а самата храна е с 20 % ддс не искам да го коментирам.

 35. 35 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Предположението на автора за предсрочни избори, предизвикани от ББ, облечено в аналитичното "нищо чудно ако", няма да се оправдае. Изобщо ми е смешно, когато някой публикува в подобен "ред на мисли". Тъжен залез на дългогодишно журналистическо нищоправене.

 36. 36 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Да ама и в Румъния и в Гърция има механизъм, който да контролира че намаляването на ДДС е в полза на потребителите! Тук търговците и посредниците просто дигат цените! Защо например не се опитат да обуздаят банковия рекет? Къде го има да фалираш само защото имаш сметка в някоя банка? Банките са чужди и парите, които те крадат с такси и комисионни отиват другаде! Ами ЕРПтата, ами мобилните оператори....

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  Ами виж ги за април-1 милиард 582 милиона излишък. Сега на 31-ви май ще видим предварителните резултати до края на май. Влез в Министерство на финансите и виж от 30-и април за да не заблуждаваш.

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Аз съм за диференцирани ДДС ставки. Това е нормална практика. Против съм да се прилага за кафетерии, ресторанти, кебапчийници и прочее. Все пак в цената влиза услуга която не е екзистенциална. Смятам че в дългосрочен план да се разчита на ДДС като най-голямо и основно перо в бюджета е меко казано...недалновидно. Необходимо е повишаване на преките данъци и отмяна на голяма част от безбройните разрешителни, лицензионни и нам-какви-още режими.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ами ако клатят много , маймуните ще изпопадат ...
  —цитат от коментар 3 на SS


  Така е ! Ще изпопадат също и маймунете от редакцията на DW - България , водени от Ясен Бояджиев , Полина Паунова и другите "мисирки "!

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":

  " Аз пък като прочетох заглавието:
  "Клатят клона, на който се крепи почти всичко в България"
  Първото което си помислих, че някой му е счупил окачването на Жипката на премиера, то пък се оказа пак за ДДС-то се пишело :)))"

  Аз пък реших, че в опасност да поставени корупционните схеми на властта, покрай задаващите се трусове около скандалите с разкритията на черепа за пълния съпорт на бизнеса му от редник Киро пред управлението за 200 милиона, пък то за ДДС- то ставало въпрос.....

 41. 41 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Клатят и то здраво клатят клона. Нито една от мерките, които са приемани през годините не даде ефект или даде изкривен ефект. 10% плосък данък за да останат повече средства в бизнеса. Е, отидоха и вместо за технологично развитие, хоп - скъпи автомобили, имения, острови, нови любовници и осигуряване на старите, пазаруване в баш европейските столици, първенющина. Намаляване осигурителната тежест за бизнеса, за да разполага с повече средства за развитие, резултатът същият като по-горе. Сега намаляване на ДДС с "благородни" мотиви - помощ за пострадалия бизнес. Мога да се подпиша, че резултатът ще е нищожен. Не си познавате родния бизнес - цената на пържолата няма да мръдне.

 42. 42 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Остана за видим и колко % от БВП се пада на великия туризъм и ресторантите, "най-светлите" бизнеси в територията, за спасяването на които се трепери повече от останалите.
  Ефекта ще е нулев за хазната ако ще и да ги освободят от всякакви данъци.
  Просто там и без това не плащат.
  Кой ти гледа икономика!
  Номера е да има похвали и да няма протести.

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Данните за изпълнение на бюджета за април не са излезли и не са публикувани на сайта на мф. И щом премиерът е казал дефицит 3.5 млрд. Лв., въпросът е към коя дата - 30 април или 18 май, а не че имаме излишък. Че то ако имаше излишък, нямаше да му се затвори устата.

 44. 44 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 476 Весело

  Свалянето на ДДС до 9% е "борба" с Олинклузивът.
  В момента туристическите услуги се облагат с горното ДДС, а независимите ресторантьори по курортите си патят от това. Хотелите задържат клиентите чрез по-ниски цени и следват колизии.

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мърмор":

  Ами нормално. Българският бизнес в частност и Българите като цяло, в голямото си мнозинство са недалновидни. Работа на парче и къс пас напълно ги удовлетворява. След като нямаш дългосрочна перспектива и идеи как да я осъществиш, харчиш парите си за щуротии.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Гневно

  "Демократите " само искат / и БСП също /! А да са ДАЛИ нещо ????
  —цитат от коментар 15 на doroteus


  Това герберята сте много нагли!
  А какво сте дали вие бе?
  Освен да краднете от дотациите от ЕС и директно от народа за три мандата друго не сте направили!
  Де що сте пипнали всичко е на провала!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#25:"Модераторът е нацист и гербаджия"][/quote]

  " Явно посмъртно не можеш да вденеш, че има стандарти в поднасянето на информация. Но защо са ти на теб: колкото по-конкретно, толкова по-зле за теб, всъщност."

  75 , а ти от кога започна да разбираш от СТАНДАРТИ ???? Пиши поне , колко вида стандарти познаваш !

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  .... Пиши поне , колко вида стандарти познаваш !
  —цитат от коментар 47 на doroteus


  Толкова си сбъркан!
  Виж на къде избиваш в спора.
  Виж заглавието и си свери тъпашкия въпрос с него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#49:"Модераторът е нацист и гербаджия"][/quote]

  Повече на облъчени ИГНОРАНТИ не отговарям ! Сетих се - пиши ми повече за Мюнхаузен и кой е "баща " му.

 51. 51 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3206 Весело

  До коментар [#46] от "Храбър":

  Не говори така, данъчната система ГЕРБ почти не са я пипали толкова години и слава богу, положителни резултати имаше - нарастване на БВП, ниска безработица и ниска инфлация.
  При тях /а след това и при нас/ проблемите почват, като се правят на умни - като в случая, и развалят нещо работещо. Или пък като решат да почнат нещо, от което пък съвсем не разбират - пазарът на горива, разбира се, с нашите пари.
  Дано не мине, освен че ще си вкарат автогол, ще разбичкат едно от малкото сравнителни предимства на България.

 52. 52 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Да ви кажа сега впредвид, че уж този бизнес бил "сив" т.е. не внася ДДС в пълен размер не чак толкова лоша идеята. То веднага ги изцакаха с осигуровките /които са по лесни за администриране и доказване/, ще Ви намалим ДДС-то ама ще ви вдигнем праговете за осигуряване. Танто за кукуриго. Не можаха да ги изловят, че не чукат на касов апарат и съответно да внасят ДДС, обаче ако ги хванат че не внасят осигуровки на прага ще ги скъсат пък недай си боже да хванат и някой с нерегистриран трудов договор там глобите са многоооо яки. Иначе съм против за различни ставки по ДДС.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6134 Весело

  Киселата незадоволеност от собствените си резултати и възможности, тласка много индивиди трескаво да търсят причините в международното положение и световния империализъм. Или в броя на прочетените книги от някаква тиква...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Глупави - диференцираните ставки отварят вратата за масови злоупотреби; администрирането на данъка ще стане трудно и скъпо; ще "намажат" не само уязвимите групи, а и по-богатите, понеже и те купуват храни и лекарства.
  —цитат от коментар 0 на др Бояджиев


  В ЕС се оказва пълно с глупаци, злоупотребяващи и трудни и скъпи работи. Ама с какъвто се събереш
  https://www.avalara.com/vatlive/en/vat-rates/european-vat-rates.html

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  "..... кога от 1878 година до днес е била по-мощна икономиката ни.
  От небето ли падат или Борисов ги изкарва лично?
  Я ни обяснете на тъпите.
  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Ми половината постъпления в бюджета са от ДДС. Замисли се какво значи това!!!!? Размълдай гънките.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  То е , като с акциза върху горивата. Тука е най-нисък, а цените същите , че и по-високи. Няма нужда от много акъл, за да се разбере, кой прибира парсата.

 59. 59 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Хммм ... според мен, голям късмет извадихме с министър Влади Горанов и не само с него. Той не участва в клатенето на клона, клати но не и клона на който е държавата, т.е. управляващите. Той седи по-настрани, до кацата сЪс мед, гребе с голямата лъжица и чака да види, кой ще падне от клона в казана.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  имам новина за умниците. не е клон а е чеп. И колкото по го клатиш по зле става.

 62. 62 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това се нарича институционална корупция.
  С цел избрна победа, управляващата партия решава да остъпи една сума пари, която да отиде в джобовете на определено съслови, за да гласува за нея.
  Това е най-циничното нещо, което може да стори една управляваща партия.
  Оставка!

 63. 63 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  и преди ДДС-то хранехме армия ,полиция и безброй служители и партийни секретари ,и живеехме мизерно , а вечно ненаситните държавници си сложиха още 20% от името на ЕУ , плюс 10% плосък данък , и тея 30% предназначени за усвояване от ;бизнеса ; направиха ли живота ни по добър ? просто се роди мафия която да краде тея средства за лична изгода и до нарече закон , уродливия комунизъм и уродливата демокрация не се различават по нищо , а у нас и роднинската шайка занимаваща се с политика си е пак същата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK