Прилив на щедрост, прилив на егоизъм

Индивидуалистите започнаха да се мобилизират за съпротива. В Бразилия ги води самият президент, крайнодесният Болсонаро; в София – лидерът на партия "Възраждане", крайнолевият Костадинов.

© Юлия Лазарова

Индивидуалистите започнаха да се мобилизират за съпротива. В Бразилия ги води самият президент, крайнодесният Болсонаро; в София – лидерът на партия "Възраждане", крайнолевият Костадинов."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Как може едно човешко същество да гледа как по света умират десетки хиляди и въпреки това да настоява на правото си да се разхожда из молове, да ходи в Майорка или да печели от голф игрището си?


Емпатията е заложена у нас на невронно ниво, твърдят невролозите; ние изпитваме това, което виждаме да преживяват другите. Как решава вътрешния си конфликт егоистът? Строи митове. На драго сърце бих бил алтруист и аз, но вижте, вирус няма, никой не умира от COVID - това си е една манипулация на правителства да помпат рейтинг. Ако има нещо, то е от 5G мрежата и Бил Гейтс, дето иска с ваксината да ни вкарва чипове и да ни контролира. Не знам дали хората са същите, но оправданията бяха точно такива и около призивите за борба с глобалното затопляне - не че съм егоист и не мисля за планетата, просто учените лъжат, зеленото лоби притиска правителствата, а Грета не си е научила уроците.
Кризите винаги сблъскват ценностите на частното и публичното. Доскоро опитваха да морализаторстват националпопулистите, изплували около мигрантската криза 2015/16: те представяха глобализацията като студен егоизъм, на който противопоставяха топли неща като национална гордост, расова чистота и християнска (индуистка, ислямска...) идентичност. Някои им повярваха, но повечето разбраха, че просто става дума за друг, протекционистки егоизъм според приписваната на Салтиков-Шчедрин фраза:


"Много на патриотизма набляга. Трябва да е откраднал нещо".


Когато пандемията удари, всичко сякаш се преобърна. Изведнъж започнахме без всякаква постмодерна ирония да говорим за герои, за граждански дълг, за саможертва. Нарязаните от маските лица - първо на китайските лекари, после на италианските, американските, българските - трогваха до сълзи. Затворени в апартаментите си, хората ръкопляскаха на лекарите, лекарите ръкопляскаха на съвестните граждани, родителите благодаряха на децата си, че пазят баба и дядо. Трогателната реч на английската кралица върна поданиците й в героичните времена под немските бомби на Блица; без този финес, по пожарникарски простодушно българският премиер отсече, че не може да остави хората си да умират, и това докосна сърцата на много от враговете му. Избликнаха емоционални фейсбук постинги, кичозно-наивни есета, истински истории на грижа и солидарност. Как стана това преобръщане? Изглежда, човечеството отчаяно е имало нужда от някаква цел, нещо, с което да се пребори - друго обяснение нямам.


Приливът на щедрост напомни на по-възрастните следвоенните години - с тази разлика, че тогава светът е в руини, сега само антиципира бедствието. Наред с милиардите на глобалния бизнес - скромната пенсия, която дядото дарява на българското здравеопазване; наред с внушителните фондове, събрани от ЕС - СМС-ите, които пращаше всеки от нас. Вярно, понякога щедрите жестове са двусмислени; например у нас заподозряха г-н Пеевски, че с даренията си се мъчи да очисти публичния си образ. Защо се рекламира, нали лявата ръка не трябваше да знае какво прави дясната?... И все пак забележете - за тези няколко месеца


темата щедрост се озова в центъра на публичността - като на Коледа!


И не само дарения. Появи се идеята да бъде опростен дългът на развиващите се страни. Повтаря се, че когато бъде намерена ваксина, тя трябва да бъде за всички, не само за богатите. Покрай пандемията започнаха да обсъждат различните несправедливости на съвременния свят; преди време австрийският историк Валтер Шайдл показа, че в спокойните периоди социалните неравенства нарастват, а равенството непременно идва след периоди на войни и кризи1. И ето, Испания въвежда безусловен базов доход за излизане от кризата; Франция и Германия настояват помощите за излизане от депресията да не са заеми, а безвъзмездни; фермери раздават продукцията си на нуждаещи се; доброволци надяват маски да помагат на самотни хора; културни институции качват безплатно спектакли онлайн.


На другия полюс индивидуалистите започнаха да се мобилизират за съпротива. Бунтуват се срещу карантината в Охайо и Полша, в Мумбай и Сантяго. В Бразилия ги води самият президент, крайнодесният Болсонаро; в София - лидерът на партия "Възраждане", крайнолевият Костадинов. Свободата да се заразят и, ако щат, да умрат те подкрепят със символи от националните освобождения, сякаш страните им са заробени отново от една невидимата империя на алтруизма. Според тях не те, а рисковите групи на стари и болни трябва да бъде затворена. На което рисковите групи отговарят, че тогава пък къде остава тяхната свобода да се движат по улицата, без да бъдат заразявани? Дебатът (ако наречем така размяната на ругатни) малко напомня споровете за пушенето на обществени места, когато се сражаваха правото да пуша и правото да не бъда опушван. Някой отбеляза странната ситуация, при която


космополитите днес настояват да бъдат затваряни, а тъкмо националистите се борят за правото си да пътуват.


Партията на индивидуалистите има сериозни аргументи в сферата на икономиката. 9 милиона човека умират от глад всяка година, а кризата, предизвикана от COVID, рискува да ги удвои. Всеки човек е ценен, но все пак нямат ли значение и количествата? Проблемът е, че любителите на свободата едва ли без пандемия щяха да се сетят за гладуващите и да се съгласят да плащат по-високи данъци. Да, от малария годишно умират близо 400 000 човека, което е повече от жертвите на пандемията до май 2020. Но ако някой от години пръска пари за справяне с това старо бедствие, това е именно Бил Гейтс - същият, който се бори сега с новото. Онзи, когото най-радикалните свободолюбители подозират, че иска да намалява населението на земята.


Културни сцени на политическото
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Във фокуса на гнева често е Световната здравна организация, която едни динайъри обвиняват, че е крила пандемията, за да предпази китайските си приятели, други - че е раздухала прекомерна паника.


Водени от Тръмп, тези хора отричат всякаква международна солидарност и координация -


най-добре според тях ще е всеки да се спасява поединично. Противниците на американския президент често го посрещат подигравателно с песента на "Гънс-н-Роузис" - "Живей и остави да умират", по стария филм за Джеймс Бонд. В този дух Маргарет Тачър навремето беше казала: "Няма такова нещо като общество, има индивиди и техните семейства". И всъщност икономиката по нейно време потръгна - точно като баснята за пчелите на Мандевил, където кошерът процъфтява, когато всеки мисли за себе си.


Въпросът е дали тази логика работи, когато дойде война, земетресение, астероид. Може ли да се победи вирусът, ако някъде по света остане огнище? Ще го спрат ли телените огради, картечниците? Криза като тази ще отмине, но няма да е последна: подобни изпитания ни разделят ценностно, но вече не на леви и десни, а на универсалисти, които мислят за цялото, и партикуларисти, които смятат за по-ефикасни частните решения. (Разбрахте къде съм аз).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Никакви индивидуалисти не са тия. Просто са опортюнисти които се хващат за каквото изплува от канала.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Дооообре! Разбрахме! Бил Гейтс е Ангел небесен! Автора да беше прочел колко умират от обикновен грип всяка година по света. Без истерия, без карантина, без принудително задържане в къщи. И колко от бронхопневмония, нямаща нищо общо с новото плашило. Но, поне политиците си намериха оправдания за кризата в която се намираме.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 795 Неутрално

  А дали "универсалистите" в цялостите решения срещу коронавируса съдбата на милионите, останали без препитание заради извънредните мерки? Или това е частен проблем, който не трябва да ни отклонява от целта? Както пишеше "Работническо дело" за "голямата и малката правда"?
  За личната свобода и правата на човека не ми се мисли. Те може да бъдат газени в името на "светлото бъдеще"! Едно време болшевиките казваха "С железен юмрук ще подгоним човечеството към щастие".

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам, все отбор юнаци са впрегнати са плюят! Нито на Бил Гейтс ще навредите, нито на автора . Плюйте си, да изкарате жлъчката! Ето ги борците за права!

 6. 6 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както виждам, все отбор юнаци са впрегнати са плюят! Нито на Бил Гейтс ще навредите, нито на автора . Плюйте си, да изкарате жлъчката! Ето ги борците за права!

 7. 7 Профил на kkv06647117
  kkv06647117
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като немаш какво да кажеш напиши си мисълта в 5-6 реда, кратко и ясно, какво разтегаш локуми и прескачаш от цвят на цвят? Преглед на печата ли прави, твърди ли нещо, не му се разбира нищо.

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Не разбрах къде е КУЛТУРНИЯТ АТРОПОЛОГ (каквото и да означава това) ...

 9. 9 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  "Част от силата, която зло желае, но все добро прави" (Гьоте, "Фауст", Мефистофел за себе си).

  Красотата беше в сблъсъка между едните и другите. Хубавите мачове стават, когато отборите са равностойни.
  Като убеден партикуларист съм абсолютно сигурен, че подходът на Мутафчийски беше погром за икономиката, а последното в крайна сметка е зло и за здравето и за бая други неща. И слава Богу (пък и благодарение на много партикуларисти), че не беше оставен да действа само както той си знае - и до ден днешен щяхме да сме с мерките от 20 март.
  Сега, след като стана на нашето - на партикуларистите - аз пък съм по-склонен да простя на НОЩ и на Мутафчийски специално. Пред заплахата те бяха длъжни да действат по този начин. Но ха са си помислили да връщат мерките - направо не трябва да им се оставя въздух.
  Отборът на партикуларистите никога не трябва да е слаб - за да е красив следващия мач с универсалистите...

 10. 10 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#9] от "inn":

  след като взетите мерки за изолация дадоха резултат в неразпорстранение на заразата, може да разправяте спокойно, че нищо не е имало, коетое е крайно безотговорно, предвид липсата на всякакви гаранции срещу повторение на опсността. Но пък кога политическата далаврата е била на по-маловажна от добруването на хората. Пък било то и на някави болни пенсионери.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#10] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Мерките бяха идеални, само дето не отговарят на въпроса: Кой ще плаща данъци?

  Също като навремето английските миньори и Маги Тачър - хората искаха "работа", Маги ги питаше: А кой ще ви плаща? Оказа се, че Маги е права.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  В света има егоизъм, има и емпатия . Затова светът е шарен. Здравословно е когато се уравновесяват, Все пак егоизмът е в основата на прогреса.

 13. 13 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 403 Весело

  Ама другарю Дичев, няма нужда от такива статии, много добре те знаем, че си при колективистите. Естествено, че ще искаш общото, след като през живота си не си произвел стойност и за 5 лв. а вечно си бил на държавна издръжка и грантове. Само недей внушава, че Копейкин е част от другия лагер. Той е уродливото лице на колективизма, към който принадлежиш и ти.

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Дичев отвреме-навреме има добри попадения.

  На какво се дължи тази цикличност? Временно замъгление или временно прозрение?

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  само не разбирам с какво снимката на костя копейкин илюстрира емпатията.

  за мен този е едно нелепо руско прокси - даже не заслужава сериозно внимание, камо ли анализ.

 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  В света има егоизъм, има и емпатия . Затова светът е шарен. Здравословно е когато се уравновесяват, Все пак егоизмът е в основата на прогреса.
  —цитат от коментар 12 на hodounski


  Егоизъм и емпатия не са антоними. Аз, например, съм егоитст - нищо чуждо не искам и не съм съгласен да взимат моето. Но изпитвам емпатия и винаги съм готов да помогна на човек, който заслужава. Но не искам да помагам на тези, които не са направили нищо за себе си, камо ли за другите и само мрънкат "аз съм беден, помогнете".

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на Боби в офиса ли ще нощуваш заради мен
  Боби в офиса ли ще нощуваш заради мен
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само недей внушава, че Копейкин е част от другия лагер..
  —цитат от коментар 13 на Black Hawk


  Копейкин отдавна е в твоя лагер, или по-скоро ти в неговия. Консерватор, националист, против миграцията, против отвореното общество, против гей-паради, против ИК, против Стратегията за детето. Ся, ако смяташ, че и Дичев е някъде там с вас, тва е друг въпрос, ма сякаш няма обективни доказателства за подобни негови пристрастия.

 18. 18 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 262 Неутрално

  атросов на амбрзурата-каквото каже бил гейтс е закон за света,а когато някой осъзнат надигне глава и попита за прават си,или липсата на такива-става враг № 1 на демократично неолибералната помия.Дичефф я кажи нещо неонацитата къде протестират в Германия-какви са хомофоби,убийци на клети мигранти и платени проксита,иначе когато някой ви критикува за свободата на лгбттата педофилията и исляма,първи пищите и вдигате вой до небесата.Каква е тази избирателна активност и какво получаваш срещу браненето й-нов офис пакет или сървърен код за 5 годишна подръжка ли.

 19. 19 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 262 Неутрално

  тоз бил гейтс нещо за африка и монсанто да спомене или за Индия-нали било фалшива новина ,я ми кажете защо участва във борда на организация за ваксинирване или за парализата в Конго и Кения.И защо тоя е толкова близък с чичку епщайн,дето сЕ самозастреля когато изгасиха тока.Я напиши за помията по улиците и палатките на ЛОс Анджелис,Сан франциско-сбирщина на неолибералния провал.Чудно ми е как най-развитата нация-АМЕРИКАНСКАТА ПИКАЕ И ИЗХОЖДА ФЕКАЛИЯТА СИ ПО БУЛЕВАРДИТЕ И ТОВА В 21 ВЕК-ИДИЛ ПРИЛИКИ 18 ВЕК НЕ МИСЛА?ИДВА ВИДОВ ДЕН 2020 И ПАК ЩЕ РЕВЕТЕ ДО НЕБЕСАТА-ТОВА НЕ Е МОЯТ ПРЕЗИДЕНТ,ТОГАВА КОЙ ЩЕ ТИ ПЛАЩА ХОНОРАРА ДА ЦИВРИШ-МАЙКЪЛ ОБАМА ЛИ?

 20. 20 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  От написаното разбрахме, че Дичев е прав до гърнето и е открил антропологичното откровение, че вече не е празно. Както е обичайно, очаква някой да го почисти, измие и му вдигне гащите. Иначе казано е винаги след събитията и току и той, като оня празноглавец, се плесне по челото.

  Щеше да е далеч по-достойно да се отрече от претенциозните си интелектуални яхнии, с които ни заливаше до вчера и обяви - грешах, безхарактерен съм, нерешителен и умен, като начинаещ словослагател в семейна печатница.

  Navigare Necesse Est
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":

  И аз се изненадах. Фотосът на Копейкин над статията явно илюстрира Дичев, дълбоката му мизантропия и комплексирания му мазохизъм. Изглежда е израснал в деспотична среда, лишен от емпатия. Пък и го мързи да е положителен.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Га си и бозата. Само две косъмчета пролзират малко по ясно — Тръмп бил бад бой, а Татчър е гуд ... да де, гърл

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#21] от "Schopenberg":

  Разсмяхте ме с глас :)

  Имам подозрения, че Дичев е един от придворните "интелектуалци" на БКП/БСП, който го активират с едно обаждане като се наложи.

  Даже мога да си представя и разговора:
  "- Дичев, дай нещо по-така и на тънка струна, ама със снимка на копейкин!
  - Слушам и изпълнявам гУспожУ нинова!"

 24. 24 Профил на Цели шейсет секунди се регистрирах охох
  Цели шейсет секунди се регистрирах охох
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":И аз се изненадах. Фотосът на Копейкин над статията явно илюстрира Дичев, дълбоката му мизантропия и комплексирания му мазохизъм. Изглежда е израснал в деспотична среда, лишен от емпатия. Пък и го мързи да е положителен.
  —цитат от коментар 21 на Schopenberg


  А пък твоят коментар и псевдопсихологическите ти "прозрения" за детството на автора сигурно илюстрира твоето безкрайно човеколюбие и позитивизъм, нъл тъй?

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Всеки, който се е научил що-годе да пише се упражнява на тема "Вишти мъ" покрай тоя вирус!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 567 Весело

  "Емпатията е заложена у нас на невронно ниво, твърдят невролозите; ние изпитваме това, което виждаме да преживяват другите. Как решава вътрешния си конфликт егоистът? Строи митове."

  Аторът изпита ли това, кеото преживяват тези на площада? Навярно да, и просто си построи един мит за егоиста.

 27. 27 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Анализ тип "Какво правих миналото лято".

  Но от професор по културна антропология и крайноляв либерал.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 28. 28 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 935 Неутрално

  И да е имало някакъв сблъсък е бил традиционния,да се търси идеално или оптимално решение и критерия за оптимизация.Както и между личните начини на оценка и действие,вътрешна външна и декларирана мотивация,реакцията на сигнали и стимули,които няма как да се променят.
  И поведениетои отношението на човек се определя от емоции,желания,модели на мислене,които от своя страна зависят от личния опит,осъзнаването му на съзнателно и подсъзнателно ниво,съотношението процесно и резултатно ориентирано мислене в различни области.
  Убежденията определят много малка част от решенията и оценките ни.
  Плюс,че за такива ситуации вдещо е психологическот отношение на съотношението на индивидуализма и колективизма при конкретен човек,а не толкова политическото и социалното.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  каква сган само, руски мекерета!

 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  А дали "универсалистите" в цялостите решения срещу коронавируса съдбата на милионите, останали без препитание заради извънредните мерки? Или това е частен проблем, който не трябва да ни отклонява от целта? Както пишеше "Работническо дело" за "голямата и малката правда"?За личната свобода и правата на човека не ми се мисли. Те може да бъдат газени в името на "светлото бъдеще"! Едно време болшевиките казваха "С железен юмрук ще подгоним човечеството към щастие".
  —цитат от коментар 4 на Nil satis nisi optimum


  Домнуле @Nil satis nisi optimum, щом „Нищо освен най-доброто не е достатъчно“ я ни кажи, ако не се затрудняваш особено, как точно бяха застрашени „личната свобода и правата на човека“ – твоите и на „милионите, останали без препитание заради извънредните мерки“? С какво точно беше онеправдан, измъчен, изтерзан, унизен, пренебрегнат, задържан или уволнен? Така, както пишеш, очевадно е, че „без препитание“ не си останал! Кое е това „най-доброто“, което ще ти бъде достатъчно? 2,8% на власт? С министри? Ами нали имахте министри, що се самозастреляхте? Баба ти не ти ли е казала да не плачеш на чужди гробища, щото е твърде лицемерно? М? Какво мълчиш като подритнат от Бой Кики за коалиция преди избори, а? Плямпай! Какво те спира? Ей, откъде ви намират такива, брей?

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  "Как може едно човешко същество да гледа как по света умират десетки хиляди и въпреки това да настоява на правото си да се разхожда из молове, да ходи в Майорка или да печели от голф игрището си?"
  *
  Човешките същества са способни на много по-големи гадости и войните, които са съпътствали и съпътстват човечеството го доказват. Войните са се водили за какво ли не: територии, завладяване на други народи, надмощие в региона и т.н.
  Разбираемо е хората да искат предишния си живот, разбираемо е и да се страхуват. Трябва да се потърси и намери обществен баланс, защото все пак ако икономиките не работят, здравеопазването ще се срине и много хора ще умрат от други болести поради липса на достъпно лечение.
  Левичарските изцепки с въвеждане на базов доход Педро Санчес целят да замажат тоталното несправяне на испанското правителство с пандемията. Същите гласове се чуват и от Италия...
  Всъщност безплатен обяд няма и на мене ми се струва, че следва яко затягане на коланите, по-лошо и от кризата през 2009, ако не искаме да преживеем отново Виденовата зима и то в европейски или световен мащаб.
  Е, не може да мине без споменаването на Гретето, но да се надяваме, че при сегашната ситуация на лидерите ще им просветне, че нямат много пари за харчене. Ако зелените производства са жизнеспособни, те би трябвало да се развиват в нормална пазарна среда, а не чрез държавни инвестиции и дотации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK