ДАР: Човекът не отговаря на изискванията - променяме закона

ДАР: Човекът не отговаря на изискванията - променяме закона

© Георги КожухаровЗа второ гласуване в парламентарната зала влиза днес (21 май) проектът за изменения и допълнения на Закона за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), който, ако бъде внимателно прочетен, би трябвало да смути поне онези депутати, които все още се питат за какво харчат държавните пари онези служби, наричани още специални или тайни, които на теория се създадени да се грижат за националната сигурност.
Проектът, внесен през февруари т.г. от четирима депутати - председателя на парламентарната комисия за контрол над специалните служби Димитър Лазаров и депутатите Пламен Нунев, Красимир Ципов (тримата от ГЕРБ) и Валентин Касабов (НФСБ), мина през март на първо четене незабелязано от коментаторите по национална сигурност, но пък отбелязан в читателските форуми с анекдотични подмятания по повод въвеждането на сини лампи и за колите на ДАР: "остава и да свирят силно, за да разпознаваме тайните агенти от разузнаването".
Не е до шеги обаче. Най-важните изменения и допълнения, обобщени, променят изискванията за заемане на длъжности в ДАР и овластяват председателя на агенцията, превръщайки го във властелин на затворена система, в която никой не може да надникне.
Най-очебийната поправка се отнася за най-важния служител в ДАР, който контролира харчовете и извършва проверки не само по разпореждане на председателя, но и по свой почин. Инспекторът се назначава от премиера по предложение на председателя на ДАР, но е единственият служител с правомощие да заобиколи председателя и да докладва директно на министър-председателя, ако негова проверка бъде спряна.


Досега изискването за длъжността инспектор беше "да бъде назначаван служител, който има висше образование и стаж не по-малко от 5 години в Агенцията" (член 20 на Закона за ДАР). С поправката горното изискване след думата "образование" се променя: "с опит в областта на управлението и контрола и стаж в Агенцията не по-малко от 3 години".

Формулировката подсказва, че


изменението и допълнението явно се прави за конкретен човек
Той ще заеме мястото на онзи инспектор, който по информация на "Дневник" е подал заявление за напускане през септември 2019 г., няколко дни след като разбира, че вече е "издействан" подписът на министър-председателя върху заповед за освобождаването му. Без реални мотиви според източниците на "Дневник". Както малко преди това е отстранен служителят на звеното по сигурността в ДАР - заради противопоставяне на нарушенията в агенцията, категорични са източниците на "Дневник".


Та за вакантното място на инспектора човекът е определен, знаело се кой е, но нямал 5 години стаж в разузнаването. Не е нужно да си бил агент, за да не видиш никакъв логически аргумент в намаляване на стаж не къде да е, а в разузнавателна служба, забележете, за заемане на контролна длъжност в същата.


Но има и още промени. За държавни служители в ДАР по сегашния закон се назначават лица, които "са годни за държавна служба в Агенцията" (чл. 44, ал. 1, т. 2) Изменението гласи: "... които отговарят на медицинските изисквания за годност за държавна служба в агенцията". Но се въвежда и: "Изключения се допускат, когато квалификацията, знанията, уменията и опитът на лицето представляват специфична експертиза за разузнавателната дейност на Агенцията".


Не стига че поправките предвиждат "медицинските изисквания за годност и за психологическа пригодност да се определят с акт на председателя на Агенцията", но можело да се правят и изключения. Това едно. Второто и още по-обезпокоителното е, че въобще не са формулирани критерии за "специфичната експертиза".


Не е нужно да си държавен служител, за да схванеш, че


такава общословесност е по-скоро предпоставка за корупционни практики,


да се изразя по-меко, отколкото да изграждат действително работеща за националната сигурност структура.


Отминавам промени и допълнения, които овластяват още повече председателя на ДАНС, както и антилогиката, съществуваща и сега - инспекторът да се назначава по предложение на председателя и да бъде част от ръководството, чиято дейност ще контролира - този абсурд е частица от цялостното държавно "функциониране".


С преходните разпоредби по традиция се правят промени по законодателна традиция в Закона за ДАНС и други, както и в Закона за противодействие на тероризма: създава се "междуведомствено контратерористично звено", за което ще бъдат "усвоени" 1 500 000 лв., видно от аргументацията и мотивите към законопроекта. Още една структура към "веселата армия от безполезници" - определение от арсенала на читателите. .


С две думи, измененията в Закона за ДАР са видимо лобистки, превръщат председателя във феодал в крепостна система, подвластна само на онези, които я контролират. Не по закон, а по влияние.


Защо тогава четиримата депутати внасят този проект? От тях само Пламен Нунев вдигна телефона си, за да го попитаме, но обеща по-късно да коментира.


А защо парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност пуска в зала тези изменения? Защото - вече е видно - тя не контролира никакви служби за нищо: ако контролираше, щеше да извика председателя на ДАНС поне да го попита как и защо службата му е подслушвала началника на военновъздушните сили и президента - това не беше ли достатъчна причина да покаже тази комисия, че я има и че не е под контрол? Толкова бързо ли забравяме?

Службите за сигурност се овладяват от задкулисния кръг, който контролира всички институции. Както в ДАР, така и в Служба "Военна информация" (военното разузнаване) през миналата година бяха проведени целенасочени мероприятия с участието на ДАНС, АДФИ, КПКОНПИ, Специализираната прокуратура, Военноокръжна прокуратура, представени като законосъобразни проверки в защитата на класифицираната информация, обществените поръчки, финансовата отчетност. По изпитания метод на дирижираната проверка крайният резултат беше дискредитиране на предишните ръководства, особено забележим беше случаят с шефа на Служба "Военна информация" и предшественика му, които бяха принудени да подадат оставки. А в интернет се появиха материали, че целта е и военното разузнаване, което най-дълго се съпротивляваше на овладяването, да изпадне в същата зависимост от външни кръгове с бизнес интереси, както цивилното. В. "Капитал" тогава посочи смените в Служба "Военна информация" като свързани с влияние и интереси на депутата бизнесмен Делян Пеевски.

А данъкоплатците се забавляват с вицовете по повод сините лампи на колите на разузнавачите, които парламентът гледа днес.


И защо не - всичко в Държавна агенция "Разузнаване" изглежда наред, дори се предвиждал - казват, мащабен строеж - с финансов размах и мисъл за бъдещето на агенцията и за националната сигурност. Предимно и най-вече за нея.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Човекът не отговаря на изискванията - променяме закона"
  Този принцип е водещ, независимо къде и какво пише в изискванията. Това е правителствена политика.

 2. 2 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Тука закони няма. Тука има разпореждания.
  Пиша "тука", щото и държава няма.

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4459 Неутрално

  " Най-очебийната поправка се отнася за най-важния служител в ДАР, който да контролира харчовете и да извършва проверки не само по разпореждане на председателя, но и по свой почин. Инспекторът се назначава от премиера по предложение на председателя на ДАР, но е единственият служител с правомощие да заобиколи председателя и да докладва директно на министър-председателя, ако негова проверка бъде спряна."

  Един идеален пост за успелия млад мъж - хем стои в сянка, хем доносничи на началството, когато е необходимо за интересите на сараите !

 4. 4 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Благодаря за тази статия, добре че са хора като Петя Владимирова да надникват в това блато, че иначе никой нищо няма да разбере.

  Странно ми е, че ГЕРБ отстъпват още власт на ДПС - ако действително новите фигури са от екипа на Шиши. Бях останал с впечатление, че ББ има още някакви амбиции, уволни Мавродиев, поозъби се на Горанов...
  Мислех, че ББ държи поне службите да останат част от неговия феод. Явно съвсем е легнал по гръб и маха с опашка.

  Свободата не е за гратисчии.
 5. 5 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Вальо,и ти ли Бруте?Какъв опозиционер беше....какво стана?Членувахме заедно в Партия Либерален Конгрес на Янко Янков.

 6. 6 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Мда... Едната половина от българите крадем, другата половина (ДАР, КПКОНПИ, ДАНС, ГДБОП, военно разузнаване и пр.) пазят откраднатото.

  CONTADOR GRATUITO!
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  МАФИЯ. Народецът дреме вкъщи в страх да не го пипне коронавируса. Това е положението.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Е и,защо да е лошо да променяме закона,когато той пречи някои хора? (Хората винаги са "някои".) Представете си,че сте треньор на футболен отбор. Искате да привлечете един гениален футболист като Стоичков,но той е без основно образование,а според закона футболиста е длъжен да има завършено основно образование. Защо да не промените закона така,че конкретно този футболист а ла Стоичков,да може да играе?

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5976 Весело

  До коментар [#8] от "deaf":

  Сцепи мрака !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#8] от "deaf":Сцепи мрака !!!
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нали! А бе умничък съм си аз!

 11. 11 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1151 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":

  И подрънкваш чак

 12. 12 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Или това е ирония, или фундаментални принципи на правната държава ти убягват.

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  "Проектът, внесен през февруари т.г. от четирима депутати - председателя на парламентарната комисия за контрол над специалните служби Димитър Лазаров и депутатите Пламен Нунев, Красимир Ципов (тримата от ГЕРБ) и Валентин Касабов (НФСБ), "

  Тези красавци вместо да се занимават с безсмислено законотворчество защо аджебъ не искат ясен отговор от всички тези нароили се специални служби защо досега не са заловили и един турски агент и не са разкрили една подривна група готвеща терористични актове или за тях турските агенти са съюзници а терористични актове няма а има само случайни инциденти на пожари и взривове от късо съединение и производствени аварии?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Весело

  До коментар [#10] от "deaf":

  Издави рибата у морето.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#12] от "orbifen":


  До коментар [#14] от "Deaddark":

  Нещо по същество да кажете? Не четох статията защото тя изглежда нарочно е написана дълга и пълна с общи приказки,че да откаже човек да я прочете. Я кажете на какви критерии трябва да отговаря българинът,който иска да стане разузнавач? Па то би трябвало всеки да може да бъде шпионин стига да има достъп до секретна информация която да е от полза за България...

 16. 16 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 324 Весело

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Остави това, ами какво са правили когато руски агенти влизат в БГ да тровят Гербев? Сигурно са помогнали на руснаците да покрият следите. Който иска може да ни трови, краде и тормози. Ние имаме ЗАДЪЛЖЕНИЯ да си плащаме данъците, да не се оплакваме и да благодарим на Боко за това чудесно оправление.

 17. 17 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Да ги пита човек, зо им е на дедовците всичката тази власт. Как не се накрадоха, как не им омръзна да завладяват и да си правят разни институции. Сега и в ДАР са се прицелили. Бойко няма да им откаже съдействие. Скритите и покрити дедовци с маниакалност за власт вече са вредни не само на българския народ.

 18. 18 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#15] от "deaf":


  И преди да напишеш това, на всички ни бе ясно,

  че не си я чел- чукча не читател,
  чукча писател.

  Приличаш на Касабов- прост, но с претенция.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 19. 19 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 986 Весело

  До коментар [#14] от "Deaddark":


  Гербавите най-накрая, след 10 години
  усвоиха това фундаментално морско умение.

  Виж с езерото във Варна как се справиха Потник и компания...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4210 Неутрално

  Пленена държава.

  Ясно е на кого (по-точно на КОЙ) трябва да са лоялни и подчинени службите.

  Въпросът е не как с такива служби ще влезем в Шенген (никога), а докога ще ни търпят в НАТО и ЕС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Поредното Д(п)С арско л@йно ще си има кабинет, кресло, високи доходи и цялото разузнаване на разположение. Герберугите са измет.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Законовите промени за назначаването на Пеевски(предложен от Манолова) са христоматиини. На замитащия етап се включи дори конституционният съд.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Да отговаря на критериите на Нинджа. Ако не знаеш какви са критериите на Нинджа - намери и виж.
  Подсказвам - Уди Алън не отговаря на критериите на Нинджа, Уди Харелсън също.

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#19] от "arnautsky":

  Видях - спукана тръба за отпадъчни води - не се оправя, 'щото може да кара и така.

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":Да отговаря на критериите на Нинджа. Ако не знаеш какви са критериите на Нинджа - намери и виж.Подсказвам - Уди Алън не отговаря на критериите на Нинджа, Уди Харелсън също.
  —цитат от коментар 23 на Deaddark  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Пак общи приказки. Явно трябва да се опростява картинката за да я видите. Представи си,че в руското посолство в София работи българин с българско гражданство като чистач. Мие кенефите там. Нашето разузнаване решава да го вербува,но нъцки! - според закона разузнавач може да бъде само човек владеещ изкуството на нинджите! Е,не е ли тъпо?! Какво значение има дали чистачът в руското посолство е нинджа,когато той има възможност и е готов да шпионира за нашето разузнаване?!

 26. 26 Профил на Nikola Vushkov
  Nikola Vushkov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Понеже е по-вероятно да се "уредиш" с Божинката ;)
  ПС: нищо против Божинката, просто го ползвах, понеже доста шеги се стоварват на негов гръб.

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1890 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":Да отговаря на критериите на Нинджа. Ако не знаеш какви са критериите на Нинджа - намери и виж.Подсказвам - Уди Алън не отговаря на критериите на Нинджа, Уди Харелсън също.

  —цитат от коментар 23 на Deaddark  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Пак общи приказки. Явно трябва да се опростява картинката за да я видите. Представи си,че в руското посолство в София работи българин с българско гражданство като чистач. Мие кенефите там. Нашето разузнаване решава да го вербува,но нъцки! - според закона разузнавач може да бъде само човек владеещ изкуството на нинджите! Е,не е ли тъпо?! Какво значение има дали чистачът в руското посолство е нинджа,когато той има възможност и е готов да шпионира за нашето разузнаване?!
  —цитат от коментар 25 на deaf


  Явно освен че си глух, си и..."остър"😀!

  Правиш ли разлика между "вербуване" на потенциален шпион, и назначаване на някой на служба в ДАР?!?

  Не че нещо, но има известна логика в "изключенията" за качествата на служащите в ДАР.

  Щото преставете си компютърен факир, ама...пусто на инвалидна количка, по медицински причини. Е, той не покрива никой ФИЗИЧЕСКИ критерий за "нинджа", но умствено и с компютърните му познания е несраваним с "нинджите".
  До коментар [#25] от "deaf":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Три години стаж - то си е все едно да сложиш старши лейтенант за главен инспектор на Въоръжените сили. Тези съвсем го удариха през просото. Който е служил войник, ще се спука от смях... или плач.

 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#16] от "Bob":
  Турецкие корни полковника Ахмедова
  https://colonelcassad.livejournal.com/5849492.html

  Това е пример как турската служба МИТ е вербувала офицер от украинската армия като ги е привлякло само ислямското му име. Този даже не от близките до Турция по език Туркменистан и Азърбейджан! Смятай в България с 500 000 етнически турци плюс турчеещи се цигани и помаци колко са турските агенти?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Пак никой не отговори какви са тия специални качества,които трябвало да притежава един служител или началник в разузнаването? Шеф на ЦРУ е бил Джордж Буш-старши,без да има никакъв опит или ценз за това...! На ЦРУ...

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1306 Любопитно

  Браво, Петя! Със същият плам искаме да напишеш и материал, че 11 членове на стария ВСС, който избра Лозан Панов, искат оставката му - https://faktor.bg/bg/articles/11-chlenove-na-stariya-vss-izbral-lozan-panov-iskat-ostavkata-mu - защото „Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната“. В искането си членовете на ВСС ясно посочват, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Та напиши нещо и за туй, а не само за сините лампи на ДАР, нали?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  Човекът не отговаря на изискванията - променяме закона" Този принцип е водещ, независимо къде и какво пише в изискванията. Това е правителствена политика.
  —цитат от коментар 1 на papunqk


  Така направиха и когато избраха ДП за шеф на ДАНС!

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Три години стаж - то си е все едно да сложиш старши лейтенант за главен инспектор на Въоръжените сили. Тези съвсем го удариха през просото. Който е служил войник, ще се спука от смях... или плач.
  —цитат от коментар 28 на Petio Petkov  До коментар [#28] от "Petio Petkov":

  През Втората световна война е имало капитани в Червената армия,които са командвали полкове,че и по-големи съединения! И разни стари полковници,подполковници,майори и т.н. са търчели и изпълнявали заповедите на младите капитани! И са им отдавали почест.

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#31] от "Santos":

  Лозан Панов е скрита лимонка на комунистите...

 35. 35 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  И какво прави Лозан Панов под статията за ДАР????

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 36. 36 Профил на snejavasileva
  snejavasileva
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Навсякъде виждате само конспирация. Но ако млад човек без дълъг стаж има потенциал трябва ли някой със 30 г.стаж, да бъде назначен само защото е с голям стаж но вече износен психически у физически. Коментарът на господина за комп.специалуст в инвалидна количка е абсолютно точен.Та госпожа журналистката да не се пени толкова и да не плюе на всяка цена. Все повече се убеждавам че днешните журналисти съвсем целенасочено пишат материалите си,зависи само от това кой им е дал повече "материал".

 37. 37 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  "Проектът, внесен през февруари т.г. от четирима депутати - председателя на парламентарната комисия за контрол над специалните служби Димитър Лазаров и депутатите Пламен Нунев, Красимир Ципов (тримата от ГЕРБ) и Валентин Касабов (НФСБ), "Тези красавци вместо да се занимават с безсмислено законотворчество защо аджебъ не искат ясен отговор от всички тези нароили се специални служби защо досега не са заловили и един турски агент и не са разкрили една подривна група готвеща терористични актове или за тях турските агенти са съюзници а терористични актове няма а има само случайни инциденти на пожари и взривове от късо съединение и производствени аварии?
  —цитат от коментар 13 на Julian Mall


  Законодателството не е безсмислено. То има за цел да осигури пълен съпорт на крадците и разбойниците, които съсипват България. Колкото до турските агенти, те не провеждат операции на територията на България. Единствената операция, но без присъствие на агенти беше спирането на работата на Булгартабак (не защото е конкуренция на някого, а защото финансираше лявото крило на ПКК)

 38. 38 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Разни глухи задръстват форума с глупостите си, с които демонстрират единствено отчайваща липса на познания, подкрепена с гигантско самочувствие и графомания.
  Пфуй!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  Колкото до турските агенти, те не провеждат операции на територията на България.
  —цитат от коментар 37 на Uprsport


  Сериозно? Влаковете се самозапалиха и разтопиха сами? Случаят когато релсата се беше разрушила също от само себе си, ПТП-тата с турски тирове са случайни! Онази случка със кортежа на Караянчева какво беше - пак случайност и до ден днешен имената на тези които причиниха катастрофата се пази в тайна!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Весело

  До коментар [#25] от "deaf":
  До коментар [#27] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Май знаете за нинджите само от Холивуд. Идеята на ниджата е да не я забелязват и да свърши работата - та чистач, инвалид, какъвто ще да е - но ако не го разкриват и върши работа, значи става. Алън и Харелсън не стават - 'щото са известни, а не 'щото единия е дребен и очилат, а другия вече стар.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#40] от "Deaddark":

  Най-добрите и правдиво написани книги за нинджите са тези на Лустбадер. Нинджите са били съвършени (наемни) убийци,а не точно шпиони. Действителен случай. През Средновековието една нинджа е наета да убие един шогун. Тоалетната на шогуна била съвсем проста и обикновена - дъсчен под с дупка в средата,а отдолу септична яма. Нинджата влиза в ямата и се потапя целият в лайната,като е дишал през една сламка. След часове чакане,най-после шогунът идва по "голяма нужда,кляка и тогава нинджата го пробожда с меча.

 42. 42 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  "...военното разузнаване, което най-дълго се съпротивляваше на овладяването, да изпадне в същата зависимост от външни кръгове с бизнес интереси, както цивилното."

  Пълни глупости - ченгета, които се борят за честта на пагона!
  Слевд като са предмет на политическо назначение, трябва да слушкат и папкат - в Щатите да не е по-различно. На когото не му отърва, има частен бизнес...

  I Want To Believe
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Друг случай - жертвата е ходила на пазар, ниджата се облича като обикновен пазаруващ, следи жертвата и я издебва, после се изнизва незабелязано. Та същото е и при шпионите - ако успява да шпионира без да го разкрият - к'во повече трябва?

 44. 44 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Направо подигравка с достойнството на една такава служба и хората работеçи за нея. Еле това за опита и стажа направо "кърти мивки", както биха казали някои сладкодумци във форума. Изобщо позор за институция, която следва да е каймака на елита, поне на хартия.

 45. 45 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Едва ли са прочели статията. Важно е заглавието. И съответното внушение.
  гогато нещо не се прави - що не се прави, когато нещо се прави - що се прави.

  Съвсем конкретен пример за внушението: (от статията) "...с опит в областта на управлението и контрола и стаж в Агенцията не по-малко от 3 години".
  Формулировката подсказва, че
  изменението и допълнението явно се прави за конкретен човек ..."
  Как изискването за стаж в системата подсказва, че се прави за конрлетен човек? Само един ли работи от 3 години там... пък ако е така, не е ли най-разумно да е точно човек от системат?

  Втори цитат: "...Службите за сигурност се овладяват от задкулисния кръг, който контролира всички институции...." А какво пречи на задкулисието да овладее службите ато законът не е променен? Абсолютни общи приказки с единствената цел да се налива вода м мелнчката на мрънкачите...

  Трети цитат: "...А в интернет се появиха материали, че целта е и военното разузнаване, което най-дълго се съпротивляваше на овладяването, да изпадне в същата зависимост от външни кръгове с бизнес интереси, както цивилното...."
  В интернет се появяват много "материали"... може да поискаме агенция за контакт с извънземните, защото в интернет има е такива материали.

  Четвърти цитат: "...В. "Капитал" тогава посочи смените в Служба "Военна информация" като свързани с влияние и интереси на депутата бизнесмен Делян Пеевски...." - тук една медия цитира...себе си.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 46. 46 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#39:"Julian Mall"][/quote]

  Да не си в отпуск покрай вируса и сигурно гледаш ,много филми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK