Да проверим версията на Васил Божков

Уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите. Имаме куп антикорупционни агенции и комисии, но и те, чудно защо, не проявяват интерес към скандала.

© Дневник

Уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите. Имаме куп антикорупционни агенции и комисии, но и те, чудно защо, не проявяват интерес към скандала.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


България е на 111-о място по свобода на медиите, защото огромната част от тях все още се правят, че в момента в страната няма гигантски политически скандал. А когато медията не може или не иска да отрази и разследва политически скандал от такъв мащаб, тя се превръща в нещо друго. Може би премиерът е прав, когато казва, че това друго е от пернатия вид мисирка.


Имало едно време една държава...
Поради това се налага да обосновем тезата, че политически скандал заради твърденията на Божков все пак има. Подсъдим бизнесмен, който доскоро е бил любимец на властта, но сега е на път да загуби всичко, изглежда, е склонен да говори за общението си с управляващите. Разбира се, това, което той казва, не е чиста монета, но все пак е повод за сериозна проверка на версията му. Защото за мнозинството от хората тя изглежда напълно правдоподобна. Разказът му е следният:


Имало едно време една щастлива държава, чийто бюджет трябвало да получи 700 милиона лева повече от игри на късмета. Вместо в бюджета обаче жълтиците отишли в пещерата на Али Баба. Сговорили се Али Баба да раздели голямата плячка със свои другари. Да даде част от нея на телевизия под формата на договори за реклама. С друга част да издържа голям столичен клуб. Али Баба разбрал как да дели жълтиците на срещи с финансовия министър и собственици на телевизията. Дори си запазил паметна записка от едната среща, на която фигурирал подписът на негов другар под ангажимент да му осигури правителствен балдахин. За другите срещи пък Али Баба запазил есемеси. Нещо обаче в сговора се развалило. Другарите завидели на Али Баба и решили да му отнемат цялата хазартна пещера. За да се спаси, той се качил на летящото си килимче и се озовал в приказния Дубай.


Проблемът на другарите на Али Баба е, че досега не са представили контраверсия на събитията, която да е толкова логична и непротиворечива. Напротив, те се оплитат във все по-неправдоподобни обяснения. Първото от тях е, че финансовият министър, правителството и управляващите от ГЕРБ (и ДПС) изобщо не са знаели за проблема с липсващите 700 милиона лева. Според тях Али Баба сформирал банда с членове на Държавната комисия по хазарта и с тази банда откраднал милионите зад гърба на финансовия министър.


Летящи килимчета може и да съществуват, но за запознатите с бюджетирането подобна история няма как да се случи. Ако бюджетните модели са предвиждали 700 милиона лева повече в хазната, то финансовият министър и правителството е нямало как да не забележат тяхното отсъствие години наред. Ако не са ги предвиждали, то тогава правителството много добре е знаело по какви правила функционира бизнесът на Али Баба и очевидно не е виждало проблем в тези правила.


Другото "обяснение", с което управляващите искат да потулят скандала, е, че в паметната записка на Али Баба става дума за отношения между частни лица - един вид другари, с които те нямат нищо общо. Али Баба твърди, че е бил принуден да дава с 10 милиона на година повече като непазарна цена за реклама в телевизията на добрия Аладин, която е откровено проправителствена. Като защитна теза управляващите намекват, че Али Баба така или иначе давал 20 милиона на година за реклама на тази телевизия, но малко преди Аладин да я закупи, започнал да дава само 10 милиона. Твърди се, че Али Баба го направил, за да свали цената на телевизията в полза на Аладин (или на някой друг) - другарски работи, може и да е така. След смяната на собствеността Али Баба пак вдигнал издръжката за медията. С какво тази "защитна версия" помага на управляващите - само те си знаят. Но тя не отхвърля по никакъв начин разказа на самия Али Баба. Само добавя допълнителни договорки към него.


Как се случват нещата в нормалните държави


Модерните държави не битуват в царството на приказките и легендите. Те имат процедури и институции, с които да отсеят плявата от истината. Например:


Парламентарни комисии: При голям скандал от този вид се назначава парламентарна комисия, която да излезе с аргументиран доклад по темата. Президентът Тръмп през последните години сам стана обект на разследвания от страна на множество комисии в Конгреса. В България обаче парламентът мълчи по настоящия скандал.


Опозиция: Енергичната опозиция е основен инструмент за разкриване на истината в демократичните държави. При нас обаче голяма част от парламентарната опозиция е за съжаление фалшива. ДПС е формално опозиция, но реално управлява. Формации като "Воля" също де факто подкрепят правителството. Остават БСП, които са странно анемични по настоящия скандал (и по въпросите на голямата корупция по принцип). Президентът Радев също все не успява да излезе от блатото на недомлъвките.


Независимо разследване: За президента Тръмп беше назначено независимо разследване. При нас обаче уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите на Али Баба. Може би някаква проверка все пак ще бъде извършена от кумова срама. Но проблемът тук е, че обществеността трябва да бъде убедена в независимостта и безпристрастността на това разследване. По редица причини това трудно ще се случи.


Антикорупционни агенции: Имаме куп антикорупционни агенции и комисии, но и те, чудно защо, не проявяват интерес към скандала.


Критични медии: При разгарянето на скандала собственикът на една от малкото критични медии в страната получи от КПКОНПИ ново искане за запор на имущество. А огромната част от медиите останаха да си битуват под непретенциозната форма на мисирки. Или в луксозния вариант на мисирката - Шехерезада. Разказвачката на приказки, които султанът иска да чуе.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Рядко съм съгласен с този, но тук прави смислен коментар. Това с Али Баба беше излишно.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Ми Даниел Смилов, като е от енергичната опозиция - що досега не взе мерки за Васил Божков ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 497 Весело

  Ето моята версия: всички лъжат

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 714 Весело

  "Уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите."


  Сигурно почерка е нечетлив

 5. 5 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите. "

  И какво да се проверява !??!??
  Сделка за четварт милярд написана на тоалетна хартия!?!?!?

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  В качеството на какъв? На Гешев?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "Вина има, виновни няма."

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  Смилов ..........за Божков
  "- Разбира се, това, което той казва, не е чиста монета, но все пак е повод за сериозна проверка на версията му. Защото за мнозинството от хората тя изглежда напълно правдоподобна. Разказът му е следният:"
  Та хем не е"чиста монета',хем е "правдоподобна"!!!Манипулатор сте Смилов,завършен.

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  ъм... кое?

  Борис Митов
  1 hr ·
  Докато тече "всенародното" фейсбук гласуване...
  Вляво е следователят от Националната следствена служба и бивш член на ВСС Ясен Тодоров, известен като ревностен защитник на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Вдясно са Тити Папазов и Наско Сираков.
  Вероятно Тодоров участва в разговора в битността си на левскар и член на сдружението "Сини Сърца", а не в качеството си на висш магистрат, чието кариерно израстване не мина без политическа подкрепа.
  Впрочем, точно преди три години същият човек беше заснет да излиза от офиса на Васил Божков на ул. "Московска". Не смея и да си помислям, че зад тези случайно подбрани обстоятелства може да съществува някаква връзка.
  По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.
  Само "Левски"!

  https://www.facebook.com/boris.mitov.92/posts/10158172638012593

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  "Проблемът на другарите на Али Баба е, че досега не са представили контраверсия на събитията, която да е толкова логична и непротиворечива. Напротив, те се оплитат във все по-неправдоподобни обяснения."

  Тези другари по принцип не дават обяснения и крият главите си в пясъка

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Правим бързата уговорка, че Територията не е държава, такава не съществува. И там приключваме

 12. 12 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Нито една партия не иска коментар от Борисов, защото ако падайки той проговори...
  Уау!
  Според мен, ако всичко не затихне до 5-10 дни ще трябва да се готвим за няколко убийства. Къде политически, къде не.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Чувствам се като в началото на 90-те, макар че телевизиите май бяха по-свободни.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  "Висококачествен" материал, поредния от Смилов. Поне можеше малко журналистическо разследване да направи, да види за тези 10 и после 20 млн. Божков какво рекламно време е получавал, и Кауфланд, Лидл, Проктър и Г., фармац. фирми - по-основни рекламодатели на "НоваТв", колко са плащали на година и какво рекламно време са получавали. Щеше да му стане много интересно, но уви, нали трябва бързо да се съчинят удобни материали...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на baldrick
  baldrick
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А как разбирате, че става въпрос за 240 милиона. На хартийката пише 20 милиона, но не пише годишно, а за срок от 10 години. Кой както иска да си го тълкува. Егати бизнесмените!

 17. 17 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Да проверим версията на Васил Божков"

  Даниел Смилов "проверява" Васил Божков! Резултатът е намирането на по-голям католик от папата и по-чист от детска сълза. Инвестираните пари почват да работят за "честния неулигарх".

  И в морето ми е до колене .....................
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#13] от "Schopenberg":

  Дай нещо по същество по статията . Като хейтиш автора само доказваш, че си милиционер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Весело

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Видя ли какъв цирк направиха твоите със Скилър. ПАК се изложихте чалгаджиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  "На този етап категорично не откриваме в публикуваното от Васил Божков нещо, което да представлява интерес за нашата комисия." Това заяви Борис Ячев, председател на антикорупционната комисия в НС. Той е от "Обединените патриоти", една от управляващите формации, и заместник председател на ПГ на ОП. Първо, защо председател на комисия, която трябва да разследва корупцията, е избран член от управляващите - защото е всеизвестно, че корупцията винаги е пряко свързана с управлението (не че ако беше от БСП или ДПС щеше да е по-различно, но поне щеше да е спазен европейския принцип), и второ, щом управляващите твърдят (защото Ячев не е самостоятелно мислеща единица, съвсем не), че няма нужда да се разследва, значи те знаят точно за какво става въпрос - дори са повече от наясно.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  "На този етап категорично не откриваме в публикуваното от Васил Божков нещо, което да представлява интерес за нашата комисия." Това заяви Борис Ячев, председател на антикорупционната комисия в НС. Той е от "Обединените патриоти", една от управляващите формации, и заместник председател на ПГ на ОП. Първо, защо председател на комисия, която трябва да разследва корупцията, е избран член от управляващите - защото е всеизвестно, че корупцията винаги е пряко свързана с управлението (не че ако беше от БСП или ДПС щеше да е по-различно, но поне щеше да е спазен европейския принцип), и второ, щом управляващите твърдят (защото Ячев не е самостоятелно мислеща единица, съвсем не), че няма нужда да се разследва, значи те знаят точно за какво става въпрос - дори са повече от наясно.

 22. 22 Профил на yio04589569
  yio04589569
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivpetr":

  А бе,Кара ...
  Май си си прост бастун.

 23. 23 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Какво точно предлага Смислов? Всеки път когато обвинен олигарх почва да бълва с нищо неподкрепени обвинения срещу хората които го разследват вместо да разследват него да хвърлим всички правоохранителни органи срещу хората които разследват олигарха, вместо да си върши работата парламента да си прави комисии за Цветан Василев, за Прокопиев, за Божков, за разни алкохолни босове и бивши шефове в ДКМС. Е няма как да има такава държава. Като съдът сигнал с ясни доказателства, а не с нищо не подкрепени твърдения от сорта няма начин Горанов да не е знаел, то няма начин и Господ да не е знаел да му спретне и на него една парламевтарна комисия. Не е ли смешно обвиняеми като Трайков да са кандидати за президент или избран районен кмет и късе жо има това? Лъжа е да сравняваш едно разследване в САЩ където има друг вид съдебна система с действия у нас и кокво като имаше разследване срещу Тръмп? Да има някакви последствия? Дали Дневник публикеваше такива статии за ГЕРБ през 2010 когато Прокопиев имаше поне трима министри в МС? Или изведнъж прозряха какви са ГЕРБ когато врътнаха да съдят Иво сина на Прокопи от УБО?

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Както пише Роберто Савиано, "в Италия има демокрация, в която мафията прониква, а в България има мафия, в която демокрацията прониква"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Моите са в Холандия, днес предават една лодка на един янки, милиардер и собственик на голям отбор по бейзбол...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Моите са в Холандия, днес предават една лодка на един янки, милиардер и собственик на голям отбор по бейзбол...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Халтурка

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Средния пръст си остава безспорен лидер за бързи съобщения!
  Черепа го размаха а може и да повтори.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Весело

  Горкия череп😂изсмукаха го масоните...

 30. 30 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivpetr":

  И аз така, но това с Али баба направи много точен и разбираем прочит на интригата.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#23] от "tda10501756":

  Тъй де, ама обвиненият олигарх доскоро беше в много добри отношения с тия, които го обвиняват. Даже и специални закони му приемаха, за да му върви бизнеса. И сега какво? Тия дето гласуваха законите и пазеха Божков, сега се правят на разсеяни и не разбират за какво става въпрос? Дай малко по-сериозно, а?
  Иначе и по-други скандали имаше доказателства, ама някакъв следовател спрял да пикае покрай пътя и хоп, доказателството изчезнало! А следователя се оттегля в заслужена почивка, защото нямало процедура по която да го накажат. Баси... И сега такива като тебе се възмущават от Божков?! Защо? Какво по различно е правел Божков в последните 20 години? Защо не се възмущаваше, когато Менда внасяше закони в полза на Божков? Защо не се възмущаваше, когато депутатите на ГЕРБ ги гласуваха? Пълен смешник си ти...! Даже жалък смешник...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на krilatski
  krilatski
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Страхотен анализ на Гн Смилов?

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  ОСТАВКА НА МИЗЕРНИЦИТЕ!

  И СЪД!

 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#23] от "tda10501756":Тъй де, ама обвиненият олигарх доскоро беше в много добри отношения с тия, които го обвиняват. Даже и специални закони му приемаха, за да му върви бизнеса. И сега какво? Тия дето гласуваха законите и пазеха Божков, сега се правят на разсеяни и не разбират за какво става въпрос? Дай малко по-сериозно, а?Иначе и по-други скандали имаше доказателства, ама някакъв следовател спрял да пикае покрай пътя и хоп, доказателството изчезнало! А следователя се оттегля в заслужена почивка, защото нямало процедура по която да го накажат. Баси... И сега такива като тебе се възмущават от Божков?! Защо? Какво по различно е правел Божков в последните 20 години? Защо не се възмущаваше, когато Менда внасяше закони в полза на Божков? Защо не се възмущаваше, когато депутатите на ГЕРБ ги гласуваха? Пълен смешник си ти...! Даже жалък смешник...!
  —цитат от коментар 31 на Petleshev


  Що се занимаваш?

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#23] от "tda10501756":

  Горанов, ти ли си?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Обединената Велика ло(Ъ)жа на България....

 38. 38 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1205 Разстроено

  Много интересно - всеки, който е роден и живял поне малка част от живота си на територията наречена България знае отлично че това, което Божков казва е абсолютно вярно, и че нещата се случват точно по този начин - от най-малкото село и община, та до върха.

  За мнозинството от хората, тези неща са в рамките на нормалното, за управляващите - също... Надежда за нормализиране няма никаква, така че който има поне малко мозък в главата, да стяга куфарите и да се изнася от тази забравена от Бога територия.

 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  Все масони около Горанов! Ти да видиш. Шефа му-масон,кума му-масон....

 40. 40 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  За разсъжденията на Смилов, няма да кажа нищо. Има какво да се проверява.
  То е, какъв съпорт може да обещае Домузчиев в комисията по хазарта по време на подписването на салфетката.

  За втори път ви насочвам да обърнете внимание, че т.3 е писана по друго време (при друго емоционално състояние на написалия), може би непосредствено преди полагане на подписите, ако не монтирана допълнително.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 41. 41 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Все масони около Горанов! Ти да видиш. Шефа му-масон,кума му-масон....
  —цитат от коментар 39 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Цела бригада зидари

  SHADOWS of SOFIA
 42. 42 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#40] от "zz_s":

  Нищо не е монтирано!
  Корумпирани са и това е!
  Домуса не го отрече!
  Край!
  Оставка!!!

 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#41] от "2LOOP":


  Толкова рядки щастия...

 44. 44 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Тея гом...на сега са затихнали и даже и на Божков не смеят да звъннат,за да не ги проследи някой.
  Иначе се надяват Черепа да не пусне още нещо та да ЗАВЪРШИ КАРТИНАТА на мизериите им.

 45. 45 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Богатствата в "пещерата" и описаните персонажи трябва да внушава "истината" . Ако сменим АЛАДИН с МАЛАДИН, ако сменим онзи който "описва" богатствата, ако "разбойчим" по малко ...системата е ОК. Не е ОК , по станата АЛАДИНОВЦИ и "пещери" много. СИСТЕМАТА позволява да се произвеждат Аладиновци непрекъснато. Какво по дяволите искаме за България , без тр...та...та за " общо човешки ценности", "цивилизован избор" и прочие дървени железа. Искаме например българите да са нахранени , здрави , образовани и с личен дом. Няма да говора за ПАРИ, защото тази история с ПАРИТЕ скоро ще изглежда по различно. За какво е нужна на страната България "този елит", при която всичко е ИЗВЪН България......пари, дом ,деца? Техният интерес и интереса на България са различни. Необходима ли е тази държавна
  администрация? Необходими ли са 57 държавни агенции ...с "десетки държавни храненици".Тези пещери се отварят с "парола" СЕЗАМ или СЪПОРТ . Тази парола се знае не от ...хората България , а от " държавните служители", и трябват други решения ..

 46. 46 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ми Даниел Смилов, като е от енергичната опозиция - що досега не взе мерки за Васил Божков ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  А ти, като винаги се оакваш тук ежедневно, що не си взел нито една мярка, та да се образоваш и запознаеш поне малко с истината?!
  Не си чел явно статията, а ако си я чел - нищо не си разбрал.Има органи и институции, които да се заемат с това, а не Смилов или който и да било друг.
  Разбира се - това не касае теб - ти си вечното плямпало, което плещи идиотизми!

 47. 47 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Любопитно

  [quote#41:"2LOOP"][/quote]

  Браво, тулуп. Блясък!

  Аз предлагам да проверим обвиненията срещу Божков. Още не съм срещнал що-годе ясно обяснение къде е заровено кучето. Ония 700 милиона няма да минат лесно в съда, това се разбра още в началото на малката война. Какво друго има срещу него?

  без подпис!
 48. 48 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Любопитно

  До коментар [#5] от "NIKE":

  Леле колко си неграмотен ! В милиционерското не учите ли правопис?

 49. 49 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А как разбирате, че става въпрос за 240 милиона. На хартийката пише 20 милиона, но не пише годишно, а за срок от 10 години. Кой както иска да си го тълкува. Егати бизнесмените!
  —цитат от коментар 16 на baldrick


  Винаги ще има неразбрали, ако не са нечии подлоги.

 50. 50 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Оставка на съпортващите казах!

 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  ...и Божков да хвърля следващата ,,кореспонденция”!...

 52. 52 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  ОСТАВКА НА НАГЛИТЕ ДЕБЕЛИ КРАТУНИ!

 53. 53 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ksharp":

  Иветте, ти ли си?!

 54. 54 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Сравнението с Аки Баба предполага, че Божков е положителен герой.
  Ако това е диеята на автора, той здраво се е объркАл!
  Ако ли пък не, значи хич не му е силна страна...

  I Want To Believe
 55. 55 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Томислав Дончев каза по БиТиВи, че е "сигурен, че Горанов скоро ще даде обяснение" за СМС-ите. И после се покри, даже жена му не посмя да пусне поне някакъв хейт по фейсбук, както умее.
  За толкова им стигна смелостта на уж читавата част от ГЕРБ.
  Надявам се поне гербаджиите да са си изяснили за себе си кой всъщност командва в това правителство.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 56. 56 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  [quote#0:Статия]Как се случват нещата в нормалните държави[/quote] Д. Смилов

  В други общества правилата са различни: мисля при павианите важеше правилото, че колкото по-оголен му е задникът, толкова по-нагоре е в обществената йерархия. Описаният скандал май се развива по правилата на павианския социум, нежели по правилата на нормалните държави. 700 млн. лв. явно са нищо работа за прокуратурата...

 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " Проблемът на другарите на Али Баба е, че досега не са представили контраверсия на събитията, която да е толкова логична и непротиворечива. Напротив, те се оплитат във все по-неправдоподобни обяснения. Първото от тях е, че финансовият министър, правителството и управляващите от ГЕРБ (и ДПС) изобщо не са знаели за проблема с липсващите 700 милиона лева. Според тях Али Баба сформирал банда с членове на Държавната комисия по хазарта и с тази банда откраднал милионите зад гърба на финансовия министър.'

  Време е да престанем с несъстоятелните брътвежи за незнание и да се започне разследване на тази мега афера, в която държавата разпределя порциите между своите успели бизнесмени....

 58. 58 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Време е да престанем с несъстоятелните брътвежи за незнание и да се започне разследване на тази мега афера, в която държавата разпределя порциите между своите успели бизнесмени....
  —цитат от коментар 57 на samoedin


  Никакви порции не разпределя държавата. Малък кръг си разпределя държавата на порции.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 59. 59 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#35] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Не, г-н Радев, не е той.
  Митко Палаузов е.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#55] от "espresso":

  Да де... Той Горанов даде обясненията. Каза, че не си спомнял точно. ;)

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  Поредните несвързани смиловщини! Я кажи ни, Смилов, след като си написал „Как се случват нещата в нормалните държави“, защо след това си изброил само:

  1. Парламентарни комисии,
  2. Опозиция,
  3. Независимо разследване,
  4. Антикорупционни агенции и
  5. Критични медии?

  Защо не си споменал съда? Защо си го пропуснал? Или си съвсем наясно, че някакъв чат във Фейсбук и хвърчащи, написани на ръка, бележки между частни фирми или лица, нямат правна стойност, повтарям НЯМАТ АБСОЛЮТНОИ НИКАКВА ДОКАЗАТЕЛСТВЕНА СТОЙНОСТ пред никой съд, български или международен? Няма да те обвинявам, че си се облажил от написването на този материал - ти не си такъв! Ти си строг, но справедлив и „сърце юнашко не трае, да гледа“ Гешев „как бесней“ над Черепово „огнище“! Нали, Смилов, рицарю на справедливостта, утеха и опора за всеки онеправдан и обвинен по 11 члена от Наказателния кодекс олигарх?

 62. 62 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  ОСТАВКА НА НАГЛИТЕ ДЕБЕЛИ КРАТУНИ!
  —цитат от коментар 52 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Разплака ме!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "Уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите."

  Ами те сигурно са го чели вече. Той затова Гешев е гл.прокурор.

 64. 64 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 602 Неутрално

  За разсъжденията на Смилов, няма да кажа нищо. Има какво да се проверява. То е, какъв съпорт може да обещае Домузчиев в комисията по хазарта по време на подписването на салфетката. За втори път ви насочвам да обърнете внимание, че т.3 е писана по друго време (при друго емоционално състояние на написалия), може би непосредствено преди полагане на подписите, ако не монтирана допълнително.
  —цитат от коментар 40 на zz_s


  Ти знаеш нещо повече от Домусчиев? Дори той не отрече истинността на тази бележка. Само пълните този форум с глупости

 65. 65 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Смилов не знае приказката: луд умора няма, само се поти.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 66. 66 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1037 Любопитно

  Смилов не знае приказката: луд умора няма, само се поти.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 67. 67 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дами и господа, всеки който поне малко е запознат с левия начин на мислене и левите доктрини е наясно, че те винаги защитават престъпници, а кръвта която са пролели възхваляват като революции и освобождения от имагинерни врагове. Точно това е причината "Дневник" така неистово да защитава Божков и други престъпници от всякакъв калибър като цигани или пък австралийския касапин рецидивист.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До кога ще се мултиплицира тази глупост за 700 млн. Тези 700 млн ги измислиха гербаджиите за да му вземат всичко на Божков. Печалбата на година се движи между 30-40 млн или около 150 - 200 млн за 5 години. Как очаквате да се платят 700млн от тази сума. Бахти неграмотната работа иначе акъл се лее на поразия и с разбивки как са изхарчени парите, че и кусур на другите дето имат малко мозък им намери...

 69. 69 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Ми Даниел Смилов, като е от енергичната опозиция - що досега не взе мерки за Васил Божков ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  При този" бек граунд " Смилов явно е взел добри пари от Божков. Със здраве да си ги харчи! А "Дневник " нека на ми трие коментара , защото с това още вееднаж ще докаже , че различно мнение в някои уж елитни и свободни медии не се търпи !
  Даниел Смилов

  " Специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). "
  С горното искам да внуша , че не може човек с елитно юридическо образование , специализации , стаж -без " солидна стимулация " да пише изцяло в подкрепа на един обвиняем с 11 обвинения ! Ще кажете , че е невинен до доказване на противното , но ако иска да "внушава " да се върне и го направи у нас , а не с хвърчащи акции , мобилни съобщения и квалификции без смислено покритие !

 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално


  " Независимо разследване: За президента Тръмп беше назначено независимо разследване. При нас обаче уж независими органи като прокуратурата не искат дори да четат материалите на Али Баба "
  В този материал кой у нас е "АЛИ БАБА " така цветисто олицетворен от автора с президента ТРЪМП ??? Последният , колкото и противоречива личнаст да е, все пак за добро или лошо е избран за ПРЕЗИДЕНТ на най могъщата държава в света в момента !

 71. 71 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Никой не обръща внимание на....кибиците , иначе базата на разсъжденията е точна !

 72. 72 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Аз съм Сънчо, ида от горица...
  А сега, мили деца, ще ви разкажа приказката за лъжливото овчарче.
  В едно дале-е-е-чно царство живяло едно момченце. Играело си то безгрижно с маркучи,
  бухалчици, дори по едно време се цанило ратайче при един престарял разбойник, после при друг. Но умни хора го посъветвали да прави, да струва, но да се сдобие със стадо. И момченцето станало овчарче - овчарчето Бибитко. Кехаята го облякъл с черно кожено яке и му поръчал да чисти стадото от черните овце. Бибитко усърдно се заел със задачата - заедно с тайфа верни приятели вземали някоя набелязана черна овца и си устройвали шумно угощение, а кожата предавали на Кехаята за доказателство. Доволен, Кехаята му дал да води една част от стадото, която се имала за елитна. Елитните овце послушно го следвали, блеейки доволно, че не ги води някой куманиз - така наричали тези, които не били от тайфата на Бибитко. Разказвало се, че
  куманизите се отличават с червени задници.
  Но овчарчето искало да води цялото стадо. Затова един ден запъхтяно влетяло в кошарата и се разкрещяло: "Куманизии! Идват да вземат стадотоо!". Веднага елитните овце се струпали около него и заблели: "Не, нее, Бибитко е най-достоен да води стадото!". Така Бибитко станал Главен овчар. Някои кучета изгонил от стадото, а на тяхно място взел разни помияри, които се гордеели, че са овчарски кучета и джафкали радостно в очакване да им се подхвърли някое кокалче. Драстично намалели и черните овце.
  След няколко години, Бибитко решил да провери верността на стадото. Една заран се развикал пак в кошарата "Куманизите идаат! С червените задниции." Половината овце тихо се изнизали да търсят паша, а част от останалите, заедно с кучетата, Го обградили, разблели се и се разлаяли: "Нее, Ти си нашето Слънце и за нас е рядко щастие да ни водиш!".
  Както виждаме, стадото винаги защитавало Овчаря си, но Той не го зачитал и обичал да казва: "АЗ дето и да вида куманиз ше го бия като маче у дирек! И да не му е червен задника, ше му го направа такъф" или "АЗ давам млеко, месо, естествени торове..." - за последното бил прав!
  Така си течало времето, стадото застарявало и оредявало, защото много агънца и шиленца се отлъчвали и забягвали нанякъде. Черни овце вече почти нямало, та се налагало някои от останалите да бъдат нарочвани за такива, за да бъдат изядени. А отвреме навреме на кучетата се давала възможност да изядат някой техен събрат. За престарелите и окуцели овце прехраната била оскъдна, но пък им се строели спортни зали. Приятелите на Бибитко правели и скъпоструващи пътеки за стадото, по които Той обикалял с железния си кон да наглежда овцете.
  Един ден Бибитко решил отново да пробва верността на стадото. Влязъл в кошарата, зинал да изреди познатия репертоар, но от напъна гащите му се свлекли и изумените овце видели... червения Му задник!!!
  Оригиналната приказка има положителени поучителен край, но в нашата не се предвижда такъв. Защото овцете са си овце. Помиярите, и като "овчарски кучета", също си остават помияри.
  Лека нооощ!

 73. 73 Профил на ugw55627342
  ugw55627342
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Prekrasna statia. Problemat e che triabva da raziasniavate i analizirate takiva ochevAdni neshta.

 74. 74 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Ми проверете я бе, Смилов. Тук сте само тънки анализатори и разследващи журналя. Какво ви пречи.

 75. 75 Профил на reformatorr
  reformatorr
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Закона е ясен. Държавата има 6 месеца да установи неплатени задължения. След това немогат да търсят отговорност от "измамника". Та пак да попитам, не трябва ли в този случай финансовият министър да е в ареста като кметицата от Младост? Аааааа, в каква покварена държава живеем.

 76. 76 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Любопитно

  До коментар [#23] от "tda10501756":

  Какво точно предлага Смислов? Всеки път когато обвинен олигарх почва да бълва с нищо неподкрепени обвинения срещу хората които го разследват......
  —цитат от коментар 23 на tda10501756


  Ама Борисов и Горанов ли разследват Божков? Ние пък мислехме, че го разследва независимата прокуратура начело с Гешев. Глейда ти каква се оказва работата......

 77. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Любопитно

  До коментар [#69] от "doroteus":

  ...Ще кажете , че е невинен до доказване на противното , но ако иска да "внушава " да се върне и го направи у нас , а не с хвърчащи акции , мобилни съобщения и квалификции без смислено покритие !
  —цитат от коментар 69 на doroteus


  Извинете, за Вас като безпристрастен наблюдател каква е разликата дали Божков се защитава от чужбина или у нас?

  Защото аз пък като също толкова безпрестрастен наблюдател забелязвам, че прокуратурата си е у нас ама не ни е представила нищо повече от "хвърчащи акции , мобилни съобщения и квалификции без смислено покритие".

 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Смилов и той защитник на издирвани международни престъпници.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 79. 79 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  До коментар [#78] от "Alarmstufe: Rot":

  Смилов и той защитник на издирвани международни престъпници.
  —цитат от коментар 78 на Alarmstufe: Rot


  По-кротко. Скоро може и Вие да се окажете в положение, че защитавате издирвани международни престъпници.

  Или Вие защитавате международните престъпници само преди да станат издирвани?

 80. 80 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Първо да разследват и осъдят черепа с повдигнати 11обвинения и след това да проверяват версиите му.

 81. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  До коментар [#79] от "Един препил":

  "Или Вие защитавате международните престъпници"
  ***
  Както ти в момента ли?
  Не, нищо общо. Пак си препатил от увеселителни субстанции.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 82. 82 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#69] от "doroteus":

  Никой не твърди че Божков е невинен! Всички виждат че е маст от престъпния контингент.
  Проблема е друг и вече целия свят го разбра само вие от ГЕРБ се правите на умрели лисици.
  То вече няма кой да изберете за министър от толкова далаверажии.

 83. 83 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#75] от "reformatorr":


  В страната на рядкото щастие!

 84. 84 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Любопитно

  До коментар [#80] от "Peni Nikol":


  И бай-странното е КАК АДЖЕБА ТОЯ ЧЕРЕП ЕЙ ТАКА ИЗ ЕДИН ПЪТ СЕ СДОБИ С 11 ОБВИНЕНИЯ САМО ЗА МЕСЕЦИ, а 30 години го съпортват и никой от министрите нито правосъдни нито финансови се оплакаха от него ДЖАНЪМ????????

 85. 85 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1950 Весело

  Ами ако е някой друг (НЕУДОБЕН НА ВЛАСТТА!!!)само с една присъда ще лежи в затвора та ще изгние...😂
  Ето примерно Иванчева.
  А тоя череп си чатиш с Горанов писал си с Домуса... Менка си едни акции с рядкото щастие...
  Бах Мааму и туз-а😂🤣😂🤣😂👍

 86. 86 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Смилов, поне да беше прочел приказката за Али Баба бе, мен...

  Али Баба е бил беден и честен човек. Не се връзва по нищо с тия михлюзи.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 87. 87 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Трябва да има закон за държавния служител според който всеки от държавна и общинска администрация, чиновник, депутат, министър, кмет, полицай трябва да отговаря пред закона за пропуснати ползи за държавата, както при нанесени вреди.

 88. 88 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#10] от "neut":

  Другарите на Алибаба уличени в дейност срещу държавата (корупция, протекции, пропуснати ползи, нарушаване на закони, лобизъм, ...) трябва да отговарят пред закона, като при държавна измяна.

 89. 89 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  Явно освен Божков ТВ си имаме и Божков Газет.

 90. 90 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Това прилича на писано в ПИК или Дойче веле!

 91. 91 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  Горкия череп😂изсмукаха го масоните...
  —цитат от коментар 29 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Що бе той не е ли? МЧи как се става назначен милиардер без да си масон? ммм?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 92. 92 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  До коментар [#69] от "doroteus":
  —цитат от коментар 77 на Един препатил


  Ти съвсем изкука бе препатил. Кви акции кви пет лева да ти "представя" на тебе прокуратурата бе ммм? Абе вие "десните" с двете леви пантофки съвсем се ошашавихте бе другари. Ей вас старческата повече от Байдън май ва хваща ццццц.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 93. 93 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 315 Неутрално

  На мен ми хареса статията. Супер даже!

 94. 94 Профил на nyn48474625
  nyn48474625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "NIKE":

  Пише се "четвЪрт милИАрд". Богинята на победата няма да Ви помогне в правописа.

 95. 95 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#3] от "Over":

  Не, другарю. Когато бандитите се карат помежду си не лъжат. Само тогава.

 96. 96 Профил на Милена Асенова
  Милена Асенова
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Освен за интереси, става дума за съвсем човешки СТРАХ от мутрата Божков, която тероризира страната десетилетия. Справка за преживените ужаси - филма "Под прикритие". Не че не го знаем и по собствената си кожа, но там е концентрирано.

  Conchita Mas
 97. 97 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Критични медии: При разгарянето на скандала собственикът на една от малкото критични медии в страната получи от КПКОНПИ ново искане за запор на имущество."

  Ето къде е зарито кучето. Вместо да ни будалка с детински измишльотини Смилов, като юридически корифей, няма ли да поясни откъде в поръчителя му се оказа толкова много имущество с необясним произход и какво се прави в такъв случай? Как неговите защитници хвърлиха всичките си сили против избора на Гешев за Гл. прокурор? Постановката и "доблестта" ви е препрозрачна. Същият този "смотан милиционер" подгони и друг олигарх, предстои да научим много факти и доказателства нелицеприятни за доста властимащи. Досещаме се за кого бие камбаната, крайно време беше!

 98. 98 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Ние имаме прокуратура, която се състои от три митични маймуни, който казват - не виждам, не чувам, не казвам ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 99. 99 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 225 Гневно

  До коментар [#20] от "Fiji":

  Вижте, Американците имат един доста сполучлив израз, който се превърна отдавна в еталон за правителствена наглост;-Ако искаш да прикриеш нещо, създай комисия. Какво тук значи някаква си личност , взимаме му парите и е
  г-н никой. Просто той стана прекалено силен финансово , а и беше постоянно във врящото гърне на политическите апетити и финансови фокуси на управляващите , а и стана неуправляем , а това за глутницата горе е доста опасно.Сталин ,имаше израз :-"Има човек ,има проблем - Няма човек ,няма проблем." Тук формулата е същата ,но с финансов знак.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK