Изолацията невъзможна. Как вирусът стигна през малките пукнатини до големите мерки

Можеше ли нишките на разпространение на болестта да бъдат прекъсвани по-рано с по-добра комуникация или организация на всички в системата?

© Надежда Чипева, Капитал

Можеше ли нишките на разпространение на болестта да бъдат прекъсвани по-рано с по-добра комуникация или организация на всички в системата?Текстът е препубликуван от "Свободна Европа". Името на героинята е променено с цел запазване личните данни на семейството.


Трийсет и два дни у дома. Най-малко толкова ще прекарат в карантина Нели и близките ѝ. През това време, освен с изолацията и тревогата за собственото си бъдеще, ще трябва да се справят и със скръбта от загубата. COVID-19 - болестта, която промени целия свят - е отнесла един от членовете на семейството.


Доброволната изолация и заразяването
Дни след откриването на първия случай на коронавирус в България Нели се изолира доброволно и спазва строги мерки за социално дистанциране, лична и битова хигиена. Детето ѝ има астма, което мотивира семейството да се придържа стриктно към предпазните мерки. Дисциплината обаче се оказва недостатъчна и оставя тревожното съмнение дали поредицата събития е резултат само от лош късмет.


Цялото семейство на Нели - съпругът ѝ, брат му и неговото семейство се заразяват, след като възрастен близък е лекуван по спешност в една от столичните болници, а след това е обгрижван у дома. Макар да няма доказателства, че заразата е дошла в дома им от лечебното заведение, засегнатите не изключват такава възможност.


"Има създадени препоръки, ние основно се опираме на разработки на Европейския център за контрол на заболяванията и отчасти на СЗО", обяснява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на въпроса как болниците се грижат за намаляване на риска от вътреболнични инфекции с новия коронавирус.


"Когато се установи зараза, съответното отделение се затваря за 24 или 48 часа за пълна дезинфекция. Опитваме се да проследяваме всички контакти, за да се избегне по-нататъшно разпространение", допълва той.


Според доц. Кунчев основното средство за превенция на смесване на потоците (пациенти с COVID-19 и пациенти без - бел. а.) е прецизният триаж "на входа" на лечебното заведение.


Той представлява изнесен пункт за прием без контакт с останалите отделения, с осигурени предпазни средства и хигиенни материали, и възможност пациентите да спазват дистанция помежду си, както и обучение на персонала. Такава е препоръката.


Реално обаче препоръката невинаги това може да се изпълни.


"На въпроса дали да се направи тест при приемането - решението е на отделната болница, зависи в каква ситуация е. Но в никакъв случай не може да бъде предварително условие за прием или да се заплаща от пациента", подчертава доц. Кунчев.


РЗИ с предимство пред болните


В историята на семейството на Нели се оказва, че тестът не дава очаквания резултат.


Скоро след първото болнично лечение възрастният близък се влошава и синовете му го откарват по спешност в друга болница, където е опериран и настанен в отделение за пациенти без COVID-19. "При приемането му ни казаха, че му е направен бърз тест и е отрицателен", обяснява Нели.


Само дни по-късно обаче няколко души в семейството развиват грипоподобни симптоми и се изследват по своя инициатива в лаборатория "Рамус".


"Вечерта проверихме дали резултатът е излязъл в сайта. Там, в най-крайната колона пишеше "Negative", разказва Нели.


Ден по-късно от Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) им се обаждат по телефона, за да ги информират, че тестовете са позитивни и, както изследваните лица, така и членовете на домакинството им, следва да останат в изолация.


"Бяхме много объркани, от лабораторията нищо не ни обясниха. Инспекторите от РЗИ ни разясниха, че това е референтна стойност. А колоната, в която трябваше да е резултатът от теста на мъжа ми, продължаваше да е празна", споделя Нели.


Тя е предупредена, че е контактна, и подлежи на 14-дневна изолация, а съпругът ѝ е болен и следва да не напуска дома си най-малко 28 дни или до два последователни отрицателни PCR-теста.


"Длъжни сме да уведомим първо РЗИ, по силата на Наредба № 21/18.07.2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести", смята управителят на веригата от лаборатории доц. Росен Михайлов. По думите му това задължение е вменено още веднъж, специално що се отнася до COVID-19, с една от първите заповеди на здравния министър след въвеждането на извънредното положение у нас. Всъщност, тези нормативни документи задължават лабораторията да информира РЗИ до 24 часа. Как и кога следва да бъде уведомен пациентът обаче, документите не посочват.


Изолацията и битовите проблеми


Семейството веднага информира за позитивния си COVID-19 статус болницата, в която се лекува възрастният им близък. Той е преместен в COVID-отделение, а по-късно инфекцията е установена и при него с PCR-тест.


"Гаранция, че подобни случаи няма да има, няма как да се даде. Въпросът е тези рискове да се минимизират", смята д-р Ангел Кунчев.


Междувременно от СРЗИ правят PCR-тестове на всички контактни лица. Така 4 дни по-късно Нели и детето ѝ също получават позитивен статус, макар да нямат симптоми. Така те остават затворени у дома за още 28 дни.


"Контактувам с инспекторката от СРЗИ постоянно, любезни са и много ми помогнаха", разказва Нели.


Здравната инспекторка я насочва към услугите, които Столичната община е организирала за доставка на покупки и лекарства в домовете на карантинираните.


"Имаме два проблема - трябва да платим покупките на служителите на общината с пари в брой, а няма как да излезем, за да изтеглим. Другият, който се оказа по-сложен, е изхвърлянето на битовия отпадък. От Столичната община ни насочиха към РЗИ, тъй като според общината отпадъкът ни се третира като опасен и следва да бъде прибиран от тях. Оттам обаче ни обясниха, че нямат такава услуга."


Трябва да свикваме с мисълта


Как да бъде решен този толкова битов, но и сериозен в непреодолимия си битовизъм проблем, от СРЗИ не успяха да ни отговорят в рамките на редакционния ден.


И докато аз събирах гледните точки на институциите по тази история, нейният косвен главен герой - роднината на Нели, почина. Близките му тъжат от разстояние, карантинирани по домовете си. А въпросът можеше ли нишките на разпространение на болестта да бъдат прекъсвани по-рано с по-добра комуникация или организация на всички в системата ще ги тревожи още дълго, макар сега да им остава само едно - както казва Нели, " да свикваме с мисълта".


Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  "Директор на програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет. "

  Прочиташ това и друго въобще няма нужда да четеш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  А въпросът можеше ли нишките на разпространение на болестта да бъдат прекъсвани по-рано с по-добра комуникация или организация на всички в системата ще ги тревожи още дълго...
  ------------------------------------------
  Защо пък да ги трвожи? НОЩ взе всички мерки... по телевизията...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Неутрално

  В България няма почти никакви мерки, икономически.

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Важното е твоите да са стабилни. Хорат - кучетата (Ковида) ги яли !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Много сериозна история на попадане в трудна да не кажа тежка ситуация. Никой не е застрахован, че това не може да му се случи.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мондиана":

  Кое да ти се Случи ? Кое е тежкото на тази ситуация ? Че няма кой да ти изхвърли боклукът ли ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дано не ти се наложи да го преживеш многознайко!

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#9] от "Марта":

  Кое бе другарко, Кое ??? Аман от "специалистки" и шаманки(врачки) ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1799 Любопитно

  Ми толкова крясъци и писъци от безсмъртните имаше, че сега няма да се намери доброволец, който би организирал някакъв модел за защита. Свиквайте и всеки да се пази от това, което го плаши. Поздрави.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Любопитно

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стига си ревал, пари ли ти трябват? И колко, за да ти пратя?

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Като ме чуеш да се оплаквам за мен за каквото и да било можеш да ми пуснеш чалга както на децата ти.
  От това по-страшно няма !!!
  А за парите - прати ги на барба ти - той все реве, че не му стигали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ама тази чалга не ти излиза от главата, явно си голям фен...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Просто те цитирам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, просто лъжеш както всеки път

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Каква е представата за икономически мерки?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Представата е за бърза еднократна помощ, или ежемесечна помощ, в достатъчен размер, както се случи в другите държави.

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  - Защо не кандитстваш за 60/40?
  - Ми аз заради това СУПТО чуках повече на апарата и сега нямам спад в оборота
  -Ми поне за 3-10000 кандидатствай
  - Да бе да ме проверят, а и не съм чукала на апарата 30000 оборот за миналата година
  Почти дословно предавам разговор

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  А въпросът можеше ли нишките на разпространение на болестта да бъдат прекъсвани по-рано с по-добра комуникация или организация на всички в системата ще ги тревожи още дълго.....
  —цитат от коментар 3 на puknatastotinka

  Ми хубаво се тревожат и ще се тревожат дълго, щото " нишките на разпространение на болестта " няма начин да се "прекъсват"..

  Вирусът е тука и ще е тука още поне 20-30 години.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Разстроено

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Готино е как си слагаш САМ плюсчета. Нали знаеш това какво индикира !?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3271 Весело

  В нета се води лют спор може ли папая (растение) да се зарази с КОВИД-19? Някой учен от форума на Дневник може ли да ни осветли по въпроса?


  До коментар [#11] от "ju.li":

  Кога ще разрешите аутопсията на (уж) починалите от коронавируса? И защо няма интервюта с "излекуваните" от китайският вирус?

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Многото приказки стават излишни , повече самосъзнание , повече лична хигиена , повече дистанция от кихащи и кашлящи......

 24. 24 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 547 Неутрално

  При грип или настинка на 3-4 ден от появата на симптомите вече не си заразен, защото тялото ти е започнало да произвежда антитела. нищо че може още да кихаш, кашляш и тн. Няма никаква причина да се смята, че при коронавирус е различно - напротив. Тази карантина от 28 дни е безумна. Наличето на вирус при PCR тест не означава че можеш да заразяваш други хора!!!

 25. 25 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1799 Весело

  В нета се води лют спор може ли папая (растение) да се зарази с КОВИД-19? Някой учен от форума на Дневник може ли да ни осветли по въпроса? До коментар [#11] от "ju.li":Кога ще разрешите аутопсията на (уж) починалите от коронавируса? И защо няма интервюта с "излекуваните" от китайският вирус?
  —цитат от коментар 22 на deaf
  Хващате скалпела и микроскопа и започвате 😁😁😁
  Нали вече всеки отговаря за своите си интереси 😁😁😁

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти наистина си за психиатрия, категорично!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  След детайлното описание на прекъснатите нишки в "комуникацията" тук се питаме - помогнаха ли с нещо ХК и директорката Цекулова на т.нар. Нели? Ей така, лично?

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5716 Весело

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Като отворен вестник си ми !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Весело

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В психото ще ти казват "Вестникарчето", спокойно...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Шансът да се заразиш посещавайки, което и да било здравно заведение е многократно по- голям, отколкото, ако се разхождаш по улицата или пазаруваш в магазина. Просто в болничните заведения никой не ходи за да се забавлява! Рискът също за здравния персонал е хилядократно по- висок, отколкото за всички останали професии. След настоящата епидемия, жертвите, на която са повече от 5 милиона / с над 350 хиляди жертви, желаещите да учат и практикуват медицина рязко ще намалее. С пари здраве и живот не можеш да си купиш. Всъщност най- важното в живота не струва нищо! Хората трябва да знаят, че когато тръгват за болница, трябва да са много добре екипирани с подходящи, предпазващи ги маски, шлемове, ръкавици, а на всеки посетил здравно заведение да се гледа като на потенциално заразен с ковид-19. Ако бяха постъпили по- този начин, нямаше да има пробойни в системата за предпазване от инфекцията. Човекът трябва да е като "Тефал"- ДА МИСЛИ ЗА ВСИЧКО!

 31. 31 Профил на ggg41308177
  ggg41308177
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#24] от "Батков-вън":При короната нещата все още не са ясни умнико

 32. 32 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Хамилтъна и Кметчето - що не си вземете една стая някъде, и да се "разберете като мъже", а ни занимавате тук с вашите псевдомъжкарски изпълнения? Говорете с работодателите си, да ви вземат една стаичка някъде, и хем да си тролите, хем да си се обичате, че ми писна да ви чета инфантилните глупости! Като нямате какво да кажете по някоя тема, имайте поне честта да уважавате останалите четящи/пишещи, то е ясно, че себе си не уважавате!

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  Попитах, зада сравня с това, което е около мене а то разказано сбито е следното:
  1. Предприятията са разделени на няколко групи според правната си форма и големина (оборот, брой служители)
  2. За всяка група са предвидени определен пакет от пари в размер от—до.
  3. За пакета се кандидатства по определени изисквания.
  4. Който се класира, получава безлихвен кредит с едногодишно разсрочване. Предназначението на кредита е да има оборотни средства за заплати например.
  Кредита трябва да се върне.
  5. Друго облекчение е, че декларацията за печалба, подаването се удължава от края на март, до края на юни.
  6. Тези, които са затворили (ресторанти, фризьори, козметички или заради карантина на предприятието) и наистина не работят и са ООД и имат служители, им се предлага нещо подобно на схемата 60/40, само че тя не е особено изгодна и повечето пращат хората на борсата.
  7. Занаятчии от рода на фризьори, козметички и други, които са самонаети и не могат да работят заради забрана от държавста, за времето на забраната, получават по една средна заплата за региона (която по някога е равна на половината че и повече от наема за помещението което са наели)
  8. На много места наемодател и наемател се договориха за разсрочено плащане на наемите от времето на кризата.
  9. Тодителите на децата до 13 години, които не ходят ма учулище заради затвсрянето им от властите, би трябвсло за това време да получат до 50% от заплатата, на която са се осигурявсли (досега никой нищо не е получил)
  В общи линий грубо е това.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 34. 34 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1497 Весело

  Втората вълнá иде, с бавна танцова стъпка под такта на дребен туш.
  Който досега не е успел да се короняса, може се постара сега, хем модерно било, казват (ツ)

 35. 35 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Кой се раболял, разболял. Кой оздравял, оздравял. И какви са изводите от цялата тази работа? Успяхме ли да създадем организация и правила следващия път като се появи непозната болест да знаем какво да правим? При домашна карантина на здравите кой и как ще събира боклука, носи храна на хората? Как ще се правят тестовете, колко ще се плаща и от къде на лекари и други ангажирани лица, при колко болни ще се затягат мерките и и при колко ще се разхлабват. Какви мерки ще има спрямо заразените...

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Втората вълнá иде, с бавна танцова стъпка под такта на дребен туш.Който досега не е успел да се короняса, може се постара сега, хем модерно било, казват (ツ)
  —цитат от коментар 34 на balgariez


  И втора, и трета, и четвърта ..

  Как е планът да ги спрем?
  А най-опасна ще е Деветата Вълна!

 37. 37 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  „... както се случи в другите държави.”
  До [#18] от "hamiltonf":
  Само в САЩ. В Италия не се дават помощи на хора със собствено жилище.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#34] от "balgariez":

  И при САРС и при МЕРС я чакахме глобалнатата пандемия, чакахме и втора вълна пък вируса взе та изчезна.

 39. 39 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Да то става ясно че целта е хората да се убедят че има такова животно като този вирус и напасват по цял свят числата без аутопсия е ясно всички умират от Вируса. Браво успяват да психират уж напреднали свят. Време е хората да изберат дали някой УЖ загрижен ги пази или ще се Мре от Глад

 40. 40 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#3] от "puknatastotinka": "Защо пък да ги трвожи? НОЩ взе всички мерки... по телевизията..."
  ---------------------------------------
  Ами, съгласно всички закони, наредби, членове и параграфи, НОЩ не е органът, който трябва да се грижи за тези неща и да "взема мерки". НОЩ е консултативен орган към Министерския съвет.
  ПП: Странно, защо толкова ви дразни НОЩ?! Този орган няма никаква власт, за каквото и да било. А особено много ви дразни началника на щаба, генерал д-р Мутафчийски, който заема тази длъжност, тъй като е шеф на най-голямото военно лечебно заведение, натоварено и с други, освен лечебни, функции по време на извънредни ситуации. Не бойте се, едва ли Мутафчийски ще се засили да става президент и да измести любимият ви Радев. :)

 41. 41 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#34] от "balgariez":

  За теб няма страшно. Ти си заврян в землянката и единствения ти контакт с външния свят е форума, в който правиш апокалиптичните си прогнози, които така и не се сбъдват.

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":Готино е как си слагаш САМ плюсчета. Нали знаеш това какво индикира !?!?!
  —цитат от коментар 21 на КМЕТ В СЯНКА


  Само вие комунистите сте способни на това! Пишете коментар и му праскате минус, защото не сте съгласни с него! Демек-самокритика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  Карантината на всички повлия по различен начин. Но на повечето хора, негативно.

 44. 44 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Карантината на всички повлия по различен начин. Но на повечето хора, негативно.
  —цитат от коментар 43 на Роси


  Бе да съберат сила бе

  Свети Иван Рилски как е бил 12 карантина и социална изолация

  Много хубаво им го каза Генерал Мутафчийски
  "Очаквам да измрат много хора, яко да измрат".


  Прав ли е - прав е!

  Нещо ще спре ли вируса та да не зарази всички уязвими групи в бъдните 7-8 години

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Бе изолацията ще я преживеем, БХК -- също, но много ме интригува това име Цекул. Гръцко ли е, влашко ли е -- ето това бих се радвал да науча.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  от фамозното интервю с Бенатова, това което ми се запечета как генерала каза че системата се е справила учудващо добре. малко вуду тук и там е помогнало явно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK