Приказката за еврочиновника победоносец и корупционния борец свърши

Няма как помощта отвън да бъде по-решителният фактор, който да доведе до промяна, при липса на желание и ресурси отвътре

© Велко Ангелов

Няма как помощта отвън да бъде по-решителният фактор, който да доведе до промяна, при липса на желание и ресурси отвътреАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Тази приказка свърши. Започна като наблюдение над българското правосъдие и борба с корупцията, и каквото се сетите още през 2006 г. с надеждата българските съд и прокуратура да станат безспорни гаранти за правата на българските граждани. Премина през верни констатации, конкретни, общи и променящи се препоръки, докато стигне до неубедителни похвали и политически обвързани заключения. Приказката за това как с помощта на европейските институции ще променим средата у нас се превърна в позорно тържество на управляващите и обслужващия ги персонал. Те са доволни, че Механизмът за сътрудничество и проверка, известен като CVM, е практически отпаднал, но премълчават наличието на същите констатации с многогодишен характер при обявяването на Европейския семестър - отново инструмент за оценка на водените политики от страните членки. Обаче изглежда, че никой вече не се впечатлява от поредното съобщение за проблеми в борбата с корупцията и липсата на влезли в сила осъдителни присъди срещу лица от висшите етажи на властта.


Министърът на правосъдието остава, макар и нерешените проблеми да са налице, а голяма част от тях са създадени и с неговото дейно участие. В петък сутрин от екрана на някогашната обществена телевизия той ни успокои, че има държави с къде-къде по-сериозни затруднения с върховенството на закона. За летописците да припомним, че докато бе председател на правната комисия в Народното събрание,
Данаил Кирилов с невероятен устрем предлагаше и гласуваше едни от най-вредните текстове


в Закона за съдебната власт. Поведението му като министър не е много по-различно от това на законотворец, като се сетим за това как организира процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) през 2017 г., та до небивалиците за отстраняване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища от зимата на 2019 г. Успехите на Кирилов в това дали има или не мониторинг над българското правосъдие са неуспехи за цялото ни общество - с цената на лавиране в Брюксел и търговия с национални интереси се печели мек дипломатически тон и се пропилява историческо време за подобряване на средата у нас. А осмелилите се да изкарват на преден план недостатъците на режима у нас биват заклеймявани като врагове на народа и родоотстъпници в прислужните на властта медии.


Но проблемът не е нито на Брюксел, нито на Вашингтон, нито на Москва. Няма как помощта отвън да бъде по-решителният фактор, който да доведе до промяна при липса на желание и ресурси отвътре. Въпреки манифестираните успехи на властта у нас остават все по-малки критични малцинства, които да отстояват независимостта на българския съд и искания за отчетност на прокуратурата. В самото съдийско съсловие, чрез Висшия съдебен съвет, се извършва мащабна кадрова подмяна както при избора на председатели на съдилища, така и при оценяването и повишаването на редовите съдиите, като се дава


ясен пример, че непримиримите ще бъдат мачкани.


На терена на политиката също прозвучават малцинствени гласове. От парламентарно представените партии предимно Крум Зарков от БСП си позволява някаква активност по темата, но не личи това да е кауза за самата партия. Останалите статуквото ги устройва. На извънпарламентарния терен е непосилно да се разбере въобще какво се случва, но разединението, а не обединението зад значими каузи преобладават.


От президентството очакваме започнатата още през декември 2019 г. инициатива за конституционни промени да получи конкретно измерение под формата на текстове. Надяваме се да не приключи безславно, само като проведени разговори.


Ако обърнем поглед към правните среди, има някаква съпротива предимно от адвокатурата, останалите юридически съсловия като че ли изразяват мълчаливо съгласие. Проблемът е в това, че българското общество, и в частност българските правници, допуснаха и продължават да утвърждават за министри на правосъдието да бъдат налагани


фигури, които не са квалифицирани за поста, имат разнопосочна репутация в гилдията,


а моралните им качества са в най-добрия случай съмнителни. Продължава прилагане на подхода за лица по висшите етажи на съдилищата и прокуратурата да се спускат милиционерчета със спорно или нищожно познание на правовия ред и демократични ценности.


Няма места за сбогуване
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И ако допреди няколко години трябваше да приемаме избрани по спорен ред лица със съмнителни нравствени качества, но някаква експертиза, то сега, като се огледаме, виждаме отявлени негодници навред. А тях не може с лека ръка да ги премахне никакъв доклад или инициатива отвън, става само с действия на местна почва.


Иначе съвсем скоро ще завалят и осъдителните присъди - при стриктно следване на принципа на политическата целесъобразност прокуратурата ще обвинява едни, докато отказва да разследва дали финансовият министър и виден икономически първенец не са ощетили държавата със 700 млн. лева. А отглежданите нови специализирани съдилища и комисии ще правораздават директно по указания на прокуратурата.


Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Колко много мъка има на тоя (умнокрасив) свят, Боже.......

  https://www.videolyrics.net/watch.php?vid=061c36467

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  "...Данаил Кирилов с невероятен устрем предлагаше и гласуваше едни от най-вредните текстове в Закона за съдебната власт."

  И искаме да отпадне мониторинга на съдебната власт.

 3. 3 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Колко много мъка има на тоя (умнокрасив) свят, Боже.......https://www.videolyrics.net/watch.php?vid=061c36467
  —цитат от коментар 1 на pag


  А в тъпогрозният свят всичко ви е перфектно

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Еврочиновниците не могат да ни свършат работата ,промерно да гласуват вместо нас . Това е наша работа. Само ми е чудно как не забелязват каржбите на еврофондовете. Би трябвало да ги засяга .

 5. 5 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Докато има християн-демократи в ЕП и ЕК, наш Бойко Борисов ще бъде гален по главата от ЕС.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Ако европейската шайка не толерираше баце, башбаканина щеше да хвърлил пешкира до сега!

 7. 7 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Като са в НС всичките са "поразяващата уста" като станат министри и вкусят благинките са мъртви душици.

 8. 8 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как ще се обаждат от БСП като тримата им евродепутати Елена Йончева, Иво Христов и Цветелина Пенкова са точили евросредства през финансиране на заплати и офиси за полагащите им се сътрудници. Това твърди разследване на Антикорупционния фронт, което е публикувано в EUreporter.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  "...ясен пример, че непримиримите ще бъдат мачкани."?!  А-ха, на онези, прочули се с получени грантове (освен със заплати, платени от всички нас), с неподадени отводи, с политическа активност (въпреки безпартиността на съдебната система), с обвързаности, с "непробиваемата" система за разпределение на делата, с многогодишното протакане на стотици дела и т.н, "непримиримите" ли вече им казвате?!
  Майко мила?! Добре, че поне не са "непробиваеми"...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2619 Любопитно

  "невероятен устрем предлагаше и гласуваше едни от най-вредните текстове" - най-раболепните правят така. Баташкото клане, за чиято годишнина така и не се намериха думи, поне за отразяването, е извършено с невероятен устрем от башибозук, помохамеданчени българи, които са надминали очакванията на господарите си. Дали е Дани, дали е Влади или КОЙто и да е друг, господарите, които движат с ДС методи, са доволни, не само заради обсебването на всяка една власт, а и поради това, че все ще се намерят "корупционни" борци, верни на природата си. Дали ЕС, ЕК ще обърнат най-после внимание на случващото се в страна член е въпрос на време, само че Кьовеши не стига.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Ако глупостта беше стока . Дани Кирилов можеше да отвори склад за търговия на едро.
  (Откраднато от Тони Филипов , доктор)

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Разстроено

  Ъ-ъъъъъ... ъ-ъ-ъъъъ... (цитирам един ъ-ъъъъъ... мин... ъъъъ.... министър).

  И се питам какво правя тук.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#8] от "btc18521004":

  :) А, това не е интересна новина за Дневник. Иначе там скандалът е доста голям. Незнам дали ще препечатат мненията в DW.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Весело

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Засяга ги. Но не в "минус".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Аааа оня, с шестте милиарда оборот от аптеките...ясно, и от това разбирате, колкото и от математика...
  Останете си обратното на умен и красив.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Много му се иска на Данаил Кирилов мониторинга да отпадне, сякаш има причини за това. Толкова неграмотни хора не са ни управлявали.

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#3:"пасъм"][/quote]

  Аз живея в нормалния свят.
  Далеч не всичко ми е перфектно, но пък и не се надявам като вас "еврочиновника победоносец и корупционен борец" да ви свърши работата докато пред клавиатурките се опивате от собствената си изключителна красота и необхватен ум.

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#15] от "lz73":

  Първокласника, ти проумя ли нещо, или както обикновено?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#3:"пасъм"]
  —цитат от коментар 17 на pag
  Аз живея в нормалния свят. Далеч не всичко ми е перфектно, но пък и не се надявам като вас "еврочиновника победоносец и корупционен борец" да ви свърши работата докато пред клавиатурките се опивате от собствената си изключителна красота и необхватен ум.[/quote]

  Проблема не е в Еврочиновника. Проблема е в БУДАлите. Никога не си зададоха въпроса защо ги управлява посредствеността и кой и даде властта.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  Ох, не издържам! Какъв трогателен текст! Рев, скъсах се от рев, направо се обезводних! Мъка-а-а-а-а, мъка и… косми! „На извънпарламентарния терен е непосилно да се разбере въобще какво се случва, но разединението, а не обединението зад значими каузи преобладават“? Ама недей така бре, Иванчо, немой така бре, Брегов! Как така „разединението, а не обединението зад значими каузи преобладават“? Ами че те избори идат, докога с това „разединение“? Пак ли ще трябва да управляват „еднокнижника“ Баце и „радостта“ Гешев? М? И онея недовиждащи чиновници в Брюксел пак да им дават еврофондове, вместо да им ги спрат, както ги спряха на Орехчето? Па после, с тея фондове магистрали да ни строят, че и метро, че и други работи? А, ама това на нищо не прилича!

  Я колко хубаво си го написал: „От президентството очакваме започнатата още през декември 2019 г. инициатива за конституционни промени да получи конкретно измерение под формата на текстове. Надяваме се да не приключи безславно, само като проведени разговори“. Правилно! К‘во се мота тоя ми ти президентин? Вместо да седне да ги пише тия ми ти „конституционни промени“, па Деса, Курна и Наляна да му помагат, той си мисли само как да се врътне на лоста и после да хапне два-три джолана! Така не може! Затуй, наколенките на краката, па пред президентството, па лозунги, па кандърми, па молби, дорде кандиса! Само да не стане като последния път, когато подписа указа за „милиционера“ Гешев, а вие се търкаляхте бадева! Много тъжно, брей! Така ли ще продължава и занапред?

 21. 21 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  Това ще го повтарям докато ми излезнат мазоли на пръстите ако трябва:

  Поне в ерата Меркел ролята на депутатите в ЕП от ГЕРБ/ЕНП бе да държат партийната линия (на ЕНП). Ролята на Бойко Борисов пък беше да не ѝ противоречи. Примери за това от последните 10 години има безброй.

  Унгария и най-вече Полша дразнят германците невероятно много. Полша е голяма държава, има потенциал за икономически растеж, и все още има потенциал да наруши настоящия баланс на силите. България под ръководството на Бойко Борисов е просто едно голямо нищо. Парите, които се харчат от страна на ЕС са капки в морето (особено щом с тях се купуват гласове в ЕП и мълчание от Борисов.

 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Весело

  До коментар [#19] от "2LOOP":

  Виж, тук си прав – не мога да не призная, че и Бой Кики, и женералъ Танас, и Ръданъ – и тримата са много непосредствени!

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#19] от "2LOOP":Виж, тук си прав – не мога да не призная, че и Бой Кики, и женералъ Танас, и Ръданъ – и тримата са много непосредствени!
  —цитат от коментар 22 на Santos


  Ти отговаряй за себе си.Аз моя живот съм си го решил а закона Лучников ме е направил независим.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#23] от "2LOOP":

  Ами нали това правя – възхищавам се на тези толкова непосредствени Бой Кики, женералъ Танасъ и Ръданъ – трима титани на мисълта, организацията и действието! К‘во не ти харесва?

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#23] от "2LOOP":Ами нали това правя – възхищавам се на тези толкова непосредствени Бой Кики, женералъ Танасъ и Ръданъ – трима титани на мисълта, организацията и действието! К‘во не ти харесва?
  —цитат от коментар 24 на Santos


  Не гласувам. Не съм емоционално обвързан с партия. Ти му мисли , щом това в което живееш те устройва.

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално


  "Но проблемът не е нито на Брюксел, нито на Вашингтон, нито на Москва. Няма как помощта отвън да бъде по-решителният фактор, който да доведе до промяна при липса на желание и ресурси отвътре."
  Все чакаме някой да дойде отвън да ни оправи, а страната потъва в корупция, некадърност и липса на правосъдие. Хората все повече се убеждават, че в тази страна няма справедливост и адекватност на присъдите и губят всякаква вяра в инситуциите. Нали трябваше съдебната власт да не зависи от останалите власти, затова я направиха "независима". А там някои си разиграват коня и налагат свои собствени закони и правила. За кокошка няма прошка, а за миликони няма закони, това е положението, въпреки всички мониторинги, констатации и препоръки от страна на ЕС.

 27. 27 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#19] от "2LOOP":

  Проблемът не е в посредствеността на управляващите, а в тоталната посредственост на опозицията - парламентарна и извънпарламентарна.
  Тотална посредственост, която се изразява в безмисленото генериране на измислен скандал след измислен скандал. И за да не ме обвиниш, че сляпо защитавам някой ще добавя - около 1/4 от "скандалите" са реални, има достатъчно място за реална опозиция и реална алтернатива, но посредственото разбиране на понятието "политика" пречи на решаването им.
  Фиксацията на всички е единствено в докопването до власт. А политиката НЕ Е това.
  Всяка една уважаваща себе си партия има твърда идеологична позиция, която защитава независимо от моментната конюктура. В България такова животно просто няма - всеки е готов да се "коалира" с всеки само и само да топне пръстчето в кацата с медец. Крайно време е десните сили да се вземат в ръце и да забочнат градивна кампания. Само така ще могат да се отличат от охкащият псевдороволюционен хор на незадоволината левица.


  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#19] от "2LOOP":Проблемът не е в посредствеността на управляващите, а в тоталната посредственост на опозицията - парламентарна и извънпарламентарна. Тотална посредственост, която се изразява в безмисленото генериране на измислен скандал след измислен скандал. И за да не ме обвиниш, че сляпо защитавам някой ще добавя - около 1/4 от "скандалите" са реални, има достатъчно място за реална опозиция и реална алтернатива, но посредственото разбиране на понятието "политика" пречи на решаването им. Фиксацията на всички е единствено в докопването до власт. А политиката НЕ Е това. Всяка една уважаваща себе си партия има твърда идеологична позиция, която защитава независимо от моментната конюктура. В България такова животно просто няма - всеки е готов да се "коалира" с всеки само и само да топне пръстчето в кацата с медец. Крайно време е десните сили да се вземат в ръце и да забочнат градивна кампания. Само така ще могат да се отличат от охкащият псевдороволюционен хор на незадоволината левица.
  —цитат от коментар 27 на olexander


  Така е. За това и 48% от имащите право на глас не гласуват.Предполагам , че не намират за кого да го правят.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#27] от "olexander":

  Тоталната посредственост не е само в опозицията, тя е навсякъде. Няма как десните сили да се вземат в ръце, защото нито са десни, нито са сили. Хората, които гласуват по съвест в България са малко, но ги има. Но, за огромно мое съжаление, мнозинството от тях боравят с идеи и речник, които за безвъзвратно остарели. Разполагаме нещата по оси, които не съществуват днес: "Ляво" и "дясно"; "консерватор" и "либерал"; дори и "Русия" и "САЩ" въобще не са това, което много от българите с образование (с които съм говорил) си мислят.

  И отново се връщаме на другия болен проблем: който е имал малко акъл, малко честност, малко амбиция, и недостатъчно заможни родители, отдавна си е бил шута и не е в България. Тези хора биха били новите ни политици; но не са, защото ги няма.

 30. 30 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#29] от "nocomnet":
  С първата част съм съгласен на 100 (хайде, 99%)
  Но с втората - не. Абсолютен мит е, че видиш ли всички способни са се изнесли в чужбина.

  Добър отговор ти дава пост 28
  [quote#28:"2LOOP"][/quote]

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 31. 31 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Santos":

  Аз пък най-се кефя на Бойко. Организатор като него друг има ли? Кой друг щеше толкова много от нашите и европейските пари да организира в посока Русия и Доган? Кой друг така организирано ще се навежда във всяка посока, барем някой го погали по главицата (с какво, да не питаме....)

  Но пък и на Доган се кефя. Най-добрия политик на България! Друг като него подигравал ли се е с България толкова изтънчено и продължително? Е верно Бойко му помага за организацията....

  И на хора като теб много се кефя. Във всичкото това вие умеете да намерите радост в живота, докато други само се мъчат. Кефиш ме просто и това е.

 32. 32 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "olexander":

  Не, не всички; но достатъчно. Сега не искам да задълбавам в материята твърде много, но това е феномен, описан многократно. Без едно достатъчно голямо ядро от хора, които искат и могат да осъществят промяна, тя няма как да се случи. Може да се спори по това много, но това, което съм видял с очите си не може да бъде отречено. Цели випуски от езиковите гимназии (края на 90-те и началото на 2000-те) просто отидоха да следват извън България. Някои отидоха веднага след гимназията, някои твърдо решени да следват в България постояха година две и се отказаха и те. Някои избутаха как да е университета и като видяха как със една заплата в София не се живее, и те се разкараха.

  Общото на тези хора е, че искат и могат да работят, но не са получили достатъчно силен старт в живота в родината си.

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  [quote#19:"2LOOP"][/quote]

  Проблемът е у тези, които смятат другите за БУДАли, а себе си - за непостижими безценни умове.
  Защото не са...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#29] от "nocomnet":С първата част съм съгласен на 100 (хайде, 99%)Но с втората - не. Абсолютен мит е, че видиш ли всички способни са се изнесли в чужбина. Добър отговор ти дава пост 28[quote#28:"2LOOP"]
  —цитат от коментар 30 на olexander
  [/quote]

  Познавам лично много хора "около шейсете" които не гласуват. Те най-вероятно биха гласували за някой, който успее да ги изкара от летаргията им. Но тези, които са способни на това НИКОГА и ПО НИКАКЪВ ПОВОД не биха рискували живота и семейството си, след като има толкова лесни начини да живееш нормално и по друг начин: например като се осъществиш професионално в нормална държава. За работа в ЕС визи не трябват, нали така?

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#19:"2LOOP"]
  —цитат от коментар 33 на pag
  Проблемът е у тези, които смятат другите за БУДАли, а себе си - за непостижими безценни умове.Защото не са...........[/quote]

  Хи хи. БУДАлите са апологети на агент Буда. Никой не ги обвинява , че са глупави а и аз не претендирам за изключителност.Не се напъвай щом го искат , ще си го получат. Нали за това са изборите.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Жален рев на жалки хора. Тоя механизъм си беше обида за държавата.

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#19] от "2LOOP":Проблемът не е в посредствеността на управляващите, а в тоталната посредственост на опозицията - парламентарна и извънпарламентарна. Тотална посредственост, която се изразява в безмисленото генериране на измислен скандал след измислен скандал. И за да не ме обвиниш, че сляпо защитавам някой ще добавя - около 1/4 от "скандалите" са реални, има достатъчно място за реална опозиция и реална алтернатива, но посредственото разбиране на понятието "политика" пречи на решаването им. Фиксацията на всички е единствено в докопването до власт. А политиката НЕ Е това. Всяка една уважаваща себе си партия има твърда идеологична позиция, която защитава независимо от моментната конюктура. В България такова животно просто няма - всеки е готов да се "коалира" с всеки само и само да топне пръстчето в кацата с медец. Крайно време е десните сили да се вземат в ръце и да забочнат градивна кампания. Само така ще могат да се отличат от охкащият псевдороволюционен хор на незадоволината левица.
  —цитат от коментар 27 на olexander  В този форум "десницата" е представена от два скучаещи реститута, десетина емигранта с месиански (и други) комплекси, едно побъркано активистче (което лае по модератора, защото не триел мненията, които то не харесва), група мрънкалници, които мразят всичко, включително и себе си, и десетина трола.
  "Градивна кампания"? Може, ама някой друг път.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 590 Весело

  До коментар [#6] от "telqk":
  Бре! Значи и Европа ви е крива, че гали Бойко по главата... големи тулупи са и там, а?
  (щях да пиша, че галят бай Х. по главата, ама непосмях,, да не ме баннат)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1569 Весело

  До коментар [#18] от "hamiltonf":


  До коментар [#15] от "lz73":Първокласника, ти проумя ли нещо, или както обикновено?!
  —цитат от коментар 18 на hamiltonf


  Ооо да, проумях, даже помолих моля-другарката в нашия клас да ми каже какво мисли за това:

  "...ясен пример, че непримиримите ще бъдат мачкани."?!А-ха, на онези, прочули се с получени грантове (освен със заплати, платени от всички нас), с неподадени отводи, с политическа активност (въпреки безпартиността на съдебната система), с обвързаности, с "непробиваемата" система за разпределение на делата, с многогодишното протакане на стотици дела и т.н, "непримиримите" ли вече им казвате?!Майко мила?! Добре, че поне не са "непробиваеми"...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  И тя ми каза следното: "Моето момче, като за първолак е добре, но ако беше във втори клас щях да ти пиша двойка за правопис. Ако беше в трети клас щеше да получиш пак двойка, този път и за откровени тъпотии...Виж, ако беше четвъртокласник щеше да е друго. Но ти тогава сигурно ще си около двадесет годишен, като ти гледам сегашните писания...А мислил ли си да станеш аптекар-гербераст?"
  Много се замислих!

 40. 40 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  До коментар [#31] от "nocomnet":

  На теб пък кой ти обръща внимание?

 41. 41 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1272 Любопитно

  А ще може ли съвсем нечинно да попитаме кога Дневник ще публикува следната новина „Евродепутати на БСП точат европари за партията през заплати на сътрудници в ЕП (ВИДЕО)“ - https://tribune.bg/bg/politika/evrodeputati-na-bsp-tochat-evropari-za-partiyata-prez-zaplati-na-satrudnitsi-v-ep-video/ - и кога бодрият Иванчо Брегов ще ни коментира тези изпълнения? М?

 42. 42 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  "Данаил Кирилов с невероятен устрем предлагаше и гласуваше едни от най-вредните текстове"

  Най страшното за един народ е, когато в управлението на държавата има тъп и упорит човек. Такъв индивид е способен да разруши всичко стойностно за много кратко време.
  За жалост, за което сме си виновни самите ние, в управлението на България имаме не само един "правосъден" министър, който "с невероятен устрем" руши всичко, но плеяда от олигофрени, начело с "уважавания от нас" Бойко Борисов.
  Във ВСС са се намърдали безгръбначни послушници на ДПС и ГЕРБ.
  В СЕМ мнозинство имат простакесите.
  В "бизнеса" решителната дума имат Пеевски, Домусчиев, Гергов, Ковачки.
  Като "корона" на цялата тази отврат е фигурата на Иван Гешев - индивид плачещ за освидетелстване!
  Това е накратко положението у нас . . . и с уговорката, че картинката в различни варианти се повтаря навсякъде и във всички обществени сфери.

 43. 43 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Косьо Генчев":

  Абсолютно съгласен , с дребна забележка .Аз не се чувствам виновен за идиотските гласувания и страхливото поведение на мнозинството от нацията.Така обаче виждаме нещата вие ,аз ,и още неголям брой сънародници.Докато не се промени съотношението
  шанс за различно управление няма.

 44. 44 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#4] от "hodounski":

  "Само ми е чудно как не забелязват каржбите на еврофондовете. Би трябвало да ги засяга ."

  Не може да не забелязват, освен ако нашите не им прехвърлят част под масата.

 45. 45 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  За мен приказката започна да свършва още ,когато ЕНП прие мутромилиционерите от Герб, начело с пазвантина на Тошо като "десни" и се съдраха да подкрепят разкапаното им правителство. Но приключи окончателно, ,когато от ЕК престанаха да забелязват фрапантните нарушения в областта на съдебната власт и нейната независимост с избор на подчинен на кадесарската мафия ВСС и главен прокурор и когато обявиха, че злоупотребите с еврофондовете били проблем на България , а не на ЕК. Особено на фона на критиките и санкциите срещу Полша , Унгария и Румъния мълчанието като пънове от страна на ЕК говореше само за едно - политическа нечистоплътност и яка далавера с шайката в България.

 46. 46 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#29] от "nocomnet":

  Основният проблем в България е престъпната сектата от продажни некъдърници БКП-ДС, която измислената "нежна революция" легитимира като управляваща каста, държаща основния финансов и кадрови ресурс. А който плаща, той и поръчва музиката.

 47. 47 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 531 Неутрално

  напълно съм съгласна, че давещите трябва сами да се мръднат, но това не значи, че някой отвън не може да им помогне, а Брюксел само вдига рамене, досущ като българската публика.

 48. 48 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#40] от "Santos":

  Ти например, което несъмнено ме ласкае. Кефиш ме!

 49. 49 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#37] от "pag:
  Съласен съм с наблюденията! Ситуацията може да се поправи само с много павета, дървета и малко бензин...

 50. 50 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#11] от "2LOOP":

  Добро!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Еврочиновниците не могат да ни свършат работата ,промерно да гласуват вместо нас . Това е наша работа. Само ми е чудно как не забелязват каржбите на еврофондовете. Би трябвало да ги засяга .
  —цитат от коментар 4 на hodounski


  Бе ти като зарибяваш, гледаш ли къде пада кюспето?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK