Зомби мониторингът на "Юнкер-Борисов"

Юнкер реши да прекрати мониторинга (но в последния момент), като едновременно с това да се стремеше да накара Борисов да поддържа една привидно безпроблемна външнополитическа фасада.

© Юлия Лазарова

Юнкер реши да прекрати мониторинга (но в последния момент), като едновременно с това да се стремеше да накара Борисов да поддържа една привидно безпроблемна външнополитическа фасада.Анализът е препубликуван от "Юрактив България".


Както добре знаем от наследството на Франц Кафка, антиутопията понякога е административна реалност, която може да се прекрати по документи, но може и да мутира, за да оцелее. В такава кафкианска ситуация се превърна Механизмът за сътрудничество и проверка, който очаквано почина в края на октомври 2019 година, но само, за да разберем на 20 май 2020 г., че слуховете за неговата смърт за силно преувеличени (за съжаление).


Само ден по-късно, на 21 май, мониторингът прие окончателно формата на нещо ни живо, ни мъртво. Административно зомби, изскочило от чекмеджетата на Европейската комисия.
Понастоящем не е ясно дали България и Европейската комисия имат обща визия за развитието на съюза, за зелената сделка, за спасяването на икономиката, борбата с корупцията и прочие. По-скоро нямат. Те обаче със сигурност споделят бащинството на това зомби, което ще ни тормози всички още известно време и ще стряска хората с по-лабилни нерви.


Нека си спомним как мониторингът умря.


Още в началото на предишния мандат на Европейската комисия нейният председател Жан-Клод Юнкер обяви българския премиер Бойко Борисов за свой приятел. В този дух той му обеща до края на мандата си да прекрати българския мониторинг, ако страната изпълни ангажиментите си.


Разбира се, това обещание не бе родено само от искрени приятелски чувства и партийно другарство. Самата ЕК се чувстваше отегчена от този механизъм, който упорито отказваше да доведе до някакви резултати в София. Причината е проста - никой не може да бъде накаран насила отвън да е демократ в дома си. Какво остава за спазването на домашните правила и приличие.


Българската демокрация твърде често е жертва на домашно насилие, но е твърде плаха, за да се оплаче в полицията, защото си мисли, че ТОЙ може да се промени. И така вече 30 години.


Поради тези причини Юнкер реши да прекрати мониторинга (но в последния момент), като едновременно с това да се стремеше да накара Борисов да поддържа една привидно безпроблемна външнополитическа фасада. Поне навън България изглежда смилаемо за повечето европейски държави, макар и не за всички. Мониторингът започна да бере душа, а


докладите на ЕК ставаха все по-безсмислени и бюрократични,


докато накрая загубиха всякаква връзка с реалността.


В края на октомври 2019 година последният доклад на ЕК се превърна в перлата на този приятелски политически процес. Без нито една присъда за корупция по върховете на властта, Комисията даде задоволителна оценка на мониторинга за България, който бе създаден, за да следи главно успехите срещу корупцията по върховете на властта. Това невероятно бюрократично салто мортале предизвика тежко контролирано падане, при което мониторингът си счупи врата. Дойде линейката и отнесе тялото, но след това не се разбра дали пациентът е жив или умрял. Самият Юнкер отказа да поеме отговорността за склоняването на мониторинга към самоубийство и я прехвърли в ръцете на Съвета на ЕС.


В Съвета на ЕС обаче има редица държави, които добре знаят как стоят нещата в София и се палят от това. Не за друго, ами техни фирми имат бизнес в страната и това ги кара да са мнителни дали няма да си изгубят парите. Така част от северните държави в ЕС - основно Нидерландия, Дания, Германия и Австрия,


отказват да подпечатат решението на Юнкер в Съвета на ЕС. Това е символичен акт.


Никой не се самозалъгва, че мониторингът може да възкръсне, но част от колегите на премиера Борисов отказват да съгласят с това, че България е изпълнила всичките си ангажименти. Просто, защото тя не ги е изпълнила.


Така бе създаден зомби мониторингът на дуото Юнкер - Борисов, който не е жив, въпреки че е необходим, но не е и умрял. Удивителен е начинът, по който една силова демократизираща политическа процедура бе сведена до когнитивна склонност. Сега всеки може да вижда мониторинга като жив, мъртъв, зомби, грешка и прочие, в зависимост от нуждите на своята политическа теза. Точно от такава Европа България не се нуждае. От нея ние си имаме достатъчно.


Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1899 Любопитно

  "Самата ЕК се чувстваше отегчена от този механизъм, който упорито отказваше да доведе до някакви резултати в София."

  А защо не приемем, че са обикновени лъжци?

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Разстроено

  "Точно от такава Европа България не се нуждае. От нея ние си имаме достатъчно." - това е ясно, НО тенденцията въобще не е такава, поне в настоящия мандат на "избраните", след дълги уговорки, партньорски. Така, че ще си носим кръста, ще търпим и вярваме, (класиката е безсмъртна), а наш`те, колкото и да не я поназнайват, я следват все по-неразбираемо. Тъжна Европа, мутираща не само по документи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Ние просто сме си абонирани за ,,мониторинг и сътрудничество”!
  Да ни завиди човек...

 4. 4 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В квантовата механик е така - и жив, и мъртъв едновременно; да си спомним за котката от кутията.

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Голяма радост, няма що.
  Само защо не се коментира дали наложените от съда запори са законни и необходимо ли е да си доказваш доходите.
  Или това важи само за някои недемократи.

 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  ”не е жив, въпреки че е необходим, но не и умрял”

  Зомби не знам, по-скоро мониторингът е като Котката на Шрьодингер - едновременно е хем жива, хем умряла. Зависи кой и кога погледне в черната кутия.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  Демек, мониторингът си е умрял. "Дневник" прави всичко възможно да го задвижи.
  "Никой не се самозалъгва, че мониторингът може да възкръсне, "
  Вие си го написахте.

  Еретик
 8. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа":

  Точно от такава Европа България не се нуждае.
  __________________________________________
  Абсолютно безсмислена БРЮКСЕЛСКА бюрокрация. За какъв е тая Европейска комисия, Президент, Съвет, Парламент. Всичко се решава от лидерите на страните членки. Всичко останало е алабала

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Юнкер всъщност потупа ли Борисов или му устрои капан?
  https://www.dnevnik.bg/comix/270630/

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Както казва дедо му на Барба Ганьос ,насила добро не може да ти направят .Трябва да го пожелаеш ...А ние си мърдулкаме с корупцията и мафията и ни е уютно...

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  " Удивителен е начинът, по който една силова демократизираща политическа процедура бе сведена до когнитивна склонност. Сега всеки може да вижда мониторинга като жив, мъртъв, зомби, "

  Няма такъв каламбур като "когнитивна склонност".
  Има когнитивни способности.
  Дотук с анализа на ирационални до фантасмагорични материали.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#9] от "Наблюдател":

  Юнкер е един от големите европейски некадърни политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Трябва да си много тъп или от ГЕРБ, за да не разбираш, че розовите дни на банкянския хитрец приключиха. Минаха дните, когато се приемаше глуповатото му присъствие. Сега казват: "България е при равни условия с другите. Ако не ги спазва - няма субсидии". Борисов, можещ, не можещ беше до тук. Жабата може и да е добра докато е в блатото, но като дойде щъркела, няма как да лети.

  Въпросът е готови ли сме да го сменим. И с кого.

  ...

  Navigare Necesse Est
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  Юнкер си отиде, следващият още не е приятел на Борисов, така че ще има мониторинг.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#13] от "Schopenberg":

  От 11 години все тая песен пеете.
  И си мислите, че не сте единични случаи, а цял хор...

 16. 16 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Голяма радост, няма що.Само защо не се коментира дали наложените от съда запори са законни и необходимо ли е да си доказваш доходите.Или това важи само за някои недемократи.
  —цитат от коментар 5 на НеКой


  Лошо е да манипулираш хората дори да си пратен трол, още по-лошо е ако не си платен а само трол. Първо ти правят данъчна проверка по твоите данъчни декларации и внесен данък общ доход, ако проверката докаже, че си изхарчил повече пари от колкото си декларира ти дават възможност да докажеш, че данъчните имат грешка или че ти си имал други доходи които си забравил да декларираш, ако и след това се окаже, че си похарчил повече пари от колкото си получил почват процедурите и съдебен процес държавата да ти прибере парите придобити по незаконен начин. В момента в който започнеш да размишляваш дали наложените от съда запори са законни ти вече си противник на демокрацията и на съдебната система и отиваш към анархистите.
  Трябва да си много тъп или от ГЕРБ, за да не разбираш, че розовите дни на банкянския хитрец приключиха. Минаха дните, когато се приемаше глуповатото му присъствие. Сега казват: "България е при равни условия с другите. Ако не ги спазва - няма субсидии". Борисов, можещ, не можещ беше до тук. Жабата може и да е добра докато е в блатото, но като дойде щъркела, няма как да лети. Въпросът е готови ли сме да го сменим. И с кого....
  —цитат от коментар 13 на Schopenberg


  Нали са минали дните на Борисов според теб защо се чудиш готови ли сме да го сменим с генерал Румен Решетников, госпожа Лъжа Техноимпексова, сестра Галева или поне с Гумен Речев, ама надали. тази теза я преживяте от 2009 г. и все с един резултат бой по чугунените глави. сега резултата за новото ОФ - БСП и ДБ ще е същият бой по комунистическите чугунени чутури.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#13] от "Schopenberg":

  Последното изречение от кометара ти визира основния проблем.
  Нито Нинова, нито джобния генерал ме вдъхновяват.

  Еретик
 18. 18 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  При изградената корупционна мрежа в България (разкрита отчасти от Васил Божков) - надежда за върховенство на закона направо забравете. На "девойката" й се дават "ценни указания" лично от минъстъра на финансите, който не включват четене и прилагане на закона, а някакви заобиколни хватки.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4116 Весело

  До коментар [#14] от "Роси":

  " Юнкер си отиде, следващият още не е приятел на Борисов, така че ще има мониторинг."

  На времето така си отиде бай Тошо - след Брежнев, с кого се целуваше приятелски, дойде Горбачов, но топката традиция на прегръдки и целувки беше в историята......където се озова и правешкия !

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1859 Весело

  ТЪРСИ СЕ... нов по-надежден ишиас!

 21. 21 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нещата започнаха да стават толкова очевадно противни, че буквално се моля да идва по-скоро неизбежната национална катастрофа.
  Сега под коментара ми следва преброяване на герб фанатиците с "аргументи" как съм червен трол, сичко е ток, ние растем, развиваме се, къде виждам аз основания за такива глупости...
  Ми... не виждам пичове и пички - аз съм от Варна. НАДУШВАМ ГИ...

 22. 22 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Някога, трябваше да боядисаме една стена. Така ни обясняваше Боко. И веднага сме в шенгенското пространство. Ама работата се разсъхна. Боя ли нямаше, четки ли, бояджия ли - не знам. Ама още гледаме шенген през крив макарон. Сага става същото с надзора, наблюдението, (мониторинг) над България. Все нещо не става, не достига. Съвсеееем за малко. Колкото и да се бие вижда в гърдите, колко много сме успешни. Ами - не. Не сме и хората си го знаят. Само, дето им омръзна да го повтарят и потретват. А бюрократите това и чакат. Ние нека се бием, като вода у бряг. Ама не би.

 23. 23 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  Браво! Статия-удоволствие за четене. Поздравления за Автора.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 24. 24 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мониторингът умря.
  Да живее мониторингът, който КОМПИ възкреси с един удар за половин милион.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Четем нещо ново. За пръв път представител на паважната протоплазма хвърля такива тлъсти храчки по Европейския съюз и институциите му.

 26. 26 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Чудесна статия! Да се надяваме, че Урсула няма ишиас!

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Весело

  ...От 11 години все тая песен пеете.И си мислите, че не сте единични случаи, а цял хор...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Щото пък вие герберята се счупихте на направите нещо за промяна в посоката желана от Брюксел.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 606 Весело

  Обичаме Бойко, Доку евролекето Юнкер!

  Да кажем не на педерастията!
 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Юнкер ще остане като най-некадърния и немощен председател на ЕК , тотално подчинен на разни икономико-политически лобита като това на корумпираната ЕНП, главните крепители на мутренското статукво начело с любимия им тиквеник от Банкя. И какво да очакваме от председател на ЕК наричащ Кастро "велика личност" , а учението на Карл Маркс - положително, но с него се било злоупотребило политически. Аденауер ще се обърне в гроба като види какви "християн-демократи" управляват днес Европа и какви съюзници "десни" мутромилиционери имат.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Красене, поздрави на агент Иванов от Euractiv, съратник на Иво Христов... :)

  Копате дъното сите десари. :)
  И стандартно наричате зомбита другите, но не и себе си. :)

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "ju.li":

  по-просто е братчед. нарича се К О Р У П Ц И Я. всичко що е политик, без значение от националност е корумпиран по един или друг начин, до една или друга степен. българска тъпота е да вярваме, че корупцията е бг творение. в някой държави, корупцията е узаконена, но само са сменили името - ЛО Б И З Ъ М. май и ние имаме някакво такова законпе, обикалял поддмърчащо по коридорите на НС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK