Турските успехи в Либия са шанс за Европа

Изгрев над Триполи, 28 февруари 2020 г.

© Associated Press

Изгрев над Триполи, 28 февруари 2020 г.Европейските държави трябва да се опитат да възродят политическия подход за разрешаване на конфликта в Либия, особено като се има предвид, че Турция може да иска да го направи от сегашното си положение на сила, пише Тарек Мегериси в коментар, публикуван от Европейския съвет за външна политика.


Либия, изглежда, не си пада по постепенните промени. Вместо това се колебае между агонизираща безизходица и пълен безпорядък. Изминалият месец, и по-специално последните дни, бяха сред тези моменти на трансформация: турската военна подкрепа тласна подкрепяното от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) към значими победи, които на практика попариха надеждите на маршал Халифа Хафтар за завладяване на Триполи, а и всяха сериозен раздор в лагера му. Тъй като Турция става все по-уверена и засилва властта си в Либия, европейците трябва да използват променящата се динамика, за да създадат нова политическа реалност в Либия - тази, която най-накрая може да има шанс за успех, предвид драстично отслабената му позиция.


ПНС изгради последните си военни победи, които отнеха почти цяла Западна Либия от силите на Хафтар, около подкрепата на турските системи за противовъздушна отбрана и кампания с дронове, насочена към базите и линиите за доставка на Хафтар. След като бързо загуби всички градове по крайбрежието и основната авиобаза Ал Утия, операцията на Хафтар, изглежда, е смъртоносно ранена. Освен ако не успее да си възвърне въздушното превъзходство, той ще продължи да губи.
Новата увереност на Турция е пряк резултат от провала на Берлинската конференция, проведена през януари. Германската инициатива беше предназначена да сближи позициите на международните актьори за политическия изход в Либия, но не успя да попречи на сериозната мобилизация на Обединените арабски емирства в подкрепа на Хафтар. Сега Анкара показва твърдо намерение да отстрани Хафтар от Триполи и околностите му. Изглежда, намесата на Турция в Либия е следва руския сценарий в Сирия - от придаващия легитимност акт на официална покана, която получи одобрение от парламента (в рязък контраст с тайната намеса на всички други държави, участващи във войната), до възползването от разделенията между европейските държави, когато се чувстваше застрашена от тях. Влиянието на Турция се вижда в настойчивостта, с която ПНС накара Европа да порицае смятаната за пристрастна в полза на Хафтар мисия IRINI, европейската военноморска операция за прилагане на оръжейното ембарго на ООН в Либия. Шоковото решение на Малта да наложи вето върху отпускането на средства от ЕС за операцията вероятно е продукт на турско влияние и обещанието за по-голям контрол върху емиграцията от Либия.


Но въпреки значителните победи на ПНС през последния месец войната далеч не е приключила. Силите на Хафтар все още извършват всеки ден ракетни нападеня срещу Триполии контролират либийския петрол. Ще е трудно да бъдат изтласкани от Тархуна, последната им крепост в западна Либия, освен ако ПНС не се ангажира дипломатически с града. Сега много ще зависи от отговора на ОАЕ и другите основни външни поддръжници на Хафтар, които продължават да увеличават контингентите си от наемници и оръжейните си доставки на оръжие в опит да сдържат турския възход.


Изключително важно обаче е, че неуспехите на Хафтар извън военната сфера са сигнал, че може да е в ход по-сериозно пренареждане. Неуспехите му на запад доведоха до сериозни сътресения в лагера му на юг и изток, засилили недоволството от дългогодишната му война с висока цена и без обща посока. Отговорът на Хафтар на това недоволство бе да започне фактически преврат: той анулира Либийското политическо споразумение, което е основа на политическите институции на Либия, и поиска пълен контрол. Но това нагло завземане на властта, изглежда, само отчужди още повече важни избирателни райони в Южна Либия, които отговориха, като декларираха своята вярност към ПНС, докато източните племена продължават да изчакват.


От значение е, че Русия - която като ОАЕ е основна опора на Хафтар - също, изглежда, преоценява позицията си. Москва изигра ключова роля в подстрекаването на нова инициатива на Агила Салех, председател на парламента, за да насърчи собствения си политически процес. Този ход показва загуба на вяра в Хафтар, защото целта е да подсили друга влиятелна фигура в Източна Либия за негова сметка.


Предложението на Салех, което се основава на реорганизацията на кабинета на ПНС, едва ли ще има успех. То обаче е важно като за насърчаване на преговорите между Източна и Западна Либия в нов формат, който би намалил значението на Хафтар, както и способността му да действа като саботьор. Египет, друг поддръжник на Хафтар, вероятно ще подкрепи този подход, тъй като му омръзна решимостта на Хафтар да воюва в Триполи за сметка на всички останали. Тези дипломатически промени не само ще имат сериозно влияние върху Хафтар, но биха могли и да подновят натиска върху ОАЕ да намалят безусловната си подкрепа за него, за да не останат изолирани по въпроса.


В тази динамика може най-накрая да има възможност за известен политически напредък, който през последната година бе блокиран от неотстъпчивостта на Хафтар и външните му поддръжници, които сякаш наистина вярваха, че тоталната военна победа е близо. Тази мечта вече е мъртва. Докато Хафтар е притиснат, а поддръжниците му потенциално търсят варианти, европейските държави трябва да опитат да възродят политическия подход за разрешаване на конфликта, особено предвид, че Турция може да иска да го направи от сегашното си силово положение. Символично важното превземане на Утия създава възможност и двете страни да бъдат подтикнати към компромис и прекратяване на огъня, при което Хафтар и неговите сили от Тархуна да се оттеглят от предградията на Триполи, а в замяна ПНС да спре атаката срещу Тархуна. Като се има предвид, че говорителят на Либийските арабски въоръжени сили Ахмед ал Месмари обяви, че групата ще се откаже от "някои пренаселени жилищни райони", сега трябва да се придържа към този ангажимент.


Европейците не трябва да пропускат тази кратка възможност да дадат по-добър шанс на Либия. Провалът не само ще осъди Европа на продължителен конфликт на прага ѝ, но и ще я изтласка още повече в периферията, докато турското влияние в Либия расте и усложнява войната с посредници. Способността на Европа да действа в Либия ще зависи до голяма степен от политическата ѝ воля да признае действителността на терен и да реагира спрямо нея. За държави като Франция и Гърция (последната се присъедини само към лагера на Хафтар през последните месеци), дойде моментът да признаят, че не е в техен интерес да продължат по сегашния си път. Други европейски държави - по-специално Германия, Италия и Обединеното кралство - трябва да притиснат Франция и Гърция, за да избягат от потъващия кораб на Хафтар. Това би могло да позволи на европейците да работят по-усилено чрез Организацията на обединените нации, за да създадат мозайка от местни сделки на основата на последните либийски инициативи, които обединяват враждуващи общности в Западна Либия, а използват инициативата на Салех за рестартиране на диалога в Женева между политическите фракции в Либия.


Моментът на Европа в Либия скоро ще изчезне. Тя трябва да действа бързо, ако иска решително да защити интересите и ролята си на бариера срещу руската намеса в страната, като предотврати разгръщането на още един конфликт в сирийски стил в недалеч от себе си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2598 Весело

  Слава на Аскера!!!
  Опс, кави ги дрънкам ...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Макрон не иска да мели брашно заедно с Турция...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европа и Цивилизованият свят следва да подкрепят светските сили на Хафтар в борбата им срещу ислямския радикализъм в лицето на Мюсюлмански братя, Ислямска Държава, Ал Кайда и пр.! Както изгониха Мюсюлмански братя и турското влияние от Египет и страната се успокои, така да ги изгонят и от Либия.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Опс
  =======
  За съжаление, Турция не може да воюва с капацитета който би дал бърз и лесен ход на войната. ....
  Има ред дипломатически спънки и забавяния .
  Иначе за няколко дни войната щеше да приключи. ...
  Сега най вероятно ще има отново някаква'мирна' конференция. ...за да си поеме Хафтар малко въздух. ....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Аз не приемам тезата за намеса в държави като Либия, Афганистан, С.Македония и т.н, на Европейския съюз. Това са места , където ще се затъне с години, предвид многото фронтове, наследствената нестабилност и необразовано и озлобено население.
  ЕС няма никаква работа там. Всеки момент и Иран ще изгърми, Ливан вече е съсипана държава.

  Да-- Си ---Се--Оправят--Както--Преценят.

 7. 7 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Турците направиха отлично показно с превземането на авиобазата Ал Ватия и последващия котел който направиха. Ако успеят да отблъснат силите на Хафтар с удар по фланговете в изрязъка насочен към Триполи, премахвайки директната опасност ще затвърдят позициите си. Ако тръгнат обаче към Сирт, Египет ще реагира бързо и без вкарване на турски Ф-16 няма да мине. Да не забравяме, че Египет има на въоръжение и френски Рафал, което според мен ще наклони везни в полза на Хафтар.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#6] от "grayeagle":

  Аз не приемам тезата за намеса в държави като Либия, Афганистан, С.Македония и т.н, на Европейския съюз.
  =======
  Ти не приемаш ,ама в статията пише друго. ....
  После има рев.....''защо от Либия са идвали бежанци в Европа''....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Весело

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  " За съжаление, Турция не може да воюва с капацитета който би дал бърз и лесен ход на войната. ....
  Има ред дипломатически спънки и забавяния .
  Иначе за няколко дни войната щеше да приключи. ...
  Сега най вероятно ще има отново някаква'мирна' конференция. ...за да си поеме Хафтар малко въздух. ..."

  Същото си вика и съдружника на султана, който е в Кремъл: ех, да можех да не се съобразявам с ограниченията на международната обстановка, досега да е свършила войната.....

 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1331 Весело

  Има много интересно развитие. На сателитни снимки се вижда че Хафтар е получил значителна помощ. Шест Миг 29 и два Су 24. Не сигурен директния източник на самолетите , но се предполага че е или Египет или по вероятно Беларус. В отговор Турция заяви че готова да изпрати свой войни самолети.
  Файнал шоудаун между Ф 16 и прословутия Миг?😀

  Леко предимство за Сокола защото пишат 29-та е от по старите версии (9-13??)

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Турция има капацитет! Подреждането на фрегатите-ракетоносители по крайбрежието
  създаде контролирано небе и много възможности за дроновете в полоса от 30-50 км. При
  липса на изградена система за отбрана на голямата суша армията на Хафтар не сколасва да се брани от стършелите. Само с Панцири не става - повечето от тях вече ги няма. На Хафтар му трябват спешно самолети. Без тях войната е неуспешна.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  Франция и Гърция (последната се присъедини само към лагера на Хафтар през последните месеци), дойде моментът да признаят, че не е в техен интерес да продължат по сегашния си път.
  =======
  За Франция е ясно ....но Гърция къде се пъха ....:)
  Накараха я насила да изтегли отново късата клечка ....
  Преди време , неколкократно казах на гърчеещите се тук.....че Гърция не трябва да бъде ортак с ония които до вчера финансираха бежанските потоци и и напълниха островите с бежанци. ...

  Bukalemun
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Каквото и да става, не трябва Путин да управлява потоците бежанци към Европа.
  Ердоган е по-силно зависим от ЕС и с малки подаръчета можем да му влияем.
  Но Путин иска територии и дори иска да откъсне цели държави от ЕС.

  подпис
 14. 14 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jalis Ironhammer":

  Летящи "ихтамнети" с неизвестен произход. Отнякъде ще се появят и малки любезни зелени вагнерчета. И въртележката се завърта отново.

  master
 15. 15 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 579 Неутрално

  От гледна точка на европейците, намесата на Турция на страната на ислямистите е най-лошото възможно развитие. Де факто тя се разпада на три области - Триполитания, Киренайка и пустинната Фезан. Като за Хафтар остава с контрол върху Киренайка и петролните находища, докато Триполи продължава да бълва мигранти към Европа. Египет при сегашната власт няма да допусне ислямисти до границата си, докато Турция не може да спечели пълномащабна война по суша, няма такъв ресурс.
  Най-лошото е, че предвид сегашните управници с болни мозъци в Брюксел, скоро и тук ще започнат да заселват мигранти от Африка.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Колкото и да ми беше противен Кадафи, истината е, че в последните години се беше кротнал - живееше си султански, строеше изкуствени реки за раята да се радва, стигаше му тая награда да го аплодират на крака по срещи на Африканския съюз. Същевременно не пускаше нелегални имигранти и като цяло се държеше прилично. Дали е убивал недоволни вътре - сигурно. Само че както видяхме, в тия държави друга система няма на този етап и не смятам, че това е проблем на Европа или САЩ - като искат да живеят в ерата на племенните войни - тяхна работа. Защо им трябваше на франсетата да го свалят? След него щеше да дойде синът му, който изпитва огромно уважение към Запада и всячески се стремеше да се идентифицира с него (за разлика от баща си, дето опъваше шатри и ходеше облечен като през Х век). А сега - избирайте между руска марионетка и ислямисти подкрепяни от Ердоган, като сте много хитри.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Тази война ще е продължителна. Турция няма да издържи финансово.

 18. 18 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ще ни излезе скъпо - Турците му хванаха цаката - ще има пак лагери с бежанци от цяла Африка и после по угрозата да ги пуснат в морето ще просят милиарди - аз на Ердоган не вярвам.

 19. 19 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ети, виждам, че пак си почнал да се изявяваш, затова моля, отговори ми на тези няколко прости въпросчета:
  Като все се хвалиш колко е силна турската ви икономика, що си държиш парите в долари? Нещо май не слушаш кво приказва "бога" - май викаше всеки верен турчин да обръща доларите в лири, ама ти нещо си се скатал?
  Като се обезцени лирата преди време квицеше от кеф как хотелите се пълели с английски отрепки налетели на евтинията, сега да споделиш как е туризма? Какви мерки взе падишаха ви? Или си подвил опашка и си се прибрал в България?

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#4] от "ibj26649459":

  "Европа и Цивилизованият свят следва да подкрепят светските сили"

  На пръв прочит чета "съветските" и си викам " А! Я чекай малко бе!"😂😂😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  За да са разбереш арабите , трябва да си прекарал поне няколко години всред тях.....И ако ги оставят всички замесени след ликвидирането на Кадафи , те сами ще се оправят....и сами ще покажат на всички , че са араби и след това ислямисти или други....От тази гледна точка , политиката на Турция е крайно деструктивна за региона , който си е арабски и в който руснаците си има своите интереси , но не и насочени срещу ЕС , защото и до Кадафи ,и след него те са си там......Въпросът е защо , там се бутат други , които изобщо нямат никаква работа , разрушиха изградена страна и продължават да го правят , поради което е и конфликта.

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Може ли без подбни глупости? Кадафи е виновен за страданията на нашите медици - това никога не трябва да се забравя. Да, вярно е, беше се кротнал, ама никакви франсета не са го сваляли. Та той току-що им беше подписал договори за 2 млрд. дол. И да, вярно е - сдържаше мигрантите и крънкаше отстъпки от Европа както сега Ердоган. Защо франсетата да го свалят? Свалиха си го неговите хора - с бунтовете, които започнаха от Бенгази. От който град е и Хафтар. Когото подкрепят руснаците. Които спечелиха и от мигрантския натиск към Европа, и от вдигането на цените на петрола и природния газ.

  Свалянето на Кадафи и хаосът в Либия са единствено от полза на Кремъл. Както и запазването на Асад и касапницата в Сирия.

  Хотят ли русские войны......Хотят и още как! Те нищо друго не хотят!

 23. 23 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  ЕС разполага с богата гама от продукти, с които може да се намеси - чрез декларация, призив, апел, обръщение, протест, прокламация, резолюция, преговори, дебат, споразумение, мониторинг, становище, забележка, несъгласие, възражение, коментар.
  Все пак най-силното му средство си остава конференцията,
  която да завърши с колективна снимка на лидерите.

 24. 24 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#20] от "Веселин Дечев":

  Че то и съветски да са, пак по-добре от радикален ислям.

 25. 25 Профил на ibj26649459
  ibj26649459
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Шоуто на щаба":

  Ти пък, веднага вадиш тежката артилерия. Не така агресивно! Нека първо опитат с меката сила на голото дупе например.

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  "Изглежда, намесата на Турция в Либия е следва руския сценарий в Сирия - от придаващия легитимност акт на официална покана"...

  Само дето в Сирия РФ отиде да пази един диктатор, който не е е признат от никоя от цивилизованите държави, а в Либия Турция отива да пази законното правителство, което е признато от цивилизованите държави...
  Но... Турция не е загрижена за това, че това е законно правителство, а затова, че са ислямисти.
  И въобще в съвременната политика кашата е пълна. Какво ще спечели Либия от ислямисти на власт? Няма да спечели нищо добро.
  Така че Сирия и Либия трябва да се отделят и да не се прави паралел между тях. Иначе ако се направи паралел ще се окаже, че Западът много настойчиво подкрепя сунитският ислям. И не се знае защо се прави тази политика.

  Анатема на комунизма!
 27. 27 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Колкото и да ми беше противен Кадафи, истината е, че в последните години се беше кротнал - живееше си султански, строеше изкуствени реки за раята да се радва, стигаше му тая награда да го аплодират на крака по срещи на Африканския съюз. Същевременно не пускаше нелегални имигранти и като цяло се държеше прилично. Дали е убивал недоволни вътре - сигурно. Само че както видяхме, в тия държави друга система няма на този етап и не смятам, че това е проблем на Европа или САЩ - като искат да живеят в ерата на племенните войни - тяхна работа. Защо им трябваше на франсетата да го свалят? След него щеше да дойде синът му, който изпитва огромно уважение към Запада и всячески се стремеше да се идентифицира с него (за разлика от баща си, дето опъваше шатри и ходеше облечен като през Х век). А сега - избирайте между руска марионетка и ислямисти подкрепяни от Ердоган, като сте много хитри.
  —цитат от коментар 16 на Тюфлекчия


  Вижда се, че не познаваш Либия от онова време.
  Кадафи никога не е живял "по султански". До последно живя в шатра, а президентския дворец на сваления от него крал Идрис бе превърнат в хотел и така си остана.
  Кадафи по характер бе темерут и не се впечатляваше от комплименти и почести.
  Не е убивал никакви "недоволни", защото беше намерил формулата на общо съгласие между клановете, а техните тартори си контролираха хората и нямаше никакви ексцесии.
  Имаше множество КПП-та по пътищата, чието предназначение беше неясно, но репресии не е имало. По улиците на Либия не се виждаха никакви полицаи или въоръжени формирования, държавата беше спокойна, социално обезпечена и мързелива.
  Държавата бе със светски характер. 100% образование за всички деца, 100% безплатно здравеопазване и лекарства.
  Ходжите бяха свряни в джамиите и не им се даваше шанс да насаждат ислямистки истерии.
  Джамахирията беше идеалната формула да се съчетае тази разностранна палитра от племена, култури и битност, която геополитически интереси и глупост разрушиха и хвърлиха в хаос тази добре уредена държава.

 28. 28 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  В Триполи на улицата съм се обръщал към група деца да ме упътят за нещо, а те любезно ме питаха, на какъв език да ми обяснят - на английски или на френски.
  Беше ме срам, понеже аз едвам се оправях с английския, а те говореха двата езика чудесно.
  В Либия по онова време цареше добро възпитание и добри отношения между хората.
  Невъзможно бе да влезеш в магазин, частен дом или обществено сдание без да поздравиш и покажеш уважение към находящите се.
  За година и нещо не видях нито веднъж публичен скандал, викове, крясъци или свада, дори по пазарите.
  Това, което се случва сега е необяснимо, изумително, ненормално.

 29. 29 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Неутрално

  До коментар [#27] от "Шоуто на щаба":

  Описахте перфектно типичната еднолична тоталитарна диктатура, която се крепи на абсолютен контрол отгоре и всеобхватен страх отдолу. И то, с определено възхваляващ патос.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#28] от "Шоуто на щаба":

  Същите легенди сега чуваме и за НРБ... Но тези, които сме живели знаем каква е истината.
  Интересно а арабски знаете ли? На какъв език сте се оправял? На български?
  Мисълта ми е, че човек като не знае някакъв език, който се говори в държавата, трудно ще разбере нещо за тази държава. И за колко време сте били? Ден ? Два дена?

  Анатема на комунизма!
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#27] от "Шоуто на щаба":

  Каквото казвате е истина.

  Но не е цялата истина - очевидно, че в Либия е имало доста недоволство от Кадафи за да прибегне той до процеса с българските медици. Той си беше за вътрешна употреба и отвличане на вниманието по типичен сценарий на КГБ.

  И не е само истината - в либийскта армия имаше много руски съветници, а началото на края на Кадафи започна след като се разбунтува военният гарнизон в Бенгази.

  Въпрос с понижена трудност е каква беше ролята на руските военни съветници и на Кремъл в цялата история, а допълнителен жокер е, че от покачването на цените на петрола и природния газ след падането на Кадафи, мигрантския натиск към Европа и настоящия хаос печели единствено Кремъл. Който не случайно подкрепя Хафтар срещу законното правителство в Триполи.

 32. 32 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  В Либия тепърва ще се разпалва огъня. Руснаците прехвърлиха 8 самолета преди 2-3 дни, а пък турските дронове попиляха само за ден 7 неноделки Панцир. Сега ще трябва да се изправят едни срещу други турци и руснаци. Ако Турция не унищожи руските самолети, те ще се опитат да унищожат базите в които са разположени турските дронове. Вторите дават основното предимство на силите срещу Хафтар.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 33. 33 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#27] от "Шоуто на щаба":Описахте перфектно типичната еднолична тоталитарна диктатура, която се крепи на абсолютен контрол отгоре и всеобхватен страх отдолу. И то, с определено възхваляващ патос.
  —цитат от коментар 29 на Незнайко в Слънчевия град


  Да, в момента няма никакъв "контрол", съответно няма и "страх отдолу".
  Дванайсетгодишни келеши се размотават по улиците в ръцете с калашници. Улични банди устройват пътни засади на всеки пет километра.
  След залез слънце градовете застиват и никой не смее да се покаже. Страхът вече не е само "отгоре", а дебне отстрани, отгоре, отдолу.
  Жените са вещ, която не мърда от вкъщи. Децата не ходят на групи в училище.
  Извън градовете да тръгнеш по пътищата си е безумие.
  Ще бъдеш обран, насилен, убит. Нямаш никакъв шанс да се върнеш.

 34. 34 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Че Турция има интерес в Либия да продължи да управлява ислямисткото правителство с което сключи споразумение за подялба на Източното Средиземноморие, това е ясно. Дали обаче ЕС има такъв интерес?

 35. 35 Профил на star dnevnikar
  star dnevnikar
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  "Турция не може да воюва с капацитета който би дал бърз и лесен ход на войната.Иначе за няколко дни войната щеше да приключи"

  А войната с курдите на 200 км от Анкара вече 60 години никак да приключи.

 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#33] от "Шоуто на щаба":

  И кой има интерес от всичко това? Русия естествено. Тя и затова поддържа хаоса с подкрепата си за Хафтар. Интересът на Европа е Либия да бъде отново такава, каквато я помните. Да, ама това не устройва Путин.

 37. 37 Профил на star dnevnikar
  star dnevnikar
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Една от следващите страни дето анадолците ще се изживяват на световен фактор ще е България.

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  "Изглежда, намесата на Турция в Либия е следва руския сценарий в Сирия - от придаващия легитимност акт на официална покана"...Само дето в Сирия РФ отиде да пази един диктатор, който не е е признат от никоя от цивилизованите държави, а в Либия Турция отива да пази законното правителство, което е признато от цивилизованите държави...Но... Турция не е загрижена за това, че това е законно правителство, а затова, че са ислямисти.И въобще в съвременната политика кашата е пълна. Какво ще спечели Либия от ислямисти на власт? Няма да спечели нищо добро.Така че Сирия и Либия трябва да се отделят и да не се прави паралел между тях. Иначе ако се направи паралел ще се окаже, че Западът много настойчиво подкрепя сунитският ислям. И не се знае защо се прави тази политика.
  —цитат от коментар 26 на anonim440


  И от кого не е признат Асад? От главорезите подкрепяни от Турция? Признатото от ООН провителство е пълно с такива! А Турция има наглостта да иска подкрепа от Европа за поредната си окупация в Либия! Само че това обещава неминуем раздор с ПНС защото те едва ли са толкова късогледи да не виждат турските мераци към бившата част от Османската империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Любопитно

  "Изглежда, намесата на Турция в Либия е следва руския сценарий в Сирия - от придаващия легитимност акт на официална покана"...Само дето в Сирия РФ отиде да пази един диктатор, който не е е признат от никоя от цивилизованите държави, а в Либия Турция отива да пази законното правителство, което е признато от цивилизованите държави...Но... Турция не е загрижена за това, че това е законно правителство, а затова, че са ислямисти.И въобще в съвременната политика кашата е пълна. Какво ще спечели Либия от ислямисти на власт? Няма да спечели нищо добро.Така че Сирия и Либия трябва да се отделят и да не се прави паралел между тях. Иначе ако се направи паралел ще се окаже, че Западът много настойчиво подкрепя сунитският ислям. И не се знае защо се прави тази политика.
  —цитат от коментар 26 на anonim440


  И от кого не е признат Асад? От главорезите подкрепяни от Турция? Признатото от ООН провителство е пълно с такива! А Турция има наглостта да иска подкрепа от Европа за поредната си окупация в Либия! Само че това обещава неминуем раздор с ПНС защото те едва ли са толкова късогледи да не виждат турските мераци към бившата част от Османската империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2191 Разстроено

  В Либия тепърва ще се разпалва огъня. Руснаците прехвърлиха 8 самолета преди 2-3 дни, а пък турските дронове попиляха само за ден 7 неноделки Панцир. Сега ще трябва да се изправят едни срещу други турци и руснаци. Ако Турция не унищожи руските самолети, те ще се опитат да унищожат базите в които са разположени турските дронове. Вторите дават основното предимство на силите срещу Хафтар.
  —цитат от коментар 32 на Viva la Evolution


  Сачо че нито един от тези Панцири не беше унищожен докато е бил на позиция. Турците за пореден път проявиха вероломството си и използваха примириета за Рамазана за да атакуват Панцирите докато ги транспортират! Жалко че Русия не използва икономическата криза в Турция да и нанесе болезнени удари в Либия и Сирия вместо това пак малоумни миротворчески инициативи за което ще получи като благодарност поредните ножове в гърба!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Турция нагази в блатото Либия и сега си чуди що се е изцапала. На пръв поглед победа а де факто бездънна дупка в бюджета и безкрайна бандитска война в която се бият разни платени групировки.

 42. 42 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 548 Неутрално

  През 2010 БВП на човек от населението на Либия беше 31 хиляди долара, колкото е показателя на Гърция вмомента и доста повече от нашия. За 2020 според МВФ ще е 5 хиляди долара, това е цели 6 пъти по-малко само за едно десетилетие, Кадафи ги беше поразглезил и сега си плащат за безмерната глупост.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  До коментар [#22] от "Един препатил":

  Русия ли подкрепяше бунтовниците? Приятел, ти голям анализатор се извъди - имаш си някаква твоя си умнокрасива идея как стоят нещата и след това си нагласяш "фактите" според нея. Да не говорим, че не знам какво е спечелила русия от кризата с бежанците - да не би да ѝ се вдигна БВП-то, или Полша и Прибалтийските държави да помолиха за военна помощ?!? Айде стига ми рецитира приказки от "Хиляда и една нощ" - все пак беше твърде скоро и всички помним. Тия мантри ги реди на внуците си един ден.

  П.П. Не съм казвал, че Кадафи не е изрод - нещо друго съм казал, ама ти нямаш капацитет да го схванеш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Защо им трябваше на франсетата да го свалят? След него щеше да дойде синът му, който изпитва огромно уважение към Запада и всячески се стремеше да се идентифицира с него (за разлика от баща си, дето опъваше шатри и ходеше облечен като през Х век).
  =======
  Въпрос/отговор. ...:)....
  Минал си на светкавично само обслужване....

  Bukalemun
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Колкото и да ми беше противен Кадафи, истината е, че....
  ========
  Колкото и да се маскираш.....комунистическия ти идеал не гасне....:)....
  ''Обичаме си героите но само при едно условие. ....единстено ако са мъртви''.....
  И Ататюрк го охарчиха по същия начин .....
  Ония които го наследиха ,го обикнаха едва след като го тикнаха в мавзолей. ...

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#18] от "Аз":

  Ще ни излезе скъпо - Турците му хванаха цаката
  ========
  Ако не бяхме я хванали .....щеше да ви е евтино ....това ли искаш да кажеш. ...?
  Както при старите светско превратаджийски времена ,а...?

  В Анадола ....преврат след преврат. ....
  В Бг .....петилетка след петилетка. ....

  :). ...днес голям берекет от соц носталгични коментари.....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#28] от "Шоуто на щаба":

  В Триполи на улицата съм се обръщал към група деца да ме упътят за нещо, а те любезно ме питаха, на какъв език да ми обяснят - на английски или на френски.
  Беше ме срам, понеже аз едвам се оправях с английския, а те говореха двата езика чудесно.
  =======
  Ах горкия ми щаб......какви мъки е имал в пустинята. ....
  Мазохизма ти е бил напразен...опомни се човече....ти си с поне две класи над тях.
  Си всестранно развита личност, напреднал и дори европеец. ...
  Не се мери с някакви пустинни хлапета.....те са прости и изостанали.....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#28] от "Шоуто на щаба":

  В Либия по онова време цареше добро възпитание и добри отношения между хората.
  Невъзможно бе да влезеш в магазин, частен дом или обществено сдание без да поздравиш и покажеш уважение към находящите се.
  За година и нещо не видях нито веднъж публичен скандал, викове, крясъци или свада, дори по пазарите.
  Това, което се случва сега е необяснимо, изумително, ненормално.
  =======
  Точно заради това я ликвидираха хубавата държава. ..понеже просперираше....
  Държавата ще е ....:
  1....африканска
  2....мюсюлманска
  3....с богати залежи на петрол. ...
  .....и ще просперира ....?
  Недей така ,колега ....:)....
  Кой ти пуска в тоя свят .....толкова лесен гювеч....!
  Те дори не пощадиха на времето и горбачовата соц....перестройка ....
  Дори и 25% ова Гърция го отнесе преди 3 години. ....та какво остава за Либия. ...:)

  Между другото. ...този ти коментар е страхотен. ..от към коментиране .....
  До сутринта мога да ти пиша за него.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":

  Каква полза имала Русия от кризата с бежанците?

  Русия винаги си мисли, че има полза когато вреди някому.

  За домашно си напишете отговора на въпроса "Каква полза има Русия от кризата в Украйна?"


 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":

  А нас какво ни засяга. ...?
  Нека сме му (и)....благонарни ,че дава изчерпателна информация. ....
  Може да е и една от медицинските сестри .....много ли е важно?

  Ако същия коментар беше написан от мене ....веднага щеше да ме обвиниш в стила ....'' Ааааа , моля без пропаганда на A haber''....
  Понеже те описват същата Либия. ...преди и след Каддафи. ...

  Bukalemun
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#26] от "anonim440":

  Така че Сирия и Либия трябва да се отделят и да не се прави паралел между тях. Иначе ако се направи паралел ще се окаже, че Западът много настойчиво подкрепя сунитският ислям. И не се знае защо се прави тази политика.
  =======
  Бреееей ....и що така. ....
  Аз пък с удоволствие мога да ти правя паралелите между двете. ...
  А иначе е много интересно ....
  Понеже (цитирам те)..."не се знае защо се прави тази политика."....бягаш от правене на паралели между двете държави. ....
  Аааах , анонимни ми колега ....що така бре...?....:)
  Това че според теб 'не се знае'....не значи че въобще липсва отговор .....
  А как да се знае .....докато бягаш от правене на паралели ....:)....

  :)).....между другото бях уверен че к. 28 ще те провокира .....
  Казани от мен....истините болят.....
  Да видим.....белким като казани от друг ....дали ще са ти полезни....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  …..Тук е събота , има коронавирус , а и е между 2 и 4 след обяд , време е за сиестата , уморителен е спора за Либия на Кадафи , за Либия след Кадафи , за това , кой-кого признава и защо съсипаха една уредена арабска страна , макар и с някои недемократични порядки в нея.....за причините на Ердоган да си вре носа , където изобщо не му е работа....за руските невоенни формирования , които подкрепят една относително независима военна сила на място и то в съгласие със съседите й......поведението на сина на Кадафи днес и който оставиха за резерв някои , които се правеха на освободители на либийците......там , в този различен от нашия свят хората помнят с векове и затова все още съществуват , колкото и на външни фактори да не им харесва.....но , това говори за бъдещето им - на факторите естествено ! Откога ври навсякъде в арабския свят и защо се мести и връща с години.....нещо да са направили полезно за тях другите......затова се бият !?

 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Турчулята искат да ограбят Либия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Божеее, колко сте смешни рубладжиите. Пак ли ви нападнаха "вероломно"? Вагнеровцоте на разходка ши са тръгнали? Изобщо не разбраха урока от Сирия и за 2ри път ги попиляха в пустинята. Въпросните руски бракми стават само за металолом, както вече видяхме в Сирия, а сега и в Либия.

 55. 55 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#54] от "tomyd":

  Да допълня, ето какво им се случва на ихтамнетите и защо:
  https://youtu.be/gHPdsa6L04A

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vassil Stoychev":тя се разпада на три области -

  От тия три области направиха и държавата Либия.

 57. 57 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#28] от "Шоуто на щаба":

  ?!?! Бях в Либия през 90-те. В Триполи. Нямам спомен децата да говорят английски, още по-малко френски.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  До коментар [#43] от "Тюфлекчия":Каква полза имала Русия от кризата с бежанците? Русия винаги си мисли, че има полза когато вреди някому.За домашно си напишете отговора на въпроса "Каква полза има Русия от кризата в Украйна?"
  —цитат от коментар 49 на Един препатил


  Какво общо имат двете неща и защо мислиш, че смятам, че Русия няма полза от криза в Украйна и не иска да я "глътне"?!? Ти нещо започна сам да си говориш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1473 Весело

  До коментар [#45] от "eti mehter":

  Старши, безброй пъти съм ти казвал, че в тоя форум не си говориш с наборите от Магнаурската школа и жалкитети опити за ирония и остроумничене предизвикват само съчувствие. Карай си по задачите - пиши там, че турците са създали света и други подобни, да нагнетяваш напрежение и не се обаждай по теми, за които другите ушеви не са те инструктирали.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3504 Весело

  До коментар [#59] от "Тюфлекчия":

  Ама си ги обичаш мъртвите герои, нали..... :)....?
  Те в мавзолея, а заветите им.....в ръцете ти......

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Типично за арабските общества е дълбокото племенно разделение и безпощадната борба между племената. Теоретично съглашението между враждуващите страни е най-доброто. Практически това е невъзможно. За съжаление Либия става следващият терен за мерене на влияние на големите държави, като Сирия и Афганистан. Турция трябва да е много внимателна, за да не загуби ресурсите си в една неизгодна намеса.
  Това което не се споменава е договорът за присвоявне на огромни част от Средиземно Море от Гърция, Египет и Либия. А морето е богато на риба, петрол и газ. Изглежда там е обяснението на турската акция.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Когато твоите сводници от Кремъл атакуваха без никакво предупреждение турски войници в Идлиб, които бяха там след споразумение подписано от Турция, Русия и Иран сигурно се подмокряше от кеф... Когато за два дни с някакви евтини дронове ви попиляха една дузина Панцири, Красухи и други подобни безаналогови супероружия връх на алкохолишката мисъл и техника- сега ревеш и се оправдаваш, че ги били унищожавали, докато ги пренасяли през пустинята или били в хангара и тн. Аз мога да ти покажа видеа и как дроновете унищожават Панцири, докато са в режим на работа... ама да не вземеш да пометнеш.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK