Данаил Кирилов уби съдебната реформа

Това е истинската причина да си подаде оставката.

© Юлия Лазарова

Това е истинската причина да си подаде оставката.Коментарът на Христо Иванов е от профила му във "Фейсбук".


Данаил Кирилов казал, че няма да подава оставка, понеже вече не сме били обект на мониторинг и понеже министърът бил обект на мащабна конспирация, злостна манипулация и поредна обърквация на файлове.


Също така е признал, че още не е създал органа, с чието създаване беше мотивирана препоръката за отпадане на мониторинга от страна на ЕК в последния доклад, а именно т.нар. Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона и на Съвет за координация и сътрудничество.
Съответното постановление на МС (№ 240) е прието още на 24 септември, 2019 г. и предвижда, че "Съветът провежда редовни заседания на всеки три месеца в първия понеделник на съответния месец от 14,00 ч. в сградата на Министерския съвет." (чл. 11), както и че "В едномесечен срок от влизане в сила на постановлението Министерството на правосъдието обявява процедура за попълване на състава на Гражданския съвет." (§ 4 от преходните и заключителни разпроредби).


От думите на министъра става ясно, че нищо от това не е приведено в действие или доведено до край.


Вероятно, обяснението се крие в един друг текст от същите преходни и заключителни разпоредби: "§ 5. Постановлението влиза в сила с влизането в сила на отмяната на Решението на Европейската комисия от 13 декември 2006 г. за създаване на механизъм за сътрудничество и проверка за напредъка на България в постигането на специфични цели в областите на съдебна реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност (обн., ОВ, L 354/58 от 14 декември 2006 г.)."


Понеже, доколкото знам, такава формална отмяна не е публикувана, то и нашето постановление не е влязло в сила.


Какво излиза - министърт е прав! В момента ние наистина не подлежим на никакво наблюдение. Европейското го смачкахме с помощта на ишиаса на Юнкер и с аргумента, че ние и сами можем да се мониторираме и да носим отговорност за реформите. А понеже никой в Брюксел не иска да поеме отговорност наистина да отмени мониторинга за България, ние не стартираме дори формално обещания от нас вътрешен такъв...


И така,


в Брюксел сме излъгали, че сами се мониторираме, а в София се лъжем, че мониторингът на ЕК е изчезнал окончателно.


И, междувременно, изпадаме в един безкрайно удобен вакуум, в който да прекратим дори формалните имитации на съдебна реформа. А бухалката главен прокурор, шпицкомандата във Висшия съдебен съвет и самият Кирилов могат да се отдадат на безнаказано сопаджийство с неизменната решителна помощ от медиите на Пеевски...


Разбира се, европейският мониторинг може и в някакъв момент да се появи на сцената, като призрака на стария Хамлет, но и в София, и в Брюксел винаги ще се намери някой готов на всичко в името на политическото удобство Полоний да ни обясни, че имаме някакъв проблем с разсъдъка си.


Но не формалната съдба на един или друг мониторинг е причината за оставката на министъра. Причината е, че в описаната междумониторингова мъгла Данаил Кирилов уби съдебната реформа. Затова, например, не се чува вече нищо за въвеждане на механизъм за отчетност на главния прокурор или за реформа на прокуратурата.


И затова той трябва да си подаде оставката.


(Знам, знам, виновен пак ще се окаже един министър от периода 2014/15 г., чието име никой не може да си спомни. Точно както стана с временния софтуер за разпределение на делата, който беше превърнат в постоянен от бездействието на два състава на ВСС, но това беше вменено във вина на този ексминистър. Или както стана с Търговския регистър, или пък - изтичането на данни от НАП. Или пък, с избора на Гешев. За цялата гнилоч на Дани(я) е виновен все този анархолиберал...)


Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK