Писмо до дванайсетокласник: Сега ти ще спасяваш света, твой ред е

Нормално е да се колебаем какво точно ни се прави в бъдеще. Светът е изтъкан от несигурност.

Нормално е да се колебаем какво точно ни се прави в бъдеще. Светът е изтъкан от несигурност."Дневник" ще публикува през следващите дни "12 писма до дванайсетокласниците" - проект, чрез който 12 послания ще бъдат отправени до абитуриентите от випуск 2020. Автори на тези послания са писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Организаторите са инициаторите на "Отворено писмо 24.05.2019", което обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Всички автори на писмата до абитуриентите са избрани сред подписалите Отвореното писмо миналата година.


Организаторите са убедени, че тези 12 послания са важен символен знак не само към младите хора, а и към цялото общество в този критичен момент: "Тази година завършващите училище ще трябва да пропуснат абитуриентските балове и изпращания. Много по-сериозен е обаче проблемът какво ще правят след бала: къде ще учат, какво ще работят, как ще пътуват, какъв свят ще намерят насред глобалната криза. Неща, които преди месеци изглеждаха сигурни, днес са напълно непредвидими. В същото време, според доклад на Световната здравна организация за Европа, българските тийнейджъри се оказват на последно място по подкрепа, която чувстват, че получават от семействата си. Отмяната на приемните изпити в университетите ще затвърди впечатлението в обществото, че това ще е особено посредствен випуск, въпреки че заради глобалната криза много от най-добрите студенти вероятно ще останат у дома, вместо в мечтания чуждестранен университет. Затова ще отправим серия от послания, за да покажем, че и без зрелищни шествия по улиците ние виждаме и чуваме младите хора. Предлагаме да вложим заедно нов смисъл в броенето до 12, както и да организираме едно по-различно изпращане и да им пожелаем "На добър път!"


Първото писмо е от Георги Господинов. Той пише книги, автор е на стихосбирки, сборници с разкази и на три романа - "Естествен роман", "Физика на тъгата" и "Времеубежище".
Писмо до дванайсетокласник: Сега ти ще спасяваш света, твой ред е

© Яна Лозева


Здравей,


Много се чудех дали да се обърна към всички и да кажа "Здравейте", но всъщност лични писма се пишат до един човек и се четат от един. (Освен ако някой друг не ги чете тайно.)


Здравей, ти, какъвто бях аз преди трийсет години.


Знам, че не можеш и няма смисъл да си представяш тази бройка, аз също не мога. И това е първото, което искам да кажа: човек всъщност никога не остарява. Броенето на години е измислено вероятно от пенсионните отдели, за улеснение.


Предполага се, че след всичко, което съм преживял, аз съм помъдрял, знам отговора на въпроса за смисъла на живота (42, според "Пътеводителя на галактическия стопаджия", да). Предполага се, че знам как да се справям с провалите си и огорченията, че имам ясен план за бъдещето си.


Пълни глупости! Нищо подобно не знам. Все така съм пълен със съмнения и несигурност, както когато бях на 18. Нещо повече, струва ми се, че сега съмненията и несигурността ми са се увеличили. За яснота и планове изобщо да не говорим. И това е другото, което ми се ще да кажа в това писмо.


Нормално е да сме несигурни и объркани. Нормално е да не знаем отговорите.


Нормално е да се колебаем какво точно ни се прави в бъдеще. Светът е изтъкан от несигурност. Колебаещият се човек мисли и търси пътища, вглежда се повече в хората и света. Прекалено увереният в себе си не забелязва нещата наоколо. Но каквото и да правиш, помни, че имаш една супер сила с теб - това, че си млад. Имаш правото (и времето) да започваш и да се отказваш, да тръгваш и да се връщаш, имаш правото на грешка. И правото да я поправяш. Ползвай това право.


Това, че завършваш точно в тази година, може да бъде прието като голямо прецакване, но и като някакъв знак. Този випуск винаги ще бъде различен. Ти си преживял нещо, което никой от другите випуски, никое от другите поколения днес не е преживявало на 18. Това е твоята история и помни, че дълго ще я разказваш. Минал си през нещо, което е веднъж на сто години. От това как ще реагираш, как ще продължиш нататък, зависи не само твоето, но и нашето бъдеще. Това е едно от премълчаваните неща. На 18 ти вече си по-силният, по-бързо мислещият, по-чувствителният от нас, твоите родители. Ние никога няма да си го признаем. Но дълбоко в себе си го усещаме. Дори когато някои от нас ще кажат, абе, тези сега младите така, а ние едно време как


Но сега ти ще спасяваш света, твой ред е.


И бъди мил и милостив към нас, твоите родители. Ние не винаги знаем как да покажем колко всъщност държим на теб. Не се научихме как да говорим за това. Ще се учим от теб.


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Спомням си, разбира се, и моята вечер, когато бях на 18.


Не можеш да си представиш колко неловък и смешен бях, слаб дългуч в някакъв ушит специално преди месец костюм, чиито ръкави вече ми бяха окъсели. Обувките ми стискаха през цялото време и накрая накрах брат ми да ми донесе някакви стари кецове, така минах с костюма и кецовете. Съученичките ми го намериха за радикално, учителите ме изгледаха лошо, а то беше, защото ми стискаха новите обувки. Не помня ресторанта, но помня ясно обикалянето на пустите улици с едно момиче след това и че слънцето ни завари заспали в зеления метален локомотив на една детска площадка.


И последният, май трети съвет, който искам да оставя в края на това писмо, е следният. Ще имаш много поводи за празник, много барове и дискотеки като компенсация на пропуснатите днес. Единственото, което си струва да запомниш и пренесеш през годините, е вълнението. Вълнението, което изпитваш сега, си го носи винаги с теб, с ключовете и паспорта. Ще има много дни, понякога скучни и безлични, в които ще ти трябва това вълнение.


Ами това е, пиши ми и ти. Аз ще намеря начин да прочета отговора ти.


Твой, Г.Г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Каква футболна драма драги зрители!
  "500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация", ахахахах Забавни сте от сутринта, Дневник!

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Това до Гретето ли е адресирано?

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  Никой 12-класник няма да ги прочене, мога да се хвана на "тежък бас"..

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Господинов, ИЗВИНЕТЕ ЗА ЛИЧНИЯ ВЪПРОС - вие имате ли свои деца, или е така , само виртуално давате акъли на хорските ?!

  [email protected]
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Аз съм с тебе - Кой е насреща ???

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Весело

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Поне редакторите да се хванат - че те са одобрили тая умнотийка ''Писмо до дванайсетокласник: Сега ти ще спасяваш света, твой ред е'':)

  [email protected]
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Ора без работа. Нещо глад налегна ентелегенцията и спорта и се почна яко PR. Всеки се прави на умен и дава акъл, зер няма лоша реклама, колко по-голяма глупст направиш, толкова по-популярен ставаш

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Господинов вече е спасил света поне няколко пъти , нали ?
  И сега щедро прави място на следващите.....................

  [email protected]
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  На нечетящите злобзри по-горе ,мога само да кажа ,че през 2-та месеца карантина са продадени 10 000 / ДЕСЕТ ХИЛЯДИ/ книги на Господинов . Сигурно и млади хора сред тях .
  Така че мнението меоже да си го навиете на руло и да си го заврете някъде .

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 67 Весело

  Честит празник, книжници и безкнижници!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1552 Весело

  Георги Господинов и Джордан Питърсън влезли в един бар...

 16. 16 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Бахтън да ти стане от Георги Господинов, Захари Карабашлиев. Знамена на Умнокрасивите. КаТО четеш дневник имаш чувството, че Господинов ако не Вазов е поне Талев или Димов

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1552 Весело

  Георги Господинов не е човек, а квантов феномен, хроносинкластично инфундибулиран някъде между зрелия соц и бъдеще неизвестно. Съзнанието му представлява уробурос на ниво кварки и единствено туитовете на Уилям Гупи доставят нужната доза хаос, та да не се превърне Георги Господинов в гига-черна дупка и да пренесе вселената в нов свят, където идеите му определят квантовата реалност.

 21. 21 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Писмо до дванайсетокласник: Сега ти ще почнеш да крадеш,както управляващите.
  Парите движат света и такива послания за спасение не хващат дикиш.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Харесвам Господинов.
  Когато не пише насила винаги има какво да ти каже

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Това са разни псевдописателски полюции че да се вземат едни 200 лева . Хората с акъла си на 45-50 години вече знаят как функционира света и какво трябва да се направи за да стане по-добро място за живеене. Тези които са изпълнени с колебания на тая възраст са инфантили дето още ги гони пубертета. Не вменявайте някакви задължения да спасяват света на 18 годишни дечица. Техния живот и без вас е достатъчно сложен.Нашето поколение трябва да си поеме отговорностите и да не се крие зад младите.

 29. 29 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1552 Весело

  Само аз ли ще отбележа колко мъже-центрично и хетеронормативно е това писмо? Че кой ще позволи на хетеро мъжа изобщо да се опита да спасява света и бъдещето? Не може, сега още действа идеологията, в която му се дърпат от ръцете всякакви лостове за промяна на света. Щото това е патриархално и токсично, нали...

  А къде са съветите за дванайсетокласничка?

  Не съм съгласна, че човек на 18 има по-ясна визия за света. Има банан вместо мозък все още.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#16] от "nkk81":

  Чети ПИК, пий белина и бъди здрав!

 31. 31 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Главната цел на младежите Господинов е да създадат семейство, да отгледат деца.
  А света ти ще си го"спасяваш" щото нямаш друга работа :-)

 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Истината е, драги абитуриенти, че ще правите същите като нашите грешки, защото е почти генетично заложено на човек да не се учи от грешките на другите.
  Хубаво е, че сте и ще бъдете много по-приспособени към сегашния свят от нас, по-старото поколение. Също е хубаво, че можете сами да формирате мирогледа си с повечко четене. Сега имате цялата информация на света, докато нас ни индоктринираха още от забавачката. Не позволявайте да ви ограничават правото на мнение с каквито и да са аргументи и да ви натрапват готови модели на поведение. Не се влияйте от околните, а изградете възгледите си сами и от собствен опит.
  Предполагам, че възгледите Ви ще се променят с годините, защото не е все едно да отговаряш сам за себе си и да си отговорен за семейство и деца. Важното е да сте добри хора и честни със себе си и децата си.
  Не е честно да Ви натрапваме отговорност за света след като нашите поколения го направихме такъв, какъвто е. Просто работете според силите си и направете така, че гласът Ви да се чува и да има значение в обществото. Не се оставяйте да Ви заблуждават разни политически лица преди първо да сте проверили биографиите им, какво са правили през годините и политическите им превъплъщения . Доверявайте се на тези, които са имали успешни кариери и преди политиката, а не на професионални политически агитатори и протестъри. Дано да успеете да излъчите политически лидери, каквито нашето поколение не успя!
  На добър час!

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  До коментар [#16] от "nkk81":

  Пусни "Хоризонт", в момента е на живо...
  Иначе, Господинов е готин, премерен, скромен, не живее в облаците.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Малко неясно е написано. Още по времето, когато ни обясняваха "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека", Иванчо вече знаеше и името на човека. А сега не е казано този 12-класник от кои е. Прегърнал ли е идеите на Гретето и Кончита? Или пък -- има ли жипка, подарък за рождения ден, разбира ли живота?

  Но най не ми се вярва, че светът бил изтъкан от несигурност. Българският свят е стабилен, той е изтъкан от непоколебима сигурност и бронебройни куршуми за нея няма открити. И всеки българин, даже и най-близък приятел, все нещо те убеждава, нещо ти продава. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Весело

  И от мен: родителите не винаги са ти врагове.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 36. 36 Профил на Goldie
  Goldie
  Рейтинг: 700 Неутрално

  В продължение на предния коментар...Врагът сме самите ние

 37. 37 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":

  Най-сетне един смислен коментар. Повечето бяха от обущари, които коментират компетентно неща, нямащи нищо общо с обувките 🤔

 38. 38 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Не ми били интелектуалци, най ми били идеолози. :-) Нямам какво повече да добавя!

 39. 39 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":
  Дааа, трагедията на гербав интелектуалец/който се пише такъв де, щото понятието си е оксиморон/.
  Не вярвайте на умните и честните. Като нас, дето 10 години се спираме на Боко и Шиши. С признание, че последното си е неудачен избор. БУДАли.

 40. 40 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Ахаха, при мен беше камионче от винкел:)

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Най-важното е да спазват правилата на обществото дори и без да ги разбират напълно. С времето ще ги разберат почти всичките:
  Правилата са измислени за да не се нарушават правата на всички останали и да не се навлиза грубо в личното пространство ако не си изрично допуснат там.

  Не може да се люпят семки ида се пие бира на обществени места, защото се замърсява средата на всички останали и се дава лош пример на подрастващите. Не може да се псува поради същата причина.
  Това го разбират когато станат родители и минат край такава групичка тинейджъри с детето си.
  Правилата за движение по пътищата трябва да се спазват, не защото някой лош възрастен ги е измислил за да ви тормози, а защото е животозастрашаващо. Никой не ви е виновен ако не разбирате напълно думата отговорност и застрашавате живота му на пътя.
  Да не се вдига шум от 14-16ч. и след 20ч вечерта, това ще го разберете когато имате деца или възрастен родител, сега просто го изпълнявайте без въпроси.

  За всички останали съвети или е прекалено рано или прекалено късно, останалото е написано в Библията(не кради, не убивай…).

 42. 42 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#25] от "ḇ̪̘̹̩̓̍ͫͤ̍e̸̟̹͈͌̾ͦͪ͘ͅa̸̳̘̲̠͑̐͆ͦ͢s̷̶̵̘͓̲̻͎ͫ̚t̸̡̹̰͖̣̱̲͗ͧi̴͓͉͎̱̋̐̚͜͡e̴̷̮͇̱̘ͬ͂̑̇":

  Winnetou.part1.DVDRip 1963

  Тва ли тръсиш ,,,Winnetou.part1.DVDRip 1963,,. Аъде пийни си чяшка белина и са успокой

 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално
 44. 44 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1213 Весело

  До дванадесетокласниците - избягвайте да четете съвременни български автори, особено Георги Господинов!
  Другото ще се нареди.

 45. 45 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  Писмото е симпатично и мило,приятно съм изненадан от Господинов.
  Ние се провалихме в спасяването на света и получихме Ерата на Джокера в световен мащаб и Няма Такава Държава в локален такъв!

  klimentm
 46. 46 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Искам да попитам троловете, които висят всекидневно и тровят форума на Дневник, струва ли си поне паричките, които изкарвате от писане на глупости, за да се излагате така? Ясно е, че нито Дневник, нито Господинов са в ипо вкуса и на нивото. Защо тогава висите тук? Няма ли по-полезен начин да си прекарате времето? Нещо позитивно не може ли да излезе от тъмните ви душички? Празник е.... Честит ден на българската култура. Не я замърсявайте.

 47. 47 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#46] от ""X"":

  А ти деца или куче нямаш ли, че си решил, че трябва да "възпитаваш" големи хора?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 48. 48 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#45] от "klimentm":

  Честит празник!
  И на мене писмото на Господинов ми допадна.
  Истински ме развълнува, обаче, днешният текст на Тони Филипов, "Реквием за един красив празник". Много верен, много точен, за съжаление. Успя ли да го прочетеш?
  Приятна неделя! :)

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#48] от "Bramasole":

  Благодаря! Честит празник и на теб,всичко най добро и на най близките ти хора!

  klimentm
 50. 50 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Искам да попитам троловете, които висят всекидневно и тровят форума на Дневник, струва ли си поне паричките, които изкарвате от писане на глупости, за да се излагате така? Ясно е, че нито Дневник, нито Господинов са в ипо вкуса и на нивото. Защо тогава висите тук? Няма ли по-полезен начин да си прекарате времето? Нещо позитивно не може ли да излезе от тъмните ви душички? Празник е.... Честит ден на българската култура. Не я замърсявайте.
  —цитат от коментар 46 на "X"


  Как какво, спасяваме тъканта на вселената да не пусне бримка заради физиката на дъгата...тъгата, пардон, лапсус. Шитпостинг по чумаво, душеполезно е.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално
 53. 53 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 923 Любопитно

  До коментар [#16] от "nkk81":Пусни "Хоризонт", в момента е на живо...Иначе, Господинов е готин, премерен, скромен, не живее в облаците.
  —цитат от коментар 33 на hamiltonf


  Що така бе, предишния път го наричаше "Жоро"?

 54. 54 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2804 Разстроено

  До коментар [#48] от "Bramasole":

  Щаст;иви са заради двойна слепота . Не знаят ,че не знаят

 55. 55 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#54] от "hodounski":

  "Деца с изгубено настояще, които ще създават общество със съмнително бъдеще…"
  C'est la vie, както се казва. :(

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 56. 56 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Писмото е симпатично и мило,приятно съм изненадан от Господинов.Ние се провалихме в спасяването на света и получихме Ерата на Джокера в световен мащаб и Няма Такава Държава в локален такъв!
  —цитат от коментар 45 на klimentm


  Спокойно Клименте, и в това не сме първото поколение.
  Само през последния век каква са я свършили предишните поколения:
  Една световна война, разруха в половин Европа, десетки милиони загинали.
  Следват двадесет гозини отначало мизерия, после възстановяване.
  След 20 години втора световна война, разруха в почти цяла Европа, загинали няколко пъти повече хора по цял свят, две атомни бомбардировки.
  Следва период на възстановяване, през който между възстановяването основните играчи постоянно се заплашват с "моята бомба е по-голяма и по-точна от твоята" докато натрупат толкова бомби че да могат да разцепят Земята.
  Накрая дойде времето на нашето поколение, когато вместо да коригираме глупостите и грешките в икономиката решихме да теглим гъбата и да започнем отначало. Обаче някои вече държаха тебеширите и нарисуваха на дъската каквото им е удобно, а останалите се опитва(х)ме да препишем в тетрадките си написаното преди животът да ни пише двойка.

  Изобщо нищо ново под Слънцето, както едни може би по-мъдри от нас са го формулирали преди повече от 20 века.

  Което не променя факта че всяко ново поколение идва с мислта че нещо (даже всичко!) трябва да се промени и най-добрите му представители са пълни с ентусиазъм да го направят.
  Нека не ги разочароваме с нашия (реалистичен) песимизъм.

 57. 57 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  безпощадно неадекватен господинов

 58. 58 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#44] от "princess_x":

  До дванадесетокласниците - избягвайте да четете съвременни български автори, особено Георги Господинов!Другото ще се нареди.
  —цитат от коментар 44 на princess_x


  приятно е да те срещна. но:
  те или не четат или четат точно такъви автори, щото те им бърборят глупустите дето искат да чуат.
  другото нема да се нареди.
  а ти други некви въпроси или исказвания имаш ли?

 59. 59 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#47] от "Тюфлекчия":

  ами тех вече ги и васпитал и сига васпитава тъкъви като наз... как бе тюфлече?

 60. 60 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#32] от "pamela":

  редко бърбориш такъви бози ама ей на явну са случва и на най секси мацките.... но земай мярки и са опраяй.

 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#58] от "betona":

  Аз имам непоносимост към подобни "послания към младото поколение"! Безсмислени и безполезни са и служат единствено за погалване на суетата на този, който ги отправя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK