Щедрост или гратисчийство по време на криза

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Отново мрънкане..
  Типично за българина..

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Значи и ти си мрънкач!
  Вече дотегна до смърт тая тъпа пропагандна "опорна точка" на комунистите да вменяват вина на българите като цяло! Ето и тази Ружа обвинява българите затова,че държавата - разбирай Борисов - е скръндза и дава малко пари за лекарство срещу коронавируса.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2709 Любопитно

  Без държавата да направи тотална преоценка на ролята на лекарите до 10 г. ще сме я закъсали драматично, то и сега сме я закъсали. И трябва стратегия за задържането им страната, подплатена и с пари, възможности за развитие и каквото е необходимо.
  А, както се вижда от последните месеци, търсенето на тази професия сериозно превишава предлагането, а разликите със заплатите в Европа, доколкото ми е известно, при медицинското съсловие започват от 5 пъти.

 4. 4 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 530 Весело

  офффф
  и с криза и без криза, прогресивната и либерална анализаторска "мощ" без стеснение осветява големия си мерак за "прогрес" и "свобода" и ... интелектуалната си немощ за тях, заключаващо се накрая в едно мощно чантаджийско "дайте да дадем"

  дневник не ни спестява нищо като изтипосва "по-широките импликации" на търкащите интелектуалното си билетче горепосочени "университетски преподаватели"; на човек му става чак неудобно от толкоз жадна незадоволеност

  Je suis дани кирилов
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Кризите дават възможност едно общество да реши повече проблеми, отколкото са възникнали в момента. Обаче ако управляват тикви и калинки, възможностите често се пропиляват заради некомпетентност и това, което в статията наричат гратисчийство.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Това имам предвид!!

  До коментар [#2] от "deaf":

 7. 7 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 401 Неутрално

  самото събиране на огромни кинти за ваксина за болест, която се очаква да изчезне скоро, е тъпотия. та това не е добър пример. нЕкои други неща в статията са ок.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  Да, лекарите и сестрите в България трябва да получават достойни заплати и този въпрос трябва да бъде приоритетен и решен час по-скоро.
  А ЕС може да пренасочи пари за продуктивни изследвания, вместо да финансира многобройни безсмислени проекти.
  *
  "Успешните общества са успешни именно защото са намерили ефективни начини да наказват гратисчиите и да насърчават взаимноизгодното сътрудничество."
  *
  Това въобще не е вярно защото въпреки високата безработица за много непривлекателни дейности в Европа разчитат на чужденци. Държавите в ЕС имат социални системи, които издържат нежелаещите да работят понякога и цял живот.
  Това води до претоварване на социалните системи, високи държавни дългове и напълно възможни държавни фалити. Дано да се окажа лош пророк.

 9. 9 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Страхотна!

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4098 Весело

  По всичко изглежда, че човечеството не е поставено пред толкова радикална катастрофа, която да няма ресурси да посрещне, без да се върне в дивашкото състояние на борба за оцеляване на всеки срещу всеки.
  =======
  Тук автора заплашва читателя си.... :=)...
  Сакън да не се допусне тая глупост, че вече има демокрация.....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на kalimanata
  kalimanata
  Рейтинг: 857 Любопитно

  Ей значи, ако бяхме дали 100млн. щеше да има пищялки защо не са пренасочени към друга сфера, сега защо дадохме толкова малко? Това угодия няма, а сем. Смилови да не са на хранилка в "Дневник"

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7414 Неутрално

  Ние не сме по даването, ние сме по обещаването.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  "Обвиненията за провал на солидарността на ниво ЕС, които отново набраха сила и при тази криза, звучат кухо - особено когато идват от страни, непроявявали особено често паневропейска солидарност."

  Измислени тези и още по-безсмислена защита на измислици! ЕС никога не е приемал директива/регламент за "солидарността". Точно обратното е - насърчаване на конкуренцията; свободно, а не солидарно, движение на стоки, хора и капитали.
  Отделно е абсолютно глупава тезата, че някакви пари, фонд за създаване на ваксина, щели били да решат въпроса със здравето, по-точно със Смъртта. И е нагла такава защита, когато пари се раздават за грантаджии с лаладжийско образование вместо да се финансират научни институти. По-сигурно е, че ваксина може да бъде създадена от квалифицирани кадри (обучавани с години) отколкото от мошеници, събрали за кратко време някаква сума пари, половината от които прясно напечатани.

  "Когато например искаме медиците да спасяват живота на всички ни - включително с риск за собствения си живот, но не искаме да дадем честния си дял в подкрепа на това усилие"
  Не искам никой да ми спасява живота - мой си е и чужди ръце нямат право върху него. Доброволно съм останал осем седмици в карантина заради некадърните търговски дружества "Болница АД", които се оказаха без капацитет, по-лошото без познание и за корона вирусите, и за тестването им, и за антителата, и за математическите "мета-квази-стадни" модели.
  И да се твърди, че е "спасен живот", е абсолютно малоумие дори и само 130 души да са починали. И то на фона, когато хората бягат от търговските дружества "Болница" за да оцелеят.
  Моралният въпрос за възнаграждението на квалифицираните медици остава, но не може да смесваме моралът с търговията, печалбата на търговските дружества "Болница". Заплатите на медиците не зависят от моята осигуровка, а от правилата на търговското дружество, които са се набутали с прескъпи дарени активи (респиратор за 122 хил. лв. при пазарна цена от максимум 7000 долара) и с които активи (амортизационни отчисления, ДДС) ще бъдат източен и моя скромен принос от здравната осигуровка.

 14. 14 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 514 Гневно

  И мен ме е срам от тези 100 000, които Борисов обеща. Поне една бакалска сметка да си беше направил, а той такива ги може. Другите нации дават горе-долу поне по евро на човек от населението си. Това означава 7 милиона принос от нас и с това щяхме да можем да гледаме другите в очите.

 15. 15 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 514 Гневно

  До коментар [#4] от "samarianin":

  Мале-е-е, колко много надути думи си надраскал и нито една смислена!

 16. 16 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Можеше и по накратко- дайте да дадем. Това за ваксината. Заплащането на медиците ни е отделна тема и няма нужда да бъде мародерствана за щяло и нещяло.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 17. 17 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#15] от "Емо":

  мале-е-е ти май не четеш анализите, а само коментарите...

  като почнеш от представянето:

  "Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".

  та ситгнеш до дейвид хюм, "умереният недостиг" и нашите "не малко бедните хората, готови да заделят от залъка си"... в "анализа"

  но като ти гледам "бакалската сметка" и 7 000 000 които трябва "да дадем" за да гледаме "другите в очите" всичко ми е ясно...
  аз ако съм свел поглед като теб със сметките ти и "университетските преподаватели" с "импликациите" бих направо прехвърлил "заплатата" си от държавата по сметката на фонда за да вдигна поглед от земята... и преминал на фотосинтеза
  дотогава сте във фазата на търкате на билетче

  Je suis дани кирилов
 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Много хубава статия.... Съгласен съм с г-жа Смилова. Никой не обича гратисчиите по времето на коронакриза. Ето, Бате поне обеща да даде 100 000 евро, докато САЩ не дават нито един пробит долар :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK