Сглобяването на света

Артът не може да сглоби света, разглобяван от горе и от долу, от лидери и от граждани, но може да го мечтае като сглобен.

© Дневник

Артът не може да сглоби света, разглобяван от горе и от долу, от лидери и от граждани, но може да го мечтае като сглобен."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Разпадането на света


Тръмп използва коронапандемията, за да заздрави стената на новата Студена война с Китай, гражданите страстно се поляризират на проглобална конспирация и пронаука, на проикономика и проздраве; държави се спасяват сами и карантинират чуждите.
Лидери, държави, граждани разглобяват света. Кой да го сглоби?


В тези няколко реда ще разгледам един скромен, но креативен кандидат - (стрийт) арта.


Да карантинираш диктатора


"Истерия, която пречи на икономиката", "Всички ще умрем един ден", Грипчето" - бисерите на Болсонаро са безчет. Агресивната му ексесивност против самоизолацията и жестовете-бариери го превръщат в любим персонаж на пандемичния стрийт арт: един го рисува с голямо червено петно на носа, друг поставя окончателната диагноза 'страхливец' и го карантинира с маска с позорния етикет.


Авторитарните режими не са гостоприемни за стрийт арта, както за никоя форма на контестаторен граждански активизъм. Когато ги откриваме, те поразяват със силата на посланието: рисунката на стена в Брес, Беларус, на ужасен от корона вирусапациент, укротен в усмирителна риза, трагично резонира с контраста между беларуския диктатор, дълго отричащ пандемията, и нейното драматично избухване в сиропиталище за деца с увреждания.


Пандемичните гафове на антипандемичните лидери веднага биват визуализирани на стените на града като Тръмп, размахващ бутилка белина. След челния си сблъсък с коронавируса Борис Джонсън няма нужда от убеждаване за пандемията, но граждани и артисти му търсят обяснение за закъснялата политика: холивудската звезда Джим Кери рисува Доналд Тръмп и Борис Джонсън като скандалните близнаци-призраци от класиката на ужасите 'Сиянието'.


Десакрализиране на божествата и сакрализиране на новите супергерои


Буда с маска в Мумбай илюстрира драматичното равенство на коронапандемията: и простосмъртни, и божества, всички са и подвластни.


'Game changer' на Банкси ярко заявява противоположния полюс - медицинската сестра като новия супергерой, мощно завладяваща детското въобръжение, загърбило захвърлените в коша Батман и Спайдърмен. Картината огря в болницата в Сауптхемптън - докато музеите са затворени, болниците станаха и фронт, и галерия.


"Не се завръщайте към нормалното". За това призоваха в писмото до човечеството 200 знаменитости - от Робърт де Ниро до Жулиет Бинош, от Марион Котияр до Пенелопе Круз - да намерим сили да променим себе си и света, всички да станем герои.


Със смях против ужаса


От Гоя до Мунк артът винаги ни е помагал да живеем с ужаса, като го сублимира в красота, като момичето от стена в Берлин днес, уплашено взряно във вируса. Коронапандемията отвява апатията, равнодушието, безразличието. Емоциите са на макс, страстите ескалират.


По-любопитно е, когато homo ludens, играещият човек, взима ситуацията в свои ръце и започва да играе - не толкова с вируса, колкото с нашите панически несръчности при пандемиятаа: джентълменът а ла Бонд на стрийт артиста teachr1, въоръжен от глава до пети с тоалетна хартия; Ам-гъл от ''Властелинът на пръстените", нежно стискаш заветното руло хартия и шепнещ 'Скъпа моя'.


Да изчистим въздуха веднага


Като прeчистващ душата арт възприемане най-обикновените снимки и сведения за избистрените канали на Венеция, на делфиниците, дефилиращи със стотици близо до брегове и плажове, на намалелия смог над мегаполиси от Пекин до Париж. Стрийт артът опоетизира тези образи-мечти-надежди: артистът TV Boy рисува в Рим, близо до Колизеума, култовите Гргъри Пек и Одри Хепбърн от 'Римска ваканция', които се носят на мотоциклет с надписа "Чист въздух сега".


Маската в света на лицата


Ние живеем в свят на лицата, пише Thomas Mach. Да не ги показваме е знак на извънредно положение: пандемия, война, карнавал.


От древността, в която persona - маската предхожда личността, до поп културата - маската преминава през вековете. Йохан Хьозинха описва трансформиращата й: тя прави човека или по-опасен, или по-красив, или повишава статуса му. Рапърът Кание Уест с дизайнерските маски със скъпоценни камъни на Мартин Марджеле илюстрира, че желанието да избягат от публичния поглед е привилегия на малцина.


Пандемията преобръща картината, като банализира и масовизира маската. Естетико-трансформиращата й сила остава и избуява и сега: тя става огледалото, в което стрийт артът оглежда класическата култура - като Мона Лиза с маска в Барселона или Момичето с пробитото тъпанче на Банкси по Момичето с перлена обеца на Вермер в Бристол, която също се сдоби с маска. Модните брандове Off-White и BAPE се включиха в двойна маркетингова кампания - и да вплетат маските като неотменен елемент в ърбан модата, и да я издигнат като част от артилерията на предния фронт. Масовата култура също даде рамо в педагогиката на маската: Бебе Йода с неповторимия си чар призовава млади и млади по дух в Гватемала да "носят маски като Бебе Йода".


От миграция към мобилност. Политики и пътища
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Копнежът за контакт


"Целувката" на Климт днес е на път да бъде детронирана от две пандемични култови целувки. Едната е на "Любовниците" на стрийта артист Pobel в Норвегия: маските не обуздават привличането на младите влюбени, страстно обгърнати в прегръдка. Другата е целувката на младите с маски от цветя в Калифорния на Ponywave. И двамата артисти изразяват копнежа за контакт, за нежност, за преминаване през пандемията и с другия. Калифорнийският стрийт артист 'превежда' цветно-масковата целувка в малък манифест:


Ние преминаваме през това заедно.
Това е време да погледнем към себе си.
Може би трябва да сменим своите приоритети?
Може би трябва да позабавим?
Може би трябва да погледнем наоколо и да започнеем да уважаваме нашата планета и тези, с които я споделяме?
Може би още една стъпка към нов глобален ред?


Утопията на сглобения свят


Артът не може да сглоби света, разглобяван от горе и от долу, от лидери и от граждани, но може да го мечтае като сглобен. И да ни вдъхновява с креативни мечти за малка стъпка към по-свързан и солидарен свят като децата с маски със знаците на будизма, християнството, исляма, юдаизма, хиндуизма на Едуардо Кобра. Бразилският творец събра в очите на децата надеждата и вярата и резюмира постпандемичната утопия като 'Заедност' ('Co-existence').


Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Стига глупости от хора със смешни титли.

 2. 2 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 1413 Неутрално
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Сглобяване на света? Ами - да, налага се. След, като успешно беше раздробен на парчета...

 4. 4 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 600 Разстроено

  Добре, че не съм професор и няма да напиша подобна полюция.
  Изброяването на стрийт арт прояви, възникнали през последните 3 месеца, без обобщение и без извод в днешно време се счита за анализ?!?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 5. 5 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 1143 Любопитно

  Положението, изглежда, е Хана Кръстева vs. Хана Франк. Вероятно все някой по света знае коя е агресор и коя - жертва на насилие.

  Между другото, насилието е една от сестрите на бедата (Нике). Другите две са принудата и завистта. Родени са от океанидата Стикс, пазител на подземното царство.

  Ей го филма.... https://m.youtube.com/watch?v=WKYhi6Om5wg&t=200s
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4687 Неутрално

  "Артът"? Комедиантка...

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Искам още анализи от професори по политически и други науки от НБУ.
  Много са полезни за перисталтиката.

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#5] от "Λllαν Νeemore":

  Нике е богиня на победата.

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  "университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев"

  Първото което си помислих когато прочетох статията беше, че въпросните умници няма да е зле да се научат да пишат на БЪЛГАРСКИ. Хайде стига с тези чуждици. Имаме си великолепен Български език.
  Какво му е лошото на: "Улично Изкуство" вместо "Стрийт Арт" например?

  Brevity is the soul of wit
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  С толкова много безмислено наблъскани чуждици текста се чете много трудно. Въпреки, че съм полиглот, все пак оценявам високо неща написани изцяло само на един език, по начин разбираем и за средна ръка хора. Прекалено възвишените мисли овъргаляни в безмислени чуждици, освен за душевна чики.я на пишещия, друга полза няма. Сравнен с останалите славянски езици (на народи със сходна историческа съдба) българският е направо залят от чуждици, в повечето случаи повтарящи съществуващи думи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Що така?
  Аз като прочета "Стрийт арт", "пърформанс" и др. подобни, спирам веднага да чета текста и весело преминавам към коментарите.
  Хем професори, хем неграмотни.
  Невероятно палава комбинация.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  ✓Професор по политически науки
  ✓Doctor honoris causa на Университета Лил 3, Франция.
  ✓Главен редактор на международното списание Southeastern Europe (Brill).
  ____________

  Стига глупости от хора със смешни титли.
  —цитат от коментар 1 на MP

  +++
  На някой хора им се плаща добре за да гледат умно и да съчиняват измишльотини за "международното положение"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Според мен пандемията успя да изхвърли от полезренето доста силно налагани дискурси. Защото е истински проблем, за разлика от "политическата коректност" например. За съжаление света няма да се промени в резултат на пандемията, но поне временно имаме възможност да набюдаваме как света ясно разделя проблемите на важни и неважни. Видео илюстрация:
  https://www.youtube.com/watch?v=37ZiFWAw7Kw

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4293 Неутрално

  А в нашия двор всичко връзва , цъфти и постепенно се вмирисва....

 15. 15 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Напън има, но резултатът е накъсан и не особено смислен миш маш, в който ако не бяха изкуствено пришити няколко ключови думички с правилната конотация нямаше да намери място в Дневник-а на сорос.

  -voxy
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Спорен е въпроса, дали степента на "разгловбяване/разкъсване на света" е такава, каквато е разтревожиля автора и не по-малко спорен е въпроса дали точно "стрийт арт"-а ще го "сглоби".
  Едно не може да се отрече, че този текст е енергизирал доста от пишещите в тази сайт читатели. Това, само по-себе си говори, че най-малкото ни е накарал да се позамислим над поставените тези.
  И понеже нищо в нашия свят, с всичките му конспиративни и/или идеологически теории няма как да стане без нашето, на хората участие, все едно дали в отделно взети страни или на блокове, каквито е имало и ще има, добре е че по един или друг начин, някой ни активира.
  Що се отнася до Дневник, както някои го наричат вестника на Сорос и въобще място за изява на гадни глобалистки и либерастки тези, никак не мога да схвана, защо в него четат и пишат хора, на които това хич не им понася - малко бие на мазохизъм. Аз например не чета и не отварям страници от пресата на шиши или да се "мобилизирам" четейки Дума. Избрал съм си няколко места, където в общи линии, далеч не винаги и изцяло тезите и авторите са в моя диапазон на виждане за нещата и така си спестявам лошите преживявания.
  Та не виждам какъв е проблема хората, които Дневник/Капитал като цяло ги отвращават, да си намерят друго място за изява, та и колонките с коментарии да станат по-кратки и по същетвото на текста, а не да разглеждат произхода на автора ( пусти комунистически навици), роднинските връзки и завистта към хората "уредили се" с грантове.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Тръмп и Болсонаро лоши, а шведите са прогресивни. :)

  Едните го правят от глупост, другите от тъпотия, резултатите са плачевни - но едните са прогресивни, смели и ето така се прави, а другите са долни и гадни диктатори. :)

 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Жълто в политологията ... Китай ще ви сглоби, гиди кухи контейнери на титли и звания.

 19. 19 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5599 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  На мен особено ми хареса това: "...форма на контестаторен граждански активизъм."

  Gunter glieben glauchen globen
 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  Е,НБУ(както един приятел го беше кръстил "новобългарски университет" е люпилня на таланти!Ако се чудите къде нашите фолкпевчици си взимат дипломите по психология-ето къде!

 21. 21 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Спонсора...Спонсора!

 22. 22 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Статията е като снимката -целувка с маски! Дете няма шанс да бъде заченато ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 23. 23 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 775 Весело

  Ако на авторката на този "анализ", Смилов, жена му или Дичев, им се спрат грантове и субсидии и им се наложи да работят на свободния пазар, то нямам съмнение, че след месец от анализатори ще станат клошари.

 24. 24 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Още в представянето на рубриката ползвате чуждица - "импликации" на български се превежда като "последствия"

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  Искам още анализи от професори по политически и други науки от НБУ.Много са полезни за перисталтиката.
  —цитат от коментар 7 на pag


  @pag, не така, моля те – щях да си разлея кафето, бухахахахаххаххахххааа! Тая набедена професорка да не си мисли, че нейната статия ще ни накара да си купим несвястната ѝ книга? Ами то само като ѝ прочетеш статията, книгата ѝ ще е много полезна за хора с хронична констипация! А-а-а-а-а, не е истина - от къде изобщо ги берат подобни псевдо учени женици?

 26. 26 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Тази жена не е щастлива или просто казано - нещастница от НБУ!!!

 27. 27 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 734 Разстроено

  Дневник, излагациите ви нямат край!... С подобни "професорски" безсмислици ще изгубите и крехката си аудитория...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK