Сглобяването на света

Артът не може да сглоби света, разглобяван от горе и от долу, от лидери и от граждани, но може да го мечтае като сглобен.

© Дневник

Артът не може да сглоби света, разглобяван от горе и от долу, от лидери и от граждани, но може да го мечтае като сглобен."Дневник" публикува "Мислене под карантина" - поредица анализи за по-широките импликации на кризата с COVID-19, написани от университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев. В разширен, по-академичен вариант текстовете ще бъдат публикувани в онлайн списанието "Семинар БГ".


Разпадането на света


Тръмп използва коронапандемията, за да заздрави стената на новата Студена война с Китай, гражданите страстно се поляризират на проглобална конспирация и пронаука, на проикономика и проздраве; държави се спасяват сами и карантинират чуждите.
Лидери, държави, граждани разглобяват света. Кой да го сглоби?


В тези няколко реда ще разгледам един скромен, но креативен кандидат - (стрийт) арта.


Да карантинираш диктатора


"Истерия, която пречи на икономиката", "Всички ще умрем един ден", Грипчето" - бисерите на Болсонаро са безчет. Агресивната му ексесивност против самоизолацията и жестовете-бариери го превръщат в любим персонаж на пандемичния стрийт арт: един го рисува с голямо червено петно на носа, друг поставя окончателната диагноза 'страхливец' и го карантинира с маска с позорния етикет.


Авторитарните режими не са гостоприемни за стрийт арта, както за никоя форма на контестаторен граждански активизъм. Когато ги откриваме, те поразяват със силата на посланието: рисунката на стена в Брес, Беларус, на ужасен от корона вирусапациент, укротен в усмирителна риза, трагично резонира с контраста между беларуския диктатор, дълго отричащ пандемията, и нейното драматично избухване в сиропиталище за деца с увреждания.


Пандемичните гафове на антипандемичните лидери веднага биват визуализирани на стените на града като Тръмп, размахващ бутилка белина. След челния си сблъсък с коронавируса Борис Джонсън няма нужда от убеждаване за пандемията, но граждани и артисти му търсят обяснение за закъснялата политика: холивудската звезда Джим Кери рисува Доналд Тръмп и Борис Джонсън като скандалните близнаци-призраци от класиката на ужасите 'Сиянието'.


Десакрализиране на божествата и сакрализиране на новите супергерои


Буда с маска в Мумбай илюстрира драматичното равенство на коронапандемията: и простосмъртни, и божества, всички са и подвластни.


'Game changer' на Банкси ярко заявява противоположния полюс - медицинската сестра като новия супергерой, мощно завладяваща детското въобръжение, загърбило захвърлените в коша Батман и Спайдърмен. Картината огря в болницата в Сауптхемптън - докато музеите са затворени, болниците станаха и фронт, и галерия.


"Не се завръщайте към нормалното". За това призоваха в писмото до човечеството 200 знаменитости - от Робърт де Ниро до Жулиет Бинош, от Марион Котияр до Пенелопе Круз - да намерим сили да променим себе си и света, всички да станем герои.


Със смях против ужаса


От Гоя до Мунк артът винаги ни е помагал да живеем с ужаса, като го сублимира в красота, като момичето от стена в Берлин днес, уплашено взряно във вируса. Коронапандемията отвява апатията, равнодушието, безразличието. Емоциите са на макс, страстите ескалират.


По-любопитно е, когато homo ludens, играещият човек, взима ситуацията в свои ръце и започва да играе - не толкова с вируса, колкото с нашите панически несръчности при пандемиятаа: джентълменът а ла Бонд на стрийт артиста teachr1, въоръжен от глава до пети с тоалетна хартия; Ам-гъл от ''Властелинът на пръстените", нежно стискаш заветното руло хартия и шепнещ 'Скъпа моя'.


Да изчистим въздуха веднага


Като прeчистващ душата арт възприемане най-обикновените снимки и сведения за избистрените канали на Венеция, на делфиниците, дефилиращи със стотици близо до брегове и плажове, на намалелия смог над мегаполиси от Пекин до Париж. Стрийт артът опоетизира тези образи-мечти-надежди: артистът TV Boy рисува в Рим, близо до Колизеума, култовите Гргъри Пек и Одри Хепбърн от 'Римска ваканция', които се носят на мотоциклет с надписа "Чист въздух сега".


Маската в света на лицата


Ние живеем в свят на лицата, пише Thomas Mach. Да не ги показваме е знак на извънредно положение: пандемия, война, карнавал.


От древността, в която persona - маската предхожда личността, до поп културата - маската преминава през вековете. Йохан Хьозинха описва трансформиращата й: тя прави човека или по-опасен, или по-красив, или повишава статуса му. Рапърът Кание Уест с дизайнерските маски със скъпоценни камъни на Мартин Марджеле илюстрира, че желанието да избягат от публичния поглед е привилегия на малцина.


Пандемията преобръща картината, като банализира и масовизира маската. Естетико-трансформиращата й сила остава и избуява и сега: тя става огледалото, в което стрийт артът оглежда класическата култура - като Мона Лиза с маска в Барселона или Момичето с пробитото тъпанче на Банкси по Момичето с перлена обеца на Вермер в Бристол, която също се сдоби с маска. Модните брандове Off-White и BAPE се включиха в двойна маркетингова кампания - и да вплетат маските като неотменен елемент в ърбан модата, и да я издигнат като част от артилерията на предния фронт. Масовата култура също даде рамо в педагогиката на маската: Бебе Йода с неповторимия си чар призовава млади и млади по дух в Гватемала да "носят маски като Бебе Йода".


От миграция към мобилност. Политики и пътища
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Копнежът за контакт


"Целувката" на Климт днес е на път да бъде детронирана от две пандемични култови целувки. Едната е на "Любовниците" на стрийта артист Pobel в Норвегия: маските не обуздават привличането на младите влюбени, страстно обгърнати в прегръдка. Другата е целувката на младите с маски от цветя в Калифорния на Ponywave. И двамата артисти изразяват копнежа за контакт, за нежност, за преминаване през пандемията и с другия. Калифорнийският стрийт артист 'превежда' цветно-масковата целувка в малък манифест:


Ние преминаваме през това заедно.
Това е време да погледнем към себе си.
Може би трябва да сменим своите приоритети?
Може би трябва да позабавим?
Може би трябва да погледнем наоколо и да започнеем да уважаваме нашата планета и тези, с които я споделяме?
Може би още една стъпка към нов глобален ред?


Утопията на сглобения свят


Артът не може да сглоби света, разглобяван от горе и от долу, от лидери и от граждани, но може да го мечтае като сглобен. И да ни вдъхновява с креативни мечти за малка стъпка към по-свързан и солидарен свят като децата с маски със знаците на будизма, християнството, исляма, юдаизма, хиндуизма на Едуардо Кобра. Бразилският творец събра в очите на децата надеждата и вярата и резюмира постпандемичната утопия като 'Заедност' ('Co-existence').


Рубриката "Анализи" представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Стига глупости от хора със смешни титли.

 2. 2 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Сглобяване на света? Ами - да, налага се. След, като успешно беше раздробен на парчета...

 4. 4 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Добре, че не съм професор и няма да напиша подобна полюция.
  Изброяването на стрийт арт прояви, възникнали през последните 3 месеца, без обобщение и без извод в днешно време се счита за анализ?!?

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 5. 5 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 102 Любопитно

  Положението, изглежда, е Хана Кръстева vs. Хана Франк. Вероятно все някой по света знае коя е агресор и коя - жертва на насилие.

  Между другото, насилието е една от сестрите на бедата (Нике). Другите две са принудата и завистта. Родени са от океанидата Стикс, пазител на подземното царство.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  "Артът"? Комедиантка...

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Искам още анализи от професори по политически и други науки от НБУ.
  Много са полезни за перисталтиката.

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#5] от "Λllαν Νeemore":

  Нике е богиня на победата.

 9. 9 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  "университетските преподаватели проф. д-р Анна Кръстева, гл. ас. д-р Ружа Смилова и проф. Ивайло Дичев"

  Първото което си помислих когато прочетох статията беше, че въпросните умници няма да е зле да се научат да пишат на БЪЛГАРСКИ. Хайде стига с тези чуждици. Имаме си великолепен Български език.
  Какво му е лошото на: "Улично Изкуство" вместо "Стрийт Арт" например?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  С толкова много безмислено наблъскани чуждици текста се чете много трудно. Въпреки, че съм полиглот, все пак оценявам високо неща написани изцяло само на един език, по начин разбираем и за средна ръка хора. Прекалено възвишените мисли овъргаляни в безмислени чуждици, освен за душевна чики.я на пишещия, друга полза няма. Сравнен с останалите славянски езици (на народи със сходна историческа съдба) българският е направо залят от чуждици, в повечето случаи повтарящи съществуващи думи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Що така?
  Аз като прочета "Стрийт арт", "пърформанс" и др. подобни, спирам веднага да чета текста и весело преминавам към коментарите.
  Хем професори, хем неграмотни.
  Невероятно палава комбинация.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  ✓Професор по политически науки
  ✓Doctor honoris causa на Университета Лил 3, Франция.
  ✓Главен редактор на международното списание Southeastern Europe (Brill).
  ____________

  Стига глупости от хора със смешни титли.
  —цитат от коментар 1 на MP

  +++
  На някой хора им се плаща добре за да гледат умно и да съчиняват измишльотини за "международното положение"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Според мен пандемията успя да изхвърли от полезренето доста силно налагани дискурси. Защото е истински проблем, за разлика от "политическата коректност" например. За съжаление света няма да се промени в резултат на пандемията, но поне временно имаме възможност да набюдаваме как света ясно разделя проблемите на важни и неважни. Видео илюстрация:
  https://www.youtube.com/watch?v=37ZiFWAw7Kw

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  А в нашия двор всичко връзва , цъфти и постепенно се вмирисва....

 15. 15 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Напън има, но резултатът е накъсан и не особено смислен миш маш, в който ако не бяха изкуствено пришити няколко ключови думички с правилната конотация нямаше да намери място в Дневник-а на сорос.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Спорен е въпроса, дали степента на "разгловбяване/разкъсване на света" е такава, каквато е разтревожиля автора и не по-малко спорен е въпроса дали точно "стрийт арт"-а ще го "сглоби".
  Едно не може да се отрече, че този текст е енергизирал доста от пишещите в тази сайт читатели. Това, само по-себе си говори, че най-малкото ни е накарал да се позамислим над поставените тези.
  И понеже нищо в нашия свят, с всичките му конспиративни и/или идеологически теории няма как да стане без нашето, на хората участие, все едно дали в отделно взети страни или на блокове, каквито е имало и ще има, добре е че по един или друг начин, някой ни активира.
  Що се отнася до Дневник, както някои го наричат вестника на Сорос и въобще място за изява на гадни глобалистки и либерастки тези, никак не мога да схвана, защо в него четат и пишат хора, на които това хич не им понася - малко бие на мазохизъм. Аз например не чета и не отварям страници от пресата на шиши или да се "мобилизирам" четейки Дума. Избрал съм си няколко места, където в общи линии, далеч не винаги и изцяло тезите и авторите са в моя диапазон на виждане за нещата и така си спестявам лошите преживявания.
  Та не виждам какъв е проблема хората, които Дневник/Капитал като цяло ги отвращават, да си намерят друго място за изява, та и колонките с коментарии да станат по-кратки и по същетвото на текста, а не да разглеждат произхода на автора ( пусти комунистически навици), роднинските връзки и завистта към хората "уредили се" с грантове.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Тръмп и Болсонаро лоши, а шведите са прогресивни. :)

  Едните го правят от глупост, другите от тъпотия, резултатите са плачевни - но едните са прогресивни, смели и ето така се прави, а другите са долни и гадни диктатори. :)

 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Жълто в политологията ... Китай ще ви сглоби, гиди кухи контейнери на титли и звания.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  На мен особено ми хареса това: "...форма на контестаторен граждански активизъм."

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  Е,НБУ(както един приятел го беше кръстил "новобългарски университет" е люпилня на таланти!Ако се чудите къде нашите фолкпевчици си взимат дипломите по психология-ето къде!

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Спонсора...Спонсора!

 22. 22 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Статията е като снимката -целувка с маски! Дете няма шанс да бъде заченато ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 23. 23 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 408 Весело

  Ако на авторката на този "анализ", Смилов, жена му или Дичев, им се спрат грантове и субсидии и им се наложи да работят на свободния пазар, то нямам съмнение, че след месец от анализатори ще станат клошари.

 24. 24 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Още в представянето на рубриката ползвате чуждица - "импликации" на български се превежда като "последствия"

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  Искам още анализи от професори по политически и други науки от НБУ.Много са полезни за перисталтиката.
  —цитат от коментар 7 на pag


  @pag, не така, моля те – щях да си разлея кафето, бухахахахаххаххахххааа! Тая набедена професорка да не си мисли, че нейната статия ще ни накара да си купим несвястната ѝ книга? Ами то само като ѝ прочетеш статията, книгата ѝ ще е много полезна за хора с хронична констипация! А-а-а-а-а, не е истина - от къде изобщо ги берат подобни псевдо учени женици?

 26. 26 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Тази жена не е щастлива или просто казано - нещастница от НБУ!!!

 27. 27 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 759 Разстроено

  Дневник, излагациите ви нямат край!... С подобни "професорски" безсмислици ще изгубите и крехката си аудитория...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK