Детето знае истината! Пазете го будно

Снежина Петрова в проекта "Медея"

© Личен архив

Снежина Петрова в проекта "Медея""Дневник" публикува "12 писма до дванайсетокласниците" - проект, чрез който 12 послания ще бъдат отправени до абитуриентите от випуск 2020. Техни автори са писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Организаторите са инициаторите на "Отворено писмо 24.05.2019", което обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Всички автори на писмата до абитуриентите са избрани сред подписалите отвореното писмо миналата година. Първото писмо, от Георги Господинов, може да прочетете тук. Второто от художника Кирил Златков - тук. Продължаваме с актрисата Снежина Петрова. Abituriens ( от лат.) - имащ намерение да си отиде.


Докато проверявах значението на "абитуриент", попаднах на добре познати латински сентенции и реших да използвам някои от тях в това писмо. Едва ли ще мога да добавя нещо към тяхната мъдрост. Така или иначе няма да чуете нашите гласове. И аз не слушах на 18. Такъв е парадоксът на съзряването. Дано ехото от древните прозвучи по-убедително. Интересно, но не намерих сред тях това, което искам да кажа: ДЗИ - ДЕТЕТО ЗНАЕ ИСТИНАТА! ПГБ - ПАЗЕТЕ ГО БУДНО!


И така:
Скъпи "имащи намерението да си отидете" зрелостници, предпочитам да ви нарека "пораснали деца"! Очевидно за вас настъпва денят, в който си отивате с нетърпение и облекчение от дългото детство, юношество и еуфорично се втурвате в зрелостта. Нали взехте вашите ДЗИ?! (държавен зрелостен изпит) След 12 години изучаване на ЗУЧ, ИУЧ и ФУЧ на какво ли ви научихме. Мога само да ви обещая - не сте приключили с матурите. Цял живот се явявам на какви ли не. Не матури, а изпити, които завършват с диплома за преминато изпитание. Някои от взех с отличен. Но и от тези, на които животът ме скъса, научих много.


Кога всъщност настъпва зрелостта? След поредица получени ПИ (постига изискванията), СС (справя се), СЗ (среща затруднения), разбрах, че СЗ е най-честата оценка, която сама мога да си поставя. Може би зрелостта идва, когато сме в състояние сами да си поставим оценката безжалостно и справедливо. Не бързайте за този момент. И той ще дойде. Omnia tempus habent - Всичко има своето време.


Ще си позволя да ви говоря като на деца въпреки статута ви на пълнолетни. Между другото в Иран момичетата придобиват този статут на 8 г., а в Мадагаскар на 21, ако това изобщо е вярно Т.е. има различни норми за пълнолетие по света. Но за родителите си винаги ще бъдете деца, каквото и да казва законът. А детството приключва, когато останете най-възрастните хора в семейството. Наслаждавайте му се дълги години. "Деца" наричам и моите студенти, които са ваши връстници. Не е академично, но може би е някакъв неосъзнат порив да ги завръщам в детството, в играта, в спонтанността, която е част от природата на актьора.


Детето не прави нарочно нищо лошо, не лъже, не се преструва, спонтанно е, разпознава доброто, то е най-интуитивното същество, има смели мечти и вярва, че ще ги постигне. Иска да завладее света, че даже и космоса. Нищо не смущава съня му, следователно съвестта му. Това дете трябва да пазим и без да сме актьори. Но Facile dictu, difficile factu - Лесно за казване, трудно за правене.


Преди години бях на среща с випуска - празнувахме 20 години от завършването. Същите деца и не съвсем. До мен се приближи един съученик, когото никак не харесвах, и ми каза: "Много неприятна ми беше в училище." Аз бях от лагера на отличниците. Отговорих му: "И ти на мен!". Смяхме се и си говорихме като приятели. Той беше слаб ученик, сега е преуспял бизнесмен. Ето и една добра новина - ученическите години нищо не предрешават! От днес сте свободни да постигнете мечтите си, все едно как образователната система ви е оценила. Не ставайте зависими от мнението на другите. Настъпва времето на вашата инициатива, на вашия житейски проект. Градете го с чувство, въображение, доза риск и разум, вслушани в гласа на детето.


Ето някои древни думи за из път:


Omne initium difficile est. | Всяко начало е трудно.
Aut inveniam viam, aut faciam. | Или ще намеря пътя, или ще прокарам път.
Nunquam petrorsum, semper ingrediendum. | Нито крачка назад, винаги напред.
Fortuna fаvet fortibus. | Съдбата обича смелите.
Quilibet fortunae suae faber. | Всеки е ковач на своето щастие.
Labor omnia vincit improbus. | Упоритият труд побеждава всичко.
Gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo. | Капката дълбае камъка не със силата си, а с постоянното си падане.
Nullus dies sine linea. | Нито ден без следа.
Nosce te ipsum. | Познай себе си.
Sapere aude. | Осмели се да бъдеш умен.
Nil desperandum! | (Никога) не се отчайвай!
Non vi, sed arte. | Не със сила, а с изкуство.
Homo ornat locum, non locus hominem. | Човекът украсява мястото, а не мястото човека.
Homo doctvs is se semper divitias habet. | Ученият човек винаги има в себе си богатство.
Melioribus utire fatis. | Нека щастливата съдба бъде твоя.
Via sacra. | Свещен/правилен път.
Si quid in te peccavi, ignosce. | Ако съм сгрешил нещо спрямо тебе, извинявай.


Dixi - казах последната си дума. С dixi сенаторите - оратори в Сената, и магистратите завършвали речите си.
Dominus vobiscum - Господ с вас!
(ДЗИ! ПГБ!)


Медея
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Снежина Петрова e актриса и преподавател по театър в НБУ. След завършване на училище две години търси своето призвание и го открива в театъра. Тайно от най-близките си хора. Дълго време родителите й се съмняват, че е възможна реализацията й на сцена. Днес тя е успешна актриса, с национални и международни награди, преподавател, мениджър на независими проекти в областта на сценичните изкуства. Последният й независим проект е "Медея". Той беше част от програмата на Пловдив ЕСК 2019, играе се на сцената на театър "Азарян" в НДК и спечели приза за Културно събитие на 2019 г. и награда "Икар". Може би сте я гледали на сцените в Народния театър, Театър 199 и ТР"СФУМАТО".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  Умните хора слушат внимателно децата.
  Глупаците ги дресират(възпитават) и "обучават" и облъчват медийно За да ги вкарат в матрицата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  Този път - хубаво обръщение...

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2778 Весело

  Човек и добре да живее, един ден попада в НБУ.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3017 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Малко е тежко за четене,но е безпощадно вярно:

  https://www.psy-blog.net/лудостта-отвъд-стената/

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1149 Весело

  При поколението на вашите дядовци имаше поздрав - "Бъдете готови!". И аз препоръчвам от сърце да се запознаете с него... Отговорът беше: "Винаги готови!"... Никой не знаеше смисъла. Оказа се, че са ни казвали: "Бъдете готови (да ви прецакаме)!" и поколения наред са отговаряли с плам в очите "Винаги готови!"... Два милиона се поосъзнаха и напуснаха България. Така, че пожелавам ви - не бъдете готови!... Две поколения се прецакаха, за Бога, не бъдете готови!...

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3820 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  " Умните хора слушат внимателно децата.
  Глупаците ги дресират(възпитават) и "обучават" и облъчват медийно За да ги вкарат в матрицата !!!"

  По тая логика всичките ни възрожденци все в матрицата са били вкарани от възпитанието, което са получили от своите родители ! Остави другото, ама и те са го практикували на свой ред към децата си и са съумели да въздигнат страната ни от пепелищата на османското робство ! Това подобни " интелектуалци" леко са го пропуснали ! Затова и цитират латински фрази, без и досега да са разбрали смисъла на възпитанието, движейки се в матрицата на собствената си безизходица......

 7. 7 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Много харесвам Снежина Петрова, интелигентна актриса, с особен чар: излъчва спокойствие и в същото време магнетизъм. Сега разбирам, че е и интелигентен човек.
  Хубаво послание!

 8. 8 Профил на nqf07649499
  nqf07649499
  Рейтинг: Неутрално

  Айде пак менторски наставления, спрете се вече! Оправете си първо вашите животи, после давайте акъл.

 9. 9 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Тази дама възпитавала ли е някога деца?

  "Детето не прави нарочно нищо лошо, не лъже, не се преструва, спонтанно е, разпознава доброто" - това изказване говори за пълно непознание на темата и на възпитанието като цяло...

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Ония са били БУДИТЕЛИ а сегашните байно са УПОИТЕЛИ !!!
  Надявам се правиш разликата и във времената и в селите и в патриотизма и в много други неща !!!
  Кажи моля те, какъв е НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ на България и българите ДНЕС !?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2544 Весело

  Хе, видях снимката и се запитах: Тази на вещица ли ми се прави? После се оказа, че било част от проекта "Медея".

  Еретик
 12. 12 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#9] от "conventi0nal":
  Оечвидно вие имате друг опит, който обикновено идва, когато не слушате децата, когато трябва. После е късно.

 13. 13 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#12] от "Весела Анчева":

  Не разбирам какво искате да кажете? Просто по мои впечатления децата, чиито родители ги възпитават с идеята, че те "не правят нарочно нищо лошо, не лъжат, не се преструват" и други им изиграват една лоша шега и рискуват да отгледат едни малки разглезени нарциси, които никога за нищо не поемат отговорност, винаги друг им е виновен/длъжен и т.н.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Този път хубав текст. Ако дамата преподава на студенти и се отнася така към тях шапо.

 15. 15 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#13] от "conventi0nal":
  Не приемате ли твърде буквално казаното, а и леко погрешно? Вие цитирате "Детето не прави нарочно нищо лошо, не лъже, не се преструва, спонтанно е, разпознава доброто" и казвате по този повод: Просто по мои впечатления децата, чиито родители ги възпитават с идеята, че те "не правят нарочно нищо лошо, не лъжат, не се преструват" и други им изиграват една лоша шега и рискуват да отгледат едни малки разглезени нарциси, които никога за нищо не поемат отговорност, винаги друг им е виновен/длъжен и т.н.

  Аз никъде не съм видяла някой да твърди, че така се отглеждат децата, както вие посочвате. Твърдо вярвам в автентичната доброта на децата, тяхната искреност и вродено умение да откриват и да партнират на истината. Мисля, че в това вярва и авторът на писмото.
  Може би имаме различни примери за наблюдение. 16. 16 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#13] от "conventi0nal":

  И още нещо - децата не правят нищо лошо нарочно или защото така им идва. Обикновено имат примери за всичко, което правят. Да мислят родителите им.

 17. 17 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#15] от "Весела Анчева":

  Нямам основание да приемам алегорично казаното, затова изхождам с чисто буквално тълкувание.

  Относно примери, доста хора съм видял да отглеждат децата си, като че ли те са център на света и са безпогрешни.... това винаги води до нереалистични представи за света и за себето....до такава степен например, че когато учител се обади вкъщи да направи забележка относно безобразното поведение на определено дете в час, родителят звъни обратно и обвинява учителя за проблема.

  Също, така Вие може твърдо да вярвате в "автентичната доброта на децата, тяхната искреност и вродено умение да откриват и да партнират на истината", но ако бихте ми позволили тази дързост вие някога отглеждали ли сте дете?

  Децата наистина са по детски чисти и наивни, но също така могат да бъдат и страшно коравосърдечни и безскрупулни (особено в подигравките и нападките си към някой друг). Именно затова в тях има неща, които трябва да се поущряват и неща, които трябва да се коригират. Това е истинското възпитание.
  Всичко друго води до абсолютни изказвания от типа на "не правят нарочно нищо лошо", които за всеки човек с опит в отглеждането и възпитаването на деца са нищо повече от високопарни празнословия, тотално откъснати от реалността.

  От тук и моята реакция.

  Въпреки това, направих си труда да проверя дамата от статията и видях, че е осиновила 2 момчета, което е похвално! Искрено се надявам да ги възпитава не само със "захар", но и със "сол", за да станат балансирани и смислени хора.

  Хубава вечер!

 18. 18 Профил на Весела Анчева
  Весела Анчева
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#17] от "conventi0nal":
  По стечение на обстоятелствата съм отгледала едно дете без да съм му биологичен родител. Имам чувството обаче, че биологията леко обърква хората, като се опре до отглеждане на деца.
  Хубава вечер.

 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#8] от "nqf07649499":

  Ех, баце, и твоята не е лесна.
  Да ходиш да генерираш трафик по форумите не е точно представата на повечето нормални хора за "оправен живот".
  Така, че не виждам от каква позиция ги даваш тези съвети.

  Явно и не можеш да се концентрираш да прочетеш сравнително къс текст.
  Умение от 2-ри или 3-ти клас. Ще има още 9 такива обръщения.
  Което пък е добре за теб и събратята ти анонимници.
  Ще можете още да серете и да размазвате.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на Soldier of Fortune
  Soldier of Fortune
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Вие потомък/а на роби ли сте?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK