Неизбежният партньор. Европа ще трябва да преоткрие Африка

Европа обикновено прави неизбежното в последния момент, вместо необходимото в подходящия.

© Анелия Николова

Европа обикновено прави неизбежното в последния момент, вместо необходимото в подходящия.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Датата е 9 март 2020 година. Европейските правителства се надпреварват да затварят границите на своите държави, а техните граждани правят възможното, за да се приберат преди пътуванията да бъдат преустановени. Кривата на истерията от настъпващата пандемия лети нагоре със скорост, далеч надвишаваща тази на появяващите се случаи на заразени. Целият континент е вторачен в изображенията на новия вирус и криволиченията му из неговото население.


Някъде заровен дълбоко в информационния поток на този ден, ще можете да откриете следния цитат на шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен: "Приетата днес стратегия с Африка е пътната карта за развитие на нашите отношения и повдигане на партньорството ни на ново ниво. Африка е най-естествения партньор и съсед на ЕС. Заедно можем да създадем по-проспериращо, мирно и устойчиво бъдеще за всички." Тези думи наглед нямат никаква връзка с моментната пандемична реалност и малцина са ги забелязали. Но те със сигурност ще имат отношение към нашето бъдеще.
Укрепване на най-близките периферии


Отношенията между ЕС и Африка са поредица от провалени начала. В тях продължава да отсъства дълбока и обхватна политическа мотивация, независимо че документално те криволичат вече почти две десетилетия назад във времето. Обясненията са няколко.


Отношенията с авторитарни африкански лидери дълго време носеха относителна стабилност и предвидимост и редуцираха грижите на европейските лидери. Континентът никога не попадна в техните амбиции за демократизация след падането на "Берлинската стена", а колониалната история допълнително затвърждаваше тяхната предпазливост. Рисковете за сигурността бяха сравнително ограничени, заради множеството "силни ръце" на континента. Интересът към Африка беше по-скоро ограничен до държави с по-установени отношения и присъствие там и никога не се превърна в общоевропейско явление. Икономическите връзки със "стария континент" бяха минимални, неравномерно разпръснати и нямаха структурно значение за него.


Нарастващата конфликтност и полицентричност на международната система отдавна предполага укрепване на най-близките периферии на отделните играчи, а сега това ще се ускори от корона кризата. Китай го прави от доста години по отношение на Югоизточна Азия, а през последните години се възползва от слабостта на Русия и постепенно го осъществява и в Централна Азия. САЩ все повече мислят в същата посока, независимо от реториката на Доналд Тръмп и пространствената им отдалеченост от конкурентите. Русия навлезе в подобно поведение още с войната в Грузия преди повече от десетилетие. ЕС започва да го разбира, но неравномерно и неорганизирано, поради разминавания на интереси, политически традиции и личностни конфликти. Не желае и не успява да го направи в източна Европа, не желае достатъчно и не успява да го направи и на западните Балкани. Real politik и новата криза обаче са на път да я принудят да реагира по линията на всички нейни периферии.


Зона на икономическа и политическа нестабилност


Най-директният императив за ангажиране с Африка идва от дългосрочна нестабилност и несигурност. Поясът на Сахел е новия дом на десетки джихадистки структури, етнически милиции и въоръжени групировки. Значителни територии са отвъд контрола на легитимни политически формирования и представляват депа за организирана престъпност, всякакви форми на трафик и бежански и имигрантски потоци. Зоната на нестабилност и насилие се разширява, а заплахата за Западна Африка нараства и е на път да причини сътресения в една от най-стабилните и развиващи се части на континента.


Икономическата несигурност ще се засилва, почти половината от младото население на Африка, около 420 милиона души, са или безработни, или без никаква активност. Всяка година почти 12 милиона влизат в трудова възраст, а създаваните работни места са едва около 3 милиона. Рискът от териториални сблъсъци и разпад на държави остава, а на множество места политическата легитимност на режимите остава ниска и генерира допълнителна нестабилност.


Икономическите последствия от сегашната криза в Африка се очертават като много сериозни по няколко линии. Спадът на цените на ключови първични ресурси е драматичен. Само по отношение на петрола ударът ще е около 65 милиарда долара. Глобалната рецесия ще намали драстично и емигрантските парични преводи. Туризмът е вече почти 10% от континенталния БВП и ще бъде тежко ударен. Кризата в еврозоната ще засегне най-вече Северна Африка, но свиването на растежа в Китай отсега поставя на карта много от планираните инвестиции за следващите години. Две трети от африканските страни са нетни вносители на базови храни и някои вече предвиждат инфлация и затруднения и в този сектор.


Общата задлъжнялост през последните години също нарасна много и със сигурност ще станем свидетели на нови спасителни програми.


Политическата картина на континента като цяло се влошава, макар това да се случва доста неравномерно. Западна и югоизточна Африка запазват своите относително демократични и работещи системи, но в останалите райони спадът е осезаем и нестабилността вече заплашва да прелее и към по-стабилните места. През 2019 година именно в западната част е най-бързото влошаване на функционирането на политическите системи. Нараства и броя на страните, в които автократи се опитват да променят конституциите, за да останат по-лесно на власт (Уганда, Руанда, Конго и други).


Комбинацията между икономически трудности, демографски натиск, корупция, базова несигурност на средата и често неработещи управленски системи допълнително делегитимират държавите. Отслабването на външния натиск и подкрепа за демократизация и по-добро управление е осезаемо.


Множество възможности


В по-дългосрочен план обаче южният континент предлага множество възможности в най-различни посоки. Те включват възможности за прехвърляне на различни базови производства и части от производствени вериги (особено като ефект от препускането и свръх вниманието към Югоизточна Азия), млада и достъпна работна сила, увеличаваща се средна класа, дългосрочно нарастващо потребление, огромни нужди от всякакви видове инфраструктура и други.


Независимо от проблемите си, страните успяха да договорят първото континентално споразумение за свободна търговия, което беше отдавнашна амбиция на мнозина. Пътят му до реално функциониране няма да е кратък, но е важен политически знак и пробив за динамизиране на местните икономики. Неслучайно преди седмици един от бившите шефове на "Goldman Sachs" нарече континента "the last frontier" (последната граница - б.р.) на глобалния растеж.


ЕС има конкуренция в Африка


Африка обаче постепенно попада в нова ситуация, поне по отношение на външния интерес към нея. Макар и географски неравномерно, тя се превръща в обект на нарастващ интерес. Завръщането на геополитическата конкуренция през последните години е сред основните причини. Сред тях са обаче и множащите се директни заплахи и рискове за "стария континент", настъпващия по протежението на почти целия континент Китай, както и възможностите за разполагане на нови производствени капацитети, нови пазари и потребители.


"Старият континент" е все още далеч от сериозен институционален ангажимент, политическо съгласие, фокус и разработени политики към Африка. ЕС няма актуална работеща формула на ангажимент към южния континент, претоварен е от история, морални минни полета, изкушен е да продължи да избягва момента на обръщане към него. Европа обикновено прави неизбежното в последния момент, вместо необходимото в подходящия и моментната динамика подсказва повторение на този ритъм. Освен ако събитията съвсем не приближат неизбежното обвързване с новия стар съсед.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Е, ... , а пък в Африка кви болести върлуват, ... направо могат да ни дозатрият.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  В смисъл? Колонизация отново? Или обратното - Африка преоткрива кьолнските площади?

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Ти си американо, нали?
  Жалко......получаваш бронзовия медал.....
  Първия коментар трябваше да е твоя....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Весело

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Ти си американо, нали?
  Жалко......получаваш бронзовия медал.....
  Първия коментар трябваше да е твоя....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Да я преоткрива.

  Но ако може този път без рязане на ръце от китките както са правили в Белгийско Конго.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Atrocities_in_the_Congo_Free_State

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Колкото по-скоро европейците осъзнаят, че немците са посредствени стратези, толкова по-вероятно е да спасят европейския проект от крах... На кой идиот в главата се върти, че могат да се преместят части от производствени вериги в Африка!?!? Само празна брюкселска зелка (дето е виждала Африка само на карта) може да роди подобно малоумие... Всъщност, те краставиците изправиха, озелениха енергията, та чак на германеца вече му е скъпа, а последното е, че планират да ни хранят с насекоми... Устойчиво! С какво ще хранят насекомите е пълна мистерия... Сигурно в Африка ще хранят скакалците, а в Европа ще продават Бъг Мак... Защо пък Африка да не стане център на производството... В Европа само брюкселски зелки ще произвеждаме!

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Любопитно

  До коментар [#5] от "dpnps":

  https://youtu.be/KdUhs-ZlQck
  ========
  Или пък това..... Намибия (1905).....
  След 1,45 минута

  Но да....... Леополд 2 е бил върха......

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  "В по-дългосрочен план южният континент предлага множество възможности в най-различни посоки - прехвърляне на различни базови производства"
  =============
  Китайският опит не ни е научил на нищо. В началото на кризата Макрон говореше, че ще е добре, ако Франция започне сама да си шие маските до края на годината.

  Еретик
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  ЕС не може да оправи собствените си проблеми. А намесата на брюкселската бюрокрация води до още по - голяма каша. Не знаем в ЕССР ли ще се превърнем, или ще останем съюз на суверенни държави с общи интереси. Колкото до Африка, ЕС действа, като слон в стъкларски магазин. Със съответните последици. Видяхме го във втората иракска война, в Либия, в Сирия. Няма политици с топки и ясна визия за бъдещото развитие на съюза, а се действа на парче и на пожар. Но, така е с компромисните фигури издигнати да са удобни на всички. А Китай повече от десетилетие инвестира десетки милиарди и си осигурява позиции, пазари, съюзници и достъп до ценни суровини.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Е, ... , а пък в Африка кви болести върлуват, ... направо могат да ни дозатрият.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Абе върлуват в Африка, ама 3/4 от смъртоносните епидемии в историята на света са дошли от Китай!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#6] от "puknatastotinka":

  Големите играчи зад европейския проект не се интересуват от преместването на производствените вериги. Причината за внимание към Африка е същата, която направи САЩ върл привърженик на деколонизацията след Втората Световна и парадоксален съюзник на СССР по темата в ООН. Накратко - паричната политика е в основата.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Любопитно

  Икономическите връзки със "стария континент" бяха минимални, неравномерно разпръснати и нямаха структурно значение за него
  ========
  Е как така?
  Според френската конституция 14 африкански държави са все още колонии....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#10:"lz2"][/quote]

  Ето ги къде са описани смъртоносните епидемии.
  Направете си труда да видите на колко места в таблицата се среща думата "Китай".

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics

 14. 14 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  [quote#10:"lz2"][/quote]

  Ето ги къде са описани смъртоносните епидемии.
  Направете си труда да видите на колко места в таблицата се среща думата "Китай".

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  "Континентът никога не попадна в техните амбиции за демократизация след падането на "Берлинската стена", а колониалната история допълнително затвърждаваше тяхната предпазливост."
  *
  Народът отдавна го е казал: "Насила хубост не става". Привнесена демокрация никога не работи. Освен това свалянето на диктаторските режими почти винаги е придружено с продължителни граждански войни и много жертви. Ако се подпали и Африка представям си какви тълпи от бежанци ще се стоварят в Европа.
  Европа и САЩ видяха докъде го докараха с изнасянето на производства. За да има стабилност и ниска безработица Европа трябва да произвежда, а ако се откриват производства в Африка, това да бъде само за местните пазари и местно потребление.

 16. 16 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  "Китайският опит не ни е научил на нищо. В началото на кризата Макрон говореше, че ще е добре, ако Франция започне сама да си шие маските до края на годината."

  Сега очакваме да прехвърлят производството на маски в Африка. После като избухне и там епидемия пак ще има кого да обвинят за смъртните случаи на Европейска територия. На калпава ракета космоса и пречи.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#10:"lz2"]
  —цитат от коментар 13 на dpnps
  Ето ги къде са описани смъртоносните епидемии.Направете си труда да видите на колко места в таблицата се среща думата "Китай".https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics [/quote]

  Това, че са се развили и направили поражения в страни близки до нас не значи, че първоизточника им не е Китай и, че вируса не е донесен по пътя на коприната! Нито испанския грип е испански, нито едрата шарка в латинска Америка е американска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Учените имат методи да изследват генотипа на вируси и микроорганизми да направят ретроспективен анализ и с голяма точност да кажат къде е възникнал вирусът.

  Така че това че вие твърдите някакви си неща на базата на нулеви аргументи, с единствената цел да очерните някого, не значи че тези неща са вярни.

  И между другото Испанският Грип е възникнал в щата Канзас САЩ.

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":Учените имат методи да изследват генотипа на вируси и микроорганизми да направят ретроспективен анализ и с голяма точност да кажат къде е възникнал вирусът.Така че това че вие твърдите някакви си неща на базата на нулеви аргументи, с единствената цел да очерните някого, не значи че тези неща са вярни.И между другото Испанският Грип е възникнал в щата Канзас САЩ.
  —цитат от коментар 18 на dpnps


  Извинявай ама четох научно изследване за произхода на пандемиите през историята и от там ми е заключението. Ако не ти харесва е друга работа, ама това е истината. Не се сещам сега къде го четох, ама като се сетя ще ти пратя линк!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Ама разбира се-прехвърлете производствата в Африка,та да печелите повече,а за гражданите на европейските държави не ви пука.И после се чудят защо американците избраха Тръмп.Заради такива зелки като тези в Брюксел.

 21. 21 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":

  Всъщност 2018 има изследване, според което е по-малко вероятно да е стартирал в Канзас, а по-вероятно в Северната част на САЩ.

  Но така или иначе изследването открива доказателства за северноамериканския произход на вируса.

  Historian Alfred W. Crosby stated in 2003 that the flu originated in Kansas,[29] and popular author John M. Barry described a January 1918 outbreak in Haskell County, Kansas, as the point of origin in his 2004 article.[7]
  A 2018 study of tissue slides and medical reports led by evolutionary biology professor Michael Worobey found evidence against the disease originating from Kansas, as those cases were milder and had fewer deaths compared to the infections in New York City in the same time period. The study did find evidence through phylogenetic analyses that the virus likely had a North American origin, though it was not conclusive.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Любопитно

  До коментар [#20] от "Мусаши":

  Ама разбира се-прехвърлете производствата в Африка,та да печелите повече
  =====
  Е и...?
  Някакво реално обяснение имаш ли.... Защо не ги прехвърлят на Балканите, например?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz2":

  Вярно е че в Китай, особено в периода 19 век и първата половина на 20 век, има много заболявания, но те са в резултат на икономическата разруха донесена от "прогресивните" западни колонизатори. Към това се прибавя и наркоточната зависимост на населението, което в някакъв момент е било на 50% зависимо от опиум. А Британската Империя си е правила парите на гърба на Китайското население тогава.

  Щом обичате да гледате документални филми може да потърсите за така наречените "Забравени Тропически Заболявания" (neglected tropical diseases) -- жълта треска, river blindness, елефантиаза, малария и други -- и за това как Китайците успяват да изкоренят тези заболявания през втората половина на 20 век.

  https://idpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40249-019-0598-5

  As Qian et al. report in a major review published in Infectious Diseases of Poverty, China’s economic gains ran parallel with similar and remarkable reductions in neglected tropical diseases [7]. Both lymphatic filariasis and trachoma were eliminated as a public health problem, while the national prevalence of soil-transmitted helminth infections fell from over 50% (as determined from the results of China’s first parasite survey between 1988 and 1992) to just under 5% in 2014–2015 [7]. Similarly, the total number of Chinese living with schistosomiasis decreased from over 11 million in the 1950s, to under 40 000 in 2017 [7]. Dramatic reductions also occurred for cestode and food-borne trematode infections, as well as leishmaniasis, leprosy and rabies [7].

 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Отново либерал-болшевишки приказки на едро.
  Европа я тресе криза след криза, те за влияние в Африка сънуват.
  Троцки би бил много доволен.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Ама разбира се-прехвърлете производствата в Африка,та да печелите повече,а за гражданите на европейските държави не ви пука.И после се чудят защо американците избраха Тръмп.Заради такива зелки като тези в Брюксел.
  —цитат от коментар 20 на Мусаши


  Само че има една дребна разлика с азиатските страни, където сега са изнесени производствата. Онези на изток работят като пчелички. В Африка нещата стоят много по-различно. Трудовата дисциплина и желанието за усвояване на знания в огромната част от населението са непозната територия.
  А не са склонни да следват никакви съвети ако не са им наложени със сила. Един пример от началото на кампаниите срещу СПИН - обясняват им че най-сигурният начин за предпазване е презервативът, а те отговарят - ами с презерватив е както да си миеш краката с чорапи. Истински случай, мой познат лекар там ми го е разказвал.

 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Е, ... , а пък в Африка кви болести върлуват, ... направо могат да ни дозатрият.
  —цитат от коментар 1 на 442


  За да инвестираш в дадена страна, кой те кара да ходиш там, или пък да посрещаш гости оттам?! Британците именно затова се отделиха от съюза, защото принципът им е: "бизнесът си е бизнес, цървулите са си цървули..."

  Инвестирайки в Африка, ще бъдат постигнати още 2 цели:

  1. Ще се повишат доходите на тамошното население, което ще намали миграцията.
  2. Ще се повиши образованието, което ще намали раждаемостта (факт, доказан навсякъде по света!)

 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  По-разумно е преди Щатите , ЕС да се ориентира стратегически на изток …….където има суровини , глад за технологии и изобщо стотици милиони за хранене......а , ако някои ще пречат , то последните са застанали по средата на пътя !

 28. 28 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Бучков":

  +

  Ще си позволя да цитирам пост от един съфорумец (Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките):

  "Конфликтът с Китай е нужен само на Сащ и Тръмп, защото Китай ги измества от Източна Азия, а без тези пазари и сфера на влияние Сащ ще загубят много по-бързо позициите си в световната икономика.

  Европа и Китай не са геополитически конкуренти - на двата края на Евразия те са точно обратното - естествени партньори, които да балансират Евразия. Сащ и Америка са външни за Евразия, американците установиха контрол върху най-западните и най-източните части след ВСВ, възползвайки се от слабостта на големите държави и нации. Днес ситуацията е друга - светът се променя, а американците искат да запазят това влияние, изграждайки враждуващи лагери, на принципа "Разделяй и владей".

  Това е в интерес само на американците обаче, Европа няма никакъв интерес да влиза в лагера на глобален конфликт срещу Китай, за да пази американските интереси.

  Добре е, че за разлика от Борел има много по-осъзнати хора в Европа и това добре се видя на неотдавнашната конференция по сигурност.

  Европа трябва да гради свои отношения с Китай а не да хвърля ресурсите си в нова "Студена война", за да се опитва да запазва спадащото глобално влияние на Сащ."

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  "Независимо от проблемите си, страните успяха да договорят първото континентално споразумение за свободна търговия, което беше отдавнашна амбиция на мнозина. Пътят му до реално функциониране няма да е кратък, но е важен политически знак и пробив за динамизиране на местните икономики."

  Това е пътят Африка да тръгне нагоре. Те са създали АС (Африканския съюз) преди десетилетия, но тази тяхна организация просто не е функционирала правилно досега. Трябва да копират модела на развитие на ЕС. И един от стъпки е свободната търговия между страните членки (нещо което най-накрая са приели), следва свободно движение на хора между страните. Общ бюджет на АС, инвестиране в икономиката и инфраструктурата на континента и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Поредната европейска маниловщина.

  Африка мощно е взета на прицел от Китай, а вече съвсем насериозно и от Щатите. Русия също отново си показва флага там. Европа ...
  Европа, да припомним, се "зае насериозно" с Африка след кризата с бежанците.
  То бяха едни посещения, то бяха едни обещани милиарди, то бяха едни светли програмни хоризонти ... и ... някой да може да цитира някакъв успех?
  С обещаните милиарди работата стана като с милиардите за Турция.
  Програмите се оказаха или кухи - или дребни и без реален сериозен ефект за присъствието на Европа в Африка.
  Сега се пробутва същата лакардия ... И няма как, след като начело на Европа стоят още същите ...

 31. 31 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#29] от "Иво":

  Така е!!

  И една от страните с най-големио инвестиции в Африка е Китай. Основно инфраструктурни проекти.

  Тук са описани доста от проектите. Източникът е Японски.
  (и това е отпреди 10 години -- 2009 май е репорта)

  https://www.ide.go.jp/English/Data/Africa_file/Manualreport/cia_10.html

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#26] от "Kosta Delev":

  Точно така Коста. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Извън кръга на пишещите тук силно не обичащи ЕС като организация, ми прави впечатление, че и хора, които са за съюза, се нахвърлят на "брюкселските зелки".
  И не казвам, че зелките са върха, че не се нуждаят от пренасаждане/редуциране и въобще оптимизиране, ОК има нужда от разбутване и подобрение.
  Но, въроса поставен в този материал съвсем не е излишен или неправилен и ще изпозлвам едно сравнение. Това което за нашата страна са циганите, нещо подобно за съюза е Африка.
  Разбира се може да се правим, че ги няма и да не правим нищо, а след това непрекъсанто да се жалим от цигански зулуми и/или емигрантски вълни.
  Но ми се струва доста по смислено, ако ( не казвам урбулешката) се търсят и намират политики и икономически средства за разни форми на интеграиране, коопериране и тигане до взаимоизгодни решения.
  То и Европа ( западната де) след ВСВ беше бедна и разрушена, но някои не глупави хора прецениха и взеха решения от типа "план Маршал" и вместо бедни роднини, които ти висят на врата получиха икономически силен партньор. Това направи и прави съюза с разширението си, благодарение на което и ние сме от правилната страна на "стената".
  Та има над какво да се помисли и да се действа.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#31] от "dpnps":

  В същото време "стабилния гений" Тръмпи за целия си пръв президентски мандат не си направи трудът да посети поне веднъж Африка. За 4 години нито едно посещение на нито една от 54-те държави на континента. Пълно неглижиране и липса на интерес и ангажимент към Африка.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_international_presidential_trips_made_by_Donald_Trump

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Преоткрийте Африка, преди тя да ви е преоткрила!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#34] от "Иво":

  И какво трябва да прави Тръмп в Африка?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Разваляме дослука с Китай, отиваме в Африка.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#36] от "Jazzdevil":

  Каквото правят европейските и азиатски лидери в Африка. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#38] от "Иво":

  Да отиде на разходка и да поплямпа малко празни приказки за светлото общо бъдеще като Макрон? Или да си понапазарува малко правителства като китайците?
  Тръмп е човек на бизнеса - в топ 50 на търговските партньори на САЩ няма нито 1 африканска държава - какво има да се обяснява повече?

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Извън кръга на пишещите тук силно не обичащи ЕС като организация, ми прави впечатление, че и хора, които са за съюза, се нахвърлят на "брюкселските зелки".И не казвам, че зелките са върха, че не се нуждаят от пренасаждане/редуциране и въобще оптимизиране, ОК има нужда от разбутване и подобрение.Но, въроса поставен в този материал съвсем не е излишен или неправилен и ще изпозлвам едно сравнение. Това което за нашата страна са циганите, нещо подобно за съюза е Африка.Разбира се може да се правим, че ги няма и да не правим нищо, а след това непрекъсанто да се жалим от цигански зулуми и/или емигрантски вълни.Но ми се струва доста по смислено, ако ( не казвам урбулешката) се търсят и намират политики и икономически средства за разни форми на интеграиране, коопериране и тигане до взаимоизгодни решения.То и Европа ( западната де) след ВСВ беше бедна и разрушена, но някои не глупави хора прецениха и взеха решения от типа "план Маршал" и вместо бедни роднини, които ти висят на врата получиха икономически силен партньор. Това направи и прави съюза с разширението си, благодарение на което и ние сме от правилната страна на "стената".Та има над какво да се помисли и да се действа.
  —цитат от коментар 33 на tsvetko_51


  Емигрантските вълни се спират само със защита на границите.Не с производства в Африка.Щото нарастването на населението там е в огромни размери-за години ще нарасне с 1,3 милиарда души.Населението е многи младо и няма как да се осигури работа на толкова хора.
  Освен това в Европа има високи социални помощи,които са атрактивни за африканците.

 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  ДО : " 28 " - Нямам предвид само Китай …...просто , не смятам почвата за готова , но съм практически уверен , че няма да сме от разумните скоро....И си мисля ,добре е все пак , че може все още да се разсъждава и пише по темата на фона на ерзац - патриотизма.

 42. 42 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Отново либерал-болшевишки приказки на едро.Европа я тресе криза след криза, те за влияние в Африка сънуват.Троцки би бил много доволен.
  —цитат от коментар 24 на Molossian


  Сънуват, 'щото отдавна го подготвят тоя сценарий.
  Иначе за чий чеп НПО-тата от фондацията на Рокфелер ще си дава зор от десетилетия да електрифицират и раздават екстри на готово на туземци, дето грам не знаят що да правят с тях, освен да се плодят.
  Дали някой е очаквал по-различен резултат от рязко повишение на населението???
  Въпросът е реторичен...

  Едва ли...Не и когато това е целен резултат.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":Всъщност 2018 има изследване, според което е по-малко вероятно да е стартирал в Канзас, а по-вероятно в Северната част на САЩ. Но така или иначе изследването открива доказателства за северноамериканския произход на вируса.Historian Alfred W. Crosby stated in 2003 that the flu originated in Kansas,[29] and popular author John M. Barry described a January 1918 outbreak in Haskell County, Kansas, as the point of origin in his 2004 article.[7]A 2018 study of tissue slides and medical reports led by evolutionary biology professor Michael Worobey found evidence against the disease originating from Kansas, as those cases were milder and had fewer deaths compared to the infections in New York City in the same time period. The study did find evidence through phylogenetic analyses that the virus likely had a North American origin, though it was not conclusive.
  —цитат от коментар 21 на dpnps


  Първият заболял е готвач във военен лагер в Канзас

  Най-вероятно е лепнал грип от пилешко месо

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Причините са чисто икономически. Не им пращат напечатани евроментета, щото не могат да ги изпират. И няма как да ги върнат изпрани.

 45. 45 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Африка е клоаката на света . Освен извличане на ресурсите на континента нищо друго не може да се прави там . Климата е ужасен . Около 60% от почвите са неизползваеми . Заради мухата цеце не може да се развива и печелившо животновъдство . И най-важното Африка няма интелектуален потенциал .За шест хиляди години негърската цивилизация не успя да създаде такива елементарни , базови неща като : писменост , пътища , календар , тъкани дрехи , къщи от камък дори не откриха колелото . Всичкият напредък на Африка се дължи на Белият човек . Подобно на индианците в Америка и черните са цивилизационно непригодни . Неслучайно още преди сто и повече години големият политик , общественик и изследовател Луис Кас беше отбелязал за индианците , че за 200 години съвместно живеене с белите не са прихванали нищо от тях . С черните е още по- зле , това са хора , които още се делят на племена и животът им е обусловен от комплекса за малоценност спрямо бялата раса . Чули ли сте за някакво значимо откритие направено от негър , видяли ли сте поне една африканска държава с реално работещи институции ? Единственият подход към Африка е контрол и да се оправят или по-скоро да вегитират вътре в този огромен концлагер . Това не е нормална човешка раса , това са подчовеци . ЕС за пореден път се държи като ощипана госпожица , ама с дегенерати като Макрон и Меркел начело -толкова .

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Африка е клоаката на света . Освен извличане на ресурсите на континента нищо друго не може да се прави там . Климата е ужасен . Около 60% от почвите са неизползваеми . Заради мухата цеце не може да се развива и печелившо животновъдство . И най-важното Африка няма интелектуален потенциал .За шест хиляди години негърската цивилизация не успя да създаде такива елементарни , базови неща като : писменост , пътища , календар , тъкани дрехи , къщи от камък дори не откриха колелото . Всичкият напредък на Африка се дължи на Белият човек . Подобно на индианците в Америка и черните са цивилизационно непригодни . Неслучайно още преди сто и повече години големият политик , общественик и изследовател Луис Кас беше отбелязал за индианците , че за 200 години съвместно живеене с белите не са прихванали нищо от тях . С черните е още по- зле , това са хора , които още се делят на племена и животът им е обусловен от комплекса за малоценност спрямо бялата раса . Чули ли сте за някакво значимо откритие направено от негър , видяли ли сте поне една африканска държава с реално работещи институции ? Единственият подход към Африка е контрол и да се оправят или по-скоро да вегитират вътре в този огромен концлагер . Това не е нормална човешка раса , това са подчовеци . ЕС за пореден път се държи като ощипана госпожица , ама с дегенерати като Макрон и Меркел начело -толкова .
  —цитат от коментар 45 на benefikato1


  Мразя расизма и негрите - хубаво го е казал латиноамериканският революционер!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK