Писмо до випуск 2020: Вие ще ни преведете през промяната

Писмо до випуск 2020: Вие ще ни преведете през промяната


"Дневник" публикува "12 писма до дванайсетокласниците" - проект, чрез който 12 послания ще бъдат отправени до абитуриентите от випуск 2020. Техни автори са писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Организаторите са инициаторите на "Отворено писмо 24.05.2019", което обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Всички автори на писмата до абитуриентите са избрани сред подписалите отвореното писмо миналата година. Първото писмо, от Георги Господинов, може да прочетете тук. Второто от художника Кирил Златков - тук. Посланието на Снежина Петрова - тук. Продължаваме с художника Мария Ландова:


Здравейте, випуск 2020. Знам, че се чувствате онеправдани. Мислите, че всемирната несправедливост се е изсипала върху вас. Казвате си "все на мен ли" и "защо точно ние". Чувате по ваш адрес "ами по-добре да няма балове, само да се напиват и да броят до 12" и се ядосвате, защото тези същите критици са имали празник, а точно на вас ви беше отнет. Не искам да ви притеснявам, но ми се струва, че пропуснатият бал ще се окаже най-малкият ви проблем, ако го видите през тегобите на света, които вече са и ваши.


Не се опитвам да омаловажа чувствата ви - само малко да ви сплаша. Всъщност обичам баловете. Като училищен директор седем пъти съм държала реч пред абитуриентите на Художествената гимназия, но така и не придобих рутина - винаги се вълнувах.
Сега пиша писмо към вас - млади хора, които не познавам, но едва ли сте много по-различни. Обаче вашият випуск 2020 е много различен не само защото няма балове и приемни изпити, а защото се оказа граничното поколение. С вас влиза в сила Новата епоха след 20 години колебание. По време на вашия живот и с вашето активно участие светът ще стане друг. Сигурна съм, защото само в рамките на моя се случиха невъобразими промени. Първо имахме радио и помня ясно часа за приказка. После се появи телевизор, по който гледахме ужасни войни, но видяхме и първия космонавт, и първите стъпки на Луната. В новия век, в който сте се родили вие, космическите технологии навлязоха в живота - вие израснахте, играейки Angry Birds на технология, изобретена, за да изпрати космически кораб в Космоса. Без изобщо да подозирате, вие изживяхте онова, което в детството на родителите ви все още беше невъобразимо бъдеще.


С технологиите се промениха и човешките страхове. Като деца ние се събирахме и си разказвахме страшни истории - за бялата ръка, която минава през стените После се страхувахме от ядрена война, имахме военно обучение в училище - учехме се как да стреляме с "Калашников" и да надяваме гумени противогази. Момчетата ходеха в казармата. Появи се вирусът на СПИН и ние - закъснели хипита в затворена малка държава - яко се стресирахме от факта, че трябва да употребяваме презервативи (а тогава те бяха от същата гума като противогазите). После доживяхме кратък миг на свобода и оттогава се страхуваме, че ще я загубим. Сега родителите ви се страхуват за вашето бъдеще. Страхувате се и вие. Запомнете, колкото повече се страхуваш за нещо, толкова повече го губиш.


Израснахте в Интернет и някъде там, сред трилиони пиксели, остана невинността ви. Вие сте първите истински киборги - вашият живот е в непрестанен инфрмационен прилив, но вие инстинктивно и свободно сърфирате през цунамито. За да поберете света в себе си, ще трябва да му направите място. Да разчистите стаята на съзнанието си за житейския опит.


Но най-трудно ще преборите клишетата, с които са ви отгледали вкъщи, в училище, в Google (признайте, че поголовно преписвахте оттам!).


Завършвайки училище, ще се наложи да забравите наученото, да го разрушите и от отломките да го подредите наново - сами. Да изградите своя система от критерии, с които да различавате пикселовата от реалната реалност.


Клишето "бъди себе си" не работи. Опитайте с "изграждай себе си". Това е бавен и дълъг процес, по-труден от простото бъдене. Нужни са цел, усилия и време. Крайният резултат, ако сте упорити, е корав характер. Характерът ще ви бъде нужен повече от всичко.


Клишето "дипломата дава бъдеще" вече не работи. Милиони са хората с дипломи - успелите са малко. Това са малцината, които не са се борили за тапии, а за умения. За тях - избраните - прекрасният художник проф. Илия Бешков е казвал на студентите си: "В академията парното гори за един от вас!". Днес знания могат да се черпят и от въздуха, стига да искаш. Затова дипломите, а и самите сухи знания, престават да са ценност. Ако на другия ден след матурите ви попитат нещо от конспекта, ще установите, че то е изчезнало, защото вече не ви е нужно. Нужни са ви въображението, креативността, критично мислене, умението да се работи в екип. Борете се парното да работи за вас!


Клишето "информацията е всичко" заблуждава - човекът е важният. Нашето време беше време на фалшиви идеологии, които манипулираха информацията и управляваха живота ни. Светът беше изкуствено разделен.
А сега сме в епоха, в която става все по-лесно да ни управляват поотделно, един по един. Да ни разделят за да ни владеят, но не един народ от друг, а един човек от друг - деца от родители, братя от сестри, любим от любим. За да не го допуснете, трябва много да внимавате, защото отвсякъде дебнат конспиративни теории и фейк новини. Задавайте си въпросите: кой, защо и с каква цел ви облъчва. Мислете!


Знаем колко ни костваше бунтът на нашето поколение. Как ще се разбунтувате вие и колко успешен ще бъде вашият бунт - още не знаем. Но ще се разбунтувате. Ще разберете, че в този свят нещата само изглеждат нови, но всъщност не са. Ще изживеете разочарованията, че сте нечути и неразбрани, точно както и родителите ви преди вас и техните преди тях. Ще преживеете триумфа на промяната, за която сте се преборили въпреки всичко и всички. Ще разберете, че и провалът, и успехът са нетрайни състояния, точно като влюбванията в девети клас.


И един ден ще си дадете сметка, че сте изразходили много време да преоткривате топлата вода, защото навремето не сте слушали досадните истории и наставления на нелепите възрастни, неспособни да си направят едно селфи. Затова, докато се греете на парното на опита на тези, дошли в света преди вас, не се мъчете да отгатнете как се прави топла вода. Задавайте ни въпроси! Учете се от нашите грешки, защото истината е, че ние ги направихме заради вас. За да не трябва да ги правите вие. За да тръгнете към звездите, необременени от гравитацията на ненаучените уроци, наивността и твърдоглавието.


Вашето поколение трябва да е мост между епохите. Вие израснахте с хорър филми, риалити шоута и фентъзи сериали, а днес тези фикции се превръщат в реалност, за която всички ние се оказахме неподготвени. Вярвам, че вие, които избуяхте в този хаос, вече сте готови за реалния Сървайвър и вие ще ни преведете през промяната. Дължите ни го заради хилядите сменени памперси, най-малко. Затова разговаряйте с бабите и дядовците си. Така ще разберете повече за времето, когато хората се докосваха, прегръщаха и целуваха без маски. Човешките истории за любовта, щедростта, безгрижието, оцеляването, справедливостта, състраданието, храбростта и свободата са безценни. Един ден легендите за делата на вашите прадядовци и прабаби ще се слеят с легендите за вашите все още неслучили се приключения.


Да, вашата история започва с турбуленция, но така започват всички велики романи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Много вълнуващо и...истинско. Само трябва децата да поискат да разберат.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Весело

  Сакън - 2001 -ви набор - наборът на царя !:)

  [email protected]
 3. 3 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Добре написано! Дано повече деца успеят да вникнат в казаното!

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Разстроено

  Малко тъжно- точно учителката и директорката, която знае какво ще им трябва на децата ("уменията", "въображението, креативността, критичното мислене") да ги кара веднага след завършването на "забравят наученото, да го разрушат"... Как ако не са ги научили децата на критично мислене те ще могат дори да разпознаят "конспиративните теории и фейк новини", да не говорим "да си задават въпросите кой, защо и с каква цел ги облъчва"?

  Естественно е да гледаме към следващото поколение с надежда. Но е тъжничко надеждата винаги да се свежда до желание за промяна. А за промяната да разчитаме на някой друг, пък били те и абитуриентите, които съзнаваме че не сме научили на уменията които ще им трябват...

 5. 5 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Весело

  Хаха, е няма да мирясате докато не върнете марксизма, ако не комунизма. Време е традицията да се оставят послания към учениците (вкл. закопани в градинките на училищата) да се възроди - навремето бяха партизаните, сега други заслужили борци - артисти и писатели. DEJA VU

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Много добре казано.
  Ние гледаме младите през призмата на нашия живот и нашия опит, нашите обременености, но техния свят е съвсем различен и нов, трудно ни е дори да го разберем.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "our12595545":

  "Хаха, е няма да мирясате докато не върнете марксизма, ако не комунизма. "

  Къде видя марксизъм и комунизъм в писмото? Я цитирай и обясни(ако можеш де) къде ги срещна.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Любопитно

  Когато бях ученик, още от 1 клас ни обясняваха как ние ще сме поколението, което ще извърши промяната.....Тя наистина настъпи, но под формата на мимикрия, прокудила 2 000 000 наши сънародници навън, много от тях завинаги, а ние днес отново сме в положението да увещаваме младите поколения, че те ще донесат промяната.....Защо ние, които имаме съответната зрялост и опит, не се опитаме да я реализиране ? Нямаме вяра и сили за това ли или просто така и не се разбрахме какво значи тя ? Предадохме ли се на престъпния модел у нас, ставайки част от него ?

 9. 9 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Да бяха дали на абитуриенти думата. Голямо назидание така. Помпозни очаквания прибавени към помпозното тържество на самите зрелостници. Фалш и грешна перспектива. Като служебните думички, които четат с пре-мазен тон административните лица по бракосъченията. Неудобно е да се слуша/чете.
  По принцип поколенческото мислене поставя стаден фокус, който няма как да доведе до нещо добро. Гледа откъм несвободата, че и с принудата на чуждите очаквания, задания и повели. А тъкмо от стадното на образователната система, от класа като групова структура, ще трябва да излязат сега завършващите и със зрелостта си да поемат персонално своя си живот в своя отговорност. Всеки според своята ситуация и всеки за себе си.
  Самото това ние и вие е отвратително, даскалско и неработещо.

 10. 10 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално
 11. 11 Профил на vole
  vole
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#4] от "plamen_b":

  Вие изглежда не сте разбрали текста. Прекалено буквално тълкувате написаното.

 12. 12 Профил на vole
  vole
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "znaya":

  Ами няма как да не е "ние" и "вие". Поколенческите разлики съществуват и са дълбоки, колкото и да не ви се иска.

 13. 13 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "vole":

  Ако няма как да избегнеш нещо кофти, значи нещо в изходната позиция не е наред и сменяш позицията. Ако не можеш да наблюдаваш звездите от София, отиваш на Рожен, нали. Малко акъл и сърце се иска, а не дежурната комсомолщина. Просто да бяха дали думата на завършващи, като ще трябва да има словоизлияния по темата. Ама нали целта е пак ние си да си се преброим, отделим и покажем. Да зяпат звездите будалите.

 14. 14 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Веднъж и аз да съм съгласен с една част от текста отност успеха, труда и отговорността:

  Клишето "бъди себе си" не работи. Опитайте с "изграждай себе си". Това е бавен и дълъг процес, по-труден от простото бъдене. Нужни са цел, усилия и време. Крайният резултат, ако сте упорити, е корав характер. Характерът ще ви бъде нужен повече от всичко

  'Бъди себе си' просто лишава хората от това да бъдат по-умни, по-работиливи и по-успяли. А може и би повече 'хора'

  'progressives' is the politically correct word for communists
 15. 15 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 604 Неутрално

  ".... вашият випуск 2020 е много различен не само защото няма балове, приемни изпити, а защото се оказа граничното поколение..."

  Даже и оттатък границата-в прекрасния свят на кючека, алкохола и простотията! И това в центъра на София!
  https://www.youtube.com/watch?v=hZL0PEF6BJk

 16. 16 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Тази дама не е разбрала едно важно нещо. Свободата на движение и възможността за избор няма да остави тези млади хора да променят България. Всички ще напуснат страната на Слави, Бойко, Нинова и сие. И са абсолютно прави.
  В тази страна способните хора нямат бъдеще.
  Едзин факт. През 1990 година, една от групите (специалност МИО) на която преподавах, общо 24 човека, всички с отличен успех и изключителни способности
  заминаха за Канада. И до днес са там, щастливи, успели способни българи.

 17. 17 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Разстроено

  Това с презервативите от гума, като тази на противогаз е страхотно.
  Автора,автора....

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#16] от "koevip":

  Предполагам че масово са били представители на елита от езиковите гимназии и родители-дипломати на Запад, умни деца влезли в МИО, както и такива от "по-равните", но и те с езици. Сигурно има част от тях които са в Европа, но на този етап Канада и САЩ бяха дестинациите за "туризъм с оставане".
  Но, съгласете се че тук качеството е доста по-.. "ширпотреб"...:-)

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "subaru":

  Това е с таргет Господинов, от тези механично генерираните угодни нему споменчета е. Наивничко до тъпичко, уж за да създаде с това интимност и да залъже, че авторът е по-умен от разказа, понеже говори от дистанцията на времето, а то звучи просто като младеж в пенсионна възраст. Той явно им е фронтменът и заради него е масовката. Обаче авторката е забравила, че адресатът са абитуриенти и се е получило отблъскващата картинка на застаряващата госпожа, която търси пиратското еротическо удовлетворение като плещи сексуализми пред младежи в първа зрялост. Госпожите си мислят, че така говорят на езикът младостта, а то само показва собствената им задръстеност и неудовлетвореност.

 20. 20 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Всъщност всичко започва от един пост във Facebook. Ние винаги неуспешно копираме.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2953206411442423&id=496101340486288

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#19] от "znaya":

  Ама моля ви се, госпожата е страдала от секс с "...презервативи (а тогава те бяха от същата гума като противогазите)." Честно казано благодаря и за този анекдот...:-)

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaya":

  Съгласен. Просто нямах време. Щях да напиша нещо подобно. Но Вие сте го направили чудесно! Адмирации!

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#16] от "koevip":

  Ай честито. Сигурно е голема гордост да си част от обезлюдяването и циганизирането. Абе и ваш'та не е лесна - да си прост безродник с образование.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#19] от "znaya":

  Осночният проблем на българските "писатели" и интелектуалци от 9 септември насам е, че въртят, сучат - все пишат за "спомени" и истории, които са чули от някого. Никаква фантазия, никаква идея. Имаше един придворен писател дето цялата му кариера се въртеше около разкази за ловните излети с дружинката на ЦК на БКП (сешате се за кого говоря). Останалите пък "творяха" каквото им поръча КДС.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK