Кой и как взема решение кога едно дело да бъде поставено "на пауза"

"Този фееричен казус започна 2015 г. когато подкрепящата Цацаров организация за тролене и фалшиви протести "План Б" изнамери от някъде тези напълно безинтересни заповеди и ги включи в репертоара си", припомни Христо Иванов.

© Анелия Николова

"Този фееричен казус започна 2015 г. когато подкрепящата Цацаров организация за тролене и фалшиви протести "План Б" изнамери от някъде тези напълно безинтересни заповеди и ги включи в репертоара си", припомни Христо Иванов."Дневник" препубликува коментара от профила на Надежда Йорданова във "Фейсбук". Поводът е неин разпит по старо дело срещу бившия министър на правосъдието и лидер на "Да! България" Христо Иванов. То беше образувано по сигнал от сдружението "План Б" (известно с защитата си на бившия главен прокурор Сотир Цацаров), в който се твърди, че 4 заповеди на министъра не били подписани от него, защото подписът му бил разкривен. И въпреки че Христо Иванов заяви, че подписите са негови и няма интрига, прокуратурата се възползва от подадения сигнал, за да има формален повод да го разследва. Ето какво казва за разпита си Надежда Йорданова, която е била началник на кабинета на Христо Иванов, докато е министър:


Вчера в Софийска градска прокуратура давах обяснения на тема документооборот в Министерството на правосъдието за периода края на 2014 - 2015 г., когато бях началник на кабинета на министъра на правосъдието Христо Иванов. Поводът датира от пролетта на 2015 г., когато в някои медии бяха направени публикации с твърдения, че на четири документа от Министерството на правосъдието има подписи, които не са на министър Иванов. Учудена съм както от повода, така и от скоростта на предприетите действия от страна на прокуратурата.


Недоумявам защо са били необходими цели 5 години, за да се проведе с мен тази беседа
на тема документооборот.


Става дума за документи, които са обичайни за дейността на една администрация и за които не ми е известно някой да е оспорил тяхната автентичност и достоверност. Става дума за процес, който е уреден в нарочен правилник и който се отразява в деловодната система на министерството. С други думи - процедури, действия и обстоятелства, които се установяват за кратко време, с няколко справки от самото ведомство. И разбира се, за извършването на нито едно от тези действие технологично не са необходими 5 години.


Споделям тази случка не за да "мрънкам" или "хейтя", а защото мисля, че трябва да се говори за това до колко институциите, и в частност прокуратурата, в България са ефективни и


как се разходват нашите пари за финансиране на нашата дейност.


Кой и как на практика взема решение колко точно да продължи едно досъдебно производство? Кога да бъде поставено "на пауза" и кога да бъде забързано, кога да приключи?


И това не са нито теоретични въпроси, нито са въпроси, свързани само с темата за бавното правосъдие у нас.
Това е част от болезнената тема за справедливостта и защо е важно да имаме независима и ефективна прокуратура, за да я постигнем.


Няколко часа след публикацията и Христо Иванов коментира в профила си:


Как се създават процесуални балони за оказване на политически натиск и пропагандно тролене


Шок, Бомба, едно от престъпленията на десетилетието, ако не и на ерата на Водолея като цяло, отново се разследва от прокуратурата под началството на Гешев! Мистерията с четири мои заповеди (като министър) на които имало разкривени подписи се връща на дневен ред и се очаква най-сетне да бъде разплетена от инструмента на Бога...


Шегата настрана. Никой не твърди, че от тези заповеди е настъпила някаква вреда, никой не ги възразява, оспорва или обжалва,


аз многократно съм заявявал, че това си е моят подпис. Но разследването не спира.

Този фееричен казус започна 2015 г. когато подкрепящата Цацаров организация за тролене и фалшиви протести "План Б" изнамери от някъде тези напълно безинтересни заповеди и ги включи в репертоара си. Въпросната групичка се оглавяваше от жената, която по-късно се омъжи за Петьо Еврото и възникна след като аз поисках дисциплинарното му наказание. Естествено, това, както и всички други съчинения на "План Б" и г-жа Еврова, беше подхванато от Пеевската медийна машина. ПИК пуснаха сигнал до Цацаров. След оставката ми, нещата затихнаха.


Но през февруари 2017 г., в течение на предизборната кампания, Цацаров (и ПИК) съобщиха, че предварителната проверка е станала вече досъдебно производство, възлагат се графологични експертизи (без да съм викан да давам писмен материал за сравнение). После - отново затишие.


И ето ни днес в 2020 г., задават се нови избори, и целият този безвкусен сюрреализъм отново е тук.


Това са пет години, в които се хаби бюджетен ресурс. Време, в което аз не съм извикан нито веднъж на разпит. Време, в което прокуратурата не разследва участието на Пеевски в КТБ, не разследва ЦУМ-Гейт или записите на Янева, заяви, че не чете комуникацията между Божков и Горанов и много други подвизи. Явно, ангажирана да търси фантома, положил някой от моите подписи вместо мен.


Единствената причина


някой редови прокурор да си губи времето с тази безумица е спускането на политическа поръчка.


Нямам съмнение, че това е унижение за интелекта на колегите и им изразявам съчувствието си. Отново заявявам, че съм готов да окажа всякакво съдействие за бързото изясняване на казуса.


Ако целия този фарс си заслужава споменаването, то е само, за да се илюстрира как се създават подобни процесуални балони за оказване на политически натиск и пропагандно тролене, как се качват и свалят от трупчета в синхрон с политическия календар, как това се прави в пълен синхрон с Пеевските и проправителствени пропагандни медии и с помощта на яки момчета и изпълнители на всякакви поръчки с многозначителни прякори...


Иначе, разбира се, Гешев не си спомня моето име.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK