Три урока за живота

Три урока за живота

© Личен архив"Дневник" публикува "12 писма до дванайсетокласниците" - проект, чрез който 12 послания ще бъдат отправени до абитуриентите от випуск 2020. Техни автори са писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Организаторите са инициаторите на "Отворено писмо 24.05.2019", което обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Всички автори на писмата до абитуриентите са избрани сред подписалите отвореното писмо миналата година. След Георги Господинов, Кирил Златков, Снежина Петрова, Мария Ландова, публикуваме Манол Пейков. Всички писма може да четете тук.


Скъпи приятели,


Казват, че можеш да научиш младите на много неща, но по най-важния въпрос - как да живеят - те трябва сами да намерят отговорите. Но също така казват, че най-далече виждат онези, които стъпват на раменете на предците си.
Пиша ви това писмо, за да ви разкажа за някои важни и не съвсем очевидни уроци, на които са ме научили онези трийсетина години, които ни делят. С други думи - леко се привеждам и ви подлагам гърба си. Дали искате да стъпите на него вие сами ще решите.


В годината, в която завърших училище, ми се случиха няколко важни неща.


Първото е, че кандидатствах в университет. Току-що бяха променили закона и това беше първата година, в която, ако бъде приет в университет, човек можеше да отложи задължителната (по онова време) казарма.


Второто е, че не ме приеха. Писаха ми двойка по литература. Дотогава и за миг не беше ми хрумвало, че нещо подобно може да ми се случи. Темата беше "Красивото у Йовков".


Третото беше осъзнаването, че все пак ще трябва да вляза в казармата, което предизвикваше у мен същински пещерен ужас.


Влязох - и докато бях в казармата, комунизмът падна. Другарите станаха господа. Гласувах за първи път. Представителят на СДС в Банкя обеща, че ако го изберем, ще предложи намаляване на военната служба. Избрахме го, а той изпълни обещанието си. Излязохме с половин година по-рано.


Между другото, това е единственият случай в живота ми на избирател (поне до момента), в който някой политик е изпълнявал обещанието си.


Кандидатствах отново, пак с литература. Този път се падна Ботев. И пак получих двойка.


Майка ми беше на ръба на нервна криза.


Някъде по това време научих, че в Благоевград се канели да строят американски университет. Кандидатствах и там, друга възможност така или иначе не ми оставаше. Отпърво и там не ме приеха, после се оказа, че имало компютърна грешка. (Така казаха за пред хората, истината научих сетне, а именно - че били забравили единия от общо седем кашона с писмени работи зад вратата на изпитната зала).


Колкото и да не ми се вярваше, най-накрая бях приет. Освен че майка ми избегна сигурна депресия, резултатът беше, че попаднах в система, която изповядваше съвършено различно отношение към студента, към човека изобщо. В основата й бяха разбирането за свобода, за уважение към отделната личност, за свещеното право на личен избор.


В началото на 90-те това беше не просто глътка свеж въздух; беше значимо и незабравимо приключение, от онзи калибър, който променя човешкия живот, който чертае пред теб пътища, които не си знаел, че съществуват.


Това е и първият урок, който искам да споделя с вас днес. За целта вземам назаем думите на един от любимите ми писатели, американеца Кормак Маккарти:


"Никога не знаете от какъв по-лош късмет ви е спасил лошият ви късмет."


По ирония на съдбата, днес се занимавам професионално именно с това, за което оценяващите писмените работи в СУ преди трийсет години ме счетоха за (очевидно) непригоден. Издател съм в едно от най-уважаваните български издателства, с повече от 40 турнета със световноизвестни писатели зад гърба си.


Истината е, че издателството бе създадено от майка ми, а аз се присъединих доста по-късно.


Но също така е истина, че моят път се оказа доста различен от нейния. Допреди моето появяване в издателството нямаше преводни автори, а днес са над 150. И, което е по-интересно: 95% от важните ми бизнес контакти не са наследени от майка ми, а са плод на собствените ми усилия.


Често ме питат: как избираш заглавията и авторите? Когато им отвърна, че "те сами се избират", хората се усмихват неразбиращо.


Затова им давам пример с първата книга, която издадох: "Мръсна хаванска трилогия" от кубинеца Педро Хуан Гутиерес. Бях купил правата и книгата вече беше преведена. Дори оформление си имахме. Трябваше ни само снимка на автора за задна корица.


Една приятелка ми каза, че видяла в интернет чудесна снимка на Гутиерес от някакъв канадско-ирански фотограф, на име Бабак Салари. Защо да не се свържем с него, попита. Писахме му, той ни отговори, прати ни снимката, после от дума на дума уговорихме да му направим цяла изложба. Бабак дойде в София, влюби се в нея и остана няколко месеца. Станахме близки приятели. Оттогава са минали 13 години, но не е минала и една, през която той да не се върне тук.


Около година след първото си идване, Бабак ме свърза с приятеля си Рауи Хадж, канадски писател от ливански произход, който току-що беше получил една от най-престижните литературни награди в Европа. Купих правата му и го издадох. Направихме и литературна обиколка из страната, после още една.


Когато купувах правата му, неговият агент, който не беше чувал за нашето издателство, поиска да знае повече. Когато му разказах, той възкликна: "О-о, имам една книга точно за вас! Писана е от британец, но се разказва за България." Помислих, че нещо ме баламосва. "Ако имаше такава книга щях да знам", рекох, "навярно бъркате България с Румъния?"


Соло
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Но не, не ме баламосваше. Книгата беше "Соло" на Рана Дасгупта, британец от индийски произход, с когото впоследствие обиколихме България и направихме десетдневно турне със седем премиери - едно от най-запомнящите се литературни турнета в живота ми.


След една от споменатите премиери (в Стара Загора), към мен се приближи непозната жена. Представи се като преводачка от нидерландски, похвали ме за избора на автори и ми предложи книга, която не бях чувал дотогава: "Къщата на джамията" от Кадер Абдола.


Досещате се накъде бия: около година по-късно двамата с Кадер обиколихме България, а една от премиерите ни беше на същото място, където за първи път научих името му.


Тук трябва да отворя мъничка скоба и да призная следното: всички тези безбройни литературни пътувания бяха възможни само защото играех ролята едновременно на туристически агент, шофьор, организатор, преводач, актьор, литературен критик и конферансие едновременно. Хората си мислеха, че правя нещо луксозно и скъпо, а на практика плащах за едноседмични турнета със световноизвестни писатели малко повече от месечния наем на един рекламен билборд на магистралата. И истински, ама истински се забавлявах.


Така, преди дори самият аз да го осъзная, бях натрупал сериозна и респектираща издателска биография.


Именно това е вторият урок, който искам да споделя с вас днес: човек трябва да намира начин и да прави нещата, в които вярва. Тези неща винаги водят до други неща, те пък - до трети. И истински важното е някъде там по веригата, макар да е скрито от погледа ти в началото. Само че ако не започнеш - по всяка вероятност никога няма да стигнеш до него.


Именно това има предвид Свети Франциск от Асизи, когато казва:


"Първо направете необходимото, след това възможното; и изведнъж ще се окаже, че сте постигнали невъзможното."


Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

***


Както добре знаем от приказките и филмите, поуките винаги пристигат в групи по три. Затова преди да съм ви отегчил съвсем, бързам да споделя третата.


Може би ще се изненадате, но тя не идва от устата на писател или светец, а от един от най-богатите хора в света - единственият човек преди епохата на Фейсбук и Амазон, стартирал от нулата и стигнал до челната десятка в легендарния списък на 100-те най-добри компании на списание "Форбс".


Името му е Уорън Бъфет, на 89-години е, и въпреки многомилиардното си състояние продължава да живее в родната си Омаха в невзрачния щат Небраска и да си купува все същия сандвич от местното ресторантче на път за работа (в различни варианти, които струват между 2.75 и 3.15 долара - в зависимост от настроението му през деня).


Ето какво казва той:


"Като правило търся у човека само три качества - интелект, енергия и почтеност. Но ако третото липсва, първите две нямат никакво значение."


С това и ще завърша: без значение с какво се захващате и с кого работите, почтеността е здравата основа, на която трябва да градите всички свои взаимоотношения.


Ако сте упорити и последователни, останалото ще дойде с времето.


Всъщност, ако не съм ви изгубил по пътя и сте прочели писмото ми до тук, вие най-вероятно вече го знаете. <3


Манол Пейков е издател и преводач, носител на наградата на Съюза на преводачите и националния приз "Христо Г. Данов", двукратен носител на награда "Пловдив". Съсобственик е на издателство "Жанет 45" и на едноименната печатница. Съосновател на звукозаписно студио "Пекарната", в което са записвали Котарашки, Лиса Джерард и Шинейд О'Конър.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  Ако във форума има един абитуриент и е прочел писмото, моля да се отчете като такъв.
  Проектът ми напомня за сватба, на която всички поучават младоженците, пък те не слушат и им е досадно.

  Еретик
 2. 2 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много добра статия! Не си спомням кога последно съм чел нещо толкова добро в Дневник! Благодаря!

 3. 3 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Мога да кажа само "шапки долу". Винаги съм вярвала, че упоритоста, здравият разум, реалната преценка и премереният ентусиазъм дават необходимото в живота. Да стъпнеш на гърба на някой , за да се подкрепиш и в никакъв случай да го смажеш е нещо , от което малко хора могат да се възползват. В повечето случаи хората или не зобелязват, протегната ръка или си мислят, че някой норочно ги препъва. Всяко нещо в живота има смисъл, въпросът е да го разбереш, да го подложиш и да стэпнеш върху него и да продължиш да се изкачваш.

 4. 4 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Упоритостта . Явно дето не съм закусвала.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на kary
  kary
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Пракрасно казано! Много ми хареса!

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Добри са съветите, може би малко по-дългичко беше, но човека е имал проблеми с литературата, както се разбира от негови разказ.
  Що се отнася до това, дали някой от младите е прочел което и да е от този топ материали, може би се разчита на част от нас, да ги разпространим по някакъв начин сред тях.

 9. 9 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Този път Манол ме изненада. Наистина хубаво четиво. На добър час на всички абитуриенти. Животът нито започва със свършването на училище, нито свършва със пенсионирането. Животът е всичко това, което ни се случва, докато си правим планове за него.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  Манол Пейков, като е бил абитуриент - дали е слушал съветите на мама Жана ?

  [email protected]
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Уволнете тъпото копеле позиращо за модератор
  Уволнете тъпото копеле позиращо за модератор
  Рейтинг: Неутрално

  Добри са съветите, може би малко по-дългичко беше, но човека е имал проблеми с литературата, както се разбира от негови разказ.
  —цитат от коментар 8 на tsvetko_51


  Очевидно няма проблем с литературата, ни като четене, ни като писане. Проблемът му, според мен, е бил с начина на преподаване и оценяне на предмета "литература" в българските училища по онова време. Не, че днес е много по-различно де.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  "Но също така казват, че най-далече виждат онези, които стъпват на раменете на предците си." - харесвам искрените хора, които пишат истини от собственото си битие. :D

  П.П. Само не разбрах това съвети към учениците ли са, или животоописание на великия издател Манол?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#16] от "Уволнете тъпото копеле позиращо за модератор":

  Не бре,само дето ме покърти това *Истината е, че издателството бе създадено от майка ми, а аз се присъединих доста по-късно.*
  Да,манолчо,мама беше партийно секретаче,с ярост громеше и подписваше всякакви пасквили срещу *гадните анти-социалистически елементи* като Петър Манолов,а след *демократичните промени* хоп,снабди се с издателство.
  Направо да се разплачеш и да утешиш мъката -радокт в едно голямо уиски като мама,нали?

 19. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Връстник съм с автора и мога смело да му кажа : Господине , превърнал сте се в онези партийни секретари от късния социализъм и досадните квартални пияници , които ни наливаха акъл през 90-те години . Пазете си нравоученията за собствените си деца , че като ги гледам по улиците и кръчмите - доста им куцат елементарни човешки норми на поведение , а иначе си позволявате да се водите за морални стожери на нацията .

  Това се отнася и за всички умнокрасиви деца и внуци на червените кхмери !

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#20] от "Уволнете тъпото копеле позиращо за модератор":

  Ами явно твоята дефиниция за "долен" я споделят по-малко от 3% от гласуващите, а това означава към 1.5% от населението. Знам че в твоята Вселена на релативизъм няма никакво значение, че такива като Манолчо, Бойкикев и Дичката са от стари комуноидни родове, а не се свенят да ни назидават все едно са Вацлав Хавел, стига да са казали две изречения дето те кефят, ама повечето хора не разсъждават така. И противно на това, което си мислиш, вие не сте някакво "просветено малцинство", а сте едни вечно недоволни и фрустрирани сектанти, които неизвестно защо си мислят, че да решавате бъдещето на нацията ви се полага "по право". Всъщност знам защо го мислят гореизброените трима - цял живот са ги възпитавали, че ще са господари. Ама нещо не им се получава и изпадат в когнитивен дисонанс. А ти се надяваш да стане тяхното и да ти дадат някоя службичка "по заслуги", хахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  А, още един психопат се появи. Този е емблематичен. За булгаристанското невежество и злоба, най-вече. За дребното човече, което не може да понесе мисълта, че някои хора имат повече класа от него.
  —цитат от коментар 16 на Уволнете тъпото копеле позиращо за модератор


  Като му гледам снимките на този във ФБ, четейки писанията ти ме напушва смях. Това момче може да има всичко друго, но не и "класа". На някой ТИР-паркинг можеш да видиш повече класа сред клиентите. Нормално, както и сам казва, стъпил е на раменете на предците си, а те до един са комуноиди от неизвестни паланки в Западна Стара планина.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Добре го е написал. Имал е късмет при старта, и то двоен, и се е възползвал. Дано не го смачкат хиените, крадци на бизнеси - че те са затрили не един и два у нас, с благоволението на Бащицата.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Спокойно - той е от страната на тия дето го правят. Как мислиш че майка му е направила издателство веднага след промените? Края на 90-те с изненада научих, че всъщност книгоиздателския бизнес е един от най-мутризираните и в него случайни хора няма. Или са дърти комунисти (както в случая или да речем на Анжел Вагенщайн дечицата и внуците - "Колибри"), или са си откровен параван за пране на пари.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Забавно е как хора на средна възраст, които не са свършили работа за 5лв. през живота си, дундуркани от мама, дават наставления на младите.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За мен е изключително досадно да слушам или чета някой с дърварско чувство за хумор,който се мисли за изключително оригинален,понеже някой от куртоазия се е позсмял...Ей го и този горе господинчо....тоооолкова скучен и префърцунен,че чак ми е жалък с напъните си. Помъчих се да чета,стигнах до казармата и ...толкова, глупаво е.
  Интересно колко абитуриента прочетоха посветените на тях нравоучения...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Есето на Манол Пейков ме "спечели" с цитата на Уорън Бъфет. Моралът, почтеността във всичките им измерения са наистина основни човешки качества.
  По принцип уважавам мненията на М. Пейков, изразени по различни поводи. Не се съгласявам с него май единствено по повод виждането му за ненамаляване цените на книгите, въпреки редуцираната на 9 % ставка. Според мене има други възможности за повишаване на хонорарите на преводачите при запазване на цената на определено издание.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 33. 33 Профил на Боби работи overtime заради мен хо хо
  Боби работи overtime заради мен хо хо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Маноле, ако четеш коментарите под публикацията си (дано да не си го причиняваш), искам да ти кажа само, че есето ти е готино и смислено. Не обръщай внимание на оскотелите дребни душички, които са побързали да те замерят с лайната си. Интернетът съвсем ги накара да оскотеят и да се озлобят.

  И те моля да се замислиш дали да не драснеш някой ред на Велислава, или пък Прокопиев, да обърнат внимание на модератора защо допуска тези лайна да се изливат от страниците им по хора като теб и другите автори. Знам, че ти е под достойнството да го правиш, най-вероятно, но положението взе да става нетърпимо и простащината се нормализира с всеки един подобен злобарски пост. В крайна сметка, медиите носят отговорност за нещата, които се публикуват в тях, било то и от социопати. И даже именно защото са социопати.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Отличен текст, още повече, че на тролятата и техните господари хич не се нрави.

  Интересно, защо ли?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#37] от "Боби работи overtime заради мен хо хо":

  Ти сам си казвал, че не познаваш лично Пейков - откъде знаеш, че е "добър и умен човек"? Айде за ума може да се съди по писанията да речем, ама за добротата? Или една жена ти каза?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#40] от "Боби работи overtime заради мен хо хо":

  Не съм казвал, че те конкретно перат пари. Казах какъв е бизнеса с книгоиздаването. Колкото и да ти е мъчно, това е факт.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Маноле, ако четеш коментарите под публикацията си (дано да не си го причиняваш), искам да ти кажа само, че есето ти е готино и смислено. Не обръщай внимание на оскотелите дребни душички, които са побързали да те замерят с лайната си. Интернетът съвсем ги накара да оскотеят и да се озлобят.И те моля да се замислиш дали да не драснеш някой ред на Велислава, или пък Прокопиев, да обърнат внимание на модератора защо допуска тези лайна да се изливат от страниците им по хора като теб и другите автори. Знам, че ти е под достойнството да го правиш, най-вероятно, но положението взе да става нетърпимо и простащината се нормализира с всеки един подобен злобарски пост. В крайна сметка, медиите носят отговорност за нещата, които се публикуват в тях, било то и от социопати. И даже именно защото са социопати.
  —цитат от коментар 33 на Боби работи overtime заради мен хо хо


  И аз мисля, че Дневник е добре да затвори коментарната секция. Доста хора обаче ще останат без недобре платена работа. Някоя тролска фабрика ще трябва да затвори. Тежки времена са, криза...

 46. 46 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 783 Неутрално

  сефте поносимо четиво от този автор.
  ако успее да преодолее чувството за собствена значимост, ще има и други.

 47. 47 Профил на dare s
  dare s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Текстът е хубав... Като за хартия. Защото когато говорим за почтеност, г-н Манол Пейков трябва да погледне неговата собственост - и на майка му - когато плащаха нула осигуровки за своите работници. Нула. Изпитано от 1л., ед.ч. Урок номер 4: Не вярвайте сляпо на ничии думи.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на plamendor
  plamendor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нагло е Манол да дава съвети по-този начин. Очевидно е бил непригоден за елементарен литературен анализ. Всъщност след промените мнозина се втурнаха да вършат това, което най-не разбират. Манол трябваше да започне с това: Щом имаш подходящите мама и тати, а може и вуйчо, то в животЪТ неминуемо ще ти бъде по-лесно. Нагледах се в последните 30 години на неправди. Върховенството на кадърността бе заменена с върховенството на връзкарщината. За Манол пък ми е още по-тъжно. Той никога няма да усети тръпката да се радва на честно постигнат успех.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK