България може да получи голямо финансиране, но само ако смени парадигмата

Представяне на кандидат-президента на АБВ Ивайло Калфин.

© Анелия Николова

Представяне на кандидат-президента на АБВ Ивайло Калфин.За да не изпусне поредния шанс, който ни предоставят историята и ЕС, България следва изцяло да смени парадигмата, пише Ивайло Калфин в ексклузивна статия за EURACTIV.


Ивайло Калфин е икономист, бивш вицепремиер и бивш съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер.


Европейската комисия предложи най-големия в историята си пакет от мерки за справяне с икономическите последствия от корона вируса. Освен бюджета за периода 2021 - 2027 и вече договорения пакет от 540 млрд. евро централно място е отделено на фонда за възстановяване, наречен "ЕС следващо поколение", в размер на 750 млрд. евро.
Тази безпрецедентна сума се дава, за да компенсира различните възможности на страните членки за преодоляване на последствията от кризата и да ги предпази от задълбочаване на различията. Така например до 20 май 2020 г. ЕК разреши страните членки за предоставят държавна помощ за икономиките си в размер на 2 трилиона евро. От тях половината са предоставени само от Германия. Това представлява 29% от БВП на страната. Следват Италия, Франция и Белгия, съответно с 17%, 13.4% и 11%.


От другата страна на скалата са страни като България, които са отделили по 2-3% от БВП. Логично е да се очаква, че тези, които отделиха повече средства за икономиките си в първите седмици на кризата, ще се стабилизират и ще излязат от нея много по-бързо. Другите - тези като България - ще имат много по-бавно и трудно възстановяване и ще изостанат още повече. Заради това ЕК предлага изоставащите да се подпомогнат с повече средства.


ЕК предлага България да получи 15 млрд. евро, а да участва във фонда с 3.3 млрд. Така нетната сума, която ще получим извън предвиденото в европейския бюджет за следващите години, е 11.7 млрд. евро, или около 23 млрд. лева. Това е над 19% от БВП на страната. Разпределени за 4 години, това означава по около 5% от БВП за година. Добавени към над трите процента от БВП, които получаваме от бюджета на ЕС, това прави над 8% годишно допълнително за икономиката ни.


Добрите новини обаче вървят с ангажименти. За солидарността към нас трябва да се отплатим с резултати. След 4 години България трябва да бъде много по-близо да останалите от ЕС по отношение на производителност и доходи - елементите на т.нар. реална конвергенция. Нещо повече - ние трябва да се превърнем в модел за трансформация по отношение на Зеления договор за ограничаване на емисиите на въглероден двуокис и за цифровизация на икономиката.


Ще пропуснем ли поредния шанс, който ни предоставят историята и ЕС? Така, както пропуснахме последните 13 години членство, в които не се отлепихме от последното място и дори допуснахме тези преди нас да ни изпреварят още повече.


За да не се случи това, България следва изцяло да смени парадигмата. Целта не може да бъде да похарчим средствата от ЕС. Още повече че


ако това стане по досегашните канали, те ще увеличат неравенствата в страната


и ще направят някои още по-богати. Европейските пари са инструмент за постигане на много по-голяма цел - просперитет, солидарност в обществото, по-висок жизнен стандарт за всички.


На първо място България следва много бързо да изготви план за ускорено икономическо развитие. Това предполага много бърза цифровизация на икономиката. Държавната администрация трябва не да следва бизнеса, а да е водеща в това отношение. Най-късно до края на следващата година всички публични услуги и комуникацията между институциите и гражданите трябва да стават по електронни канали. Необходима ни е ясна програма за бърз преход към ниски емисии на въглероден двуокис от сгради, транспорт, индустрия. Този преход трябва да е съчетан с откриване на нови работни места и заетост, която е по-висока от днешната. България трябва да излезе от капана на ниските доходи и премине на коловоз, в който икономиката се развива и осигурява високи доходи от труд. Значителни нови инвестиции трябва да се насочат и към социалната сфера - в здравеопазването, образованието, социалните грижи, активното стареене. По този начин не само ще се увеличи икономическият капацитет, но и ще се постигне по-голяма кохерентност на обществото и по-висок жизнен стандарт.


Да се върнем отново на плана "ЕС следващо поколение". От предвидените 30 млрд. лева може да се очаква България да получи 20 млрд. като грант и 10 млрд. като заем при изгодни условия. От общата сума 28 млрд. ще отидат за публични инвестиции и 2 млрд. лева за подпомагане на частни инвестиции, които се очаква да бъдат на стойност минимум 3 млрд. лева. Публичните инвестиции трябва да бъдат


свързани основно с намаляването на въглеродните емисии, цифровизацията и укрепване


на социалните системи. Страната ни ще трябва да поеме ангажимент за конкретно увеличаване на БВП (поне с 2% над сценария без фонд за възстановяване) и за трайни работни места - поне с 2% увеличаване на заетостта над сценария без фонд. Значително предизвикателство ще бъде и усвояването на тези средства - равномерно за 4 години, като особено трудно ще бъде през първите 2 - до края на 2020 вече трябва да има готови проекти и сключени договори. Много важно е да се подчертае и че мерките за икономическо възстановяване трябва значително да превишават европейските програми. В крайна сметка ние трябва да разчитаме основно на националния си бюджет, като европейските пари идват като допълнение.


И още едно важно уточнение. Чухме предложението на Европейската комисия. Дали то ще стане факт зависи от съгласието на страните членки и на Европейския парламент. Каквото и да се случи, България трябва да е готова със своя план за ускорено развитие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Др.Калфин е като информбюро,предложения някакви конкретни?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 2. 2 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Дамм... "Дневник" извадиха тежката артилерия. На заден план останаха плювачи като Дайнов и ко. Но имайки предвид политическия произход на Калфин, на мен ми свети сигналната лампичка, колкото и мазни да са му приказките. Народът много добре го е казал: "Вълкът козината си мени, но нрава - не"!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4401 Неутрално

  Не "може" другарю Калфин, а ще получи.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 564 Неутрално

  И нито една дума за инвестиции във тежка базова инфраструктура,но за сметка на това ще укрепваме социалната сфера!!!Стига с тоя социализъм бе,Калфин!!!Социализма струва пари,които първо някой друг вместо вас трябва да изработи!!!България е на геостратегически кръстопът!!!Никога ли не си учил география???
  Специалист по всички въпроси,както винаги!!!!!!!!
  Хуморист))))))))))

 6. 6 Профил на just
  just
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Др. Калфин как да се смени парадигмата в БГ,
  като положението тук е роднина милиционер,
  роднина милиционер .... и така до безкрай.

 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Каквото и да си говорим, ясно е какво ще се случи с парите, които ще ни отпуснат. Ще бъдат усвоени от ОПГ управляваща държавата, под благосклонния поглед на каскета. Т.е. най-доброто, което може да направи ЕС за нас е да ни врътне кранчето и спре всякакво финансиране. Иначе подхранва мафията която превзема още и още от малкото, което е останало незавладяно.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1007 Весело

  "Да сменим парадигмата" - т.е. да пуснат заразата свободно из Столипиново и Факултето - и ето ти нужната за пред ЕС статистика???

  Кеф ти и цифри, кеф ти и стаден имунитет...

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#5] от "vincenzo76":

  митове и легенди са тия работи за тоя кръстопът

 11. 11 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 543 Неутрално

  "Публичните инвестиции трябва да бъдат свързани основно с намаляването на въглеродните емисии, цифровизацията и укрепване на социалните системи"
  И на този фон какво правим с ТЕЦ Марица Изток 2? Ще му стигнат ли топките на ББ да закрие най-накрая тази отровна бездънна яма за пари. Загуби от над милиард на година заради 2400 работни места!? Толкова тъпо, че чак абсурдно. А тези хора няма да останат безработни. Винаги има работа за енергетици.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  На мене ми е интересно каква въглеродна неутралност в България като произвеждаме 70 милиона тона въглероден диоксид, а поглъщаме 110 милиона тона.

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2600 Весело

  До коментар [#6] от "just":

  К'во му се обясняваш на тоз' милиционерски роднина - не виждаш ли че си иска соца и Тато.

 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1755 Весело

  Колкото и да му е тъжно на другаря Калфин, парадигмата за сега ще стои в опозиция....
  А специалистът по големите финансирания Александър Томов няма ли да се изкаже?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#7] от "rumen_s":

  Прав си! Никакви пари за България, щом вие не сте на власт!

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 543 Любопитно

  Интересно,този и меди доганов дали не са седели на един чин в основното?Че и дръндарския специалистин все тази думичка му е в устата!

 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Ето и др Калфин потвърди, че спасението на Европа е в борбата със затоплизъма. Хубав е и призивът да залагаме тиганя, нищо че рибата е още в морето.
  Не се споменава само за финансирането на благините - по други места пише за вдигане на въглеродни и дигитални данъци.

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  другаря калфин иср@ огромно л@ино докато беше министър...зарди него се появи нов вид в и без това огромната държавна машина а именно военен-пенсионер и милиционер-пенсионер...под неговото мъдро управление създадоха каста в силовите структури и допълнително обезкървиха всички звена като дадоха път на пенсионерите..евала другарю калфин...и сега тука да ми ръсиш акъл...НЕ благодаря.........

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 611 Неутрално

  "Публичните инвестиции трябва да бъдат свързани основно с намаляването на въглеродните емисии, цифровизацията и укрепване на социалните системи"И на този фон какво правим с ТЕЦ Марица Изток 2? Ще му стигнат ли топките на ББ да закрие най-накрая тази отровна бездънна яма за пари. Загуби от над милиард на година заради 2400 работни места!? Толкова тъпо, че чак абсурдно. А тези хора няма да останат безработни. Винаги има работа за енергетици.
  —цитат от коментар 11 на Емо


  Сега трябва да провериш каква част от електроенергията се произвежда от там за България. След това трябва да намериш начин за комнпенсиране, като се съобразяваш и с виковете срещу АЕЦ-Белене. Иначе е лесно на приказки!

  pastor
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Парадигмата е отработена. Да вземе едни мангизи от запада и да си ги делнем с братушките. Овцете да плащат.

 21. 21 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Комунисти в петък сутринта не ми се слушат.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  "Европейските пари са инструмент за постигане на много по-голяма цел - просперитет, солидарност в обществото, по-висок жизнен стандарт за всички."
  Мафията, дето ни управлява, няма да го допусне. Тя си има свои правила, в които е включен само нейния просперитет.

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Др.Калфин е като информбюро,предложения някакви конкретни?
  —цитат от коментар 1 на АмброзСП


  " Парадигма най-общо означава модел на мислене ." Ако Калфин пише за "парадигмата " на БКП начело с Нинова - ЗАБРАВЕТЕ ! На сърцето му е АБВ - и те комунисти та дрънкат ! Вярно , че всеки " социалист " като чуе за пари , и то МНОГО пари НАСТРЪХВА ! Сайта EUROAKTIV - България , начело с Георги Готев , син на заклетия комунист и несменяем кореспондент на "Работническо дели " по света не ми вдъхва доверие . А "парадигмите " , които Калфин предлага просто - забрави ! Парите да ги разпределят и усвояват всички други , но не тези от кръга на Нинова , Манолова , Славчо , Румен Петков , Татяна Дончева , Волен Сидеров . И патриотите не са особено читави , но страрото ОДС на Костов знаеше и можеше да борави с пари , Борисов - също ......
  "Поживем - увидем "! както казват "братушките "!

 24. 24 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Дано не получи, че ще настане такова масово крадене, че Борисов ще се пенсионира като премиер, а ние все така ще сме на дъното на всевъзможни класации.

 25. 25 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Комунистите си остават царе на нищоказването.

 26. 26 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 715 Неутрално
 27. 27 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Каквото и да си говорим, ясно е какво ще се случи с парите, които ще ни отпуснат. Ще бъдат усвоени от ОПГ управляваща държавата, под благосклонния поглед на каскета. Т.е. най-доброто, което може да направи ЕС за нас е да ни врътне кранчето и спре всякакво финансиране. Иначе подхранва мафията която превзема още и още от малкото, което е останало незавладяно.
  —цитат от коментар 7 на rumen_s


  Да те попитам, късопаметний другарю, защо ЕС "врътна кранчето и спря всякакво финансиране" при кабинета "Виденов", а?
  Ами ето ти и отговор от не кой-да-е, а от лейди Тачър: " Социализмът/комунизмът свършват там, където свършват чуждите пари."

  Нещо неясно?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Искам да дочакам е-услуги. И инвестиции в производства и услуги с висока добавена стойност. И най вече читав план как да стане.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Искам да дочакам е-услуги. И инвестиции в производства и услуги с висока добавена стойност. И най вече читав план как да стане.
  —цитат от коментар 28 на Алф


  ОК. И аз искам същото. Давай идеи, направи партия, яви се на избори /те са само след девет месеца!/,

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 30. 30 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#29] от "ТНТ":

  Тъй де, и продължение на коментара:

  ...спечели ме като гласоподавател и ще гласувам за теб! Останалото са приказки стил"бла-бла", както казват на Албиона...

  Със здраве!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 31. 31 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Пожелания, пожелания - за всеки по нещо. Има за червени, има за зелени, има за чиновници всякъкви. Няма ги само две неща - как и с какво /с какви ресурси/ ще привлечем парите.

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Калфин е умен мъж.
  Нещата, които говори са резонни и не се различават особено от това, което декламират от ДеБе. Общо взето сега всички приказват дно и също, разликите в припева ще се появят когато някой докопа мангизите за усвояване. Манталитетът на родния политик
  ще си остане - сега ми е паднало!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 694 Весело

  Парадигма,парадигма,парадигма,глупости,глупости-тъпотий ,аъъъъбъъъъвъъъъ.

  Ръй! Ръй!
 34. 34 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Дрън-дрън, пълно недоразумение.

 35. 35 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Очаквам утре да публикувате нещо от станишев или първанов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK