Висше юридическо образование за всеки желаещ

От вложения дълбок замисъл за реформи, сред които повишаване на качеството в посока практико-приложни умения и засилване на специализацията, не остана и помен.

© Георги Кожухаров

От вложения дълбок замисъл за реформи, сред които повишаване на качеството в посока практико-приложни умения и засилване на специализацията, не остана и помен.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


През тази седмица обучението по специалността "Право" бе върнато в тъмните времена на 90-те години. С Постановление №110 от 28 май Министерският съвет отменя приетата през 2017 г. Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "юрист". От вложения дълбок замисъл за реформи, сред които повишаване на качеството в посока практико-приложни умения и засилване на специализацията, не остана и помен.


Актуализирането и подобряването на юридическото образование бе една от водещите цели на Актуализираната стратегия за съдебна реформа 2014 - 2020 г. Но и тази тема, по подобие на укрепване на независимостта на съда и засилване на отчетността на прокуратурата, отиде в небитието. Откакто на министерска служба преминаха Цецка Цачева, а след "Апартаментгeйт", и Данаил Кирилов, с последователни управленски действия и посредством законодателни промени бе унищожено и малкото постигнато през 2015 и 2016 г.
В случая с отменената наредба и провалена възможност за по-добро юридическо образование


липсват каквито и да е публични и логически издържани мотиви и предварителен анализ и обсъждания.


На тъмно от Министерството на правосъдието заличиха дори и крехкия опит за движение в по-добра посока. Към днешна дата стенограмата от заседанието на Министерския съвет също не е публикувана, макар и да е практика стенограмите от заседанията в сряда да бъдат достъпни в петък сутрин.


Наредбата, ако не революционна, бе поне добра отправна точка, от която да започне промяната. В нея в най общ план се постигна съгласието на всички обучаващи по специалността право юридически факултети на висшите учебни заведения. За броя и вида им няма да правим коментар.


Длъжни сме да споменем какви бяха възможните решения:


- труден вход и по-лесен изход - чрез тежък приемен изпит да се гарантира добър подбор, а впоследствие вече адекватно отсетите кадри да бъдат и добре обучени. Този вариант срещна сериозна съпротива, тъй като лишава университетите от повече приходи от такси. Скрито противопоставяне имаше и от академичната общност;


- лесен вход и труден изход - това беше възможно при възприемане на единни за всички юридически факултети държавни изпити. Тук отново отпорът бе, а вероятно и ще бъде, повече от сериозен тъй като наяве излизат всички дефицити на обучението в конкретния ВУЗ. Пак опираме до машината за събиране на пари от колкото може повече "калпаци".


- При третия вариант, който условно можем да наречем "лесен вход, контролиран процес на обучение и неконтролируем изход", и който бе заложен в отменената наредба, бе потърсено като че ли единственото на този етап валидно разрешение. А то проповядваше увеличаване на броя часове по базисни дисциплини, въвеждане на нови и допълване на стари по предмет дисциплини с практически ориентирано съдържание. Така поне петте години следване и близо шестата година, изпълнена със стаж и формалния изпит пред държавата за придобиване на юридическа правоспособност, целяха да уплътнят и дадат повече време за обучаване. В най-добрия случай и това бе временна мярка, но на този етап най-благоприятна от всички, прилагани дотук.


В тази връзка задочното обучение никога не би било проблем, ако горните условия бяха спазени, но явен факт е, че повсеместно и лекциите, и изпитите в тази форма на обучение са грозна фасада, зад която се получава диплома без съдържание. Цялостното разрешение, дадено от министерството на Данаил Кирилов, въвежда най-ниския възможен модел - лесен прием, понижаване на качеството на образование по време на следването и лесен изход накрая.


Няма места за сбогуване
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Защо се прави това ли?


За да могат да бъдат произвеждани юристи, които после да заемат постове и служби, угодни на дадени кръгове. Жалък факт е, че случващата се отмяна на тази наредба се прави именно от Министерството на правосъдието, в тотално нарушение на Закона за нормативните актове, уреждащ именно нормотворческия процес. Но, да подчертаем за пореден път, и министърът на правосъдието, и лицата на висши постове, начело на съдилища и прокуратурата, са закономерен резултат от апатичното поведение на самите юристи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Имам отлична диплома. Дали да не се пробвам ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Искам да следвам ВИШУ УБРАЗУВАНИЕ

 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Ми щом Дани Кирилов има отлична диплома право от СУ, не виждам проблем.

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Поредните глупости на ИПИ ...
  Кадрите на властта завършват право в Симеоново и директно влизат в съдебната власт или където им е наредено.

  Възложено е на МП да изготви нов проект за наредба

  Наредбата на Герджиков си беше откровен пасквил.
  Само два от многото недостатъци ще спомена, за да разберете:
  Според Закона за нормативните актове, влизането в сила става след определен период от публикуване в ДВ или с изрично вписан отлагателен срок.
  Герджиков беше дал: Влиза в сила за учебната 2017/18 ... това НЕ Е СРОК.
  Учебната година започва различно за различните университети ?!
  И после за задочното ... формата на обучение се гласува от Академичен съвет, а не е правомощие на МС, пише го в Закона за висшето образование.
  Т.е. с два примера ви доказвам, че Герджиков е позор за правната наука.

  А това, че не може да направи разлика между джиросване на акции и менителнични ефекти ( запис на заповед, менителница и други) за мен означава, че и Търговското право на знае.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#3] от "Doge":

  Данито е от младежите дръзки!
  Завършили право с яки връзки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Весело

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Знае посоките на вятъра . Политкоректния !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Държавните изпити следва да се променят и много по-трудно да се преминават.
  Отделно изпита за правоспособност следва да се раздели на три по трите дяла на правото.
  Който издържи изпита за правоспособност, да практикува само съответният дял.
  ако иска още, да издържи и другият изпит.
  На всеки пет години трябва да се преминава през изпит за правоспособност, включително и преподавателският състав.
  Колко професори ще бъдат изпокъсани не е истина!

  Както няма лекар по всичко, не може да има юрисконсулт или адвокат по всичко.
  Като видя надпис на кантора от сам адвокат, че практикува Гражданско, Публично и Наказателно право ... ми става лошо, но ако видя и Международно частно право ми иде да му забия ... само един въпрос.
  Та така според мен

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3222 Весело

  Трябват юристи !

  За таксиджии , за плочкаджии , за ...

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#3] от "Doge":

  "Ми щом Дани Кирилов има отлична диплома право от СУ, не виждам проблем."

  При Бае Тодар имаше желЕзно правило: Никой не може да бъде по-умен от шефа!

  Преведено на съвременен Банкянски език, то гласи: Никой не може да бъде по-голЕм юрист от Инструмента на Господ (каото до неотдавна не беше чувал за разделение на властите и обяви, че идеята не му се струвала добра) и неговия Божем началник - Барни РЪБъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  Трябват юристи !За таксиджии , за плочкаджии , за ...
  —цитат от коментар 8 на SS


  Баш!
  А ако знаеш какви юристки имааа ... !

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#8] от "SS":

  Всеки милиционер , правист ,после началник !

 12. 12 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 495 Разстроено

  Доколкото про4етох преди няколко дена в "Дневник", отмяната на наредбата е в отговор на безумно решение на Комисията за Дисриминация в смисъл, 4е, ако няма задо4но, ще бъде дисриминация. Каква ирония- струва ми се, 4е хората от тази комисия са продукт именно на това дефектно обу4ение по право, което наредбата се опитваше да коригира. Системата не може да се про4исти, защтото ве4е про4истващите трябва да про4истват самите себе си. Посредствеността е навсякъде. Дяволски кръг-спасение няма.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Пълна девалвация!
  Сега вече университетите са просто и само търговски дружества, които събират едни такси и печатат едни "дипломи"!!!
  ТЪЖНО!!!

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Пълна девалвация!Сега вече университетите са просто и само търговски дружества, които събират едни такси и печатат едни "дипломи"!!!ТЪЖНО!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  Чакай малко, те болниците са търговски дружества, та университетите ли да не са ?!
  Истината е, че когато държавата плаща, качеството е зле.
  Държавно регулираните специалности, както е и правото, трябва да е платено.
  Да, за отличниците може да има бонус за приспадане на част от таксата или да е безплатно, но само за показалите успех.
  Сега някакви тройкаджии ми учат безплатно .... логика НУЛА.

  И пак казвам ... основната цедка трябва да е на изхода, а не на входа.
  Освен това изпити няма да има само за тази година, от следващата ще има

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4878 Неутрално

  "Висше юридическо образование за всеки желаещ"

  Щом в Симеоново могат да обучават юристи, защо не! Симеоново е най-големият "университет" на България! Обучават се пожарникари (премиер) и юристи (главен прокурор)! Другите университети са излишни!

 16. 16 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Щом съдиите са специализирани в трите дяла на правото, от къде на къде юрисконсултите и адвокатите ще са по всичкология.
  То има и съдии дето не си знаят законите , но това е друга тема

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 17. 17 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  А бе юнаци, Що са ви качествени юристи в некачествена държава? Прависти с безправова страна? И в къде е пазарания принцип в образованието? Що няма от най-търсените специалности? Лежащ на топла службичка чиновник? Имитиращ дейност специалист? Съветник по корупционни сделки? Писач на псевдо проекти за източване на европейски фондове? Къде спите бе другари ректори? Знаете ли какъв наплив ще има за горните желани специалности?

 18. 18 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И аз се чудя. Ако ни приемат, можем да разменяме лекции :-)
  Макар че Магнаурската школа е по-вървежна. Ако имат задочно обучение - пИчелят ме.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Живата истина! А още по-верни са тези, от милиционерската школа.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  Междувременно Гешев наради за заслуги Евгения Станкова - прокурорката, която разкри "аферата с пръскачките" на компютърната фирма "ТАД Груп".
  https://clubz.bg/sites/default/files/field/image/гешев прокурорка евгения станкова награда.jpg

  Пръскачките нема да смеят да се обадят това лято...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  "Междувременно Гешев наради за заслуги Евгения Станкова - прокурорката, която разкри "аферата с пръскачките" на компютърната фирма "ТАД Груп".
  https://clubz.bg/sites/default/files/field/image/гешев прокурорка евгения станкова награда.jpg

  Пръскачките нема да смеят да се обадят това лято..."

  Моля приемете дълбоките ми извинения - ни съм го турнАл къде требе (линка).

  Междувременно Гешев наради за заслуги Евгения Станкова - прокурорката, която разкри "аферата с пръскачките" на компютърната фирма "ТАД Груп".

  Пръскачките нема да смеят да се обадят това лято..

  https://clubz.bg/sites/default/files/field/image/гешев прокурорка евгения станкова награда.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#17] от "Таралеж":

  "Що са ви качествени юристи в некачествена държава? "

  В интерес на истината, в България има ИЗКЛЮЧИТЕЛНО качествени и грамотни юристи, познавам доста такива.

  Само че никой от тях никога - и след 100 години - няма да стане главен прокурор или министър на правосъдието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  И що не?
  Във всички държави, които редовно ни се дават за пример, висше образование много лесно се започва, даже и в реномираните университети, но доста трудно се завършва, обичайно около 20% от първоначалните мераклии.
  Тук хем лесно се започва, хем веднъж започнал, с минимални усилия и средства след 5-6 години получаваш хартийката. Окачваш си я на стената за авторитет и работиш каквото и където се уредиш.
  Обаче това е схема на родните университети - те нямат авторитет, така че дерат такси и субсидии, колкото успеят. Дреме им за реализацията на "питомците"........

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Да закрият десетките "юридически" факултети в страната и да остане само един в СУ. Да спре изучаването на дисциплината право в милиционерските школа и разни полукриминални висши училища.
  Това вероятно никога няма да стане, защото са люпилня на кадри за гербаджиите, а там , както знаем, колкото по-малко си чел и учил, толкова по на високо хвърчиш.
  Срам е за България образователната система. Колкото по-неук е един народ, толкова по беден и щастлив от своето съществуване.

 25. 25 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Това е новата версия на милицонер-роднина!
  Майката и ебаха на България тия нещастници от ГЕРБ.

 26. 26 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Да закрият десетките "юридически" факултети в страната и да остане само един в СУ. Да спре изучаването на дисциплината право в милиционерските школа и разни полукриминални висши училища.Това вероятно никога няма да стане, защото са люпилня на кадри за гербаджиите, а там , както знаем, колкото по-малко си чел и учил, толкова по на високо хвърчиш.Срам е за България образователната система. Колкото по-неук е един народ, толкова по беден и щастлив от своето съществуване.
  —цитат от коментар 24 на SSS


  Ама по документи като го погледнеш, илиза, че населението на България е високо образовано.

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Щом Маямата с едно гимназиално образование бе "юрист" и омбудсман....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  1. Университетите са автономни и сами разработват и изпълняват учебните програми.
  2. Ако оценяването на изпитите е достатъчно прецизно нямаше да има опасения, че неподготвени студенти получават дипломи.
  3. Самите университети си откриват търсени специалности, при което нивото пада и държавата се наводнява с притежатели на дипломи без реални знания.
  Тука изглежда нещата опират до интересите на ръководствата и преподавателите в университетите, които имат сметка да приемат колкото се може повече студенти заради финансирането. То и сега юристите са много, а ако ги приемат и без изпити...

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivpetr":

  Я намери буквата Ч ч на клавиатурата, че от тези четворки ми става лошо.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#27] от "chichka":

  А, не си прав. Завършила е и някаква двегодишна комсомолска школа в Москва.
  Сега и се открива възможност да запише право без изпит...

 31. 31 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#26] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Тц, вече не е вярно. Дори статистически сме ниско образовани. София (и югозападен район) е около средни показатели. Селските райони и особено северозапада са хипер зле, дори и само на тапии.

 32. 32 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#26] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Ако може да се вярва на PISA ( Programme for International Student Assessment ), Българското образование е под средното ниво.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 33. 33 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#26] от "Барба-Ганьос-Тулуп":Ако може да се вярва на PISA ( Programme for International Student Assessment ), Българското образование е под средното ниво.
  —цитат от коментар 32 на tsyrvulan  За ПИЗА цитирам: "От държавите в Европейския съюз България е на последно място. Сред балканските държави с по-лоши резултати са Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово[email protected]
  Този текст е копиран от Danybon.com. Прочетете повече на https://www.danybon.com/obrazovanie/klasacia-durjavi-pisa-2018/

 34. 34 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#26] от "Барба-Ганьос-Тулуп":Ако може да се вярва на PISA ( Programme for International Student Assessment ), Българското образование е под средното ниво.
  —цитат от коментар 32 на tsyrvulan


  Съгласен. Само, че управляващите не се интересуват от качеството на това което правят. Същото е и с образованието. 50+ универистета, бълващи специалности без преспектива и нужда от тях и дипломи без да се интересуват с какво качество излизат от там дипломираните.
  Показателите на PISA са закономерен резултат на случващото с в България за последните 30 години.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Ще взема да запиш Право ,
  Дано поне тогаз ми кажат браво !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#23] от "pag":

  Учудвам се, че някои хора задават този въпрос на глас. Ами, поради ред причини, но най-важната, мисля, че е видна за всеки разумен ин непредубеден човек. Специалността „право“ има специфични особености и затова е регламентирана с отделна наредба, заедно с професионалната квалификация „юрист“. Именно последната е един от основните извори на фундаменталното значение на правото. Тази специалност обикновено еволюира в „юридическа правоспособност“, която е гарант за качествена дейност на хората, които са заети в органите на съдебната власт, които раздават правосъдие и тълкуват законите. Както знаем, съдебната власт е гръбнака на съвременната държава, която е гарант за власт на справедливостта, а не на произвола. Не твърдя, че приемът трябва да бъде неразумно усложнен, но и не може изискванията да се приравняват с хуманитарни специалности, като разни филологии и социални дисциплини.

 37. 37 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#18] от "biborana":

  Станахме трима. :))))
  Предлагам от сега някой да запази маса за 08.12. :)))

  П.П. В СУ мернах и бакалавърско обучение по право. Сигурно за да не са чуФства самотен Кирилив, с няговите 4 години право... :)) Имат и задочно вече.

  По темата:

  Правото не е наука, която търпи пълните идиоти. За съжаление е факт, че юрист можеш и с купени испити да станеш, но това няма да те направи качествен такъв.
  Освен това материята е пространна, тежка, разнообразна и не всеки я понася. Още повече, че има зубрене, предвид философския дял в разсъжденията, така че по-скоро повече народ ще се откаже да следва след втората година, отколкото да завърши и да започне да практикува.
  Но, от друга страна, дори и само 2 години право биха дали базова представа на много народ от правовоия ред в страната. Нещо повече- "Конституционно право" се учи втората година, така ще се повиши и броя на хората, кото все пак поне Конституцията са чели. :)))
  Така че си има и добри страни тази идея. А и СУ ще вземе някой лев. :)))

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#27] от "chichka":А, не си прав. Завършила е и някаква двегодишна комсомолска школа в Москва. Сега и се открива възможност да запише право без изпит...
  —цитат от коментар 30 на pamela


  Комсомолската школа е 12 месеца!!! Това не е висше образование!
  Който се интересува ...отива в Кюстендил- общината- архив на закрити предприятия- архива на ОК на ДКМС... вади решението и вижда от кога, до кога Маямата е в Масква! Без висше образование не може да направиш СДК като второ....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на адв.М.Гроздев
  адв.М.Гроздев
  Рейтинг: 414 Неутрално

  В Института за пазарна икономика (ИПИ) изглежда наемат само некомпетентни хора. Наредбата е отменена поради ред недомислици, както и по искане на Комисията за защита от дискриминация. В момента се работи по нова наредба.

  адв.М.Гроздев
 40. 40 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 770 Весело

  ко4е ви6ис баде6 йорис аресва тува

 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#23] от "pag":Учудвам се, че някои хора задават този въпрос на глас. Ами, поради ред причини, но най-важната, мисля, че е видна за всеки разумен ин непредубеден човек. Специалността „право“ има специфични особености и затова е регламентирана с отделна наредба, заедно с професионалната квалификация „юрист“. Именно последната е един от основните извори на фундаменталното значение на правото. Тази специалност обикновено еволюира в „юридическа правоспособност“, която е гарант за качествена дейност на хората, които са заети в органите на съдебната власт, които раздават правосъдие и тълкуват законите. Както знаем, съдебната власт е гръбнака на съвременната държава, която е гарант за власт на справедливостта, а не на произвола. Не твърдя, че приемът трябва да бъде неразумно усложнен, но и не може изискванията да се приравняват с хуманитарни специалности, като разни филологии и социални дисциплини.
  —цитат от коментар 36 на dc_ken


  Освен че задавам въпрос, аз му давам и отговор - разковничето е в ТРУДНОТО ВЗЕМАНЕ НА ДИПЛОМА/СПЕЦИАЛНОСТ, не в ТРУДНОТО ПРИЕМАНЕ.
  Добре е да започват колкото се може повече студенти, за да има маса, от която да се отсеят най-добрите, и това отсяване да става по време на първите една-две години реално обучение, не с някакъв един-единствен приемен изпит, на който всички отиват като на война (доста и "въоръжени" за да преписват).
  НОООООООО..........
  Отсяването е работа на университетите, а те имат сметка да надуват бройката максимално, не да обучават качествено.
  Познавам "юристи", които познават корпоративното право по-слабо от мен, инженерът, макар да им е "специалност".
  И, да не се засегне някой, познавам и доста "инженери", които са по-зле от някои юристи......;-D

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  И повечето да са жени. Хем са по лесни за сплашване, хем ИК ще спи.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#38] от "chichka":

  Интересно, при това положение кой я уреди да изкара "второ" висше, след като не е имала и първо? Няма ли прокуратура да се разрови и да й се отнеме правоспособност?

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Помните ли Лучано как показваше диплома за СДК като Маямата... същия цирк! За Лучано промениха закона...... за да стане министър със средно образование!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#44] от "chichka":

  Поправете ме, ако греша, но мисля, че промениха закона, за да стане шеф на ДАМС ( искаше се висше), а не за министър.

  То и сега може да си министър без висше. :))))

 46. 46 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 739 Разстроено

  И после топло местенце в смешния ви институт, за всеки грамотен.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 47. 47 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 720 Весело

  Сега в България под всеки камък който ритнеш има поне 20 юристи и 40 икономисти пръкнали се след 1990 г.

  Ръй! Ръй!
 48. 48 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Наредбата на Герджиков си беше откровен пасквил.
  —цитат от коментар 4 на ironhorse


  Напълно вярно. В нея беше пълно с глупости, които никой не си представяше как ще станат, а Герджиков никак не го интересуваше - него го вълнуваше маниакалната му идея да се премахне задочното обучение.
  Апропо, при приемането на ПМС 82/2017 също не беше спазено изискването за обществена консултация, което сега мило се забравя.
  В първия проект (Христо Иванов) имаше една рационална идея - централизиран и уеднаквен държавен изпит, която после се погреба напълно.

 49. 49 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  "Симеоново" не обучава юристи от началото на 90-те години.

 50. 50 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Тиранията на простака набира съмишленици.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 51. 51 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#8] от "SS":

  Прав си за съжаление! Аз предлагам юристите да ходят на запад и там да вземат изпит за "бакшиш" и да се учат да лепят плочки, и т.н.т. Завършилите право у нас да имат стаж - 5 години да ходи да копа на село ....

  В момента най-добре образовани юристи в България излизат от академията на МВР, там има кандидати и се държи доста по-вече на знания, отколкото в унитата, които просто продават диплони...

 52. 52 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Ми щом Дани Кирилов има отлична диплома право от СУ, не виждам проблем.
  —цитат от коментар 3 на Doge


  Стига бе. Че той този не може да пасе повече от две кози едновременно.

 53. 53 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#49] от "ssg":

  И въпреки това завършилите Симеоново са по-добри юристи от завършилите право в някой псевдоуниверситет!

  Аз имам конструктивно предложение, да се дава диплома на юрист само на човек, който няма основно образование! Тогава няма да имаме безработни ниско квалифицирани! Депутатите, министрите, президенството - ами ще бъдат главно роми и чалгаджии! А такъв като бате Бойко ще блести като гений сред тях!

 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  До коментар [#44] от "chichka":Поправете ме, ако греша, но мисля, че промениха закона, за да стане шеф на ДАМС ( искаше се висше), а не за министър.То и сега може да си министър без висше. :))))
  —цитат от коментар 45 на Lilith


  Бъркаш, искаше се висше, той даде документ като юридическото образование на Маямата /СДК/ но нямаше диплома за първо висше! Стана скандал и промениха закона. Вече шеф на агенция може без висше!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 55. 55 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Няма ли някой да защити високоуважаваните от нас Цецка Цачева и Дани Обратнотонаострото. Защо така с жлъч подхождаме към тез титани на юрисдикцията. Щяли сме да си произвеждаме партийнопослушни и удобни кадри - 'ми какво по-хубаво от това. Стига да научат за пет години, че има някакви си там членове, алинеи и параграфи и са готови кадрите. Какво по-хубаво от такава ковачница на кадри. Хем тъпи, хем удобни.

 56. 56 Профил на wkz55633864
  wkz55633864
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Щом Маямата с едно гимназиално образование бе "юрист" и омбудсман....
  —цитат от коментар 27 на chichka


  Завършила е висша школа за снайперисти в Москва. За какво и е визшу убразувание „юрист“- образувана си е в БСП?

 57. 57 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#56:"wkz55633864"][/quote]

  Сигурно стреля с малокалибрена п-тка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK