Тринайсет настойчиви изречения

"Не се извръщайте от истината", пише Нева Мичева до абитуриентите.

© Фейсбук

"Не се извръщайте от истината", пише Нева Мичева до абитуриентите."Дневник" публикува "12 писма до дванайсетокласниците" - проект, чрез който 12 послания ще бъдат отправени до абитуриентите от випуск 2020. Техни автори са писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Организаторите са инициаторите на "Отворено писмо 24.05.2019", което обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Всички автори на писмата до абитуриентите са избрани сред подписалите отвореното писмо миналата година. След Георги Господинов, Кирил Златков, Снежина Петрова, Мария Ландова, Манол Пейков, Стефан Иванов публикуваме Нева Мичева . Всички писма може да четете тук.


След 12 идва 13, а 13 има лоша слава - дотам, че го наричат "дяволска дузина". Мили абитуриенти, от 13-ия етаж на един блок в "Младост", където се помещават повечето ми дрехи, книги, спомени и опасения, искам да ви уверя, че числата са свързани с вашето щастие и нещастие толкова, колкото и буквите, стълбите или времето надвечер. След 12 за вас идва самостоятелният живот и той ще е такъв, какъвто си го направите, но и такъв, какъвто е бил за всички, винаги. Не забравяйте, че нищо човешко не ви е чуждо (от грешката до величието, от стадността до неповторимостта, от най-нелепата дребнавост до най-фантастичната щедрост) и нито се наказвайте сурово за провалите си, нито се отпускайте безучастно, когато всичко изглежда наред - това е моето първо настойчиво изречение за вас.

Славата на думата "съвет" е дори по-лоша от тази на числото 13, така че няма да назова с нея няколкото основни положения от моя следучилищен опит, които искам да споделя с вас. Ще ги формулирам просто като "изречения" и ще разчитам поне три-четири от тях да се промушат в паметта ви, да изчакат да нагазите в дълбокото, докато правите точно каквото сте си наумили, и при нужда да изскочат като сламки, за които да се хванете.
Та ето го и второто изречение. Ако имате възможност, не се захващайте с неща и хора, които не харесвате, а ако нямате възможност, постарайте се да направите така, че да имате. Срещала съм стотици възрастни - някои са щастливи в кожата си и на своето поприще, а други не са. Най-нещастни са онези, които са предпочели път в съгласие с общоприетото и практичното, а не с дълбоките си лични потребности. Когато бъркате от любов и убеденост, грешките се превръщат в градиво за личността ви, а когато бъркате в чужда роля, хабите времето и силите си безвъзвратно (трето изречение). Четвърто: щастието съществува и е постижимо - ако не сега, то в друг момент; ако не бързо, то бавно; ако не спонтанно, то чрез сериозна работа. В дълготрайната си, устойчива разновидност то не зависи от нито едно от типичните неща, които се представят за фактори или признаци на щастието: пари, власт, популярност, хубост, притежания. Моето наблюдение дотук (пето!), е, че "успели" са хората, които са съобразили как да извличат радост от живота и да я предават на другите.
Преди сума години, когато и аз - с облекчение и без да ходя на бал - завършвах гимназия, U2 тъкмо бяха изкарали песента Some Days Are Better Than Others. Шестото ми изречение за вас, скъпи младежи, е: някои дни са по-добри от другите. И преди да кажете, че това е очевидно, нека ви кажа на свой ред: ежедневието е изтъкано от очевидности и повечето от нас въобще не ги забелязват, с което се вкарват в какви ли не излишни безизходици. Очевидно е, че ако на другите им е зле, на теб няма как да ти е (съвсем) добре. Очевидно е, че когато не полагаш усилие за нещо или някого, най-вероятно ще го изгубиш. Очевидно е, че когато предпоставките остават едни и същи, нищо няма да се промени и в резултатите...
Не усядайте непътували е може би най-важното от всичко, което искам да ви кажа (седем). Дали ще идете да обиколите Австралия на стоп, или ще изчетете най-близката библиотека, или ще доброволствате в кучешки приют, или ще седнете на леглото и усилено ще се замислите над онова, което най ви плаши - ваша работа. Само гледайте (сега е моментът!) да натрупате някакъв брой преходи на тялото и душата, в чиито точки на пристигане да имате повече собствен опит и по-ясен контур. И като споменахме душата: с много малко изключения всички имат душа, а с нея - и глад за справедливост и за красота (осем). Разбира се, можете да се правите, че това е нещо петостепенно или от книжките, можете да не я храните и да не я пускате на воля, защото ще ви се смеят или ще ви обидят. Но най-добре недейте: залинялата душа е страшна болест, по-убийствена и заразна от всеки вирус, за който някога сте чували.
Смейте се "нагоре" и избухвайте подготвени - девето изречение за ваша употреба (повелителното наклонение е за да се чува по-добре, а иначе сами си решавате). Смехът е велико нещо, много човешко, силно сплотявашо, истински зареждащо. Освен когато не е - например в подигравката. Ако се чувствате по-силни, закриляйте. Ако допускате, че сте по-специални, озарете другите с дарбата си, споделете богатството си. Ако си мислите, че сте по-горе от някого, да му се присмивате е обикновено издевателство, не хумор. Няма да подценявам вашата интелигентност, като ви казвам, че да си насилник е едно от най-лесните и тъпи неща под небето. Смейте се "нагоре", рушете със смеха си безцеремонността и некомпетентността на овластените и на опасните. И вдигайте бунтове срещу кривите системи и злотворните своеволия, но го правете със знание и мяра. Хубавите неща не стават бързо. Преките пътища са илюзия.
Десет, бързам да добавя: не бъдете банални. Може би вече сте забелязали, че най-адската баналност вирее далеч от искрения личен избор; там, където най-трескаво се мъчим да сме или да не сме като другите. Я да видим: кой е пропушил по някаква дълбока и интересна своя си причина, а не защото приятелите му припалват, възрастните го увещават да не го прави или някой си на екрана или на улицата му се е сторил много cool с цигара в ръка? Да се пускаш по "течението" ("нормата", модата и цялото "ама те всички така правят"), ако по природа, темперамент, вкус или друго не те тегли натам, те заличава. И правенето напук заличава - да действаш не според своето желание, а според чуждото нежелание. Не ги играйте тези игри.
Всички са самотни, изплашени и объркани. Не постоянно, рядко много видимо. Но всички. Несъвършени, уязвими, смъртни. Не сте сами. Съчувствайте, разговаряйте, обяснявайте, слушайте. Когато не ви е добре, искайте помощ. Когато ви е добре, помагайте. Борете се да намалявате страданието. Това беше единайсет, а дванайсет е колкото негово следствие, толкова и предпоставка: светът е вашият дом, хората са вашето семейство и ако искате уют и убежище, трябва да полагате труд и грижа.

Говори с Нева
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Тринайсетото ми настойчиво изречение до вас, непознати мои приятели, иска малко встъпление. Ако се движите през живота със затворени очи, няма да заличите пейзажа, най-много да се изпопрепъвате в него. Същото важи и за пейзажа вътре във вас. Вие избирате дали и колко да разбирате къде сте и кои сте. Ако държите сетивата си наострени и съвестта си будна, ако се стараете да научавате, да вниквате, да развивате и да подреждате, по-фината ви настройка и по-отворените ви възприятия ще ви докарат доста повече тъги и несгоди, отколкото ако се капсулирате. Но те ще ви донесат и неизмеримо повече радост и споделени вълнения, ще ви направят неизмеримо по-мъдри и спокойни. Не се извръщайте от истината.


Нева Мичева превежда книги, пише за филми и води рубрика за читателски писма в Toest.bg. Фотографията ѝ е от "Напълно видими" на Аня Кооц - портрети на литературни преводачи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Весело

  Спокойно, дори до "1." няма да стигнат "милите абитуриенти"....
  Жалко за писането...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Мисля, че бъркаш. Има и "говедца", но има и много свестни младежи. Дали ще прочетат тези писма точно тук или някъде другаде, ако изобщо ги прочетат, няма значение.

  Точно си мислех, дали тези писма важат и за по-възрастните ... май да.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4548 Весело

  До коментар [#2] от "Ebeneezer Goode":

  Абитуриенти да четат "Дневник" или някоя друга медия?! Ти майтап ли си правиш?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#4] от "fma07648440":

  Не си даваш сметка ти колко много имаш нужда от наливане на акъл, щом не си разбрал смисъла, а вадиш изречението от контекста и го тълкуваш буквално. „Австралия на автостоп” символизира нещо далечно, трудно и авантюристично.

 6. 6 Профил на fma07648440
  fma07648440
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":

  Не е важно какво символизира в главата на автора, а че изниква като първа асоциация за "нещо далечно, трудно и авантюристично" у същия. Сигурно требваше да напише и за "напиване във Вегас" за да ви просветне в пенсионерските глави за какво става въпрос?

 7. 7 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 428 Весело

  Много добре ! Тук там се намират и нормални хора.

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Не усядай непътувал" много ми хареса, може би е най-актуално. Бих добавил - не "залепвай" десетилетия там, където временно си уседнал, защото животът е кратък, а промените и новите възможности - много и постоянни.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Форматирането е безумно.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Много добро +++

  Не за всеки.
  Exempt: бързият и опитен повтаряч дванадесетоклансник #1 hamiltonf?

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/05/30/4073284_trinaiset_nastoichivi_izrecheniia/?ref=home_NaiNovoto

  "Дневник" публикува "12 писма до дванайсетокласниците" - проект, чрез който 12 послания ще бъдат отправени до абитуриентите от випуск 2020. Техни автори са писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Организаторите са инициаторите на "Отворено писмо 24.05.2019", което обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни. Всички автори на писмата до абитуриентите са избрани сред подписалите отвореното писмо миналата година. След Георги Господинов, Кирил Златков, Снежина Петрова, Мария Ландова, Манол Пейков, Стефан Иванов публикуваме Нева Мичева . Всички писма може да четете тук.

  https://www.mediapool.bg/do-dvanaisetoklasnitsite-13-nastoichivi-izrecheniya-news307978.html

 12. 12 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  ".........8. всички имат душа, а с нея - и глад за справедливост и за красота. Разбира се, можете да се правите, че това е нещо петостепенно или от книжките, можете да не я храните и да не я пускате на воля, защото ще ви се смеят или ще ви обидят. Но най-добре недейте: залинялата душа е страшна болест, по-убийствена и заразна от всеки вирус, за който някога сте чували...."

  Не се плашете от това че ...."ще ви обиждат или ще ви се смеят"....!
  Тези които ви обиждат ще плачат, а вие ще се смеете последни.
  Душата (или Духът) е най-важното нещо свързано с човека!
  Душата - това е връзката с Бога!
  Който не е разбрал тази проста истина или пък не се опитва въобще да я разбере, като не си задава въпроси свързани с душата, няма да получи никакви отговори.
  Такива хора са пропилели живота си.
  Но както е писано в дебелите книги, докато е жив човек, колкото и грешен да е, може да се промени, дори съвсем на края.....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":Не е важно какво символизира в главата на автора, а че изниква като първа асоциация за "нещо далечно, трудно и авантюристично" у същия. Сигурно требваше да напише и за "напиване във Вегас" за да ви просветне в пенсионерските глави за какво става въпрос?
  —цитат от коментар 6 на fma07648440


  В нашите пенсионерски глави вопще трудно просветва каквото и да е, ама глей ташак - точно това ни просветна.

  Не се напъвай да ни делиш на възрастови групи, защото ще попаднеш на някой лош чичко, който ще те изяде с всичките ти букви и цифри барабар. Нямам предвид себе си. Аз съм от кротките.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#4] от "fma07648440":Не си даваш сметка ти колко много имаш нужда от наливане на акъл, щом не си разбрал смисъла, а вадиш изречението от контекста и го тълкуваш буквално. „Австралия на автостоп” символизира нещо далечно, трудно и авантюристично.
  —цитат от коментар 5 на Fiji


  „Австралия на автостоп” не символизира ли джойнт с една идея бело вътре ?
  А ”Волтрон” символизира джойнт с пет вида матриал вътре - така поне мисля!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK