Специализираният номер на прокуратурата (записки по една цветна снимка)

Премиерът Бойко Борисов и братята Атанас и Пламен Бобокови режат лента за откриването на залата в Русе през юли 2015г.

© Фейсбук профил на Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов и братята Атанас и Пламен Бобокови режат лента за откриването на залата в Русе през юли 2015г.Прокуратурата затвърждава с почти всяка своя акция такъв стил на публичното й представяне, че все по-малко значение има дори за какво е досъдебното производство. По-важно е да има "хляб и зрелища", които първо да внушат, че на разследваните със сигурност не им е чиста работата, без значение какво ще стане с обвиненията срещу тях пред независим безпристрастен съд. Ако разполагат само с това, с което размятат пред камерите, то провалът на процесите е гарантиран. Следват обезщетенията, но медийните присъди отдавна са раздадени - още докато се чакат мерките за задържане под стража.


Дават ли си сметка прокурорите за това?


Със сигурност са наясно - затова и не споменават имената на задържаните, когато съобщават за успехите си - напр. по последните разкрития за данъчни престъпления от незаконен внос и обработка на боклук. Оставят това на медиите. Не споменават имена дори когато свикват специална пресконференция, като тази в събота (30 май), за да информират, че са повдигнати обвинения, но без да посочат и обвиненията като текстове в Наказателния кодекс. С изключение на един единствен - член 321 от НК - участие в ОПГ (организирана престъпна група). Без да бъде посочен ръководителят на ОПГ-то.
Има защо прокурорите да избягват конкретиката на закона


Прокурорите начело с говорителя на главния прокурор, които застанаха пред медиите в събота (30 май), за да информират обществото за разкритията, подхвърляха сензации в ченгеджийски стил - такъв, който означава: медиите да довършат останалото. От жилището на обвиняемия А.Б. (бизнесмена Атанас Бобоков, собственик заедно с брат си Пламен на завода за акумулатори "Монбат корпорейт" и фирми за смазочни и автомобилни масла "Приста ойл" - бел. авт.) била иззета "цветна снимка, на гърба на която са изписани имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините", каза говорителката на главния прокурор Сийка Милева, като добави, че срещу имената са записани и "големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лв., 120 млн. лв., 300 млн. лв."...


Признавам си, че се заслушах, макар че познавам този метод за привличане на обществено внимание - в едно изречение са омесени остри думи като "известни личности...", "убити...", "сто милиона", "триста милиона"... Че и "цветна снимка", за която мнозина са се запитали какво ли има на нея, важно ли е, че е цветна и каква е въобще ролята на снимката в сюжета. (Архивите всъщност показват и цветни снимки на братята с премиера Бойко Борисов - като тази към текста, когато откриват спортната зала в Русе през лятото на 2015г., засега прокуратурата не съобщава дали те са влезнали в домашните албуми и с какви бележки...).


Но това не е всичко: Намерени са в жилището "автобиографии със снимки на длъжностни лица." (Дали пък не става дума за биографии... но има ли значение...) И най-сетне черешката на тортата, квинтесенцията на публичността, смисълът на "стила и метода" на специализираната прокуратура: "Намерена и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков."


И понеже сензационните съобщения, поднесени от говорителя на главния прокурор Сийка Милева са изглеждали явно недостатъчно убедителни, та час по-късно спецпрокуратурата пусна до медиите снимката на гърба на снимката, намерена у Бобоков описана по-горе. Конгениално, би казал Остап Бендер - всеки е свободен да тълкува както иска имената и сумите, които вижда.


И си мисли вероятно спецпрокуратурата, че ни казва нещо страхотно...(Колегата Иван Бакалов вече сравни, че съдържанието му вероятно е от книгите на Григол Лилов за най-богатите българи.)


А нищо не може да ни каже, защото нищо не произтича (по НК) от разпространените имена, суми, плюсове и минусчета от снимката, което да има връзка с разследването на престъпленията в бизнеса с отпадъци, нито от притежаването на "автобиографията" на неназования прокурор.


Прокуратурата просто обработва и напътства насядалите пред телевизорите хора, неизкушени в прокурорската комуникационна стратегия и тактика, да направят връзка между братя Бобокови и довчерашния хазартен монополист Васил Божков, чиито обвинения вече са 15 или 18, сред които дори за опити за изнасилвания и за убийства (Самият той преди няколко дни се пошегува в Туитър - "какви още обвинения ще получа"). Зрителите да направят връзки каквито си искат или подбутнати от определени издания. Не съдът, който няма как да я направи, ако е съд.


Сега става ли ясно защо на официална пресконференция тържествено наредените прокурорки и прокурори, изпълнители на спусканите добри стандарти на главния прокурор, не посочват конкретните обвинения на задържаните за престъпления при внос и обработка на отпадъци? Как да ги посочат, като не се вижда връзката с "доказателствата", които огласяват?


Връзката е друга: желанието на прокуратурата да омаскари двама бизнесмени (те имат реално производство и добре развит бизнес) по телевизора и да демонстрира, че недосегаеми няма.


Оттук нататък ще гледаме жълтини с претенция за сензационност, които тя нарича доказателства. Това прокурорско изобретение -


разпространяване през медиите на "доказателства", които нямат връзка с обвинението


е вече стил, който беше брутално демонстриран през януари т.г., когато ПРБ пусна подслушаните разговори на началника на Военно-въздушните сили ген. Стойков с президента Радев, без никаква връзка на огласените СРС-та с делото срещу генерала. СРС-тата трябваше просто да дискредитират президента, а обвинението...какво стана с обвинението и делото, ще попитате? То тъне в забрава, след като постигна целта си.


Същото ще стане и с разпространеното в събота сензационно "доказателство" по делото за боклука, конкретно за обвиняемия Бобоков. Което вече поставя въпроса:


каква е всъщност целта на прокуратурата, ръководена от Гешев? Да вкара в затвора Бобокови или да освободи терена на техния бизнес за друг?


"Ама кой Бобоков, онзи с акумулаторите и маслата ли" - чух в събота да пита шофьорът на междуградски автобус в Плевенско, докато слушаше радиото. И след като пътници потвърдиха, отвърна: "Ама Монбат акумулаторите са по-добри от гръцките и сръбските, гарантирам ви го, и маслата им са по-качествени." "И ги изнасят в седем държави " - добави пътник. И продължиха да се чудят в автобуса - ама вярно ли че "и тия ли ще се окажат мошеници", "ей, всички все бандити излязоха"...


Целта е постигната. Медийна присъда.


И далеч по-сигурна е печалната бъдеща съдба на бизнеса на Бобокови (преразпределяне) отколкото да бъдат осъдени чрез специализираните номера на прокуратурата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Прокуратурата трябва да е към изпълнителната, а не към съдебната власт. Това еадвокатът на държавата и функцията ѝ е да защитава държавния интерес.
  Само че в момента гешефтурата (а преди цацаратурата) защитаваха преимуществено корпоративни и частни интереси.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Целта е постигната. Медийна присъда."
  Телевизорът ни натресе и Винету. Електоратът се храни само с информация от масовите медии, а там може да се види само възхвала на вожда и упоритата му борба с лошите олигарси в името на нашето добруване. Как да не го избереш този Батман! Че даже и говори на махленски език, напълно разбираемо за масовият тулуп.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Весело

  Тук "дишат" прокуратура, лоша. :)
  А обяснението е просто. Списъкът на Бобокови се отнася къ; 2004-5 година. Тогава у нас данъкът е още прогресивен, плоският се въвежда през 2008г. Та пестили са от прогресивен данък нашите велики перестройчици. :)

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Баце ви пак се напъва, но всуе...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Весело

  Автобиографиите собственоръчно ли са писани, или по европейски образец?
  Мааму стара, т'ва едноотвърстните и на чайника на Ръсел ще повярват.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Тази говорителка на прокуратурата Сийка същата с пръскачките ли е? Която внушаваше, че ще стане страшно, ако ги докопат хакерите? Или е друга калинка?

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Ако някой е пестил от данъци, къде бяха НАП и Горанов толкова години? На мен ми е странно, как НАП не забелязвал в навалицата десетки и стотици милиони, а пък са много стриктни за 2 стотинки лихва?!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  Ами да, Петя, намерена е и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков! Защо не ни отговориш на резонния въпрос „Какво прави тази автобиография със снимка на магистрат в Бобокови“? За какво им е? За какво ще им послужи? Събират колекция от СиВи-та на магистрати? Ще го назначат на работа? Ще се консултират с него? Или много мразят Божков, та ще му „бутнат“ нещо – я пари, я информация – белким добре го начука на техния „душманин“? Или пък са големи дружки на Божков и са решили да повлияят на въпросния прокурор с блага сума? Кажи, Петя, избери си някаква хипотеза! И не ни занимавай, ако обичаш, с мненията на пътниците в автобуса Плевен-София! Нито са информирани, нито са меродавни, а и кой ще ни каже дали са наистина такива, каквито ни пишеш, освен ти самата! А за списъка не бери грижа, ще се разбере за какво е правен и кои хора са вътре, само че тогава воят ще бъде оглушителен! Нещо да питаш?

 13. 13 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 972 Неутрално

  и мене ме напуши смях кат опрочетох цветна снимка.Ми то други вече има ли.Черно-белите снимки са огромна рядкост.Май тази организация е останала на ниво 1970 година.Нищо ново ненаучили нищо старо не забравили.

 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Добре, че г. Владимирова не е Главен прокурор. С това развинтено въображение и пълна убеденост в разкриването на пъклените замисли на жертвите си, щеше да я докара до нови лагери.
  Това обаче не е журналистика. Може би е добро есе в ранноседесарски, войнствено-романтичен стил "времето е наше". И истината е наша. И всичко.
  Симпатично, но овехтяло.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#10] от "petrapetra":

  "Тази говорителка на прокуратурата Сийка същата с пръскачките ли е?"

  Не е. Сийка Милева е подобрена версия на Евгения Станкова, компютърната пръскачка на обидените прокурори, правещи силата на мафията.
  Сийка е персонална, аналогова (да не се бъгва от кибера Явор Колев) бръсначка на Каскета. Я, как лъщи повърхността на "инструмента на Господ" под каскета!

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#13] от "dolna4erti4ka":

  "и мене ме напуши смях кат опрочетох цветна снимка.Ми то други вече има ли."

  Има, има, в инструментариума на Господ всичко има - рентгенови снимки, холографски изображения, ксерокопия (където копието е по-добро от оригинала). Дори и да няма, Господ ще подшушне на Каскета какво доказателство да създаде … в угода на болни мозъци.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#12] от "Santos":

  "Ами да, Петя, намерена е и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков! "
  Срещу Божков има три дела и пет (на)блеещи прокурора. За КОЙ идиот иде реч?

  "Защо не ни отговориш на резонния въпрос „Какво прави тази автобиография със снимка на магистрат в Бобокови“? "
  Свалили са някаква автобиография от "електронното правителство" (хакнато от кой ли не) и то преди някой да е станал прокурор за да я въведат за образец при постъпване на работа в Монбат. Разработват се батерии, които ще са елемент от националната сигурност в едно с още непроизведените осем фърчила.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Любопитно

  До коментар [#3] от "plebs":

  Каква е връзката на тази снимка с обвиненията? Благодаря за отговора!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Весело

  До коментар [#10] от "petrapetra":

  Друга калинка е. Онази с хакнатите пръскачки бе май Емилия! В гешеФтурата калинки да искаш! 🤣😂

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Весело

  До коментар [#14] от "Schopenberg":

  Няма как Петя Владимирова да е главен прокурор! Тя не носи каскет! 😂🤣

 23. 23 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1372 Весело

  До коментар [#12] от "Santos":"Ами да, Петя, намерена е и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков! "Срещу Божков има три дела и пет (на)блеещи прокурора. За КОЙ идиот иде реч?"Защо не ни отговориш на резонния въпрос „Какво прави тази автобиография със снимка на магистрат в Бобокови“? "Свалили са някаква автобиография от "електронното правителство" (хакнато от кой ли не) и то преди някой да е станал прокурор за да я въведат за образец при постъпване на работа в Монбат. Разработват се батерии, които ще са елемент от националната сигурност в едно с още непроизведените осем фърчила.
  —цитат от коментар 19 на wanderer


  Бухахахахахахахаххаххахахахахахахахахахахаа… „Свалили са някаква автобиография от "електронното правителство" (хакнато от кой ли не) и то преди някой да е станал прокурор за да я въведат за образец при постъпване на работа в Монбат“! Бухахахахахахахахахахаха… „образец при постъпване на работа в Монбат“! БУХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААААА…

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Неутрално

  До коментар [#23] от "Santos":

  Ей тия са част от съдебните дела срещу Божков:
  адм. дело № 2038/2020г. на Административен съд – София град.
  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/4cb424aa19e209d0c225852e0036bd09?OpenDocument

  адм. дело № 2031/2020 г. по описа на Административен съд София – град.
  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/dedc3127d160e351c22585290030ca6f?OpenDocument

  Блеещите прокурори са неизвестни за да им сваля "бибилиографиите"

  Но мога да дам автобиографията на Илиана Стойкова, прокурор по това дело:
  http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/5b08dbbe840f7526c22585690032916f?OpenDocument

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Казах ви -- гледайте грузинския филм "Покаяние". Същото като действителността, но по-артистично поднесено.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#10] от "petrapetra":

  Друга девойка е. Евгения Станкова се казва прокурорката с пръскачките и Гешев я награди преди 2 дни за добрата ѝ работа. Сийка е в близки (колко близки, те си знаят) отношения с Гошо Хубавеца, шефа на митниците.

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  И продължиха да се чудят в автобуса - ама вярно ли че "и тия ли ще се окажат мошеници", "ей, всички все бандити излязоха"...

  А какъв правилен произход имат. Комунистически. Хич Ангел Бобоков 20 години е коли и бесил в Русе, като окръжен секретар на БКП.
  Думите висша комунистическа номенклатура нищо ли не говорят.
  Завод Монбат. От принцовете монбатен, демек Уиндзор, бивши Батемберг. Аристокрация отсекъде.
  На практика пирговски селски негодници от любимата за издигане на ръководни комунистически постове порода.Същата като от Правец и навсякъде другаде.

 28. 28 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":Каква е връзката на тази снимка с обвиненията? Благодаря за отговора!
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  За връзка трябват поне две клетки, а тези са едноклетъчни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един вампир броди из Европа":

  Кой Станишев ли се е покаял за баща си, или Бокова, или Пирински. Или може би Бобокови за чичо си.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#25] от "Един вампир броди из Европа":Кой Станишев ли се е покаял за баща си, или Бокова, или Пирински. Или може би Бобокови за чичо си.
  —цитат от коментар 29 на blondofil


  Ма тва кога съм го казвал? Просто се сетих за определени сценки от филма. Като тази, в която един каскет беше подбрал цял камион с хора със същата фамилия. В реалния живот се е случвало на мои близки по времето на героите, които споменаваш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Една година лагер и затвор, задето имал същите три имена като този, когото търсели. Единият бил 20-годишен бияч в полицията, другият -- 50-годишен чиновник в Пенсионното отделение. Първо го осъдили на смърт, а годината му дали, за да не си въобразява много-много. Защото Партията е права, когато съгреши дори.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#23] от "Santos":

  Ето ти автобиография на следовател Пламена Иванова, снимки, дипломи, "награжденията" от ОПГ прокуратура:
  https://www.parliament.bg/pub/cW/20170616025021Предложение Апостолова ДПС.PDF

  Ако се разтърся, ще намеря и ръчно написана автобиография като тази:
  https://dulovo.bg/sites/default/files/attachments/dincher_zifula_zakir.pdf
  Дай само две имена, по-добре трите имена за не губя време в глупости.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#12] от "Santos":

  Ами да, Петя, намерена е и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело срещу Васил Божков!.....
  —цитат от коментар 12 на Santos


  Извинете - ама наистина ли е намерена? Че то в прокуратурата имат автобиографиите и снимките на всички прокурори.

  А и да е намерена - кой я е изнесъл от прокуратурата? Едва ли наблюдаващият прокурор сам е предоставил на Бобокови.

  Между другото така словоохотливата прокуратура защо не казва нищо за ритона от колекцията на Божков? Директорката на НИМ заяви, че всичко, кото е донесено си е на място. А което не е?

 35. 35 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 851 Неутрално

  браво на петя – щом червените тролове на бай Х крякат, значи е улучила десятката!

 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#14] от "Schopenberg":

  И според мен анализът на Петя Владимирова леко издиша. Целта на прокуратурата не е да постигне медийна присъда над Бобокови.

  Целта е по-елементарна - прокуратурата ни забавлява докато мълчи гузно за продадените в чужбина експонати, които тя иззе от колекцията на Божков.

  Засега това е безспорно за един ритон - най-ценния. Но той едва ли е единствен.

 37. 37 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#12] от "Santos":

  ся, позабави малко, вземи салфетка, позабърши пяната около устата и после опитай да изкоментираш нещо по-различно от мозъчна флатуленция... :) :)

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#18] от "Santos":

  "че 66 тома материали по делото с боклука има вече предоставени на съда"

  Ти кажи в кой том са цветната снимка и въпросната автобиография! Или представляват отделни томове … като останалите от по една страница както бяха "том-ирани" страниците от тефтеря на Филип Златанов? Че 66 ми идват множко, а не съм оня с емблематичното число 666.

 39. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#35] от "асен георгиев":

  Що да сме недоволни червените тролове, я какви топли думи са наредени за другарите фабриканти Бобокови. Верни ученици и продължители и въртители на парите на висшата партийна аристокрация.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  До коментар [#27] от "blondofil":

  "Думите висша комунистическа номенклатура нищо ли не говорят."

  Говорят, говорят, освен Бокови, Станишеви, Бобокови, газетата непрекъснато ни напомня Дайнови (Евгений Александров Дайнов), Кръстеви (Иван Кръстев), Левчеви (Владимир Любомиров Левчев). А има и действащи - http://komunistite.blog.bg/politika/2014/07/18/decata-na-komunistite.1281903
  Това какво общо има с доказателството на прокуратурата - цветната снимка с "автографи на гърба"?

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  До коментар [#18] от "Santos":"че 66 тома материали по делото с боклука има вече предоставени на съда"....
  —цитат от коментар 38 на wanderer


  Те томовете повече от боклука!

  Сериозно - нека обясним на колегата "Santos", че тези 66 тома са предоставени не за да гледа съдът делото по същество, а за да реши дали да подтвърди или отхвърли исканите от прокуратурата мерки за неотклонение. На този етап те само доказват, че прокуратурата е работила и има намерение да продължи да работи по повдигнатите обвинения. Затова се казва, че томовете са "предоставени". Което е нещо различно от тогава, когато прокуратурата бъде готова с обвинителния акт. Тогава томовете заедно с него ще бъдат "внесени" и делото ще се гледа по същество. Ама дотогава ще мине мнооого време.

  Все още няма внесени обвинителни актове и започнали дела срещу младежите от "ТАД груп", срещу Николай Малинов, срещу Нено Димов.

  Внесен беше обвинителният акт срещу Арабаджиеви. Ама бързо беше изнесен - съдът прекрати съдебното производство поради нарушения в предявяването на обвиненията, върна го на прокуратурата и постанови освобождаване на обвиняемите от ареста.

  Та и тук сагата ще бъде дълга. И с неясен край.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 18:"Santos"...:А въпросната „г. Владимирова“ защо не се осведоми, че 66 тома материали по делото с боклука има вече предоставени на съда - https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/66-toma-materiali-po-deloto-s-bokluka/ - и там има неща къде-къде по-съществени, а и обвинителни от списък на гърба на снимка? Или си пишем, колкото да не заспим, че и пенцийката да допълним? М?..."

  И какви томове за боклука има? Че законът не позволява вноса му, но с разрешение на МОСВ всичко е възможно ! И какво доказателство бе снимката, че нещо не разбрахме? Радост Гешев да не е Авакум Захов?

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До 39:"blondofil"...:Що да сме недоволни червените тролове, я какви топли думи са наредени за другарите фабриканти Бобокови. Верни ученици и продължители и въртители на парите на висшата партийна аристокрация..."

  Е, и като са фабриканти, да не са пандизчии за гепене на автомобили?
  Жалко че похарчиха пак десетки хиляди за филма с покана за инвестиране в България! Само ЛУД би дошъл да инвестира тук!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  До коментар [#18] от "Santos":


  До коментар [#14] от "Schopenberg":А въпросната „г. Владимирова“ защо не се осведоми, че 66 тома материали по делото с боклука има вече предоставени на съда - https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/66-toma-materiali-po-deloto-s-bokluka/ - и там има неща къде-къде по-съществени, а и обвинителни от списък на гърба на снимка? Или си пишем, колкото да не заспим, че и пенцийката да допълним? М?
  —цитат от коментар 18 на Santos


  Само дето аз не разбирам защо гешефтурата ни занимава със снимки, а не сподели в какво точно обвинява тези братя?
  Проверих в НК и не открих член, инкриминиращ писането по гърба на цветни снимки, както и притежаването на биографии на магистрати...
  Обаче на друго място открих един член, който изисква баш прокурора да бъде разкаран, когато с действията си позори съдебната система...

 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1640 Весело

  До коментар [#44] от "beastie":

  Да окошарят Лилов, веднага!

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Другарите от ДС бавят, но не забравят. Сега си имат и Гешев. Силата е в тях с назначените политици и магистрати.
  Изританите старци от Г-13 си търсят порциите.
  Ченгета-технократи 1:0

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Петя Владимирова пак е хванала важен проблем - прокуратурата все повече се изявява като източник на жълти новини, а не като институция, част от съдебната система.
  И без това кредитът на доверие към нея не е особено висок. Ако продължават по този път, скоро "прокуратурата заяви" ще стане синоним на "в ПИК писаха", т.е. любопитно, но не толкова достоверно, колкото сериозни източници като БгМама или съседката от 6ти етаж.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 51. 51 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето едно предположение (хипотеза) защо намерили автобиография на прокурор - може да е искал да се сроди с братята. Така де, и прокуро-човек, иска да уреди имотното си състояние чрез брак. Но не са му дали ръката на момата/момъка и затова удря братята.
  Още хипотези - може да е искал да им стане съдружник - да купи акции на ниска цена, разбира се. Може да е искал да купи евтино акумулатор - в смисъл праща СВ, за да се види, че е беден съдебен служител. Знаете ли още колко хипотези мога да измисля - и всички ще са минимум толкова вероятни колкото внушенията на прокуратурата.

 52. 52 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А ОНЯ списък - е предложението на прокурора за поканените на сватбата - вече ще е "роднина - милионер" :-)

 53. 53 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#49:"beastie"][/quote]

  Искап да кажеш: изкусителка. А и Влади отзад, браво.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 54. 54 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Ако уважаемата авторка прочете първи том на книгата "Най-богатите българи" на Григор Лилов ще знае от къде е преписан списъка.....
  Ама Главатаря на прокурорите нали пусна новата дъвка за мисирки.... дъвкат, дъвкат....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 55. 55 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 652 Весело

  Хммм ... добре си написала статията уважаема Петя, но ако позволиш бих допълнил някои неща за супер професионализма и проницателността на прокуратурата.
  Само по нищо не доказващите записки на гърба на една цветна снимка, прокуратурата е способна да изгради и повдигне не едно а няклко обвинения едва ли не, на собсрвеника на въпросната снимка, но ....
  Една кореспонденция чрез СМС и, нищо не означава за тази прокуратура, защото не иска да си го причинява, независимо от това, че всеки един независим експерт може да провери мобилния телефон на Божков, както и да изиска съответните протоколи от мобилния оператор. Тези протоколи (и не само), който имат силата на неоспорими доказателства ще докарат, много силно главоболие, на доста от другарчетата на Васко. Е....е то и самият Божков може да си извади разбепечатки от телефона (и не само) и тогава.... това ще стане утре, както обещава той.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 56. 56 Профил на ndz08521531
  ndz08521531
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Както и да е, отлична новина за град Враца! Бобокови искаха да строят цех за топене на олово на границата с природния парк и в рамките на града. Ще ни се размине дано.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Това само показва, че ние не сме никаква държава, а този народ си заслужава всичко, което му се случва.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Бившият втoри в ДПC Ocмaн Oктaй кaзa зa бТВ, чe знae зa cпиcък кaтo тoзи нa Бoбoкoви, кoйтo изнece днec прoкурaтурaтa, нo c 220 души. Cпoрeд нeгo имeннo тe oбcлужвaли пoлитичecкия eлит.
  „Тoвa e cпиcъкът нa гoлeмитe длъжници. Oт тия 220 ca ocтaнaли 70 aктуaлни, кoитo ca ce дoкoпaли дo пaри и c кoитo брaтя Бoбoкoви ca имaли зaдължeниeтo дa кoмуникирaт c тях. Зaтoвa ги имa и тия плюcoвe, чe ca ce cрeщaли c тях пo oпрeдeлeни зaдaчи. Някъдe нa някoй e трябвaлo дa кaжaт, чe ca ce cрeщнaли c тия хoрa и ca изпълнили зaдaчитe cи c тях“, кoмeнтирa Ocмaн Oктaй.
  Цифритe cрeщу имeтo oбoзнaчaвaт рaзмeрa нa крeдитa, пoлучeн във врeмeнaтa нa прeхoдa, твърди Ocмaн Oктaй.
  Зaщo брaтя Бoбoкoви пaзят тoзи cпиcък?
  Зaщoтo тe ca в пeрифeриятa и нe привличaхa внимaниe, cмятa Oктaй.
  Aнaлизaтoрът твърди, чe ocвeн cпиcък нa бизнecмeни в други ceйфoвe имa и cпиcъци нa пoлитици и мaгиcтрaти."

 59. 59 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Герберски цирк. Лошо е обаче, че стана ежедневие. Вместо да си говорим за икономически успехи, подобряване на благосъстоянието на българите, развиване на качествена инфраструктура ние ставаме едни постоянни зрители. както вече писах снимката показва цветното невежество на грабителите на съвременна България и как цветно я съсипват.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#55] от "робин от Крузо":

  .... Е....е то и самият Божков може да си извади разбепечатки от телефона (и не само) и тогава.... това ще стане утре, както обещава той......
  —цитат от коментар 55 на робин от Крузо


  Градската мълва говори различни неща за това, което ще покаже.

  Едни казват, че ще пусне видео със себе си в ръце с онзи иззет ритон, който никой не можа цяла седмица да покаже, че си е на мястото в НИМ. Купил го още когато му го предложили и чак след това обявил каквото обяви. Заложил на сигурно и изчакал една седмица да види какво ще измислят.

  Други казват, че ще покаже този път нещо по-пикантно - нещо, случвало се на 2-рия етаж на Министерство на финансите. Даже споменават и "девойката" сред действащите лица.

  Трети пък предполагат, че ще бъде нещо за срещите му с Vladi. И за нещо "сдал-приел".

  Не се знае - градската мълва говори какво ли не. Може никой да не се окаже прав. А може прави да се окажат и всички.

 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Целта е постигната. Медийна присъда."

  Тук мирише на елементарна черна завист. Фабриката за пасквили на "Дневник" от години прави миризливи напъни да наложи така желаната медийна присъда на някой хора в държавата, но от усилията й не остава нищо повече от характерния аромат..
  Сега радостта Гешев с един списък постигнал целта си. Тоест, попаднал в десятката!
  Как да не виеш от завист?!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Прокуратурата трябва да е към изпълнителната, а не към съдебната власт. Това еадвокатът на държавата и функцията ѝ е да защитава държавния интерес.Само че в момента гешефтурата (а преди цацаратурата) защитаваха преимуществено корпоративни и частни интереси.
  —цитат от коментар 1 на Депутат 241


  И да се избират както избираме общинските съветници. А също и кварталния/районния полицейски началник трябва да е избираема длъжност.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Aniram K
  Aniram K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "blondofil":

  Ангел Димитров Бобоков - партиен функционер.
  Как е род на Атанас Стоилов Бобоков и Пламен Стоилов Бобоков - баща им е Стоил Атанасов Бобоков
  Има много фамилии Бобокови в Русенско ...
  И каква е връзката с Монтана ?!

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2689 Неутрално


  Атанас Бобоков е заявил пред съда, че имената и сумите ги е писал той и ги е взел от книгата "Най-богатите българи".

  Прокуратурата щяла да разпита лицата от списъка като свидетели!?!?

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/atanas-bobokov-za-spisaka-imenata-i-sumite-sam-gi-vzel-ot-knigata-naj-bogatite-balgari.html


 68. 68 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":
  —цитат от коментар 41 на Един препатил


  Те младежите от ТАД груп са под гаранция на свобода. Ма няма да е задълго.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 69. 69 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Ако уважаемата авторка прочете първи том на книгата "Най-богатите българи" на Григор Лилов ще знае от къде е преписан списъка..... Ама Главатаря на прокурорите нали пусна новата дъвка за мисирки.... дъвкат, дъвкат....
  —цитат от коментар 54 на chichka


  Не е точно така и Лилов сам го казва:
  https://bit.ly/36Ouo8C

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 70. 70 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Лилов:
  "Grigor Lilov Г-н Кабакчиев, в този списък има имена, (чието състояние не съм оценявал. Например Зографски, който иначе съм сочил в моя публикация като червен милионер и т.н. Това са раздадените навремето пари!"

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 71. 71 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#27] от "blondofil":Ангел Димитров Бобоков - партиен функционер.Как е род на Атанас Стоилов Бобоков и Пламен Стоилов Бобоков - баща им е Стоил Атанасов Бобоков Има много фамилии Бобокови в Русенско ...И каква е връзката с Монтана ?!
  —цитат от коментар 66 на Aniram K


  В Русенско не знам. В Пиргово е една.

 72. 72 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До 39:"blondofil"...:Що да сме недоволни червените тролове, я какви топли думи са наредени за другарите фабриканти Бобокови. Верни ученици и продължители и въртители на парите на висшата партийна аристокрация..."Е, и като са фабриканти, да не са пандизчии за гепене на автомобили?Жалко че похарчиха пак десетки хиляди за филма с покана за инвестиране в България! Само ЛУД би дошъл да инвестира тук!
  —цитат от коментар 43 на historama


  Е щом са гепили фабрики а не автомобили, значи всичко е в унисон с учнията на марксизма ленинизма.Полага им се. Чучо им нали затуй е излязал в гората на 8-ми срещ девети септември, да го споменава родата с добро за революционната решителност.

 73. 73 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#66] от "Aniram K":

  Братовчеди са от село Пиргово.

 74. 74 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#27] от "blondofil":Ангел Димитров Бобоков - партиен функционер.
  —цитат от коментар 66 на Aniram K

  Що за неуважение?! Да наречеш първият секретар на окръжния комитет на БКП прост партиен функционер. Като че ли партиен секретар на цех за налъми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK