След Ковид-19 - човещина или мафиотски капитализъм

За скулптурата на Свети Вацлав от Давид Черни се смята, че иронизира Вацлав Клаус, но авторът така и не потвърждава това.

© Дойче веле

За скулптурата на Свети Вацлав от Давид Черни се смята, че иронизира Вацлав Клаус, но авторът така и не потвърждава това.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Видимо е, че две тенденции се борят да доминират света след Ковид-19. Едната иска връщането на "света преди", но в още по-зловещ вариант: продължаващо отслабване на гражданското обещство, засилване на авторитарните управления, продължаваща доминация на изискванията на пазара над изискванията на демокрацията, както и окопаване в мрачния свят на въглищата и петрола. Това, между другото, е в момента доминиращата тенденция в България.


Втората тенденция личи в неочаквано енергичната заявка на ЕС за "зелено възстановяване". Тази тенденция, ако бъде удържана, вкоренена и пренесена на нивото на националните държави, би могла да доведе до това "новото нормално" да е по-човеколюбиво, по-чисто, по-малко злобно и егоистично от предходното "нормално".
Задачите на единия и на другия Вацлав


Често подценяваме източноевропейския принос към общоевропейското мислене, но спорът между гореописаните две тенденции вече е провеждан веднъж. Това се случва в Чехия в началото на 90-те години, още в този спор основните сблъскващи се визии за бъдещето са ясно очертани.


Става дума, разбира се, за дългия спор между Вацлав Хавел, президент на Чехия, и неговия министър-председател Вацлав Клаус (впоследствие два мандата президент на страната). Първият Вацлав си беше поставил задачата след края на комунизма да възстанови цивилизования начин на живот не само в родината си, но в цяла Европа - Източна и Западна. Вторият Клаус имаше задачата да рестартира чешката икономика в съкратени срокове без прекалено да се вълнува от цената. За Хавел най-важни бяха отношенията между хората, за Клаус - управлението с твърда ръка на икономическите процеси.


Хавел пише: "Привърженик съм на децентрализацията на властта. Подкрепям постепенното изграждане на пространства за развитието на разнообразно гражданско общество, в което централната власт ще прави само онези неща, които никой друг не може да свърши".


За Клаус обаче всичко, което не е пазар и централна власт, е комунистически саботаж: "Намираме се на кръстопът, където избираме съдържанието на нашето общество... дали ще създадем нов вид колективизъм, наричан гражданско общество, в което мрежи от "очовечаващи", благо-творящи, морало-градящи и на практика задължителни институции, наричани местно самоуправление, професионална саморегулация, публични институции, неправителствени организации, всякакви съвети, комитети и комисии ще успеят да се вклинят между гражданина и държавата".


Според Хавел, в едно добро общество хората влизат в най-различни и солидарни отношения помежду си. За Клаус гражданите трябва да имат само една връзка: с държавата, опосредствана от партиите; и минимални връзки помежду си.


Хищници и хипари


Във визията на Хавел човечно отнасящите помежду си граждани, освободени от излишна принуда, разбират своята принадлежност и отговорност към природната среда: "Политиците, събрани на международни форуми, могат да повторят хиляда пъти, че основата на новия световен ред трябва да е всеобщото уважение към човешките права, но това не може да значи нищо, докато този императив не произлиза от уважение към чудото на битието, чудото на вселената, чудото на природата, чудото на нашето собствено съществуване... (от) пълното разбиране, че сме закотвени на Земята и във вселената, разбирането, че не сме тук сами, нито пък съществуваме само заради нас самите, а че сме неотделима част от по-висши, тайнствени образувания, против които не се препоръчва да богохулстваме".


За Клаус човешките дела трябва да са подчинени на изискванията на икономиката, налагани императивно от силна централна власт. Той отхвърля идеята за съобразяване с природата със същото презрение, с което отхвърля гражданското общество. Както и следва да се очаква от подобни мисловни конструкции, в крайна сметка политиката на Клаус поражда тежко корумпирана и хищна стопанско-политическа среда, която Хавел е принуден да окачестви като "мафиотски капитализъм".


Клаус предлага едно "твърдо" общество на принуда и си представя човека като инструмент на икономиката. Хавел предлага една блага, почти хипарска република, в която подчинението е заменено с доброволно сътрудничество между хората, а всички те вкупом пазят природата като част от усилието да запазят себе си като хора - като трансцендентни създания.


Дълго време вървяхме по пътя на Клаус - и знаем много добре къде води той. Време е да изберем да заживеем в Хавелската Република. Натам сочат, макар все още плахо, заявките на ЕС от последните седмици. Дано и Комисията, и Европарламентът този път се оправят с мисловната част на заданието по-добре, отколкото преди 25-30 години, когато изобщо не чуха спора между двамата Вацлавци. А той беше - и е - спор за бъдещето на Европа и на всеки неин обитател.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Ние имаме традиции в такива ситуации, а именно, ще вземем НАЙ$ЛОШОТО от всички възможни варианти. СОРИ.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Слабо Дайнов. А и проповедниците на зелената енергия също са диктатори. В умален вид. И в стил, който не е с нас - е против нас.

 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Ооооо бинго... Вацлав Хавел и Клаус са класическият пример... за един истински антикомунизъм в лицето на Клаус, и за подмяната на болшевишкият със либерасткият комунизъм в лицето на Хавел.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Няма да се изпълни целта, под която би се подписал всеки разумен човек – чист въздух, чиста вода и чиста почва.

  Няма да се изпълни, защото няма такава поставена цел! Заявената задача е намаляване с 50 % на емисиите на СО2 за 10 години. Въглеродният диоксид (СО2) няма нищо общо с азотните, серните и др. съединения, които наистина ни тровят и замърсяват средата. Няма общо и с фините прахови частици, за нивата на които всички сме притеснени. СО2 е част от дихателната смес, която издишаме – ако спрем да го правим (модерният термин е да станем климатично неутрални), значи сме умрели. ...
  Бонбончето в климатичния план се нарича фонд от 260 милиарда евро ( 1/4 от целия бюджет на ЕС), с който европейските икономики да се нагодят по-лесно към генералната линия на партията. Това вече е реализираната мечта на всеки висш комунистически функционер – да си измислиш политическа фикция и да накараш хората да се нагаждат към нея като им казват, че ще им плащат “на всекиму според потребностите” ( с техните си пари ще им плащат). ..."
  http://bulgarianconservatives.eu/zdrav-zelen/

 5. 5 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Намираме се на кръстопът, където избираме съдържанието на нашето общество... дали ще създадем нов вид колективизъм, наричан гражданско общество, в което мрежи от "очовечаващи", благо-творящи, морало-градящи и на практика задължителни институции, наричани местно самоуправление, професионална саморегулация, публични институции, неправителствени организации, всякакви съвети, комитети и комисии ще успеят да се вклинят между гражданина и държавата".

  А, именно за това става въпрос. Разни НПО-та и други подобни организации, финансирани от Сорос и от други глобалисти, напрактика са завзели управлението на държавата. Те доминират общественият дебат, дори техните мнения да представляват изключително малка част от обществото. Например, когато се приема някакъв нов закон, когато се правят някакви реформи в съдебната система, или когато се объждат нови учебни програми в училищата, на обществените обсъждания присъстват само соросоидните организации. Те се преставят там като представите на т.нар. "гражданско общество". Те определят какво ще учат децата ни в училище, какви закони трябва да приемаме или как да направим съдебната си реформа. А после платените им медии им пригласят и обясняват как е взето най-хубавото и демократично решение и всеки който не е съгласен, е я комунист, я рубладжия, я някакъв откачен фашист.

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3222 Весело

  Синия шаман - хипар по душа !

  И ние мечтаем за република където джойнтът и пейотето са безплатни !!!

 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Няма връзка между тезата в заглавието и предложените разсъждения за динамиката на връзката между гражданско общество и държава, икономическа мотивация на индивида и хуманизъм. Този автор, а и другите от Дойче Веле общо взето винаги пишат така - кратко и неясно.

 8. 8 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  НПО-тата са основният инстумент на Сорос и глобалистките сили за контрол над суверенните държави, за да се гарантира че всички държави ще вървят по пътя на либерастията, дори и ако стане някоя грешка и за лидер на някоя държава бъде избран човек, който не е марионетка на Сорос. Представете си някой лидер, който не подкрепя либерастката и глобалистката програма, да речем Ердоган, Тръмп, Путин, Орбан, правителството на Полша, Болсонаро, или който и да е друг консервативен и не-соросоиден лидер. Този лидер решава да приеме някакъв не-либерален закон, да речем закон който забранява пропагандата на ЛГБТ. Какво се случва тогава? Всички соросоидни НПО-та започват да вдигат врява до небето колко варварско, недемократично и средновековно е това. Но не само. Те мобилизират своите служители-наемници, да протестират срещу законното правителство, да вандалстват и да трошат, да тролят по интернет. В последствие, контролираните отново от Сорос и глобалистите медии, започват да им пригласят и денонощно да отразяват как "демократичният прогресивен народ" и "гражданското общество" се борят срещу "диктатора", който трябвало да бъде свален от власт, за да се възцарила истинската либерална демокрация.

 9. 9 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Едиственият начин да имаме истинска демокрация е тотална забрана на НПО-та с чуждестранно финансиране да съществуват в страната.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#5] от "ygo11542256":

  Този път май няма да имаме лукса да избираме.....
  Мотивацията на времето този път е твърде анти демократична.....
  За истинското и име не знам......но я наричат Covid 19.....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Реално ЕС не е достатъчно голям играч, за да определя правилата в световен мащаб. Наистина има някаква останала историческа роля, но се видя дори и при тази криза, ЕС е доста назад във времето. Дори маски не можа да си произведе... Реално в критичната ситуация Германия успя да изплува, Швейцария/ която не е член/ се справи за отрицателно време, може би по втория начин с пари и власт, а останалите бяха близо до въвеждането на военно положение, за да се справят горе-долу. Така че какво ще реши Европа е буквално без значение, за това как ще се развива света от тук нататък. Поне според мен, алчността и бруталното забогатяване с цената на всичко ще надделеят. Така сме устроени.....

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 306 Весело

  Хипарска република...?!
  Имало е доста такива преди около половшн век. От и след тях не остана нищо запомнящо се.
  Любопитният може са иде и види "Християния" в Копенхаген/Дания- нея още я има (ツ)

 13. 13 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Едиственият начин да имаме истинска демокрация е тотална забрана на НПО-та с чуждестранно финансиране да съществуват в страната.
  —цитат от коментар 9 на ygo11542256


  НПО-тата са основата на гражданското общество, имахме вече опит с друго общество в което те бяха забранение. Тогава системата фалира, втори опит ли искате да направите ?

 14. 14 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ха-ха-ха. Класически пример за създаване на фалшива дилема и громене на противниците на правилната линия. По същия начин кремълската пропаганда казва - или подкрепяте Путин, или сте "фашист"!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 15. 15 Профил на Solomon Goibali
  Solomon Goibali
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Намордник.

  Мислех си, че имам орган полов,но ме убедиха,че съм третополов.
 16. 16 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Синия шаман - хипар по душа !И ние мечтаем за република където джойнтът и пейотето са безплатни !!!
  —цитат от коментар 6 на SS


  Малко прилича на анализ писан на два джойнта.😁😁😁

 17. 17 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 582 Неутрално

  НПО-тата са основният инстумент на Сорос и глобалистките сили за контрол над суверенните държави, за да се гарантира че всички държави ще вървят по пътя на либерастията, дори и ако стане някоя грешка и за лидер на някоя държава бъде избран човек, който не е марионетка на Сорос. Представете си някой лидер, който не подкрепя либерастката и глобалистката програма, да речем Ердоган, Тръмп, Путин, Орбан, правителството на Полша, Болсонаро, или който и да е друг консервативен и не-соросоиден лидер. Този лидер решава да приеме някакъв не-либерален закон, да речем закон който забранява пропагандата на ЛГБТ. Какво се случва тогава? Всички соросоидни НПО-та започват да вдигат врява до небето колко варварско, недемократично и средновековно е това. Но не само. Те мобилизират своите служители-наемници, да протестират срещу законното правителство, да вандалстват и да трошат, да тролят по интернет. В последствие, контролираните отново от Сорос и глобалистите медии, започват да им пригласят и денонощно да отразяват как "демократичният прогресивен народ" и "гражданското общество" се борят срещу "диктатора", който трябвало да бъде свален от власт, за да се възцарила истинската либерална демокрация.
  —цитат от коментар 8 на ygo11542256


  Човек колко си изостанал, най-новото е Бил Гейтс иска да ни ваксинира, рептилите искат да ни чипосват, ти за някви Нпо си се разтревожил. Носи си алуминиевата шапка и всичко ще е наред.😁😁😁

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Хавел е хуманист, романтик, вторачен в един измислен от самия него свят. Клаус работи в реален, себичен и егоистичен, приличащ на джунгла пълна със зверове и всякакви отровни пълзящи и хвърчащи чудовища. И четирите държави от Вишеградската са съвсем наясно, че просперитетът е невъзможен без остра и постоянна съпротива срещу безброя вътрешни и външни посегателства. При нас приведената главица сабя не я сече. Ние изцяло се осланяме на принципите и евроатлантическата солидарност. В Европа сме последни и последни ще си останем.

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  За пръв път чувам някой да слага пазара при силната държава.Обяснявам си го с това,че авторът има проблем с понятията.Не знае човека,нищо че е професор.То кой ли не е професор вече.

 20. 20 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1138 Неутрално
 21. 21 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Едностранчиво представяне от Дайнов на политическите и житейски разбирания на Вацлав Клаус с цел да прокара идеята си за мрежа от НПО /финансирани от държавата, разбира се/ като изразител на гражданското общество.
  Иначе добро напомняне по-често да се обръщаме към политическото наследство на Вацлав Клаус - позабравен символ на истинската европейска десница.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#5] от "ygo11542256":

  Държавите си създават свои НПО-та,а не обратното... НПО-та играят ролята на Ахмед Доган у нас,тоест те са боксови круши по които простолюдието си изкарва яда.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#17] от "foxa5":

  Бил Гейтс каза в прав текст,че ще измрат 64млн. души по света от вируси! Ха сега обясни защо го казва това?

 24. 24 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Дайнов, Дайнов ß-"продължаваща доминация на изискванията на пазара над изискванията на демокрацията".

  Червената закваска не ви пуска. Верно цоциализмът и левите идеи са тежко ментално заболяване за цял живот.
  Я се концентрирай основно върху фестивала в с. Миндя.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 25. 25 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Заявките винаги са повече от една или две .Дуализмът не е много точен начин на мислене . Просто има моменти когато има избор и кръстопът и пътищата са повече от два . Нищо не пречи старите мръсни бизнеси в енергетиката да бъдат затворени , да фалират, а демокрацията и човешките права да се сринат .Старите и мръсни технологии не могат да оцелеят още дълго на пазарен принцип . Именно пазарът ще ги фалира , но това не значи че демокрацията също няма да фалира .Тя просто е неприсъща на човека , не е записана в гените ни на социални маймуни , а културна придобивка , натрупан социален опит . Затова тя лесно може да се срине до автокрация , тоталитаризъм , теокрация и т.н. Това че в Европа тръгнаха да правят зелена революция , още не значи ,че капитализмът няма да подивее . Едното не изключва другото . Глобалният офшорен корпоративен капитализъм е див и в изгодни позиции да контролира политици и държави , да печели в пазарлъка с труда и държавата . Докато това не стигне до абсурд и Голямата депресия не срине социалната държава и планините от дългове не се срутят , няма да има значителни промени . Пандемията само ускорява нещата в тази посока .

 26. 26 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#5] от "ygo11542256":


  До коментар [#4] от "plebs":

  Дръж, Мурджо!!! А така!... Атака!!...АТАКААА!!!

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  Дайнов, Дайнов ß-"продължаваща доминация на изискванията на пазара над изискванията на демокрацията".Червената закваска не ви пуска. Верно цоциализмът и левите идеи са тежко ментално заболяване за цял живот.Я се концентрирай основно върху фестивала в с. Миндя.
  —цитат от коментар 24 на dgd


  Не само. Нали се сещаш, че изначалната авторова идея е, че за тая (уж) Хавелова утопия, цената ще платят "неинформираните", докато за такива умни и красиви като него винаги ще има софра. Нито за миг не си представят как ще хванат лопатата да строят Светлото бъдеще. Те ще си бичат пропагандата в НБУ, ще си правят фестивалчетата за напушленяци и алкохолете във финален стадий, а аз и ти ще опъваме каиша за без пари, щото трябва да претворим техните думи в дела, както навремето ни учеха такива като него и родата му...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 70 Весело

  Тая статия е поредното доказателство, че Дебъ и техните писачи са анти-капиталистически настроени лефтисти.Това обяснява защо подкрепяха МаЯма и се надяват на революция и метеж срещу демократично избраното правителство в страната

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4995 Гневно

  Е , може да се прости на автора , но толкова отдавна никой друг не е намеквал за " кръстопът "......бих му препоръчал , да се върне назад във времето и дали , когато е бил още млад и не професор , си е задал същия въпрос......а , не когато каруцата е потеглила към дерето и е вече професор ! ( както много други всъщност и все от време оно.....).

 30. 30 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 70 Весело

  До коментар [#27] от "Тюфлекчия":

  НБУ е направен по западен модел и за съжаление и университетите там са в плачевна ситуацията. Студенти масово излизат от факултетите по социални науки като комунисти и борци за социална справедливост. При положение, че висшите учебни заведения бълват активисти няма какво да се учудваме, че нямат работа тези млади хора. С едното умение да протестираш по улиците няма къде другаде да работиш освен при Сорос или някво друго жалко НПО създадено да защитава правата на дървесния червей.

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  "Хавел предлага една блага, почти хипарска република, в която подчинението е заменено с доброволно сътрудничество между хората, а всички те вкупом пазят природата като част от усилието да запазят себе си като хора - като трансцендентни създания."

  То и аз съм за това, но лошото е, че като хората не правят каквото искат дайновците и сие почват да им викат расисти, фашисти, да им спретват закони и съдилища дето никой не е гласувал за тях и да им натрапват тяхната идеология - как само техния начин на живот бил правилен.

 32. 32 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Тая статия е поредното доказателство, че Дебъ и техните писачи са анти-капиталистически настроени лефтисти.Това обяснява защо подкрепяха МаЯма и се надяват на революция и метеж срещу демократично избраното правителство в страната
  —цитат от коментар 28 на Александър


  Глупости на търкалета. Дори само да погледнеш от днес статията на Панев (е трябва и да осмислиш какво пише, а не само да рецитираш мантри) и ще видиш какво л**но си пльоснал.

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Безполезно, твърде безполезно четиво от Еужен дьо Миндя!

 34. 34 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Едиственият начин да имаме истинска демокрация е тотална забрана на НПО-та с чуждестранно финансиране да съществуват в страната.
  —цитат от коментар 9 на ygo11542256


  Фондация "Русофили" влиза ли в този списък? Или пък онзи немски институт, който организира обучения за ГЕРБ?

 35. 35 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 610 Весело

  До коментар [#8] от "ygo11542256":

  Ахъм, Барни Ръбъла е служител на Сорос...

  Много си изостанал, сега Бил Гейтс контролира всичко...

 36. 36 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  Homo homini lupus est (човек за човека е вълк). Тит Макций Плавт

  Още от древни времена, философи и мислители са установили, че естествената природа на човека е, да бъде егоистичен индивид, а светлата идея за солидарност трябва да се прокарва с много труд и възпитание и да се набива в главата от детска възраст чрез приказки и легенди. Затова дивият капитализъм избуява толкова скоростно, понеже е естествено проявление на природни инстинкти, а подредената социална държава е почти химера, освен ако всички без изключение се ваксинират срещу грешни помисли.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#30] от "Александър":
  Либералната пропаганда просто следва старите принципи да индоктринира младото поколение. Първо се превземат университетите, като на преподавателите се гарантират разни грантове за всякакви "изследвания". Тези преподаватели облъчват студентите с пропаганда, изгодна за грантодателите. После преподаватели в университети и училища стават същите тези студенти, а достъпа на преподаватели с по-десни възгледи се ограничава след като лефтистите са ги превзели. Така, че в университетите няма никакъв баланс, какво ли остава за свободна размяна на мнения. Ако някой изкаже мисъл, която не пасва на либералите, той бива обруган, смачкан и накаран да напусне, след което трудно би си намерил някъде работа. За либералната пропаганда даже хора с центристки възгледи са расисти, фашисти и ксенофоби само защото искат законите да се спазват и да важат в еднаква степен за всички.

 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#36] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Абсолютни глупости. Всичко това става с помощта на държавата. Едни хора, които иначе не могат да прокопсат сега с помощта на държавата налагат идеи.

  Е като сме били под турско робство и Султана като е бил в Истанбул как е имало училища в България. Как е съществувал Колчо Слепеца (очевидно сляп) без да се е грижила държавата за него?

 39. 39 Профил на Buba Ivanova
  Buba Ivanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Статията е интересна, в случая споделям пристрастията на автора в частта за отношението към природата и сътрудничеството, но не и за отслабването ролята на държавата и централната власт - напротив - кризата, според мен, показа необходимост от точно обратното. Време е да започнем да осмисляме какво ни се случва, защото ако не се развиваме и адаптираме, докато още имаме избор, скоро може да останем без такъв.

 40. 40 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#30] от "Александър":Либералната пропаганда просто следва старите принципи да индоктринира младото поколение. Първо се превземат университетите, като на преподавателите се гарантират разни грантове за всякакви "изследвания". Тези преподаватели облъчват студентите с пропаганда, изгодна за грантодателите. После преподаватели в университети и училища стават същите тези студенти, а достъпа на преподаватели с по-десни възгледи се ограничава след като лефтистите са ги превзели. Така, че в университетите няма никакъв баланс, какво ли остава за свободна размяна на мнения. Ако някой изкаже мисъл, която не пасва на либералите, той бива обруган, смачкан и накаран да напусне, след което трудно би си намерил някъде работа. За либералната пропаганда даже хора с центристки възгледи са расисти, фашисти и ксенофоби само защото искат законите да се спазват и да важат в еднаква степен за всички.
  —цитат от коментар 37 на pamela


  А вас къде ви "индоктринираха" ? И може ли да не боравите толкова свободно с обвиненията а да давате примери ?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nick F":
  Проблемът на НПОтата не е, че ги има, а че се финансират и управляват не от гражданите та съответните държавиу където фонкционират а от ново интернационално политбюро.
  Капиш?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 43. 43 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1677 Весело

  "функционират"... имам някакъв странен keybord :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#3] от "ygo11542256":

  Мда, Вацлав Клаус пази чехите от комунистите така, както комунистът Бойко Борисов пази българите от комунистите

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2447 Весело

  До коментар [#21] от "ivangabrovo":
  До коментар [#27] от "Тюфлекчия":
  Добре е преди да пишете глупости из форумите и да изпълнявате поръчка за оплюване на някой човек, само защото нещо не му харесвва на господаря ви, да се поинтересувате. НПО-тата, в които е участвал Дойнов не са взели и един лев от държавата. Същото е и с другите НПО, които отстояват нормални човешки ценности.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK