Наливането на големи пари ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне

Терминът е "холандска болест".

© Надежда Чипева, Капитал

Терминът е "холандска болест".Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Защо не се радвам особено на 15 млрд. евро за 4 години за справяне с корона кризата, докато на други очите им светят в $$? Чета историята и какво се случва с държави, споходени изведнъж от такова "щастие".


Терминът е "холандска болест" и се отнася основно за страни, в които са открити огромни находища от природни ресурси.
През 60-те започва добивът на газ в Северно море. Приходите в Холандия скачат рязко, гулденът поскъпва. Наред с това държавата навлиза в десетилетна агония. С висока безработица, загуба на конкурентоспособност в индустрията, по-слабо представяне на икономиката от други в региона.


Това е опасността за България, а и за цяла Централна Европа. В случая холандската болест не се дължи на изкопаеми, а на европейски фондове. 15 млрд. евро за 4 години е над 6% годишно от БВП. Ако се похарчат без особен смисъл, това ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне.


Десетки хиляди качествени хора ще започнат да се занимават с глупави проекти


просто защото там ще има пари. Дори и ако ясно съзнават, че там няма особена добавена стойност. Точно това се случва от 2007 година насам.


Хора, които преди участваха в реалната икономика, започнаха да усвояват грантове. Не е случайно, че растежът падна и вече се радваме на 3 процента.


Наливането на големи пари изведнъж е стрес за икономиката. Все едно да дадеш двойна доза на наркоман, или редови служител да спечели милиони от тотото. Много е трудно да се усвоят без увреждания. Опитът на Гърция и другите от Южна Европа го показва.


Все пак е добре, че можем да четем историята на еврофондовете и да се учим от грешките на другите.


И от собствените си. Както и да видим как се справят тези, които са минали успешно през подобни "катаклизми". Описани са положителните примери на Норвегия и Ботсвана.


Инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации. На спестявания. Инфраструктура за инвестиции във високи технологии. Включване, което значи всеки да има самочувствието, че може да реализира потенциала и мечтите си. Това е правилния път.


Другото е упадък. И то не само, защото парите могат да се откраднат. А защото в 90% от случаите отиват нахалос.


Това е дебатът за бъдещето на България!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Тука отдавна ни трасе такава болест. Всички обекти се раздават на наши ора. Фирмите на наЩе ора могат да работят само в условия на бол пари. Те не са способни да работят в условия на конкуренция.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Другото е упадък. И то не само, защото парите могат да се откраднат. А защото в 90% от случаите отиват нахалос.
  Това е дебатът за бъдещето на България!"

  - Това е дебатът за бъдещето на ЕС, уважаеми.
  - Трябва ли ЕК да увеличава вноската и да тегли заем за да раздава пари под условие? "Зелена сделка" ли трябва да е приоритетът, или сигурност срещу "бежанци" и китайски вируси?

 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  "Десетки хиляди качествени хора ще започнат да се занимават с глупави проекти"

  Глупав проект е разбира се този, в който Владислав Панев няма да се унижи да участва. Затова по общоприетото в определени среди и до болка познато правило, проектът трябва да бъде априорно оплют като глупав, а към него автоматично трябва да бъдат присъвокупени всички останали проекти. За всеки случай.
  И за да тръгнем към апокалипсиса, десетки хиляди хора трябва да забравят , че са качествени и да паднат до нивото на проекта, който е глупав, щото в него не участва Владислав Панев.
  И тук ми хрумва една коварна мисъл- а може би той просто не може?!

 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Боже що глупости в неделя сутрин. Тук нищо подобно не се случва. Нашите хора през нашите фирми усвояват парите, за останалите не остава нищо. Т.е. с европейските пари мафията забогатява все повече и повече и превзема все по-голям дял от икономиката. Май вече е намесена навсякъде като не може да се докопа само до софтуерния сектор (затова и той се развива добре). Всъщност единствения начин да имаме някакъв шанс да се пооправим е да ни резнат европейските пари или стадото да се посъбуди. Не съм оптимист да се случи което и да е от двете.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Ще помогне! Ще помогне! Нашите хора и фирми чакат тези пари, като манна небесна. А от тях ще има за шефа и шайката.

 6. 6 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дон Кихот":

  Атака към човека? Серозно?
  Щото нямате какво да кажете срещу доводите?
  In other news: Статията описва реално какво се случва в БГ от десетина години...И явно не само в БГ.
  Проблема на тотомилионера е описан отдавна и подробно..

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  "Инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации. На спестявания. Инфраструктура за инвестиции във високи технологии. Включване, което значи всеки да има самочувствието, че може да реализира потенциала и мечтите си. Това е правилния път"
  Либераско -патриотично :) Ама тези неща са написани във всякакви стратегия, планове ...и тра- тра- та. За такава хартия са ПОХАРЧЕНИ около 1 милярд лева ...И??? Либералният хоризонт не включва БЪДЕЩЕ, има едно НАСТОЯЩЕ на победилият нов РЕД ( край на историята) . Ако все още има ПОЛЕЗНИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ , те са извън либералните НЕРЕШЕНИЯ (общи думи).
  България трябва да възстанови своят СУВЕРЕНИТЕТ (основното)
  Да започне да произвежда храната си . Да произвежда машините и технологиите за храна ; да поразвежда семената и торовете ( със събирането на разпаленият научен потенциал ) Това се нарича по социалистически ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ.
  Другото социалистическо решение - ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ .Има стотици производствени решения , и нищо общо със изградената СЪВРЕМЕННА ЛИБЕРАЛНА ЕНЕРГЕТИКА( в която има 100 решения за посредници )
  Реабилитиране на ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ, от която либералите получават ШОК.
  Някой все пак трябва да каже , защо НОВИЯТ СВЕТОВЕН ЛИДЕР (Китай) има перфектно работещи решения за ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ.
  Защо прекрасно се спаряват с внедряването на ИНОВАЦИИТЕ
  Защо имат толкова здрава ЗДРАВНА СИСТЕМА ; работеща прекрасно образователна система.
  Да, някой трябва да ги каже тези неща, и това не са ЛИБЕРАЛИТЕ !

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Другото е упадък. И то не само, защото парите могат да се откраднат. А защото в 90% от случаите отиват нахалос.

  Объркал се е - в 90% са откраднати а останалите са изхарчени за изследвания как да се направи топла вода.

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4226 Весело

  "Ако се похарчат без особен смисъл, това ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне."

  Спокойно, няма да се похарчат, ще се откраднат 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Кои малки нации просперират? Тези инвестирали в хората, в образованието. Примери? Исландия, Коста Рика, Сингапур.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Пълни глупости.
  Първо от 30 милиарда евентуални лева 28 милиарда са за публичният сектор и само 2 милиарда за бизнеса.
  Второ това с краденето се изтърка бе другарки и другари. Какво значи наши фирми. Ами всяка строителна фирма я вкараха в дейността по места.
  Трето олигарсите включително ТИМ са в момента под 4% от икономиката ни. Кой ще се занимава с някакви си 4% и те намаляват всяка година очевидно.
  Четвърто като гледаме макроикономиката в България явно се краде най-малко. Щото ако се краде яко ще имаме дефицити като в Румъния, включително се крадат и по-малко данъци от хората.

 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  "Инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации. На спестявания. Инфраструктура за инвестиции във високи технологии. Включване, което значи всеки да има самочувствието, че може да реализира потенциала и мечтите си. Това е правилния път"Либераско -патриотично :) Ама тези неща са написани във всякакви стратегия, планове ...и тра- тра- та. За такава хартия са ПОХАРЧЕНИ около 1 милярд лева ...И??? Либералният хоризонт не включва БЪДЕЩЕ, има едно НАСТОЯЩЕ на победилият нов РЕД ( край на историята) . Ако все още има ПОЛЕЗНИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ , те са извън либералните НЕРЕШЕНИЯ (общи думи).България трябва да възстанови своят СУВЕРЕНИТЕТ (основното) Да започне да произвежда храната си . Да произвежда машините и технологиите за храна ; да поразвежда семената и торовете ( със събирането на разпаленият научен потенциал ) Това се нарича по социалистически ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ.Другото социалистическо решение - ЕЛЕКТРИФИКАЦИЯ .Има стотици производствени решения , и нищо общо със изградената СЪВРЕМЕННА ЛИБЕРАЛНА ЕНЕРГЕТИКА( в която има 100 решения за посредници ) Реабилитиране на ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ, от която либералите получават ШОК.Някой все пак трябва да каже , защо НОВИЯТ СВЕТОВЕН ЛИДЕР (Китай) има перфектно работещи решения за ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ.Защо прекрасно се спаряват с внедряването на ИНОВАЦИИТЕ Защо имат толкова здрава ЗДРАВНА СИСТЕМА ; работеща прекрасно образователна система.Да, някой трябва да ги каже тези неща, и това не са ЛИБЕРАЛИТЕ !
  —цитат от коментар 7 на dejmos


  Пишете глупости. Предполагам се виждате в управляващата партия в авторитарната държава и затова толкова ви е легнала на сърцето. В Китай има растеж в такива условия защото БВП на жител е изключително ниско. Когато то стигне средните стойностти в Европа икономиката им ще почне да буксува. Дори и без корона вируса се забелязваха признаци на забавяне на растежа при тях. Авторитарната държава с голям държавен сектор в икономиката и задънен път.

 13. 13 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Браво на автора! добър анализ!

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  В случая холандската болест не се дължи на изкопаеми, а на европейски фондове.
  ======
  Видя ли ?
  И после ще ми се радваш на бюджетен излишък. ....
  А после ви замазват очите с икономическата илюзия. ...'валутен борд'....

  Откога ти ги разправям тия работи. ....а ти ....габрово та габрово....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки...."

  Наистина ще бъде интересно да бъде представена и различна гледна точка най после. Иначе и тази е характерната " В БГ сега всичко се краде, умните сме 2%......"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Габрово имаме собствени капитали, производство и солидарност в обществото от 500 години. Сиреч не може да има гладни и изключени от обществото. Съвсем различна философия.
  Например ние лекуваме ранените османци на Шипка наравно с другите на копринени чаршафи. Изхранваме 7 месеца опълченците, руският корпус и 20 000 бежанци от същата тази османска армия. Това е цивилизационно отношение.
  Валутният борд е супер за България. Излишъците не са. Значи Държавата бавно харчи, което пречи на по-висок растеж.

 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nick F":

  Естествено глупости :) Всеки ПЪТ, който не е УСПОРЕДЕН на либералният...е крив ! Няма значение дали харесвам или не харесвам КИТАЙ, идеята беше за "алтернативата". Тя нали беше МОТОРА на "пазарното общество" ? Нашите "пазарни хора" са по УСЛУГИТЕ, съвсем нормално за икономика с доминиращи "услуги" , и тези които произвеждат да се насочват към "бързи банкови пари...и " . После започва МОНОПОЛ ........... и така си живеем КОЛОНИАЛНО.

 18. 18 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#12] от "Nick F":Естествено глупости :) Всеки ПЪТ, който не е УСПОРЕДЕН на либералният...е крив ! Няма значение дали харесвам или не харесвам КИТАЙ, идеята беше за "алтернативата". Тя нали беше МОТОРА на "пазарното общество" ? Нашите "пазарни хора" са по УСЛУГИТЕ, съвсем нормално за икономика с доминиращи "услуги" , и тези които произвеждат да се насочват към "бързи банкови пари...и " . После започва МОНОПОЛ ........... и така си живеем КОЛОНИАЛНО.
  —цитат от коментар 17 на dejmos


  Китай не е алтернатива. Погледни как са подредени държавите по БВП на човек и виж колко либерални демокрации има там и колко други. Можеш да правиш всякакви философски и словесни еквилибристики, но реалния живот показва друго.

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Доста измислено сравнение между изкривяването на икономиката заради полезни изкопаеми и ефектите на европейските фондове. В единия случай всички се хвърлят да инвестират в съответния добив и затова намаляват инвестициите в другите сектори на икономиката. При европейските фондове основните средства са за инфрастриктурни проекти, приоритети на съответната държава. Да, има конкуренция например за строителни работници, но досега не се е случвало това да води до големи проблеми в бранша. А за по-бедните държави с ограничени възможности на населението да инвестира европейските фондове са проява на солидарност и откриване на нови възможности. Е, разбирам скептицизма при управление на тикви и калинки, но това е изборът на "суверена".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1939 Весело

  Цитат:"Наливането на големи пари ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне"

  Даа, бе!
  Особено на "колекторските" фирми! Направо ще ги "закопае"! ;)

 21. 21 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 819 Неутрално

  "Инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации. На спестявания. Инфраструктура за инвестиции във високи технологии. Включване, което значи всеки да има самочувствието, че може да реализира потенциала и мечтите си. Това е правилния път."
  Това да е паметна записка на всеки гербер!

 22. 22 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#17] от "dejmos":

  ти ли си алтернативата бе, каскет непоръбен?

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Весело

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Ти си знаеш....
  Валутня борд е като оня виц за космоса и пингвина.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#22] от "mekarshalev":

  Аз съм пътят, истината и животът..:)

 25. 25 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Когато европейските пари са налети в инфраструктурни проекти като строеж на пътища и модернизиране на железници не са изгубени, а носят многократна полза. Справка Ирландия.
  То и гърците се оправиха инфраструктурата с европейски пари, при тях проблемът бяха не тези пари, а огромните заеми, които се взимаха с цел изяждане, т.е. преразпределяне без да се произведени.

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nick F":

  Реалният живот показва и други неща. Например България изчезва, частните МОНОПОЛИ диктуват икономиката , а 85% от българите са със ЗАЕМИ. Щом казваш ,че животът е по спокоен и весел имаш основания от СТЪЛБИЧКАТА на Смирненски!

 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Все още помня отговорът на Джони Мейджър за трите най-важни приоритета на предстоящото му управление - образование, образование, образование.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 28. 28 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 845 Весело

  Интересни коментари. Всички са почти единни къде и при кого ще отидат парите, ако въобще ги има. „Пакетът“ трябва да се одобри от 27-те, от ЕК и да се гласува от Европейския Парламент. Вероятността това да не стане в този размер и вид е много голяма, почти нулева. Така че свалете тиганя от огъня. Първото условие е реформи. За нас има вече КОЙ да ги направи. Можете да сте спокойни. И пак ще си го изберете. На това му се вика „Стокхолмски синдром“. Та спете спокойно деца, светлото боково бъдеще със 17 милиона е пред вас...

 29. 29 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nick F":Реалният живот показва и други неща. Например България изчезва, частните МОНОПОЛИ диктуват икономиката , а 85% от българите са със ЗАЕМИ. Щом казваш ,че животът е по спокоен и весел имаш основания от СТЪЛБИЧКАТА на Смирненски!
  —цитат от коментар 26 на dejmos


  България не е либерална демокрация. И преходът към авторитарна държава няма да подобри нещата.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Писано е в Светото писание "Гонят ли те бягай, дават ли ти вземай". И още "Парите не миришат". 30 милиарда даже и да ги окрадат, пак ще влязат в оборота и ще вършат някаква работа. И всичко щеше да е наред, ако няма едно подозрение. Откъде Еврозоната, която е на червено 25 трлн, намира още 1,5 трлн евра да раздава на бедни роднини? Представяте ли си ние да си напечатаме 30 млд лева, да ги дадем на чужденци, да купуват от нашия пазар и след това да имат да ни ги връщат с години?

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дон Кихот":

  Ами да, не може! Не може случайни хора да се включат в голям проект. Тоест за дебелите хонорари са наредени определени хора. И това го казвам от личен опит. Участвах в един проект, скъсаха си задника от бачкане и борба с всякакви малоумници в МОСВ.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#19] от "stein":

  Точно. Не са проблем евро-фондовете. Проблем е в чии ръце ще попаднат след избора на суверена. И суверена не се усеща по никакъв начин, че го пускат по пързалката. И как все по някакъв странен начин парите са в другарите от ДПС и БСП, докато Борисов се кълне в обратното.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Цитат:
  "През 60-те започва добивът на газ в Северно море. Приходите в Холандия скачат рязко, гулденът поскъпва. Наред с това държавата навлиза в десетилетна агония. С висока безработица, загуба на конкурентоспособност в индустрията, по-слабо представяне на икономиката от други в региона."

  Това обаче е случило на хора. След този спад, в Нидерландия са си направили изводите, отстранили са пречките, инвестирали са в образованието, подобрили са инфраструктурата и днес тази държава е една от най-добрите за живеене в света.
  При нас обаче шайката така се е окопала, обсебена от нечестиви мисли и изобщо не се вижда полезен ход. Доказателство за това са ежедневните дейности, които излизат на показ на един или друг шайкаджия. Тези дейности показват алчност, липса или по-точно отрицателен (ако може да бъде формулиран така) морал и една безкрайна лакомия видима в очичките им.

 34. 34 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Когато европейските пари са налети в инфраструктурни проекти като строеж на пътища и модернизиране на железници не са изгубени, а носят многократна полза. Справка Ирландия. То и гърците се оправиха инфраструктурата с европейски пари, при тях проблемът бяха не тези пари, а огромните заеми, които се взимаха с цел изяждане, т.е. преразпределяне без да се произведени.
  —цитат от коментар 25 на ckn29372393


  А при нас само тръскачки на Пееф. Тръскачки в градовете след разкопките от Водстрой, тръскачки по магистралите и спрял железопътен транспорт.

 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 984 Неутрално

  "Инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации. На спестявания. Инфраструктура за инвестиции във високи технологии. Включване, което значи всеки да има самочувствието, че може да реализира потенциала и мечтите си. Това е правилния път."Това да е паметна записка на всеки гербер!
  —цитат от коментар 21 на truly


  Гербер не читател, гербер усвоятел. Те не могат да четат, ти паметни записки им пишеш.

 36. 36 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 485 Неутрално

  [quote#16:"Да вярваме на приказките си:Габрово имаме собствени капитали, производство и солидарност в обществото от 500 години. .[/quote]

  Разбрахте ли най накрая - Промишлената революция е започнала педи 500 г. (някъде към 1520 г.) в Габрово !
  А може би в главата на автора ?!?

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  ЕНП води ЕС към вид социализъм, който е пагубен и ще ни завлече на дъното съвсем скоро.
  Англичаните се отърваха, и италианците ще ги последват.
  Не може всички да чакат на "субсидии". Това е държавна помощ , която премахва конкуренцията. Между икономическите субекти вече няма съревнование, то е свързано само с това, кой до какви фондове и субсидии ще се докопа.
  И превилна е забележката, че много интелигентни хора чакат на пари от Брюксел. Освен, че както г-н Панев е отбелязал, се губи умствения потенциал на обществата и икономиката, се губи и един коректор на властта. Когато Божков каза, че част от колекцията му е продадена, си мислех че хората на културата ще скочат, ще бъдат ядосани, даже бесни, защото така се ощетява България. Нищо подобно - всички са на държавна издражка, като при Тодор Живков, и не посмяха да гъкнат.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Терминът е "холандска болест"
  —цитат от коментар 0 на др Панев


  Тука др Панев е прав. Същото беше и с Русия кога юдеите надуха балона с цомодитис и петрола от 25$ стана на 150$. Гасударят император почна да раздава от петрорублите дебели заплати на държавни служители и тея изведнъж се видяха богати с по 1500$ на месец и зеха да купуват имоти по Черноморието.
  Това става обаче само ако има механизъм за някакво приблизително разпределение на парите "на калпак". Иначе може да ги приберат малко хора и масата да не усети нищо.
  Сегашната проекто - благодат (проекто е щото може и да не се случи) всъщност е трильона на Малка Грета , окастрен и ребрандиран (понеже коронавирусът извади по - як агитпроп като вярна смърт и затапи затоплизъма и нямаше как да се продължи с него). Новият девиз е "само затоплизъма може да победи вирусизъма". Със съществена разлика, че половин трильон за някои няма да са заеми, а грантове (заемите ше ги връщат будалите)
  Ефектът може да се предвиди. Кога беше скандалът с др Сталина дето избяга от ЕК преди да се наканят да я изгонят https://www.politico.eu/article/conflict-of-interest-fears-over-georgievas-world-bank-dealings/
  се разбра, че ЕС всяка година подарява по 400 млн евро наши пари на юдеите от световната банка да борят затоплизъма в Африка. От изобретяването на затоплизъма досега сигурно са похарчени няколко милярда. Та ако има някои по - разтропани пазарни икономисти може да идат на място да направят assessment колко пара е похарчена и какъв е резултатът от това. После се умножава по 100 и получаваме фючърс за меркеломакронския план.

 39. 39 Профил на Economix.bg
  Economix.bg
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Българската болест
  юли 2014 г.

  ...Това не са пари, които преследват печалба, не подлежат на връщане, за разлика от кредитните линии, отпускани преди 2007 г. и в този смисъл са много по-близо от тях до внезапното забогатяване, което е в основата на холандската болест.

  В редица сектори изобилието на евросубсидии доведе до аномалии, като трактори, които е по-евтино да бъдат сменени с нови, вместо да се ремонтират.

  Както и в случая с холандската болест, приносът за конкурентоспособността бе нееднозначен, а в някои сектори – отрицателен поради натиска за ръст на възнагражденията без връзка с производителността.
  Какво постигнахме с над 20 млрд. лева?

  Еврофондоветете бяха проектирани като инструмент за подобряване на инфраструктурата, заличаване на регионалните диспропорции, укрепване на институциите и най-вече – за догонване на нивата на производство и доходи в ЕС.

  По много цели България бележи отстъпление, а не напредък. ...
  Българската икономика – като структура и институции, няма капацитета да усвои тези десетки милиарди левове, като ги трансформира в работни места, увеличени доходи, повишена производителност и конкурентоспособност.

  Вместо да доведат до ръст на доходите, тези фондове позволиха формиране на значителни ренти и борбата за това кой да ги овладее застана в основата на политиката и икономиката. Властите не допуснаха тези пари да стигнат до малкия бизнес (не включвам тук множеството фирми и сдружения, създадени специално с цел усвояване на европари), затова те предимно укрепиха позииците на посочените големи подизпълнители, особено в строителството....

  https://economix.bg/balgarskata-bolest

  Малко се е променило оттогава

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#36] от "ckn29372393":

  Колегата от Габрово има собствени интерпретации и разбирания, които обикновено нямат връзка с действителността и историята.
  Даже понякога и аз се чудя, дали в България няма два града, които се казват Габрово. Щото аз знам за един умиращ провинциален град, а колегата говори за съвсем друго място. Трябва да разпитам повече. ;)

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  В тази посока е необходимо обществото да разсъждава и да дебатира

  подпис
 42. 42 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ако се похарчат без особен смисъл, това ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне.
  __________
  Е те герберите внимателно си гледат нещата, нищо смислено на правят. Така ,че е все едно, всеки финансов ход им е грешен!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Весело

  Не знаех, че Холандия е толкова зле икономически...

  Добро е напомнянето на авторът, но не зная поради каква причина "забравя", че не става дума за нормална ситуация , а за финансиране за справяне с криза, която даже още май реално не е започнала.

  Та примерът не е даваме двойна доза на наркоман, а корктният пример би бил имаме наркоман, който е на умиране и за да не умре го слагаме на метадонова терапия...

  Не че нещо но нека като ще правим анализи и сравнения да сравняваме ябълки с ябълки, а не круши с метални стружки...

  ПП Това че Бълагрия има своят обществен и от там политически и икономически модел е отделна тема и тя е проблем за България и българите, а не за ЕС който си прави труда дамисли варианти за подпомагане за справяне с кризата породена от пандемия...

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Доста интересно четиво и най-вероятен бъдещ сценарий за развитието на България

 45. 45 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Егати, ако това мнение не е някаква злостна провокация, тоя Панев няма да го вземат и за детска учителка в Поликраище. И този квартален кръжочник бил Инвестиционен консултант. Гледам болната Нидерландия има най-много милионери на глава от населението, на едно от първите места по инвестиции в Щатите и е предпочитано място за следване от български младежи.
  Да се спрат парите за България е интересен и успешен предизборен слоган за "обединение" поставило си за цел никога да не влезе в НС.

  Navigare Necesse Est
 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Парите от еврофондовете / постара традиция/ ще бъдат "усвоени" за инфрструктурни проекти/ защото там се краде много яко/ и в крайна сметка няма да има особен дългосрочен ефект за нашата икономика!

 47. 47 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Егати, ако това мнение не е някаква злостна провокация, тоя Панев няма да го вземат и за детска учителка в Поликраище. И този квартален кръжочник бил Инвестиционен консултант. Гледам болната Нидерландия има най-много милионери на глава от населението, на едно от първите места по инвестиции в Щатите и е предпочитано място за следване от български младежи.Да се спрат парите за България е интересен и успешен предизборен слоган за "обединение" поставило си за цел никога да не влезе в НС.
  —цитат от коментар 45 на Schopenberg


  Би било хубаво да се научите да осмисляте прочетеното. Както и да правите разлика между минало, настояще и бъдеще.

 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Какво стана с "Къщите за гости"?

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Малкият бизнес получи ли обещаните лично от мисир-председателя грантове? Не, нали.

 50. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  Абе каквото и да се направи, все е лошо.

  Gunter glieben glauchen globen
 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Държава, в която не се генерират стратегически идеи за бъдещето, и 150 млрд. евро да и дадеш, резултатът ще е предвидим - усвояване/преработка на ресурса с последващо оттичане в канализацията. Не може заболяването на един уличник - "асфалт", да бъде основна цел. Не може да градиш бъдеще на базата на колажи - икономика на кръпките и запушване на пробойните. Някой вероятно се радва, колко дупки и гърла ще запуши раздавайки ресурса през прозореца. Затова, първо - върховенство на закона и реализиране идеята на президента за отчетност на харчовете. Второ, "... инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации.../по Панев, макар че горното е постоянно изразявано от всички/. Трето, "...България трябва да възстанови своят СУВЕРЕНИТЕТ..." /№7-dejmos/, о-о, какъв ужас, страната да възстанови способността си да се изхранва. Да, незабавно, още от днес. Четвърто, моментално да се помисли за водните ресурси на страната и опазването им. Пето, въздух и околна среда, тотално хигиенизиране на държавата - вижте снимката към статията - колко европейска гледка само! И шесто, най-трудното, възраждане на културата, която да не ражда "умници" поддържащи мръсници.
  По всички въпроси най-сетне обществото трябва да се събуди и

  В тази посока е необходимо обществото да разсъждава и да дебатира
  —цитат от коментар 41 на Иван K
  Точно!

 52. 52 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Първо, Европа не ви дава 13 млд - а 12. От тях трябва да извадите вноската на България-3.8 млд. Значи- останаха- около 8. Тези 8 млд са разделени така:
  - 5 млд грантове,
  - 3 млд заеми.
  5 -те млд грантове се отпускат за 4 години- по 1 млд и нещо - на година. Всички грантове се отпускат с условие за какво да бъдат похарчени, защото са за специални програми: green, дигитализация и т.н. Парите ще се харчат под зоркото око на еврокомисари.
  Заемите са ясни, но и те ще се отпускат целево. И те ще бъдат наблюдавани и под контрол.
  Ще има и нови европейски данъци.
  Второ, тепърва предстои дискусията кое как да е и кой колко. Това, дето “ви дават”, е само предложението. Още никой нищо не ви е дал и въобще не се знае колко ще ви даде... И дали, ще се даде, или ще има само заеми. И да повторя- нови данъци.,.

 53. 53 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "dejmos":

  Интересно как клоуни като теб още не са умряли от глад. Според мен се дължи именно на евросредствата.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 54. 54 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#53] от "andthensome":

  :)) Дебатира се, и се изказват виждания, и това бе демокрацията. Имате нещо по тезите ? :) Ако другото е интересно ..., занимавам се с археология.

 55. 55 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ще се окрадат и изхарчат за глупости, ще има инфлация, и всички ще платим от джоба си.
  Само банкерската класа от паразити ще се нагушат с лихви, по несъществуващи, прясно напечатани пари.
  Смърт на банкерите и нотариусите и всякакви паразити хрантутници

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK