Наливането на големи пари ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне

Терминът е "холандска болест".

© Надежда Чипева, Капитал

Терминът е "холандска болест".Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Защо не се радвам особено на 15 млрд. евро за 4 години за справяне с корона кризата, докато на други очите им светят в $$? Чета историята и какво се случва с държави, споходени изведнъж от такова "щастие".


Терминът е "холандска болест" и се отнася основно за страни, в които са открити огромни находища от природни ресурси.
През 60-те започва добивът на газ в Северно море. Приходите в Холандия скачат рязко, гулденът поскъпва. Наред с това държавата навлиза в десетилетна агония. С висока безработица, загуба на конкурентоспособност в индустрията, по-слабо представяне на икономиката от други в региона.


Това е опасността за България, а и за цяла Централна Европа. В случая холандската болест не се дължи на изкопаеми, а на европейски фондове. 15 млрд. евро за 4 години е над 6% годишно от БВП. Ако се похарчат без особен смисъл, това ще навреди на икономиката повече, отколкото ще помогне.


Десетки хиляди качествени хора ще започнат да се занимават с глупави проекти


просто защото там ще има пари. Дори и ако ясно съзнават, че там няма особена добавена стойност. Точно това се случва от 2007 година насам.


Хора, които преди участваха в реалната икономика, започнаха да усвояват грантове. Не е случайно, че растежът падна и вече се радваме на 3 процента.


Наливането на големи пари изведнъж е стрес за икономиката. Все едно да дадеш двойна доза на наркоман, или редови служител да спечели милиони от тотото. Много е трудно да се усвоят без увреждания. Опитът на Гърция и другите от Южна Европа го показва.


Все пак е добре, че можем да четем историята на еврофондовете и да се учим от грешките на другите.


И от собствените си. Както и да видим как се справят тези, които са минали успешно през подобни "катаклизми". Описани са положителните примери на Норвегия и Ботсвана.


Инвестиции в човешки ресурси - образование, допълнителна квалификация, здраве. Стимулиране на технологични иновации. На спестявания. Инфраструктура за инвестиции във високи технологии. Включване, което значи всеки да има самочувствието, че може да реализира потенциала и мечтите си. Това е правилния път.


Другото е упадък. И то не само, защото парите могат да се откраднат. А защото в 90% от случаите отиват нахалос.


Това е дебатът за бъдещето на България!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK