Европейските милиарди, българските ОПГ-та и марсианците

Голяма трудност ни създава огромната прилика между ОПГ-тата и борците с тях.

© Юлия Лазарова

Голяма трудност ни създава огромната прилика между ОПГ-тата и борците с тях.Сатирата е препубликувана от "Дойче веле".


Всеизвестен факт е, че ракетите на Илон Мъск не само изпращат товари и американци в космоса, но и докарват оттам марсиански учени, които следят какво се случва на Земята. Своите доклади тези учени изпращат по 5G до Червената планета, за да подготвят нейните обитатели за скорошното пристигане на земляните.


Ето и сводката на група марсиански социолози за България от последната седмица, която беше случайно прихваната от новата ми микровълнова печка:
"В България през изминалата седмица се случиха две неща: едното важно, но останало неразбрано, а другото шумно отразено, но незнайно защо. Важното беше предложеният от Европейската комисия план за възстановяване на икономиката на ЕС. Шумното беше поредното разследване на българската прокуратура за организирана престъпна група (ОПГ), в рамките на което беше публикуван списък с имена на известни българи.


Важното


Европейският съюз - един от основните белези за разум в човечеството - е в критичен момент на своето развитие. Той или ще се консолидира, като стане по-солидарен и вътрешно координиран, или ще премине към тежък застой и възможен разпад. България е един от най-големите печеливши от този съюз - повечето от хубавите неща тук през последните двайсет години се дължат на него. И не говорим само за материални придобивки като софийското метро, а за самите основи на демокрацията и свободната икономика в страната. Без ЕС България би приличала в най-добрия случай на Македония и Сърбия - слабо-развити страни, непрекъснато изложени на гравитационното поле на Русия и Турция. Въпреки това, българите се държат все едно че са на Уран - те са убедени, че сами си се справят и всичко сами са си измислили: от киселото мляко през кирилицата, та чак до компютъра. Нашите антрополози отдавна, разбира се, знаят, че подобни самовъзвеличаващи митове са разпространени по всички туземни планети.


Възстановителният фонд на ЕС ще даде изключителна възможност на България - която е на опашката на ЕС икономически - да се приближи до останалите. Към момента БВП на България е около 60 милиарда евро: според предложението на ЕК страната би имала възможност за следващите четири години да използва допълнителни 10 милиарда евро. Тази значителна инжекция, ако е правилно насочена, може да доведе до цифровизация и индустриализация, които да вкарат България в 21-ви век.


Имаме съмнения, обаче, че българите ще използват рационално новата възможност. Те и сега получават значителни фондове от ЕС, които се стопяват в спорни национални проекти. Например, голяма част от европейските пари България раздава като земеделски субсидии на малка група хора, наричани "зърнари", които се возят в тумбести тенекиени четириколки, наречени "майбаси". Производството на зърнени култури не създава поминък за хората в селските райони и там зрее недоволство. В тези райони се разпространява партията БСП - незнайно защо наречена "социалистическа" - която налага мнението, че ЕС е виновен за бедите им.


Що се отнася до индустриализацията, за българите тя сякаш се изразява в допотопни фабрики и комини, които цапат природата и произвеждат на загуба. Затова особено популярна е идеята за нова АЕЦ "Белене", която хем е потенциален риск за околната среда, хем никой не може да докаже, че би била печеливша. Друг подобен проект е т.нар. "Български поток", за който България даде над милиард евро, за да построи втора паралелна тръба за пренос на руски газ през страната, през която да се пренасят същите количества газ, които се пренасяха по първата тръба. Ако европейските пари влязат в такива начинания, ясно е, че няма да доведат до нищо положително.


Възстановителният фонд изглежда ключов за бъдещето на ЕС, защото той ще подпомогне юга в съюза и ще даде възможност за де факто трансфер на средства от по-богати към по-бедни райони. Това ще е от полза за всички, защото би свалило напрежението между различните страни. От рационална гледна точка България трябва да действа решително за успеха на тази инициатива, като подпомага ЕК, Германия и Франция в прокарването ѝ през органите на ЕС. Единственото, което се чу в България по темата, обаче, беше страхът, че Възстановителният фонд може да доведе до субсидиране на богати държави като Италия и Испания. Както казахме, България се държи не като член на ЕС, а като обитател на Уран.


Шумното


И тази седмица прокуратурата обяви ново разследване за организирана престъпна група (ОПГ) в България. Ние проведохме вече шест конференции по тази тема, но още не можем да достигнем до консенсус, какво е това "ОПГ" в български контекст. Срещаме следните трудности:


1. Емпиричният опит показва, че ОПГ има, когато министър и бизнесмени изразят мнение на конференция, че миноритарен дял на държавно предприятие трябва да бъде продаден през фондовата борса. ОПГ няма обаче, когато всички държавни надзорни органи и служби за сигурност "проспят" източването на голяма банка, като години наред я оставят без нужния контрол. ОПГ има, когато язовир е източен от голямо предприятие с разрешение на министър. ОПГ няма, когато държавна банка за развитие дава голям заем на колекторска фирма, предназначен за стабилизиране на частна банка. Тези примери - и много други - не успяхме да подведем под общо понятие за ОПГ.


2. Не е ясно кога министър знае за ОПГ и е част от него и кога не знае и то се случва зад гърба му. Има и един особен случай - министър Владислав Горанов, който все не знае, а би трябвало да знае. При него ОПГ-та се случват само между подопечната му Комисия за хазарта и Васил Божков, докато той чудодейно остава в неведение.


3. Всички твърдят, че в България нищо не става без знанието на премиера Бойко Борисов. Но всички ОПГ-та, които стават все по-многобройни, действат изцяло зад гърба му. Нашите математици твърдят, че това е статистически невъзможно.


4. Голяма трудност ни създава огромната прилика между ОПГ-тата и борците с тях. Не става дума само за физическата прилика - голите глави и хашлашкия жаргон. Понякога те са едни и същи лица, като в известния случай с експерта на ДАНС Алексей Петров, който беше ту от едната, ту от другата страна. А и тази седмица се разкри, че офицер от друга служба - НСО, също е ОПГ и е участвал в поръчкови убийства. В такива условия нашите криминолози препоръчаха обща презумпция за членство в ОПГ до доказване на противното.


5. Важна роля в разследванията на ОПГ играят списъците. Както споменахме, тази седмица прокуратурата публикува списък, който изглежда като гигантско ОПГ. Или може би не, но тогава не е ясно, защо прокуратурата го публикува. Миналата седмица обаче Васил Божков публикува друг списък, с който приближен до властта бизнесмен му е обещал пълна подкрепа пред държавен орган - ДКХ. Този списък не влезе в издателския план на прокуратурата, нито в разследване за ОПГ. Изобщо, ролята на списъците е важна, но остава неясна.


Завършваме с една молба. Когато българите кацнат на Марс, не им съобщавайте, че Кирил и Методий бяха част от нашите ранни експертни мисии, целящи цивилизоването на този регион от Слънчевата система. Няма да го приемат добре.


Ваши,


Алфа Спейсрисърч и Галъп Интергалактикал


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Разстроено

  Ще бъде мнооого блажно. Ще строят бензинджийници, ние ще купуваме коли на ток, абе гоУема веселба ще е.

 2. 2 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  След като прочетат това , гражданите за Европейско развитие ще си кажат не ми пука . А автора ще обвинят във всички възможни грехове , настоящи и бъдещи.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  Ха, ха, ха...
  - Чакаме и Черепа с Али Баба пак в Дойче Веле. :)

 4. 4 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Ха, ха, ха...- Чакаме и Черепа с Али Баба пак в Дойче Веле. :)
  —цитат от коментар 3 на plebs


  Е ти очакваш да се появи в медийното НСО ли?

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Трепериш ли душко герберастка ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Ето и сводката на група марсиански социолози за България от последната седмица, която беше случайно прихваната от новата ми микровълнова печка:"

  "България остава на 111-то място по свобода на словото"

  А респондентите на "Репортери без граница" пак са анонимни... :)

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Весело

  До коментар [#6] от "plebs":

  Анонимни и недосегаеми - кошмарът на милиционерите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  "Ето и сводката на група марсиански социолози за България от последната седмица, която беше случайно прихваната от новата ми микровълнова печка:""България остава на 111-то място по свобода на словото"А респондентите на "Репортери без граница" пак са анонимни... :)
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Душичката на БУДАлата очаква с трепет приказката на Али Баба.Под формата на нарушена омерта.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5184 Весело

  Прогнозата остава скрита , макар и намеците да са явни , трудно ще се схване от всички заинтересовани , нещо като следващата стъпка до Луната , комуникациите до Марс и обратно , китайската напаст , номер 1 , разпада на ЕС....македонската ни съдба....руско-турското влияние върху ни.....остана и божията помощ.....последният останал да загаси осветлението.....( без ОПГ-тата - те са вечни тук !

 10. 10 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Все по ОБЪРКАН е Смилов. Космос, ЕС, дигитализация , ОГП..., аз не разбрах какво иска да каже. След като се възприемаш като ТЕОРЕТИК на сбърканият ЛИБЕРАЛЕН РЕД в България , трябва да излагаш философски подредени неща.

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1939 Весело

  Ха, ха, ха...- Чакаме и Черепа с Али Баба пак в Дойче Веле. :)
  —цитат от коментар 3 на plebs  До коментар [#3] от "plebs":

  Кои сте, "тия, които чакате"?!
  40-те разбойника ли?!

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  До коментар [#10] от "dejmos":

  Казва същото с езопов език и не могат да го съдят по никакъв начин.
  Ако го погнат просто ще станат за смях на всички.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Весело

  До коментар [#11] от "batzdravo":

  И слугите им . Поне си признава принадлежността !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#3] от "plebs":
  " - Чакаме и Черепа с Али Баба пак в Дойче Веле. :)"

  Честит празник Инфантилно плебейче. Днес ще учим какво ОПГ е това "Дойче велле" и какви списъчета публикува. И после - наистина ще има и приказка. Така трябва за дечицата . . . да си вадят поуки от приказките. Днес ще разкажем кой е Али Баба, наистина ли живее в Догансарай и кои са най-главните разбойници. От теб се иска само да слушкаш и да папкаш - така се става истински разбойник.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  ЕС е в много важен момент. Или ще се развие, или ще се разпадне. Малко хронология :
  1 - България е 200 години в състава на Византия. Византия се разпадна и изчезна.
  2 - България е 500 години в състава на османската империя. Империята се разпадна.
  3 - България е два пъти сна страната на Германия. ПСВ и ВСВ. Германия губи, но оцеля. Все пак, само осем години сме съюзници.
  3 - България е 45 години със СССР. СССР се разпадна на отделни държави и изчезна.
  Сега сме в ЕС. Колко години му трябват?

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Ами излезе Али Баба с едно голямо нищо. Точно защото е нищо едва ли ще излезе тук

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  По същата логика България не се е задържала дълго и в състава на България. Минат един-два века и се разпада.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  "Емпиричният опит показва, че ОПГ има, когато министър и бизнесмени изразят мнение на конференция, че миноритарен дял на държавно предприятие трябва да бъде продаден през фондовата борса. ОПГ няма обаче, когато всички държавни надзорни органи и служби за сигурност "проспят" източването на голяма банка, като години наред я оставят без нужния контрол. ОПГ има, когато язовир е източен от голямо предприятие с разрешение на министър. ОПГ няма, когато държавна банка за развитие дава голям заем на колекторска фирма, предназначен за стабилизиране на частна банка. Тези примери - и много други - не успяхме да подведем под общо понятие за ОПГ."


  Днес най - вероятно ще ни залее поредната порция, разкриваща фекалиите във властта ! Пак ще сме свидетели какво става с приказката от Шехирезада, а прокуратурата няма да иска да си го причинява - разследването де! ОПГ има тогава, когато тя го види и няма тогава, когато тя реши да го пропусне ! Толкова е просто.....

 19. 19 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":Ами излезе Али Баба с едно голямо нищо. Точно защото е нищо едва ли ще излезе тук
  —цитат от коментар 16 на дерибеев


  Е щом 20% са нищо.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 692 Весело

  До коментар [#10] от "dejmos":

  "аз не разбрах какво иска да каже"

  Ясно. То не ти е сефте. Но не е във Смилов проблемът.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Любопитно

  Завършваме с една молба. Когато българите кацнат на Марс, не им съобщавайте, че Кирил и Методий бяха част от нашите ранни експертни мисии, целящи цивилизоването на този регион от Слънчевата система. Няма да го приемат добре.
  =======
  Щом автора отправя молба , трябва да се направят и някои уточнения.....
  Например. ....как се произнася на марсиянски ....''тоалетна чиния''....
  Че после да няма чешки недоразумения. ...

  Bukalemun
 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Ха, ха, ха...- Чакаме и Черепа с Али Баба пак в Дойче Веле. :)
  —цитат от коментар 3 на plebs


  Не бе, черепа ще е в "Свободен Дубай"! А "Свободен дневник" ще му приглася от София!...От Разград!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Комунистите са пощръклели от завист, че не могат да се докопат до европейските пари! Малиии как мразят Борисов!!! Как само го ненавиждат, че на него дават пари, а на тях не дават ами им ги спират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Еврооейският Съюз винаги е в критична точка с всоето развитие, защото от него няма никаква полза. Единствената полза е, ще стотици хиляди бюрократи лапат без да вършат никаква работа.

  niki
 25. 25 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 233 Весело
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#18] от "samoedin":

  Миии....да ! Това е ЛИБЕРАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, и институциите са законни .

 27. 27 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Али бебе, прослави Али баба и, както очаквах, изпадна в ново амплоа: детска учителка взела страна в разбойнически делби на хонорар.
  Тази роля харесва и на други 5-6 всичколози.

  Толкова ли няма качествени анализатори с добра юридическа култура да пишат професионално.
  Ама, като гледам примитивно-милиционерския език, поведение и разследване на прокурорите, безбройните им провали и обезщетения, какво да търсим сериозни анализатори и журналисти.

  Navigare Necesse Est
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  "Всички твърдят, че в България нищо не става без знанието на премиера Бойко Борисов. Но всички ОПГ-та, които стават все по-многобройни, действат изцяло зад гърба му. Нашите математици твърдят, че това е статистически невъзможно."
  Ами щом вярваме, защо да не ни лъжат.

 29. 29 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":
  "Комунистите са пощръклели от завист, че не могат да се докопат до европейските пари! Малиии как мразят Борисов!!! Как само го ненавиждат, че на него дават пари, а на тях не дават ами им ги спират!"

  'Що бе? Борисов не е ли от баш-комунистите???
  Я пак вземи да му попрочетеш биографията. А това там за дядото пребит от комунистите може да не го четеш. Първо не е дядото и второ - не е от комунистите. Ако не вярваш намери някой възрастен човек от с. Банкя да ти обясни. А истинския дядо си е бик комунист, Баща му (милиционер) си е бил комунист. Бойко (също милиционер-пожарникар) си е комунист.
  Та кои комунисти мразят комуниста Борисов ще трябва да си изясниш сам.

 30. 30 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Браво!!! Сатирата често е най-разбираемия език на който могат да бъдат описани недъзите на политиците и системата. Неоспорим факт е, че правителството, използвайки извънредното положение и общото умствено залиняване и затлъстяване, сътвори подвизи безчет.

  CONTADOR GRATUITO!
 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Треперливите усилия на световно неизвестния пациент с осем професорски титли да се направи на оригинален не са дали искания резултат. Резултатът всъщност е искрено съчувствие и желание въпросният пациент да бъде приет в специализирано заведение, в което да излекуват липсата му на памет, неспособност за разбиране на информация и скъсване с реалността. Ето и примери:

  1. „допотопни фабрики и комини, които цапат природата и произвеждат на загуба“? Моля? Я пак! Тези неща, бедни ни Смилов, ги имаше по времето на Тато Кратуньо, а сега няма нито Кремиковци, нито Плама-Плевен, нито Химко-Враца, нито някои други социалистически „допотопни фабрики и комини“! Сещаш ли се?

  2. „Български поток“, уважаеми, не е само „втора паралелна тръба за пренос на руски газ“, но и тръба за пренос на газ от Азербайджан, а още повече от терминала в Александруполис, на който може да се получава газ от цял свят. Нали пищеше години наред като разпран „що няма диверсификация на източниците на природен газ“, а когато такава диверсификация вече има, пищенето достига космически размери?

  3. „Нашите математици твърдят, че това е статистически невъзможно“? Кои са „вашите математици“, дете наше ненагледно в критическа възраст? Тези ли, дето опулени надничат иззад опашката на коня? Или тези, които обикалят телевизионните студия, повтаряйки до втръсване едни и същи панаирджийски месали, които не ги доближават и на сантиметър до доверието, което трябва да изпрати поне няколко от тях в парламента? Или тези, които са се капсулирали в жълтопаветното си пространство на „градското дясно“ и ненавиждат от все сърце несъществуващото за тях, евентуално провинциално дясно (за да не казвам селско, че при тези думи първите от своя род с обувки много се обиждат!)?

  И цялата друга Смилова работа е такава! Не правиш особено впечатление, освен ако не търсиш негативните всенародни отзиви! Така че, бедни ни Смилов, безсилните ти, безпомощни и безполезни опити да защитиш кауза пердута, каквато е каузата на престъпниците от т. нар. „преход“ са, меко казано, несъстоятелни, но ти пиши – това е твой дълг, право и задължение! Някакви въпроси?

 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  1. „допотопни фабрики и комини, които цапат природата и произвеждат на загуба“? Моля? Я пак! Тези неща, бедни ни Смилов, ги имаше по времето на Тато Кратуньо, а сега няма нито Кремиковци, нито Плама-Плевен, нито Химко-Враца, нито някои други социалистически „допотопни фабрики и комини“! Сещаш ли се?
  ?
  —цитат от коментар 31 на Santos


  България е третата страна в Европа по добив на цветни метали. Печалбата само на Асарел-Медет е 83 млн. на година. Не ми се мисли за приходите им. Но производството е мръсно и макар че осигурява най-високата средна заплата, унищожава всякакъв друг поминък в региона.

  CONTADOR GRATUITO!
 33. 33 Профил на krilatski
  krilatski
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Гордея се да срещам толкова умни анализатори като Г н Смилов, Кристиян Таков (Бог да го прости) и т.н. Д-р Филипов от"Редута"!?Браво!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK