Следвирусен такт (дневник на коронавирусната година)

Хепънингът на пряката демокрация", случващ се в "джипа" на Бойко Борисов, навярно е "виртуален отговор" на случващото се във фейсбука на обвиняемия Васил Божков.

© Цветелина Белутова, Капитал

Хепънингът на пряката демокрация", случващ се в "джипа" на Бойко Борисов, навярно е "виртуален отговор" на случващото се във фейсбука на обвиняемия Васил Божков.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Състоянието ни "след вируса" (без да сме се разделили с него) е уникален исторически опит, защо не и преддверие към "нова социална реалност". Особено чрез повсеместната размяна в изолацията между "реално" и "виртуално". Струва ми се, че това се долавя с просто око.


През последните години виртуалното все повече поглъща реалното, размивайки границите на действителността. Коронавирусът "случи" нещо, което никой не очакваше. Заплахата не дойде от техноутопията на онлайна; смъртната заплаха изникна тъкмо от ядрата на биологическото, от "оголения човешки живот", ако за пореден път използваме известната метафора на философа Джорджо Агамбен. Вирулентността на вируса бе удар срещу реалността, произтичащ от самото ѝ жизнено основание.
Изведнъж се оказа, че цялата ни цивилизация може с лекота да се промени, да се премести или вмести в "мрежата".


За една сутрин се пробудихме като Грегор Замза


в "нова виртуална метаморфоза": политиката, производството, търговията, образованието, културата, че дори и спортът, минаха "онлайн" Мнозина вече се питат не сме ли изправени пред най-бързия, а може би и най-решаващия удар по биологичната еволюция. И не само: по целия наш досегашен живот


Защото политиката онлайн е различна от реалната политика. Както образованието онлайн е различно е преподаването очи в очи, да не говорим за театъра, музиката или спорта. И ако сме на прага на нов "антропогенезис", то той ще се окаже радикален разрив с досегашната ни социална история.


С чувство за хумор би трябвало да отбележим, че така се озовахме в "мрежовата реалност" на две сетива - реалността на "очите и ушите". Сякаш с нож биват отрязани от реалността вкуса, обонянието, осезанието. Което пък пряко кореспондира с известната симптоматика на коронавируса - в сериозната фаза на болестта болният губи вкуса и обонянието си. А осезанието (допирът, тактилният контакт) е тъкмо векторът на заразата.


И така - добре дошли в цивилизацията на "очите и ушите", в наложената ни или самоналожена "виртуална ампутация", която ще продължи да ни съпътства дори след отмяната на физическата изолация.


Наскоро философът Мишел Онфре, чиято "болна тема" отдавна е "храносмилането на реалността", предложи да се замислим какво в резултат от всичко това ще се случи с чувството ни за такт. За просвещенските автори на "Енциклопедията" чувството за "такт" е било не толкова музикален, колкото морален проблем. Те ясно са си давали сметка, че от латинското понятие tactus могат да бъдат изведени две коренно различни понятия, които въпреки всичко имат общ корен - "тактилност" (усетливост) и "тактичност" (чувствителност). И двете водят началото си от глагола tango: можеш ли да си тактичен без досег с другия,


ако не можеш да почувстваш какво му е, поставяйки се на негово място?


Императивът "без съприкосновение!" очевидно ще промени из основи "човешкото общежитие". Ни най-малко не вярвам, че изцяло бихме могли заживеем онлайн; човекът, макар и устремен "отвъд" и "нагоре", си остава земен жител, неговият център на тежестта е в земната орбита.


И все пак, може би много неща ще претърпят промяна. Току-виж 2020 г. остане в историята като нов исторически вектор, след който ще се появят поколения, за които, по проницателното наблюдение на философа Михаил Епщайн, ще е много по-лесно "да влязат" (онлайн), отколкото да "излязат" (на улицата). В едното състояние заплахата е виртуална - вирусите са само компютърни и могат да съсипят файловете ви, но в другото застрашават пряко живота на "потребителя".


"Мрежови" срещу "улични" хора?


Може би в наше лице "новата социална реалност" си има работа с последните "уличници".


* * *


И тук може би му е мястото да приземим целия този "виртуално-реален" размисъл до българския политически дебат, който през седмицата се водеше също по два начина или ако искате в две модалности - в "джип" и във "фейсбук" (поотделно и едновременно).


Като забележете - двете изобщо не се изключват, а дори взаимно се предполагат.


"Джипът" за Бойко Борисов е "мобилният парламент", който отдавна му служи като претекст


да не посещава сградата на Народното събрание, тъй като така той не е сред "самозванци", а е "сред хората". Тъй де - нали те са го "подредили", отреждайки му това особено "място". В този смисъл премиерът Борисов е заклет "уличник", което изобщо не изключва "шутовете" му из виртуалното.


Обърнете внимание и на следното: Владислав Горанов (в маска) се озова на задната седалка на "джипа" на Бойко Борисов, защото иначе би трябвало да е в парламента (сред "самозванците"), а не в "народния парламент" - да инспектира състоянието на водосбора в язовир "Студена" и проблемите на ВиК Перник, които са първостепенна грижа за всеки финансов министър.


И, второ, но не на последно място: "хепънингът на пряката демокрация", случващ се в "джипа" на Бойко Борисов, се излъчваше пряко от неговия фейсбук. Което, откъдето и да се погледне, навярно е "виртуален отговор" на случващото се във фейсбука на обвиняемия Васил Божков, който в 8 ч. всяка сутрин успява да пренареди или джироса правовия ред в държавата ни.


Така че България изобщо не прави изключение от "виртуално-реалния" разлом в съвременната цивилизация. Ала тъй като сме малка страна, у нас всичко се свежда до


пространството на един джип, движещ се виртуално по фейсбук и реално нейде из Пернишко.


* * *


И в подкрепа на твърдението, че не сме някакво предмодерно изключение от глобалната политика - кратка препратка към последните политически ходове на Доналд Тръмп.


Вероятно през последните няколко седмици Тръмп е повече от всякога убеден, че Covid-19 е "китайско злосторство", измислено специално, за да ограничи неговата "абсолютна власт" като президент на Съединените американски щати, след като съсипа блестящо възстановената от него американска икономика.


Рядко може да се види по-смаян човек от Тръмп, когато от журналистически въпрос разбра за съществуването на закон от 1949 г., съгласно който в случай на "нетрудоспособност" (разболяване) на президента и вицепрезидента на САЩ кормилото на изпълнителната власт минава към председателя на Долната камара на Конгреса. В момента този пост се заема от демократката Нанси Пелоси, върло ненавистна на Тръмп и отговаряща му със същите чувства.


"Това е невъзможно, това няма да се случи", повтаряше стъписан Тръмп, сякаш произнасяйки заклинание. "Пелоси - това е катастрофа".


Ала разболяването е непредвидимо нещо.


Тръмп продължава да ходи без маска - единствен в Белия дом - където всички са надлежно "маскирани".


Но вирусът не признава подразбиращата се "висока сигурност" на първите в йерархията лица. Видяхме го при Борис Джонсън във Великобритания, както и при зорко пазеното правителство на Руската федерация. Вирусът ходи и се среща, с когото си иска


От ходещия без маска Тръмп знаем, че него го тестват сутрин и вечер. В добавка, той сам си бил предписал (пак по негови думи) дози хлорохин. Бог знае дали това ще го опази здрав


Прави впечатление, че опонентът му Джо Байдън си седи вкъщи в Уилмингтън, не се среща с никого и не ходи никъде, водейки битката за Белия дом от фейсбука си.


На което движещият се в пространството Тръмп отговаря с прословутите си "туити". Някои от тях дори бяха блокирани (заради "фейк нюз"), което истински го разгневии той обеща да реагира (?).


Възможно ли е следващата битка за Белия дом да се проведе "дистанционно", дори без дебати лице в лице между двамата претенденти? Предстои да видим.


Тактиката на Тръмп е съвсем "тактилна" - той залага на прекия допир и продължава да стиска ръце на избиратели, с които се среща.


Тръмп е "мобилен" реално и вирулентен виртуално. Докато Байдън е тактически "тактичен": леко неутрален, но не съвсем безучастен. Твърдят, че бил решил да следва "тактиката" на Уорън Хардинг, 29-ия президент на САЩ, който обаче е бил републиканец. Хардинг дълги години е сенатор, без политическата му кариера да е особено запомняща се; отсъствал е при две трети от гласуванията в Сената. Кандидатира се за президент, като за всеобща почуда този "черен кон" на републиканците печели с политиката си на "ненамеса" и то с над 60 % срещу опонента си демократа Джеймс Кокс. През цялата предизборна кампания Хардинг си стои вкъщи, в доброволна "изолация". В малкото си публични речи заявява, че това е съзнателен отказ от "окалването" в медийно-политическия дебат.


Самоизолация срещу мобилност, виртуално срещу реално, такт срещу тактилност?


Напоследък Тръмп често цитира една максима, която съветниците му побързаха да припишат на римския поет от I в. Публий Сир: "Лечението не трябва да бъде по-лошо от болестта".


Спорно е дали Публий Сир е казал точно това. Известни американски латинисти дълго търсиха и не откриха максимата.


Аз също се порових из класическото издание на Еразъм Ротердамски, извлякъл сентенции на Публий Сир из съчинения на Сенека и Авъл Гелий, и попаднах на следната мисъл: Mala est medicina, ubi aliquid naturae perit. Сентенцията търпи различни преводи. По-тълкувателният е този: "Лошо е лекарството, ако уврежда естеството". Другият възможен превод е следният: "Медицината е зло, щом погубва нещо в природата".


Лечението на вируса като "ауфтакт" в природата?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  И на другите им се иска така като Бойко да се разхождат по обектите, ама ги е страх, а Бойко е курназ.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Курназ?! Комунистите са винаги курнази когата са скупчени. А иначе банкянския бабаит беше колям курназ и 2012г., когато бега до щатите за да чуе какво ще му каже вътрешния глас. От там му казаха бегаш и хвърляш пешкира. Та батката хвърли пешкира и почна да се обяснява кто ученичка че не можел да гледа кръв. И мит'ряла му повярва, че докато е въртял бухалката такова нещо не се е случвало.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Затова ли пуснаха "Матрицата" отново? Да ни кажат, че вече сме в нея? С виртуален премиер, който върши реални глупости и щуротии? С виртуален НОЩ, който реално докара хората до ошашавяне с разнопосочните си указания? С виртуален здравен министър който издаваше противоречиви реални заповеди? Кофти и за виртуалния, и за реалния свят и живот в България.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Вчера от премиерът и свитата му клакьори в Поморие бяха нарушени всички уж задължителни правила за социална дистанция.
  Ще им наложат ли предвидените санкции ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Весело

  Брей …...никаква благодарност няма , че сте още живи.....ами , че то е толкова просто , все някой трябва да остане , че да славослави !

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Весело

  До коментар [#5] от "Николай Бучков":

  Ми, славославяме ги! Активно! По женска линия! 😀

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":Вчера от премиерът и свитата му клакьори в Поморие бяха нарушени всички уж задължителни правила за социална дистанция.Ще им наложат ли предвидените санкции ?!?!?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Много оптимистично си настроен в Понеделник бре Кмете.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  Трябва да вярваме в правилата ! Или НЕ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#7] от "padrino":Трябва да вярваме в правилата ! Или НЕ ?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Трябва да уточниш в кои правила, нали знаеш че има два вида. Едни за Кой и компания (в това число и Боко) и други са за "Лумпените" 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Вирусът, цивилизацията, Борисов, Тръмп и латински сентенции у една тенджера.
  Е, можеше да е и по-зле... (ツ)

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2203 Любопитно

  ДО : " 6 " - Е , някои може и да съжаляват за рождените си отличителни белези , осъзнавайки , колко и какви биха били славословията.....

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Тони Николов даваше вид на сериозен човек -- никога не съм си мислил, че ще дойде ден да се изкуша да го програмирам, както навремето програмирах прогнозата за времето (неотличима от официалната) и речите на незабравимата Людмила Живкова. Но с тази непогрешима смес от 1/3 философи, между които няма да е проблем да се сложат и няколко несъществуващи, 1/3 жипка и 1/3 Тръмп, изкушението е налице. Не зная дали Николов ходи с маска или без, но ако се появи проблем, програмката ще може да го замести тутакси.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Оставям тази работа на "органите" !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1055 Весело

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":Вчера от премиерът и свитата му клакьори в Поморие бяха нарушени всички уж задължителни правила за социална дистанция.Ще им наложат ли предвидените санкции ?!?!?
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете имал съм "щастието" да видя Баце два пъти на такива мероприятия. Снайперист на покрива, доста гавази и около 20-30 ... мисирки и мисироци в плътен кордон около него. Единия път тарашиха всички сгради предния ден, в които евентуално би благоволил да влезе. Сега с тоя джип явно предпочита открити и равни пространства... явно не е гледал филма ... Снайперист :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Бучков":Ми, славославяме ги! Активно! По женска линия! 😀
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Ти прочете ли какво казва Тони Николов от висотата на камбанарията на "интелектуалната си заслепеност " ! Има в случая доста изкривено чувство за висш хумор и сатира , които са досадни за четене и с нищо няма да помогнат на онези за които са предназначени , с цел да се уязви прокурората като цяло ! То бива ,, бива "самовлюбеност " и чувство за превъзходство над "плебса" ама чак пък толкова ...

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  В България е престъпление да си умен и интелигентен. Всички трябва да приличат на бащицата. Не е ли жалко?

 17. 17 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Не прочетох напълно какво иска да каже професоре, но Бойко Борисов - селския кмет - трябва да подаде оставка.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Боко не е съвършен, ама е най-добрият политик в днешно време! Като дойде някой по-добър, же го сменим, ама засега няма и не се очертава да има близките години!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK