Кристо, който ни показа, че светът е галерия

Христо Явашев-Кристо (1935-2020)

Христо Явашев-Кристо (1935-2020)"Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството": отиде си световноизвестният художник от български произход Христо Явашев. На 13 юни той щеше да навърши 85, разказва "Дойче веле".


Христо Явашев - световноизвестният художник и авангардист от български произход, известен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 31 март в Ню Йорк. На 13 юни Кристо щеше да навърши 85 години. "Кристо живя пълноценно, той не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше", написаха неговите сътрудници в съобщение за смъртта му, разпространено в социалните мрежи в неделя вечерта.


Медии от цял свят съобщават за смъртта на твореца и припомнят най-известните му проекти. "Ню Йорк Таймс" публикува дълга статия за Кристо, озаглавена "Артистът, който опаковаше и окачваше в епични мащаби". Телевизия "Ал Джазира" го нарича "артистът, който опакова света". А Би Би Си пише: "Шекспир беше казал, че целият свят е сцена, а Кристо ни показа, че светът е галерия на изкуството." От френския Национален център за изкуство и култура "Жорж Помпиду" наричат Кристо "вълшебник", чието "изключително творчество" беше "съществено за историята на съвременното изкуство".
Никой съвременен творец от български произход не е постигал популярността и творческото влияние на Кристо. Голяма роля за това играе съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 на 74 години. Двамата оставят дълбоки следи в света на изкуството. От 1994 година нататък произведенията им, включително тези от миналото, са с автор "Кристо и Жан-Клод".


Жан-Клод и Кристо

Жан-Клод и Кристо


"И тогава разбрах, че няма да се върна в България"


Христо Явашев е роден в Габрово. Емигрира през 1957, сключва брак с Жан-Клод през 1959. През 1964 двамата заживяват в Ню Йорк. През 1973 година Кристо става гражданин на САЩ. До смъртта му той не се завръща в България. "През всичките тези години бях безотечественик. Но не гражданството - идентичността прави човека. А моята идентичност е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме", казва той в интервю за германския вестник "Ди Цайт" през 2017 година.


Там Кристо разказва и за момента, в който решава да напусне България. На 21 години му се удава възможност да избяга - съзира шанса си по време на престой в Прага, където гостува на свои роднини. "Именно там реших, че никога повече няма да се върна в тъпата България. Казах си: Прага е много по-близо до Запада и затова трябва да направя всичко възможно, за да остана тук. По онова време не бях единственият: стотици хиляди бягаха на Запад след събитията в Унгария през 1956 година."


Кристо и Жан-Клод са известни по цял свят с опаковането на предмети, сгради, природни забележителности, прекосявайки границите на живописта, скулптурата и архитектурата. Някои от най-известните им проекти са "Над реката" - завесата в долината на Колорадо (1970-1972), Опакованият мост "Пон Ньоф" в Париж (1975-1985), Опакованият Райхстаг в Берлин (1972-1995), Портите в Сентръл парк, Ню Йорк (1979-2005).


През последните години Кристо успя да реализира още два проекта. И двата - в Европа: "Плаващите кейове" в италианското езеро Изео (2014-16) и "Мастаба" в езерото "Серпентайн" в Лондон (2016-2018). Кристо оставя и един недовършен проект: опаковането на Триумфалната арка в Париж, отложен заради пандемията от коронавирус. Той обаче ще бъде реализиран. "Кристо и Жан-Клод винаги са подчертавали, че искат артистичната им работа да бъде продължена и след смъртта им. Затова L'Arc de Triomphe, Wrapped съгласно волята на Кристо ще бъде реализиран между 18 септември и 3 октомври 2021" година, пишат сътръдниците му.


Един от последните проекти на Кристо - "Плаващите кейове".

Един от последните проекти на Кристо - "Плаващите кейове".


"Кристо съчини не само себе си"


В интервю за германското издание "Тагесшпигел" през 2017 Кристо казва: "Моите проекти са политически, това е истинска политика, не само демонстрация на политика." Политическата деменция възниква дори и чрез "логистиката и споровете с общините", посочва той. Същата година в знак на протест срещу американския президент Доналд Тръмп Кристо се отказва от проекта си "Над реката" в Колорадо, над който работи цели 20 години. "Тук нашият господар е американското правителство. То притежава страната. Не мога да реализирам проект, който да облагодетелства този господар."


Известният карикатурист Сол Стейнберг, добър приятел на Кристо, бе казал за него: "Той съчини не само себе си, той съчини и изкуството, и още по-впечатляващо, той съчини и публиката си."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK