В настървен синхрон хора от трите власти атакуват независимостта на съда

Тези атаки формално са насочени срещу председателя на ВКС, но по същество представляват посегателство срещу авторитета на върховната съдебна инстанция в държавата, защото за гражданите той е лицето на институцията.

© Юлия Лазарова

Тези атаки формално са насочени срещу председателя на ВКС, но по същество представляват посегателство срещу авторитета на върховната съдебна инстанция в държавата, защото за гражданите той е лицето на институцията."Дневник" публикува позиция на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) по повод действия и изказвания на висши представители на изпълнителната и съдебната власт, с които се създава превратна обществена представа за конституционните функции и роля на съда и се руши авторитетът на правосъдието. Заглавието е на "Дневник".


Миналата седмица в интервю за национална медия министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че с постановено преди година тълкувателно решение на Общото събрание на колегия на Върховния касационен съд (ВКС) бил "пренаписан законът" и това било основание за оставката на неговия председател. Използването на подобна квалификация за тълкувателен съдебен акт, приет по надлежния ред от съдиите от колегия на върховната съдебна инстанция, от висш представител на изпълнителната власт би било прието за недопустимо вмешателство във всяка правова държава. Фактът, че в случая по такъв начин се коментира решение на ВКС от българския министър на правосъдието и че


в неговите представи може да се търси отговорност за съдебното решение от председателя на съда,
без този коментар да предизвика каквито и да е последствия, е признак за нездравото състояние на независимостта на съдебната власт в страната ни.


В контекста на този случай следва да се разглеждат и поредицата от публични атаки срещу председателя на Върховния касационен съд, които показват


настървено единодушие и синхрон между висши представители


на изпълнителната, законодателната власт и административния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези атаки формално са насочени срещу председателя й, но по същество представляват посегателство срещу авторитета на върховната съдебна инстанция в държавата, защото за гражданите той е лицето на институцията.


Последният казус със заснемане на видеоклип в сградата на Съдебната палата, станал публично известен именно заради коментарите на министъра на правосъдието и членове на ВСС в медиите, не е нищо повече от пореден претекст за демонстрация на надмощие, за публично накърняване на достойнството на председателя на ВКС и за стесняване на правомощията му, което има за последица обща дестабилизация на съдебната власт и ерозиране на конституционната тежест на ролята на ВКС за действително разделение на властите. Не можем да повярваме в искреността на грижата за защита на добрите нрави и да разберем смисъла на предложенията за естетическа и етическа цензура върху съдържанието и формата на кино- и видеопродукти, заснети в Съдебната палата, не само защото не бяха обсъдени разумно възможностите и ограниченията за отдаване под наем на помещенията на съда и за търсене на юридическа отговорност при неизпълнение на конкретния договор и по принцип. Не можем да повярваме в достоверността на загрижеността, защото далеч по-съществени в силата на въздействието си позорящи актове бяха оставени без внимание.


Авторитетът на правораздаването не се изчерпва с поддържане на помпозни външни символи на власт, още по-малко с фетишизирането им.


Авторитетът на правораздаването е функция на независимостта на съдиите и на доверието, което вдъхват съдебните решения. Поради това няма по-сериозно накърняване на чувството за благоприличие от изявление на ръководителя на институцията, която има конституционно правомощие да разкрива престъпленията и да повдига обвинение, по обществената телевизия, че в последните пет години системата за разпределение на делата не е осигурявала случайността на избора на съдия ("Все едно не сме имали правосъдие 5 години."). Не по-малко беше накърнено приличието, когато не настъпиха никакви последици - дисциплинарни или организационни, след сигнала на съдия, че дело с голям имуществен интерес, възложено му за разглеждане на принципа на случаен подбор, е било "иззето" от председател на съд. Самият факт, че на обществеността се представя деформирана йерархия на ценности от страна на кадровия орган на съдиите, накърнява идеята за нравственост.


Посегателствата срещу независимостта на съда не се изчерпват с нападките към ВКС и неговия председател. На 28 май 2020 г. по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, в което се обсъждаше годишният доклад за прилагането на закона и дейността на съдилищата, министърът на правосъдието отправи въпрос към председателя на ВКС за командированите в същия съд и в търговските отделения на Софийския апелативен съд и Софийския градски съд членове на Съюза на съдиите в България (ССБ). Министърът заяви, че имал нужда от тази информация, за да може да прецени дали са верни определени публикации по темата. Обосновавайки целта на въпроса си, министърът на правосъдието посочи, че тези факти не били "достижими" за него по друг начин.


Действително в последно време в определени издания бяха тиражирани публикации, според които членове на ССБ били командировани "лично" от председателя на ВКС в определени съдилища. Законът за съдебната власт (ЗСВ) изчерпателно урежда правомощията на председателя на ВКС за командироване на съдии в същия съд, както и на съдии от един съдебен район в друг след съответното съгласие на председателите на съответните съдилища. Извън тези законово установени случаи председателят на ВКС няма общи правомощия да командирова съдии във всички съдилища.


На интернет страницата на Висшия съдебен съвет е общодостъпен регистърът на командированите магистрати,


от който всеки може да се информира кои са командированите съдии, в кои съдилища и по заповед на кой председател на съд е станало това. Не би било пречка за всеки, още по-малко за министъра на правосъдието, да се снабди и с информация по какви правила се извършва командироването на съдии в по-горен съд. На интернет страницата на ВСС е общодостъпен и регистърът на декларациите на съдиите по чл. 195а от ЗСВ. В съдържащите се в този регистър декларации и понастоящем, в нарушение на действащата разпоредба на чл. 195а, ал. 2 от ЗСВ, продължава да е публична информацията за членство на съдиите в съсловни организации.


Налага се да припомним, че в резултат на поредицата изменения на ЗСВ в периода след 2016 г. последователно отпаднаха почти всички въведени тогава ограничения за широкото прилагане на командироването като практика за кариерно развитие, отклоняваща се от конкурсното начало. Не може да не отбележим и продължителното пренебрегване от страна на законодателната и изпълнителната власт на призивите на Консултативния съвет на европейските съдии, на Европейската съдийска асоциация и на международната организация "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (МЕДЕЛ) за


отпадане на задължението към магистратите за деклариране на членство в съсловни организации


и за промяна в режима за отстраняване от длъжност. Едва след настоятелното поставяне на същите въпроси от страна на Европейската комисия като условие за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка в последния доклад по него, бяха предприети законодателни действия в тази насока. Въпреки изричната законова разпоредба членството в съсловна организация да не представлява подлежащо на деклариране обстоятелство декларираната до този момент принадлежност към такива организации от съдиите не е заличена от сайта на ВСС и продължава да е общодостъпна.


Стигматизирането и дискриминирането на членовете на една от съсловните съдийски организации, което се извършва систематично и грубо от представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, е несъвместимо с принципите на правовата държава, защото представлява откровен акт на насилие и натиск. Поради това е категорично отречено и в изрично становище по българския казус от Европейската асоциация на съдиите.


Изброяваме последните посегателства срещу независимостта на съда чрез уронване на авторитета му, защото не е редно те да бъдат отминавани с досада и примирение и трябва да бъдат помнени. Освен това специалното обръщане на внимание върху тях изключва оправданието на представителите на трите власти, че са били лошо или неточно осведомени за случващото се. Оттук нататък всяко бездействие е съзнателно съучастие в рушенето на правосъзнанието на гражданите и на идеята за правова държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Мутри от трите власти, ако формулираме по-прецизно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  Драги съдии, когато станете наистина независими, а не зависими, тогава гордо може да се изправите и да пишите подобни високопарни декларации.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  "независимостта на съда"

  От кой да е независим съда?

  Дай да направим да се явява на избори като политиците - и да се отчита пред избирателите. Тогава ще можем да говорим за независим съд.

 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Т.е. да не мъркат, че Дани Ръбъл се е изцепил така?
  Или да не се обаждат, когато ги мачкат?
  Ми добре...моли се да не опреш до съд.

 5. 5 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 744 Весело  На снимката:

  Панов обяснява с жестове на Барни какво е нарисувал Комарницки...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Хвани единия, удари другия

 8. 8 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "...в неговите представи може да се търси отговорност за съдебното решение от председателя на съда"

  трудно се намира сравнение с подобно разбиране. да си тъп/глупав е от Бога, но да си невеж е продобито

 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 428 Любопитно

  До коментар [#3] от "realguru":

  Това в някои държави работи пефектно. Но като погледнеш съства на Народното събрание, съгурен ли си, че е добра идея за България?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Любопитно

  До коментар [#4] от "lz73":

  Що да се моля, нали имам пари бол?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Има някакво състезание между естествения процес на разпадане и самоизяждане във всички далавери в държавата и напъните за окончателно овладяване на всички лостове в правосъдната система.

 12. 12 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1469 Любопитно

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  И как да стане това?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Докато по върховете на властта, се пробутват лица (прието е да се казва "лице", макар, че...), като това в центъра на снимката, с ясно изразенa DI (ritardato), това ще са и ризултатите. Видимите ризултати (както обича да се изразява друг един индивид, с insufficienza mentale).

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#12] от "BG Territory":

  А, не знам, сигурно трябва да се рине от основи.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz73":Що да се моля, нали имам пари бол?!
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Цв. Василев и Божков имат много повече пари, а Ходорковси - много повече дори от тях, но живееш ли в кочина, там законите се определят от прасетата.

 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":Това в някои държави работи пефектно. Но като погледнеш съства на Народното събрание, съгурен ли си, че е добра идея за България?
  —цитат от коментар 9 на Nil satis nisi optimum


  Не, не съм сигурен. :)

  Ни поне няма да има валиден аргумент за мрънкането за независим съд. :)

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":


  До коментар [#4] от "lz73":Що да се моля, нали имам пари бол?!
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  А дали ще ти стигнат ако те съди някой с повече пари...
  Всъщност вие гербавите комуняги така я разбирате тая система...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "vhv":

  "Докато по върховете на властта, се пробутват лица (прието е да се казва "лице", макар, че...), като това в центъра на снимката, с ясно изразенa DI (ritardato), това ще са и ризултатите. Видимите ризултати (както обича да се изразява друг един индивид, с insufficienza mentale)."

  Какво може да се очаква от teste duri? Те са ни като patrimonium mafioso завещано ни от мандраджийските обирджии.

 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Весело

  Ние ги хващаме-те ги пускат...

 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мисля си, че Съюзът на съдиите в България е доказано вредно НПО на Сорос!
  —цитат от коментар 18 на vlq37647807


  Ако мислеше, нямаше да пишеш глупости. Че и да се чудиш...

 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  ...а ЕДНИ ДРУГИ си гласуват закони каквито на тях са им удобни!...

 23. 23 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лозан Панов - 6 Dec 2019

  . .изключително умело се използва от цинични политически играчи, за да атакуват още по-настървено съда

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е окончателно осъден за катастрофа, станала преди близо 8 години. Върховният касационен съд намалява ефективната присъда на Катев и я прави условна, съобщи прокуратурата. Катев е лишен от книжка за 6 години."
  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vks-napravi-uslovna-prisudata-za-katastrofa-na-bivsh-zam-ministur

  Какъв точно "синхрон" във ВКС наложи условна присъда на бившия зам. министър от екипа на юпитата, който преди четири години беше осъден ефективно на четири години лишаване от свобода?!
  Осем години след убийството на двама млади хора на пътя, т.нар. независим съд го помаза с условна присъда!
  Така че н ни досаждайте с правна еквилибристика. Питайте Панов какво наложи промяната на ефективна в условна присъда.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#19] от "gmbh":

  Да си призная, в този случай не бих използвал този израз.
  На нещото на снимката, изразът му е на ritardato (а и от изказванията и поцелуйковщината му), това е излъчването.

 26. 26 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#14] от "hamiltonf":

  Ами, продължавайте тогава. Дотук се справяте добре.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 27. 27 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Драги съдии, когато станете наистина независими, а не зависими, тогава гордо може да се изправите и да пишите подобни високопарни декларации.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Не се пали! Нали сте много. Променете Конституцията.До тогава се сещаш как очакванията няма да кореспондират с действителността.

  SHADOWS of SOFIA
 28. 28 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#24] от "Реми":

  Реми-то, за това трябва да се иска обяснение от целият състав или само от председателя?

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  България е частна държава. За какво й е съд? За какво са й закони? За какво й е конституция?

  Каквото каже Сараят, това е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#26] от "BG Territory":

  Колкото и да е интересно, до съд още не съм стигал... Човек трябва да е малко по-интелигентен от общата маса...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#15] от "vhv":

  Да наричаш България "кочина", понеже ти си в опозиция, е долно и мерзко.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  Питайте Панов какво наложи промяната на ефективна в условна присъда.
  —цитат от коментар 24 на Реми

  Известността на обвиняемия.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#15] от "vhv":

  “... живееш ли в кочина, там законите се определят от прасетата.”

  На българите отдавна е отнета всякаква възможност за избор. България е овладяна от политическия картел на ГЕРБ-БСП-ДПС-ДС, доказателство за което е, че НИТО ЕДНА парламентарно представена политическа сила не реагира на разкритията на мафиота Васил Божков.

  Защото всичките му ядяха от шепата, всички са грешни и го е страх от онова, което ще им извади.

  Обявявайки му война, герболяка го подцениха.

  Сега някой редник от Барба Ганьоското опълчение ще ме обвини, че съм фен на Черепа, че го защитавам, че ще правя партия с него и т.н.

  Толкоз мозък им е дал Господ, не им се сърдя.

  Истината е, че 30 години Черепа водеше на каишка политическия елит на България. И понеже е топ мафиот, а не прост колектор на Маджо и Пашата, Черепа продължава да put the fear of God in them.

  Що няма официална реакция на обвиненията? Щото им се е дръпнало ... перисталтиката, да го кажем научно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  "Бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев е окончателно осъден за катастрофа, станала преди близо 8 години. Върховният касационен съд намалява ефективната присъда на Катев и я прави условна, съобщи прокуратурата. Катев е лишен от книжка за 6 години."https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vks-napravi-uslovna-prisudata-za-katastrofa-na-bivsh-zam-ministur Какъв точно "синхрон" във ВКС наложи условна присъда на бившия зам. министър от екипа на юпитата, който преди четири години беше осъден ефективно на четири години лишаване от свобода?!Осем години след убийството на двама млади хора на пътя, т.нар. независим съд го помаза с условна присъда!Така че н ни досаждайте с правна еквилибристика. Питайте Панов какво наложи промяната на ефективна в условна присъда.
  —цитат от коментар 24 на Реми


  Лельо, председателя на ВКС не може да каже каква да е присъдата.

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#34] от "Nick F":

  “ Лельо, председателя на ВКС не може да каже каква да е присъдата.”

  Живковистите бъркат Лозан с бае Тодар. 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на biborana
  biborana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  „Изчистете съдебната система и тя ще изчисти всичко останало.” - Моника Маковей (предшественик на Лаура Кьовеши).
  линк: https://pravosadiezavseki.com/2017/03/19/laura-koveshi-naj-tezhka-beshe-bitkata-br-s-nachina-na-mislene/

 37. 37 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Съдебната власт не е за критикуване! Тя е за пълно разтуряне и построяване наново! Всички от Окръжен съд и нагоре са отявлени комунисти и са силно корумпирани! Трябват нови необременени с комунизъм хора!
  —цитат от коментар 6 на lz2

  Е да, ама небрежно си пропуснал да отбележиш, че това разтуряне трябва задължително да започне от прокуратурата. Прокуратурата, която в България е част от съдебната система и която е най-зловещо завладяна от комунисти и милиционери! Прокуратурата, която не е мръднала и на милиметър!!! Главен прокурор е милииционер от симеоново (единствен безалтернативен кандидат!), избрал си за съветник главния прокурор на Тодор Живков!!!
  Айде, почвай и разтуряй! Първо сталинската прокуратура обаче!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 38. 38 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  До коментар [#15] от "vhv":Да наричаш България "кочина", понеже ти си в опозиция, е долно и мерзко.
  —цитат от коментар 31 на Alarmstufe: Rot

  Всешзвестно е, че си само на празни лозунги и евтини опорки, но все пак да имаш нещо по темата да кажеш?
  Иначе няма по-долно и по-мерзко от това, да лижеш под опашката на прасетата и да обясняваш как не било кочина това, в което превръщат държавата! Грух!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 39. 39 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  На тиквите това им е преставата са правосъдие -един си мисли ,че може да се откупи с пари , друг си представя ,че съдиите имат началник . За еднокнижници -толкова !

 40. 40 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#24] от "Реми":

  Сега ще ти скочат и ще ти обяснят,че тука е така,защото Борисов командвал.Не можело да има независим съд,защото мафията така им казвала.
  А нали се бият в гърдите,че са неподкупнии неподвластни на никого.
  Вижте си решенията.
  По делата ще ги познаете и оцените!

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1621 Любопитно
 42. 42 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 194 Неутрално

  От самото присъствие във ВСС, Барни (без да разбира за какво иде реч) започва да изглежда все по интелигентен поне на външен вид в сравнение с Барба Ганьос постоянно качен на джипката или багер. Иначе в главите и на двамата кънтят камбаните на Аврора и се джуркат разни схеми как да се задържат повече под прожекторите.

 43. 43 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Хехе, независим, ама кво прайм "при разпра за паркомясто"? Вече доста години от деня, в който убиха при разпра за паркомясто с 5 изстрела с контролен в главата програмиста Николай Найденов, заради " един хард", май. И нищо повече не се чу нито за него, нито за "неизвестния извършител". Та и сега никой не ще "да бъде забравен".

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  До коментар [#39] от "hodounski":

  “...друг си представя ,че съдиите имат началник .”

  Хаха, с две думи - това е ГЕРБ. 👿

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Весело

  До коментар [#39] от "hodounski":"На тиквите това им е преставата са правосъдие -един си мисли ,че може да се откупи с пари , друг си представя ,че съдиите имат началник . За еднокнижници -толкова !"

  Не само за "правосъдие" им е такава представата!
  За ОПГ Герб и присъдружие, това е основополагащо в светогледа:
  - единоначалие - Вожд-главатар и 400 разбойника
  - масов терор и незачитане на правото, чрез приемане на удобни закони и тяхното "тълкуване"
  - овладяване на медийното пространство и заглушаване на протестите на инакомислещите, чрез откровени пропагандни лъжи и обвинения срещу тях, че са "комунисти", "бандити", привърженици на НПО-та и всичко друго, което са самите те
  Всеки, свестен, непредубеден човек, знае за какво иде реч, така че не ми се продължава. А и няма смисъл, безполезно е, да се обяснява на завършили сержантското училище и другарите им от помощното, със специалните потребности. ;)

 46. 46 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Нито една голяма държава няма интерес в България да има качествени личности на държавни постове. Оттам и всичко което следва за всички минали, днешни или бъдещи поколения. Деградация. Няма по-голяма сила на света от прост човек с голяма власт.

 47. 47 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#15] от "vhv":“... живееш ли в кочина, там законите се определят от прасетата.”На българите отдавна е отнета всякаква възможност за избор. България е овладяна от политическия картел на ГЕРБ-БСП-ДПС-ДС, доказателство за което е, че НИТО ЕДНА парламентарно представена политическа сила не реагира на разкритията на мафиота Васил Божков.Защото всичките му ядяха от шепата, всички са грешни и го е страх от онова, което ще им извади.Обявявайки му война, герболяка го подцениха.Сега някой редник от Барба Ганьоското опълчение ще ме обвини, че съм фен на Черепа, че го защитавам, че ще правя партия с него и т.н.Толкоз мозък им е дал Господ, не им се сърдя.Истината е, че 30 години Черепа водеше на каишка политическия елит на България. И понеже е топ мафиот, а не прост колектор на Маджо и Пашата, Черепа продължава да put the fear of God in them.Що няма официална реакция на обвиненията? Щото им се е дръпнало ... перисталтиката, да го кажем научно.
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  Нали чете това? А и интервюто с Методи Андреев. След арестите медийни балони, представи си, рекетираните с "такса помагане", да извадят компроматите и да бутнат на земята прасетата. Натам отиват нещата, защото на всички им е ясно, че рано или късно, ще се окажат на влакчето на продънената прокуратура. Сега е момента, да направят прасетата на мезета...
  https://frognews.bg/novini/komiksat-ali-baba-kato-politicheski-nekrolog-vladi-milionercheto.html

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Докато всички прокурори са подчинени на Гешев, съдиите не са подчинени на председателите на ВАС и ВКС. На никого не подчинени. Съдиите наистина са независими...ако поискат.

 49. 49 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 384 Любопитно

  Абе много ми е странно от къде се пръкнаха тези, дето са натъжени, че наричаме българия Кочина!?!? Кочина е и ние сме прасета, оправляват ни прасета.!!!! И аз предпочитам да си кажа истината в очите, вместо да наричам лаиното торта!!! Щото както му викам торта, нищо чидно да ме карат да я ям тази "торта" и да ме питат що се мръщя докато ям

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK