Кристо носеше лудостта на величията и блясъка на гения

Кристо носеше лудостта на величията и блясъка на гения

© ReutersВ официално изявление на Елисейския дворец, посветено на смъртта на световноизвестния творец от български произход Христо Явашев - Кристо, президентът на Френската република Еманюел Макрон и съпругата му отбелязват, че творческият му път е започнал от Париж и изказват съболезнования на близките му. Но съобщението е нещо много повече от това.


Два дни след кончината на безспорно най-прочутият и влиятелен съвременен художник и творец, роден в България, нито една българска институция не почете Кристо.


Той носеше лудостта на величията и блясъка на гения. Кристо, творецът, който обичаше да облича монументите в своите титанични опаковки, си отиде вчера. На границата между рисунката, скулптурата и архитектурата, неговите мащабни произведения превръщаха сгради и пейзажи по целия свят в събития на поезията.
Роден през 1935 година в България, Христо Владимиров Явашев се обучава в Художествената академия в София, преди да избяга от страната си на 21 години, за да се изплъзне от комунистическия режим. След множество спирки в Европа той се установява в Париж през 1958 г. През този период той живее, като рисува портрети, но се интересува преди всичко от абстрактното изкуство и ражда първите си идеи за пакетиране на предмети: в ръцете му бутилки, столове, маси всичко се оказва опаковано, обвито, повито.


Така неговите парижки години са годините на разцъфването на неговия талант, на изобретяването на това движение, което ще стане неговият подпис. Това са също годините на най-важната, разтърсваща като мълния и безвъзвратна среща с Жан-Клод, която става негов партньор в живота и изкуството, негова съпруга и помощник. Тези две същества, предназначени да се слеят,


родени в един и същи ден, като под една и съща звезда, свързват техния дух и устрем в едно цяло. Кристо.


Заедно те раждат идеята да създават произведения, които няма да се излагат на релси в музeите или на пиедестали в галериите, а на открито, пред очите на всички. Техният първи голям боен подвиг, или по-точно голям подвиг в изкуството, е издигната кратковременна Стена от петролни варели на ул. "Висконти" в Париж, реакция на протест срещу изграждането на Берлинската стена. И акт на раждане на тяхното изкуство in situ.


В средата на 60-те години двойката се установява в Ню Йорк и замисля още по-монументални и впечатляващи проекти, които Христо рисува, а Жан-Клод се опитва да направи възможни. Те издигат огромна оранжева завеса над цяла една долина в Колорадо, магичен воал, който вятърът загръща и разгръща. Обгръщат островите на един залив до Маями с големи розови ореоли. Опаковат "Пон Ньоф". Най-старият мост на Париж прилича тогава, през няколко есенни дни на 1985 г., на огромен подарък за парижани.


Опакованият "Пон Ньоф". Най-старият мост на Париж прилича тогава, през няколко есенни дни на 1985 г., на огромен подарък за парижани.

© Юлия Лазарова

Опакованият "Пон Ньоф". Най-старият мост на Париж прилича тогава, през няколко есенни дни на 1985 г., на огромен подарък за парижани.


Както един шивач шие на ръка, за да пасне по-добре дрехата на извивките на манекена, Кристо създаваше за сградите поръчкови калъфи за бижута, които прегръщаха формите им и подчертаваха обема им, придаваха им нови цветове и материи.


Така той се стремеше "да разкрива, като скрива".


Десет години по-късно той отново постигна това сияние като, опакова Райхстага, седалището на германския парламент. Постави също гигантските чадъри, пръснати в Япония и Калифорния, на единия и другия бряг на Тихия океан, свързващи в символен мост Изтока и Запада, и още, тази безкрайна пешеходна пътека на повърхността на едно италианско езеро, покрита с оранжева тъкан, която дава на тези, осмелили се да тръгнат по нея, усещането, че ходят по водата.


Макар да бяха гигантски по своите размери, всички инсталации на Кристо бяха временни, защото той обичаше мимолетността на произведението, която налага неотложността на погледа. Като естет той твърдеше, че създава произведения, които не носят никакво послание и имат за цел единствено да събудят и раздвижат сетивата. Да накара другите да опитат величието на един монумент или пейзаж, да попие погледите в тъканите, които ги обгръщат, и в техните пулсации да заслепи чрез оживеността и блясъка на цветовете им: Кристо търсеше чудото винаги и навсякъде.


За всичко това ще можем да си дадем сметка на експозицията в центъра "Помпиду",


посветена на него, която трябваше да започне в края на март, но беше отложена за 1 юли поради здравната криза. Това ще бъде израз на почитта на Франция към този творец, който тя обичаше и който я обичаше.


Кристо се целеше толкова високо, имаше толкова големи мечти, че проектите му можеха да отнемат години, дори десетилетия, преди да се осъществят, след тежка борба, често водена от Жан-Клод, за да бъдат преодолени всички препятствия. Такъв е случаят и с едно произведение, родено от неговия дух през 1962, но което ще види бял свят едва след смъртта му. В Париж през есента на 2021 година: Опаковането на Триумфалната арка. Като последен подарък от този творец за този град, който му даде най-хубавите дарове, на тази страна, където той намери вдъхновението и любовта, и която никога не го забрави.


Президентът на републиката и неговата съпруга, ценят творчеството на този поет на пространството с грандиозни визии и поднасят най-искрените си съболезнования на неговите близки и на неговите почитатели.


"Дневник" препубликува текста от сайта "ТерминалНО", заглавието е на редакцията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Ако не беше българин, щяхте ли да пускате толкова статии за него? Щяхте ли да го считате за човек на изкуството?

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":

  Откъде накъде пък българин. Българите говорят на български.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Мнението на Елисейския дворец ще бъде тутакси заглушено от патриотарското облайване на цивилните изкуствоведи, за които Кристо е “опаковач”, а истинското изкуство - това са Седмоъгълният Петохуйник и Самуил със Светещите Очи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Не е дадено на всеки да възприеме и оцени този нов вид изкуство. Една ограничена във времето творба, събираща таланта на Кристо със сътвореното от предтечите. Кристо е заслужил нашето уважение и поклон.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Предател. Няма да остане тук да опакова Молотовката на завода за гащи в Габрово за манифестациита на Първи Май, Девети Септември и Седми Ноември, Ами духнал при враговете.

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Предател. Няма да остане тук да опакова Молотовката на завода за гащи в Габрово за манифестациита на Първи Май, Девети Септември и Седми Ноември, Ами духнал при враговете.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Кристо си е мирикански гражданин и няма нищо общо с България в съзнателния му живот!
  Голяма работа ,че е имал някаква лудост , повечето художници са такива, той е художествен опаковчик!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Весело

  Не, няма да има "облайване", успокой ся, ако ти е възможно, де. Ти, и без това думата патриот не я познаваш, знаеш само патриотар. Обаче, понеже ти и патриотизъм не знаеш какво е, та затова си се изтъпанил да защитаваш сродната си душица криско, който освен да опакова с друго няма да се запомни. Даже и опаковка няма да остане след него, което е достатъчна награда от съдбата за такива като него. А, паметника на Самуил ще продължи да си стои със светещите очи, много и след теб.

 9. 9 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Предишния коментар е за твойта особа, в случай, че не си разбрал, което може да се предположи.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  "нито една българска институция не почете Кристо"

  То да е само Кристо.
  Нито един успял българин не е долюбван от българските управници.

  подпис
 11. 11 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван K":

  Този в какво е успял? И въобще не е БЪЛГАРИН! Показа го и на слепите, но ти естествено не си го разбрал.

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  По повод последният успех на Елон Мъск поне медиите отбелязаха, че двама българи участват в екипа на Мъск.
  Но политиците дори и това не споменаха. Политиците се гордеят само с българи на тяхното интелектуално равнище и още по-добре на под тяхното равнище.

  подпис
 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  няма как да обясня каква беше реакцията на посетителите на кейовете като им казвах, че съм от България

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван K":

  Не е вярно. Бокова, Кристалина са високообичани.

 15. 15 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иван K":

  Тези българи са участвали в екипа на Елон Мъск, който работи за българската държава ли?
  И както какви са участвали в тази частна корпорация - като секретарки, като подръжка на ел.инсталация в стаята за отдих, като сървърно обслужване на компютрите или като част от пляскащата уау масовка за пред камера? И политиците в България са длъжни да ги споменават, защото....

 16. 16 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Николай Сарафов никой не го знае тук, пък творбите му носят удоволствие, на профан, ка'т мен.. и на разни германци... отделно човекът говори отлично български, след половин век в Германия.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#15] от "oliverstone":

  Я кажи ти какво работиш, да сравним с българите при Илон Мъск. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#16] от "schwimmwagen":

  Ми, добре, нека му се радват германците, които той радва. Защо ние трябва да му чиним евала и да го знаем тук? Би ли обяснил.

 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#18] от "oliverstone":

  Мога да ти отговоря с същия въпрос, извъртян към Кристо.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "Кристо си е мирикански гражданин и няма нищо общо с България"

  Кое му е американското на Кристо? Нали според такива като теб американско значи агресивно, капиталистическо и всичко лошо..
  Кристо е известен като скромен човек - нима българите не са скромни!!!
  Кристо е считан за талантлив човек. Нима сред българите не може да има талантливи хора!!
  Аз мисля, че ти бъркаш българите с твоите приятели.

  подпис
 21. 21 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  На първо място, работя тук. И си плащам данъците тук! И от тези данъци други български граждани, които също живеят тук получават пари.
  На второ място, "патреотар" като мен ли да обяснява на такава интернационална личност като теб, че точно заради това, за хората в България са много по-важни такива като мен, отколкото двамата българи при Илон Мъск. Те, освен да дават помпащи патреотарски чувства интервюта по нашите тв канали, друго не разрбрах да са направили. Интервю с Илон Мъск, който да им изкаже благодарности не видях. Може единствено да се предположи, че са част от екипа му от над 2000 човека. И?
  Но, явно патреотарската треска, която толкова да не обичаш, те е завладела. Упс.

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Добре обмислено и написано изявление. Нашите тикви и калинки да се учат, ако могат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Добре обмислено и написано изявление. Нашите тикви и калинки да се учат, ако могат.
  —цитат от коментар 22 на stein


  Значи, време е да почваш да се учиш, Калино моме.

 24. 24 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":Откъде накъде пък българин. Българите говорят на български.
  —цитат от коментар 2 на kasko


  ++++++++++
  Макрон е прав да извлече възможно най-голям актив за нацията си. Опитвам се да намаля головата разлика: Христо не бил чист българин, в произхода му е участвал македонец, дори и чех.
  Като Макрон ще се понадуя, всред първите и най-добри художници у нас има и чехи, предпочели България пред Париж, а и научили български: Ян Мърквичка и Ярослав Вешин.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Весело

  той е художествен опаковчик!
  —цитат от коментар 7 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#23] от "oliverstone":Ясно, за теб няма надежда. Разбирам, че животът е несправедлив към твоята мозъчна група, но все пак не правиш никакво усилие да поумнееш.
  —цитат от коментар 25 на stein


  ужас. и като со помисли човек, че ако демонстрира патриотизъм, могат да го оприличат на оливер...

 28. 28 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#25] от "stein":

  Защо да правя някакво усилие, нали ти си тук, умника? Мене ме маани, животът ми е несправедлив и както казва поетът "от никъде взорът надежда не види". Но, за теб откривателят на мозъчната група, за теб животът е, както казва поетът "Поздравих пролетта, поздравих младостта и възторжен разтворих очи."

 29. 29 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#18] от "oliverstone":

  "Защо ние трябва да му чиним евала и да го знаем тук? "

  Спри се, спри се, че вече започна съвсем да бълнуваш. Ще счупиш тъпомера.
  Значи изкуството не е така направено ... да му се радват само "туземците".

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 30. 30 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Когато французите истински харесват някого, намират най-точните думи. Днес чета Макронови, а вчера прочетох в испанския Ел паис много красиво прощално писание за Кристо от френския им кореспондент. А в България? В България видях няколко постни послания, чета тук как разни индивиди оспорват таланта му, защото не разбирали изкуството му, и нито президент, нито премиер го припознаха за свой.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 490 Неутрално
  [quote#32:"Ebeneezer Goode"][/quote]

  Здравей, колега!

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "4i4oti":

  "Макрон е прав да извлече възможно най-голям актив за нацията си. "

  Нацията на Макрон има достатъчно активи. Кончината на Христо Явашев няма ка да се включи в активите на каквото и да е.
  Макрон извличал активи, ти да видиш!
  За съжаление Христо Явашев не успа да "опакова" дълбокото провициално мислене на повечето си сънародници и избяга през глава от тях.

 36. 36 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Няма как празните генералски кратуни на мижитурките, обитаващи Дондуков 1 и 2, да оценят величието на такъв титан.

 37. 37 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ebeneezer Goode":Изкуство? Това! На някой си опаковчик, неуспял художник и успял безродник? WTF! Иди се гръмни, бе! Туземец ще викаш на дедо си от Долно Нанагорнище.
  —цитат от коментар 31 на oliverstone


  Не се напъвай, няма да стане. Няма да го разбереш. Друго измерение обитаваш.

 38. 38 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#31] от "oliverstone":

  Вместо да се вайкате и ръсите просташки обиди, като хванат по бели гащи селски бракониер в миризливата вада на структурната си неграмотност, научете изявлението на г. Макрон наизуст.
  Не е лесно, но ако успеете ще почувствате непознатата ви лекота на културния човек преживяващ радостта от блясъка на гения.

  Navigare Necesse Est
 39. 39 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Като гледам какви дрънканици и дитирамби се изписват за тоя човек ме втриса. Бог да го прости. Умрял. Както ще умрем и всички ние. Някои харсват това, което е правил, други - не. Но всички те, няма да си спомнят за него след няколко години. Това, което правеше беше любопитно да се види. Като великаните , джуджетата и жената змия по цирковете . И толкова. Това не беше изкуство. Изкуството събужда чувствата, трогва , разплаква, разсмива, замисля. До изкуството можеш да се докоснеш отново и отново. Човекът опакова цял живот, замърси планетата с декари неразградими пластмаси и умря. Нищо освен боклук не остана след него. Бог да го прости за тоя грях.

 40. 40 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Колеги,
  мнението на някакви тъпи руснаци относно гения на Кристо не би трябвало да ни интересува, нали така?
  Мнението на някакви тъпи милиционери, заради които Кристо избяга от НРБ, тогава колония на ГУЛАГ, не ни интересува. Тъпо е.
  Мнението на доста хора, които си представят изкуството само и единствено като “повишаващ апетита натюрморт със зрели круши в трапезарията” и “всичко друго не е изкуство” , не би трябвало да се взима предвид, защото това е еснафско, профанско, некултивирано мнение.
  Ораческо-комбайнерското мислене пък, че “българинът е оттука-дотука”, “а натам е чужда мера”, е много ограничено (не)мислене.
  Кристо и Жан-Клод - предпочитам да ги зная като един творец - бяха едно явление в изкуството, за което няма чекмедже с табелка, няма дори жанр, това е 3D-планетарна инсталация, това е материална форма на емоционално състояние и като такова имаше “времеви отрязък” на съществуване около две седмици.
  Опаковането е запазена марка на Кристо и Жан-Клод, която има за цел да спре, да концентрира нашето внимание и да помислим върху обекта на опаковането.
  Това не е супермаркетска опаковка с цел да те привлече и после да я хвърлиш - това е вид памет от висш порядък, съдържащ цели тонове алюзии и препратени внушения.
  Опакования Райхстаг (На немския народ) ни отнася към затвореното, заграденото, недостъпното - такъв бе светът на Източна Европа, където народът и неговата воля бяха какво? Бяха опаковани в лъжа, че и в телени мрежи с кучета и картечници!
  Опакования Райхстаг ни подсказва пророчески, че затвореното, заграденото, парцелираното - това в интелектуален смисъл е анахронизъм и затова изглежда като нелепа гротеска - класически красиво здание в найлонова тъкан.
  ... Опакованият Райхстаг не на последно място е и призив към хората да излязат от “калъфното мислене”, от клишетата и шаблоните, защото цигулката е по-ценна от калъфа, а Животът - по-ценен от еснафската материалистическа подредба!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 41. 41 Профил на Daniel Paparo
  Daniel Paparo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дали е успял? Със сигурност...
  Дали това, което прави, е изкуство?
  Мнозина ще кажат, че да. За мен обаче този тип перформанси все повече се отдалечава от изкуството, както го разбирам аз и едно малцинство ценители. Светъл му път...

 42. 42 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":

  Ако баба ми беше мъжка, щеше ли да има дръжка?

 43. 43 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 484 Неутрално

  А нашият пРезидент патки пасе ...

 44. 44 Профил на argumai
  argumai
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Такива творци като КРИСТО, независимо от творческото им кредо, са много малко в световен мащаб! Всяка нация би се гордяла с такъв човек. България може да се гордее с този образован в България Творец и Гений! Колкото повече уважаваме такива хора, толкова повече и те се гордеят с това, че са Българи. Противното само отблъсква.
  Можем да сме горди, че Президентът на една голяма държава на Културата като Франция обръща внимание на КРИСТО. В САщ също. Поклон пред светлата му памет!

  П.С. Скъпи Политици, скъпи Министър на Културата, а вие по какъв начин ще удостоите КРИСТО?

 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално


  "Два дни след кончината на безспорно най-прочутият и влиятелен съвременен художник и творец, роден в България, нито една българска институция не почете Кристо."

  И по-добре! Като си знаем представителите на българските институции хич да не се обаждат!

 46. 46 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 329 Неутрално

  "На границата между рисунката, скулптурата и архитектурата, неговите мащабни произведения превръщаха сгради и пейзажи по целия свят в събития на поезията".

  Красиво

 47. 47 Профил на babuger13
  babuger13
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Амбалажник, сър...............

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Когато французите истински харесват някого, намират най-точните думи. Днес чета Макронови, а вчера прочетох в испанския Ел паис много красиво прощално писание за Кристо от френския им кореспондент. А в България? В България видях няколко постни послания, чета тук как разни индивиди оспорват таланта му, защото не разбирали изкуството му, и нито президент, нито премиер го припознаха за свой.
  —цитат от коментар 30 на Мария


  Всеки получава това, което е заслужил. Срамува се да се нарече българин, значи няма защо ние да го припознаваме като такъв. Да го припознават Макрон и Макроница, той сам се отрече от България.

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  Чудесно написан текст, без излишни суперлативи, човечно, с баланс за ролята на Жан-Клод в тандема с "лудия гений" Кристо.
  ПП
  Прави впечатление елегантността на изречението за Кристо и България, ако беше писан от нашенец, нямаше да бъде пропуснато "напуснал България за да не се завърне никога в нея".
  ППП
  При нас българите често преобладава схемата на мислене: "Туй не го разбирам, значи не е изкуство/наука/каквото и да е!" . Подобно провинциално мислене е в основата на "закъсняващото развитие" на страната и нацията. И аз не разбирам от астрофизика, биохимия и ред други области, но значи ли това че трябва априорно да ги отхвърля като заслужаващи почит и уважение?

 51. 51 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":

  Два дена по френските ТВ канали се говори за Кристо. Подготвя се и филм за него. А Кристо се е родил българин, а не французин....

  Жизнь или Life - избор има.
 52. 52 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Христо е един от прогонените гении на Б-ия, чиито таланти не се пречупват от системата, не се побират в клишета и схеми.Такива са склуптора Асен Пейков, певеца Борис Христов, певицата Елена Николай, цигуларя Васко Абаджиев,физикохимика Иван Странски, музиканта Милчо Левиев и т.н.Независимо от тяхното отношение към майка Б-ия , Те заслужават нашата почит.

 53. 53 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "Кристо не е българин!"
  Най-често тази нелепица идва от средите на същинските НЕ-българи, не само тези с майка рускиня, но и тези, които поначало презират българите и обичат единствено руснаците, например, до степен да се идентифицират с руснаци, да се обиждат от името на руснаците, да се гордеят (не че има с какво) като руснаци.
  Но които са си присвоили правото като милиционер-регулировчик да свиркат проглушително "Ти къде? ... Ти не си българин!"
  Ето как НЕ-българите, следвани от своя комплекс на ВЕЧЕ НЕ-българи, търсят за свое оправдание И ДРУГИ (уж) не-българи. Сиреч - " не само аз съм самоотрекъл се", но и "тия тъпи българи не могат да родят гении, ето защо станах руснак".
  Не приемам да ми отнемат Христо Явашев точно руснаците, вечно отнемали от нас, българите.
  "Кристо не е българин!"
  Това твърдение идва да каже нещо, но на практика не казва НИЩО.
  Първо - какво, ако/като не е българин?
  Това нито му качва, нито му сваля стойността на планетарен творец.
  Нито пък качва, нито пък сваля стойността на българите и България.
  "Кристо не е българин!"
  Това твърдение все пак мъничко ме докача, защото Христо Явашев - Кристо-Жан-Клод е явление, с което аз, българинът, като българин се гордея и не приемам да ми го отнемат, още повече пък тези, които само са отнемали от България - руснаците или бившите-българи-вече-руснаци.
  "Кристо не е българин!"
  Не съм съгласен, дори и лично той да го твърди.
  Българин е, български ген го е създал, българският ген за пореден път се е показал като съзидателен, творчески ген-ИЙ с планетарен мащаб.
  Това ме настройва в личната ми оценка и съпоставяне - ами аз като съм също с български ген, къде съм, защо съм само дотук?
  Ето така гледам на произхода си, на гена си - като на нещо задължаващо ме лично.
  Не като на индулГЕНция, а като на задължение да попълня празния лист, който
  Първомайстор Павел, Уста Никола Фичев, Майстора и Кристо попълниха с шедьоври от най-висока проба.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 54. 54 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Нищо не се е променило, откакто Кристо е избягал от България.
  И в момента, българите с по-свободолюбиво мислене, отричащи ченгеджийската бг природа напускат България по същите причини, както преди 70г.

  Разбира се, че ще бъдат оплюти, че не са останали в калта.
  На Кристо изобщо не му пукаше от този факт. И правилно.

  По света могат да го наричат противоречив, прекалено авангарден, ексцентрик, странен и т.н. но никой няма да отрича, че е бил артист. Артист, с главно А.

  Но, какво ли разбира този изостанал свят. За Ганьо, Кристо ще остане като предател, опаковчик и т.н. Самодоволно ще се почеше по косматия, дебел корем и ще отпие от чашата с домашна ракия- 58 градусова- че всичко под това...е за слабаци.
  Слабаци, да разбираме всеки, който не мирише на чесън, не яде кебапчета и се осмелява да притежава качества като себеуважение, морал, достойнство, уважение към останалия свяят.

 55. 55 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 348 Неутрално

  До коментар [#53] от "Торбеш":

  Странно как всички т.н. от Вас "Не-българи" се бият един през друг да определят Джон Атанасов за българин, който ама изобщо си е нямал представа от България, ноо отричат Кристо.

 56. 56 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#15] от "oliverstone":

  Инженери

 57. 57 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#39] от "rpd32585105":

  Всички инсталации са рециклирани и едно копче не е останало. Освен славата за сйздателя им!

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ох, пак се започна със спора дали Христо Явашев е Българин или не. Ами само едно да кажа, самият Кристо някога твърдял ли е че не е Българин? Отричаше се от България. Това е вярно. Не искаше да има много общо с Родината. И това също е вярно. Ама аз никога и никъде не съм прочел да е отричал че е Българин. Няма как да е отричал след като двамата му братя си живееха в България и единия дори беше известен артист.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Т.нар. Кристо си е всъщност един опакован, нещастен, измъчващ се персонаж, опитващ се 75 години да се върне в детството си и да излекува травмата оттогава. В детството му (9 годишен) комунистите национализират текстилната фабрика на баща му и съсипват семейството. През целия си живот Явашев се опитва да се върне в годините преди това, когато семейството му е било щастливо. Оттук и неовладяната, неотработена неприязън изобщо към България. Със смъртта му се прекратяват 75-годишните му терзания. И сега очаквам гневни интелектуалци да ми обяснят как нямам сетива за осъзнаване на гения му.

 60. 60 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#53] от "Торбеш":Странно как всички т.н. от Вас "Не-българи" се бият един през друг да определят Джон Атанасов за българин, който ама изобщо си е нямал представа от България, ноо отричат Кристо.
  —цитат от коментар 55 на foreverman77


  Е не е ли ясно?
  Важно им е да се отнеме от САЩ ореола на "създатели на компютъра", макар тази титла да се разделя между Алън Тюринг от Великобритания, Конрад Цузе от Германия и Джон Атанасов от САЩ, бил той с български корен по бащина линия.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#60] от "Торбеш":

  Мда така наречената Тюринг машина е сърцевината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 62. 62 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джон Атанасов не е българин, а американец с българо-ирландски произход. Което не му попоречи да уважи пра-пра родината си с посещеня през 1970 и 1985 г. При второто имах удоволствието като ученик един от победителите в провеждани тогава олимпиади да присъствам на една от лекциите му. Нещо което ще помня докато съм жив, както и да приеме редица награди от България.
  Нищо обцо с т.нар. гражданини на света отказващ да говори на български дори с други българи.

 63. 63 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#53] от "Торбеш":

  Ето от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

  https://christojeanneclaude.net/life-and-work

  Забележи, човекът си публикува снимки от България.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 64. 64 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Макрон е класа. Абе , Боце дали се е сетил да накара пресаташето да спретне нещо подобно от името на България ?

 65. 65 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#53] от "Торбеш":Ето от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод. https://christojeanneclaude.net/life-and-work Забележи, човекът си публикува снимки от България.
  —цитат от коментар 63 на tsyrvulan


  Ами той си обича България. Само дето не обича комунистите и ченгатата. И аз така.

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Нека си дадем сметка, каква е разликата да попаднеш на място като Париж, за да реализираш идеитеси и алтернативата, да останеш в содциалистическа България.
  Човекът е имал огромен късмет, а късметът обича смелите.
  Независимо кой как приеме произведенията му, за да реализираш толква мащабни проекти се искат качества, надхвърлящи много, това което страната ни би могла да подкрепи и в най-дивия комиунизъм, с някои от безумните си проекти...

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Не е верно, че "нито една институция " не отбеляза кончината на Кристо.
  7/8 в Слави щоуто снощи пусна филма на Тома Томов за Кристо.
  В момента на тия времена когато са обединени Щаб с все националните консултанти по всичките зарази, леви, десни, зелени са обединени по тамата ковид 7/8 е наистина институция.

 68. 68 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#52] от "dlagnikov":

  Не се споменава и Георги Даскалов, май заедно с Явашев отиват в Париж.
  Работил е по проекти с него и е доста интересен, модерен и листван. Живял е също в САЩ и има негови неща в Британския музей и Метрополитън. И ГХГ София.
  Ама и той почина преди почти 15г. в щатите. Времето лети.

 69. 69 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Не е верно, че "нито една институция " не отбеляза кончината на Кристо.7/8 в Слави щоуто снощи пусна филма на Тома Томов за Кристо.В момента на тия времена когато са обединени Щаб с все националните консултанти по всичките зарази, леви, десни, зелени са обединени по тамата ковид 7/8 е наистина институция.
  —цитат от коментар 67 на k_


  Слави Трифонов не може да бъде никаква институция. Имаше шанса да се опита да бъде институция през 97 година. Само че вместо да избере Костов и България той предпочете да се продададе на Ахмед Доган и Россия. Толкова за патриота Трифонов.
  Не е верно, че "нито една институция " не отбеляза кончината на Кристо.7/8 в Слави щоуто снощи пусна филма на Тома Томов за Кристо.В момента на тия времена когато са обединени Щаб с все националните консултанти по всичките зарази, леви, десни, зелени са обединени по тамата ковид 7/8 е наистина институция.
  —цитат от коментар 67 на k_


  Слави Трифонов не може да бъде никаква институция. Имаше шанса да се опита да бъде институция през 97 година. Само че вместо да избере Костов и България той предпочете да се продададе на Ахмед Доган и Россия. Толкова за патриота Трифонов.

 70. 70 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":Откъде накъде пък българин. Българите говорят на български.
  —цитат от коментар 2 на kasko


  Вашето твърдение е простотия. Повечето българи, които живеят в България, естествено говорят български, но не знаят нито английски, нито кой да е друг език. Повечето българи, които живеят извън България, знаят и български. Дали искат да говорят български, дали искат да се самоопределят като българи си е лично тяхно решение.
  Както каза по-горе един за Христо,
  В детството му (9 годишен) комунистите национализират текстилната фабрика на баща му и съсипват семейството. Христо е избягал, наричаха ги невъзвращенци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK