Една лоботомия се реанимира винаги когато има политическа нужда да бъда "ударен"

Юли 2015 г. - контарапротест срещу конституционните промени, организиран от "План Б".

© Юлия Лазарова

Юли 2015 г. - контарапротест срещу конституционните промени, организиран от "План Б".Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът за него е съобщение на прокуратурата, че през април е възобновила дело отпреди пет години за два неистински официални документа, в които според експертиза бил фалшифициран подписът на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Сигналът за това дело е на организацията "План Б", която правеше навремето протести срещу Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Куриозът е, че Иванов припознава подписите като свои, хората, за които се отнасят въпросните 4 документа, не са претърпели вреди от тях, не е известно и прокуратурата да подозира някого като фалшификатор. Самият Иванов досега дори не е разпитан, но миналата седмица - с пет години закъснение, беше разпитана някогашната му началничка на кабинета. Днес държавното обвинение се позова на "възникнали нови факти и обстоятелства", без да споменава какви са те, и публикува неясно съобщение за въозбновеното дело с прикачени файлове, които не се отварят.


Ето какво коментира Христо Иванов:


Алилуя!
Прокуратурата обявила "По повод множество запитвания от медии и високия обществен интерес Софийска градска прокуратура предоставя информация относно водено досъдебно производство." Сигурно става дума за разследване срещу Горанов?


Не, не е за Горанов, пардон. За моите епохални четири подписа е.


Били напъпили нови обстоятелства и затова, разбираш ли, те са свалили това дело от трупчетата и спешно разпитват лицата от моя екип. Изпратени са призовки и до духа на Светла Даскалова и до други няколко фантома, обитаващи от Вълко-Червенково време заворения ресторант в мазето. Белия хакер-НЕО организира хайка в информационната система на министерството за залавяне на the Merovingian с хитра система от капани с обръщащи се файлове...


От това съобщение не става ясно кои са тези нови обстоятелства и защо въпросните лица не са били разпитани още 2015 г., след като това има пряко и очевидно отношение към диренията на прокуратурата по сигнала на ПИК и съпругата на Петьо Петров - Еврото. Може би са се появили нови членове на моя екип в министерството?


Цитираната експертиза беше развявана още 2017г. при тогавашното събуждане на казуса преди парламентарните избори. Не съм викан, не съм давал материал за сравнение...От тогава се чудя защо са сравнявали точно тези заповеди?


Защото така е казала г-жата на Петьо Еврото?


Сигурно съм подписал десетки хиляди документи, защо не сравнят всеки с всеки друг? Защо няма опашка от юристи, които са привикани да си донесат свидетелствата за правоспособност - такива съм подписал стотици, ако не и хиляди.


Пак да декларирам - готов съм да окажа всякакво съдействие ако бъда извикан (нещо, което не се е случвало за тези над 5 години). И друго: подписите са си мои! Аз не съм луд, все пак, бях напълно наясно от ден едно, че ще ми търсят и най малкия повод да ме тричат и не бих допуснал никой друг да се подписва от мое име. Впрочем, никой не твърди, че от тези заповеди са настъпили каквито и да било вреди за когото и да било, не ги обжалва, не ги оспорва.


Изказвам съболезнования на колегите, на които е възложена тази абсурдна политическа поръчка: Тази лоботомия се реанимира винаги, когато има политическа нужда да бъда "ударен" - конфликта ми като министър с Цацаров, изборите 2017 и сега, в началото на новия предизборен сезон.


И едно пояснение - коментирам цялото това нещо не защото се оплаквам или изкарвам жертва. Единствената причина да обръщам внимание на този фарс е, че той всъщност


много добре описва механиката по която прокуратурата се използва като инструмент за натиск


и публично дискредитиране на неудобни лица с всякакви дела и проверки "на трупчета".


Припомням: всичко това започна по публикация на нещо, наречено "План Б", което беше представлявано от една дама, която по-късно се омъжи за Петьо Еврото. "План Б" се появи на сцената, когато ние опитвахме да стартираме дисциплинарка на Петьо Еврото. Докато Цацаров бранеше Еврото във ВСС, "План Б" бранеше Цацаров с атаки срещу мен, разбира се - в пълен синхрон с ПИК и Пеевската преса. Тогава за първи път се появиха едни добре мотивирани и информирани граждани, с голи глави, татуировки, одухотворени лица, анаболен релеф и униформено-безвкусен гардероб, които уплътняваха контра-протести срещу съдебната реформа. Първо срещу мен, после срещу тогавашната опозиция във ВСС (помните одраните животински глави), а -последно - в защита на избора на Гешев.


Особено полезно е сравнението между този казус и това как се замитат други афери, когато те касаят приближените на Сараите и - за сега - на Борисов. Припомням, че в периода, в който над пет години прокуратурата хаби публичен ресурс в издирването на неизвестен подписник на моите заповеди, бяха позорно заметени: КТБ (и ролята на Пеевски), Яневагейт, ЦУМгейт, Апартаментгейт, Горановгейт и прочее и прочее


Чудесният руски сатирик Генадий Хазанов казваше, че когато е страшно смешно - това е хумор. Когато ти е смешно, но те е страх - това е сатира (в тоталитарни условия). Добавям - а когато е толкова тъпо, че нито е страшно, нито дори вече смешно - това е знак, че каскетите ще се самоубият от собственото си бездарие.


Бившият прокурор Андрей Янкулов също коментира казуса във "Фейсбук":


Казусче за пеналисти с повишена трудност:


Води се досъдебно производство по чл. 308 ал. 1 от НК - материална подправка на диспозитивни документи - две заповеди. Втората по време заповед е с посочена дата на съставяне през март 2015 г. Извършителят е неизвестен.


1) Следва ли обществената опасност на съставянето на неистински документ или преправяне съдържанието на истински от факта, че се опорочава волята за документиране на лицето, посочено като автор на документа? Приписва му се писмено изявление, което не е правил? Ако лицето, посочено като автор на документа, потвърждава авторството си, то как някой е опорочил волята му?


2) Давността за наказателно преследване на потенциалния извършител, придал на документа вид, че е издаден от посочения като негов автор, изтекла ли е през март 2020 г.?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK