Гришо, Кристо и чистачката: травмата с българите в чужбина

Гришо, Кристо и чистачката: травмата с българите в чужбина

© Associated PressЕдните не били никакви българи, защото зачеркнали българското си минало, другите предпочитали да мият чинии на запад, вместо да градят родината. Не е ли време да нормализираме отношението си към българите в чужбина?


Много българи в България се люшкат между поне три противоречиви и противоречащи си чувства, когато става дума за техните сънародници зад граница. В същото време, ако приемем, че извън страната живеят милион и половина българи, чисто статистически всяко голямо семейство има членове в чужбина. Тоест говорим за житейска практика, а не за някакви теоретични размишления на тема "Родината и онези, които я напускат".


Мисли и чувства за българите в чужбина


Първото чувство, което може да се идентифицира с просто око най-вече в социалните мрежи, е нещо като презрително огорчение. "Отидоха там да мият чинии, да сменят памперси и да чистят санитарни възли, вместо да живеят достойно тук и да дават своя принос за добруването на родината".
Второто чувство бих нарекъл "синдрома на Григор Димитров". Когато "Гришо мачка", всички го любят горещо и се кълнат в българския му корен. Когато обаче започне да се свлича в ранглистата, тогава изведнъж се сещаме, че едва ли не говори български с акцент и че всъщност много рядко се мярка в родината си.


Подобно по произход, но съвсем еднозначно е третото чувство: възмущението срещу хора като Кристо (някогашен Христо Владимиров Явашев), които осъзнато, съзнателно и убедено са сложили кръст на България и българското си минало. От това възмущение извира и агресивното неприемане на успехите на хора като Кристо. Той не бил никакъв творец, а просто хитър опаковач, това неговото не било изкуство, а някаква фантасмагория за отегчени западни богаташи, които отдавна са се откъснали от истинския живот. За други българи и българки със сходна кариера и биография пък открай време ще чуете, че дължали всичко на безскрупулната си креватна политика. И така нататък.


Българите в България и българите в чужбина


Добре, а къде в тази схема остават хилядите българи, които зад граница работят в съвсем нормални професии, живеят достойно, изкарват добри пари като лекари, инженери, строители или превозвачи и помагат както на семействата си у дома, така и на цялата българска икономика? Тях сякаш ги няма, защото не дават повод за подигравки или възмущение, а - напротив - карат своите сънародници в страната да се чудят кое е по-добре: да останеш в България или да живееш и практикуваш професията си (може би само временно) някъде другаде.


А всъщност тях ги има, те присъстват всекидневно с милиардите, които година след година превеждат в България, със снимките на шкафа или пък с модерната версия на тези снимки - скайп разговорите в неделя.


Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница. Нека им дадем правото да бъдат където и каквито искат да бъдат, а не непременно българи в България. Това ще помогне както на тях, така и на техните сънародници в страната.


Защото "правилен избор" просто няма - всеки избор е личен и заслужава уважение.


Текстът е от сайта на "Дойче веле"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Ако един българин е бил безработен и се е замел в чужбина да си търси хляба, това го намирам за съвсем нормално. То и у нас работят молдовци и украинци.
  Не приемам обаче мантрата, че всичко читаво се е изнесло. Отидоха и умни, и прости. Едните работят на бюро, другите мият чинии.
  Подкрепям Григор и като бие, и като пада. Кой ви е казал, че трябва непрекъснато да е номер едно? Същото за Котоошу, Кубрат и останалите.
  Когато някой публично се отрече от корените си, и аз се отричам от него. Той има право на решение, аз също.

  Еретик
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  "Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница. Нека им дадем правото да бъдат където и каквито искат да бъдат, а не непременно българи в България."?!  С извинение, ама много глупаво пожелание. Първо, всяко българско семейство има поне по 1 свой член зад граница, поне един. И второ, хейт може да има единствено по най-известните ни сънародници зад граница, хейт какъвто го има във всяка една страна в Европа, и не само.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница. Нека им дадем правото да бъдат където и каквито искат да бъдат, а не непременно българи в България. Това ще помогне както на тях, така и на техните сънародници в страната."

  Няма да е най-сетне. Как се изкореняват завист, лошотия, злоба трупани и култивирани с години? Това ни е наследство от развитото социалистическо общество. Това е резултат от деформираната, издялана със сърп и чук ценностна система.

 5. 5 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Ами те отношенията са двустранни. Аз имам много родниини и приятели в чужбина, всички си обичат България, идват си , инвестират тука. Познавам деца родени в чужбина които говорят супер български... За Грищо също съм останал с добри впечатления. Сега къде и кога играе - еми изкарва си парите човека, иначе аз по голям посланик от него на България не знам да има.

  Pure Chewing Satisfaction
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  "Второто чувство бих нарекъл "синдрома на Григор Димитров". Когато "Гришо мачка", всички го любят горещо и се кълнат в българския му корен. Когато обаче започне да се свлича в ранглистата, тогава изведнъж се сещаме, че едва ли не говори български с акцент и че всъщност много рядко се мярка в родината си"

  Доста от англичаните бяха същите по отношение на Анди Мъри - когато биеше беше техния герой, когато отпадаше рано ставаше "ония смотан шотландец"

 7. 7 Профил на eoa34646355
  eoa34646355
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво пожелание, дано да не остане само пожелание.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  "С извинение, ама много глупаво пожелание. Първо, всяко българско семейство има поне по 1 свой член зад граница, поне един."
  ==============
  В нашето - нито един.

  Еретик
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Гришо, Кристо и чистачката: травмата с българите в чужбина" - Дойче Веле

  "Неработещите институции на България" - Дойче Веле

  Фурнаджийски лопати... :)

 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Такава статия може да напише българин ,живеещ в чужбина като автора.Ние дето сме тук не ни вълнуват такива неща.

 11. 11 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Няма драма тук. Има граждани на България в чужбина - с паспорт, с активи у нас, които плащат данъци и са част от българското общество. Останалите са етнически българи, представители на други общества. Ако те са признателни към обществото, което по някакъв начин ги изградило като личности, те намират начин да го покажат - ето един Игнат Канев - чужд гражданин, но намерил начин да допренесе за развитието на българското общество. Аз се отнасям със симпатии към тези, които помогат на моето общество. Останалите са ми безразлични.

  over the under
 12. 12 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ние , българите , от България и чужбина, много добре си се разбираме. Само подобни , манипулативни медии, да се откажат от нас.
  И политиката. Политическата пропаганда.
  Защото ми дойде до гуша Спирова от ДБГ, да кряска от една стая в Лондон, срещу ..........ВСИЧКИ мъже у нас, които сме лоши мъже, според нея. .......... Така пише тя ...." българският мъж....."
  Това си е нейна ниша- да ни сочи с пръст, както и Дойче веле. После идва паричка и "журналиста" скача от радост и върти опашка.
  Тоя "журналист", който винаги обобщава/както в случая/, като не прави разлика между българин и български гражданин.
  Българите нямаме никакви проблеми, а Андреев, да Ви кажа, че има доста български граждани, които са и българи от чужбина и българи от България- просто живеят и работят и на двете места. Но, това не се връзва с Вашата линия.
  Има свестни български граждани- у нас и навън, има и такива, които не са.
  Защото , ако ДВ беше свестна медия, трябваше да посочи на германската общественост, че например, ринтика в метрото по стълбите и изнасилването от непълнолетни , в Германия, са дело на роми от България, а не на българи. Роми, български граждани, с общо ниска култура и т.н.

 13. 13 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Тъжната истина е, че българите в чужбина напускат/са напуснали държавата в огромната си част заради икономически причини. Объркан мироглед-не търсиш какво можеш да направиш тук за родината ти, а търсиш уреден живот в чужбина. Любимци са ми тези, избягали от комунизма и обясняват с патос всички помощи, които им плащат в чужбина. Съзвадаш семейство в чужбина, наясно си, че баба ти, майка ти и пр. са те отгледали в много по-тежки условия, за да имаш деца или внуци, които няма да бъдат българи, родният дом ще е разрушен, но пък ще се оправдаеш с държавата, фашизма, комунизма, капитализма и т.н. за това, че си проявил егоизъм. Добре, че се удря по някое хоро по празниците и се гласува, за да се притъпи чувството , че си предал родината. Добре, че е имало хора като Левски, Ботев и всички останали, които не са търсили "топлото" в Румъния или Русия, за да може днес да има България и да обясняваме, че няма да се върнем, ако не ми се гарантира работа със заплата като в Германия... Объркани времена и Господ да пази България, ние явно не желаем.

 14. 14 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 443 Весело

  Как се изкореняват завист, лошотия, злоба трупани и култивирани с години? Това ни е наследство от развитото социалистическо общество. Това е резултат от деформираната, издялана със сърп и чук ценностна система.
  —цитат от коментар 4 на gmbh


  Пак някой друг трабва да ти е виновен за твоята завист, лошотия и злоба, а? Този сърп и чук беше покрил цяла източна Европа, как така само в тези многострадални българи "издяла" завист, лошотия, злоба"? Милите те, иначе са толкова добрички и милички!!!

  over the under
 15. 15 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ало,авторът,не ни давай акъл!Ти нали си си в Германията,какво те сърби за нас?Стой си там,тук сме останали само *утайките*.Имал съм *щастието* да говоря с *елита* на българите зад граница - какви заплати взимали,какви храни имали,какаво,какви,как!А като му погледнеш ръцете и ноктите,облеклото и държането - жална ти майка.
  Всекидневно говоря с МОИТЕ познати зад граница и избщо не се чустваме отдалечени,обидени или недолюбвани.
  Но това са хора с отдавна утвърдени позиции в страната,избрали за своя втора родина,с много добро образование и социален статус.
  Иначе твоите съграждани в Германия - столипиновските цигани,ги видяхме в едно филмче как преживяват и как се хвалят,че няма рЪсизЪмъта и по 400 евро на дете дават,бате.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#13] от "uchuden":

  Там е работата,че и заможни българи с високи заплати напускат България.

  Андреев пак ползва стар изтъркан номер - слага в един кюп всички българи живеещи в чужбина. По мои наблюдения повечето "чужди" българи по различни причини вече НЕ СЕ чувстват българи,което е обяснимо и нормално. Така че какво иска Андреев от обикновените българи в България? Какво да направят?

 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Доста глупава и безсмислена статия. Нивото на DW авторите заприлича на хейтърските пенсии, които безделничат с простотии из форуми, FB, блогове и т.п. Странното е, че нагло некачественото, несериозно и просташко поведение на Борисов и шайка се наложи масово в публичното пространство. Умора ли. Отчаяние ли. Безразличие ли. Или обикновен балкански мързел.

  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#17] от "Schopenberg":

  Ами да - Андреев просто лапа въздух. Изобщо не се разбира за какво "нормализиране" изобщо призовава, кому е нужно и защо. Лапа хонорара и бяга.

 19. 19 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "Отец Сисой":

  ".....Този сърп и чук беше покрил цяла източна Европа,...""

  И колко хубаво и прекрасно беше, нали? Цяла източна Европа беше завладяна, а не лежерното "покрил". След толкова години диктатура на пролетариата какво очакваш, благодарност и поздравления ли? За последното място в бившата източна Европа и за него ли? Позицията на увредените каскетски мозъци е ясна, на тях демокрацията им отне ....

 20. 20 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Въпросът се поставя погрешно! Не е важно къде живееш и работиш, а къде са резултатите, които постигаш. В този смисъл, резултатите на първия български треньор на Григор Димитров са много "по-световни" от резултатите на слаб български треньор по тенис, работещ в чужбина.

 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Много назадничава представа за нещата.
  Кристо се беше отрекъл от всичко, включително от родителите си, така и не посети гроба им. Аз няма какво да го мразя, просто гледам да се държа надалече от такива хора, че ми образуват ортикарии.
  Гришо ми е като по-малък брат- искрено се радвам на успехите му, но когато направи някоя свещена глупост му вдига кръвното и ми идва да го тупна зад врата.
  Чистачката. Винаги съм ценял труда, може би защото и аз съм минал по трънливия емигранъски път. Като млад емигрант- учех, работех почасово и ...завиждах на една жена, която работеше като чистачка на летището. Струваше ми се, че взема чутовни пари. Сега получавам колкото 10 чистачки и други чистят вместо мен. Смешно е да се цени някой заради парите му, справка Хитър Петър.
  Българите в България- ами не бива да се обобщава. Там е голяма част от семейството на един емигрант, приятелите му от детинство, че и зъболекарят (😀). Сега, ясно е, за някой ром от гара Левски никой не би се трогнал.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#21] от "klecho":

  ++++++++++

 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "Schopenberg":

  "Странното е, че нагло некачественото, несериозно и просташко поведение на Борисов и шайка се наложи масово в публичното пространство.""

  Няма нищо странно, всичко това импонира на голяма част от гласуващите и е следствие, а не причина. Блатото, наречено българска политика е отворено и всеки желаещ може да се гмурне в него. Желаещите по интерес преобладават, мръсотията и миризмата не ги спира, готови са да поемат този риск. Омърсяването е въпрос на избор и не ги вълнува чак толкова.

 24. 24 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 297 Неутрално

  мразете ни, ненавиждайте ни, това няма да промени живота на децата ми. слава тебе Господи, че ми позволи да измъкна семейството ми от хватката на баце, божков, гоце, и други знайни и незнайни бг бизнесмени.

 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Прекалено драматизиране. За мен е нормално да се излезе в чужбина, ако човек наистина има талант, а тук е прекалено провинциално за реализация. Нормално е и от по-ниските прослойки да търсят нещо, макар и там да не им се предлага червен килим.

  Обаче си запазваме правото да се смеем на тия по средата, дето и тук биха били ОК, но дават поза за нещо повече.

  В моето семейство брат ми е в чужбина, защото тук наистина няма какво да прави със своите способности. И това е съвсем нормално, да има специализирани държави и места, където се случват нещата. Имаме хора с акъл да изстрелват ракети, ми ще отидат при ракетите, много ясно.

 26. 26 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 77 Неутрално

  България не ме интересува изобщо. Махнахме се преди 4 години и само съжалявам че не го направих по рано.

 27. 27 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Аз пък наблюдавам и обратното - много емигранти хейтят всичко българско. Включително и доброто справяне с кризата с коронавирусът, независимо. от причината за това. Само чакат някоя негативна новина и скачат на амбразурата да ни кажат колко са щастливи, че са се измъкнали от кончината, и назидателно да ни размахат пръст на нас, които сме тук, че търпим всичко това. Много се забавлявам с едни госпожи, дето най - голямото им постижение е че са отишли в Германия на 45 години. И докато ни уверяват, че се развиват кариерно, нон стоп хейтват новини от България. А Григор е един светъл лъч, че понякога ми е трудно да повярвам, че е българин. Кристо не мога го да коментирам. За мен е важно като личност какво представлява този, който се води успешен. Така че, според мен не могат да се правят обобщения така.


 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница. Нека им дадем правото да бъдат където и каквито искат да бъдат, а не непременно българи в България."?!
  -----------------

  Абсолютно вярно!
  И да им дадем право да не се смятат за българи а граждани на света или на нещо си там!
  А те на нас да ни дадат право да ни боли к -ра за тях и да не ни брига!

  Ми Кристо там нещо си - ми хубу - аз ко да напраа

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Описаното в статията е абсолютно вярно, но е по-скоро феномен за изключително емоционално-импулсивното възприемане на света, което е широко разпространено сред много българи и се отнася не само за емигранти и хора в чужбина: и по отношение например на политици или други обществени личности в самата България повечето хора имат само две категории - "Този ВЕЛИК" и "Този боклук за нищо не става". Диференциран поглед не съществува.
  По отношение на емигрантите има и някакво огромно двуличие: от една страна се реве, когато хората емигрират (особено образованите и квалифицирани), и им се приписва един вид патриотичен дълг, да се върнат и да работят за добруването на България. От друга страна в ситуация като сегашната с корона-вируса или преди 10 години с финансовата криза, когато има поне някаква хипотетична възможност да се върне наистина голям брой емигранти, това създава истинска паника сред много хора в България и дискусията бързо се обръща на "какво ще ги правиме?".

  Иначе има голям смисъл България да води активна политика спрямо хората в чужбина, защото не живеем в 19 век или в соца с "невъзвръщенците", а в 21 век с отворени граници, райънеър и изиджет и хората днес са на едно място утре на друго, така че трайни тенденции като даденост няма и винаги нещата може да се променят. Но не на базата на някакъв кух и гол патриотизъм, а въз основа на реалното развитие на нещата...

 31. 31 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 804 Разстроено

  До коментар [#4] от "gmbh":

  +++! Така е. Не виждам и как отношението ще се промени. Поне докато завистта е движеща сила в обществото. И я има доста отдавна. Но докато навремето царщинста, черквата и общественото мнение я подтискаха доста успешно, наложения ни с руските щикове строй я отпуши. Защото му вършеше работа. И не става дума само за българите в чужбина, а и тук.
  Навремето една възрастна жена в рода ни ми каза нещо, което няма да забравя - ако искаш да успееш, трябва да си като змията. Змията никога не си показва краката...

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: Весело

  Ако трябва да си позволя един перефразиран цитат:

  Има физическа, има и духовна емиграция. Втората е налице, когато човек се отрича по-съзнателно или не от българския си произход и започва да кланя и да си самоналага чужда национална идентичност и култура.

  Такива хора обаче не могат да се отърват от шизофреничното си раздвоение на национална идентичност и често компенсират с агресия и дори омраза към България и българщината. Проявата е обикновено злобна "нравствена поучителност" - типичен пример е Понтю и патетичните му чаршафи, които плющи из тоя форум.

  Въпросът е защо хора, които са "избягали" от България, имат такава непреодолима нужда да идват да дращят тук за да обясняват колко лошо и гадно място е България и колко се радват, че не живят тук. Защо не си дращят по местните форуми с новите си сънардоници, за да им обяснват колко са щастливи да са булгаро-хамириканци, германци, канадци и т.н.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Ако Кристо беше останал в България щеше като щатен художник към някой завод да опакова заводската Молотовка с червена драперия и портрети на първите ни партийни ръководители за първомайските манифестации.

 35. 35 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отец Сисой":

  "Аз се отнасям със симпатии към тези, които помогат на моето общество. Останалите са ми безразлични. "

  И аз съм като тебе. Питам се помагаш ли ти на обществото в което аз живея. Не? Тогава и ти си ми безразличен. Помагаш ли ми на мене или на децата ми по някакъв начин? Не? - Безразличен.
  Трябва да съм луд да помагам или инвестирам в общество което никога не ми е помогнало и на което съм безразличен. Има други общества където хората си помагат. Аз съм загрижен за тях.

  California Über Alles
 36. 36 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Мисля си, че нещата не са черно-белии. Много българи в чужбина сами си предизвикват отрицателните реакции, като се хвалят с материалните си успехи - къде повече, къде по-малко реални. Като кажат 1500 - 2500 или подобни цифри в евро за заплати, не поясняват, че всъщност се касае за работнически заплати, просто защото стандартът е различен. А много българи в България пък си правят сметките за 3000 или 5000 лева на месец и въздишат завистливо, като също не си дават сметка, че обменният курс не значи нищо за реалната стойност на тези пари.
  Така само се избиват комплекси и от двете страни. Или се залагат нови.
  Когато има комплекси, рационалният разум отстъпва, започва да се налага обобщаването, което винаги е невярно.

  А да се откажеш от корените си, може би е право на всеки човек, но е глупаво. Родил си се и си отрасъл някъде, в основата ти е определена култура.
  Напуснал съм България към края на комунизма, вече 31 години. Но не мога да бъда патагонец, на корем да се провлача. Защото България не е нито само очертание на картата, нито само омразният ми комунизъм, но това са хилядолетни културнии натрупвания, семейството ми, което обичам и уважавам и без което не бих бил изобщо тук и сега. Тя е носителка и на вярата ми (православието) . Има куп други доводи.
  Ии понеже чехите все ме натискат, че видите ли вече съм бил чех, аз си измислих идентичност - Судетски българин. Да, по-голямата част от живота ми минава в Судетите и те са в голямата си част в Чехия. Това дава други културни влияния, друг поглед, на ръба между чешкото и немското, дори проговорих и двата езика. Но не може да изтрие корените ми.

  E PLVRIBVS VNVM
 37. 37 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отец Сисой":

  Един вид ако пращат и дават - може; иначе не.... дето се вика радвам се, че не те познавам.

 38. 38 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Има 8 350 000 български граждани на този свят. От тях 6 950 000 са на територията на страната и 1 400 000 са зад граница. И близо 1 милион от последните са избиратели. Това са числата български.

  Бъдете здрави!

 39. 39 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#35] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Всеки, който създава блага и плаща данъци, ти помага на теб и на твоите деца и родители. От там започва А-то и Б-то на всяко общество, за да се надгради с граждански, църковни и прочие форми. Хората си помагат един на друг, чрез институциите, които създават заедно. Щом си избрал да помагаш на други, а не моята общност, какви симпатии очакваш от мен? Щом се чувстваш изоставен - прав ти път, търси си си някой, който ще се "погрижи по-добре" за теб.

  over the under
 40. 40 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#37] от "d10001":

  Точно така. Много правилно си разбрал. - Щом плаща и дава, както плащам и давам аз - може. Иначе - да си стои там, на когото плаща и дава и да не ме занимава с дертовете си.

  over the under
 41. 41 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Весело

  До коментар [#11] от "Отец Сисой":

  Да те светна, че българите, които работят в чужбина, плащат данъци в държавата, в която работят.

 42. 42 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":...Ми Кристо там нещо си - ми хубу - аз ко да напраа ..

  Ами научи първо правописа, че си забравил да поставиш една шепа запетайки, а после се поинтересувай, кой е Кристо и защо не е бил приятел с Тодор Живков, ченгетата му, Царя му и Тиквата му! Непризнаването на един гений, не те прави автоматично, по-умен и талантлив от него.

 43. 43 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 443 Весело

  До коментар [#41] от "peaspiring":

  Мерси, че ме "светна". Досега живеех в заблуда, че българите в чужбина не плащат данъци в държавата, в където работят :)

  over the under
 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  И аз пиша от чужбина. Не се чувствам откъснат от България. Но с времето съм отвикнал от някои табиети и порядки в Родината. Псуването за щяло и нещяло, крякането, хаотичното движение, закъснение за среща или отмятането от поет ангажимент в последния момент, грубостите между шофьорите, гледането в паничката на другия...и да не изброявам. Последните години се стремя колкото се може по-често да посещавам Родината и за колкото се може по-дълго. В плановете ми влиза завръщане в БГ, но не и за да работя и градя кариера.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 45. 45 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отец Сисой":

  Братле, жив и здрав. Но по тоя параграф трябва да отсвириш и всички които са твърде болни, стари или без работа т.е. всички които консумират, а не дават.

  Истината обаче е друга - гражданството и в по-широк смисъл националната принадлежност имат няколко основни (морални) задължения (уважение на правата и свободите, спазване на законите, участване в демократичния процес (гласуване) и уважение към историята и символите на държавата). Това е навсякъде и тук няма място за данъци, плащания, дарения и прочие.... А иначе от мен да го знаеш, ако търсиш точен, прост и ясен критерии - българин е този които се представя себе си/ семейство/ традиции/ работата си пред другите като българин. Това е важното и лично решение. Не е важно дори на какъв език и къде географски е роден или отгледан. Поздрави!

 46. 46 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#45] от "d10001":

  Да съм жив и здрав, та да може да работя и да плащам данъците, пък дай Боже и да мога и повече да дам, та тези дето са "твърде болни, стари или без работа" около мене да не ги прибере без време онази с косата. Пък това, за кого се представяш и какви са традициите ти, си го сложи във Фейсбук, да се похвалиш с него пред новите си приятели да видят какви са тези, откъдето си дошъл. Хайде, бъди здрав!

  over the under
 47. 47 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1109 Любопитно

  Съгласен съм със статията, но честно казано не виждам и смисъл от доста време да се оправдавам и обяснявам защо съм напуснал България и нямам намерение да се връщам. Това не означва, обаче, че се отричам от българския произход. Прост осъм практичен човек.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 48. 48 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#41] от "peaspiring":

  Да те светна, че леко си се объркал. Да си чувал за данъци при източника, за местни такси? Ами ДДС при всички посещения в България?

  И на нула да са с фиска, не са нетни получатели, като целокупния ром.

  Като плащаш само ДОД, няма как да си наясно.

 49. 49 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Като българин в чужбина бих казал че съм чужденец както в България, така и в новата си страна. През последните няколко години България осъзна че сме добро лоби, аз бях помолен няколко пъти да пиша писма до политика който ме представя!!!
  Виждам Българи изнасящи сирене, консерви, матраци, обувки от България и помагащи на местната икономика. Китайците имат www.alibaba.com b2b платформа, може би България има нужда от подобна платформа за българска продукция!

 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#37] от "d10001":


  До коментар [#39] от "Отец Сисой":

  Аз се идентифицирам като БЪлгарин въпреки че на двайсет и няколко напуснах и сега съм почти 60. На мене живота ми е минал на друго място. А и не съм от тези които често се връщат. На 6, 7 години за 3, 4 дена само. Децата ми са раздани тука но и те се идентифицират като Българи, говорят и пишат български и знаят историята ни доста добре. Те си мислят че са Българи но аз виждам че въобще не са, защото са израсли в друга среда и не са ходили никога на Българско училище.
  Аз никога не съм имал вътрешни въпроси какъв съм. Винаги съм се чуствал и обявявал че съм Българин. Никой не ме е натискал или карал да бъде какъвто и да е друг. Но в интерес на истината за съм се махнал веднага след юношеските години и съм се изградил тук като професионлист и като човек. Реално имам мнохо малко общо с това което е България сега. Дори и политиците само бегло познавам и не знам кои са добрите и кои са лошите.
  Както и да е, аз пращам по малко пари, след като баща ми почина подържах семейния бизнес до преди година две. Все пак имам връзки с България. От най-елементарни землячески чуства имах някакви идеи да правя някакви неща в БГ ... да ги наречем инвестиции. Но точно това Българско бабаитство - "Абе нема да ми даваш акъл бе, пари ми дай" или " Аре бе вие се сте голема работа там" или " Абе не знам как е при вас ама тука не е" и разбира се вечното - "Ти кенефи ли миеш там, а" ... ме отказаха да правя каквото и да било. Свързано с работата ми аз пътувам много в Европа и повечето в Азия. Работя с много хора. Никъде не са се държали така неприятно и негостоприемно с мене както в България. Аз затова и гледам да не се връщам. Не ми е необходимо, не чуствам нужда. Пуснал съм документи за майка ми че тя вече много остаря е едвам се оправя сама. Като я взема при мене не съм сигурен че някога ще се върна дори и за един ден. Аз предпочитам да изкарам една седмица в Словакия или в Гърция отколкото в България. Роднините на които държа могат да идват да ме виждат така и тази причина отпада. Не знам нещо не сработи за мене България.
  Между другото това - "абе ти кой си бе" не е типично за други нации. Изглежда понеже Руснаците след 9ти въведоха Крепостното робство в България с цялата система за жителства и не можене да се ходи където и да е. Научиха народа че ако не живееш в същата къща и същия квартал като майка ти значи си предател. Почти 70% от роднините и приятелите ми живеят в къщите в които са родени. това не е нормално. И докато за другите нации е нещо нормално някой да отиде и да учи и работи в чужбина за няколко години или дори за винаги, за нашенците това е измяна на родината. А сега когато доста хора се махнаха, останалите гледат на тях като фукльвци и копелета. Доста тъжна ситуация. Самата статия го потвърждава. Едва ли ще прочетете такава статия във Френски вестник за отношението на местните Французи към техните сънародници отишли да живеят на друго място. Тъжна и провинциална ситуация типична само за нас и руснаците.

  California Über Alles
 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":...Ми Кристо там нещо си - ми хубу - аз ко да напраа .. Ами научи първо правописа, че си забравил да поставиш една шепа запетайки, а после се поинтересувай, кой е Кристо и защо не е бил приятел с Тодор Живков, ченгетата му, Царя му и Тиквата му! Непризнаването на един гений, не те прави автоматично, по-умен и талантлив от него.
  —цитат от коментар 42 на hanseatic


  Много яко те е излъгал акълът

  Не ме интересува и грам къф е Криско и що не е бил приятел с Тодор или с Цара а що пък е бил приятел с Наско Сираков да речем

  Не ме брига и грам!

 52. 52 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#35] от "Pontif New Dnevnik SUCK":
  До коментар [#11] от "Отец Сисой":

  "Аз се отнасям със симпатии към тези, които помогат на моето общество. "

  И аз съм като тебе. ... Помагаш ли ми на мене”
  ——
  Според написаното тука — ми не, не си като него. Явно не си даваш сметка, че свеждаш простичкото общо наблюдение на Отеца за принадлежност към едно общество до инфантилното очакване някой да ти “помага” на тебе лично. Като пораснеш може и да чактисаш, че има разлика

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 53. 53 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#50] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  До някъде те разбирам. В началото и аз гледах да не се връщам често. Здраво бачках, сменях работодателите, опитвах да градя кариера, семейство и т.н. Ама с напредването на възрастта, нещо ми стана и взех по-регулярно да посещавам БГ. Разбира се една от причините е майка ми, която е пенсионерка и на която помагам с пари. Забелязах че след като се разделих с жената, някак си България почна да ме влече. Бившата не харесваше Родината и за това имам само една лятна отпуска прекарана в България.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Рядко се случва в българска медия да излезе про-българска статия...

  ДБ=БКП
 55. 55 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Кой можеше да твори на запад говоря за моето и предишните поколения,аз съм набор на Ласки, малкия Тошко,Гордо и т.н. ,ма познавах от вече откраднатата къща в К,В. Лозенец съседите ката Светлин Русев и други писатели и артисти ,АРЕ МРЕТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МЪРШИ НЕДОКЛАТЕНИ

 56. 56 Профил на frankfurtski
  frankfurtski
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#55] от "frankfurtski":Ласкин ,Ути Бъчваров ,малкия Тошко и още безброй надарени безделници и дъщерите на партията няма да споменаваме

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1725 Любопитно

  До коментар [#35] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Много трудно е да дадеш нещо на някой, дето е стиснал ръцете в юмруци. Обаче още по-трудно е да го убедиш, да отпусне юмруците...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "къде в тази схема остават хилядите българи, които зад граница работят в съвсем нормални професии, живеят достойно, изкарват добри пари като лекари, инженери, строители или превозвачи..."

  Ами и те са в социалните мрежи и обясняват какви сме лузъри останалите в България. Повдига ми се вече от понятието "масовия българин", като че ли излизането в чужбина те прави уникален веднагически. Изумявам се понякога мои познати в чужбина на какво елементарно ниво на мислене остават, предполагам, защото не могат пълноценно да следят и участват в обществения живот, или адаптацията им отнема прекалено много енергия. Във време, когато човек се събужда с новините отвъд океана (защото рано сутрин само те са в мрежата) и чете медии на всякакви езици с гугъл транслейт, е необяснимо усещането, че са хванали Господ за шлифера като са увеличили по 3 порядъка на приходите и разходите си.
  Разбира се, тук изключвам най-добрите си приятели, които всъщност живеят в чужбина, и с които обсъждаме децата, образователната система, дестинациите за почивка, политическите нагласи, и между нас няма никаква дистанция.
  Пък Кристо е за един друг вид анализ...
  Тук се сещам за един филм - Mr & Mme Adelman (2017), може пък да има нещо.

 59. 59 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ало,авторът,не ни давай акъл!Ти нали си си в Германията,какво те сърби за нас?Стой си там,тук сме останали само *утайките*.Имал съм *щастието* да говоря с *елита* на българите зад граница - какви заплати взимали,какви храни имали,какаво,какви,как!А като му погледнеш ръцете и ноктите,облеклото и държането - жална ти майка.Всекидневно говоря с МОИТЕ познати зад граница и избщо не се чустваме отдалечени,обидени или недолюбвани.Но това са хора с отдавна утвърдени позиции в страната,избрали за своя втора родина,с много добро образование и социален статус.Иначе твоите съграждани в Германия - столипиновските цигани,ги видяхме в едно филмче как преживяват и как се хвалят,че няма рЪсизЪмъта и по 400 евро на дете дават,бате.
  —цитат от коментар 15 на tedif


  Аз пък съм имал "щастието" да общувам с "елита" на българите в България и трябва да те уверя че елита на българите в чужбина е много по-качествен, колкото и да не ти се вярва.

 60. 60 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница. Нека им дадем правото да бъдат където и каквито искат да бъдат, а не непременно българи в България."?!-----------------Много хубави думи на Дочо Велев!А помните ли когато жълтопаветниците бяха се развъзмущавали щото Христо Стоичков на една пресконференция не говорил на български а на испански!Ми щото сте си софийски селяни - умнокрасивци - за това не може да го приемете такова поведение!
  —цитат от коментар 29 на simChо


  Стига лъга бе, въшкар.

 61. 61 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#60] от "Rex": +++++

  Веднага си представих, как този, който нарича себе си в глезена, умалителна форма - "Симчо", се почесва здраво, между два малограмотни коментара, лишени от смисъл и съдържание, миришещо на непрани гащи. Едва ли може да знае, че когато някой е глупав, то е за цял живот.


 62. 62 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ако Кристо беше останал в България щеше като щатен художник към някой завод да опакова заводската Молотовка с червена драперия и портрети на първите ни партийни ръководители за първомайските манифестации.
  —цитат от коментар 34 на blondofil


  Говориш пълни глупости, вероятно не си стъпвал в изложба. Тук има много на брой изявени художници, които страхотно уважаваме.

 63. 63 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "...Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница. Нека им дадем правото да бъдат където и каквито искат да бъдат, а не непременно българи в България. Това ще помогне както на тях, така и на техните сънародници в страната."

  Неадекватно материалче инспирирано, вероятно, от някой недооценен умнокрасавец. Всички имаме близки и приятели в чужбина и им се радваме на успехите и когато ги видим.
  Относно Кристо авторът трябва да се досети, ако познава нещата: някои българи НЕ УВАЖАВАМЕ ХРИСТО В ОТГОВОР НА ТОВА, ЧЕ И ТОЙ НЕ НИ УВАЖАВА. Да разговаряш със сънародник чрез преводач защото презираш РОДНИЯ СИ ЕЗИК е повече от анекдотично. Фасонът е повече от просташки, меко казано.

 64. 64 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#40] от "Отец Сисой":

  Кое е твоето общество бе, аланкоолу, данъкоплатец. Предполагам, че България съществува, точно и благодарение на твоите данъци само. Руския ти прякор ти отива обаче. Всички ли плащачи в България сте с руски прякори?!!!!

  Captain Jack
 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#53] от "tsyrvulan":


  До коментар [#57] от "gost22":

  Няма нищо лошо ако човек иска да се върне в България временно или за постоянно. Това е прави на всеки човек. Записано е в Международната Харта за правата на човека подписана от всички държави дори и тези от Соца - всеки човек има прав да напуска и да се завръща в страната си когато си поиска и никое правителство или организация няма право да му прачи да го прави. Както бях против това да ни държат като затворници и да трябва да "бягаме", така съм и против това да не можеш да се върнеш.
  Да се погрижиш за семейството и роднините си е морално задължение. Някой може да се върне да ги догледа в България друг може да ги вземе при себе си извън. И двата подхода са ОК. И дори е срамно да ги дебатираме тези неща. Що за извратена нация трябва да сме щом 30 години след като уж сме свободни, трябва да се оправдаваме един пред друг защо искаме или не искаме да се връщаме! Това е абсолютно лично решение и не бива да засяга никой друг освен нас самите. Не е ли срамно че вие или аз трябва да обясняваме личнити си планове за живота във форум? Ето това е проблема! Това исках да покажа! Не е нормално 'филанкишията" да дава мнение за мене или за тебе какви сме и защо сме базирано на това къде се намираме географски по света. Ето това показва че сме пречупена нация и народопсихологията ми е Съветска. Ето това е обидно. Ако започнеш да се обясняваш или оправдаваш пред един Американец или Французин или който и да друг защо ще ходиш да живееш някъде си ще те гледат като теле, защото няма да разбират въобще за какво говориш и защо.
  За това е тази статия а не дали са светсни Българите в Чужбина или в България.

  California Über Alles
 66. 66 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  Добре де, разбрахме - българите в България не ставаме за нищо. Що всички се занимавате с нас?!? Сигурно от любов към бащината къща от гредоред и глина. Дето като я е строил пра-дядото е имало "истински", такива дето щяха да ратифицират ИК одма, ама ние (българите в България - бел. авт.) им изгонихме поколението, отгледано от Партията и гледай кво става - живота в България се подобрява с всеки ден. Нещо което андреевците не могат да простят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 67. 67 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  [quote#62:"4i4oti"][/quote]

  Ти май не си виждал казионните художници от Соц време. Да си художник - човек на изкуството е много повече от това да можеш да рисуваш. Но явно и тази аксиома си я пропуснал. Аз пък мога да ти изброя поне 20 казионни творци които бълваха партийна повръщня и "творбите" им пълнеха Българските изложби. И никой по света не ги счита за творци или нещо повече от поръчкови Соц рисувачи. Около 90те имаше малко вдижение и интерес повечето към Съветски и Чехски и Полски художници от Соц ерата. Търсеше се някакъв скрит десидентски смисъл в картините им но това движение замря, най-вече защото след "свободата" се оказа че нищо особено не могат да покажат. Картините им останаха като нещо любопитно и ексцентрично но никога не направиха този бум на който се надяваха галеристите.
  Оказа се че в Соц Лагера - почти 300 милиона човека за 50 години не беше създадено нищо като изкуство - живопис, литература, филм или музика, което да има значение и да остане в човешкото културно наследство. Нищо! Зееща яма.
  Не само това но и осакатено население. Хора като тебе които не могат да разделят човека от твореца. Кристо беше лайно но беше голям творец, имаше уникален стил и дали го харесваш или не и след 100 години ще се знае за него и други хора ще го емулират. Не така седи ситуацията със Светлин Русев например. За него само наследниците му ще знаят. В това се състои проблема - че Соца те е пречупил и съдиш за изкуството или постиженията на някой по това дали е "добър" Българин според твоите критерии. Двете неща са различни.

  California Über Alles
 68. 68 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Такава статия може да напише българин ,живеещ в чужбина като автора.Ние дето сме тук не ни вълнуват такива неща.
  —цитат от коментар 10 на Сд


  Ако не ви вълнуват, защо изобщо отваряте статия с такова заглавие?

  Hate much?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#60] от "Rex": +++++ Веднага си представих, как този, който нарича себе си в глезена, умалителна форма - "Симчо", се почесва здраво, между два малограмотни коментара, лишени от смисъл и съдържание, миришещо на непрани гащи. Едва ли може да знае, че когато някой е глупав, то е за цял живот.
  —цитат от коментар 61 на hanseatic


  ПатрЕотите се размърдахте а ??

  И докато хората, на които им се вижда странен целият този ажиотаж из форуми , сайтове и в статии , досежно Новото Опаковане на Кристо - могат да бъдат разбрани .. то патриотарските възторгвания "Булгар! Булгар! " са най-малкото странни.

  Напърчили рунтави мустаки, изпъчили космясъли гърди , пуцат разгърдени с кремъклийка в отоманска носия в корията до Жеравна с ичкия в лявата ръка и червено боро в лявата, правейки патриотично барбекю на патриотичен събор с патриотични лидълски наденици и патриотични дървени въглища от патриотичния Кауфланд и викат "Булгар ! Булгар! Опаковане "


  И упорито говорят за Явашев , въпреки, че ако не кажат Кристо по света никой не би схванал за какво иде реч ..

  С такива особи - в сърцето с "Булгар ! Булгар! Явашев! Опаковане " - нищо не би могло да се дискутира , мисля си !

  А който им каже на патрЕотите форумни " Чакайте бе момчета !Христо Явашев въобще не искаше да има нещо с баш вас ! Даже не искаше да е Христо Явашев , ни да говори български! ВИЕ ЗАЩО НЕ ГО ОСТАВИТЕ НА МИРА " този човек те го намразват!

  Щото не искат да се показват като нещастници - каквито са си в живота , искат да са до Криско , да са познати по целия свят да могат да кажат "моя баща навремето , колко е пасал биволите покрай Видима , с бащата на Криско , ехееееей! " и от това да се почувстват някак важни - щото то няма с друго какво!

  ПатрЕоти!

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 272 Неутрално

  А помните ли когато жълтопаветниците бяха се развъзмущавали щото Христо Стоичков на една пресконференция не говорил на български а на испански!Ми щото сте си софийски селяни - умнокрасивци - за това не може да го приемете такова поведение!
  —цитат от коментар 29 на simChо


  Стига лъга бе, въшкар.
  —цитат от коментар 60 на Rex


  Оранжист тъп - ей ги лъжите - при тебе!
  Годината е 1994! 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Весело

  До коментар [#26] от "kcq33617839":

  "България не ме интересува изобщо. Махнахме се преди 4 години и само съжалявам че не го направих по рано."
  =============
  Лъжеш. Иначе нямаше да четеш тука.

  Еретик
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Така че нека най-сетне да нормализираме отношението към българите зад граница.

  Така. Започваме.
  Гришо Димитров- на здраво финансиране от Родината. До сега над 600 000 лева. Когато спечели в Акапулко титлата и взе 350000 долара , Плевналиев му додаде 100000 лева да не са му малко. До сега Гришо е спечелил над 18 млн долара за себе си. За да не плаща данъци в България, живее в Монако. По-евтино му излиза.
  Кристо е машина за пари. Пътеките върху езерото му струват 1.5-2 млн евро. Правиха му ги българи за да му е по-евтино. Посетени са от 1.2 млн зрители срещу 50 евро билетчето. Началните му проекти са финансирани от жена му. Продава обикновени скици за луди пари на сноби. З
  Имаме и един друг герой, който много иска да патентова електролизата на водата.
  Има и една българка, която убеждава света,че фалшивите и пари струват скъпо. Дълга време имаше голям офис на площад Славейков.
  Имаме в чужбина едни братя Галеви, един Цветан Василев, Един пресен Божков. И с тях ли трябва да се гордеем ?

 73. 73 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Тази статия в много държави просто няма да я разберат. Пътуването, работното и живеенето в друга държава е толкова нормално , че е просто ...всекидневие. Е да, нашата национална психика е по- друга , за което си има и многобройни причини - хубави и не чак толкоз. Но и хората са различни. Има българи горди, имат самочувствие, не страдат от комплекси, има и хора които предпочитат да се изгубят в тълпата и тихо да следват пътя си, има и хора на които все някой им е виновен и никога не са доволни, ....Така че да не слагаме всички в един кюп

 74. 74 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#67] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Момко млади, за да не изпадам в твойта логорея ще те светна, че аз самия съм художник и съм по-навътре в нещата. Наистина имаме страхотни художници, които оставиха шедьоври след себе си. Поразходи се в Двореца и Квадрат 500, ще ги оцениш, ако си грамотен. Това, което ще ни остане от Кристо са няколко студентски работи в едно малко стайче на Квадрат 500 и снимки на прославените му инсталации. Тези инсталациите не вълнуват защото на снимка преживяването липсва, ще бъдат забравени, а Кристо ще бъде запомнен с ината си да не говори на български.

 75. 75 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  quote#74:"4i4oti"]До коментар [#67] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Момко млади, за да не изпадам в твойта логорея ще те светна, че аз самия съм художник и съм по-навътре в нещата. Наистина имаме страхотни художници, които оставиха шедьоври след себе си. Поразходи се в Двореца и Квадрат 500, ще ги оцениш, ако си грамотен. Това, което ще ни остане от Кристо са няколко студентски работи в едно малко стайче на Квадрат 500 и снимки на прославените му инсталации. Тези инсталациите не вълнуват защото на снимка преживяването липсва, ще бъдат забравени, а Кристо ще бъде запомнен с ината си да не говори на български.[/quote]

  Млади момко, едва ли. Аз съм почти на 60 но мерси за комплимента.
  Явно за тебе изкуството започва и свършва с живописта. Понеже си художник. Други форми на изкуство са ти непознати и са непризнати .... от тебе.
  Всичко което си написал се базира на персонално мнение и знание, което, да не те обиждам ама не засяга никой по света. Аз ти говоря за съвсем различни неща и не ти налагам личното си мнение. Пътувам доста по света и се интересувам от живопис но и други форми на изобразително изкуство още от 70те години. Имам поглед на нещата. Живял съм в Париж преди да се преселя в Америка. Фактите а не личното ми мнение показват че бивши и сегашни Соц художници не представляват интерес за ценителите и колекционерите по света. Разхождай се колкото си искаш в Квадрат 400, това няма да промени този факт. Аз имам малко по специфичен вкус и имам в дома си 6 произведения на Български съвременни художници. За мене тези произведения имат сантиментална стойност но много добре разбирам че за никой друг по света нямат, защото са деривативни. Стават за мене защото отговарят на моята естетика и са оргинали в масло. Но аз имам десетина висококачествени принтове от 20те и 30те които са много по-ценни и по-скъпи.
  Та както казах в 2020 за да впечатлиш някой се изисква много повече от умението да рисуваш. А що се отнася до казионните, назначени от партията художници, които не можеха да виждат цветовете и картините им бяха като нарисувани с мачкани хлебарки, не нямат никаква стойност, не са имали и няма да имат.
  Както на всяко място по света и България има добри художници. Особено в началото на века. Харесвам някои БЪлгари които са работили в чужбина.
  Оценката ти за Кристо не отнема от таланта му а само показва твоето ниво. Ти го съдиш по живописните му произведения, което показва професионалното ти изкривяване. Показва типичното тесногръдие на повечето Български творци, които още не могат да се отърсят от Соц робството и "правилата". Дълбокото ти неразбиране на това какво е изкуството на Кристо е трогателно но и малко плашещо. Ако Български художник не може да вдене за какво става въпрос, как да очакваме чичето на улицата да го схване. Те тези неща вървят ръка за ръка. Народ който е млатен по главата с Йосиф Кобзон и Муслим Магумаев после слуша чалга. Художник който е закърмен със Светлин Русев не може да разбере Кристо. Няма изненада тука другарю художник.
  А това че Кристо е лайно, няма нищо общо с творчеството му. Ако не беше толкова еднодименсионален щеше да знаеш че много истински, гениални творци са така. Ако прочетеш какво е писал Вагнер ще видиш че човека е интелектуален пигмей, което не му пречи да бъде музикален гений. Но явно закърмените от партията не могат да го схванат това.

  California Über Alles
 76. 76 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#75] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ти си бил голям философ бе. Напомняш ми тия българчета дето се събираха на една плаза в Сънивейл да обсъждат колко е зле в България и къде може да се крадне нещо, да се мине метър и т.н. - същата дълбочина на мисълта имаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif New Dnevnik SUCK": Попе, като си живял във Франция знаеш ли какво е мнението на истинските критици за творчеството на Кристо? Падат им ченетата. Само сноби приемат Кристо за художник.Вярно, че е Джаксън Полок минава за художник,. Не пред мен.
  Светлин Русев работеше художник. Най- общо беше далтонист със слаба цветова чувствителност. Но сега той не е тема.

 78. 78 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Ти си бил голям философ бе. Напомняш ми тия българчета дето се събираха на една плаза в Сънивейл да обсъждат колко е зле в България и къде може да се крадне нещо, да се мине метър и т.н. - същата дълбочина на мисълта имаха.
  —цитат от коментар 76 на Тюфлекчия


  Ти пък ми напомняш на едни други българи дето се събират в Сънивейл да си покажат колите и успехите но живеят в Гилрой, защото до там са им стгнали кравите. Аз съм от по-старото поколени и се събирам амо с тесен кръг приятели. Явно ме бъркаш с някой. Но иначе нямаш проблем, обичм ви всички. Просто не мога да ви слушам дълго. Най-вече защото така и не научихте Английски а Българският никога не сте го знаели.

  California Über Alles
 79. 79 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#75] от "Pontif New Dnevnik SUCK": Попе, като си живял във Франция знаеш ли какво е мнението на истинските критици за творчеството на Кристо? Падат им ченетата. Само сноби приемат Кристо за художник.Вярно, че е Джаксън Полок минава за художник,. Не пред мен.Светлин Русев работеше художник. Най- общо беше далтонист със слаба цветова чувствителност. Но сега той не е тема.
  —цитат от коментар 77 на ahasver


  Кристо не е известен като художник! Само аграрите мислят че е художник. Той е известен с други неща. Ако ти е интересно има Уики, поразгледай нещо.

  California Über Alles
 80. 80 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Авторът на статията леко се е объркал. Първо, българите, които са емигрирали и постоянно са се установили в чужбина не са един и половин милиона, а най-малко 2 млн. Доста значителна разлика.
  Второ, наистина всеки има правото да определя кои българи са постигнали нещо в чужбина, но все пак трябва да има и някакви критерии за това.
  Христо (Кристо) не знам къде да го сложа, но той по-скоро не е художник, а дизайнер. Което не му отнема славата в този филд.
  Истината е, че има невероятно успели българи в чужбина. Христо (Кристо) просто е световно известен в дизайнерската професия. Мен лично това не ме вълнува. Това, което наистина ме вълнува са истинските български артисти, художници, учени, инженери и т.н.
  Веднага се сещам за един художник, който е наистина световно известен Димитър Казаков - Нерон (има и десетки други разбира се, но аз говоря за по-ново време) и за двама световно известни български учени - и двамата професори в Харвард. Димитър Съселов и Райна Фичорова. Между другото, проф. Райна Фичорова е единствената българка стигнала до позицията пълен професор в Харвард в историята на този университет. Само по себе си значителен успех. Да не говорим, че тя е световно известен учен в областа на СПИН и на STD.
  Има и много известни българи инженери и архитекти (веднага се сещам за Мирослав Радойновски, който беше главен архитект на Националната библиотека на Египет и още няколко големи проекта в Дубай).

  Пазете се от доносника vesolr
 81. 81 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#78] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Аз за разлика от тебе не съм отишъл да с...ра на метеното в чужда държава. Много ти се ще, ама - не. Толкова сте трогателни всичките невъзвращенци, дето сте толкова "интегрирани", че висите по цял ден в българските форуми...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 82. 82 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2955 Неутрално

  Добре де, разбрахме - българите в България не ставаме за нищо. Що всички се занимавате с нас?!?
  —цитат от коментар 66 на Тюфлекчия


  Всъщност моето мнение е точно обратното. Аз страшно много уважавам всички мои съотечественици, които са останали в България и се мъчат да направят живота на българите по-добър.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK