Как и защо последните станаха първи в овладяването на епидемията от COVID-19

2020 година политизира медицината и превърна политиката в медицина. И обърка класациите.

© Надежда Чипева, Капитал

2020 година политизира медицината и превърна политиката в медицина. И обърка класациите.



Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Никое правителство няма правото да пречи на друго правителство да се съревновава в предлагането на сигурност или да изисква търсещите сигурност да се обръщат само към самото него, за да я получат."


Густав дьо Молинари, 1849




Със сигурността винаги има някакви проблеми. Включително със здравната сигурност. Хората имат право да намират здраве където си поискат, включително в юрисдикциите на други държави, или сами да си го създават както намерят за добре.


След март 2020 г. и началото на пандемията от COVID-19 настъпи нещо като съревнование между страните по повод политиките в здравеопазването.


Какво е здравна сигурност


Световната здравна организация (СЗО) определя "здравна сигурност" (докторски български) като "дейности, както проактивни, така и реактивни, за да бъде сведена до минимум опасността от остри обществени здравни събития, застрашаващи здравето на хората в и отвъд границите на отделните страни и региони".


На основата на това определение, след няколко години работа от страна на Центъра за обществено здраве на Университета Джонс Хопкинс, Института за ядрена сигурност и списание Икономист, през октомври 2019 г. бе публикуван Глобален индекс на здравната сигурност - ГИЗС, изключително интересно четиво.


Индексът измерва тази сигурност според 34 индикатори, разпределени в шест категории: превенция (на патогени и рискове за здравето), откриване и отчетност (наблюдение на заплахите в реално време и споделяне на информация), бързина на действията, устойчивост на здравните системи, спазване на международните норми и "рискова среда". Последната група индикатори е съставна - от областта на политическата, националната сигурност, политическата икономия и опазването на околната среда.


Този индекс изглеждаше толкова разумен, че почти никой не му обърна внимание. Освен частният статистически портал "Статиста". Но през януари и февруари тази година списание Форбс и Световният икономически форум в Давос му обърнаха специално внимание.


Здравната сигурност преди COVID-19


ГИЗС подрежда по тези показатели 195 страни. България, заедно със страни като нея (например Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия) се наместват в горната третина на здравно добре осигурените страни. Но те са далеч след групата "най-добре подготвени за справяне с пандемия" страни, където със съответния ранг са подредени по качества на сигурността САЩ, Великобритания, Холандия, Австралия, Канада, Тайланд, Южна Корея, Швеция, Дания, Финландия, Франция, Швейцария и Словения.


Ако сравним нашите страни със съседи от ЕС, ранговете в здравната сигурност са, или по-скоро бяха, както е посочено в таблицата


Класация според ГИЗС:


Как и защо последните станаха първи в овладяването на епидемията от COVID-19


Тук изненада няма. Германия бе близо до най-добрите, България и Румъния са два пъти по-зле от Централна Европа (и пет пъти по-зле от Словения). Но не е ясно защо Словакия е по-близо до Румъния отколкото до Чехия. Между другото Грузия и Армения са на равнището на Чехия.


И след COVID-19


Както е ставало дума и преди, 2020 година политизира медицината и превърна политиката в медицина. И обърка класациите.


От групата на "най-добрите" само Словения запази името си и бе първата страна в ЕС, която обяви край на пандемията на 14-ти май.


На 26-ти май положението след другите най-добри бе следното: Заемащите първото място в класацията според ГИЗС Съединени щати - 30.2 смъртни случая от COVID-19 на 100 хил. души, Великобритания (№ 2) - 55.64 на 100 хил. души, Нидерландия (№ 3) - 33.94, и Швейцария (№ 13) - 22.6 смъртни случая на 100 хиляди души. Франция и Швеция са представени в таблицата (по данни от 28 май).


Отчетена смъртност от COVID-19 на 100 хиляди жители - стари и нови страни членки на ЕС:


Как и защо последните станаха първи в овладяването на епидемията от COVID-19


Източник European Centre for Disease Prevention and Control (ECDPC)


Възможните обяснения


Сравнението между двете таблици дава свобода на въображението. Може да се твърди, че правителствата са масажирали отчетността, че в смъртта прозира фактът, че тя е Божа работа, че географското положение, гъстотата на населението или хранителните и питейни традиции са решили изхода от пандемията. Нека все пак видим какво е известно.


Смята се, че двустепенната здравна система (т.е. публично плюс частно, или частно-финансирано здравеопазване) е в основата на здравната сигурност. В "нова" Европа частният етаж на системата е сравнително нов - от 20-ина години.


Но има страни като Грузия, където почти няма публичен етаж в здравеопазването отвъд спешната помощ, нямат дори здравна каса. Там, пак по данни от 28 май, смъртността от COVID-19 е 3.1 на сто хиляди души. И няма държавни стимули да се манипулира отчетността.


Бизнес инсайдър, Юроактив, Гардиън, Уолстрийт джърнал, Файненшъл таймс и Ню Йорк таймс още в средата на април забелязаха доброто представяне на "нова" Европа и го обясниха с ранната карантина и послушанието на населението. Друго, посочено от тях (и често споделяно от медици в нашите страни) обяснение, е ваксинацията от началото на 50-те години. Третият фактор е финансирането. Убеждението е, че системите на Чехия, Полша и Словакия са добре финансирани, докато в останалите страни това не е така.


"Плащанията от джоба" (ПОД) в тази система се смятат за показател за нейното качество.


И съответно за измерител на здравната сигурност - колкото повече ПОД, толкова по-зле. У нас това дава повод да се настоява за "повече държава". През април 2019 г. СЗО - Европа също алармира общественото мнение по повод ПОД, посочвайки, че заради тях "между 1% и 17% от домакинствата изпитват катастрофални разходи за здраве, което може да означава, че вече не могат да си позволят да задоволят други основни нужди като храна, жилища и отопление".


Последна статистиката за ПОД на Евростат в страните, които сравняват тук, е


за периода 2012-2017 г. и дава следната картина:


- Само Чехия с ПОД средно около 14% от всички плащания за здраве е близо до ниските дялове на ПОД в "стара" Европа (Франция - под 10%, Германия - 14%, Люксембург - около 11%, Швеция и Великобритания - 15% средно за периода);


- От новите страни членки Естония, Словения и Хърватия са много подобни на тази "стара" Европа; Литва прилича на средиземноморските страни, където ПОД доста надвишават 30% от здравните плащания;


- Всички останали страни, с изключение на България, са между 20 и 30% от плащанията за медицински услуги: Румъния - 21% (подобрена от 23% в началото на периода); Полша - 23% (средно); Унгария - 27% през 2017 г. (намаление от приблизително 30% през 2012 г.); Словакия - подобрена от 23% преди 2014 г. на 18,5% през 2017;


- Изглежда, че нивата на ПОД в Централна Европа се доближават до нивото на Австрия (със средно 19% за периода), Финландия и Ирландия;


- България е далеч от това ниво с 47% ПОД през последните десет години; на нея прилича само Латвия с 40% средно за периода.


Според ГИЗС бързината на действията при пандемия донякъде зависи и от броя на леглата в болниците на 1000 души от населението. Тази статистика също е от 2017 г. Според нея:


- Лидер е България с 616.8 легла; Германия я следва с 601,5 легла;


- Румъния (с 525.3 легла), Словакия (490.7 легла), Полша (485.1 легла) и Унгария с 427.1 легла са някъде в средата на групата нови членове на ЕС;


- Най-ниският брой легла е в Чехия - 410.9 легла, но и тя е значително по-добре от средния брой легла на 1000 души в ЕС - 372.2 легла.


Голямата картина


Въпреки всички "недостатъци" на здравеопазването, във всички страни от тази част на Европа след 1991 г. продължителността на живота непрекъснато и нетривиално бързо се подобрява. Като преди това, от 1960 до 1990 г., тя остава на почти едно и също ниво и изостава значително в сравнение с Австрия и Германия. (В България през 1996 и 1997 г. този показател се връща до нивото от 1960 г.)


Една от причините за това развитие е намаляването на общата смъртност и на тази от заразни болести в тези страни (общо 3.5-4 пъти в сравнение с 1990 г.)


Отчитайки тези факти, може да се предположи защо "последните" от първенците по ГИЗС се оказаха първи.


- Няма значение дали се "плаща от джоба" или през държавни каси или частно по друг формален начин, по-добре е да се плаща за здраве, отколкото обратното. (В България ПОД са на това равнище, заради привилегиите на НЗОК.)


- Статистиката на общите (частни + публични) плащания в страните от "нова" Европа показва, че те са почти еднакви на човек от населението (при отчитане на общото равнище на доходите).


- Принципът "да не си богат не е съвсем здравословно" не е напълно валиден. Тези страни са по-бедни и като цяло, и поотделно от "стара" Европа.


- Недоразвитостта на здравната система (броят на леглата не непременно означава качество на болниците) също донякъде помага. Заедно донякъде с конформизма на населението.


Очевидно и общото наблюдение на Молинари за сигурността е валидно тук и за здравната сигурност - никой, дори и правителството не може да ти забрани да я търсиш, както намериш за добре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  Социалистическото здравеопазване излезе здраво !!!

  [email protected]
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Любопитно

  Тридесет години паззар не успяха да съсипят направеното за тридесет години от социалистическото здравеопазване!

  [email protected]
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на vlq37647807
  vlq37647807
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На този Основател на Института за пазарна икономика да му напомня, че Инcтитyт за пазаpна икономика НЯМА ! Има ФОНДАЦИЯ "Инcтитyт за пазаpна икономика" c пpeобладаващо чyждecтpанно финанcиpанe. Наpочно нe ce cпомeнава иcтинcката им оpганизационна фоpма, а ce набляга на "инcтитyт" c цeл пpидаванe наyчна cтойноcт на пyбликациитe cи. Доcта агpecивно мeдийно пpиcъcтвиe, нeобяcнимо от глeдна точка на качecтвото на пpодyктитe им.
  Докyмeнтът им за peгиcтpация:
  https://ime.bg/var/images/Min_pravosadie_certificate.PDF

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Шипчетата на коронавируса пукат балони

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Принципът "да не си богат не е съвсем здравословно" не е напълно валиден. Тези страни са по-бедни и като цяло, и поотделно от "стара" Европа."

  Принципът си е напълно си е валиден. Преди епидемията си бяхме и по-болни, като цяло и поотделно от стара Европа.
  Първи по сърдечно-съдови заболявания. Сред първите по белодробни заболявания. Сред първите по смърт от бъбречни заболявания.
  И въобще първи по смъртност в света.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Ако Господ ти е дал дни, не китайски вирус, ами и чумна епидемия ще преживееш.
  Инак, при толкоз много показатели, всеки ще намери някакъв довод, който да му подкрепя теорията, която си е намислил и според която си живее живота.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Станчев отново не уцели правилния анализ.

  niki
 16. 16 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либертарианският Свят е опростен.

  niki
 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  В по-бедните страни, особено през зимата, няма голям брой пътуващи, няма големи събития: карнавали, фестивали или спортни прояви, които да разпространяват заразата. Специално в България имаще и грипна ваканция, която помогна да се ограничи разпространението. Навременната карантина е важен фактор, както се вижда от сравнението между Швеция и съседите и. Не на последно място в по-бедните страни няма много старчески домове, които са сред най-засегнатите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1056 Весело

  Както рано или късно винаги става, практиката показва кои класации са що-годе обективни, и кои - пълна измишльотина.
  Като "111-то" място ли беше, "1111-то" ли, все тая......

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Каквато и глупост да напишеш, Дойче е винаги на раположение.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 20. 20 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Въртя, сука Станчев и отново я докара до краставичката - "ПОД" в България са огромни - близо половината от общите плащания за здраве, поради ... ПРИВИЛЕГИИТЕ на НЗОК?!
  Някои хора няма да мирясат докато не срутят НЗОК. Вместо като директор на фондацията ИПИ да предложи механизми за подобряване събираемостта на здравните вноски, човекът атакува отново НЗОК. И ще знаете, въпрос на време е някой идиот да го послуша и под поредния благовиден предлог да я ликвидира. След което ползвателите на здравни услуги ще си хапят гъзо, както вече го правят бъдещи пенсионери, ощастливени с вноски в "стълбовете" на пенсионната система частни пенсионни фондове.

 21. 21 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Браво на България! Този път имаме червени точки!
  Оказа се, че това не е обикновен грип, както някои твърдяха, Швеция уж за пример, а какво й каза главния епидемолог? Каза, че не е действал адекватно.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Карата говори за соцздравеопазване и някак хитро пропуска ПОД и разстящите разходи към НЗОК.
  Тъжен факт е, че удряме в земята Германия по брой болнични легла на глава от населението.
  Ако този разход се оптимизира, ще излезе че ще има пари за заплати на лекари, сестри, фелдшери и санитари и току виж останали повече средства за доплащане на лекарства от касата.
  Вмето това, ЗК и разбира се правителството правят две неща едновременно.
  По изборно-политически причини харчат нашите пари за подръжка на болници които имат не здравни, а чисто социални функции и в същото време лицензират и сключват договори с новите частни заведения, които никнат като гъби, намират начини да обират пациентите по "скъпите" пътеки, като оставят "загубите" за държавните заведения.
  При това положение е цяло чудо, че минаваме с ПОД около 40%. За да си видим колко ни излиза сметката за здраве трябва към милиардите които ние внасяме и държавата довнася към НЗОК, да се прибавят още 40%.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  "Ако този разход се оптимизира, ще излезе че ще има пари за заплати на лекари, сестри, фелдшери и санитари и току виж останали повече средства за доплащане на лекарства от касата."



  Не става, бай Цветко, дори се правят нови, като тази в Бургас, с циничното име - "Сърце и мозък". Преди дни мой близък закарал майка си по спешност, с някакъв неврологичен проблем, онези направили веднага изследвания, и след няколко минути се появил 20-22 год. "доктор", а по-вероятно стажантче, който гордо заявило, че пациентката се нуждае от спешна коронография. За малко, за много малко, не изял няколко шамара. Та, моя познат си тръгнал заедно с майка си, но всички ли така ще постъпят, като ги стоварят с чука по главата, наречен "коронография"?! Десетки хиляди са подобни случаи в страната, дори сигурно вече са и стотици хиляди...
  Още няколко подобни клиники са в процес на изграждане, да се присъединят към десетките други подобни...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Тридесет години паззар не успяха да съсипят направеното за тридесет години от социалистическото здравеопазване!
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  ---------------

  и не само това. у нашите лекари е останала човещина, особено в провинцията.
  на запад от нас пациента е само един клиент.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  Тридесет години паззар не успяха да съсипят направеното за тридесет години от социалистическото здравеопазване!
  —цитат от коментар 4 на karabastun



  Като гледам по-горе таблиците и като чета коментарите ти за социалистическото ни здравеопазване и си мисля, че германци и датчани са прескочили социализма и са се напъхали направо в комунизма, така горещо обещаван ни от тов. Никита Сергеевич Хрушчов .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  [quote#24:"hope"][/quote]

  Дружке,
  колко пъти си била пациент « на запад от нас «, че да знаеш отношенията доктор-пациент ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Дружке,колко пъти си била пациент « на запад от нас «, че да знаеш отношенията доктор-пациент ?
  —цитат от коментар 26 на niksan1


  Не знам дали е бил/а, но аз съм и мога само да потвърдя написаното от него/нея. В Германия например, лекарите с отношение към пациентите и техните проблеми, са основно на възраст 50+. И между новозавършилите се намират такива, но после системата явно ги променя.

  http://rodenivbg.com
 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Социалистическото здравеопазване излезе здраво !!!
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Така е , колкото на някои не им се иска да признаят ! Системата "Семашко" в болничното здравеопазване би трябвало да е тотално отречена. Системата на ХЕИ - РЗИ , подценявана до скоро , изигра решаваща роля ! Струва си да се замислят в посока насърчаване на специалистите , работещи там !

 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#26] от "niksan1":

  Потвърждавам казаното по-горе.
  Бил съм пациент за малко в Англия и напълно потвърждавам казаното.
  И не е само заради това че съм източно-европеец.
  Там са си така нещата.

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  [quote#24:"hope"]
  —цитат от коментар 26 на niksan1
  Дружке,колко пъти си била пациент « на запад от нас «, че да знаеш отношенията доктор-пациент ? [/quote]

  -------
  Зълва ми почина от рак, след като я влачиха 1 година с погрешна диагноза, и в болница беше. В ЮК, в Лондон.
  Върна се в София и след 1 месец почина, на 50 години.
  Щом питаш...

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  България се справи 10 (десет!) пъти по-добре от Европа, 5 (пет!) пъти по-добре от Германия, 40 (четиридесет!) пъти по-добре от Белгия, 25 (двадесет и пет!) пъти по-добре от Швеция и т.н. По единствения безспорен показател: брой умрели на глава от населението. Защо - е друг въпрос. Когато, съвсем справедливо, обвиняваме властите у нас за разни неща, сега е редно да ги похвалим за добре свършената работа. Другото е долно лицемерие. Толкова ли е трудно да се разбере?

 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#31] от "m.konstantinov":

  Сред сентинелците няма нито един случай на ковид-19. По твоята логика излиза, че макар и в каменния век, са се справили безкрайно по-добре от всички останали.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Любопитно

  "Хората имат право да намират здраве където си поискат, "

  А как стои въпроса с правото на безсмъртие или поне на "вечна младост"? Ако държавата откаже да обезсмърти гражданина с един мавьолей (като на Ленин), ще може гражданите да осъдят държавата или други "кункуриращи се" държави за потъпкване на правото им на базсмъртие/здраве?
  И това здраве как се намира - купувам го от друг; менкаме си нещо си или вземам от другия каквото ми трябва (мозък, сърце, дроб, кръв, вируси, бсктерии, снтитела) и го търгувам на стокавата борса на ... безсмъртието?
  Марксистко-ленинският философ пак се е нагласил да търгува глупостите си, май!?

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  "този разход се оптимизира, ще излезе че ще има пари за заплати на лекари, сестри, фелдшери и санитари и току виж останали повече средства за доплащане на лекарства от касата"

  Ами заплатите зсвисят от броя болнични легла и пациентите (здрави, болни, роднини, бездомни) върху тях. Колкото повече пациенти/клиенти, толкова по-високи заплати. Ако пък се "привлече" (инвалидизира) да е "постоянен клиент" (хронично болен), доходите на търговците на здравни услуги стават сигурни и високи.

 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Основна роля в борбата в епидемията ефикасната болнична помощ, а мерките на властите, включително и на местните, както и поведението на населението. Тъй като и до ден, днешен няма лекарство с доказана ефективност, най-важното е да се спре разпространението на вируса. Както казва народа, бай бабо да не те срещне мечка.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#31] от "m.konstantinov":

  "По единствения безспорен показател: брой умрели на глава от населението"

  Да се твърди "безспорно" е доста пресилено, особено когато същата статистика дава най-висока обща смъртност за България и където са направени най-малък брой тестове на глава на населението. Друг въпрос е дали тестовете са достоверни.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#17] от "stein":

  "Специално в България имаще и грипна ваканция, "

  Ако имаше тестове, можеше да е корона ваканция.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Весело

  До коментар [#12] от "tamada":

  "И въобще първи по смъртност в света."

  Само в Европа и сме в първата европейска петица по смъртност от ПТП-та. Сиреч, сиреч "човешките права" свободно се упражняват на пътя (и в държавата), в разрез с правилата на здравия разум и резултатът е лигичен - броят на косуматорите на здравни услуги непрекъснато пада (60 хил. консуматора изчезват от пазара). Намаляват и "солидарниците", вярващи в свободния пазар на "сърца и мозък", поради което ръстът на приходите в "общата каца" изостават от "здравословната инфлация".

 39. 39 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  До коментар [#12] от "tamada": "И въобще първи по смъртност в света."
  Само в Европа и сме в първата европейска петица по смъртност от ПТП-та.
  —цитат от коментар 38 на wanderer


  Първи в света. 15,5 промила.
  https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/pdf/mortality/WMR2019/WorldMortality2019DataBooklet.pdf

 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Търсене на теле под вола. Можеше да турят само една таблица какъв % пенции ги ваксинират за грип. И щеше да си покаже, че колкото по - голям % ваксинирани - толкова по - голям мор. Немаше да има нужда разни непеота да се напинят с класации.

 41. 41 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2572 Неутрално

  Трябваше да се намери показател за да се унижи доброто представяне на България в пандемията. Директивата е оставка на ББ и всички плюсове трябва да се обърнат на минуси. Не си мислете че сте добре, вие сте много зле. Смешен плач.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 42. 42 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 727 Неутрално

  пак глупости

  доказано е че огромният процент починали в западна европа са над 75 години, докато в България хората рядко доживяват тая възраст, или ако я доживеят са в некви планински села (където няма ковид), а не са наблъскани като сардини в старчески домове, където 1 като се зарази и умират 30

  в тоя ред на мисли не може да се каже, че сме се справили по- добре, евентуално ако се извади статистика на починалите под 75 години и тя се сравни

 43. 43 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тъжен факт е, че удряме в земята Германия по брой болнични легла на глава от населението.
  Ако този разход се оптимизира
  —цитат от коментар 22 на tsvetko_51


  скоро ще се оптимизира, споко, медицинският персонал (като цялото население) застарява бързо, и хайде, някой все ще бъде лекар, но желаещи за медицински сестри със заплата 700 лева НЯМА

 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Весело

  До коментар [#41] от "Корки":

  Трябваше да се намери показател за да се унижи доброто представяне на България в пандемията. Директивата е оставка на ББ и всички плюсове трябва да се обърнат на минуси... Смешен плач.
  —цитат от коментар 41 на Корки


  Смешни тролски лъжи. :)
  Къде видя очерняне? Статията прави точно обратното – обръща минусите в плюсове.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  До коментар [#39] от "tamada":

  Не мога да повярвам! Това са данни за 2018 г., с 108 хил. починали у нас. За 2019 г. са 110 хил. души. Но в Сирия 5.4 промила и в Афганистан с 6 промила смъртност, в условия на война!
  Явно измислвният индекс за здравна сигурност на Станчев (Хопкинс) си е една фикция за усвояване на грантове.

 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Произволни сравнения на банани с круши и на дини с патладжани. И търсене на невъзможни обяснения изсмукани от палеца на левия крак. Това ,че в България нямаше масивно заразяване и множество случаи на COVID-19 изобщо не е показател за здравна сигурност нито вследствие на някакъв по-голям брой легла, някакво доплащане или митологичните сили на противотуберкулозна ваксина .
  Образно така изглежда - Светът е къща и България е един зачукан килер на майната си някъде в мазето. Германия е един хол. Вероятността убиеца CoV-2 да ви намери е много по-голяма в хола ,отколкото в зачукания килер. Сега ясен ли съм откъде дойде по-ниския риск засега, защото това още е просто антракта към II действие на драмата и е смешно някой да се радва и да се чеше доволно по косматия балкански корем....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 47. 47 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dr_Doolittle":

  Докторе, и ти се чудиш как да омаловажиш това, което стана тук. Каквито и да са причините, фактите са необорими, този път ние бяхме хола, а не мазето.

 48. 48 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  И за тези,които твърдят, че починалите били малко заради ниския процент стари хора или заради това, че нямаме много старчески домове -тц, и това не е. Има си статистика за всяка държава по възрастови категории, и за почнали в домовете. Ами пак сме със супер показатели, дори и да се махнат тези категории. Ами приемете просто, че сме първенци този път и се радвайте.

 49. 49 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Весело

  До коментар [#45] от "wanderer":

  До коментар [#39] от "tamada": Не мога да повярвам! Това са данни за 2018 г., с 108 хил. починали у нас. За 2019 г. са 110 хил. души. Но в Сирия 5.4 промила и в Афганистан с 6 промила смъртност, в условия на война! Явно измислвният индекс за здравна сигурност на Станчев (Хопкинс) си е една фикция за усвояване на грантове.
  —цитат от коментар 45 на wanderer


  И аз не мога да повярвам, че троловете не знаят да четат, ама... :)

  Какъв индекс? Показах статистика на ООН. Която специално за нашата страна се потвърждава и от други статистики на Световната банка, ЦРУ и т.н.
  След 2016 жертвите на войната силно спаднаха. За миналата година, ако не се лъжа са някъде към 11 000 общо войници и цивилни. Което отнесено към сегашното население в страната 16-17 млн означава по-малко от 0,1%.

  А индексът за който говориш е това и в него Сирия е на най-ниските места в класацията.
  https://www.ghsindex.org/wp-content/uploads/2019/10/2019-Global-Health-Security-Index.pdf

 50. 50 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 211 Разстроено

  Не мога да си обясня този мазохизъм и удоволствие да се самооплюваш и оплакваш в част от българите: " Добре ли??? Да, ама не е. Чакай аз да ти обясня всъщност колко сме зле"
  Дори тогава, когато бялото е толкова бяло, че просто няма как да му кажеш черно.
  Гледам шведите " Абе може и най-зле да сме, ама то беше неясно, не се знаеше,..така че справяме се съвсем не лошо , следващия път ще знаеме и ще е перфектно ".
  Разлика в самочувствието и мисленето

 51. 51 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 211 Разстроено

  [quote#12:"tamada"]"Принципът "да не си богат не е съвсем здравословно" не е напълно валиден. Тези страни са по-бедни и като цяло, и поотделно от "стара" Европа."Принципът си е напълно си е валиден. Преди епидемията си бяхме и по-болни, като цяло и поотделно от стара Европа.Първи по сърдечно-съдови заболявания. Сред първите по белодробни заболявания. Сред първите по смърт от бъбречни заболявания.И въобще първи по смъртност

  ??????????? Ти между ЕС , Европа и свят правиш ли разлика изобщо?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK