На шега и на сериозно за българско-македонските отношения

На шега и на сериозно за българско-македонските отношения


Македонска делегация се оплаква на Господ: "Защо така си ни наказал, Боже? Всички нормални народи да произхождат от маймуните, а само ние да произхождаме от българите?" С този виц започва анализът на проф. Мария Тодорова.


Да ви разкажа най-напред моя най-любим виц за българско-македонските отношения. Отчаяна македонска делегация се явява пред Господ-Бог, за да се оплаче от съдбата си. "За бога, какъв е проблемът?" - пита Господ. "О, Господи-Боже наш, защо така си ни наказал? Уредил си всички нормални народи да произхождат от маймуните, защо само ние трябва да произхождаме от българите?"


Македонските националисти не харесват тази шега (доколкото изобщо я разбират), защото тя подкрепя идеята, че тяхната нация е производна. Ако разберат подтекста, българските националисти също ще се раздразнят, защото всъщност искат македонските националисти да бъдат доволни (от своя български произход - бел.ред.). Ако пък не го разбират, българските националисти пак ще останат недоволни, защото според тази македонска шега те са произлезли от маймуните, а не от траките.
От настоящата суматоха около публикуването на българската книга "За официалния език на Република Северна Македония" могат да се направят две заключения за българско-македонските отношения. Други две заключения обаче не бива се правят.


Заключенията, които можем да направим:


1. Националистическата реторика е предвидима, статична, съзнателно елементарна и избягваща всякакви двусмислености. В основата на тази реторика са залегнали възгледът за някаква абсолютна истина, в която фактите говорят сами за себе, и схващането за изконността на органичната нация. От XIX век насам тази реторика почти не се е променила, въпреки че дори в рамките на този тържествен разказ избиват някои интензивни нюанси: от безобидния и лишен от всякакъв хумор възглед за собствената пожертваност, та чак до злобната агресия.


Чудно ли е тогава, че въпросната публикация от 2020 г. възпроизвежда почти дословно стари клишета от аргументацията, конструирана преди десетилетия - сякаш изобщо не съществува цялата обемна научна литература за идентичността, нациите и национализма, най-вече научната литература, възникнала след 80-те години на миналия век. Това е съзнателен пропуск, тъй като тази литература е преведена на български език и е широко достъпна. Освен това редица български учени, които работят по темата, са дали своя респектиращ принос към дискусията.


2. Естествено, политиците манипулират и инструментализират тази националистическа реторика. Не бива обаче да смятаме, че непременно съществува причинно-следствена връзка между реториката и политиката. Защото политиката се ръководи от интереси. Ако се вгледаме в отношението на България към (Северна) Македония, веднага ще установим, че реториката е приблизително същата, докато политиката постепенно се променя: от пълна идентификация и опити за анексиране, през стремеж към постепенна асимилация, до приемането на геополитическото статукво и ограничаването на политическото единствено в сферата на културата


Заключенията, които не бива да правим:


1. Публикацията не бива да се възприема като показателна за цялата българска научна сфера. Както вече споменах, съществуват висококачествени и теоретично обосновани трудове на български антрополози, историци, политолози и други, включително по темите Македония и македонска идентичност. Нито един от тези автори не е подписал въпросната публикация. Да, става дума за официално издание на Българската академия на науките, но то въпреки това не е официален документ (макар че се опитва да мине за такъв). Тук трябва да признаем, че задълбочените трудове не са с числен превес в българската наука, те не канализират основния поток, камо ли пък обществената дискусия. Но в коя ли човешка дейност високото качество е представително?


2. Разбира се, политиците се възползват от реториката, но тъкмо поради това трябва да си даваме сметка за вредата, която може да бъде нанесена. В крайна сметка тъкмо българското правителство първо призна територията и суверенитета на Македония, прие и новото име Северна Македония въпреки опасността от различни тълкувания. То продължава да настоява единствено на дефиницията на езика и на своите възгледи за общата история. Впрочем по втория пункт българите не държат монопол по провокации.


Зад тази прекомерна агресия се крие една несигурна идентичност, която показва мускули пред друга още по-несигурна идентичност. Не казвам, че културните войни не могат да бъдат опасни, както показа десетилетната сага на твърдоглавие и възпрепятстване от страна на Гърция към Македония. За момента обаче смятам, че българско-македонските отношения не са паднали в този капан.


Ако оставим настрана борбата за "щастие" на националистите от двете страни на границата и се върнем към вица: мнозинството българи и македонци се смеят на тази шега. Затова и поуката гласи: всяка реакция би била свръхреакция.


Текстът на Мария Тодорова е преведен от английски език. Оригиналът беше предоставен от Македонската редакция на ДВ.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Умението да говориш много, без да казваш нищо съществено.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Цитат:

  "Националистическата реторика...е залегнал възгледът за някаква абсолютна истина."

  Така е,национализмът и патриотизмът са истини,тоест чувства,а не факти! Авторката прави ли разлика между истини и факти? Ако не - значи трябва да си скъса дипломата. Ако да - значи просто е пропагандаторка.

  Националистите си били държали провокативно! А не е ли провокация авторката да пише в статията си "Македония" и "македонски",когато вече няма такива понятия,а други - "Северна Македония" и "северно-македонски".

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  "За бога, какъв е проблемът?" - пита Господ.
  _______________
  Македонците и македонизмът произлизат от договорка между Кремъл и Вашингтон 1945г.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3768 Весело

  " Македонска делегация се оплаква на Господ: "Защо така си ни наказал, Боже? Всички нормални народи да произхождат от маймуните, а само ние да произхождаме от българите?"

  Ми няма проблем - живейте си с маймуните !

 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  Същественото го каза преди време Петър Стоянов, след среща македонския президент. На въпрос дали са си говорили за проблема с езика, той отвърна: "Говорихме НА езика." Това е същественото....

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Умението да говориш много, без да казваш нищо съществено.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185  Е, който разбрал - разбрал, а неразбралите по-добре да не коментират .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Нищо не разбрах.
  Е тва е виш пилотаж.
  Явно в Брюксел само нея я слушат та не разбират къде е проблемът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":


  ... А не е ли провокация авторката да пише в статията си "Македония" и "македонски",когато вече няма такива понятия,а други - "Северна Македония" и "северно-македонски".
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Ти у ред ли си? Нямало такива понятия?!
  Да не искаш в учебниците да прекръстим ВМРО на ВСМРО?
  Май бъркаш географска област и държава...

 9. 9 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  Ми прочети отново, по-бавно и с разбиране....

 10. 10 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 101 Неутрално

  1.Извод , който можем да направим - "сред най-авторитетния специалисти по история на Източна Европа" (Дрън-дрън-дрън. Ако беше сред най-аторитетните, нямаше да има нужда да се анонсира като такава) не разбира дълбочината на любимия си виц.
  2.Извод, който не можем да направим - Г-жата е направила смислено изказване.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz73":

  Уфф,аман бе,аман! Вземи блажна боя и напиши на тавана в спалнята си следният надпис,за да го гледаш и запомниш като лежиш:

  "ПРЕДИ 1945г НЕ Е съществувала Македония."

  П.П.

  Когато Гоце Делчев понякога е казвал "македонци",той е имал предвид това население на тогавашната "Македония",което НЕ Е от български произход. Той самият прави това уточнение.

 12. 12 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Женичката не знам каква историчарка е ( доколкото разбрах на къде я влече ) но за дипломат много става........наблъскала едни полит културни клишета с такава гъстота ,че по едно време започнах да се притеснявам,че не знам български език!

 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#6] от "niksan1":

  Аз не мисля че има някой неразбрал. Просто можеше да се помести в два до пет реда. А и не си ти този, който определя кой да коментира и кой не 😉

 14. 14 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 502 Весело

  Не казвам, че културните войни не могат да бъдат опасни, както показа десетилетната сага на твърдоглавие и възпрепятстване от страна на Гърция към Македония.
  ------------------------------------
  И аз дълго страдах от заблудата, че гръцкия национализъм и твърдоглавие е проблемът. Постепенно осъзнах, че гърците са били прави. Макетата за варварите и не бива да им се подава пръст защото ще отхапят ръката. Как една Канада може да се обособи като държава без да краде история от Франция или Великобритания? Как норвежците не посягат към шведска или датска история? Макетата се закичиха с "Македония", откраднаха си Самуил и Гоце Делчев и не спират. На зла круша, зъл прът! Никакви отстъпки и реверанси докато не влезнат в релси. Аман, от говорещи български албанци...

  И вицът трябва да си поправи гопожата. Сигурно Господ им е отвърнал, че произхождат от албанците, ама от твърдоглавие са проговорили на развален български.

 15. 15 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Надявам се някой ден да има сериал, подобен на "Ало, ало", за българо-македонско-гръцко-немско-сръбско-турските отношения през Втората световна в Скопия.
  Докато приемаме всичко на кило кръв, няма да стигнем далече.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 16. 16 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Умението да говориш много, без да казваш нищо съществено.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Г-жата е преподавател в унивеситет в Щатите. Това е официалният, полит-коректен, безсъдържателен език по тези земи.

  over the under
 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Македония е била и е населена с етнически Българи.

  Отнета ни е в следствие на Балканските войни, заедно с Беломорска Тракия, Западните покрайнини, Северна Добруджа.

  В последствие като част от Югославия там тече процес на сърбификация на населението и няколко поколения са здраво облъчени.

  От 1995 е независима суверенна държава, която обаче съзнавайки културната си зависимост, всячески се мъчи да се разграничи от България: от една страна с изкелефинчения си език и писменост от друга с абсурдните си твърдения и опити да изкриви историята.

  Горе долу това е.

  И ако му се добави на това разказче 1 тон локум, може да стане и книга и дори да се издаде. :)

 18. 18 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 474 Весело

  "Както вече споменах, съществуват висококачествени и теоретично обосновани трудове на български антрополози, историци, политолози и други, включително по темите Македония и македонска идентичност. Нито един от тези автори не е подписал въпросната публикация."

  Това са вероятно същите "български антрополози, историци, политолози и други", които владеят този полит-коректен стил, който може да ти осигури някой грант, но не и да извади стойностен аргумент, срещу "въпросната публикация".

  В повечето случаи съшите тези "антрополози, историци, политолози и други" се радват на редакторското внимание на Дневник.бг.

  over the under
 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#16] от "Отец Сисой":

  Явно не е особено добра в професията си. Успешните преподаватели обясняват сложни неща по прост начин, а тя постига тъкмо обратното - усложнява нещо елементарно и общоизвестно.

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":


  До коментар [#8] от "lz73":Уфф,аман бе,аман! Вземи блажна боя и напиши на тавана в спалнята си следният надпис,за да го гледаш и запомниш като лежиш:"ПРЕДИ 1945г НЕ Е съществувала Македония." П.П.Когато Гоце Делчев понякога е казвал "македонци",той е имал предвид това население на тогавашната "Македония",което НЕ Е от български произход. Той самият прави това уточнение.
  —цитат от коментар 11 на deaf


  Преди 1945 не е съществувала Македония?! Странно!
  Какво означава ВМРО?
  А защо в българската армия е съществувала 11-та пехотна македонска дивизия?
  То преди 1945 и Тракия не е съществувала...
  Мисля, че Тодор Александров беше споменал по тая тема. ""Който каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика, а който каже че не съм българин, ще му отрежа главата!" Ходи да му обясняваш, че няма Македония...

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  " В основата на тази реторика са залегнали възгледът за някаква абсолютна истина, в която фактите говорят сами за себе, и схващането за изконността на органичната нация. "
  Ми да, фактите са пределно ясни.
  Има точна дата на която е създаден "македонският език".
  И болшевишката помощ за създаването на Югославия.
  И в крайна сметка гърците не проявиха "инат" а просто здрав разум по отношение на името.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Пропуснах, сега в песента трябва да се пее "северомакедонско девойче..." или как?

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz73":

  Половината от населението на Северна Македония преди Втората световна война е било съставено от турци и помаци. Е,как да им казват "българи"? А когато Македония е била част от Царска България са и казвали "Македония" в чисто географски смисъл. Като Тракия,Добруджа,Шоплука и т.н.

 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#21] от "Molossian":

  Ако питаш македонските историчари, те ще ти обяснят, че на тази точна дата е "кодифициран" язикот...т.е. той си е съществувал и преди това, но тогава са му измислили писмена норма...Прди това са му викали български...

 25. 25 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 474 Весело

  До коментар [#19] от "zxp53317185":

  Ооооо, не далече съм от съмнението, че не е добър предодавател или историк. Напротив - сигурен съм, че има много дълбоки познания по темата и в по-интимна среда може по разбираем начин да разкаже за неща, които дори в България не си говорим. Но когато трябва нещо да напишеш, така че да бъде публикувано в Македонската редакция на ДВ (аа не би да има грешка тук и да става дума за Северномакедонксата редкация на ДВ?), трябва да го напишеш на в съответния стил.

  over the under
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":Пропуснах, сега в песента трябва да се пее "северомакедонско девойче..." или как?
  —цитат от коментар 22 на lz73  До коментар [#22] от "lz73":

  Това мен като българин не ме интересува. Ако и когато Северна Македония признае,че е създадена след 1945г.,тогава вече няма да има значение как се пее във въпросната песен.
  Впрочем,в Елада е имало много народи като ахейци,данайци,миконци,но на всички е ясно,че те са били гърци.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Вярно, с едно уточнение. Правилно е да се напише така: "Половината от населението на СЕГАШНАТА Северна Македония...".
  А всъщност ти твърдеше, че нямало Македония, трябвало да им викаме Северна...
  Ми има! И заради нея май сме били в кофти положение около 2-3 пъти. Знаеш ли, че в софийските гробища май има един гроб, дето е с краката на югозапад?

 28. 28 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1886 Весело

  Обсъждането на българо-македонските взаимоотношения и връзки вреди на вашето здраве! Повече от наркотиците, алкохола и цигарите, взети заедно!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 29. 29 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 785 Весело

  ... От 1995 е независима суверенна държава, която обаче съзнавайки културната си зависимост, всячески се мъчи да се разграничи от България...
  —цитат от коментар 17 на dpnps


  Абе тя и Република България е от 1946 г., което не й попречи да празнува през 1981 г. 1300-ната си годишнина, забравяйки че 20 г. по-рано поиска да стане 16-та съветска република.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Весело

  До коментар [#23] от "deaf":Вярно, с едно уточнение. Правилно е да се напише така: "Половината от населението на СЕГАШНАТА Северна Македония...".А всъщност ти твърдеше, че нямало Македония, трябвало да им викаме Северна...Ми има! И заради нея май сме били в кофти положение около 2-3 пъти. Знаеш ли, че в софийските гробища май има един гроб, дето е с краката на югозапад?
  —цитат от коментар 27 на lz73  До коментар [#27] от "lz73":

  Добре щом си решил да се заяждаш и тролиш - прав ти път!

 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Много си босичък по тая тема....

  Ако и когато Северна Македония признае,че е създадена след 1945г.,тогава вече няма да има значение как се пее във въпросната песен.
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Северна Македония съществува от 2019г. Около 1945 е създадена Съюзна република Македония, като част от СФРЮ...после става FYROM и т.н.

  И как точно си го представяш това "признание"?
  Да попитам нещо. Дедите ми са дошли от Битолско...те твърдят че са българи от Македония. Сега да си мисля ли, че са се объркали и са били българи от Северна Македония?

 32. 32 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Мария Тодорова е доказано име и нейните трудове се четат и ползват много повече от книжката на БАН. За съжаление тази книжка се появи след като учените от БАН тежко се ангажираха да разрешат проблема с македонските си другари и след две години се върнаха в началната точка. Това се дължи на тяхната естествена неспособност да се аргументират и на промитите мозъци от македонска страна, които са същия дол дренки. В крайна сметка, за да бъде завършен поне политически този проект излезе книжката и тя трябва да служи като официален документ, отразяващ държавната позиция. Специалисти в него липсват, защото в крайна сметка беше сглобен от ръководството на БАН, което е административно, но не и научно ангажирано с тази работа.
  М. Тодорова обаче също претендира за изчерпателност и всичкознаене. Всъщност кариерата на изследовател от такъв тип се гради на игнориране на множество исторически факти и нагаждане към средата в която живее и израства. За нея прегръщането на националистическата тематика е нищо повече от път към кариерно развитие, като това често се постига чрез заклинателното говорене на фрази и констатации, които се харесват в момента. Много е уважавана и четена, но практиката показва, че това което звучи добре днес, нито е било добре вчера, нито утре. Защо след два века хората още четат и уважават Хердер?

  CONTADOR GRATUITO!
 33. 33 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Тая жена, както и баща ѝ акад. Николай Тодоров, са петоколонници... Книгата ѝ за Левски е едно от най-гнусните неща, които съм чел

  I shave with Occam's razor
 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Резюме: Дай да се правим, че вярваме на сръбско македонските глупости за да не пострада южният фланг на НАТО.

 35. 35 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 154 Любопитно

  Дали не подсказва намеренията на САЩ , че им е писнало от " македонците " и ще им бъде втълпено да се размислят за няколко месеца .....ЕС не ги иска , така , че има спасение , но....

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  "Текстът на Мария Тодорова е преведен от английски език. Оригиналът беше предоставен от Македонската редакция на ДВ."

  Това уточнение накрая на словестния буламач показва , че той обслужва интересите на антибългарския македонизъм. Вместо по темата да се говори точно и ясно ,предлагат ни се нищо не казващи брътвежи. Плоски шеги ,вместо да се каже нещо за духовния геноцид , на който беше подложено това българско население в вродължение на няколко поколения в резултат на което имаме насреща съвремени еничари , мразещи всичко българско.

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  Тая жена, както и баща ѝ акад. Николай Тодоров, са петоколонници... Книгата ѝ за Левски е едно от най-гнусните неща, които съм чел
  —цитат от коментар 33 на Сахаров


  Благодаря за информацията. Този текст за българомакедонските отношения също е гнусен. Вместо с авторитета си на "професор по история в Университета в Илинойс и най-авторитен специалист по история на Източна Европа, Балканите и Османската империя", както беше представена, ясно и недвусмислено да каже историческата истина, тя с бръщолевенията си фактически защитава македонската измислена версия на тяхната история. Не случайто нейният словесен буламач е предоставен от македонската секция на ДВ.

 38. 38 Профил на Златимир Дуков ΖΔ
  Златимир Дуков ΖΔ
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Върлият национализъм е почти психическо разтройство. Не случайно няма нито една проспериеаа държава в която националистите да са на власт

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#38] от "vwd11553169":

  Какво искате да кажете - не разбирам?! Границата между патологично и нормално чувстване е тънка като косъм. Това не се разбира от много хора! Погледнете зрителите по трибуните гледащи мач. Когато техният отбор вкара гол,всички - дори и "нормалните" - изпадат в "луд" възторг.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Да ги оставим македонците да вярват, че са произлезли от маймуните, за разлика от всички останали народи.

 41. 41 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Преди години Проф. Мария Тодорова издаде академичен бестселър за Балканите "Imagining the Balkans", в който прави искания от нея имитационен анализ на "представите" за Балканите на Запад. Казвам имитационен, защото следва подобна книга на Едуард Саид за Близкия изток. Особеното при нея е, че всяко прибягване до актуалната в момента културологична или философска теория й се струва във висша форма достоверно. Проблемът е, че това не е така дори в рамките на самата философия. Оттук исканията за ревизиране на историята на базата на "научните постижения" на постмодерната деконструкция на идеята за "нация","история","идентичност" са сами по себе си анахронистични. Проблемът с Македония обаче не е за идентичност, нация и т.н., а на далеч по-ниско ниво. Става въпрос за фалшифициране на първоизточниците за създаването на история като документи, архиви, вестници и т.н., цензуриране на литературни произведения на миналото и разпространение на откровени идеологически тези в пълно несъответствие с цялата дейност на исторически фигури и организации. Ние искаме първоизточниците да се публикуват в оригинал и без фалшификации. Там където има директна подмяна - да се посочи, че познатата от учебниците версия не е истина. Едва след това може да си говорим за интерпретации и имитации с претенции за универсалност.

 42. 42 Профил на Леблебия
  Леблебия
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Цитат:"Националистическата реторика...е залегнал възгледът за някаква абсолютна истина."Така е,национализмът и патриотизмът са истини,тоест чувства,а не факти! Авторката прави ли разлика между истини и факти? Ако не - значи трябва да си скъса дипломата. Ако да - значи просто е пропагандаторка. Националистите си били държали провокативно! А не е ли провокация авторката да пише в статията си "Македония" и "македонски",когато вече няма такива понятия,а други - "Северна Македония" и "северно-македонски".
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Много си зле. Къде си прочел че "няма такива понятия"? Всъщност къде си прочел че ИМА понятия като "северно-македонски"? Ясно е, нищо не си прочел. "Северна Македония" е новото политическо име на тази държава, но нито една медия, частно лице или стопански субект не са задължени да го ползват. Да, това е ПОЛИТИЧЕСКО име на страната, но прилагателните си остават македонско/македонса/македонски, включително и в названието на езика. Но няма проблем, ти свободно си се чувствай провокиран.

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Соросоиди има навсякъде.
  Но само тук имат трибуна.

 44. 44 Профил на ruc34650917
  ruc34650917
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Абсолютни глупости и празни приказки. Нито ред по същество - какво не харесва от българския подход или от книгата и защо. Само грантаджийски лозунги без никакви аргументи. То не става само да си контра, требва да вложиш и малко мисъл.

 45. 45 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Първо, браво на г. Мария Тодорова за езика, културата и цивилизования пример как се обсъждат злободневни теми. И нека сме наясно. Темата не е политическа. По-скоро е емоционално историческа с тежко за нас унижение на възрожденския ни идеал. Основателно.

  Огромен брой български домакинства са ако не избити, то прогонени от родните им земи, села и градове в кървавите години на ХХ век. Поне 60% от днешните българи имаме корен в тези земи. Харесва ли ни или не, теренът е завладян от други гладни балканци.

  "Но в коя ли човешка дейност високото качество е представително?" е въпрос, под който се подписвам 1000х.

  ...

  Navigare Necesse Est
 46. 46 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 821 Неутрално

  ...А защо в българската армия е съществувала 11-та пехотна македонска дивизия?...
  —цитат от коментар 20 на lz73


  По същата причина по която е имало Първа Софийска дивизия, Ямболска, Сливенска и т.н.

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Статията е ясно промакедонска, антигръцка и антибългарска !!!
  А фактите са, че
  1 )Гърция с ''твърдиглавието'' си, промени името на тази страна и сега е Северна Македония
  2 ) Северна Македония се отказа от претенциите си за каквато и да е връзка с Гръцката история и древна Македония
  3 ) Северна Македония прие, че македонския и език няма нищо общо с езика на древните Македонци, а принадлежи към групата на южнославянските езици !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Винаги е имало разграничение м/у Македония и Б-ия.Още при учредяването на българската екзархия се е умувало дали да бъдат допуснати представителите на македонските епархии в първия църковен събор.ВМОРО е за пълна автономия на М-ия,а Върховният комитет, учреден в Б-ия от макоденски емигранти е за присъединяване на М-ия към Б-ия.Г.Делчев не иска да има работа с български политици, а Гьорче Петров не иска Върховния комитет да се меша в работите ВМОРО, а само да помага."Магарешките атентати" на Т.Александров преди Б-скта война са отхвърлени от ВМОРО и т.н.Нищо чудно , че и днес съществуват разграничения м/у двете държави.

 49. 49 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Щом е писана за издание в Македония на английски - зае*и. Още повече, че дойче веле не са казали и една хубава дума за България, а само промотират как не сме интегрирали ромите. Ами да ги интегрират те ако са толкова смели.

  一期一会
 50. 50 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3769 Любопитно

  Защо , след като живее в Щатите , възможно е да се съобразява и с изказани мнения там......пък и така е по-интересно за нас тук .

 51. 51 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Уважаема професор Мария Тодорова, с респект към вашето презентиране от Дневник, но направете си труда да прочетете условията, които България има към Северна Македония. Има ги в декларация на парламента. За да не си губите времето, ето основното - София иска Северна Македония да спазва вече договореното между двете страни /Договора за добросъседство/. На ПЪРВО място - да няма претенции, че на българска територия има македонско малцинство. Нещата за общата история, езика и пр. са важни и основополагащи, но второстепенни. Така, както България е признала суверенитета на Северна Македония и фактът, че там се е формирало общество със свой идентинитет/по какъв начин е отделен въпрос/, така и Северна Македония трябва да се откаже от териториални претенции, по-точно към Югозападна България. Подкрепяйки сепаратистката ОМО Илинден, чиито шепа функционери считат властта там за окупаторска !? Как, професор Тодорова, си представяте емисари от Северна Македония да дойдат в Банско и Сандански да учат хората на северномакедински език, например? Но това ПЪРВО условие липсва в изложението ви. А то е първо условие и в Договора за добросъседство, в който се казва, че двете страни ще защитават правата на своите граждани в другата страна. За малцинства не става дума, нали. С българско гражданство в Македония са десетки хиляди. Как се защитават техните права? За вас, като изследовател ще бъде любопитно, поне.

 52. 52 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  За мен понятието Македония е географско. Така както съществуват имена като Тракия, Мизия, Добруджа, Шоплука с тяхните си диалекти И така го възприемат доста българи, мога да кажа. А това, че има държава Северна Македония в днешна Европа - нека да има и аз нямам претенции към хората там. Само плотиците и от двете страни да намерят подходящата формула за добросъседство. А хората ор двете страни вече са я намерили.

 53. 53 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Извинете ме за тафталогията.

 54. 54 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Ака професор Тодорова счита за ненужно слизане до нивото на политически декларации, от висотата на Илиноис поне да прочете докларацията на Евроейския съюз относно присъединяването на Северна Македония. Където се казва, важно условие е тя да се придържа и спазва договора за добросъседство с България.

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  От всичкито разбрах две неща:
  1. Макитата мразят да са българи и няма да са българи.
  2. Майната им! Юроди!!!!

 56. 56 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 41 Неутрално

  До коментар [#55] от "Judjuk":

  Бравос! Ти си разбрал всичко! Поне си в съгласие със себе си...

 57. 57 Профил на Ivan Dzhupanov
  Ivan Dzhupanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Нема проблем,живейте си с българите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK