Джейми Оливър: Задава се вълна от храни, които доскоро бяха незаконни

Джейми Оливър: Задава се вълна от храни, които доскоро бяха незаконни

© Arthur Mola, Invision/APДжейми Оливър, световноизвестният британски кулинар и привърженик на здравословното хранене - особено на децата, води кампания в защита на стандартите за храни в родината си, която напусна Европейския съюз и вече води преговори за търговски споразумения, след като на 1 януари 2021 г. се оттегли и от равноправното участие на единния пазар на ЕС. От тях ще зависи и дали България и Европа няма да се лишат от британски храни.


Предлагаме текста на негово обръщение до Борис Джонсън, което не е просто писмо от един готвач до неговия министър-председател.


Скъпи Борис Джонсън,
Надявам се, че сте добре и семейството ви е в безопасност.


Пиша това писмо, защото вярвам, че предстои сериозно да застрашите общественото здраве и да разкъсате деликатната тъкан от фермери и производители на храни, която е в сърцевината на тази страна. Докато всички се бяхме фокусирали върху последиците от тази ужасна пандемия, повечето четящи това вероятно не знаят, че изкомандвахте вашите депутати да отхвърлят поправки в Закона за земеделието, които щяха да запазят британските стандарти за храните и отглеждането на животни при бъдещи търговски сделки и внос.


Вероятно ще отворим портите си за вълна от нискокачествена храна, която иначе би била незаконна в Обединеното кралство. Обработеното с хлор месо от пилета е само върхът на айсберга. Говорим за генетично модифицирана храна, за тъпчене на животни с хормони и антибиотици, за забранени пестициди, убиващи пчелите ни, както и за лавина от храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар. Нещо повече - заплашваме бъдещето на собствените си фермери и производители на храни, които - въпреки изключителните предизвикателства - здравата работят за това да ни изхранват през COVID кризата.


Борис, във вашата власт е да очертаете една интелигентна структура, в която ще съхраним високите си стандарти, както и възможността да сключваме търговски сделки, носещи добро за икономиката ни. Според мен някои от най-големите възникващи икономики в момента са гладни за доставки на храни - безопасни и на които може да се има доверие, и от това Великобритания може да спечели много. Брандът Britain и богаството ни от производители на храни вече са в идеална позиция да се включат, но ако хранителните стандарти бъдат отслабени, ще влезем в спирала, водеща към дъното. И вярвам, че в такава надпревара кой ще има по-ниски стандарти ние ще изгубим. Общественото здраве ще бъде копрометирано и значително ще отслабне способността ни да изнасяме качествени продукти, на които може да се има доверие.


Няма нужда да напомням, че най-вероятно COVID-19 тръгна от хранителната верига. Тази криза категорично накара всички ни да се спрем и да се замислим малко повече за това какво ядем, откъде идва храната ни и как това се отразява на телата ни. Връзката между високи стандарти, хранителна сигурност, хуманно отношение към животните, етика, проследимост и устойчивст никога не е била толкова важна. Всичко това засяга всички ни всеки ден.


Борис, знам, че трябва да водите по начин, който позволява екипите ви да си вършат работата, когато става дума за търговски сделки. Предполагам, че отхвърлихте поправката, за да получите картбланш в името на това бързо да приключите такива споразумения. Разбира се, че искаме да се търгува, но не на всяка цена.


Стандарти, фиксирани в закон, всъщност засилват вашата позиция на преговорите. Вярвам, че имате способността да намирате правилния баланс. Нещо, което изглежда като елементарно законодателно решение, ще бележи мястото ви в историята като защитник на страната и на нейния просперитет или като някой, който е отворил Кутията на Пандора за бързо съсипване на британската хранителна и аграрна индустрии.


Това е повратен момент и възможност за всички ни да изградим отново силна и по-добра хранителна система. Ако се окаже, че производителите от други държави могат да създават и да ни продават храни според високите британски стандарти, но на по-ниски цени от нашите, така да бъде, нека спечелят. Разбира се, трябва да бъдем гъвкави и отворени за търговия със стари и нови приятели. Но в крайна сметка трябва да се стремим да повишаваме стандартите на търговските ни партньори, не да преговаряме как да понижим нашите собствени. С активизирането на тези търговски преговори трябва да демонстрираме, че сме си взели поуки от тази пандемия.


COVID кризата подчерта необходимостта да опростим хранителната си система, така че да сме по-независими от внос. Великобритания е благословена с някои от най-добрите производители на храни в света и понякога трябва да ги ценим и защитаваме. В момента произвеждаме едва 35% от зеленчуците и 16% от пресните си плодове. Климатът ни е перфектен за отглеждането им, така че лесно бихме могли да го правим на собствения си праг - не само за нас, но и за износ. А производството на повече плодове и зеленчуци, разбира се, е нещо добро и за планетата.


Борис, призовавам ви за нов подход към Закона за земеделието. Само вие имате власт да ни поведете по правилния път. Само вие имате власт да накарате всички онези депутати да одобрят поправката.


Този закон трябва да защитава високите британски стандарти за безопасност на храните, проследимост, хуманно отношение към животните и околната ни среда. Той трябва да гарантира, че британските фермери и производители на храни ще продължат да се развиват и доставят устойчиво създадена и здравословна храна, без да се тревожат за това, че нечестно ще бъдат изтласкани от пазара.


Знам, че като премиер откровено работите за интересите на Великобритания, но истинската демокрация не може да разчита само на думата на един мъж или жена - тя изисква гаранциите на трайни законови рамки, определящи решенията, засягащи британския бизнес и обществено здраве.


Остават ни само няколко дни да поправим това преди следващия важен дебат в Камарата на лордовете на 10 юни. Надявам се, че обществеността вече пише разтревожени писма до своите депутати.


Суперхрани всеки ден. Рецепти за здраве и щастие
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Това е уникална възможност за Вас като министър-председател да демонстрирате истински лидерски качества и да преобразите хранителната ни система в нещо по-добро. Това е възможност да подкрепим всички работници, благодарение на които имаме храна на масите си по време на кризата. Възможност, позволяваща Великобритания да определи стандарт за устойчиво производство на храни, и - което е още по-важно - да постави в сърцевината на това управление общественото и детското здраве.


Качествената храна трябва да е достъпна за всички, но след като почти 20 години водя кампания за детското здраве, съм все по-загрижен от въздействието, което лоши търговски сделки може да имат върху нашите деца. Те ще бъдат най-застрашени, ако пазарите ни бъдат залети от нездравословни храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.


Трябва на първо място да поставяме здравето на децата си. В момента повече от всякога трябва децата ни да израснат силни и здрави, готови да се справят с всичко, което им се случи. Тъкмо видяхме, че затлъстяването и свръхтеглото правят хората по-податливи на COVID-19. Категорично трябва да дадем на децата си най-добрия шанс да правят здравословни избори.


Моето меню за 15 минути
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Борис, както сам отбелязахте, дължим на бъдещите ни поколения възможността да изградят нещо по-добро. Всяко осмо работно място във Великобритания е свързано с доставките на храни. Този Закон за земеделието е много важна първа възможност да помогнем на британската икономика да се възстанови и да подкрепи хиляди малки и семейни бизнеси, като в същото време браним нашето здраве и малките градчета и провинцията.


Моля ви да се възползвате от тази възможност и да ни гарантирате, че няма да се правят компромиси с хранителните стандарти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Лошите храни рушат имунитета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 40 Весело

  кои ли са тези вносители на генно модифицирани хрсни🐓 за един предател питам

 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1143 Весело

  "От тях ще зависи и дали България и Европа няма да се лишат от британски храни."

  Да, на Територията сме най-големите консуматори на британските буламачи ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Весело

  кои ли са тези вносители на генно модифицирани хрсни🐓 за един предател питам
  —цитат от коментар 2 на Nick  До коментар [#2] от "Nick":

  Шири се една сбърканяшка профанска теза,че ако ядеш ГМО-храни,едва ли не ще станеш урод! Няма такова нещо! ГМО-храните са като всички други - може да бъдат полезни за ТЕБ самият,може - да са вредни. Нужно е сам да усетиш или да се консултираш с лекар/учен.

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1037 Весело

  няма се плашите колонните ще зареждат суперите с прясно прилепско,кучешко малко котешко и да не забравим змииско и гущерско а изконните великобритански земи с хартиено модифицирано телешко и кенгурско месо :D:D:D:D
  за плодовете и зеленчуците ще дойдат тълпи от работливи новобританци по полетата :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално


  месото е много голям проблем - съвсем безвкусно стана.
  Купете си от някоя българска порода, да видите вкус.

  Подменят породите, подменят семената. Вижте сортовете доматите, може да играеш тенис с тях. Но пък раждат много и не се развалят, сигурно изливат кофи с торове в тях.  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Полезните вещества дават вкуса на един зеленчук или плод. Когато генните инженери направят така, че вместо по 5 кг., от корен домати да се родят 50 кг., няма как в тези домати да има същото количество витамини и минерали. За това не можем да усетим мирис и вкус-целулозата няма такъв.


  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Ходили сме няколко пъти в ресторантите му в Лондон - Не струват, скъпотия и еклектични комбинации. Гола реклама и либерастка страст към извратени комбинации. Иначе като Шоу мен е добър, но това не прави манджата. В Дъблин най си затвори ресторанта след помалко от година. И той сега да ме съветва? - Моля ви се...

 10. 10 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Не от това. Над 90% от доматите са хибридни и имат гена RIN и не узряват никога. Генът е естествен и открит от израелски професор. Полезните вещества в тези домати са много по малко. Особено добри са холандските домати, с твърдост на ряпа и отлични за замерване.

 11. 11 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  Не разбираш.... Проблемът не е, че ще ти стане нещо. Но ако вземеш да пуклясаш, пак ще е добре, и без това 8-9 милиарда маймуни са повечко от местата на клона.

  Реалният, истински проблем е, че отглеждането на ГМО неминуемо променя и замърсява наличния "див" генофонд. Не можеш да ограничиш опрашването до нивата в която си засял тази гадост.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Разредител":

  Ама то тези ябълки,круши,домати,чушки и т.н.,които ядеш на село при баба ти,те също са продукт на генно модифициране,само че продължило векове наред. Такива големи и сочни ябълки например,преди хиляда години не е имало в природата. Човек ги е сортирал векове,тоест променял им е гена.
  Просто днес науката прави модифицирането много по-бързо...


  До коментар [#10] от "gianni":


  До коментар [#8] от "hope":

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Отлична инициатива на
  Джейми Оливър , но като знам Борката що за "стока е" не вярвам да има сериозен положителен резултат

 15. 15 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  И да, и не, Това за което говориш е напълно естствен процес, който използва наличните гени на вида, просто човек ускорява процеса на естествения подбор и използва резултата за своя изгода.

  Под генно модифициране би следвало да се разбира привнасяне на напълно чужд за вида генетичен материал.

 16. 16 Профил на Разредител
  Разредител
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Промяната на вкуса на месото е свъхрзана с породите донякъде, но най-големият фактор е храната на животните. Германия например е най-големият потребител на соя от Брзилия точно за животновъдния си сектор. И да - те са пряко свързани с това, което се случва в Амазонка. Лично аз не купувам съзнателно месо с немски произход.

 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  По своята същност писмото до Борист Джонсън е антиглобалистко.
  Каква ирония само!
  Убедените антиглобалисти гласуваха за Брекзит защото ЕС бил глобалистки, а сега получават глобализъм на порции.
  От друга страна консерваторите и мними антиглобалисти се оказват ултраглобалисти.
  Дано нашенските "консерватори" и еврофоби го разберат най-сетне. Това го пиша поне от декември миналата година.
  Да, фермерството е единственото лечение срещу индустриалното животновъдство и земеделие. Това се разбира много добре в ЕС и се залага на програми за подпомагане на фермерството.
  CV ускори нещата и България трябва да се възползва от финансирането чрез жизнени проекти в тази посока. Даже е късно, 30 години почти пропуснато време.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#15] от "Разредител":

  Няма такова нещо "естествен" процес. Няма "естествен" подбор. Няма и "чужд" генетичен материал. (Дарвин греши напълно в теорията си. И той накрая го признава...)
  Ние хората ако разчитахме само на природата,досега да сме умрели от некачествена храна например. Всъщност,и генното модифициране,което извършваме пак е природа.

 19. 19 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 562 Неутрално

  На глобалистите, като тоя смешник, им дай само да забраняват! Хората знаят какво да ядат, а тоя да си гледа скапаните и прескъпи ресторанти!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Весело

  "Вероятно ще отворим портите си за вълна от нискокачествена храна..."?!  Джейми, досега да не ядяхте висококачествена храна?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":Промяната на вкуса на месото е свъхрзана с породите донякъде, но най-големият фактор е храната на животните. Германия например е най-големият потребител на соя от Брзилия точно за животновъдния си сектор. И да - те са пряко свързани с това, което се случва в Амазонка. Лично аз не купувам съзнателно месо с немски произход.
  —цитат от коментар 16 на Разредител


  Ние скоро си купихме къща на село и като кореняк софиянец, мога да кажа, че зяпнах, когато една баба на 65+, каза че не искала тор за градината от съседната ферма. Каза, че не знае с какво ги хранят овцете, но не ставала! Торта е кът и е почти безценна. Едно време майка ми, докато имаше градина в София, вкарваше по една каруца есен и пролет. Сега за една кофа 25 литра, ми искат 1лв. Значи една каруца е около 70-100 лв..

  Преди пандемията ходих до Кауфланд, откъдето иначе не пазарувам, та ми направи впечетление цената на месото. Немските вратни пържоли 8лв., от малка кланница 13лв.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":


  И как ще попадне ген от риба в краставиците?
  Говорим за различни неща.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  По своята същност писмото до Борист Джонсън е антиглобалистко.Каква ирония само!Убедените антиглобалисти гласуваха за Брекзит защото ЕС бил глобалистки, а сега получават глобализъм на порции.От друга страна консерваторите и мними антиглобалисти се оказват ултраглобалисти.Дано нашенските "консерватори" и еврофоби го разберат най-сетне. Това го пиша поне от декември миналата година.Да, фермерството е единственото лечение срещу индустриалното животновъдство и земеделие. Това се разбира много добре в ЕС и се залага на програми за подпомагане на фермерството.CV ускори нещата и България трябва да се възползва от финансирането чрез жизнени проекти в тази посока. Даже е късно, 30 години почти пропуснато време.
  —цитат от коментар 17 на gmbh  —-

  Ние не сме “еврофоби”, а ЕНП-фоби. Смяна на властта искаме.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#22] от "hope":

  Така както вируса на КОВИД-19 попадна в помелото ли беше или някой друг плод в Африка.

 25. 25 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  "Джейми, досега да не ядяхте висококачествена храна?!"

  Ако става въпрос за месо, масло, мляко и яйца, да, ял е и яде.
  Е, не са чак толкова добри и първокласни като шотландските, но все пак.

 26. 26 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#23] от "hope":

  "Ние не сме “еврофоби”, а ЕНП-фоби. Смяна на властта искаме."

  Нямам представа към каква политическа група принадлежиш, пък не ме интересува.
  Искайте каквото си искате, изборите минаха и резултатите са ясни.
  И на мен не ми харесват. Заради новородените консерватори се напълни с левичари в ЕП.
  Също така и заради финансираните от Кремъл фашизоиди. Факт.

 27. 27 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 441 Весело

  борис,не го слушай,в сащ храната е био навсякъде:))))))))))))))))))))))

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Още една причина да внимаваме какво ядем...

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  Урод няма да станеш, ама дали няма да ти се появи изненадващо някое туморе или ще ти намалее нивото на тестостерона,и оттам възможността за възпроизводтво, не е ясно.
  Явно си от желаещите да проверят. А, може да ти поникнат и крила, кое знае...

 34. 34 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  Явно не знаете какво е генно модифициране и какво селекция.
  Образовайте се и тогава пишете.

 35. 35 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Джейми Оливър е добър актьор по телевизията, но ресторантите му фалираха, защото вместо да сервират това което гледаме как прави по телевизията, сервират полуфабрикати. Иначе е прав, че ще загазят, щото се видя, че сами не могат даже да си приберат реколтата.

 36. 36 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivo":

  Ако беше чел внимателно, щеше да усетиш, че е едва ли не за протекции на британските фермери. Което не се връзва с глобализма. Точно глобализма замърсява родните производства.

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  "COVID кризата подчерта необходимостта да опростим хранителната си система, така че да сме по-независими от внос. "

  Хубаво е да се види доколко не става дума за отчаян PR ход.
  Бизнесът на Джейми Оливът търпи катастрофални загуби.
  Човекът се налага да затваря италианските си ресторанти и сега изглежда, сякаш е решил да смени посоката?!

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  Консултирай се ти, защото изобщо не си в час и е поста ти издава, че не знаеш какво ядеш .

 39. 39 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 590 Неутрално

  коментар [#11] от "Разредител":
  "... отглеждането на ГМО неминуемо променя и замърсява наличния "див" генофонд."

  щото селектираните семена от опитното поле на некой институт по земеделие ама никак не засягат "наличния див генофонд".
  аре стига тъпотии, става ли?
  например, немалка част от гмо-тата имат устойчивост на вредители, което на свой ред води до рязко намаляване на нуждата от пестициди. а друга част - виреят със значително по-малко изкуствено наторяване.

  не щем гмо-та, ама искаме да папкаме евтинко. и после що измирали пчелите и прочее насекоми с килотони.

  малоумни антинаучни примитивизми.

 40. 40 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Под генно модифициране би следвало да се разбира привнасяне на напълно чужд за вида генетичен материал.
  —цитат от коментар 15 на Разредител


  не става ясно, "би следвало да се разбира" или "изрично се разбира"?
  би следвало като хлъзгавичко да се третира това изречение.

 41. 41 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Под генно модифициране би следвало да се разбира привнасяне на напълно чужд за вида генетичен материал.
  —цитат от коментар 15 на Разредител


  апропо, някой от изисканите защитници на чисти културти, раси, породи, генетики и прочее обикновен битово-клозетен фашизъм - напоследък да е проверявал колко е общият генетичен материал между тях и дрозофилата?

 42. 42 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Когато генните инженери направят така, че вместо по 5 кг., от корен домати да се родят 50 кг., няма как в тези домати да има същото количество витамини и минерали. За това не можем да усетим мирис и вкус-целулозата няма такъв.
  —цитат от коментар 8 на hope

  Само да те светна, че в ЕС е забранена продажбата на ГМО храни. Допуска се съдържание на следи от ГМО под 0,9 % от съответата съставка (а не от целия продукт), ако това е технически неизбежно в производствения процес. Например ако си купиш чипс и в него има 1 гр. соя, то 0,009 гр. соя може да са с ГМО следи (и това е следва да е указано), защото доставчикът на соята не може да избегне такова замърсяване при съхранението, преработката и транспорта.
  В ЕС може да се отглеждат ГМО клутури за технически цели и донякъде за фуражи, като обикновено целта е растенията да не са податливи на определени заболявания и така да се избегне задължителното пръскане с пестициди. Има си изисквания за разстояния и т.н., като всяка страна може да забрани изцяло производството на ГМО.

  Така че въпросните сортове домати нямат нищо общо с генното инженерство. Даже не е задължително да дават по-големи добиви. Това е съвсем елементарна селекция на т.нар. търговски сортове - целта е просто доматът да трае възможно повече и е логично, че за тази цел трябва да е по-твърд и с по-дебела обвивка.

 43. 43 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#42] от "kumcho___valcho":
  Имах предвид, че ако в определена съставка от продукта има съдържание на ГМО следи над 0,9 % от съответата съставка, това трябва да се отбележи изрично на етикета, а не че е забранено.

  Иначе засега одобрени за производство в ЕС са само технически култури: царевица, памук, рапица, соя, захарно цвекло. Тук може да се види пълният списък: https://webgate.ec.europa.eu/dyna/gm_register/index_en.cfm

  А търговските сортове домати, които са с по-дебела ципа и по-твърди, нямат нищо общо с генното инженерство. Те са селектирани да отговарят на съвременната търговия. Същевременно са по-устойчиви на някои болести, което означава по-малка обработка с пестициди и по-стабилна реколта. Могат да се берат по- зелени и да се оставят да доозряват в затворени помещения, съответно и траят много повече, което ги прави предпочитани за големите търговските обекти, които разчитат на регулярни доставки и големи количества.

 44. 44 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#11] от "Разредител":Ама то тези ябълки,круши,домати,чушки и т.н.,които ядеш на село при баба ти,те също са продукт на генно модифициране,само че продължило векове наред. Такива големи и сочни ябълки например,преди хиляда години не е имало в природата. Човек ги е сортирал векове,тоест променял им е гена. Просто днес науката прави модифицирането много по-бързо... До коментар [#10] от "gianni":До коментар [#8] от "hope":
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Това важи почти за всички плодове и зеленчуци които използваме днес. Никога няма да можеш да тазпознаеш царевица или зеле или домат от преди 1000 години само. Така наречените хибридни сортове с които се гордеехме в Соца са точно това - смесването на различни сортове но процеса е по-бавен и се смесват между 250,000 и 1.4 милиона гени. При генното инженерство се променят целенасочено 2, 3 гена само. Да не говорим че в крайния продукт няма научен метод по който да разбереш дали оргиналното разстение е модифицирано или не, защото всички са "модифицирани" по един или друг начин. Наприм о цял свят се изнасят продукти от Китай, които произлизат от ГМО растения и никой не може да каже дали са или не са. А Китайците хитро казват - ами не са ако не впрвате проверете. Всякакви специализирани добавки, брашна и други които се купуват от Китай в насипно състояние и после от тях се правят торти, сладкиши, салами и други са ГМО и не само българите но и всички в Европа си ги хапват с години без да им има нищо. До момента няма нито едно проучване което да е могло да докаже че ГМО храните са по-различни от всички останали.
  В Европа и в България се използват на корем пестициди и изкуствени торове които са доказано вредни. Мунчовчите веднага ще кажат - да ама този пестицид е забранен в ЕС. Да ама всеки пестицид е еднакво вреден защото изпълнява една и съща роля - убива жив организъм с отрова. Просто едни пестициди по-трудно се дозират от други. Всеки пестицид е отрова, защото това му е дефиницията и предназначението. Няма друга цел на употребата освен да бъде отрова. А за всеки който е завършил пети клас е ясно че абсолутно всичко зависи от концентрацията на отровата. Човек може да се отрово дори и с вода ако изпие достатъчно голямо количество. Не вярвате? Прочетете на Гугъл. Та за пестицидите - дори и най-хубавия пестицид одобрен от ЕС, който ней вероятно е произведен ... от кой? ...... От Байер разбира се! Как може иначе. Ако го напръскаш в по-голяма концентрация ще бъде точно толкова вреден както някой пестицид забранен от ЕС. И нека ви открехна - не е произведен от Байер.
  Е щом концентрацията е толкова важна както и времето когато за последн път е пръскано растението преди да отиде на пазара, то явно с тази работа се занимават най-големите специалисти в Европа, нали. НЕ! Занимава се бай Генчо от Текезето дето спря да чете през 1978г. Той или някой друг фермер с основно образование разрежда пестицидите и пръска на око, ама винаги гледа да понапръска повечеко че Филоксерата ще му изяде доматиту. И българина се кръси и просълзява като си намери хубави булгарски домати на пазара и са вкусни и зрели и то са едно салата то са едни салтанати е после ще се пообрине малко децата му ще имат алергии, някои ще развият автоимунни заболявания които така или иначе в БЪлгария няма кой да диагностицира но ... за него ГМО е страшно. Вече 40 годни Ганьо неможе да разбере, нищо че баща му е бил селянин, градинар, че за да са ти сладки доматите трябва да са ужрели на корена. А ако са озрели на корена ги береш в 4 сутринта, товариш Москвето в Пазарджик и в 7 сутринта си на пазара в Софето. И ако не ги продадеш за два дена ги изхвърляш защото са станали на чорба. На Супермаркитите им трябва поне 10 дена тези домати да оцелеят. Затова са обрани леко зелени и твърди и веднага са сложени в хладилни камиони. Няма начин да са като на бай Гошо доматиту но затова пък ги има цяла година. И вкуса им няма нищо общо с ГМО или пестициди а с това кога са откъснати.
  Затова по цял свят ако искаш хубави зрели домати отиваш на Фармер'с маркет - или селски пазар и си купуваш домати за деня. Ако искаш да имаш в хладилника за цяла седмица да си правиш сандвиши с тях, тогава си купуваш от супермаркето по-зелени и по-безвкусни. Имат същите витамини но нямат толкова фруктоза защото не са узрели на слънце.
  Аз се надявам че след 40, 50 години и тази "световна" тайна ще бъде разкрита за нашего брата.

  California Über Alles
 45. 45 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 398 Неутрално

  [quote#44:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  Ох, смях се със сълзи на образа на бай Генчо. Подкрепям с две ръце изказването ти. Баба ми отглеждаше най-вкусните домати, които съм яла в живота си. Но знам как се пръскаха на времето, всичко на око. Сега за да си набавим горе-долу същите вкусни домати не само ходим на Фармерски базарчета, но направо си ходим на ферма и си ги берем сами, стояли са на слънце на корена до последният момент. Един път в месеца, с една голяма кофа - берем, ядем, правим на лютеница или в буркани и раздаваме на приятели.

 46. 46 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Джейми, добре го е написал. Британските острови имат добър климат за земеделие. Остава да научи британците да работят. Сигурно ще отнеме 2-3 поколения, ако климата не се прмени през това време. Щото на същата ширина, от другата страна на Атлантика, се разхождат бели мечки

 47. 47 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Що спориме за глупости, като е от ясно по - ясно . Колкото е по- натурално и истинско толкова е по- вкусно и полезно. Само че благодарение на глобализацията и маркетинга на това сега се казва "органичо" " екологично" ,,специално отглежзано" и е 5 пъти по- скъпо от безвкусните , расли на изкуствена почва и светлина "селектирани " подобия.
  Поне сме благословени с природа и работни баби, та и чужденците понамазват от вкусна храна като дойдат.

 48. 48 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Те британските храни са най-качествени и вкусни. Забравиха лудата крава откъде тръгна. Зеленчуците ако ги ядеш със затворени очи, няма да познаеш какви са. Ягодите ако те замерят с тях, няма и да те изцапат.

 49. 49 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 756 Неутрално

  А България кога ще се фокусира върху това - държавна политика в подкрепа на селското стопанство и българската биопродукция за вътрешния пазар, с данъчни облекчения и мвого други мерки (а не подкрепа на ресторантьари и бармани!) ? От това зависи здравето и бъдещето на нацията. А сега - картофи от Кения, чесън от Китай, пилета и ябълки от Полша и още , и още какво ли не от другия край на света. Това влияе и на физическото, и на психическото състояние на човека.

 50. 50 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  определено американците за пари са склонни и от тоалетната да си сготвят.

  развалено пилешко - измиват го с хлор, няма проблем.
  старо свинско - кисне се в препарати (повечето от тези съставки ги има в препаратите за баня), става розово.
  говеждо - отглеждани с хормони за растеж говеда.

  ГМО-то на този фон от отрови даже не е опасно.
  много хора даже не знаят, че на практика от над 15-20г почти 100% от соевия фураж е ГМО, голяма част от дрехите са от ГМО памук, не че съм му фен, но да се сравнява с гореописаните гнусотии, налични в търговската мрежа ...

  щатите са ясни - да нахраним най-бедните с каквото нЯщУ има калории.

 51. 51 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Повечето форумцит върдят неща, които са недоказани и са плод на въображението на фейсбук мисирките и пуяците. А и искат неща, които могат да се реализират само в Сев. Корея, защото е затворена територия. Просто начинът ни на живот е такъв, че който иска да спазва всички предписания на еко хранене, трябва да го смени драстично - да живее в запазено село и сам да отглежда всичко.

 52. 52 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#44] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Господине явно 1 ) не живеете в България и 2) не познавате материята. Под ГМО имах е предвид въвеждане в растенията, а от скоро и животните на гени, които не са характерни за техния вид. При по старите поколения ГМО това е ставало с използване на вируси. Селекцията е процес при който посредством подбор на растения с определени качества се цели получаване на подобрен Ив във вида, но не се въвеждат нетипични гени.
  ГМО растенията са изключително устойчиви на третиране с химикали, което когато ги изпуснем в природата ги превръща в суперплевели. Освен това поради патентите свързани с ГМО организмите, могат във всеки един момент да унищожат реколтата на фермера, защото не си е платил на производителя. Това, че въпросния фермер въобще не ги иска тези плевели никого не интересува.
  Отделно, причината да се произвеждат хибридни сортове е точно тази. - хибрида при възпроизводство не дава същото качество продукция , по този начин производителя си защитава пазара.
  Отност ефекта на ГМО върху екостемата - ще го разберат децата и внуците ни. И сега в България се внасят и отглеждат ГМО организми, колко законно друга тема. В ЕС има регламент разрешаващ отглеждане на ГМО култури във всяка страна стига да са регистрирани и страната да даде разрешение.

 53. 53 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  месото е много голям проблем - съвсем безвкусно стана.Купете си от някоя българска порода, да видите вкус..
  —цитат от коментар 7 на hope


  В търговския оборот отдавна няма български породи месо и зеленчуци.
  Те са вкусни, но неефективни и нискодобивни.
  Няма не само в крупните животновъдни ферми и в зеленчуковите градини, но и в дребните стопанства.
  Разсада, който се продава по пазарите също не е преминал модификация в предишни реколти или е привнесен.
  Дори да откриеш в някой селски двор животно от стара българска порода, фуражите, с които е хранено са модифицирани. Не само смеските, но и фуражната царевица.

 54. 54 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#49] от "waterfall":

  В България ако не знаете, се дава над милиард лева за подкрепа на земеделието всяка година. Вярно е, че подкрепата за плодове и зеленчуци не е достатъчна,но е вярно и че поради климатични, технологични , организационни и други причини, страната не е конкурентоспособна за определени култури ( примерно ябълки). Относно биологичното производство - то е по-малко продуктивно от конвенционалното, оттам не е ясно защо трябва да се подпомага, доколкото работата на държавата една осигури продоволствената сигурност на населението. А освен това биологичното производство се сертифицира, което също го оскъпява. В магазините вече има регали с българска продукция, купувайте от там.

 55. 55 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#54] от "Vassil Stoychev":

  Ние сме има-няма 7 млн. И до не чак толкова далечното минало сме се изхранвали със собствена продукция, че даже сме изнасяли. А причини да не се прави нещо винаги може да има.

 56. 56 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Като ученик по време на соца през ваканциите работех в хотел "Лилия" на Златни.
  Имахме редовен клиент - британец около 50-те, идваше всяка година в средата на май и оставаше до септември.
  Не се интересуваше въобще от морето и плажа, не пиеше алкохол, не посещаваше казината .
  Идваше само заради храната и дамите за компания, които по онова време работеха крайно дискретно. Изказваше се изключително ласкаво и за двата български продукта и крайно негативно за тези в неговата родина.
  В новите времена стана нещо като размяна.
  Ние пратихме на британците нашите компаньонки, а те ни натресоха техния стандарт на храната.

 57. 57 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  А най добре е изобщо да не ги ядеш. Ама съвсем

  Качествената храна е важна и си струва допълнителните пари

 58. 58 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#44] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  +++

 59. 59 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  [quote#44:"Pontif New Dnevnik SUCK"]
  —цитат от коментар 45 на Ева
  Ох, смях се със сълзи на образа на бай Генчо. Подкрепям с две ръце изказването ти. Баба ми отглеждаше най-вкусните домати, които съм яла в живота си. Но знам как се пръскаха на времето, всичко на око. Сега за да си набавим горе-долу същите вкусни домати не само ходим на Фармерски базарчета, но направо си ходим на ферма и си ги берем сами, стояли са на слънце на корена до последният момент. Един път в месеца, с една голяма кофа - берем, ядем, правим на лютеница или в буркани и раздаваме на приятели. [/quote]

  Baba ми гледаше домати и малко зелен лук и магданоз и други "мерудии" както тя ги наричаше. Доматите и бяха страхотни. И как да не са, като ги късаш топли от слънцето от корена и ги ядеш директно. Тя живееше в малък град но имаше двор и това беше възможно. В София по блоковете не ставаше. Но пък на пазара винаги имаше хора от Пазарджик и Пловдивско с чудесни домати.
  Чудесни на вкус но ..... баба ми беше си намерила от някъде изкуствен тор. Явно някакъв нитрат, беше бял като брашно или прах за пране. Спомням си как пускаше маркуча с водата в лехата си и слагаше по 2, 3 шепи във водата. И доматите и растяха като "луди". Огромни, червени. Пръскаше ги със "син камък". Аз съм сигурен че нивото на нитратите е било десетки пъти над нормите. Но пък бяха вкусни.
  В Калифорния преди доматите не бяха хубави. Но преди около 10-15 години направиха нещо и сега са много вкусни. Повечето пъти. Никога няма да са като сам да си ги откъснеш но ...
  ГМО не е проблем както ирадиация на продуктите - не знам как точно се казва на Български. Това е когато плодове и зеленчуци се облъчват за няколко секунди с радиация за да се убият всички вируси и бактерии по тях. Това се право с цел да не се развалят малко по-дълго време. В модерните страни дори и консерванти и оцветители са много строго контролирани и не са проблем. Точно поради ниските им дози.
  Проблема е неправилното хранене като цяло. Преяждане, много сол или захар или кафе. Малко движение ... все "привилегии" на модерните общества.
  Всеки знае че е по-хубаво да ядеш пресна салата и сам да си направиш парче месо, вместо да ядеш колбаси или консерви или преработена храна. Но не винаги има време за това.
  Джон Оливер е прав да си защитава високите стандарти за храна но това неминуемо прави храната скъпа. Според мене трябва да има хубава и скъпа храна и по-лоша но евтина. така че никой да не гладува. Не може да има хубава храна евтина и достъпна за всички. От една цяла крава излизат само 6 стека филе миньон. Ясно е че не може да изхвърлим 120 кг месо и да използваме само 1кг прайм месо, нали. А когато човек е гладен ще предпочете да яде и по-лошите части месо и по-индустриално произведена храна вместо да гадува или да яде от кофите за боклук. Затова малко ме дразнят тези активисти за които или всичко трябва да е супер органично и отгледано на ръка или нищо. Реалността е че ако не пръскаш реколтата с пестициди и хербициди, ще събереш само 35% от това което си посадил. Ако нямаш ГМО ще губиш 50% от реколтата от суша, измръзване или други фактори.

  California Über Alles
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Понтиф, бъркаш се за някой неща. Имаш пестициьи които са доказано опасни и те са напълно ,абранд и за използване и не можеш да ги използваш дори и да искаш защото няма откъде да ги вземеш. Другото за което бъркаш е, че се слага повече и се прави по-висока концентрация, но си прав, че нещо което е създадено с цел да убие организъм няма как да е полезно. Сега предполагам, че не знаеш но има препарати които не убиват , а не допускат насекомото до растението. Другият метод е да отглеждаш в специални парници, където също не се допускат насекомото които са проблемни, най-високото ниво е селскостопанската карантина всяка държава я има, включително и щата Калифорнияз на границата се проверяват храни, плодове и зеленчуци и просто не се допуска вносът им....

  Другото което грешиш е за натрупването в природата. Природата оказва се има страхотни механизми да се самопочиства и след като е прекратена употребата на отделни продукти след време природата сама ги е разкарала от водите и почвата...

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivo":

  ресторанитие му нито са скапани, нито са скъпи - в лондон можеш да ядеш далеееч по-скъпа храна. в неговите е прясна и доста по-вкусна от обикновените английски ужасии. аз съм фен.

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#59] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Е, тук си напълно прав. Не пръскам и вчера съборих половината от кайсиите тези които бяха останали на дървото защото една мушичка снесе във всяка кайсия... От нисперото пък събрах сигурно 40% другото беше с едни черни петна...

  Това което бабата ти е слагала е вид тор, химичен концентрат на веществата, натрий и т.н. които подобряват почвата не е среден, полезен е и замества органичните добавки които гниещата дървесина дава. Единственият проблем при него е, че можеш да предозирал, за разлика от органичният.

  Относно храните...
  Хората растем като брой , вече се разглеждат варианти за изхранването ни с изцяло нова диета, налага общо с традиционната до момента. Та за всички които се тревожат как се отглежда месото да подшушна, че във недалечното бъдеще част от хората вместо месо ще трябва да ядат насекоми, просто няма да има достатъчно месо независимо как точно е произведено...

  Та който има земя и възможност сам да си гледа храната ще е О.К. другите ще трябва да се бъркат дълбоко за месо, бъдещият избор няма да е евтино нискокачествено месо или скъпо висококачествено, а непосилно скъпо висококачествено, скъпо нискокачествено месо и евтино "месо" в моето всъщност няма месо...

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#59] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Е, тук си напълно прав. Не пръскам и вчера съборих половината от кайсиите тези които бяха останали на дървото защото една мушичка снесе във всяка кайсия... От нисперото пък събрах сигурно 40% другото беше с едни черни петна...Това което бабата ти е слагала е вид тор, химичен концентрат на веществата, натрий и т.н. които подобряват почвата не е среден, полезен е и замества органичните добавки които гниещата дървесина дава. Единственият проблем при него е, че можеш да предозирал, за разлика от органичният.Относно храните...Хората растем като брой , вече се разглеждат варианти за изхранването ни с изцяло нова диета, налага общо с традиционната до момента. Та за всички които се тревожат как се отглежда месото да подшушна, че във недалечното бъдеще част от хората вместо месо ще трябва да ядат насекоми, просто няма да има достатъчно месо независимо как точно е произведено...Та който има земя и възможност сам да си гледа храната ще е О.К. другите ще трябва да се бъркат дълбоко за месо, бъдещият избор няма да е евтино нискокачествено месо или скъпо висококачествено, а непосилно скъпо висококачествено, скъпо нискокачествено месо и евтино "месо" в моето всъщност няма месо...
  —цитат от коментар 62 на Ivan_


  Индустриалното отглеждане на месо и зеленчуци ще реши този проблем. Е, ще създаде други проблеми но хората няма да бъдат гладни. Тези които ще са гладни са тези които ще бъдат засегнати от климатичните промени и земята им се е превърнала в пустиня. За други обаче затоплянето означава че някои култури ще могат да се отглеждат на по-високи места и така обработваемите площи ще се увеличат.
  В един момент дори, количеството произведена храна няма да зависи толкова много от обработваемите площи. И сега има страхотни автоматизирани оранжерии които произвеждат чудесни продукти.
  В САЩ във всеки един момент има между 90 и 120 милиона прасета. Цикъла на отглеждане е точно 8 месеца. За телешкото е 24 месеца, за пилетата е 45 дни. В повечето случаи тези животни дори и не виждат хора.Това е поради механизацията и за да не се заразяват с болести.
  Никой в САЩ не яде развалено месо. не знам кой ти разправя тези глупусти. И защо месото трябва да бъде развалено? Кога се е развалило? Защо и къде е седяло че да се развали?
  Това с амониата не е защото месото е развалено а е част от процеса на махане на абсолютно всичкото месо от костите на животното. % на Амониа в крайния продукт е едва измерим и въобще не се отразява на вкуса. Този процес се използва поне от 40 години и през това време никой никога не е казал че пилешката кайма му мирише на Амония. Просто защото не мирише. И защото не остава в крайния продукт а е част от процеса само.
  Всяка година ще се намери някой "журналист разузнавач" който ще направи няколко клипа от някоя кланница и ще почне да плаче по някой Гей канал колко лошо било за животните да ги колят. Ти някога виждал ли си Българска селска кочина? Виждал ли си как се коли прасе на село в калта и как го обработват и транжират? Сори ама аз предпочитам Американският индустриалне начин на колене и прецесване на животните, защото е много по-хуманен и чист.
  За разваленото месо забравяш някой да ти го продава в Америка. Най-малкото защото има много инспекции, градации на качеството на месото, проверки, закони и регулации.
  За химикалите с които се обработват храните - те също са много строго регулирани и следени. Просто някои химикали са част от процеса на обработка. Знаеш ли например как се белят прасковите за компот и защо прасковите в компота са толкова твърди и ароматни а не са скашкани като на баба ти компотя? Минават с голяма скоторст по лента и ги пръскат със силна струя сярна киселина и после пара. Така са обелени но не и натъртени. После ги консервират в автоклав за броени секунди само така са стерилизирани но не и сварени.
  Не се шашкай с гладуването на света! Ще гладуват в изостаналите, корумпирани държави. Не и в развитите. В САЩ през 1800 година 85% от работната сила са се занимавали със селско стопанство. През 1900г 39%. Когато аз дойдох тук в средата на 80те - 1.2%. Сега са 0.8%. Под 1% от трудовата сила на САЩ произвежда храна за около 1 милиард хора. Имай предвид че тук се изхвърля около 40% от реколтата още при събирането и. Тук ябълките например са всички с еднаква големина и цвят. Те не растат така на дървото! просто се сортират и тези които не са с точно определен диаметър се пращат за ябълково пюре но най=често се оставят на земята. Всичко това се прави автоматично от машина. Дори и черешите се берат с комбайн а не на ръка. Аз така предпочитам. Колкото по-малко хора се докосват до храната ми толкова по-добре.
  Който е любител фермер може да си отглежда всичко на ръка. В малка ферма или двор ако произвеждаш малки количества и имаш време сам ще си пръскаш плодовете. Не са ти необходими силни пестициди. Ще си свариш малко портокалови кори и ще си напръскаш кайсиите и си готов. Може всяка ябълка на ръка да я почистиш или дори като японците да я обвиеш в целофан така че да не може червей да я достигне. Тогава обаче и цената и става като в Япония - една ябълка е $7 до $10. В Калифорния едно кило е около $2 и са фантастични. Аз всеки ден ям поне по 2, 3 ябълки. Винаги има поне 7, 8 сорта на пазара целогодишно. Същото е и с гроздето - 6, 7 сорта цяла година. Поне 4, 5 сорта боровинки, капини, малини и разни други местни бери. Поне 30 вида пресни мерудии - магданози 2 вида, копъри, менти, джоджони, босилек и още на които не им знам имената на Български просто защото никога не съм ги виждал на пазара в България. И това е в обикновен Американски магазин. Ако отидеш в специализиран Китайски супермаркет или Арабски или Индийски или Японски ... има неща които не мога дори да ти опиша.
  Калифорния, бейби! Глад скоро не се предвижда.

  California Über Alles
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#63] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Никъде не съм писал за развалено месо.
  Иначе съм съгласен с написаното, но според по запознати от нас част от населението на земята за във бъдеще има да група насекоми... Да сме живи и здрави и ще разберем.

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#63] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Никъде не съм писал за развалено месо.Иначе съм съгласен с написаното, но според по запознати от нас част от населението на земята за във бъдеще има да група насекоми... Да сме живи и здрави и ще разберем.
  —цитат от коментар 64 на Ivan_


  Абе за насекомите те и сега си ги ядат на някои места. Ако не те е гнус няма нищо лошо и те са протеин. Смляни на прах няма да можеш да ги различиш. По принцип организма ти не може да различи какъв протеин ядеш.
  Тук напоследък напреднаха доста с лабораторно месо. Има една компания в Сан Франциско която преди 2, 3 години направи обяд с хамбургети от месо което е създадено в лаборатория. Един намбургер струваше по $250,000. Разбира се това беше за събиране на инвестиции. Бяха събрали десетина все известни инвеститори от Силикон Вали. Миналата година имаха втори тур. Кюфтетата вече струваха само $1,500 едното. Мисля че има шанс до няколко години да направят процеса бърз и индустриален. Тук проблема им с животните е че използват много вода и замърсяват. Около 20% от разходите на една свинеферма отиват в пречиствателни и преработвателни станции.
  Интересно бъдеще ни чака. Аз съм да има и супер модерни нови методи и малки ръчни бутикови ферми. И за това който има 2 квадрата дворче да си отглежда поне подправките сам. За мене разнообразие и избор са ключа.

  California Über Alles
 66. 66 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5030 Неутрално

  Браво на момчетата от Бандата. Като ни натъпчат с едни манджи десет екскурзии може да посетим без да се ходи до тоалетната ;-))

 67. 67 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#61] от "owen":

  Ял съм в тях и затова казах че са скапани и прескъпи! Ти си фен, ясно е!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK