Никой не е Кристо в собствената си родина

Някога Синатра пееше за Ню Йорк, че ако успееш там, успял си навсякъде. Можем само да добавим: ако те намразят в родината, успял си и в нея.

© Юлия Лазарова

Някога Синатра пееше за Ню Йорк, че ако успееш там, успял си навсякъде. Можем само да добавим: ако те намразят в родината, успял си и в нея.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Успелият навън, а неуспелият още повече, винаги е блудният син, напуснал дома, майка си и баща си. А опитвали ли сме се да влезем в нощите на този, който живее далеч от дома, майка си и баща си? Уверявам ви, не е лесно. Знаете ли, че когато разрешават на майката на Кристо да види сина си...


Нека спрем по средата на това изречение - разрешават. Кой е този, който може да забрани на майката да види сина си? Коя е тази сила, система, идеология? Дори всичко друго да свидетелства в нейна полза, само този грях да е сторен, той крещи срещу такава система. А такава е съдбата на всеки напуснал по онова време. Вижте писмата на Георги Марков до майка му и баща му. Вижте всяка една лична история на емигрант, невъзвращенец, вижте писмата на техните родители, които трябва унизително и по правило неуспешно да измолят от властта среща със сина си или дъщеря си.
Оставаш българин където и да си


Но да довърша изречението. Когато най-сетне пускат (още един глагол за размисъл) майката на Кристо да го посети, първото, което той прави, е да ѝ осигури лекар, правят ѝ прегледи, необходима операция и пр. Няма друго, което един емигрирал син да иска повече от живота и здравето на майка си.


Успелият навън е изменник на родината. Но не е ли родината тази, която първа е изменила на него? Ако ти е отнела правото на живот по човешки, правото на свобода, правото на пътуване и завръщане, правото на... Кой на кого е изменил? Човешкото не е ли отпреди системата? Не казва ли Ботев в писмото до брата Драсов: "защото преди сичко трябва да сме човеци, а после вече българи и патриоти".


Наметало, течно като времето
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Успелият навън или неуспелият навън, няма никакво значение, живеещият навън не е повече българин и се срамува да се нарече такъв. Още една неистина. Защото оставаш българин където и да си. Кристо казва навсякъде в интервютата си, че идва от България. Навсякъде днес пишат "роденият в България". За света е важно откъде идваш. Всички успели навън българи, които съм срещал, ги знаят като българи.


Когато почина Кристо, получих много лично писмо от моя позната, американка, професор по биология от Калифорния. Без да съм бил близък с Кристо, получих думи на съчувствие от нея по повод смъртта му поради единствената причина, че съм българин, а тя други не познаваше. И това беше повод да ми разкаже един личен спомен. Отишла в Ню Йорк през 2005 на смъртното легло на баща си (човек може да е разделен от родителите си дори да е в една страна с тях). Баща ѝ бил голям почитател на Кристо, следял всичко още от ранния му период. Вечерта, когато баща ѝ си отишъл, завалял онзи внезапен сняг, който покрил Сентрал парк с оранжево греещите Порти на Кристо. Тя отишла в 6 сутринта и се разхождала под тях в абсолютно празния парк с чувството, че това е последният подарък от баща ѝ. Такива лични неща оставя голямото изкуство. Винаги е лично.


Кристо и историята на света


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Не съм имал шанс да видя Портите в Сентрал парк, но когато излезе първата ми книжка на английски, "Естествен роман", беше същата 2005. И първият отзив за нея в нюйоркския "Вилидж войс" я сравняваше именно с Портите на Кристо при вятър. Само това запомних и бях най-щастливият човек, единствено поради сравнението. Така без да подозира, а може би е подозирал и знаел, Кристо е влязъл в много лични истории. Влязъл е в личната история на света. Само това остава накрая и то е най-важното, то е истинският успех.


Всъщност много хора тук, в България, ценят и обичат Кристо - това се вижда. Не може да се види само от институциите - и то на фона на прощалните думи за него от френския президент Макрон и германския Щайнмайер. Онези у нас, които изпитват известна неприязън, лека омраза или завист, вероятно също го ценят. Просто това е нашият начин на признание. Някога Синатра пееше за Ню Йорк, че ако успееш там, успял си навсякъде. Можем само да добавим: ако те намразят в родината, успял си и в нея.


Лек път на Кристо и леки порти при вятър.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Страхотен текст на Георги Господинов!!!!
  Имах преподавател в университета, който казваше :"Колеги, от мен да запомните едно - само емоциите "залепят" хората"!!!
  Кристо -мир на Душата му беше концептуалист и визионер, а Господинов е страхотен разказвач на истински, човешки истории!!!
  Уважение!

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Скоро чух че Игнат Канев строи цял квартал в Канада (Не знам града) , в който всички улици са на известни българи. Това някак си повече се вписва в представите ми за българщина, отколкото някаква неразбрана от бившите си сънародници личност, отказваща да говори на родния си език.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Този път много добър текст наистина.

 4. 4 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Много добър текст наистина.

 5. 5 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Много добър текст наистина.

 6. 6 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "Кристо" е обсъждал свой проект в България с Людмила Живкова в края на 70-те години, така че е твърде заблуждаващо да се твърди че този човек е бягал от комунистическия режим. Още повече, в няколко американски интервюта се определяше като "марксист". Според мен просто се е срамувал от България, защото очевидно е имал комплекс от своя произход, който не се е връзвал с амбициите му за световна слава.

 7. 7 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Чак когато стигнах до израза "книжката ми "Естествен роман", зацепих чий текст чета. Това вече са човешки думи.

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 533 Неутрално

  За съжаление, чаршафосването на Кристо, ми идваше в повече!
  Лично мнение!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кристо на пророк ли го обърнахме?!?
  Смъртта изисква малко мълчание и повече смирение.

 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Уважаеми г-н Господинов,

  Благодаря ви за добрите думи за Кристо. Може би най-важен е въпросът, който задавате, кой всъщност на кого изменя, но не съм съгласен с формулировката му. Човек не може да измени на родината си, както и тя на него. Държавната власт е тази, която е изменила на напусналите родното си място. А те носят Родината винаги в сърцата си.

  73! Go Go
 12. 12 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 432 Весело

  Тъкмо си викам, днес много малко статии на тема „Кристо" и от редакцията се намесиха.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Със сигурност щеше да си намери работа като опаковчик у пощата.
  Безработицага е ниска, трудолюбиви и сръчни работници се търсят (ツ)

 14. 14 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не е истина каква измет щъка тука из форумите...

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":

  За съжаление очевидно, че не сте разбрали за какво става въпрос
  Изобщо даже!!!
  Никак, дори!
  Жалко!

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Тъкмо реших, че днес тук ще пишат Богоозарени, просветлени и смирени хора.... и хоп пак замириса на степна пропаганда, самагон и ушанско зловонише!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Кристо не е българин и толкоз!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Не мога да разбера кое/какво точно ви кара да имате непостижимото самочувствие да смятате, че притежавате Истината от последна инстанция?!
  Според Вас българи са само хората, които :
  -носят препасани в пояса ками пищови;
  -показват рунтави гърди под везани ризи;
  -пият по литър ракия на закуска;
  -участват в леденото хоро;
  -споделят "фундаменталният възглед, че "Туй жената не като човека";
  -плясват по един зад врата на децата си;
  нали това според Вас са "истинските българи...
  Жалка история!!!

 19. 19 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Весело

  Ей това на Георги Господинов е идеален пример за соросоидно мислене. А всичко е много по-просто - червения паспорт, личната карта и шофьорската книжка, ако има такава.
  В този ред на мисли Кристо, Нина Добрев, проф. Стефани Станчева, за която четохме наскоро, и Симеон II, какви са?
  Отговорът е много прост - по ред американец, канадка, французойка и Българин. И то, като помислиш, че последният няма капка българска кръв във вените си....
  Наличието на паспорт не е единственото условие, важното е и да се показва, да се чувства човек, че е част от българите. (не всеки македонец с български паспорт е българин) Е, някои го нямат това чувство.... Дребно е, но е така. Като си българин къде ти е българския паспорт?
  Приказките на Г.Господинов са същите католически с личната карта - да тръгнеш от Полски Тръмбеш и отидеш в София, вземеш си софийска лична карта, ставаш горд Столичанин. Вече не си провинционален селянин, но пък си определено компетентен как се върти мотика и ТРЯБВА да даваш акъл на простите селяни как да си прекопават доматито, за да не маноса. Е те това е

  Айде сега, почвайте да шляпате минусите

  Бог да благослови Америка за България!
 20. 20 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Приказките на Г.Господинов са същите католически с личната карта -
  —цитат от коментар 19 на Günther


  уф, тези авто коректори....
  "... са същите като с личната карта..."

  Бог да благослови Америка за България!
 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Винаги е имало люде със "собствено виждане" за искуството.
  Един руски скулптор например неотдавна сътвори петел от изпражнения- да се преклоним пред потресаващия талант на творците !! (ツ)

  https://carabaas.livejournal.com/15852948.html

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Силен текст! Поздравления за автора. И поклон пред Кристо.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  До коментар [#10] от "Thrasimedes":

  Значи ти допада мълчанието на представителните ни институции по повод смъртта на Кристо?
  На мен не ми допадна. Глупаво и необяснимо мълчание!
  Въпреки че като прекалено емоционален човек винаги съм имала леки резерви към Кристо по повод неговото дистанциране от родината си и от произхода си — поне така изглеждаше отстрани. Искаше ми се не чак да развява българското знаме, но поне да показва по накакъв начин, че държи на родния си край. И все пак никога не съм преставала да го възприемам като българин, нашенец. И всеки негов проект ми въздействаше не само естетически, а и емоционално: изпитвах гордост, каквато не бих изпитвала, ако Кристо беше роден в Америка и нямаше български корени.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Българите са тези които имат българско гражданство или българска идентичност в сърцето си, мир му на душата на Кристо , но той е гражданин на САЩ с деметни усложнения!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Хубава статия написана красиво и... вярно. Не е лесно да си пророк в родината си . Толкова много световни примери има., че даже е трудно да се намери обратното. Може би защото хората с открито към света мислене са си граждани на света от рождение . Точно четох за "американеца" Илън Мъск , koйто е толкова американец колкото и Христо . Но въпреки всички типично си наши коментари в стил " айде бе, тоя по- голям ли е от мене " Кристо много пъти е говорил за България и е известен в света като българин, а Мъск всички го знаят за американец

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Когато говорим за това, което е правил Кристо и дали ни харесва или не, това е лично впечатление и лично виждане, което може да бъде всякакво - много са хората, които не харесват почти нищо от изкуството въобще, да не говорим, че за да се изказва човек по такива въпроси, никак не е зле и даже помага, предварително малко да се понавлезе в конкретната материя, а не така лаишката да раздаваш ( най-вече справедливи разбира се) оценки.
  Но има нещо, което може и според мен трябва да се уважава - Кристо и неговата партньорка са правили всичко сами, от проекта, през уреждане на необходимите канцеларски формалности в различните държави и местни кметства, финансирането и непосредственото ръководене изграждането на тези проекти. И без значение, че те не се харесват на някои от тук пишещите (ще добавя и определението "завистник"), успяваха и успяват да привличат световното внимание.
  А по патриотичната част, бих препоръчал на тези, които го обвиняват в родоотстъпничество, да прочетат биографията на цялото семейство, от дядо му до него и неговия живот и пак да си помислят (ако могат или искат), преди да се изказват по въпроса.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Любопитно

  Колко статии на Господинов по повод Кристо ще се публикуват тия дни? 50? После що разчитаме само на грантове за следване на Априлската линия...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Родината, в която Криско е по популярен от Кристо.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#24] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Като чета постовете Ви изпитвам известни съмнения, че Бог е дарил всеки човек с безсмъртна Душа....

 30. 30 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Хубави, човешки, смислени думи!
  И моя скромност съм на същото мнение.
  България и Българин не са нещо, което НЯКОЙ СИ може да ти отнеме.
  Макар да го е превърнал в концлагер.
  Макар да го е направил на кочина.
  Макар да го е олигавил в непоносима патрЕотска пошлост и простащина.
  Макар да е направил от страната ти мутрешко-чалгаджийски бардак, България е нещо много по-голямо - по-голямо от расссия даже, така че нищо не е направил нещастникът. Отворил е повечко работа за оправяне след себе си, защото не този НЯКОЙ СИ, а България е вечна.
  Не могат да отнемат България, не могат да отнемат Българите, не могат да оцапат нито България, нито БългариТЕ.
  Макар този НЯКОЙ СИ да е омърсил образа на страната ти с “българския чадър” или атентата срещу Папа Йоан-Павел II, извършени от тайните служби на КДС/КГБ,
  хора като Кристо остават в световната памет като БЪЛГАРИ и те са България.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Имало едно време един велик математик, Леонард Ойлер. Цял живот се местил насам-натам и даже си оставил костите в студения Санкт-Петербург. Сигурно и за него са се чудили, дали е още швейцарец, но историята е решила въпроса съвсем еднозначно. Така че рано или късно всеки става Кристо в родината си, въпреки песимизма на автора.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Leonhard_Euler

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 927 Неутрално

  На Немски заглавието би било далеч по-многозначително. Явно е избрано с оглед на чуждия език.
  Иначе аз пък бих казала - Никой не е Кристо без Жан Клод.

 33. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Представям си каква щеше да бъде кариерата на Кристо в България. Работа по разпределение като щатен художник в някоя габровска фабрика.
  Където щеше да разгърне таланта си към опаковането при опаковането с червен плат на Молотовката на фабриката за Първомайската манифестация на трудящите се.

 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "Никой не е Кристо в собствената си родина"
  особено в страни където мразят успелите

  подпис
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  "Никой не е Кристо в собствената си родина."
  Къде тук е логиката, може би е препратка към: "Никой не е пророк в собствената си родина?" Е, според мен Кристо не беше пророк, творец да, но не и пророк. И още нещо, майка му е имала още двама сина, които, доколкото предполагам, не са я изоставили дотолкова, че да трябва той да я праща по лекари в чужбина. Малко в повече ми идва серията за него, успял или неуспял, живота е един и рано или късно свършва. Както са казали римляните: Sic transit gloria mundi.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":
  "Според мен просто се е срамувал от България, защото очевидно е имал комплекс от своя произход, който не се е връзвал с амбициите му за световна слава. "

  Кое му е срамното на българския произход.
  Елън Мъск е от Южна Африка, но не виждам да го презират и да му пречи на световната слава.

  подпис
 38. 38 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Кристо и артистичните му творения му са продукт на постмодерната философска мисъл, която е във възхода си във Франция през 60-те, точно когато той отива там. Това са разочаровани от развитието на историята "интелектуалци" на тежки субстанции, които поставят основите на културния марксизъм като контракултура на национализма, представят света като система на опресия между овластени социални слоеве и институции, отричат наличието на обективна истина, отричат големи разкази за миналото и бъдещето, осмиват, иронизират и проявяват скептицизъм и нихилизъм.

  В този ред на мисли, безразличието му към родната страна е част и от артистичната му постмодерна философия която изрично създава "disposable" изкуство което не трае повече от месец-два, търси провокация на съществуващи концепции, няма за цел да бъде широко харесвано и не иска да поставя естетически стандарти. Националната принадлежност по дефиниция е архаизъм в тази философия.

 39. 39 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Колкото Христо е художник, толкова и Господинов е писател.

 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nedyalko Lazarov":

  За това пък очевидно Вие сте "интелектуалец", присвоил си вселенското право с удивителна лекота да прави оценки на всички и на всичко, "естествено" с негативен отенък....

 41. 41 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Кристо да се сравнява с Георги Марков? Амииии, не. А тези, които говорят, че българският чадър оцапвал, ами български си е чадъра, по-точно - взет назаем от СССР. Просто Георги Марков е с тонове повече направил за България от Кристо, ако нещата можеха да се измерват с тонове. Точно затова за него институциите също не говорят, а това, че Макрон и Щанмайер разбират повече от изкуството на Кристо, отколкото на Георги Марков, също е показателно.

 42. 42 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 302 Неутрално

  как беше вица? казана на българите в ада няма пазач. след, като прочетох толкова гнусни коментари, вица си е самата истина

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Един човек, според който има македонски език, пише за друг човек, според който държавата България няма име, а той същият не е българин.
  С това изчерпвам темата, толкова са ми безинтересни и двамата.
  Все пак, да почива в мир онзи, който е забравил българскто си име.

 44. 44 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Да, Христо е голям артист - con-artist. Изглежда и Господинов е същият вид писател. Истинските писатели не стават колумнисти ДВ.

 45. 45 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Родината винаги си я носиш в душата си. Независимо дали искаш или не. Заедно с талантите и недостатъците ти.
  А домът ти е там, където си окачваш вечер шапката.
  Това не съм го измислил сам, разбира се.

 46. 46 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#45] от "charlesdegaulle":

  Постмодернистите нямат или не искат да имат родина. Виждат я като институционализирана опресия и социален конструкт.

 47. 47 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  ...Иначе аз пък бих казала - Никой не е Кристо без Жан Клод.
  —цитат от коментар 32 на znaya


  Абсолютно! Нямам лични впечатления от семейството, но все пак ми се струва че Жан Клод е имала голямо влияние за нежеланието на Кристо да бъде свързван с България.
  Историята им по нещо ми напомня за Джон Ленън и Йоко Оно.

 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#19] от "Günther":

  “ Симеон II, какви са?
  Отговорът е много прост - по ред американец, канадка, французойка и Българин
  ——
  Запецнах на последната дума...Що броите и кърлежите сред хората?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ооооф...пак този неприятен спор. Кристо никога и никъде не е казвал - Аз не съм Българин. Как би могъл да го кажа след като родните му братя си живеят в България, след като той самият е роден, израснал и изучен в Родината. Недей те бърка дистанцирането му от България с вашите предположения че Христо Явашев не е Българин. Знаете ли че въпреки американското си гражданство, Кристо не е смятал САЩ за своя Родина. Той сам го казва в някои интервюта, като нарича себе си - безотечественик. Не един път е споменавал че 17 години е бил без гражданство...явно му е тежало. Явно му е било тъжно че тогавашните управляващи отнемат гражданството му. Той в България така и не се върна, това е факт. Но също е факт, че заедно с братята си, дариха имот за музей и самият Кристо свои творби в родното им Габрво. Така че въпреки всичко, все пак Кристо е имал някакъв сантимент към родното си място.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 50. 50 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Щом е стигнал на гърба на Кристо да се хвали, че квартално безплатно вестниче, което вече го няма, го било споменало, сам си признава, че за нищо не става. Да не говорим, че "романът" му "Естествен роман", за който иде реч, даже не си заслужава и да се коментира. Все едно да коментираш фекалната поезия на Андрей Слабаков.

 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Не мога да разбера кое/какво точно ви кара да имате непостижимото самочувствие да смятате, че притежавате Истината от последна инстанция?!Според Вас българи са само хората, които :-носят препасани в пояса ками пищови;-показват рунтави гърди под везани ризи;-пият по литър ракия на закуска;-участват в леденото хоро;-споделят "фундаменталният възглед, че "Туй жената не като човека";-плясват по един зад врата на децата си;нали това според Вас са "истинските българи...Жалка история!!!
  —цитат от коментар 18 на selqnin


  Българи са тези,които намират време да посетят поне веднъж България и не се отричат от българският си произход.Останалите Алеко Константинов ги е описал в:„Пази боже,сляпо да прогледа„.Между Христофор Белокровски и Кристо има доста общи неща.

 52. 52 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Хубав пример с майката. Нека да поразсъждаваме върху майката и думите "тъпата България". Не обиждаш ли така, преди всичко майка си, баща си, прадедите си, а не комунистите и тоталитарната система?
  Защото България не е комунизма, не е тоталитарната система със стремежа си да контролира и идеологизира всичко, дори тези неща, които не се подлагат на контрол и идеологизация. България е преди всичко рода, семейството, ближния, колегите ти, съседите, приятелите. България е семейната клетка, благодарения на която, сме се запазили на дългите столетия под чужда власт.
  Хубаво, избягал си заради системата, заради една група- малцинство- от своята родина. Но никога не стигай до там, независимо от това, което те е подтикнало, да наречеш родината си "тъпа".

  Останалото да го оставим настрана, няма значение това, което вършеше, дали аз и много други хора, как го определяме. Бог да го прости човека, дано е в по-добър свят.

 53. 53 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#23] от "Fiji":

  Действително, и Кристо, и Юлия Кръстева, а и една българска писателка, пишеща на френски (не си спомням името й, но май беше Ружа) винаги са се идентифицирали повече като французи, отколкото българи. Изключението беше Цветан Тодоров. Не съм сигурна за Дора Валие, но усещанието ми е, че и нея я броят предимно за французойка и тя няма нищо против (може да греша). Хипотезата ми е, че това идва от трудното приемане, от страна на францизуте, на чуждия за свой. И веднъж като ги приемат, "чуждите" се стараят да не напомнят твърде за прозхода си. И разбира се, да си французин е къде-къде по-престижно от това да си българин. Така или иначе, светла памет на Кристо. Не съм имала възможност да видя някоя от инсталациите му наживо и може би заради това, винаги са ми били интересни, но досега не са ме развълнували.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 54. 54 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Весело

  До коментар [#48] от "Gretel":

  На въпросът ви - кърлеж, ама какъв? Български или испански?

  Бог да благослови Америка за България!
 55. 55 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 39 Неутрално

  "Никой не е Кристо в собствената си родина."
  Неточно заглавие. Отнася се само за България, територия без свобода и възможност за избор.
  Не се отнася за свободния свят Господично Господинов!!!


 56. 56 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Ооооф...пак този неприятен спор. Кристо никога и никъде не е казвал - Аз не съм Българин. Как би могъл да го кажа след като родните му братя си живеят в България, след като той самият е роден, израснал и изучен в Родината. Недей те бърка дистанцирането му от България с вашите предположения че Христо Явашев не е Българин. Знаете ли че въпреки американското си гражданство, Кристо не е смятал САЩ за своя Родина. Той сам го казва в някои интервюта, като нарича себе си - безотечественик. Не един път е споменавал че 17 години е бил без гражданство...явно му е тежало. Явно му е било тъжно че тогавашните управляващи отнемат гражданството му. Той в България така и не се върна, това е факт. Но също е факт, че заедно с братята си, дариха имот за музей и самият Кристо свои творби в родното им Габрво. Така че въпреки всичко, все пак Кристо е имал някакъв сантимент към родното си място.
  —цитат от коментар 49 на tsyrvulan


  Ами ето и разликата. Защото Георги Марков никога не се дистанцира от България, въпреки че е обявен за невъзвращенец и му е организирано покушение. Дори по този начин си личи за колко опасен е бил смятан той. Георги Марков никога не би се нарекъл безотечественик и това личи още по предговора на неговите Задочни репортажи, както и по цялото му прекрасно отношение към родината, която му е открадната от "новите хора", обявили несъгласните с тях за "бивши хора". Марксист да се нарече Георги Марков - още по-малко (ако изобщо това е вярно за Кристо). Хайде да разграничаваме нещата.

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Надали има много хора, които да мразят покойния Христо Явашев. Проблемът е, че повечето българи (и на мен ми бе забранено да ходя на запад до 1989) не са виждали творчеството на г-н Явашев, а то е нетрайно. Опакова, гледат го, разрушават опаковката. Така че за мен поне да се възхищавам на Кристо свучи като осъждането на романите на Пастернак и Солженицин - Другари, аз не съм чел творбата, но я осъждам!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#54] от "Günther":

  “ кърлеж, ама какъв? Български или испански?”
  ——
  Това е въпрос който може да е от интерес за някой ентомолог . За нас, останалите единственият смислен е: Как да го разпознаем и как да се предпазим?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":

  Според мен е фасон. Много от художниците ги избива на ексцентричност за да бъдат забелязани и запомнени. Кристо преигра при демонстрирането си в любов към Жан Клод и нелюбов към България.

 60. 60 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Никой не е Кристо в собствената си родина"

  Спорно твърдение, но безспорно е, че никой не се отрече така от собствената си Родина.

 61. 61 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Благодаря Ви г-н Господинов за прекрасните думи които сте написал. Както винаги.
  Написани в стила на великия смисъл на живота и работите на Кристо.
  Благодаря Ви че обяснихте на незнаещите, какво значи да си българин, навсякъде по света прогонен от продажниците.
  Бог да го прости Кристо.

 62. 62 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Весело

  Май в България, този форум или други, никой не се замисля, че въпроса дали Кристо е българин или не е не стои в образа му на известна личност.
  Ако в съзнателният си живот на известна личност Кристо не отдавал внимание на страната си, кои сме ние да защитаваме българското или небългарското в него? Вероятно и Господ ако го приеме няма да го пита откъде е.
  Никой чужденец досега в контактите ми, с които съм водил свободен разговор за България при техен интерес не е споменавал страната ни с Кристо. Интелигентни и начетени хора са и знаят, че там където си се родил не винаги е мястото ти в живота и в този отворен доскоро свят може да бъдеш приет добре и на други места. Някои от тях са родени в държави, където нямат никакви близки или собственост.
  От друга страна шофьор на такси в Сингапур, като разбра откъде съм и сам каза- Ооо-о, това е страната на "Стойков".
  ?!?
  Докато загрея за кой става въпрос разбрах, че шофьора е луд по футбол и е гледал всички мачове на Стоичков, но коментаторите там са го произнасяли Стойков.
  Тук сме някъде между Кристо и Христо в понятията си за принадлежност на хората.

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  До коментар [#56] от "skitnik75":

  Разликата е в изкуството на двамата,Марков пише за България и хората живеещи в страната литератърата му се усеща най силно в страната която описва и от хората за която е предназначена. Явашев надхвърля тази рамка,той няма националсност в този смисъл. Това не прави по никакъв начин обаче единият по значим или незначим от другия,просто целите са различни.

  klimentm
 64. 64 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#6] от "olga_kokoshkina":"Според мен просто се е срамувал от България, защото очевидно е имал комплекс от своя произход, който не се е връзвал с амбициите му за световна слава. "Кое му е срамното на българския произход.Елън Мъск е от Южна Африка, но не виждам да го презират и да му пречи на световната слава.
  —цитат от коментар 37 на Иван K


  Да бъдеш Американец и да бъдеш Българин са две много различни неща. За да бъдеш Американец е необходимо само да кажеш че искаш да си Американец и всички в Америка те приемат като равен. В същото време никой не те кара да се отказваш от произхода си. Напротив, очаква се да обичаш и уважаваш държавата от която идваш. Затова няма никакъв проблем да си Български и Американски патриот едновременно. Това даже се очаква от тебе. Самият Мъск казва че е "фанатичен Американски патриот" и това не прави впечатление на никой в Америка или в Южна Африка и никой не го кара да се отказва от едната или другата държава. Затова и има Африкан-Американ, Италиан-Американ, Рашан-Американ ... Това в България, като правило не се разбира, не се усеща и хората не мислят така.
  В продължение на много години за да бъдеш признат за Българин трябваше да обичаш СССР и да отричаш всичко Българско. Не дай Боже да кажеш нещо за България и веднага те обявяваха за Велико-Български шовинист и предател на Интернационализма. Така че днешните ПатрЕотЕ да не се напъват чак толкова с определенията си кой е Българин и кой не е. Повечето Българи които познавам са избягали от ХРБ по времето когато Българското правителство се е молили на СССР да премахне Българският суверенитет и да ни приема за 16 Съветска Социалистическа Република България. Та не е много ясно кои точно са Българите и кой решава това.

  California Über Alles
 65. 65 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Родината му е САЩ а там го уважават!

  Дойчо Велев си дудне дудне лъжите

 66. 66 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#56] от "skitnik75":Разликата е в изкуството на двамата,Марков пише за България и хората живеещи в страната литератърата му се усеща най силно в страната която описва и от хората за която е предназначена. Явашев надхвърля тази рамка,той няма националсност в този смисъл. Това не прави по никакъв начин обаче единият по значим или незначим от другия,просто целите са различни.
  —цитат от коментар 63 на klimentm


  Добре, приемам, звучи логично. А и гледах филма за него - има нещо симпатично в него. Бог да го прости.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK