Трагедията в САЩ: Четири поуки за България

България е вдигнала ръце от махалите, но и не им дава възможност сами да се управляват.

© Красимир Юскеселиев

България е вдигнала ръце от махалите, но и не им дава възможност сами да се управляват.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Стотици хиляди мирни демонстранти от всички цветове на дъгата скандират с вдигнати ръце, коленичат, оставят да бъдат арестувани, повтарят последните думи на Джордж Флойд "не мога да дишам". Убийството беше песъчинката, която задвижи натрупвана с десетилетия лавина на унижения. А тя явно тежи не само на дискриминираните афроамериканци, но и на белите, които осъзнаха в каква държава живеят.


Удивителна беше и вълната на солидарност по света; американската драма беше повод много метрополии да си припомнят, че и при тях малцинствата често са третирани като граждани от второ качество. Разбира се, имаше една точка на картата, където ставащото не трогна публиката. Познахте - София. Не чух един политик да заеме страната на искащите справедливост; знам, трудно е да се напада Големия брат, но можеше да изразят загриженост, надежда за справедлив изход от кризата.
Откровено расистки коментари


В моя "Фейсбук"-балон изобилстваха иронични, та дори расистки коментари за това, че виждаш ли черните са нахални, трябвало да си знаят мястото. А и традиционните медиите спомогнаха за това, като поставиха акцента не върху гражданския аспект на ставащото - върху вълнуващите речи на бивши президенти, генерали, интелектуалци - а върху отделните случаи на грабежи и насилие, които винаги съпътстват такава мащабна проява.


Виждам също, че на шести юни леви младежи организират на бул. "Витоша" акция под девиза "Животът на черните има значение и солидарност с ромите!", но се съмнявам да се стекат много хора. Ние тук сме свикнали да се мислим за най-големите жертви и затова рядко съчувстваме на когото и да било.


Във всеки случай важен ми се вижда паралелът, който левите тук правят между проблема на афроамериканците и този на нашите роми, които също нерядко са жертви на дискриминация и полицейско насилие. Какви поуки можем да си извлечем от ставащото в Америка?


Да почнем с това, че във все по-омешаното ни, глобално човечество битката за ресурси лесно разпалва расистки омрази. Това разбраха новите популисти, които насъскват гражданите едни срещу други на принципа "разделяй и владей". Президентът Тръмп е пряк виновник за ставащото: вече три години той обижда мексиканците, че са бандити и изнасилвачи, призовава афроамерикански политици да се връщат в "клоаката", от която били дошли, употребява нетърпим език спрямо жени, мюсюлмани, китайци и кого ли още не.


Днес той полива огъня с бензин като нарича демонстриращите убийци и анархисти; стигна се дотам един полицейски началник от Тексас да го призове да мълчи, за да не излага на риск човешки животи. Ще му помогне ли това поведение за изборите не знам, но със сигурност ще навреди на Америка.


Расистки изяви на политици има и в България


Многократно сме го водили този разговор в България. Решава ли по някакъв начин етническия проблем Валери Симеонов, когато нарича ромите "озверели човекоподобни", а жените им "улични кучки"? Или да вземем по-изфинения расизъм на Джамбазки, според когото, алжирският и турският произход на двама от колегите му в Европарламента били причина да са на различно мнение от него (чистия ариец?). Беше принуден да се извинява, но оставям ви да прецените - помогна ли му тази простотия да спечели съюзници за транспортната кауза на България? Или тъкмо напротив, превърна го в аутсайдер?


Работата е там, че когато "горе" говорят по този начин, обикновеният човек "долу" схваща това като позволение да разпищоли най-ниските си страсти. Години наред кафявите медии ни обработваха по тази тема, громейки така наречената "политическа коректност" - демек ако човек призовава да не се обиждаме, той не е просто възпитан и цивилизован, а следва някаква политическа линия. И значи - назад към джунглата: не си ми приятен, тегля ти една майна. После от майната се минава към шамара, после към пушката.


Вторият момент, това е разпадането на територията, което в САЩ е в доста напреднал стадий. Има свръхбогати и уредени места, има места, където не се говори английски, има многоженци, има амиши, които живеят в 19-ти век. Тенденцията в Европа е друга, държавата полага усилия да хомогенизира територията с градоустройствени, образователни, санитарни и други мерки. България е като че ли по средата - вдигнала е ръце от махалите, но и не им дава възможност сами да се управляват. Имам чувството, че ромските гета в този им вид възникнаха с рухването на държавата през 90-те, комунистите все пак опитваха да хомогенизират, както те го разбираха.


Трябва да направим своя избор


Така или иначе днес сме пред избора - повече автономия на тези места или интегриране в националната територия. Например - ромски училища, с майчин език, учители роми или смесени български училища с една програма за всички? Може да ви звучи теоретично като питане, но погледнете Америка, тръгнала повече по пътя на общностния разпад: афроамериканците нерядко възприемат полицията като окупационна сила. И то при положение че от години има специална политика за вкарване на хора от тяхната общност в полицията. Възприемат ли нашите роми държавата като своя, участват ли в нея? В един свой предишен изблик на расизъм г-н Симеонов беше предложил за територията свой самобитен вариант: гетата им да се оградят и да станат резервати за посещение от туристи.


Трети момент са периодически избликващите откъм крайнодесните сили идеи да се либерализира притежанието на оръжие. И това винаги става заради емоциите, предизвикани от някакво отвратително престъпление, от усещането за несигурност и желанието за мъст. Националната асоциация за огнестрелни оръжия в САЩ е основен поддръжник на Тръмп, самата Америка е въоръжена до зъби (към 400 млн. огнестрелни единици за 330 млн. население). Колко пагубно действа това върху статистиката за престъпността ще разберем като хвърлим един поглед върху черната хроника на САЩ, сравнена с подобни страни с повече контрол.


Какво не бива да взимаме за пример от Америка


Протестите отново припомнят колко безумно е да се въоръжава населението - досега поне 12 човека бяха застреляни - от собственици на магазини или от сляпо стрелящи в тълпата фашизоиди. Да се учим ли от Америка или да се поучим от грешките ѝ? Хайде си представете какво би станало, ако нашите "патриотични" рокери, които отиват да избиват комплекс, като бръмчат с мотори в ромските махали, имат под ръка и някой полуавтоматичен AR-15. И как на следващия етап ромските младежи също ще се сдобият и те с по някоя базука.


Забележете и международната реакция, в която засега ние сме пас. След насилията, които извършихме върху българските турци през т.нар. възродителен процес, трябваше да сме научили, че никога повече няма да си е само наша работа начинът, по който се отнасяме със собствените си граждани. Помним как НАТО разчлени Сърбия заради подготвяния геноцид в Косово, помним Руанда. Но днес безотговорният президент на най-мощната демокрация в света даде нов кураж на българските расисти.


Нека обърна внимание обаче, че той е все по-изолиран и дори сдържаната Ангела Меркел отказа поканата му за среща на Г-7 във Вашингтон, да не говорим за експлицитните нападки на либерали като Макрон или Ги Верховстад. Световното обществено мнение днес е с една степен по-нетърпимо към расизма, може би защото всички живеем пред очите на всички. А и не се подвеждайте, ние не сме империя и ще ни стане (отново) много тясно, ако решим да дискриминираме собствените си граждани.


Съдебната машина и исканията за незабавно правосъдие


Накрая, вулканът от недоволство в Америка беше предизвикан от криминален инцидент - през последните десетилетия виждаме този сценарий все по-често и в Англия, и във Франция, и у нас. Всеки път управляващите повтарят: оставете институциите да си свършат работата, но хората не могат да чакат, искат незабавно удовлетворение. Може да е неправилно такова площадно правосъдие, но академичните обяснения май не помагат. Не, не се съмнявам, че полицаят, който уби Флойд както и тримата му колеги, които гледаха безучастно, ще бъдат осъдени.


Обръщам внимание на все по-голямото несъответствие между скоростта, с която циркулират възмущенията и тромавата, древна съдебна машина. Тази машина всъщност има за цел освен другото да забавя, за да се охладят страстите. Но в съвременния свят дигиталните комуникации правят така, че не просто съобщението, но емоционално въздействащото видео на престъплението стига до нас далеч преди съответната инстанция да е имала време дори да започне разследване.


Не знам как ще се преодолее това разминаване, но то започва да прави света все по-трудно управляем. Да се забрани препращането на кадри, които разпалват страстите, днес е идеологически и технологично немислимо. Да се ускори съдебното дирене сигурно е мислимо, но то винаги ще изостава непоправимо от дигиталния постинг. Не знам, може би ако някак по-сериозно се въвлече обществото в търсенето на справедливост? Но не просто със скандиране за линч, а като голямо жури, което обсъжда, привежда доказателства, разследва Да мислим.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Насилието и дискриминацията са само едната страна на монетата. Другата е неправомерното подпомагане и толериране във вреда на обществото.
  И вдете са еднакво вредни и ОПАСНИ за обществения мир.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Гневно

  Дичев- що не си направиш харакири заради срама от своя White privilege?

 3. 3 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Дичев явно е гледал интервюто на американските преподаватели в американския Университет в студиото на bTV и си е харесал няколко реплики.

  Молодец! Истински джобен революционер.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  Стотици хиляди мирни демонстранти от всички цветове на дъгата скандират ..."

  Якооо, цветовете на дъгата освен полове се сдобиха и с раси

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  "Животът на черните има значение и солидарност с ромите!"

  После белите били расисти.
  Животът на белите и жълтите няма ли значение?
  А намесването на циганите е още по-нелепо.
  Повечето от тях приличат на хора само по това, че ходят на два крака, но така ходят и мисирките.

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 395 Неутрално


  "Протестите отново припомнят колко безумно е да се въоръжава населението - досега поне 12 човека бяха застреляни - от собственици на магазини или от сляпо стрелящи в тълпата фашизоиди. "
  Да, на някои им е много удобно населението да не е въоръжено и всеки боклук да се гаври с него. Циганите да изнасилват и убиват нашите баби и дядовци, да крадат и да грабят имуществото ни и никой да не ги пипа, защото от ЕС забраняват . А полицията да гледа безпомощно как циганите им късат пагоните и ги бият за резил на службите. Как си представяте вие етническия мир, това да не ви е гълъбчето на мира. Винаги когато на едно малцинство му се даде власт, то започва да практикува расизъм с обратен знак и да тормози болшинството(особено когато държавата позволява това). Никакви призиви за етнически мир няма да ви свършат работа, само ще дадете коз в ръцете на мангалите. И както в една доста разпространена сценка във фейса, където мъж и жена целуват обувките на черните, така и тук ще целувате циганските чепици.

 7. 7 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Дичев, е па що не вземеш да си осиновиш едно циганче, или една гето чернилка в знак солидарност, а?

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  " Във всеки случай важен ми се вижда паралелът, който левите тук правят между проблема на афроамериканците и този на нашите роми, които също нерядко са жертви на дискриминация и полицейско насилие. Какви поуки можем да си извлечем от ставащото в Америка? "
  Поуките са , че у нас е налице много повече ДИСКРИМИНАЦИЯ ! Когато си изберем ЦИГАНИН за ПРЕЗИДЕНТ , тогава можем да се мерим с американците !

 9. 9 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  И една поука от статията - другаря Маркузе би бил много, ама много щастлив ако можеше да прочете няколко анализа от днешни прогресивни автентично десни либерали.

  Идеите му са копирани и представени 1:1. Има и привилегировани насилници, има и непривилегировани жертви и това е класовата борба според него.

  Е, Маркузе бе идол на европейските леви преди години, но какво е един невинен уклон в ултралявата пропаст пред едно светло либерално бъдеще?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В изчанчената България едва ли е възможно дори вербално да се върши нещо логично. И доказателство е въпросната статия.
  Левите щели да организират на 6 юни поход срещу расизма в България... Кои леви? Тези дето създадоха концлагерите и не се покаяха? Тези дето и до днес искат да се върне тоталитаризмът? Тези дето насилствено сменяха имената на турците? Тези дето се възхищават на Газдов? Тези дето са масови убийци?
  Какъв расизъм ще борят тези като те са бетер национал-социалистите в нацистка Германия?

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Расизмът е опасен, заразен, лесно се използва от популисти, причинява войни и страдания и на жертвите и на расистите. Тоя урок колко ли време ще се учи от човечеството. Ще се учи и забравя?

 12. 12 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Колко дрънканици е издрънкал г.н Дичев. А можеше просто да сравни сега САЩ с България по времето на Катуница и да прецени четирите поуки доколко са актуални.

  Бог да благослови Америка за България!
 13. 13 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  За България поуката всъщност е една - колкото по-малко черни, толкова по-добре. Ако може хич.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Иначе тая "статия" май бие рекорда за най-много откровени лъжи в един материал - не знам има ли едно вярно изречение всред 50-те теми дето засяга тоя буламач.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":

  Казах ти - не по-високо от лихвите. Виж образованието на Обама и посочи неговия политически аналог в България ! Ех тончо мамин !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Разбира се, не прочетох до край този титаничен напън на другаря Дичев. Още на пъреите изречени пуснах сълза, за итерзаните онеправдани протестиращи, които дори на колене, молейки се да ги арестуват чупят и палят магазини и автомобили. Каква героична саможертва само! Вдигнаха болшевишката революция! минимум!

 18. 18 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 573 Разстроено

  Само искам да кажа, че Левски и Ботев биха се обърнали в гроба, ако някак можеха да видят какъв мироглед процъфтява тук. И като тенденция по-зле става.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Вече няма нищо общо с расизъм >Това са американски политически игри, в които по нормалната страна тази на ТРЪМП. Тенологията на майдана е видима навсякъде
  Някой се грижи за : вода ; сандвичи; адвокатска помощ при задържане ;доставка на павета/ тухли до място на мирен протест ;доставка с инструкции на "коктейли Молотов" Оказва се че глобалният ОТБОР няма родина, и той е готов да изгори и собствената си страна...в името на :(
  Темата с расизъм не е точна, няма основания да се прилага ,и в България. Ето ги борците за свобода
  https://www.youtube.com/watch?v=lXEAtqTLSY8

 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  На тоя камсамолец, няма ли кой да му обясни , че не сме влачили роби през гори и води да бачкат по Добруджанските или Тракийските поля. САЩ са си уникален случай по отношение на конкретното малцинство и никой няма право да ни товари с чужда вина.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Има интересни неща в статията , но и доста глупости. Примерно внушението че оставени на спокоиствие институциите ще си свършат работа. Не е вярно и виждаме пълния провал на полицията. Дори да оставим настрана неадекватната реакция на протестите то насилието над журналисти е абсолютно неприемливо. Записани са 148 атаки над прес екипи.

  “It’s been shocking to all of us because of the scale of the violence,” says Robert Mahoney, the deputy executive director of the Committee to Protect Journalists, an NGO. “We’ve now recorded more than 300 press-freedom violations in the past week of which the majority are attacks, physical assaults … and I hate to use the word unprecedented, but it is certainly something no one has seen probably since the 1960s when you had the civil rights movement, and violent repression of protests in which journalists were also caught up.”

  The majority of cases appear to show police attacking journalists who were clearly identifiable as members of the press. In seven out of 10 cases (106 of 148, or 72%) analysed by the Guardian, journalists were attacked when their credentials were visible or after they had identified themselves as media workers.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  А бе афтуре, ми те обижданите от Тръмп мексиканци ,взеха че разтреляха няколко, грабещи квартала им, черни субекта . В Чикаго . Тая сводка що я пропускаш ?!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Левичарите, с право наричани неомарксисти, успяха да наложат това, което сега наричаме наратив, използвайки класически методи на пропагандата. Абсурдни идеи като тази за хомосексуални бракове и 16+ джендъра, привилегията да си бял и т.н. сега се възприемат като догматична истина. Най-абсурдната идея, наложена през последните 40 г. е тази за мултикултурализма, за това че мултикултурните общества са по някаква причина, неизвестно базирано на какъв емпиричен опит, най-добри и успешни. Няма никакво значение, че опитът и здравия разум показват, че колкото повече различия има в едно общество, толкова по нестабилно и взривоопасно е то. Колкото повече различия - икономически, религиозни, расови и пр., толкова по-зле.
  Що се отнася до ДВ, до няколко години, след като работата по изкуствен интелект напредне още малко, те просто могат да си купят компютър и да му заложат програма да им пише статиите. Дори и ще ги подписва - Ивайло Дичев, Евгений Дойнов, Георги Господинов и пр. Така последните ще имат повече време за дълбоки наблюдения и интензивни милене, каране на ски, играене на тенис, правене на йога, ходене на суши бар и трансцендентална медитация.

 24. 24 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Какви мирни демонстрати?!?
  Ставащото в САЩ отново показва какво ни очаква със сегашната либерастия и криворазбрана демокрация.
  ДЕМОКРАЦИЯТА Е НЕ САМО ПРАВА А И ЗАДЪЛЖЕНИЯ.
  За да има демокрация трябва да има достатъчно обществев продукт! А не само да се иска да се цоцка без да се дава на обществото.
  Някои искат само права и папкане без да работят. Станат ли мнозинство -КРАЙ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  "А тя явно тежи не само на дискриминираните афроамериканци, но и на белите, които осъзнаха в каква държава живеят."

  Осъзнали в каква държава живеят!!!!? Що за глупости!? Ми това е държавата на демокрацията, щастието и неограничените възможности! И всичкото било заради Тръмп, представете си! Той Тръмп нито е Господ, нито е дявол. В Европа не било същото, щото баба Меркел е добричка! Дрън, дрън, жълтите жилетки да не дойдоха от Америка? Във Франция нощно време полицай не влиза в гетата, щото жив няма да излезе. Същото е в цяла Евроатлантика. Дичев забравя, че българите вече ходят навсякъде и всичко знаят. Могат да лъжат вече само професионалистите. Пък той не е.

 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Изключително слаба и елементарна статия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  А ето как невидимото правителство решава какво вие ще мислите.


  “The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society. Those who manipulate this unseen mechanism of society constitute an invisible government which is the true ruling power of our country.”—Edward Bernays, Propaganda

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Писна ми от долнопробна левичарска чернокожа пропаганда, стига вече.
  Кажете какво искат негрите, защо не дават на нормалните хора да излязат навън?
  Заради 2-3 хиляди души, градове от по 2-3 милиона са блокирани.
  И какво хвалят Флойд, да убийство е по-непредпазливост. И полицаят ще бъде осъден.
  Защо не пишат, че Флойд е арестуван заради това, че е платил с фалшива 20 доларова банкнота в магазина? Защо не пишат, че е лежал в затвора пет години за обир с взлом?
  Заради цветът на кожата ли са го осъдили?
  Пречи ли нещо на Хамилтън това, че е черен или кара най-добрите коли?
  Имат ли проблеми в спорта и музиката, където са талантливи и се раздават?
  Кой им е виновен, че са мързеливи?
  Защо нямат много бележити учени? Защо топ актьорите в Холивуд са предимно бели? Ми защото са талантливи и работливи.
  Затворите и в САЩ и в България, а и не само, са пълни с хора с тъмен цвят на кожата, пак ли дискриминацията е виновна?
  И да пази Господ демократите да имат президент, този албинос Байдън, със сина корумпе, още сега каза, че ще сложи вице с черен цвят на кожата. После ще искат и квоти да наложат за черни, за каквото се сетите, нищо че са само 13 % негрите в САЩ.
  Затова и на Тръмп му е сигурен мандатът.

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  стигна се дотам един полицейски началник от Тексас да го призове да мълчи,
  ▪️▪️▪️▪️

  Помислих си колко дълго шефът на полицията в Путенланд ще живее на този свят, ако каже нещо подобно на Путен :)) В същото полицейско управление, неговите подчинени, по заповед отгоре, ще го изнасилват с палки или бутилки шампанско. А след това той случайно ще паде през прозореца, или ще се "самоубие". И те ще изпълнят заповедта на властите без колебание.
  Какво ще направи полицаят от Путенланд за апартамент или парична награда?? :) Всичко!

  "Чуждестранен агент"
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Не мога да не поздравя автора на статията за детайлното схващане на този огромен,чисто човешки проблем и не мога да не изразя отвращението си от жалките коментари на хора, които очеизбождащо са възпитани като примати.

  Омразата е грях , забранен и в Светата Библия. А уж мнозина са “християни” и пАтреоти и обичат да се кичат с кръстове на гърдите и “ смирено” палят свещи в храмовете ,гледайки смирено ........

  Отврат....

  Преди години , шофирайки в София , видях една картонена табелка закачена съвсем небрежно на мантинелата...
  Текстът й гласеше - цитирам по памет:
  “Закона можеш и да подкупиш , от правосъдието можеш и да се скриеш , но от Бога ще избягаш нещастнико?”

 32. 32 Профил на Viktor Keremedchiev
  Viktor Keremedchiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "политическа коректност" - демек ако човек призовава да не се обиждаме, той не е просто възпитан и цивилизован, а следва някаква политическа линия

  Това е такава огромна лъжа. Политическата коректност, е начим да накараме всички да млъкнат когато виждат че царят е гол а след това да казват колко са му хубави дрехите.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":

  Негрите не бяха ли към 35% от населението на САЩ?

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#28] от "НеКой":Негрите не бяха ли към 35% от населението на САЩ?
  —цитат от коментар 33 на deaf


  13

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Не съм забелязал расистки коментари.
  С изключение на един умнокрасавец, който постоянно обвинява белите и хетеросексуалните, че били расисти.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  То тука има управляващи, дето ръсят расистки коментари, че какво остава за разни скинари, "патриот" и руски последователи.

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Типични коментари за ултраляв марксист.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Ние сме доста различни, и много по-толерантни, което не означава, че не държим на личното си пространство, като зачитаме това и на другите.

 39. 39 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  Горкият Пинк Флойд.Отиде си един млад живот,а колко още добри дела,може ,да извърши,ако животът му не бе прекъснат без време от полицая:
  https://bit.ly/30dWf0S

 40. 40 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Според Си Ен Ен са 13. А те щяха да ги надпишат, ако можеха.

 41. 41 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1193 Неутрално
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":Според Си Ен Ен са 13. А те щяха да ги надпишат, ако можеха.
  —цитат от коментар 40 на НеКой  До коментар [#40] от "НеКой":

  Чужденец като гледа американските филми може да се заблуди,че негрите са 50% от американският народ...! Затова питах...

 43. 43 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nedyalko Lazarov":

  Това го казвам аз, който съм живял и работил със и сред черни. Но не с черни от университет или корпорация, а с черни-черни. Между другото след 25 години живот и работа с тях и сред тях никога не съм наблюдавал дискриминация. Само съм чувал за такава от медиите. “Колкото по-малко черни, толкова по-добре”. Това всъщност мислят и по-голямата част от самоте тях.
  И още нещо. Да си черен не се определя от цвета на кожата. В Америка, както в България по кожата посрещат, но по акъла изпращат.

 44. 44 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Циганин за президент/ министир председател в България. Може би ще е по- добре от платените с рубли политици.

  Г-н Дичев, ако има организиран расизъм в Съединените Щати, това е черния расизъм.
  И левите и руснаците потриват ръце от удоволствие.
  Един от министрите в Минесота е член на АНТИФА.
  Бунтовете са проблемни в щатите с губернатори и кметове и полицейски шефове - демократи

  Мексиканците /латиносите/ поддържат Тръмп по две причини, защото им даде работа и защото затвори границата за нелегални и за дръгдилъри.
  Защото постигна най- ниската безработица.

  Демократите са социалисти, които винаги раздават натрупаното от републиканците и после фалират държавата.

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Не, 13%.

 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  В България расизъм няма
  Завчера като ме обявиха за расист тука във форума сутринта една пълничка негърка от САЩ на живо дума по дума дето се вика повтори написаното от мен, че не ги смятат за хора. Но бинтовете не са само расистки. Ето и във Франция и в Анталия има вече бунтове. Заради обедняването и карантините.
  Но в България расизъм няма защото имаме единици черни жители и няколко хиляди жълти жители.
  Циганите да от нашата раса. И проблемът с тях не е расов Ами социален. Който циганин се образова, работи си е в обществото.

 47. 47 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Георги Чернев и вдигнал на крак де що има жълтопаветник по света и да не се окаже, че след кроната са ни подготвили нова серия - сега за насъскване на различни групи една срещу друга...

  Сякаш много бързо след истерията с короната тръгна истерията с расизма, неравноправието, подтисничеството, несправедливостта...

  Или пък истерията с короната възбуди хората...

  Дано Тръмп успокои нещата...

 48. 48 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Не мога да не поздравя автора на статията за детайлното схващане на този огромен,чисто човешки проблем и не мога да не изразя отвращението си от жалките коментари на хора, които очеизбождащо са възпитани като примати.Омразата е грях , забранен и в Светата Библия. А уж мнозина са “християни” и пАтреоти и обичат да се кичат с кръстове на гърдите и “ смирено” палят свещи в храмовете ,гледайки смирено ........Отврат....Преди години , шофирайки в София , видях една картонена табелка закачена съвсем небрежно на мантинелата...Текстът й гласеше - цитирам по памет:“Закона можеш и да подкупиш , от правосъдието можеш и да се скриеш , но от Бога ще избягаш нещастнико?”
  —цитат от коментар 31 на Strymski


  Колега, подпалете една църква, за да изразите фрустрацията си като другарите ви във Вашингтон! Или направо ще минете към взривяване по наш обиàй?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 49. 49 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 453 Весело

  Такава либерастка словесна дри*ня скоро не се беше изпльосквала в медийното пространство. Абе кой плаща за подобно... не знам как да го нарека това писание? Не ми се вярва да е толкова хахав, че да го е писал само от идейни подбуди.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 50. 50 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Горкият Пинк Флойд.Отиде си един млад живот,а колко още добри дела,може ,да извърши,ако животът му не бе прекъснат без време от полицая:https://bit.ly/30dWf0S
  —цитат от коментар 39 на Sabbath


  майтапът е точен - свинята Роджър Уотърс откога вдига плакати Кил да пигз, насочени към полицаите. Докато хвали Венецуелската наркомафия, че веят червеното знаме.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 51. 51 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Весело

  [quote#42:"deaf"][/quote]

  Е те и 50% ще станат след 20-30 години.Тогава ще е много весело.

  Опростачвай и владей!
 52. 52 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 453 Весело

  До коментар [#23] от "Nedyalko Lazarov":

  Аз мисля, че в ДВ това вече е реалност. Статиите са идентични, написани от машина, комбинирайки 5-6 хил. думи и термини от "Наръчника на младия либераст". Разбира се, за разнообразие, компютърът подписва статиите по няколко различни начина.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Гневно

  "А и традиционните медиите спомогнаха за това, като поставиха акцента не върху гражданския аспект на ставащото - върху вълнуващите речи на бивши президенти, генерали, интелектуалци - а върху отделните случаи на грабежи и насилие, които винаги съпътстват такава мащабна проява."
  *
  Отделни случаи?! Хайде де! Не отделни случаи, а масова практика е "мирните" демонстрации да прерастват в схатки с полицията, вандализъм, палежи и грабежи. Вече има над 10 души убити, между тях и полицаи, застреляни от "мирни" демонстранти. Техните имена защо не се споменават и защо животите им нямат такова значение за изразяващите солидарността си? Ако сме против насилието, защо не се спомене, че след грубия полицейски произвол последва произвол на тълпата с много по-жестоки последици от едно убийство?

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Весело

  Между другото,снимката в началото на статията трябва да е доста стара. Автомобилно гробище с Москвич от 60-те години и друг - от 80-те години! И колело "Балканче"!

 55. 55 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Такава либерастка словесна дри*ня скоро не се беше изпльосквала в медийното пространство. Абе кой плаща за подобно... не знам как да го нарека това писание? Не ми се вярва да е толкова хахав, че да го е писал само от идейни подбуди.
  —цитат от коментар 49 на Александр Г. Дугин (№55)


  Ами "Америка за България" и дедо Шори подават драфта и някой от придворните "мислители" го развива в локален контекст - то иначе и в психодиспансера няма да намериш някой, който да си ги мисли всичките тия абсурдни глупости.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Дичев, е па що не вземеш да си осиновиш едно циганче, или една гето чернилка в знак солидарност, а?
  —цитат от коментар 7 на spring_va


  Задаваш саркастичен въпрос на Дичев , но истината е , че много американци в "расистка" Америка осиновяват циганчета или деца с физически увреждания.
  Дичев се е повлиял в масираното оклеветяване на Съединените щати в расизъм от световното левичарство. Спрямо другите страни Щатите са на светлинни години напред по решаване на проблемите със съжителството на различни раси и са решили до голяма степен тези проблеми. Вместо другите страни да се учат от опита на САЩ за преодоляване на расизма в обществото , на принципа на крадеца който вика Дръжте крадеца сочат тази страна и я обвиняват в расизъм.

 57. 57 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  Както тези дни вече съобщих, жълтопаветниците от цял свят искат да ни убедят, че Тръмп ЛИЧНО е рязнал лентата за започване на роботърговията и робовладелството и е подпалил войната между Севера и Юга...

  Няма да се изненадам, ако в най-скоро време жълтопаветниците ни известят, че Тръмп ЛИЧНО е разпоредил да се изтребват индианците...

 58. 58 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Не мога да схвана детайлите в статията но един глуб поглед към историята на Европа показва водещата роля на Британия в научното и техническа революция.
  А Британия никак ама никак не е била либерална демокрация по днешните стандарти.
  Да преместим поглед върху САЩ днес и отново виждаме икономика по-динамична от икономиката на Европа.

  подпис
 59. 59 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Гневно

  "Накрая, вулканът от недоволство в Америка беше предизвикан от криминален инцидент - през последните десетилетия виждаме този сценарий все по-често и в Англия, и във Франция, и у нас."
  *
  А, много се извинявам, но в България подобни прояви на обезумял вандализъм няма.
  Според автора правосъдието било тромаво. А той какво иска? Нали трябва да се съберат доказателства, да се разпитат свидетели, да има становище на съдебни медици? Или да караме като след Френската революция "виновните" на гилотината за да се радва тълпата?

 60. 60 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Не мога да не поздравя автора на статията за детайлното схващане на този огромен,чисто човешки проблем и не мога да не изразя отвращението си от жалките коментари на хора, които очеизбождащо са възпитани като примати.Омразата е грях , забранен и в Светата Библия. А уж мнозина са “християни” и пАтреоти и обичат да се кичат с кръстове на гърдите и “ смирено” палят свещи в храмовете ,гледайки смирено ........Отврат....Преди години , шофирайки в София , видях една картонена табелка закачена съвсем небрежно на мантинелата...Текстът й гласеше - цитирам по памет:“Закона можеш и да подкупиш , от правосъдието можеш и да се скриеш , но от Бога ще избягаш нещастнико?”
  —цитат от коментар 31 на Strymski


  Като ти гледам коментара, само позитиви и любов от него "Омразата е грях , забранен и в Светата Библия.". Аман от религиозни (мало)умници дето винаги са прави и безгрешни.
  Я ми кажи сега колко е християнско да продаваш наркотици, колко е християнско да правиш банди, да рекетираш, колко е християнско да чупиш магазини и да крадеш телевизори? Християнско ли е да си жертва "на робството" 10 поколения по-късно? Християнско ли е да правиш деца, да не ги гледаш и да не плащаш издръжка?
  Ае у лево

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":
  "В България расизъм няма"

  Под лозунга "Да вярваме на истината" ръсиш само лъжи.

  "Циганите да от нашата раса. И проблемът с тях не е расов Ами социален. Който циганин се образова, работи си е в обществото."

  Дамо дето такива няма или почти няма, защото не дме създали условия да се интегрират в обществото. Докато в Америка образовани негри колкото искаш , както и такива на ръководни длъжности като сенатори , кметове и губернатори. Даже и президент си избраха негър , но подължаваме да викаме , че Америка била расистка държава.

 62. 62 Профил на rhl01646329
  rhl01646329
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен изводът е че расистите са втора ръка хора, някакви ломотещи отрепки.

 63. 63 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  Правилно наблюдение. Консервативната водеща на предаване по Факс нюз, Лора Инграм, има три осиновени деца, едно от които е индианче от Гватемала. В същото време ревливия п*дал Андерсон Купър, след дългогодишни безуспешни опити да забременее и роди, нае майка-инкубатор да му роди бебе. Но не какво да е бебе, а бяло със сини очи. А има толкова черни, 350lb бедни сурогати, за които 100000 или повече долара биха дошли много добре. Какво да ги правиш - либерали.

 64. 64 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Дичев е рожба на деец , осъществил тоталитарем режим. При който са убивани хора .............повсеместно, при който е имало концлагер, при който е имало физически наказания на деца, поправителни домове- лагери за деца, при който са отнемани насила от хора ниви, животни, инвентар, апартаменти и къщи............... без да им се заплати и стотинка.
  Същият тоя режим е създал гетата- циганските/правиш се че не помниш, нали............маймунке мръсна/Създадоха се от БКП подзаконови документи цигански уседнали места/циганските махали/. Циганите започват тормоз над съседите си, но твоят вожд Дичев- Тодор Живков е решил , че иска да има държава от 9 млн. човека и почва да прибира циганите . После им се дават жилища, Дичев, без да са ги платили Дичев. Не като на българите- срещу пари.
  Дичев, Дичев , ние плащаме кървав данък за това съжителство, понеже те убиват, изнасилват и ограбват наши възрастни хора, останали сами в селата.......... Ние го плащаме тоя кървав данък Дичев, без да мрънкаме, стоически, ние не ги бесим, както би трябвало. Ние страшно мълчим.
  Дичев, ромите не са държавнотворни............Знам, знам, че искаш да им дадем някаква автономия, но те не искат Дичев. Те искат да ядат и пият и да се веселят. Дичев, ти и Дойче веле уведомихте ли германската общественост, че тия които ритнаха момичето по стълбите в метрото и тия които изнасилиха групово дете, са български цигани Дичев, небългари, а само роми- български граждани................. Не, нали. Ах, Дичев, искам да знаеш ромите колко са по свестни от Теб, от Бечев, от Левчев, Слатински , Дайнов и останалите ............деца на ЦК на БКП.
  Дичев, нямаш си на представа, как не Ви понасяме, колко искаме да се махнете от България не само физически , но и като текстове. Толкова пари събрахте от подмазване, предателство и притворство. Отивайте си за постоянно във Виена, в Германия , в Сащ....................

 65. 65 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":Правилно наблюдение. Консервативната водеща на предаване по Факс нюз, Лора Инграм, има три осиновени деца, едно от които е индианче от Гватемала. В същото време ревливия п*дал Андерсон Купър, след дългогодишни безуспешни опити да забременее и роди, нае майка-инкубатор да му роди бебе. Но не какво да е бебе, а бяло със сини очи. А има толкова черни, 350lb бедни сурогати, за които 100000 или повече долара биха дошли много добре. Какво да ги правиш - либерали.
  —цитат от коментар 63 на Nedyalko Lazarov


  вие най-добре знаете, че расизмът у вас исторически е обвързан с демократите - от ККК до днешните черни расисти от БЛМ

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 66. 66 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Дичев е рожба на деец , осъществил тоталитарем режим. При който са убивани хора .............повсеместно, при който е имало концлагер, при който е имало физически наказания на деца, поправителни домове- лагери за деца, при който са отнемани насила от хора ниви, животни, инвентар, апартаменти и къщи............... без да им се заплати и стотинка.Същият тоя режим е създал гетата- циганските/правиш се че не помниш, нали............маймунке мръсна/Създадоха се от БКП подзаконови документи цигански уседнали места/циганските махали/. Циганите започват тормоз над съседите си, но твоят вожд Дичев- Тодор Живков е решил , че иска да има държава от 9 млн. човека и почва да прибира циганите . После им се дават жилища, Дичев, без да са ги платили Дичев. Не като на българите- срещу пари.Дичев, Дичев , ние плащаме кървав данък за това съжителство, понеже те убиват, изнасилват и ограбват наши възрастни хора, останали сами в селата.......... Ние го плащаме тоя кървав данък Дичев, без да мрънкаме, стоически, ние не ги бесим, както би трябвало. Ние страшно мълчим.Дичев, ромите не са държавнотворни............Знам, знам, че искаш да им дадем някаква автономия, но те не искат Дичев. Те искат да ядат и пият и да се веселят. Дичев, ти и Дойче веле уведомихте ли германската общественост, че тия които ритнаха момичето по стълбите в метрото и тия които изнасилиха групово дете, са български цигани Дичев, небългари, а само роми- български граждани................. Не, нали. Ах, Дичев, искам да знаеш ромите колко са по свестни от Теб, от Бечев, от Левчев, Слатински , Дайнов и останалите ............деца на ЦК на БКП. Дичев, нямаш си на представа, как не Ви понасяме, колко искаме да се махнете от България не само физически , но и като текстове. Толкова пари събрахте от подмазване, предателство и притворство. Отивайте си за постоянно във Виена, в Германия , в Сащ....................
  —цитат от коментар 64 на grayeagle


  не бих наредил Владо Левчев сред тези комунисти, без да съм му фен

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 67. 67 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Бахмааму, изродите превзели и този сайт!
  А тук, преди време, повечето коментари бяха от нормални хора!

  Пък уж не можело:
  1.3. Да се използват нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, призиви към расова дискриминация, етническа или религиозна нетърпимост

  Иначе "коментар"№13 виси тук над час и половина ...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 68. 68 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Дичев,
  Ние с америка нямаме абсолютно нищо общо! Ние сме национална държава, а те са имигрантска!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 69. 69 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Весело

  За България поуката всъщност е една - колкото по-малко черни, толкова по-добре. Ако може хич.
  —цитат от коментар 13 на Nedyalko Lazarov


  Е то само тва ни липсва, при прогресивно увеличаващата се популация на тъмнозелените.

  Опростачвай и владей!
 70. 70 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#65] от "hhhuuunnnn":

  Само да уточня, че това “у вас”, като се изразяваш, не е съвсем точно. Аз живея 26 г. в чужбина, не толкова по мой избор, колкото по силата на историческата съдба. В Америка живях много години и като цяло мога да кажа за американците само добри неща. И сега много често съм там. Дори в момента съм на 200 км от Минеаполис. Знам за какво говоря. Между другото, преди много години бях запален либерал. Вярвах в много от нещата, които ги чувам да говорят днес. Донякъде оправдавам младите, че чувстват по подобен начин. Но както казва Чърчил “Ако не си либерал на 20, нямаш сърце, но ако все още си либерал на 50, нямаш акъл.”

 71. 71 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  ”популисти, които насъскват гражданите едни срещу други на принципа "разделяй и владей"

  Ах, колко сполучливо е описал Дичев себеподобните си. В случая, цветът на кожата, косата или очите, няма никакво значение. Точно това, което Дичев защитава е расизъм! Защото 2/3 ит жертвите на полицейско насилие в САЩ са бели, в голяма част от случаите, извършено от чернокожи и цветнокожи полицаи, но в тия случаи дичевците мълчат оглушително. За популистите живота на белите е без значение, щото не носи политически дивиденти и грантове.

 72. 72 Профил на rhl01646329
  rhl01646329
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Расистите са пълни отрепки и трябва да се изгонят от обществото.

 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Най-абсурдни обаче бяха обвиненията в расизъм през 2014 година, за два случая в Милуоки и още един град, в които бяха убити чернокожи младежи.
  Президентът Обама чернокож, виновните полицаи също чернокожи, но болшевишката преса тръби за жертви на расизъм?! Избухнаха вълнения, с ранени и жертви и се намеси гвардията, докато болшевишката сган проумее, че е нелепо подобно обвинение и трябва да се категоризира проблема като социален, не расистки. Демократи, сър!

 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#61] от "tacheaux":

  Ами образовай ги бе. Мене циганите ме уважават именно защото им говоря и се отнасям като с равни. И децата им учат. Какво само мрънкаш. Интегрирай поне 10. Но ние сме една раса с циганите.

 75. 75 Профил на rhl01646329
  rhl01646329
  Рейтинг: 8 Весело

  Расистката сган е трагично-комична с олигавените си и озлобени лица. Безполезни отрепки, които е крайно време да се изгонят.

 76. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":"В България расизъм няма"Под лозунга "Да вярваме на истината" ръсиш само лъжи."Циганите да от нашата раса. И проблемът с тях не е расов Ами социален. Който циганин се образова, работи си е в обществото."Дамо дето такива няма или почти няма, защото не дме създали условия да се интегрират в обществото. Докато в Америка образовани негри колкото искаш , както и такива на ръководни длъжности като сенатори , кметове и губернатори. Даже и президент си избраха негър , но подължаваме да викаме , че Америка била расистка държава.
  —цитат от коментар 61 на tacheaux


  Какви условия искаш да създадем на циганите?В България образованието не е елитарно като в САЩ,а общодостъпно.Всеки циганин има възможност да се образова.Ама единици го правят.Кой им е виновен за това?

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":Правилно наблюдение. Консервативната водеща на предаване по Факс нюз, Лора Инграм, има три осиновени деца, едно от които е индианче от Гватемала. В същото време ревливия п*дал Андерсон Купър, след дългогодишни безуспешни опити да забременее и роди, нае майка-инкубатор да му роди бебе. Но не какво да е бебе, а бяло със сини очи. А има толкова черни, 350lb бедни сурогати, за които 100000 или повече долара биха дошли много добре. Какво да ги правиш - либерали.
  —цитат от коментар 63 на Nedyalko Lazarov


  И трябва да й се възхищаваме ли,че е осиновила индианче,а не бяло дете?То вече явно е срамно да си бял.

 78. 78 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Сега, в Америка, че има проблем- има. Че полицията има премного легитимно право да използва сила- има. Ама при толкова много оръжия, няма как да е другояче. Особено, гетата- не само негърски, но и латиноамирикански- хич не са безопасни територии. Банди, картели и т.н.
  А, левите младежи, които ще протестират за ромите- нека първо натрупат лични впечатления от гетата. Що е то ромско гето, какъв е живота в него, какви принципи и ценности властват. Най-добронамерено го казвам.

 79. 79 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#60:"Pow"][/quote]

  Само да ви предупредя.
  Малоумник ще казвате на баща си , ако знаете кой е ! Ясно?

  Май се разпознахте и вие в псевдо християните ,а?

 80. 80 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какви безсмислени паралели!

  niki
 81. 81 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Чудовищно нагла статия от пропадняк, продал се за шепа смачкани пари. Страшно е, че има такива дергарирали из-роди, загубили и последната капка достойнство.
  Вечно "дискриминираните" ромове вечно живеят на наш гръб, макар 12-14% от населението, вършат 90% от престъпленията, включително най-варварските и ужасяващите и същевременно усвояват над 90% от социалните помощи !!! НЕ работят, НЕ учат, НЕ плащат нищо, само искат и получават. Заграбват чужди имоти, строят незаконно, но иначе са все "дискриминирани. Тоя гнусник дичев защо не вземе един катун у тях и лично да ги отглежда? Твар, която дрънка такива безобразия, гаврейки се с паметта на избитите ни баби и дядовци, заслужава линч !!!

  В Америка - защо никой не казва за жертвите на същите "дискриминирани мирно протестиращи"? Днес четох историите на петима клети не-гри - мирни хора, убити, защото се опитали да спрат погромаджиите или да защитят безпомощни хора от издевателствата им !!!

  А ти, гнидо - дичев - на Тръмп не си достоен и тоалетната да му чистиш !!!

 82. 82 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Има и още една поука и мисля, че който трябва си я извлече (появява се нервен пред медиите).

 83. 83 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Хайде още един с избити баба и дядо .......

  Ама случващото се вече 30 години , с поголовното ограбване на целокупното население от български избранници , етнически българи , които ограбват всички без да им мигне окото няма кой да види!

 84. 84 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#65] от "hhhuuunnnn":Само да уточня, че това “у вас”, като се изразяваш, не е съвсем точно. Аз живея 26 г. в чужбина, не толкова по мой избор, колкото по силата на историческата съдба. В Америка живях много години и като цяло мога да кажа за американците само добри неща. И сега много често съм там. Дори в момента съм на 200 км от Минеаполис. Знам за какво говоря. Между другото, преди много години бях запален либерал. Вярвах в много от нещата, които ги чувам да говорят днес. Донякъде оправдавам младите, че чувстват по подобен начин. Но както казва Чърчил “Ако не си либерал на 20, нямаш сърце, но ако все още си либерал на 50, нямаш акъл.”
  —цитат от коментар 70 на Nedyalko Lazarov


  желая ви успех!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 85. 85 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Г-н Смилов , дайте си наследственото жилище в Лозенец под наем или безплатно на някое бедно ромско семейство , и елате да живеете в някой квартал близо до ромските махали Факултета , Филиповци , Христо Ботев или Татарли ! После ще четем с голям интерес вашите статии .

 86. 86 Профил на zarski
  zarski
  Рейтинг: 66 Неутрално

  "Ние тук сме свикнали да се мислим за най-големите жертви и затова рядко съчувстваме на когото и да било."

  Направо в десятката, професоре! Коментарите го доказват.

 87. 87 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Дичев не би се занимавал с тази тема, ако зависеше от него.
  Но заради пустите грантове и хонорари човек не е на себе си.
  И се принуждава да върши неща, които са му неприсъщи и неинтересни.
  Задават тема, щеш-не щеш ще пишеш.

 88. 88 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Дичев не би се занимавал с тази тема, ако зависеше от него.
  Но заради пустите грантове и хонорари човек не е на себе си.
  И се принуждава да върши неща, които са му неприсъщи и неинтересни.
  Задават тема, щеш-не щеш ще пишеш.

 89. 89 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 505 Любопитно

  Защо го четете този пустиняк?Отдавна съм разбрал що за птица е и не си хабя времето с неговите писания.*преродените деца на кАмунистите* са най-големите демократи!И както казва един коментиращ по-горе - в България образованието е всеобщо и задължително,не е елитарно,има работа - само да ти се работи,а ако имам магазин и някакви лузерчета с маски тръгнат да го разбиват и палят - ще ги гърмя на място!Да чакам да ме убият и да подпалят имуществото ми?!?

 90. 90 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#85] от "Dankol":

  Извинявам се - Дичев , а не Смилов .

 91. 91 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#87] от "Шоуто на щаба":

  Нищо лично.
  Просто бизнес.

 92. 92 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Значи, ако гушнеш като премиер 60 млн. лева рушвети, за отглеждане на частен хазартен монопол/почти/, си е антикомунизъм и патриотизъм, а ако имаш либерални възгледи и външно финансиране- си чист комунист /болшевик/ и национален предател. Тоз комунизъм много се променил през последните 20 години, да го не знаеш :-)). Борбата с него иска милиони, че и милиарди млади левове в различни офшорни подразделения.

 93. 93 Профил на Модераторът е безполезник
  Модераторът е безполезник
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дичев явно е гледал интервюто на американските преподаватели в американския Университет в студиото на bTV и си е харесал няколко реплики.Молодец! Истински джобен революционер.
  —цитат от коментар 3 на dgd


  Де да беше прочел тебе във форума... колко акъл щеше да попие само.

 94. 94 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Расистката сган е трагично-комична с олигавените си и озлобени лица. Безполезни отрепки, които е крайно време да се изгонят.
  —цитат от коментар 75 на rhl01646329


  Надявам се се шегуваш ? :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 95. 95 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 82 Неутрално

  А стига либерастията от този гнусен тип. Ако бг гражданите имаха оръжие, то нямаше да има толкова циганска престъпност.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно

  знам, трудно е да се напада Големия брат, но можеше да изразят загриженост, надежда за справедлив изход от кризата
  ========
  Много силно..... 🎖️

  Bukalemun
 98. 98 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#90] от "Dankol":

  И двата боклука са еднакви и майка си ще предадат за 30 сребърника.

 99. 99 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Такива са най-опасни.
  Карат та да мислиш

  До коментар [#3] от "dgd":

  Дичев явно е гледал интервюто на американските преподаватели в американския Университет в студиото на bTV и си е харесал няколко реплики.

  Молодец! Истински джобен революционер.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Виж си лика на ника, африканецо ;)
  Аватара.

  Лесно ви е вам там

  До коментар [#68] от "lz2":
  Ние с америка нямаме абсолютно нищо общо!

  Ние сме национална държава, а те са имигрантска!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK