Регулирай трудно 4

На този етап почти всички алтернативи изглеждат по-разумни от това изпълнителната власт публично да критикува регулаторни предложения и да заплашва уж независими органи с промяна на съставите им.

© Анелия Николова

На този етап почти всички алтернативи изглеждат по-разумни от това изпълнителната власт публично да критикува регулаторни предложения и да заплашва уж независими органи с промяна на съставите им.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


За този сезон и година епидемията от COVID-19 приключва, обяви през седмицата доц. Ангел Кунчев, а с нея - и сапунения сериал, който гледаме последните три месеца. Това означава, че е време да се върнем към нормалната си програма с новия епизод на екшъна с регулираните цени. През изминалата седмица някой реши, че цените на топлинната енергия на топлофикационните компании в страната ще се увеличат през новия ценови период юли 2019 - юни 2020 г., което не можело да стане, защото правителството е договорило "с повече от 42% по-ниски цени на природния газ"[Интересно е как постигнатото споразумение между Булгаргаз и Газпром е дело на правителството, обаче високите и нестабилни цени на електрическата енергия на борсата са резултат от пазарни сили и то не може да се меси, нищо че над 90% от търгуваната електрическа енергия е с произход БЕХ].


Това доведе и до закани от изпълнителната власт за смяна на състава на регулатора с добавката "и без това им е изтекъл мандатът". По този начин за четвърти път в рамките на три месеца
изпълнителната власт подронва авторитета и доверието в независими регулаторни органи.


Предните случаи бяха свързани с работата на:


- Държавна комисия по хазарта и "Еврофутбол", "Евробет", "Ню Геймс" и "Национална лотария";


- КЕВР и заявленията за нови цени на топлинната енергия, за които писахме;


- Комисията за защита на конкуренцията, която в своите анализи не открива олигополно положение на пазара на дребно с горива, и убеждението на правителството, че такъв има, което доведе до предложение за създаване на държавни бензиностанции;


- КЕВР и предложението ѝ за нови регулирани цени на топлинната енергия.


С подобно поведение


изпълнителната власт не просто нарушава редица закони, норми и добри практики,


но срива доверието в тези институции (а то така или иначе не е много високо), което в крайна сметка обезсмисля и тяхното съществуване. Ако държавата знае по-добре от КЗК къде има картели и високи цени или по-добре от КЕВР какви трябва да са регулираните цени, най-добре да ги закрие, да възкреси Държавната комисия по цените, в която участват няколко министри, и да се успокоят всички.


Що се отнася до цените на топлинната енергия за следващия ценови период, трябва да се отбележат няколко важни неща, които останаха на заден план:


Рязкото понижение на цените на природния газ от началото на април е изключение от общата практика на регулиране на цените и доведе до излизане от стандартния ѝ ритъм. До април цените на природния газ се определяха на тримесечна база, а след това - на месечна. Затова и въпросното намаление с над 42% е в кавички, защото се отнася само за април спрямо март. Същевременно намалението през януари е 14,6%, февруари - 23,9%, а през март - 30,8% или средноаритметично - 28%.


Въпреки че регулираните цени на природния газ вече се определят на месечна база, това не може да се случи с цените на топлинната енергия, като през април, май и юни 2019 г. това се извършва инцидентно, докато се промени нормативната рамка. С други думи,


от юли 2019 г. продължаваме почти постарому - определяне на цените на топлинна енергия за 12-месечен период


и възможност за тяхната промяна, но не по-често от веднъж на шест месеца в рамките на този период, при съществено изменение на цената на природния газ- над 15% разминаване между постигната и прогнозна цена.


Ако все пак се сравняват цени, то сравнението трябва да е в рамките на ценовите периоди, т.е. юли 2019 - юни 2020 г. спрямо юли 2018 - юни 2019 г., а не спрямо май 2019 г., защото това е инцидентен случай. Сравнението между двата ценови периода показва, че с предложението си КЕВР предвижда спад на цените средно с около 9,5% - близо 15% в София и Пловдив, 2,6% във Варна, 7,3% в Бургас и т.н. Това сравнение не е съвсем точно, тъй като скоро КЕВР трябва да публикува актуализирани цени за топлинна енергия за изминалия ценови период, след които намалението през новия ценови период може да се окаже по-малко.


Прогнозната цена на природния газ е друго нововъведение,


тъй като до момента регулираните цени на топлинна енергия се определят на база на постигнатите цени на алтернативните горива - мазут и газьол, през изминалите девет месеца (друго неразбиране, което породи напрежение при публикуването на ценовите предложения на компаниите в края на март 2019 г.). Прогнозирането на цената за съответното тримесечие на новия ценови период се извършва при отчитане на цените на фючърсни сделки за съответния газов хъб, предвиден в условията на договора между Булгаргаз и Газпром. Прогнозните цени на алтернативните горива продължават да се изчисляват на база на изминалия деветмесечен период, като се отчита и тенденцията на изменението им. Всяко разминаване между прогнозна и постигната цена се коригира в следващия ценови период, какъвто е случаят и с останалите регулирани цени на електрическа енергия и ВиК услуги, а ако това разминаване е значително - над 15% - корекцията е на всеки шест месеца.


Друга новост са компенсациите, които потребителите ще получат за надплатени суми през изминалия ценови период. Това ще стане по подобие на приспадането на надвзети суми при ВиК услугите и реално ще намали домакинските разходи през следващия ценови период.


Накрая, но не и по значение - на този етап това е само предложение, което подлежи на обществено обсъждане, консултации с регулираните дружества, вътрешно обсъждане и чак тогава финалният вариант може да влезе в сила. С други думи, от сега


до края на месеца има време за корекции и цените могат да са по-различни от предложените.


Независимо от крайното ниво на регулираните обаче остава един важен въпрос - дали те са реалистични, дали са прозрачни, дали са добре аргументирани, дали е взета предвид цялата налична информация. Това е сложен процес, който излиза извън плоския аргумент "защо цената на природния газ намалява, а прогнозират по-високи цени на топлинната енергия". Елементарният отговор е защото историческото движение на дадена цена не е индикатор за бъдещото ѝ поведение. Дори и той обаче не е достатъчен, тъй като тези цени зависят от редица други фактори като цени на квоти за емисии на СО2, ремонтни и инвестиционни дейности, разходи за заплати, финансови разходи, необходимост от покриване на стари задължение и т.н.


Нека не слагаме каруцата пред коня, да видим как ще протекат обществените обсъждания и какви ще бъдат одобрените от регулатора цени. Ако все още има възражения, "[р]ешението [на КЕВР] подлежи на обжалване пред Административен съд София-град в 14 (четиринадесет) дневен срок". Ако и това не е достатъчно, може да се промени цялата регулаторна процедура, така че да има повече време за обсъждане и решенията да не влизат незабавно в сила. На този етап почти всички алтернативи изглеждат по-разумни от това изпълнителната власт публично да критикува регулаторни предложения и да заплашва уж независими органи с промяна на съставите им.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ало, дневник - като публикувате не би ли трябвало да проверявате фактите в това което се пише? това по-горе е пример на произволно маниулиране на данните, меко казано - да не кажа че няма нищо общо с истината.

 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 835 Любопитно

  Калоян Стайков, вместо да си изсмуква абстрактни разсъждения от пръстите, е достатъчно да се разходи до КЕВР. Няма нужда да влиза навътре (в сградата и "тъмните й потайности"), а е достатъчно да стигне до деловодството. Тогава ще му се изясни как работи тази комисия. Доколкото имам наблюдения, другите регулаторни комисии са на същото дередже. За какво сриване на доверието в тях става дума?

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Весело

  Независимо от крайното ниво на регулираните обаче остава един важен въпрос - дали те са реалистични, ...................
  -------------
  Иванов - единственият представител на ДСБ в някакво управленческо място, доказа качеството на ДСБ в управлението - да се надяваме, ЗА ПОСЛЕДНО :)_!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 942 Неутрално

  ало, дневник - като публикувате не би ли трябвало да проверявате фактите в това което се пише? това по-горе е пример на произволно маниулиране на данните, меко казано - да не кажа че няма нищо общо с истината.
  —цитат от коментар 1 на bkstoja


  Кое според вас е манипулация на данните ? Бихте ли се аргументирали ?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Ник, Ф ю! как е като аргумент?До коментар [#4] от "Nick F":
  —цитат от коментар 5 на bkstoja


  Даваш кои данни са манипулирани в текста и какви са инстинските данни. Или даваш друг анализ от който си личи че Калоян Стайков манипулира данните в този.

 7. 7 Профил на krasnoselo
  krasnoselo
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това, че има картел в ценообразуването на горивата , както и вдигане цените на парното при драстичен спад на газта и на малките деца е ясно, че е чисто българска неадекватност и регулаторните органи сами се излагат!

 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  ... Комисията за защита на конкуренцията, която в своите анализи не открива олигополно положение на пазара на дребно с горива, и убеждението на правителството, че такъв има, което доведе до предложение за създаване на държавни бензиностанции;
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Разбира се!
  Работата на тази комисия е пълен провал, след като комунистическите мутри от герб са взели решение присъщо много повече на бкп и лично на другаря Тодор Живков, отколкото на една партийка за европейско развитие ....

  Създаването на държавни бензиностанции е първата стъпка към възстановяване на ТКЗС -тата, ДЗС-тата и не дай си Боже - на ръководната роля на Партията. Защото режимът днес не е само на комунисти от началото на прехода, а на чистокръвни бандити-мутрокомунисти, което е много по-лошо...

  Мутрите от герб, както всички комунисти управлявали страната до сега, най-вероятно ще ни докарат финансова катастрофа!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Любопитно

  " Независимо от крайното ниво на регулираните обаче остава един важен въпрос - дали те са реалистични, дали са прозрачни, дали са добре аргументирани, дали е взета предвид цялата налична информация. Това е сложен процес, който излиза извън плоския аргумент "защо цената на природния газ намалява, а прогнозират по-високи цени на топлинната енергия". "

  Цените на топлинната енергия винаги са били не сложен, а тъмен процес, който се извършва по напълно неясни критерии, а ощетените си оставаме всички ние - потребителите ! Другото са просто общи приказки за наивници.....

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Весело

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Горките ощетени софиянци със общинска Топлофикация с дългове от 740 милиона лева дето накрая ще я покрият с пари от Държавният бюджет сиреч с парите на всички българи.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  " Горките ощетени софиянци със общинска Топлофикация с дългове от 740 милиона лева дето накрая ще я покрият с пари от Държавният бюджет сиреч с парите на всички българи."

  В София има хора от цяла България, от твоят град - колкото искаш ! Не е въпросът откъде ще се покриват липсващите пари, а че има пълна демагогия при определяне на цената на енергоносителите, която не отговаря на обществения интерес ! А тя удря цялата държава, защото модела е един и същ навсякъде - модела на ГЕРБ !

 12. 12 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Смъртта на 160 души у нас и стотици хиляди по света било сапунен сериал според Калоян Стайков.
  Дядо ми наричаше подобни пубертетски остроумници КЕЛЕШИ.
  Иван Иванов доказа правотата на изводите на комисията. Той е доказал се почтен професионалист.
  Няма нужда от защита на КЕЛЕШИ.

  Navigare Necesse Est
 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Плащаш цената Герб да е на власт в София. Мълчи и бачкай усърдно, а и гледай да понамалиш излизанията по заведения, че Топлофикация сега има да ни връща много милиони и към края на годината дълговете нищо чудно да са минали милиард. 😂
  Какво да се прави, като за Бойко София е по-важна от цялата страна? Оплакванията отправяй към него. ;)

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Доста глупав коментар, Стояно. Поздравления, знам, че си вложила много усилия в написването му.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 14. 14 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сапуненият сериал не е свършил.Свърши само серията"Бойко бори коронавируса."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK