Ананиев се дискредитира като министър, който защитава обществения интерес

Националната гражданска инициатива внесе в деловодството на Народното събрание и на Министерския съвет 6046 подписа, събрани поради ограниченията на извънредното положение основно през последните десетина дни с искане законодателната и изпълнителната власт да поемат отговорността за бъдещата национална педиатрия.

© Георги Кожухаров

Националната гражданска инициатива внесе в деловодството на Народното събрание и на Министерския съвет 6046 подписа, събрани поради ограниченията на извънредното положение основно през последните десетина дни с искане законодателната и изпълнителната власт да поемат отговорността за бъдещата национална педиатрия."Дневник" публикува отвореното писмо на екипа на гражданската инициатива "ЗА истинска детска болница", която успя да се пребори лечебното заведение да се строи наново, а не в старото негодно скеле, което стои запуснато няколко десетилетия.


Уважаеми съмишленици,


Кирил Ананиев изказа няколко неверни твърдения и заблуди Народното събрание по време на парламентарния контрол на 5 юни 2020 г.
1. Министърът твърди, че "това, което е направено от нашите предци" (да, предци), и е "завършено през 1992 г., е възможно да бъде основата на съвременната детска болница".


Вярно е, че е направено от предците (на министъра). Не е вярно, че е завършено. Грубият строеж не означава завършена сграда. Дори да приемем за вярна годината 1992, а не началото на строежа - 1978 г., в продължение на десетилетия конструкцията е стояла без никаква защита на открито, изложена на атмосферните влияния с големи температурни амплитуди, дъжд и сняг, без да броим щетите от човешка намеса. И е понесла сериозни увреждания, както пише и в частичното обследване на фирмата, наета от Ананиев.


В обследването на практика липсва оценка за състоянието на конструкцията, съответствието ѝ с одобрения проект, влиянието на повреди и дефекти, оценка за бъдещото поведение на конструкцията и необходимите мерки за укрепване. Това пък казва Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в становище до премиера Борисов. Под документа са се подписали авторитетни експерти по масивни конструкции у нас, щателно проучвали документите на Ананиев.


2. Ананиев твърди, че "След няколко месеца ще започне събарянето на сградата". Ако това е вярно, то или за пореден път Ананиев взема решение на тъмно, или това решение е хазартно и напълно безотговорно.


Кога, как и кой е проучил възможностите за събаряне на стария строеж? Къде е задължителният за това проект с оценка на рисковете при възможните методи на срутване? Защо тези данни не са публични? Наясно ли е Ананиев, че в гъсто застроения болничен комплекс има много сериозни опасности и при взривяване, и при механично разрушаване? Как и къде са описани рисковете от шума, запрашаването за околните сгради при премахването на строежа. Къде и как са описани рисковете от вибрациите при разрушаването за деликатната прецизна медицинска апаратура в съседните сгради? Какво мислят лекарите и пациентите в съседните болници?


Дали твърдението не е ултиматум, с който Ананиев се опитва, въпреки решението на премиера Борисов, да върне разговора за бъдещата детска болница в изходната точка - болница в стария строеж?


3. Ананиев не се ангажира със срокове за премахването на стария строеж.


Би било твърде странно да се ангажира. Най-малкото, защото все още няма проект за разрушаване и официално решение за премахването на стария строеж.


Но дали това твърдение не е пореден опит да се обърка и забави процеса на създаването на истинска нова детска болница? Ако срокът се окаже твърде дълъг - по обективни причини или субективен инат, болницата за пореден път ще бъде отложена за неопределено бъдеще. И дали така няма се изпълни заканата, изказвана многократно от различни говорители по темата, че ако не бъде в този строеж, няма да има национална детска болница още 40 г.?


Старият строеж не е единственото място в болничния комплекс на Александровска, на което може да бъде изградена на чисто бъдещата национална педиатрия. За приблизително същия срок, предвиден в скандалната обществена поръчка на Ананиев. Друг е въпросът дали мястото на строежа е най-подходящо за детска болница.


4. Ананиев заяви пред парламента, че жалбите на Камарата на архитектите срещу строежа "не бяха гледани по същество, нито от КЗК, нито от Върховния административен съд". По думите му тези институции преценили, че лечебното заведение може да бъде направено "като една съвременно изглеждаща детска болница".


Вярно, че жалбите не са гледани по същество и това е един от големите проблеми. Формално обществената поръчка отговаря на изискванията на закона за обществените поръчки като процедура, но същината на поръчката и аргументите за недостатъците на строежа и заданието към него не бяха разгледани нито от КЗК, нито от върховния съд.


А обществената поръчка на Ананиев е като писана на коляно, неясна, непълна, с големи и съществени пропуски.


Когато човек е болен, отива на лекар, нали? Не ходи в съда, за да получи диагноза и лечение. Нито в Комисията за защита на конкуренцията. Не е сериозно Ананиев да се позовава на тези институции за целесъобразността на решението дали старият строеж става за болница.


КЗК и ВАС отхвърлиха жалбата срещу довършването на стария строеж по метода пълен инженеринг. Този термин означава, че едно юридическо лице едновременно проектира, строи и контролира качеството на изпълнение. Иначе казано, и проектантите, и авторският надзор са финансово зависими от строителя.


Резултатът от тази зависимост и на теория, и на практика означава по-скъпо и по-некачествено изпълнение - това са становищата и на Камарата на архитектите в България, и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.


Твърдението на Ананиев, че строежът може да бъде направен КАТО съвременна детска болница е искрено признание, че плановете му за конструкцията би било имитация, а не истинска нова детска болница.


Подобно признание направи и уважаваната архитектка, проектирала стария строеж - че по онова време болниците са били като за "затворничета" - точно тази дума използва.


5. Ананиев твърди пред Народното събрание, че националната многопрофилна детска болница ще се строи при нови условия в рамките на сегашния договор с консорциума, който в началото на годината спечели обществената поръчка.


Това изглежда като нелоша новина, защото би съкратило процедурата за нова обществена поръчка и време. Но остава отворен въпросът как е формирана цената за стария строеж без никакъв архитектурен и конструктивен проект, което прави невъзможно остойностяването на строителните работи. В наличната документация пък има толкова големи противоречия и пропуски по отношение на функционалността на болницата, че е дълбоко неясно как може да бъде направен качествен проект.


Със страшна сили виси въпросът къде в този процес са създаването на ново и качествено задание за проектиране и обявяването на архитектурен конкурс за визията на бъдещата сграда. Те бяха обсъждани на срещата в Министерския съвет. Не е ясно и доколко законно е подобно решение.


Това са само част от твърденията на Ананиев - но са достатъчни, за да се самодискредитира като министър, който защитава обществения интерес.


Почти по същото време, когато Ананиев изказваше неверни и спорни твърдения от парламентарната трибуна, Националната гражданска инициатива внесе в деловодството на Народното събрание и на Министерския съвет 6046 подписа, събрани поради ограниченията на извънредното положение основно през последните десетина дни с искане законодателната и изпълнителната власт да поемат отговорността за бъдещата национална педиатрия.


Предстои създаването на обществен орган за строителството на истинска качествена болница. Това е резултатът от дългата зима на гражданското недоволство срещу безобразната обществена поръчка.


Функцията на обществения орган, в който Националната гражданска инициатива ще участва, е да гарантира обществения интерес, а не да служи за прикрие на продължаващо безобразие.


Добре е Ананиев да не забравя това.


Изглежда засега не го разбира, щом твърди, че в състава този обществен орган ще влезе представител на изпълнителя на обществената поръчка. Консорциумът е в естествен конфликт на интереси -- той получава и харчи обществените пари за строителството. А една от функциите на обществения орган ще е да контролира как се харчат тези пари, нашите пари, на данъкоплатците.


Добре е Ананиев да не забравя и това.


В обществения орган не би трябвало да влиза и Ананиев като министър или в лично качество заради ясната му позиция на противник на новата съвременна детска болница. Така е почтено.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  Ананиев не ви е крив, че бай Иван съсипа националното здравеопазване - и в САЩ да беше министър, щеше още по - зле да защитава обществения интерес..............
  Системата , системата ////////////////

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Разстроено

  Системата , системата на пазарната ви ръка е такава, че здравето още бай Иван го направи стока, а не обществен ангажимент..........

  [email protected]
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  И хич не му защитавам на Ананиев нищо, ама и Господ да стане ''министър на здравеопазването''- все тая .......не може да се иска от никой министър , да защитава обществения интерес, ако мангизите са в ръчичките на здравни мафиоти, а не в неговите !!!!!!!!!!!!!!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Неутрално

  честита неделя! трета статия за това колко лошо се управлява България! дневник, царе сте, но няма да ви спаси издателите от дълго посещение на кауша!
  —цитат от коментар 1 на bkstoja


  Що,ве!?Прокопиев е честен частник.

  Опростачвай и владей!
 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  честита неделя! трета статия за това колко лошо се управлява България! дневник, царе сте, но няма да ви спаси издателите от дълго посещение на кауша!
  —цитат от коментар 1 на bkstoja


  Господине, това не е правителствена медия!
  Ако търсите лизачи на мутрите от герб, заминавайте в свинските медии!
  И не е необходимо да сплашвате медията за да доказвате някому, че наистина сте лизач на миризливи мутри!
  Все повече хора разбират че България е овладяна от бандити в пълния смисъл на думата! Никога корупцията в тази страна не е достигала такива висоти!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 33 Неутрално

  По същата логика би трябвало да сринем всички държавни болници, строени преди 50-60 години, включително ВМА и Пирогов. За Александровска да не говорим - тя не отговаря и на стандартите отпреди 70 години. Проблемът не са сградите, а съдържанието им. Главно хората - лекари и сестри на средна възраст 55 години. Почти всичко по-качествено се изнася - вече не по своя инициатива, а след привлекателни предложения на големи болници и клиники на партньорите ни. Румънците се опитват да спрат изтичането чрез вдигане на заплати - на сестра минималната брутна тръгва от равностойността на 1890 лева, а на лекар - от 3400. Тук и това не се прави.

 8. 8 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Весело

  Дори да приемем за вярна годината 1992, а не началото на строежа - 1978 г., в продължение на десетилетия конструкцията е стояла без никаква защита на открито, изложена на атмосферните влияния с големи температурни амплитуди, дъжд и сняг, без да броим щетите от човешка намеса. И е понесла сериозни увреждания, както пише и в частичното обследване на фирмата, наета от Ананиев. ...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Ананиев отдавна се е дискредитирал!
  За да бъде избран от върхушката на герб за министър, при всички случаи вече би трябвало да е придобил значително ниво на некомпетентност! А този човек, (вижда се с просто око) на всичкото отгоре има съвсем дребна и незначителна чиновническа душица по рождение!

  Старото изкукуригало изкукуригало скеле на Полиграфическия комбинат на 4-ти км. (което на години е по-младо от скелето ананиево), беше съборено от инвеститорите!
  Защо ли са решили да го съборят, би трябвало да се запитат хората с умствен багаж равен на този, който има "министър" Ананиев...!?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Ананиев е пример за добър министър! Писанията на Дневник са без значение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Любопитно

  Не мога да разбера какво искат авторите на текста - старата конструкция или нова, или просто са недоволни от министъра.
  Няколко пъти съм се включвал в дискусии по темата с детската болница и винаги съм твърдял едно и също - щом конструктор /той отговаря лично по българските закони/ може да гарантира, че сградата е устойчива, по-евтино и по-бързо е да се довърши старата. И винаги съм вярвал, че една добра болница /като едни добър хотел впрочем/, не се прави от сградата, а най-вече от квалификацията на екипа, от вътрешната му организация и оборудването, с което разполага.
  В този смисъл след още 5 години, за колкото минимум ще се разруши старата и ще се вдигне и оборудва нова болница, колко още медици ще хванат пътя и колко още деца няма да бъдат лекувани?

 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  По същата логика би трябвало да сринем всички държавни болници, строени преди 50-60 години, включително ВМА и Пирогов...
  —цитат от коментар 7 на Petio Petkov


  Това е съвсем друга тема!
  Говорим за открито скеле, бетонни панели и връзки между тях, които са стояли десетилетия на ред на открито.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#12] от "todor._89":

  Напъват сме другарте. Ама нали знаеш от много напъване какво се получава?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Дневник, днес къртите! От пет статии за днес в три разяснявате на този прост народ колко зле живее! Добре е, че ви има защото народа забързан в работата(която я има), пълните колички от хипермаркетите, опашките от желаещи да почиват по границите...., може и да пропусне колко е зле положението.
  —цитат от коментар 12 на todor._89


  В общи линии сме цъфнали и вързали под вещото ръководство на г-н генерала. Но защо сме на последно място в ЕС по БВП, средна работна заплата и средна продължителност на живот ? Вероятно и тия показатели са манипулирани ?

 16. 16 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Досега нямах категорично мнение дали трябва да се събори сградата или може да се довърши тази, защото нито съм архитект, нито имам каквато и да е експертиза в медицината. Но тази статия вече си е чиста проба заяждане. Инициативата постигна своето, сградата ще се събори. Няма нищо по същество по темата. Просто авторът се е събудил крив днес и е решил да поплюе. След това пасквилче вече сериозно мисля, че вероятно е можело и старата сграда да се довърши. Няма да спечелите общественото мнение с подобни писания. Добре е за вас, че малко хора четат този сайт.

 17. 17 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#11] от "Рим":

  Според експертите, бетоновата конструкция може да се използва. Но у нас всеки се занимава с каквото не му е работа, така че един Бог знае дали са експерти и ако да - не са ли изпълнили политическа поръчка. Така че може да сте прав. Двигател на протестите обаче, не са строителни инженери, а архитекти. Ето друг повод за съмнения. Използването на думата скеле вместо груб строеж не е случайно и дава внушение за нещо далеч по-нетрайно и заслужаващо да бъде съборено, отколкото може би е всъщност.
  Сравнението със сградата на полиграфическия комбинат на Цариградско шосе е неудачно - събориха я заради в пъти по-големите печалби от изграждането на друг обект на същото място, не заради компрометиране на конструкцията.

 18. 18 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Чудна работа. За хазарта цял болшевишки закон, а тоя нямал власт над мутрите?! Не защитавам черепа, но това наистина е болшевишки закон. От вчера за днес! Казва му се национализация!
  И що пък в здравеопазването не стана поне мъничко? Ма те мутрите... Мутрите или домуса?

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#18] от "rincewind":

  Питай бай Иван от СДС - що ликвидира общонационалното здравеопазване, направи мафиотско НЗОК и разреши на ''пазарен принцип'' частни болници, които, както видяхме не участваха последните три месеца в карантината, а си търсеха и си вземаха мангизе....................

  [email protected]
 20. 20 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  честита неделя! трета статия за това колко лошо се управлява България! дневник, царе сте, но няма да ви спаси издателите от дълго посещение на кауша!
  —цитат от коментар 1 на bkstoja


  Работата на журналистите е да критикуват правителството. За славославянето му си има съответните ПР отдели към министерски съвет и всчко министерство. Хубаво е да го схванете това. Преди време вестниците бяха длъжни да прославят Първия ръководител и мъдрото ръководство, но това не свърши добре.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#18] от "rincewind":

  Извинявам СЕ бай Иван от СДС -вече не от СДС, и не е от ДСБ, а е лабораторен - Който и да стане след тази неговата ''РЕФОРМА'' министър - ВСЕ ТАЯ.................................................

  [email protected]
 22. 22 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Като трябва изгответе необхудимото безплатно.
  Нали и ъака лошо и така лошо,

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 23. 23 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nick F":

  Общо взето много по-добре живеем, като сравним 2020 с предишни управления като:
  БКП 1944-1989; Т.Живков
  БКП 1990-1990 Луканов и неговата зима
  БСП ДиЧитър Попов 1990-1991
  СДС 1991-1992 - Ф. Димитров, честен, но наивен човеч
  БСП/ДПС 1992-1994 Любен Беров
  БСП 1995-1997 Жан Виденов, зима и погром
  ОДС 1997-2001 Иван Костов - преориентира България към Запада, но я разкости. Тогава идва и възхода на продемократичните олигарси
  НДСВ 2001-2004 Мадридския мишок, с превалутирането ни на дълга Велчев ни окраде с над 2 млрд. лева, а скандалите с Лидия Шулева нямаха край
  БСП/НДСВ/ДПС 2005-2009 Станишев и тройната ламя ... отново дощараха държавата почни до банкрут
  БСП/ДПС 2013-2014 Орешарски ... най-голямата кражца в България от 5 млрд лева КТБ, Пеевски и невиждани 1годишни продемократични протести. Отноно държавата беше докапана до цанкрут. Да не забравяме и писаният закон в Газпром и стоварен в НС за гласуване.

  Та ГЕРБ са зло, ма пред другите са слънце!


  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 24. 24 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nick F":Общо взето много по-добре живеем, като сравним 2020 с предишни управления като:БКП 1944-1989; Т.ЖивковБКП 1990-1990 Луканов и неговата зимаБСП ДиЧитър Попов 1990-1991СДС 1991-1992 - Ф. Димитров, честен, но наивен човечБСП/ДПС 1992-1994 Любен БеровБСП 1995-1997 Жан Виденов, зима и погромОДС 1997-2001 Иван Костов - преориентира България към Запада, но я разкости. Тогава идва и възхода на продемократичните олигарсиНДСВ 2001-2004 Мадридския мишок, с превалутирането ни на дълга Велчев ни окраде с над 2 млрд. лева, а скандалите с Лидия Шулева нямаха крайБСП/НДСВ/ДПС 2005-2009 Станишев и тройната ламя ... отново дощараха държавата почни до банкрутБСП/ДПС 2013-2014 Орешарски ... най-голямата кражца в България от 5 млрд лева КТБ, Пеевски и невиждани 1годишни продемократични протести. Отноно държавата беше докапана до цанкрут. Да не забравяме и писаният закон в Газпром и стоварен в НС за гласуване.Та ГЕРБ са зло, ма пред другите са слънце!
  —цитат от коментар 23 на ironhorse


  На мен не ми харесваха правителствата на НДСВ и тройната коалиция, но би ли сравнил ръста на БВП при тях и при 3те правителства на ГЕРБ със ръста на БВП на Румъния да речем.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#11] от "Рим":

  Конструктура на сградата беше казал, че строежа е в добро състояние, няма никакъв риск да се завърши. Използвани били качествени материали, без да се пести нищо, и сега, ако трябва да се събаря, ще са необходими между 2-3 години.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nick F":

  Ми като тръгваш от кажи речи 0 /нула/ и ръста е голям.
  България буквално бе пред дефолт през 1997.
  МВФ осигури плащания, в замяна на тотално преустройство на икономиката .Това беше периода на И Костов.
  Тогава и имаше нисък т.енд в Световната икономика, нефта беше 18 долара, а Русия при Елцин отиваше и тя към дефолт.
  През 2002 хората и икономиката се бяха пренастроили, а и започна бум в Световната икономика. Та това е обяснено ХИЛЯДИ пъти.
  Виж какво е БВП в края на Костов. Ние сме били микро иконом . прашинка.
  Що се онтася до Румъния ... тя не плаща данък Русия още от времето на Чаушеско.
  Ние тепърва спираме, засега с Газпром, но предстоят с Лукойл, АЕЦ, въоръжението в армията, и някои олигарси, владеещи ключови за икономиката отрасли. Не е лесно, но се прави

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 28. 28 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nick F":

  Що, вие като управляващите на кое място бяхме? На последно в света! Сега сме последни, ама сте най-богатите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 29. 29 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#24] от "Nick F":Ми като тръгваш от кажи речи 0 /нула/ и ръста е голям.България буквално бе пред дефолт през 1997.МВФ осигури плащания, в замяна на тотално преустройство на икономиката .Това беше периода на И Костов.Тогава и имаше нисък т.енд в Световната икономика, нефта беше 18 долара, а Русия при Елцин отиваше и тя към дефолт.През 2002 хората и икономиката се бяха пренастроили, а и започна бум в Световната икономика. Та това е обяснено ХИЛЯДИ пъти.Виж какво е БВП в края на Костов. Ние сме били микро иконом . прашинка.Що се онтася до Румъния ... тя не плаща данък Русия още от времето на Чаушеско.Ние тепърва спираме, засега с Газпром, но предстоят с Лукойл, АЕЦ, въоръжението в армията, и някои олигарси, владеещи ключови за икономиката отрасли. Не е лесно, но се прави
  —цитат от коментар 27 на ironhorse


  А защо от 2008 година досега правителствата на г-н генерала не успяват да разкъсат тези зависимости ? И скъсването с Газпром дойде след дело заведено от ЕК към Газпром. И пак ние последни договорихме отстъпките. И дори бяхме на път да изпуснем сроковете, ако тия подопашниците не вдига врява.

 30. 30 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#11] от "Рим":

  Това не са бетонни панели, а масивна бетонна конструкция.
  Не сме видяли експертиза, не сме видяли проекта.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Глупаци. Имат готова стоманобетонова конструкция на болницата. Остава само да се довърши, а те искат да се разруши и после да се гради наново. Не била отговаряла на изискванията, но тази сграда е проектирана за болница, не за нещо друго , че да се преправя и нагажда. Ако съвременните изисквания са по-различни , тогава да съборим всички болници строени преди 40 години и да изграждаме нови.
  Съмненията за здравината на стоманобетоновата конструкция също са безпочвени. Бетонът с годините не старее и не отслабва , а става по-як.
  Разрушаването на готовата стоманобетонова конструкция , която някои погрешно наричат скеле, ще струва десетки милиони лева. Не сме толкова богати , че да си позволяваме такива безумия.
  Ананиев може да го критикуваме за всичко друго , но не и за становището му относно довършване на тази болница. Атакува се едно от малкото верни решения на този министър.

 32. 32 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#25] от "hamiltonf":

  Още повече под земята има три яки подземни етажа, както чух от познати проектанти.
  А тях как ?

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#30] от "dokoro":

  И да видиш, какво ще разбереш от проекта, освен ако не си строителен инженер?
  Дали една конструкция става или не не се решава от НПО-та и архитекти и от форуми, а от професионалисти. Ако те се подпишат, че става - става, ако кажат не - не, те отговарят лично с подписа си.
  Два пъти ми се е случвало да достроявам започнати сгради - прави се експертиза на бетона, прави се експертиза на вложеното желязо, заснемат се всички плочи и колони и конструктор смята наново всичко дали излиза или не.

 34. 34 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nick F":Работата на журналистите е да критикуват правителството

  Работата на журналистите е само и единствено да са обективни и отразяващи събития. Едностранно отразяване е всичко друго но не и журналистика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Самото събаряне 15-25млн, 2-3 години и десетки тона прах . Действително има хора , които могат само да рушат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  До коментар [#23] от "ironhorse":

  Управлението на Костов е най-доброто нещо , което се е случвало в България през последните 75 години

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#20] от "Nick F":

  Не е това работата на журналистите ! Много грешно са те информирали! Работата на журналистите е безпристрастно да информират! А читателите да си правят заключенията. Пропагандата не е журналистика!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Работата на журналистите е само и единствено да са обективни и отразяващи събития. Едностранно отразяване е всичко друго но не и журналистика
  —цитат от коментар 34 на дерибеев


  Това са репортерите, журналистите пишат статии, задават въпроси и правят интервюта.

 40. 40 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Видях у един познат цилиндрично парче бетон и го попитах какво е това. Оказа се проба, взета от плочата на къщата му, за да може при проблем да се изследва в лаборатория, защото има 100 години гаранция. Ние тука заради шепа кресльовци ще изхвърлим и бебето заедно с водата.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 41. 41 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Както винаги , няма автор. Това дори не е сдружение. Сто пъти писахме, хиляда пъти..........че това е политическа акция на Христо Иванов, прикрита зад целесъобразност.......
  Проведена , чрез овладяните от тях Камара на Архитектите в България- арх. Игнатов/чертаещият кръгови фантасмагории/, и арх Бакалова/жената търсеща политическа кариера и самореклама/
  https://www.dabulgaria.bg/teams/petkana-georgieva-bakalova/
  Член и то какъв на ДБГ.
  Сега , с типичния опортюнизъм, след като получиха това, което искат, те вече искат друго нещо- обратното. Наиграха се, счупиха витрината и сега искат друго да правят. Така ли ще се взима властта , по шумкарски..........Даже подписи едвам събрали , минимално количество/аз бих ги и проверил/, а твърдяха, постоянно твърдяха , че имат три пъти повече събрани...........Жалка лъжа, всичко тяхно е инсинуация и лъжа.

  Лично, аз пиша сто пъти, но те успяха...... Ето две от мненията ми, от които дори е крадено, в тоя текст, предполагам спретнат от Бакалова.

  23:30, 27 май 20, неутрално
  -3 +10
  Много лошо решение на Борисов.
  Отидох пак до сградата- работя наблизо. За мен това нещо е напълно здраво. Бетонът на плочите е в отлично състояние.
  По- добре да се построи някакъв офис за медицинска администрация. Събарянето му, според мен е невъзможно.
  Отпред , вдясно има две реновирани напълно сгради, на около 5 етажа, които са болници.
  Зад тях, до недостроената сграда има към 7-8 метра. Какъв ти взрив, какво ти гюле. То няма място за багер.
  Вляво е Болницата за белодробни болести " Света София". Тя е напълно реновирана и работи. От нея до недостроената сграда е към 12-15 метра. Същата работа.

  Самото събаряне, ако го има, ще е много, много тежко. Събаряне на място на медицински комплекс от стоманобетон с промишлена здравина......Отделно - няма отстояния и не виждам как месеци наред, другите болни ще слушат къртачите и камионите.
  Според мен нова болница няма да има, понеже парите ще се пренасочат заради кризата..
  Политическата атака на политическото лице архитект Бакалова даде резултат само за нейната суета и на една група от няколко десетки човека.
  Събарянето и извозването, според мен , ще отнеме над две години и то само ако се работи здраво. Ще струва с извозването , поне 30-40 милиона лева.
  Според мен няма да има събаряне.
  Просто всичко отива в безвремието , откъдето имаше шанс да излезе.
  Така или иначе , сме пълни с болници и болнични легла, при намаляващо население.
  Четох фантазиите на "майките" в протеста- те са за ............ фонтани и шадравани в коридорите, спални места ........и за двамата родители на всяко дете и други подобни.............. Бакалова дори има мотив, че наблизо имало морга и не можело децата да са на половин километър от морга. Уважаема Госпожо, раждането и смъртта за медицината, са еднакво сериозни. Само да Ви напомня, че там има и родилен дом, който работи/ при лоши условия/ и е ........... най- големия в страната. Та моргата/ който знае за нея де/ не пречи.
  Болница няма да има, честито на всички Ви. Ние ще гледаме тая сграда докато умрем. Реално Ви финтираха, а вие финтирахте нас. Направихте едно задоволяване на суетите си.
  Политическо завихряне се получи. Сега витрината е счупена и видя на днешния "протест", как отидоха петнадесет, еднакво изглеждащи жени. Лидерите на протеста ще се крият. Събаряне е невъзможно, поне за мен. Аз работя до Милениум център. На терен има действащи болници, ремонтирани и реновирани. Сега Бакалова се извърта и говори вече съвсем друго-за съвсем друго място и друга сграда в близък парцел. Но чети , какво говори Борисов- събаряне и строеж на същото място.
  Второто, за което говорят днес намазаните женици от "протеста" е , че болницата трябва ще е скъпа, много скъпа, а и не трябва да работи със здравната каса и да не е Търговско дружество, а да се финансира приоритетно и непрекъснато.

  Значи, едни жени , които няма да дадат и сто лева , искат да имат неограничен финансов ресурс и за неопределено време.
  Това е тежък утопизъм.

  Борисов , за мен постъпи много лошо, защото един нормален и добър проект отиде напълно по дяволите. Сега всичко ще се изпари през комина и аз ти гарантирам, че тая недостроена сграда/която не е скеле, както пишат "протестиращите"/ ще остане несъборена...................

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ананиев е безмозъчна кукла на конци, като повечето министри на Борисов! Но пък всички са безскрупулни, непочтени и изобщо не знаят какво е обществен интерес.

 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Разбрах, че Ананиев има предци, които строят детски болници като за затворничета, но се питам няма ли внучета? Или те живеят на Запад, където болниците са със стабилни конструкции, а вътрешните пространства са решени така, че болните деца и техните родители да се чувстват спокойни, и да има място за необходимата апаратура.

 45. 45 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  СДС се явиха на месните избори с ГЕРБ.

 46. 46 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Ама ГЕРБ имаха 10 години да разследват и да вкарат виновните в затвора, но те избраха да усъвършенстват далаверите до висоти, които в момента много отказват да проумеят!

 47. 47 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Четете си свинските вестници и говейте.

 48. 48 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":

  Да бъде запозната обществеността означава, че ще бъдат запознати и конструктори, и архитекти, и инсталационни инженери.
  Всъщност съм от един от гореспоменатите браншове.
  Но фактът е, че експертиза няма, а сегашният проект, за който от ръководството на КАБ твърдят, че не става, не сме виждали.
  В сайта на на КАБ поне можеха да го качат, за да се убедим колко не става.
  Защото вече имам съмнения.

 49. 49 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#45] от "petrapetra":

  Аа аз ако бях случайно на мястото на К,Н, - щях да поканя за прилична сума бай Иван , да свърши хубава работа...............

  [email protected]
 50. 50 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3396 Любопитно

  До коментар [#45] от "petrapetra":

  СДС вече е само запазена марка :)

  [email protected]
 51. 51 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Сичките налични бокулизачески никове строени тук на бранят счетоводителя, турен за ... министър на здравеопазването?!
  Толкова са гламави бокулизачите, че не могат да зацепят - чичакът хал-хабер си няма от здравеопазване.
  Е, как ще администрира нещо, като дори представа няма какво е туй нещо?!
  Как?!

  Ма от друга страна - нали бокулизачите многократно всеки ден трябва да доказват, че са прости като Боку.
  Иначе няма да се разбират!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 52. 52 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 718 Гневно

  А твърденията, че лошия Костов преди 20 години съсипал здравеопазването е невероятна идиотщина!

  И не случайно пенсионираният докер го пробутва още в постинг №2!
  Щото в това русло трябва да вървят коментарите.
  В руслото на идиотщините!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 53. 53 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Весело

  До коментар [#48] от "dokoro":

  Аз също не съм виждал проект, но ако си от бранша знаеш - ако конструкцията е отишла, никой няма да се подпише не само на фаза проектиране, но и при предаване на сградата. В този смисъл хора, които разсъждават каква е конструкцията, а нямат компетентност по темата...
  За самият проект също трябва да се изказват хора, които могат да кажат повече от - това не става. Не чух във всички до момента едни, който да е проектирал или изпълнявал болница, щеше да се похвали. Как се обсъжда и критикува нещо, което не си видял?
  Като строител мога да кажа само, че ако конструкцията е здрава, могат да се направят почти всякакви преустройства, така щото болницата да стане напълно функционална.
  Като гражданин не искам да чакам още 5-6 години да стане нова болница, която и ще е решително по-скъпа, вместо да се прустрои тази.

 54. 54 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Детската болница скоро няма да види бял свят. Решението за новия проект е политическо /да има тишина , да няма протести/. Новият проект/разрушаване на старата сграда, проектиране, изпълнение и т.н./ трябва отново да мине по законния ред.В пъти ще бъде по-скъпо /без да отчитаме възможната корупция/,в пъти времето за построяването по-дълго.Самото лекарско съсловие е против този проект.

 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  [quote#11:"Рим"][/quote]

  Поредният умнокрасив мисир, който не прави разлика между "скеле"и "скелеТ", ама задължително се изтропва "компетентно" ...........

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#48] от "dokoro": Как се обсъжда и критикува нещо, което не си видял?
  —цитат от коментар 53 на boevbisser


  Умнокрасивитетът е съставен от екземпляри с дипломи за политолози, психолози, джендър и подобни "стъдиз", но са зинали усти като хипопотами по всички възможни теми.
  Демонстрират се като пълни смешници, но даже и това не осъзнават.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 57. 57 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  [quote#20:"Nick F"][/quote]

  Работата на журналистите е ДА ИНФОРМИРАТ, не "да критикуват правителството".
  Това обаче е трудно и никак не е доходно.

  Затова една група заработват като "критици на правителството", но това не ги прави модел за професионализъм, точно обратното.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 58. 58 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#23] от "ironhorse":Управлението на Костов е най-доброто нещо , което се е случвало в България през последните 75 години
  —цитат от коментар 37 на tacheaux


  БУХАХАХАХАХХАХАХ, вицът на десетилетието!

  Знанието е сила, информацията - власт
 59. 59 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ананиев се е дискредитирал тотално още през 89 година... Сега просто дреме.

 60. 60 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 703 Любопитно

  "Ананиев се дискредитира като министър, който защитава обществения интерес"

  Че той кога Ананиев е действал "като министър, който защитава обществения интерес" ?

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Ананиев се превърна от способен бюджетар в посредствен здравен министър. Както казват, никога не е късно да станеш за резил.

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Борисов изгоря министъра си(хич не му е за сефте) от зор безразборно да прави мили очи на куцо и сакато, покрай каскадата от скандали, които го застигат. Има експертиза и тя е, че суровият строеж е използваем. С какво основание, позицията на т.нар. инициатива ще да е по-меродавна? Специалистите, които застанаха зад предишното решение не са по-малко авторитетни от площадната група за натиск - напротив.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK