Българските туристи нe могат да спасят сезона на Черноморието

Голяма част от българите, които обикновено посещават Черноморието, ще го направят и тази година.

© Надежда Чипева, Капитал

Голяма част от българите, които обикновено посещават Черноморието, ще го направят и тази година.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Няма две мнения, че туристическият бранш и неразривно свързаните с него дейности са най-сериозно засегнатите от кризата с коронавируса и ограничителните мерки. Летният туристически сезон по Черноморието изглежда почти изгубен, а хотелите, ресторантите и баровете, които все пак решат да отворят, ще трябва да се съобразяват с новите пост-епидемични условия и реалности - от засилените изисквания за хигиена и осигуряване на пространство на гостите си до завишените страхове и нови привички на самите гости. В този текст ще опитаме да направим груба оценка на загубите за българската икономика от значително по-слабия туристически сезон въз основа на данните за нощувките край морето.


Съсредоточаваме се само върху летния сезон по морето, тъй като на този етап от развитието на кризата имаме относително голяма яснота за начина, по който той ще изглежда; в настоящия момент на краткосрочно икономическо планиране ски сезонът е много далеч и условията на международния трафик и настроенията на туристите в бъдещето са неизвестни. Фокусираме се върху областите Варна и Бургас, тъй като на практика там се съсредоточава голямата част от туристическата активност през лятото. Също така, допускаме, че голяма част от българите, които обикновено посещават Черноморието, ще го направят и тази година, заедно с част от онези, които предпочитат летните почивки в чужди страни, но този път ще се въздържат заради усложнената международна обстановка. За сметка на това, имаме всички основания да очакваме, че
посещенията на чуждестранни туристи ще намалеят значително


спрямо равнищата им от предишни години.


Данните на НСИ за туристическите пътувания и приходите от нощувки ни позволяват доста подробна разбивка както по месеци, така и по области и по видове посетители; графика 1 представя данните за приходите от нощувки през летния туристически сезон на 2019г. Голяма част от приходите по Черноморието са концентрирани в месеците юни и август, като по чисто географски причини сезонът в курортите в бургаска област изглежда по-дълъг от тези на север. По-важно обаче е разпределението на приходите от нощувките между чужденците и българите, тъй като от него зависи и възможността туристическият сезон да бъде "спасен".


Графика 1: Приходи от нощувки на българи и чужденци в областите Варна и Бургас в периода юни-септември 2019 г., милиони лева


Българските туристи нe могат да спасят сезона на Черноморието

© НСИ


Взети заедно, общите приходи от нощувки през летния сезон на миналата година са били общо 805 милиона лева, от тях 698 милиона лева от чужденци, 107 милиона лева - от българи. Това повече от ясно илюстрира невъзможността по какъвто и да било начин свиването на туристическия поток от чужбина да се замести със стимулиране на вътрешното търсене. За сравнение, допускаме невероятен сценарий, в който всички българи, пътували миналото лято на почивка в чужбина, тази година да предпочетат Черноморието, заради мерките, несигурността (и може би спада в доходите). През летния сезон на 2019 г. броят на всички български туристи, пътували в чужбина, е бил 1,14 милиона - все още много далеч от 1,93 милиона чужденци, дошли в България в рамките на периода юни-септември. На фона на постепенното отпускане на ограниченията в съседни страни поток от "нови" български туристи дори с този размер изглежда непостижимо.


При оценката на пълните размери на загубата за този летен сезон се сблъскваме с проблеми с достъпността на данните -


знаем колко се харчи за нощувки, но не и пряко за останалите туристически услуги, от ресторанти и барове до коли под наем.


"Сателитните снимки на туризма", публикувани от Евростат сочат, че отношението на разходите за нощувки и останалите са горе-долу равностойни и за целите на настоящата груба оценка ще приемем, че това е вярно. За да достигнем до относително реалистична оценка, ще допуснем, че приходите от българските туристи ще са сходни с тези от миналата година, а броят на летовниците от чужбина ще намалее със 70%, въпреки че изглежда вероятно истинският спад да е по-висок.


При така зададените параметри, загубите от отлива на чуждестранни туристи във Варна и Бургас в рамките на летния сезон достигат почти 1 милиард лева. в сравнение със същия период на миналата година (980 милиона лева, за да сме прецизни, но вероятността загубата да е точно толкова е малка). Това обаче е само прекият ефект; трябва да вземем предвид и неизбежния удар върху заетостта, в резултат на по-малкия брой резервации в хотелите и посещения в ресторантите и баровете, a в някои от туристическите общини заетостта в този отрасъл надхвърля 50%. От своя страна, ударът върху заетостта и доходите води и до свито желание за потребление в домакинствата в тези общини и оттам - допълнително забавяне на икономическото им развитие в кризисния период.


Песимистичните допускания дори сочат към трайно свиване на трансграничния туризъм,


което от своя страна означава, че подчертано туристическите икономики на черноморските общини ще трябва да се диверсифицират или рязко да обеднеят.


Тук не се спираме подробно на мерките, които правителството прилага в подкрепа на летния туризъм. Струва си единствено да споменем, че те са насочени към създаването на по-добри условия за българите, но както видяхме това в никакъв случай няма да е достатъчно за постигане на резултати, сходни с тези от миналите години. В заключение, непосредственото бъдеще на туризма по Черноморието не изглежда особено розово; има и риск временният срив да се окаже постоянен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Туризмът може да бъде спасен само от ваксина или лекарство срещу вируса.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  ...каквито пък ще има най-рано догодина, т.е. този сезон спокойно можем да го пишем дъждовен. Не съм фен на българското черноморие, но сривът в посещенията не е едобра новина за хората от бранша и свързаните с бранша, а те са стотици хиляди. Лоша работа.

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  За българското черноморие няма спасение.
  То е в положението на българския футбол.
  И българското правосъдие.
  И българската политика.
  Погребение на рестарт наново....друго няма.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  А защо трябва да го спасяваме?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Както се казва,Fuckt up.Тая година замина,лошото е че не е само туризмът! Жалко,страшно много хора в БГ зависят от тоя отрасъл!

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Така е, лошо е. Бях на кратка почивка за седмица. С кола. Не в България. В хотела първо дезинфекцирайте всичко. Не искахме, пък и не предлагаха ежедневно почистване на стаята. Поръчвахме си храна с доставка, носехме си кафемашина. Беше различно. И ще е различно доста време.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  А защо трябва да бъде спасявано мутроморието? Всяко нещо има едно начало и един край. Така и бойкоикономиката има начало и ще има и край. Само суджука има два края.
  А рестарта няма да помогне - трябва изцяло преинсталиране. Справка - вижте путинландия!

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Весело

  Майката му е още бетон , още празни хотели !

  После преобразуване в старчески домове ...

 10. 10 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 872 Любопитно

  ацинститута по пазарна икономика
  предлага ли нещо кат решение
  идея
  нещо родихте ли да подпомогнете
  нещо така ново гъвкаво?


  - НЕ!!

 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3679 Весело

  До коментар [#9] от "SS":

  То и старци не останаха. Освен да ги направят на подпорни стени. Да подпират макарите на властта.

 12. 12 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#10] от "bruno__dante":

  Само да ти спомена, че решения предлагат политиците, най-вече тези на власт.
  ИПИ само анализират каква е картината, а тя не е весела.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  "...броят на летовниците от чужбина ще намалее със 70%..."

  Това звездите ли му го говорят на автора!

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Българите не само не могат, а и не искат да спасяват "нашето" черноморие.

 15. 15 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#14] от "yavooor": Вече и да искат,няма да могат да го спасят!

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Най безопасната почивка на море е... С кемпер или каравана. Дори под наем или дори наета стационарна в къмпинг един карантинен престой от 10-12 часа е достатъчен да убие потенциалния вирус (не вирее извън организма повече от 8 часа).
  Да се върнем към темата: къмпинзите в България (доколкото са останали изобщо) не могат да предложат почти нищо. Хубавите плажове са застроени, достъпът е платен т. н. За капак миналата година приеха закон забраняващ къмпингуването "на диво", без дефиниция. Напрактика можеш да бъдеш глобен дори да спреш на паркинга на Лидл в Созопол, за да си напазаруваш. И като всяко нещо в България, после ходи се разправяй. Всички, които знам, почиващи по този начин на море, прекарват поне по месец. И всички без изключение в последните 10 години ходят основно в Гърция. След идиотския закон, няма да е "основно", а ще е "винаги". Това са все платежоспособни хора. Те не искат и няма да спасяват унищожителите на българското черноморие. Наемането на каравана стационарно в гръцки къмпинг е на цената квартира тип студио. И колкото нощувка в България. Единствения случай в който е по скъпо е ако държите на удобства (хотел с ресторант). В този случай отивате в Турция. Цените са под българските, качество има всякакво (и цени).
  Честито.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Резервациите.

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":Резервациите.
  —цитат от коментар 17 на George Svinarov  До коментар [#17] от "George Svinarov":

  Не пише в "анализа" че са ползвани данни за резервациите...

 19. 19 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#10] от "bruno__dante":

  Например вкарването на мутрите в затворите. Събаряне на незаконните строежи, включително и "узаконените" под масата, нарушаващи законите. Поправка на законите, касаещи двукилометровата зона. Следене за спазването на концесионните договори.
  И т. н., и т. н......

 20. 20 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  И за звездите не пише, но и двамата предполагаме.

 21. 21 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 685 Неутрално

  А защо някой трябва да спасява нечий бизнес. Ако някоя оферта за почивка ми е ОК като цена и качество, плащам за нея без да ме интересува в коя страна е. Все пак единственото качество на парите е тяхната полезност, респективно всеки техен собственик ги харчи по най-полезен за себе си начин. А това, че някой полуидиот с хотел на Черно море ще има трудности си е негов проблем.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Тръгне ли икономиката, няма да има много курортисти, трябва да се организират ученически групи. Министерство на образованието може да бъде организатор.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov": По големите мобилхомове са супер! Абсолютно всички удобства на една къща! Предимството е че си мобилен! Какво им пречеше да направят места с ток,газ,вода,шахти за чистене на караваните.... щяха да печелят и да се запазят доста места натурални,но в това не могат да се перат яко кинти!))))

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#22] от "Корки": Може,пионерски лагер чета!))))

 25. 25 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Не е патриот, българина!В този тежък ковидмомент,не иска да подаде ръка на българските честни частници които притежават хотелчета.

  Опростачвай и владей!
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Весело

  " Взети заедно, общите приходи от нощувки през летния сезон на миналата година са били общо 805 милиона лева, от тях 698 милиона лева от чужденци, 107 милиона лева - от българи. "

  Мисля е пределно ясно за всеки, че мутрите по черноморието ни са зависими основно от чужденци ! Тая година много от тях ще останат без милионните си постъпления ! Живи да ги ожали човек.....

 27. 27 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#12] от "boevbisser":

  аз па само а ти спомена
  че решения на политиците предлагат експертите
  неправителствения сектор също
  и фообще секи може да предлага
  ко има грижа за страната

  нещо не ти е ясно
  как функцьонира гражданското общество
  тва отдавна дам ги забелезАл

 28. 28 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Закона на Архимед за лайнарството:
  "Колкото по-малко туристи дойдат на Черноморието, толкова по-малко фекалии ще има в крайбрежните води" (ツ)

 29. 29 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Весело

  А защо трябва да го спасяваме?!
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Е как защо? За да може Министърката да обясни какъв успех е приложението за чадърите разбира се 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 872 Весело

  До коментар [#13] от "deaf":

  аз ша си ги купирам
  па есенес ша му го пусна
  га ша броим пилците

 31. 31 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov": По големите мобилхомове са супер! Абсолютно всички удобства на една къща! Предимството е че си мобилен! Какво им пречеше да направят места с ток,газ,вода,шахти за чистене на караваните.... щяха да печелят и да се запазят доста места натурални,но в това не могат да се перат яко кинти!))))
  —цитат от коментар 23 на angeles


  Абсолютно съм съгласен, Огромен бизнес съобразен с природата, но както ти сподели, не става за "пералня" 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  30 милиарда лева може да получи България от ЕС в следващите 7 години. Може спокойно да си компенсираме спада жв туризма. То и без това доста сектори работят двойно.
  Поне ще е спокойно даже на Слънчев бряг.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Не четох статията, но то е ясно, че туризмът принципно е продукт за износ, тоест се консумира от чужденци.
  Ако миналата година сме били посетени от 8 милиона чужденци, а тази има дори още повече хотели, и насила да ни пратят по два пъти на нашето Черноморие, пак няма да сме достатъчно. И тук дори не говорим за качество и съдържание.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  А как са нещата в планинският туризъм?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Корки":

  А кой ще плаща?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Ваксина... догодина (ако антиваксърите и конспиративните теории не спрат масовото ваксиниране).

 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Ваксина... догодина (ако антиваксърите и конспиративните теории не спрат масовото ваксиниране).

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  А кой ще пере ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Гледам снимката към статията, гледам насипаната на брега камара от алчност и престъпна безотговорност и констатирам, че туристите може и да са отишли, но бетонът - идентификацията на нашата простотия, е останал. Той е навсякъде. Завинаги!

 40. 40 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Онзе ден ми поискаха 50 лева за нощувка със закусна на човек в Банско... т.е. с децата /щото са големи/ 200 лева !!! на вечер... еми няма да спасявам туризма в България!

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Събота и неделя Южното Черноморие преливаше.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Весело

  Може , ако се включат в бригадирското движение....

 43. 43 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#35] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Севда инкасо!

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#41] от "hamiltonf":

  Прелива, ама от какво? От кафеникава вода? Щото край Варна е така... ;)

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 909 Весело

  За сметка на това укрепителните стени и отходните тръби ще спасят идните сезони! И малкото останали родни летовници ще се откажат да почиват на Лайноморието.

  Добре, че не сме на 3 морета, екокатастрофата е гарантирана!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 46. 46 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Ако искат да оцелечт трябва да се постараят поне тази година да не изгонят още няколко хиляди българи. То е ясно че тези които вече са отвратени, са безвъзвратно загубени за българския морски туризъм.
  А чужденците ще дойдат - ако не тази година, то следващата. Няма нужда да реват - всеки бизнес има възходи и спадове.

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  нe да могат да спасят сезона ???

  [email protected]
 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#44] от "Petleshev":

  Точно варненци имах на гости. А дали прелива? Само ще ти кажа, че към 14:00 в едно култово заведение, където бяхме, от кухнята беше останал само бекон на скара и шопска салата (както трябва да е), после и тя свърши, после свърши и бекона, наливната бира. Такова нещо не бях виждал никога. Хората ядяха и пиеха като отвързани. А там хич не е евтино...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ацинститута по пазарна икономика предлага ли нещо кат решение идея нещо родихте ли да подпомогнете нещо така ново гъвкаво?- НЕ!!
  —цитат от коментар 10 на bruno__dante


  Къф "институт", бе ? Най-обикновена фондация с преобладаващо чуждестранно финансиране. Това "институт" е само за въвеждане в заблуждение за някаква научност. То икономиката е наука, ама друг път !

 50. 50 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Всички, които знам, почиващи по този начин на море, прекарват поне по месец. И всички без изключение в последните 10 години ходят основно в Гърция. След идиотския закон, няма да е "основно", а ще е "винаги". Това са все платежоспособни хора.
  —цитат от коментар 16 на George Svinarov

  Платежоспособни са, разбира се. Това никак не е евтино, един хубав кемпер почва от 50 хил. евро. Но те си дават парите за това - не ги харчат по хотели. Като си разпънеш караваната, там си имаш хладилниче, масичка, сенчица - не ти трябва и бар значи. Тоест, от такива туристи трудно се печели. Естествено, че ще ходят в Гърция - има има много място за тях. В България 300 км брегова ивица, от която дори и половината не са пясъчни плажове - колко къмпинга биха могли да поемат, и по колко ще спечелят от тях - по 10/20 евро на вечер за мястото там с ток и вода, и това е. Далеч от мечтите на Николинка и родните олигарси за милионни тълпи, които консумират алкохол, дрога, проститутки - все скъпи работи, от които се прави оборот.
  Добре, че има Гърция наблизо, та да има къде да ходят и къмпингарите. В БГ не са желани.

 51. 51 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Защо трябва да се спасява нещо, което допринесе за унищожаването на природата по Черноморието?!
  Бих искала да се случи чудо и да премахнат 80 процента от изникналите грозни хотелски комплекси, семейни хотели и всякакви други примамки за туристи, и на тяхно място да се възстановят дюните, горите, плажовете, поляните - природата такава, каквато беше преди алчните ръчища на "предприемачи", "бизнесмени" и всякаква друга сган, с помощта на не по-малко алчни, късогледи и корумпирани местни управници, съсипаха.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Точно този туризъм, който се подпира на стени или го подпират със стени, не бива да бъде спасяван...

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":

  Хм-м-м-м...! Култово заведение казваш, ама кухнята празна?! Аз по принцип, гледам да заобикалям култовите заведения по родното крайбрежие, че после ме е боляла главата. От фалшив алкохол основно.
  Миналата есен бях на гости в Бургас, на приятел от студентските години. Доста се позамисли къде да ме води... Накрая отидохме при негов братовчед в къщата му, в едно от селцата около Бургас. Купихме си риба (гръцка), опекохме си я както трябва, та хапнахме и пийнахме. Та, доколкото го усетих и той е вдигнал ръце от прехвалените бургаски кръчми. Освен едни дебели сметки, в тях няма нищо. Тоест, както и навсякъде другаде положението е едно и също.

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#54] от "Petleshev":
  Бургас е зле на качествени кръчми, никой не ги е хвалил.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#9] от "SS":

  Tам е работата, че с приложените "норми" и за старчески домове не стават :D

 57. 57 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 787 Весело

  Аз исках, но нямах желание

 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  До коментар [#50] от "Камен":

  Не бих се съгласил. Печели се от такива туристи, но трябва да знаеш как и какво да предложиш. Хората с пари искат отношение и добро обслужване. Опечи му риба, направи му истинска салата, създай му прилични условия за почивка... Тук на туриста се гледа, като на един глупак, от който трябва да се смъкнат едни пари, защото сезона е кратък, а за следващата година никой не се интересува. Ще дойдат други глупаци... Така разсъждават нашите хотелиери и ресторантьори и въобще не го крият.

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#48] от "hamiltonf":

  Щом е свършила храната, значи кръчмата е повече от долнопробна. Свършили са им полуфабрикатите в хладилниците и са дотам.
  Ако кръчмата бече читава, още като е започнала да се пълни, чорбаджията е трябвало да прецени че ще го закъса и да вземе мерки. Звъни на доставчици, а ако не става, пали колата и отива да зарежда. Виждал съм го това многократно и в Гърция и тук в България, но в наистина свестни кръчми.

 60. 60 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  До коментар [#59] от "rww11647733":
  Всичко в храната им е домашно, от сиренето, до доматите, до картофите и месото, нямат замразено, само пресни продукти. Не се изказвайте неподготвени...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 61. 61 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В нета обикаля една снимка на касова бележка за 2 чадъра и 4 шезлонга за 64 лв, от този месец. Ако е такава масовата услуга у нас, тежко им и горко.

 62. 62 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  А длъжни ли са да го спасяват? По мои наблюдения спасителите се срещат предимно сред тези, които оперират с големи количества чужди пари.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 63. 63 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Българинът не иска да спасява черноморието. Българинът иска почивка. Комплекси от категорията на Люлин и Младост, но с намалена жилищна площ не се приема от българинът за почивка, може би за някакви други дейности става...

 64. 64 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#50] от "Камен":

  Има много къмпингари на Българското черноморие. В Гърция на много малко места можеш да сложиш каравана на самия плаж и само морето да е пред теб. В масовият случай ти дават едно оградено местенце, от което морето не се вижда. Въпрос на избор е. Освен това, в Гърция се напълни с българи, които са решили, че са голямата работа, като почиват извън България и колко им било "евтино" да пият узо и ядат ципура.

 65. 65 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#59] от "rww11647733":Всичко в храната им е домашно, от сиренето, до доматите, до картофите и месото, нямат замразено, само пресни продукти. Не се изказвайте неподготвени...
  —цитат от коментар 60 на hamiltonf


  И сега като им свърши "домашното" сиренце, какво ще продават цяла година?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  А защо трябва да го спасяваме?!
  —цитат от коментар 5 на lz2


  Щото остана единствения сериозен източник на валута. А дефицит на валута е по-страшно от епидемия.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  "...броят на летовниците от чужбина ще намалее със 70%..."Това звездите ли му го говорят на автора!
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Във ВБ и в Русия вече има забрана за излизане.

 69. 69 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Очаквах цените да паднат с малко, все пак ако искаш да привлечеш клиенти, правиш отстъпки, промоции, подобряваш качеството и т.н. Но не забелязвам някой от хотелиерите да си дава зор, цените са същите като миналата година и за мое учудване дори на места са вдигнати с 10-15%. Така че, ако те не правят нищо за да спасят бизнеса си, защо другите трябва да го правят?

 70. 70 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  [quote#67:"Judjuk"][/quote]

  Глупости на търкалета. Почти цялята ни индустрия е експортна т.е. носи валута. А какво да кажем за ИТ сектора и аутсорсинг индустрията?
  Приноса на туризма за валутни постъпления не е кой ззнае колко голям.
  За 2019 от туризъм (летен, зимен и т.н.) са влезли около 4 милиарда евро. ИТ и аутсорсинг са докарали 4.5 милиарда. А износа на индустриална продукция - 30 милиарда.

 71. 71 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Тази диаграма, е в основата на новите и предишни презастроявания по морето. Реално, те не се интересуват от българския турист, а и от българинът, който е избрал да живее целогодишно в тия морски поселища. Те се интересуват от парите на чужденците за три месеца.
  Значи, неправилно се адресират протестите пред нашата общественост само, а трябва да се обяснява с клипове, за чуждите туристи, на чужд език. Трябва да се води разяснителна кампания защо и как се съсипа морето заради едни пари.

 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  " ИТ и аутсорсинг са докарали 4.5 милиарда. А износа на индустриална продукция - 30 милиарда."
  До коментар [#70] от "rww11647733":

  Ширпотребата за фарове и аксесоари спря работа. Ай ти-то кво изнася, че не съм наясно?

 73. 73 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Категорично съм против с моите данъци да се спасява българското черноморско недоразумение.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 74. 74 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Ширпотребата за фарове и аксесоари спря работа. Ай ти-то кво изнася, че не съм наясно?
  —цитат от коментар 72 на Judjuk


  ИТ-то изнася високотехнологични продукти и услуги. Принадената стойност е най-високата възможна. Един зает в ИТ носи приходи колкото едно стадо сервитьорчета и не случайно получава колкото всички тях взети заедно.
  И за разлика от туризма ИТ е 100% на светло, плаща всички данъци и осигуровки на реални заплати.
  И пак за разлика от туризма не реве постоянно с искане за държавна реклама, субсидии, намаляване на ДДС, държавни помощи и т.н.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 418 Весело

  Я, да пресметнем от графиката на око през август за чужденци в Бургаска област, че нещо съвсем се обърках с бетона.

  150 млн. лева приходи от нощувки на чужденци делим на 30 дни = 5 милиона лева приходи на ден.
  5 милиона делено на 50 лв за нощувка = 100 000 нощувки на чужденци на ден.
  Ама, само толкова ли чужденци на ден пребивавт в бургаско? 100 000 легла? И що толкова пречиствателни станции и бетон ляхме? ;)

 77. 77 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Печели се от такива туристи, но трябва да знаеш как и какво да предложиш. Хората с пари искат отношение и добро обслужване. Опечи му риба, направи му истинска салата, създай му прилични условия за почивка...
  —цитат от коментар 58 на Petleshev

  Е каква риба черноморска - цаца или попчета? Или да я карат замразена от Бяло Море - че защо да не идат направо дотам хората, да я ядат прясна? Не знам някой турист, дошъл тук за гастрономически туризъм. Богатите чужденци с пари имат избор от всякакви места по света, където има такива риби и морски дарове, които тук няма откъде да извадим.

 78. 78 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#77] от "Камен":

  Не е нужно да е замразена рибата - пълно е по магазините с прясна. Въпроса е в желанието да направиш нещо за клиента, което липсва при по-голямата част от родните "бизнесмени".
  Кило обикновена ципура струва в магазина 6-7 евро - и в България и в Гърция. В ресторанта обаче в ГЪрция в 20-25 евра, а тук същата е 30-50 евра. Каква е причината? Да не би персонала в България да е по-високо платен? Или тока е по скъп или дървените въглища?
  Хайде да оставим рибата. Имаме чудесни наши розови домати. В колко заведения по морето лятото ще ти предложат такъв, а не най-евтиния турски? Колко от от нашите кръчмари ще се погрижат домата да е охладен, когато ти го сервират? На колко места ще ти кажат "Днес не ви препоръчвам шопска салата, защото не успяхме да заредим хубави домати?"
  Отношението е важно, а не кулинарните заврънтулки.

 79. 79 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#78] от "rww11647733":

  Синеморец все още е такова място но за съжаление се оптват и него да го съсипят

 80. 80 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#78] от "rww11647733":Синеморец все още е такова място но за съжаление се оптват и него да го съсипят
  —цитат от коментар 79 на Quo Vadis?


  "Синеморец" е доста широко понятие :-)
  Може би имате предвид някое конкретно заведение, което е като бяла лястовица.
  Защото точно Синеморец беше капката която ми преля чашата и сложих тотален кръст на българското черноморие.
  Там ми се случиха за ден две случки, след които напуснах завинаги.
  В едно заведение собственика се разкрещя на персонала (пред клиентите) че са продали на "някакви скапани туристи" риба която той бил запазил за да нагости местния данъчен. "Скапаните туристи" бяхме нашата компания, която няколко дни оставяше на този човек значителни суми.
  А същия ден сутринта на почти празния плаж, едричко момче ме накара да си махна съхнещата хавлия от един съседен шезлонг, защото трябвало да си платя "за ползването му".
  Надявам се нещо да се е променило в последните 10 години, но нямам смелост да пробвам.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  По-скоро българите ще спасяват гръцките курорти, защото те ще са и на по-ниски цени.

 82. 82 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Весело

  ... В едно заведение собственика се разкрещя на персонала (пред клиентите) че са продали на "някакви скапани туристи" риба която той бил запазил за да нагости местния данъчен. "...
  —цитат от коментар 80 на rww11647733


  Помня един такъв случай в Синеморец от преди горе долу същото време - Явно сме били в същото заведение -> само, че моят спомен е , че викаше, че я е запазил за Владиката, щял да идва с някакъв гост от Фенер. Много обичали попчета. Леле, колко малък е светът.
  😁🤣🤣😁😁

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 83. 83 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  [quote#82:"DDR"][/quote]

  Явно не е същия случай - тук ставаше дума за чернокоп :-)

 84. 84 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Весело

  До коментар [#11] от "Vlado Nikolov":

  Пардон , общо европйски старчески дом ...

 85. 85 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Весело

  [quote#82:"DDR"]
  —цитат от коментар 83 на rww11647733
  Явно не е същия случай - тук ставаше дума за чернокоп :-)[/quote]

  Трябва да е същият случаи, защото дълго време са го поднасяли собственик из Синеморец и околието по този повод. А компанията на която я бяха продали беше много весела и забавна, но бая се понаквасила за радост и забава на околните, така, че е напълно възможно да не си спомняш добре случката.... Човещинка е, случва се . 👍

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 86. 86 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#85] от "DDR":

  По-скоро е масова практика там.
  В моя случай със сигурност не ставаше дума за владиката. Дойде чорбаджията с един мазен пич с ризка, който бил шефа на данъчното в Царево май и за него бил чернокопа. А ние няколко дни ядяхме огромни количества от този чернокоп, въпреки че беше 25 кинта за 3 рибки. Но него ден сме изяли последния :-)
  Нея година беше шантав климата и чернокопа дойде рано. Ама се ловеше трудно защото водата беше 31 градуса. Имаше стотици лодки, но хващаха много малко.

 87. 87 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Българските туристи не могат да спасят сезона, защото не желаят да ходят на нашето черноморие.

 88. 88 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  До коментар [#86] от "rww11647733":

  Разкази пишеш ли? Имаш ли издадено?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 89. 89 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#86] от "rww11647733":Разкази пишеш ли? Имаш ли издадено?
  —цитат от коментар 88 на DDR


  Нямам време.
  Предпочитам да разпъвам лакърдии на маса :-)

 90. 90 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#89] от "rww11647733":

  Не личи да нямаш време.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Колко лета трябва да продължи короната, че са дойдат багерите?

 92. 92 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#90] от "DDR":

  Ееее в момента имам - работа от вкъщи, затворени граници и риболова забранен.

 93. 93 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#80] от "rww1164773

  Бяхме там прди 3 год. за последно и повече от 50% от заведенията бяха в категорията приятни заведения с учтив персонал (вярно, че в повечето от тях работеха собствениците). Имаше и няколко заведения (по големите) кйото влезнаха в черния списък след първото посещение

 94. 94 Профил на nibelungs
  nibelungs
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Новата брегоукрепителна стена край Алепу с какви туристи ще я напълнят?

 95. 95 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Има два начина да се чете този анализ. Ако приемем, че да спасяваме сезона означава да "спасяваме" мафиотски организации и мастите хотелиери, то тогава, естествената реакция е "не, благодаря".

  Тъжното е, че провалът на сезона означава за много млади хора и сезонни работници невъзможност да препечелят нещо, с което се предполага, че ще живеят остатъка от годината. Хиляди студенти ще увиснат на вратовете на майки и бащи без тези доходи.

  Това е тъжното в картинката. И е жалко, че за тях няма да има нищо и никаква помощ.

  Stupidity should be painful
 96. 96 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#93] от "Quo Vadis?":

  А дано да са се появили добри местенца!
  Аз като контрапункт на лошите си впечатления, да спомена и едно изключително добро.
  Имаше (2010г.) една баничарница почти на входа на селото вляво. Държаха я много работливи и скромни хора, турци от някакво село, което съм забравил. Правеха уникални кифли с мармалад, банички и гьозлеме. Пазарувах няколко дни поред от тях и се заприказвахме. След случките които разказах по-горе, решихме да се изнасяме от Синеморец по-рано и им казах на хората че утре рано сутринта тръгваме, но ще мина специално за кифли. Сутринта спряхме 3 коли пред баничарницата. Собственика ни чакаше, даде ни една торба прясно изпечени топли кифли и една огромна домашна баница "за децата". Отказа пари, защото сме му били редовни клиенти.
  Искрено съжалявам, че заради множеството идиоти, не съм се върнал оттогава да си купя кифли от този човек. Надявам се да е добре и бизнесът му да върви.

 97. 97 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#96] от "rww11647733":

  Поне преди 3 години работеше и ние редовно си взмахме закуската при него :)

 98. 98 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#96] от "rww11647733":

  Имаше и в центъра едно павилионче където правеха палачинки. Много приятни хора и те ни бяха другата алтернатива за закуска

 99. 99 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#96] от "rww11647733":

  Имаше и в центъра едно павилионче където правеха палачинки. Много приятни хора и те ни бяха другата алтернатива за закуска

 100. 100 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Щом разчитат основно на чужденци, значи си заслужават съдбата. Бг Черноморието трябва да е на първо място за българи и после за другите, а не обратното, както беше в последните години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK