Българите - "чернокожите" на Германия. Колко истина има в това

Улици с тънещи боклуци в квартал на Дуисбург, където живеят много българи.

© DW/C. Grün

Улици с тънещи боклуци в квартал на Дуисбург, където живеят много българи.Расизъм има и в Германия. Но можем ли да сравняваме расизма към афроамериканците в САЩ с отношението на някои германци към чужденците в тяхната страна - например към българите? Коментар на Александър Андреев за "Дойче веле".


Нека да припомним какво писа в събота главният коментатор на "Ди Велт" Жак Шустер: "Германците може да се самозалъгват, че нямат нищо против чернокожите, но забравят едно: нашите чернокожи са турците, арабите, румънците и българите. Който не го вярва, нека поговори с някой представител на тези групи и да научи какво им се налага да изслушват, когато си търсят жилище в Лайпциг, Люнебург или Котбус, в Кил, Гьорлиц или Гелзенкирхен."


Разбира се, Шустер сгъстява боите, както често пъти правят колумнистите, за да грабне вниманието на читателите. Но въпреки това в горчивия му извод има и доста истина. "За българите и румънците не знам, но за турците е вярно" - каза по този повод моя близка германка. И изреди приликите: живеят в свои затворени общности, практикуват обикновено нископлатени професии, винаги ги подозират в изостаналост и недостатъчен стремеж към образование. И, да - на трудовия и жилищния пазар често пъти са сред прецаканите.


За различията трябва да се говори
Както заради предубежденията на работодатели и наемодатели, така и по други, по-скоро обективни причини.


Защото те често пъти са по-нискоквалифицирани, с недостатъчни езикови познания, не особено платежоспособни, а идват и със своите нрави и култура, с многочисленото си домочадие и с понякога странни хигиенни навици. Всичко това може да не е норма, но не е и абсолютно изключение. И за него трябва да се говори, защото иначе същинските расисти и фашисти (каквито има в Германия, макар и малко) удобно ще се настанят в тази полемична ниша.


В същото време обаче както турците в Германия, така и пристигналите доста по-късно граждани на България и Румъния не са коренно население: те имат свои родни страни, обикновено поддържат връзки със семействата си там, изпращат пари, строят къщи, връщат се на почивка или за пенсионерските си години.


Така че, дори ако преувеличим не особено острите противоречия между германците и тези пришълци, пак ще си останем далеч от драмата на афроамериканците в САЩ, които няма къде да избягат от расизма. Въпреки нелепо-злобните подмятания, които ще прочетете включително и в български дискусии по въпроса: "Да си вървят в Африка!"


Кои са българските граждани


От авторите на подобни "остроумия" често пъти ще чуете, че ромите трябвало да си вървят в Индия. И точно тук стигаме до пресечната точка между расизма в САЩ и расизма в Европа. Защото всъщност именно ромите (и групата синти) са онова коренно население в Европа, което често се натъква на враждебност, дискриминация и расизъм - в едни страни повече, в други по-малко. Сред стотиците хиляди българи и румънци, които тръгнаха на гурбет към Европа, има, разбира се, и много роми. В България понякога ще чуете и глупавата реплика, че трябвало да се прави разлика между "българи" и "български граждани" - демек ромите са втора категория и не бива да ни посрамват пред света.


В интерес на истината пристигащите от България и Румъния често пъти бедни и объркани хора в Германия не правят особено добро впечатление: не владеят езика, не практикуват квалифицирани професии, битовата им култура е на по-ниско равнище, не умеят да се интегрират, от немай къде понякога вършат дребни престъпления и т.н. Но независимо от всичко това те си остават граждани наравно с всички останали. И всеки, който поставя под съмнение равните им права, не е нищо друго освен расист. Това е истината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Весело

  О, яко ще има коментари. 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 755 Любопитно

  Бат Сашо, оня дето ритна жената в метрото в Германия, българин ли е или български гражданин ?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Любопитно

  Българите сме сложени редом до турците и арабите ! Какво повече да се коментира ! 30 години не можахме да си подредим дома, съвсем нормално е в чуждата държава да ни гледат по този начин ! А у нас, междувременно, властва мафията и корупцията ! Свестните хора у нас, се чувстват чужди и у дома, и навън.....

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1300 Весело

  Гер-ман-ци ю-наци.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Весело

  Ами нормално - аз като гледам какви са "образованите" умнокрасиви, твърдящи че живеят в чужбина от форума, не се изненадвам, че ги третират така. Същото е с голяма част от черните в САЩ. Истината е, че като изключим много малко на брой откровени ненормалници, дето се втренчват в цвета на кожата на някого, никой не третира зле свестни хора.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на Иво Желев
  Иво Желев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  Моя позната,която работи с германци още от 80-те( с такива от ФРГ и ГДР) ми каза, че тогава немците са имали добро мнение за нас (даже и на Запад) , но в последно време рязко сме паднали в очите и не само на тях...

 7. 7 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  Истината е, че ...,
  никой не третира зле свестни хора.
  —цитат от коментар 5 на Тюфлекчия

  Това къде? В САЩ, Германия или България? Или е по принцип за целия свят?

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Дет' има един лаф:
  Всичко е относително - зависи само кой ще го отнесе ...

  Същите тия българи, към които се отнасят расистки в Германия, се отнасят пък те расистки към други у нас. Стига онези да са малцинство спрямо тях.
  Птношението към циганите да ви припомням ли?
  Ами към турците при Възродителния процес иГолямата екскурзия?

  И това е навсякъде по света!

  Просто не знаете и не сте виждали негърски расизъм в Африка. Има го и в Щатите.
  Жълтата раса също е дълбоко расистка в манталитета си.
  За белите, особено за Белия човек от Запада - да не говорим!
  Така е от век и веков, така ще бъде и занапред.
  Докато има неравенства, които да се "компенсират" през расизма ...

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Любопитно

  До коментар [#2] от "kasko":

  Един въпрос —при разговор с чужденци, които се възхищават на български спортисти или хора на изкуството, би ли им казал —> а, този футболист не е етнически българин, влах е. Тази боркиня не е етническа българка, туркиня е. Тази известна джазпевица не е етническа българка, туркиня е. И т.н. ?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#4] от "БМЗ":
  Не ю-наци, а you-nazy!!!

  А тносно репликата в статията "от немай къде понякога вършат дребни престъпления", излиза че, едва ли не, циганите имат право да вършат такива неща и трябва да им се прощава, иначе било расизъм???

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Аз, "расиста", питам - като имали наравно права с нас, тези "граждани на Европа", нямат ли и същите задължения ??! Или само на права имат право те ??! Да плащат данъци, такси, ток, вода, билет за транспорт и т.н., това не се отнася за тях, това е за "расистите", "гражданите на Европа" - ромовете, те имат само права, да не ги закачаме, ако трябва нещо да се дава, те са по получаването.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Ами в Германия си мислят, че българите са мургави.
  Защото основно мургавите от тях се въртят по новините.

 13. 13 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 355 Любопитно

  И какъв е смисълът на статията? Нищо, което всеки свестен човек не може да си изведе сам... Накрая се превърна в проповед някаква.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Румънци са ми го казвали това за Симона Халеп и за Джика Хаджи.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  за Филип Киркоров казвам,че е арменец

 16. 16 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Андрееев, пропагандна, нагаждаческа машино, не са българи, а български граждани......... Вижте си снимката от Дуисбург. Това , както ни осведомявате от години, са роми. Роми- български граждани, а не Българи- български граждани. Има разлика Андреев. Едното е гражданство, а другото етническа принадлежност. Всичко разбирате, всичко знаете, а конкретно нищо не разбирате и конкретно само неверни неща пишете.

 17. 17 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":

  Не е вярно. немците си пишат за цигойнер

 18. 18 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alex Ivanov":

  Разбира се, че имат и задължения. Да гласуват с правилната бюлетина.

 19. 19 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  1. Циганите са от бялата индоевропейска раса - расизъм няма как да има. 2. Те не са коренно население на сегашна България.3. Никога не са били роби на настоящето мнозинство. 4. У нас не е имало "Куклус-Клан" и екзекуции в техен стил. 5. Има и други малцинства в България, но за тях нито дума. 6. В момента те бият полицаи и други държавни служители и извършват най-гнусните престъпления. Северин, изнасилил и убил Виктория в Русе, Здравко убил Вероника във Велико Търново, Мартин изнасилил и убил 6 годишната Кристин. Българите сме 5 пъти повече от тях, но няма 15 такива гнусотии извършени от българи. Не бива да се пренасят механично правата на негрите в САЩ с тия на циганите в България.

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Само не знам, защо според автора, очевидно платен "либерал", изнасилванията, убийствата, побоите и грабежите се квалифицират като "дребни престъпления, извършвани от немай къде" ...... то бива да си платен защитник на циганите, ама да се гавриш така с техните жертви ...

 21. 21 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#9] от "DDR":

  Ще ползвам френския опит. Когато е в полза на България, българи са. Когато е в ущърб- тия са шопари.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 22. 22 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Няма какво да анализирате, г-н Андреев, констатацията беше направена от немец, той по-добре знае от българин, който колкото и да се прави на немец, не е, а е сред "чернокожите" в Германия, таргет на расизма.

 23. 24 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво Желев":

  Ами , защото Дойче веле, описва тия който изритаха беззащитното момиче по стълбите на метрото, и тия които групово изнасилиха детето като българи. Дойче веле, а и нашите служби и особено Външно, не искат да посочат, че това са роми- български граждани, а не българи. Не че можем да се измъкнем от тях. Носим си клеймото. Няма как да ги махнем.

 24. 25 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Негрите са били докарани насила като роби в Америка, а нашите цигани са дошли сами, харесвайки толерантността и безпомощността на поробените славянските народи. Не бива да се прави паралел с правата на негрите в САЩ и на нашите цигани. Имаме и други малцинства - арменци, евреи, турци, руснаци, напоследък и западноевропейци за чиито права не се говори. На запад дори някои заблудени смятат, че циганите са местните жители(както индианците в Америка, аборигените в Австралия) и ние сме в ролята на нашественици. Може би и у нас има такива заблудени.

 25. 26 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 755 Весело

  До коментар [#14] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Бях питал един румънец същото , само че за Мариус Лакатуш. Оня се ухили и каза : ел ну , паринци(той не е , родителите му са).

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 26. 27 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  На това разпокъсано и некохерентно писание, без ясна теза и извод ли му казвате анализ!
  Убеден съм, че Андреев може да пише много по-добре. Темата е интересна и благодатна за разсъждения. Но тук авторът е пуснал няколко мисли, които са минали през главата му и ни е припомнил няколко факта, които по принцип си знаем. Все едно е трябвало да изпълнява норма, ама не е имал време и не му се е занимавало. И въпросът зададен в заглавието не получава отговор.

 27. 28 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Любопитно

  Хммм ... господин Андреев, донякъде добре написана статия но ще си позволя някои забележки и допълнения.
  Заб.: до кога ще се употребява неправилно думата РОМ?
  С "роми" се наричат погрешно и неправилно циганският етнос в Европа. Цигани, това е етническа група произхождаща от Индия, която се е заселила в Европа някъде към 12 - 13 век.
  Края на 19 и началото на 20 в., думата циганин става символ за дискриминация над тази етническа група в западна Европа (причина, зачестилите и нарастващите безредици и престъпления, най-вече във Франция и Испания), следствие на което Европейските политици решават и ловко я заменят с "ром."
  Заб. и кратко обяснение за едни от най-известните индоарийските езици; хинди, урду, маратхи, гуджаратски, романи (романес или ромски).
  Допълнение, българите не са „чернокожите“ в Германия и в повечето случаи не са приемани като чернокожи а просто като пришълци, като повечето от тях са пристигнали в страната им от бедна държав с цел да припечелят нещо. По-скоро ние, българите, които от десетки години живеем в Гернмания, се срамуваме и възмущаваме от постъпките на нашите сънародници българските цигани, когато съобщават в медиите за техните кражби, изнасилвания, престъпления и т.н.
  НЕ заная защо, но повечето от нас, свързват аналогично етноса „български цигани“ в Гррмания с етноса „чернокожите“ в САЩ. А вие господин Андреев, знаете ли защо?
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 28. 29 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":Румънци са ми го казвали това за Симона Халеп и за Джика Хаджи.
  —цитат от коментар 14 на Незнайко в Слънчевия град


  Халеп няма вид на циганка

 29. 30 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Има огромна разлика между цигани и мангали. Циганите не са лоши хора. Спорно е дали мангалите са човешки същества. За жалост в Германия се местят циганите, а тук остават мангалите. Ако се преместят в Германия мангалите и германците ги направят цигани ще е добре за всички. Ние не можем да се справим с мангалите и по-добре да си го признаем и искаме помощ.

 30. 31 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Няма истина в такова твърдение, защото, ако някой в Германия обиди, нарани или уволни чернокож, веднага ще му скочат поне пет неправителствени организации и ще се самосезират поне още толкова държавни или общински служби.
  Ако се случи същото с българин, никой няма да разбере и нищо няма да се случи. .

 31. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":Само не знам, защо според автора, очевидно платен "либерал", изнасилванията, убийствата, побоите и грабежите се квалифицират като "дребни престъпления, извършвани от немай къде" ...... то бива да си платен защитник на циганите, ама да се гавриш така с техните жертви ...
  —цитат от коментар 20 на Alex Ivanov


  Е, все пак трябва и да си оправдае присъствието във ведомостта на велето на дойчо ...

 32. 33 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 647 Неутрално

  от немай къде понякога вършат дребни престъпления............................................това за нашите цигани ли става въпрос....брей много бързо са се очовечили в Германията....всички да заминават за там.....щото тука си крадат всекидневно, а и от убийства и изнасилвания не се гнусят!

 33. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално


  Значи всичко си има предистория:

  - през 1950те години са били 12 млн. немски бежанци от Източна Прусия, Силезия и Бохемия, изпитали най-голямата враждебност в историята на ФРГ, защото са били протестанти, говорили са друг диалект и са били разпределени в оцелелите жилища на местното население.

  - през 1970те са били италианци, югославяни

  - през 1980те са били турци

  - през 1990 год. бяха преселниците от ГДР

  - през 1990те бяха поляците, които бяха посрешнати абсолютно враждебно, но те успяха да се интегрират, наблягайки на правилен дойч. В момента ги наричат "невидимите мигранти" защото не може да ги разпознаеш.

 34. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ивайло Вълчев":

  И какъв е смисълът на статията? Нищо, което всеки свестен човек не може да си изведе сам... Накрая се превърна в проповед някаква.
  —цитат от коментар 13 на Ивайло Вълчев


  Е такъв в смисъла! Да ни назидава! :-)

 35. 36 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#29] от "Binko Binev":

  Бяла циганка скъпо се продава, затова в миналото са се крадели бели бебета. Сега има по-съвременен начин на "производство". Циганката се командирова на Дунав мост или магистралата където гледа да забременее от някой русокос немец, скандинавец или друг рус мъж.

 36. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#15] от "Binko Binev":

  за Филип Киркоров казвам,че е арменец
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Ето какво казват някакви руснаци по този въпрос.
  И обикновено това е путенофилски патриоти:)

  https://youtu.be/g4nv5i7LXcE

  "Чуждестранен агент"
 37. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#29] от "Binko Binev":

  В Северна Добруджа са разменени власи, бежанци от Македония срещу българите там, власите не са цигани, сред тях има много руси. Преди ПСВ Румъния е обхващала само Влахия, на границата ѝ с Трансилвания е Бран, долу при замъка на Дракула, който между другото е любим на кралица Мария, след този в Балчик, разбира се. След ВСВ Румъния получава Трансилвания и удвоява територията си.

 38. 39 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Естествено не е вярно. Българите са латиносите на Германия. Ама какво може да се очаква от разбирач от България, който пише в немски вестник за нещата в Америка.

 39. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Изключително важно за интеграцията е добре познаването на местния език. По някой път дори и акцентът дразни, да не говорим за неграмотното изразяване. Съдя от личен опит, не намирам никакъв проблем с общуването с образовани роми (даже не говоря за магистри, а за среднисти), но се дразня от хората с неандерталски черти, и речник от 200 думи.

 40. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Ами нормално - аз като гледам какви са "образованите" умнокрасиви, твърдящи че живеят в чужбина от форума, не се изненадвам, че ги третират така.
  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  Мислите ли че, понеже се дистанцирате от сънародниците си, вас ще ви третират по-друг начин ли?

 41. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Изключително важно за интеграцията е добре познаването на местния език. По някой път дори и акцентът дразни, да не говорим за неграмотното изразяване. Съдя от личен опит, не намирам никакъв проблем с общуването с образовани роми (даже не говоря за магистри, а за среднисти), но се дразня от хората с неандерталски черти, и речник от 200 думи.
  —цитат от коментар 40 на historama


  Съсредоточи се на факта, че ще ти свършат работа тройно по-евтино от местните без акцент.

 42. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Весело

  "Германците може да се самозалъгват, че нямат нищо против чернокожите, но забравят едно: нашите чернокожи са турците, арабите, румънците и българите."
  *
  Интересно, не слага сред дискриминираните всички източноевропейци, а само румънци и българи. Някой да се сеща за причината?

 43. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  ... След ВСВ Румъния получава Трансилвания и удвоява територията си.
  —цитат от коментар 38 на Тsonkooo

  След ПСВ, благодарение на личните усилия на Мария (вероятно техническа грешка, не го приемай лично), но след ВСВ губи Южна Добруджа

 44. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Ами нормално - аз като гледам какви са "образованите" умнокрасиви, твърдящи че живеят в чужбина от форума, не се изненадвам, че ги третират така. До коментар [#5] от "Тюфлекчия": Мислите ли че, понеже се дистанцирате от сънародниците си, вас ще ви третират по-друг начин ли?
  —цитат от коментар 41 на half truth


  Ама ти не знаеш ли че на Запад давад медали на забравилите откъде идват. Толкова много българи го знаят, само някои будали още не са го разбрали.

 45. 46 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Преди десетина години, при едно от първите ми пътувания в Германия (не пристигах от България), офицерът при паспортната проверка на летището ме погледна в очите и с учудваща за мен тогава изненада ме попита: "Вие наистина ли сте от България?"

  Дълго време след това си задавах въпроса: "Наистина ли ни е чак толкова зле репутацията сред германците, че се учудиха когато видяха нормално и сравнително добре изглеждащ чист българин?"

  След още няколко пътувания в Германия, лично имах възможността на няколко пъти да получа отговор от първо лице на въпроса си и оттогава спрях да си го задавам.

 46. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Ами в Германия си мислят, че българите са мургави.
  Защото основно мургавите от тях се въртят по новините.
  До коментар [#12] от "atmanpg":

  Самата истина. Ако не си мургав и кажеш, че си българин, ти казват че изобщо не приличаш на такъв.

 47. 48 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Българските "чернокожи" повече към мътните нюанси на кафявото го удрят. :D

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 48. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Весело

  "В интерес на истината пристигащите от България и Румъния често пъти бедни и объркани хора в Германия не правят особено добро впечатление: не владеят езика, не практикуват квалифицирани професии, битовата им култура е на по-ниско равнище, не умеят да се интегрират, от немай къде понякога вършат дребни престъпления и т.н. Но независимо от всичко това те си остават граждани наравно с всички останали. И всеки, който поставя под съмнение равните им права, не е нищо друго освен расист. Това е истината."
  *
  За кои по-точно румънци и българи става дума? Защото аз не съм се натъквала на дискриминация никъде в Европа. Наемаш си по интеренет хотел/апартамент без никакъв проблем. Мой близък е работил в ИТ сектора в Германия 5 години без да е имал никакъв проблем като и да си намери жилище, така и във всяко друго отношение.
  А това, че от немай къде вършели дребни престъпления направо ме срази! Един урод срита жена в метрото, група малолетни уродчета изнасилиха момиче... можем да продължим нататък. Все едни "дребни" престъпления от немай къде...

 49. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#41] от "half truth":

  Когато спазваш правилата, говориш сносно езика, и си плащаш сметките, проблемите рязко намаляват.

 50. 51 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#47] от "half truth":

  Източногерманците от ГДР летуваха по нашето море и на плажа - цигани предлагат царевица, водят мечки магарета маймуни, спасителите по-черни и от тях, други цигани събират боклука, претърсват плажа за забравени вещи. В същото време говорят български който ние веднага разпознаваме, но не и те. Виждат и доста вече поизпечени българи.

 51. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Италианците и те са мургави, но имат невероятен успех сред по-нежната половина на Европа. Испанците и гърците по-малко.

 52. 53 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Българския човеколюбив правозащитник :

  9-то поколение столичанин , плюещ по селяните от провинцията , вдигащ чистачките и пукащ гумите на чужди автомобили , паркирани на обществено място, което той смята за свое , виждал роми само и единствено на камиона на чистотата , докато минава през Лозенец , и активно защитаващ правата на афроамериканците .

 53. 54 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 722 Любопитно

  нормално е когато отдаваш жилището си под наем на чужденец да гледаш първо колко финансово осигурен е, щото съм сигурен че ако дойде един чернокож/циганин/марсианец или от квото и да е малцинство с бентли, много ясно че няма да има ''расизъм'' към него

  тоест говорим за нещо съвсем, съвсем различно от ''расизъм'' - всички обичат хора с пари, никой без пари, кое е толкова сложно за разбиране?

 54. 55 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Убава снимка,на боклука в Дуисбург!Може ли да се уточни и тъмнозеления цвят на българите живеещи на тази улица......,или не е полит коректно?

  Опростачвай и владей!
 55. 56 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Значи всичко си има предистория:- през 1950те години са били 12 млн. немски бежанци от Източна Прусия, Силезия и Бохемия, изпитали най-голямата враждебност в историята на ФРГ, защото са били протестанти, говорили са друг диалект и са били разпределени в оцелелите жилища на местното население.- през 1970те са били италианци, югославяни- през 1980те са били турци- през 1990 год. бяха преселниците от ГДР- през 1990те бяха поляците, които бяха посрешнати абсолютно враждебно, но те успяха да се интегрират, наблягайки на правилен дойч. В момента ги наричат "невидимите мигранти" защото не може да ги разпознаеш.
  —цитат от коментар 34 на Нинов


  Да не би да е зради религията?

 56. 57 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#54] от "carmello":

  Човек с Бентли търсещ жилище под наем?!? Примерът ви просто е абсурден

 57. 58 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Весело

  Много ....неточна статия. Дори в Германя, Испания, Франция, Италия и Авствия все по-често когота стаав дума за цигани говорят за "роми от Румъния" или "роми от България".
  тяхната трактовка на "български граждани".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 58. 59 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Андреев, БХК ще те обяви за българин на годината с такива статии.
  Може и циганин де.
  Вервате ли като ги пишете тези статии?
  И ще пренощувате ли в Столипиново?
  :)

 59. 60 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Весело

  Моя позната,която работи с германци още от 80-те( с такива от ФРГ и ГДР) ми каза, че тогава немците са имали добро мнение за нас (даже и на Запад) , но в последно време рязко сме паднали в очите и не само на тях...
  —цитат от коментар 6 на Иво Желев


  "Страхотно" мнение имаха за нас и през 80-те години,когато масово квичаха "Auslender raus"!Дори сега, са мноо по толерантни благодарение на "свободните" медии.

  Опростачвай и владей!
 60. 61 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Преди десетина години, при едно от първите ми пътувания в Германия (не пристигах от България), офицерът при паспортната проверка на летището ме погледна в очите и с учудваща за мен тогава изненада ме попита: "Вие наистина ли сте от България?"Дълго време след това си задавах въпроса: "Наистина ли ни е чак толкова зле репутацията сред германците, че се учудиха когато видяха нормално и сравнително добре изглеждащ чист българин?"След още няколко пътувания в Германия, лично имах възможността на няколко пъти да получа отговор от първо лице на въпроса си и оттогава спрях да си го задавам.
  —цитат от коментар 46 на spring_va


  Малко ли бандити пътуват с легално или нелегално купени български паспорти? Гледа си работата полицаят, не те е питал от интерес да напише нещо във фейса.

 61. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Италианците и те са мургави, но имат невероятен успех сред по-нежната половина на Европа. Испанците и гърците по-малко.
  —цитат от коментар 52 на historama


  Ето една стара култова реклама по темата.

  Германката идва да се кара на италианеца, че е паркирал на нейното място.
  ..... накрая той казва "Аз нямам кола..."

  https://youtu.be/pWMUGH5y-l4

 62. 63 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако смятате ромите с български паспорти за чернокожи ......

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 63. 64 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#57] от "spring_va":

  ок, с мерцедес за 100К евро, така по- ясно ли ви става?

 64. 65 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  За съжаление, все повече ще се засилва този проблем - че на запад българи е равно на цигани. И цялата мърлящина, мръсотия и престъпност, така характерна за циганите, се пише на нашата сметка. Но не е политкоректно да се прави разграничение. Ние сме длъжни да хрантутим циганите, да им финансираме огромната раждаемост, да търпим престъпността им и липсата на елементарна хигиена - както физическа, така и душевна, а вече и да "споделяме" реномето им, което ни градят навред из Европа.

  Когато се вършат престъпления, "либералите" не правят разлика в етносите, всички сме в кюпа. Но когато трябва да се порицава и назидава, "либералите" бързо разделят нещата на "лошите" българи и вечно репресираните от тях "роми". Типичен двоен стандарт за либерал-болшевиките.

  Всичко по-горе важи и за нашите съседи от Румъния и техните "бразилци".

 65. 66 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#61] от "blondofil":

  Ясно, че си върши работа човека, но викаш ако му изглеждах на циганин нямаше да се учуди, че съм от България, така ли да те разбирам?

 66. 67 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#57] от "spring_va":

  съвсем нормален пример

 67. 68 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  До коментар [#65] от "Alex Ivanov":

  Учат се по-големите им братя в САЩ.
  Сега в Минесота ще откриват топлата вода, ще правят нова полиция с по-малък бюджет, а разликата ще отива за социалки, затова реваха негрите.
  После ще има съответно нападения над полицаи, пожари, повече обири и нападения, ама кой му мисли.
  Важното е, че идват избори...

 68. 69 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#56] от "blondofil":

  поляците правят всичко възможно да се претопят с местното герм. население.
  Те са втората по численост (след турците) група, но нямат полска диаспорска дейност, като италианците например.

 69. 70 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3286 Любопитно

  Достае пресолоне манджата....Българи в Германия има от Освобождението от турско робство....И винаги са имали добро име сред германците.Съществена глупост е че месните не знаят че въпросните индивиди със сини венци са цигани...Знаят от опита си със италински,испански и унгарски такива.....
  А българките граждани ,съвестно учещи,работещи и живеещи в ФРГ никой не ги сочи с пръст!Има хиляди лекари,инженери,ИТ специалисти .....
  Имам приятел архитект на 38 год.в Франкфурт...един от уважаваните и търсени специалисти....Собственият ми син живее и работи в Германия и мога да заявя че никога не третиран расистки....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 70. 71 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Въпреки това самите "черни" българи се чувстват по-малко угнетени в Германия отколкото в родината. Тук имаме повече съчувствие към бездомните кучета отколкото към по-окаяните групи хора.

 71. 72 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 453 Весело

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 72. 73 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 73. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 74. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 75. 76 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално
 76. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3601 Любопитно
 77. 78 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално
 78. 79 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално
 79. 80 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Къде расъждаваме ? Тридесет митинга ВЧЕРА за черните, в Англия (6 митинга), Париж, Рим, Мадрид, Берлин, Брюксел и още 12 места. Разбити магазини , тотално зацапан паметник на Чърчил, свалени и изхвърлени във водата 3 паметника в Белгия. Сега пак ли ще се топлим на ОГЪНЯ и нещо за Тръмп. Майдана е ПУСНАТ, въпрос на копиране е да дойдат и в България или сега стана ..ой,ой,ой ..
  https://www.youtube.com/watch?v=-1Iaezg5HZM

 80. 81 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  Четейки форума, аз бях останал с впечатление, че всички български емигранти в Германия са все преуспяващи бизнесмени, адвокати, финансисти, лекари

 81. 82 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#80] от "dejmos":

  мани я тая,сливний бочок

 82. 83 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Весело

  Ами нормално - аз като гледам какви са "образованите" умнокрасиви, твърдящи че живеят в чужбина от форума, не се изненадвам, че ги третират така. До коментар [#5] от "Тюфлекчия": Мислите ли че, понеже се дистанцирате от сънародниците си, вас ще ви третират по-друг начин ли?
  —цитат от коментар 41 на half truth


  Май не си разбрал какво съм казал. По принцип описаното от теб е характерно за нашите емигранти (виждал съм го многократно с очите си). Аз никъде не съм ходил да емигрирам. Виж - ходил съм много по командировки и лошо отношение не съм срещнал, защото съм се държал възпитано и съм спазвал правилата. Даже във Франция са се държали добре с мен, въпреки че са известни (сосбено парижани) с ксенофобията си. Това имах предвид.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 83. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#2] от "kasko":

  Ритащият е: Роден в България, възпитван в България, учил /или недоучил/ в България, носи българско име, има български документи за самоличност. Та, въпросът ви изглежда духовит само за вас, но не и за германците...

 84. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 87 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Признавам, вече не чета А.Андреев. Прекалено ми е "ретро" обективен. Препоръчвам му да чете Георги Марков. Ама по-внимателно, ако иска да е съвременен. Аман от DW "коректност".
  Но няма да отмина афроамериканските своеволия, насъсквани от жалките плутоклептократи от Дем.партия в Щатите.

  Омръзна ми от глупави, пoрeдни aнтиaмeрикaнcки бoклуци.
  От либeрacткo-прoгрecиcтки бoклуци.
  От нeoмaркcиcтки бoклуци.
  От амeрикaнcки-дeмoкрaтичнo-пaртийни бoклуци.
  Нe ги чeтeте. Нe cте идиoти.

  Нo в Aмeрикa явнo e пълнo c бeзoтгoвoрни идиoти:
  1. Щo зa идиoтизъм e дa oпрeдeляш някoгo, кaтo AФРOaмeрикaнeц. Мeриш кoлкo e чeрeн или гo питaш кaкъв cи днec. Aфрикaнeц или Aмeрикaнeц. И кoгa прecтaвaш дa cи aфрoaмeрикaнeц. Кaтo избeлeeш при мeшaвицa нa бeли и чeрни рoдитeли към 3-тo кoлянo?
  2. Къдe ca EВРOaмeрикaнцитe. Тия ca нeзaбeлeжими oт чeрнaтa oмрaзa към бeлитe ли. Мoжe ли дa cи БЪЛГAРOaмeрикaнeц и пo тaзи причинa дa пoлзвaш вcичкитe бeзбрoй привилeгии нa aфрoтaтa.
  3. Зaщo нямa AФРOбрaзилци, aржeнтинци и т.н. дa нe изрeждaм.
  4. Нe e ли врeмe нaй-пocлe Aмeрикa дa ce oткaжe oт чeрния рacизъм.
  5. В бяcнaтa cи бeзпoмoщнocт Дeмoкрaтичecкaтa пaртия ce oпитвa дa унищoжи нaй-вaжния cъюзник нa EC в cигурнocттa. Къдe бяхтe 45 гoдини, в кoитo Изтoчнa Eврoпa ce гърчeшe пoд бoтушa нa CCCР. Ниe мoжeхмe ли дa дишaмe или ни рaзcтрeлвaхa нa грaницaтa.
  6. Eврoпa e длъжнa дa cпacи Aмeрикa oт изврaтeнитe, кoрумпирaни глeзeници нa Дълбoкaтa държaвa. Нe Тръмп. Aмeрикa.

  Моля, подкрепете тезата ми.

  ...

  Navigare Necesse Est
 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 90 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Чернокожите нашенци в Германия, всички ги знаем кои са!

 90. 91 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Наистина имах предвид ПСВ, благодаря. Замъкът Бран е обявен за продан от наследниците Сакскобурготски, долу до крепостната стена, която разделя Трансилвания от Влахия има параклис като този в Двореца в Балчик.

 91. 92 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 680 Гневно

  До коментар [#6] от "Иво Желев":

  Вероятно причината за подобно отношение е, че в чужбина основно ни представят хора от малцинствата - необразовани, не се интегрират, без професии и според автора "крадат от немай къде". Това последното ме зашемети, според него и у нас същите тия крадат от немай къде, ама нещо го правят доста често.

 92. 93 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#92] от "ikar_01":

  Не е точно така, циганинът който ритна украинката в метрото беше осъден на 7 години затвор в Германия, у нас едва ли щеше да се случи, пребитите българки по морето получиха само някакво обезщетение.

 93. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  .....и според автора "крадат от немай къде". Това последното ме зашемети, според него и у нас същите тия крадат от немай къде, ама нещо го правят доста често.....
  —цитат от коментар 92 на ikar_01


  За нас подобно твърдение е "ШАШ", но там (в Германия, Франция) минава. Напр. влязъл в къщата ти да краде, и се оправдава, че бил гладен и беден, децата гладни, и е влязъл да се нахрани.
  Хващат го (някакъв крадец) през нощта в колата ти, той се оправдава че нямал къде да спи, или му било студено.
  И колкото и да е странно, често пъти тези оправдания минават.

 94. 95 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#94] от "historama":

  И тука минава криел се човека от дъжда в колата,пък че от не май къде крадат кабели и нанасят щети за огромни суми и пак минава

 95. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#9] от "DDR":

  Ти като че ли си забравил старата максима "Победата има стотици бащи, загубата е сирак"
  ПП
  Оригинално това е казано от зетя на Мусолини, но е станало популярно след като Джон Кенеди го използва (и увеличава броя на бащите от стотици на хиляди):-)
  Count Caleazzo Ciano (1903-44). 1942. “La victoria trova cento padri, e nessuno vuole riconoscere l'insuccesso.”
  Victory has a thousand fathers, but defeat is an orphan. John F. Kennedy

 96. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Ами да направят така, че да ги приемат хората в Германия или където са отишли. Да се постараят малко, да не парадират,че техните обичаи и култура са такива и нямат намерени да се съобразяват с домакините. Тогава, може би ще бъдат приети по-добре.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":Ти като че ли си забравил старата максима "Победата има стотици бащи, загубата е сирак"ППОригинално това е казано от зетя на Мусолини, но е станало популярно след като Джон Кенеди го използва (и увеличава броя на бащите от стотици на хиляди):-)Count Caleazzo Ciano (1903-44). 1942. “La victoria trova cento padri, e nessuno vuole riconoscere l'insuccesso.”Victory has a thousand fathers, but defeat is an orphan. John F. Kennedy
  —цитат от коментар 96 на daskal1


  Беше ми интересно, какъв ще бъде отговора. Щото нали така, и тези с медалите и тези с "джелезото" са все продукт на българското общество (колкото и да не им се вярва или иска на някои) - училище, институции, отношения между хората и т.н. По-интересно е обаче, ако "ние" припознаваме някой такъв прочут а пък той се дърпа и не иска да се свързава с "нас". Един подобен случай има с една телезвезда в Чехия, от небългарски произход, която не пропускаше предаване, където дебело да подчертае, какво тегло е теглила и още се тегли в Бг за това, че не е етническа българака. Даже на кулинарни предавания водещият обявява, че ще готви еди каква си българска манджа а тя го поиправяв, че не е българска а еди каква си. На моменти доста грозна работа, ама бая народ научи колко тежко било да си небългарин в Бг.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK