Приказните имоти на "Шехерезада" - въпроси към Севделина Арнаудова. И към Борисов

Все пак институциите дължат отговори. Борисов също

© Стопкадър от видео

Все пак институциите дължат отговори. Борисов същоАнализът е препубликуван от "Дойче веле".


Задава ли се нов "гейт", който да скъси и третия мандат на Бойко Борисов? А може би ние, българите, просто не харесваме богатите? Отговорът на тези въпроси се крие в една задача: може ли младо тричленно семейство с годишни доходи малко над 130 000 лева преди данъчно облагане да обслужва два ипотечни кредита за над 1,2 милион лева и да изплати единия за 57 месеца, като в същото време се издържа и дори успява да спести близо 40 000 лева?


Не може, казват от сайта "Биволъ", разкрил, че дългогодишният политически съветник на премиера Борисов и негов доверен човек Севделина Арнаудова-Димитрова и съпругът ѝ са се сдобили миналото лято с вила за над 1 милион лева в Бистрица. Сделката е от юли, точно когато ГЕРБ още се тресеше от "Апартаментгейт" - скандала с купените на ниски цени луксозни имоти от политици. Сайтът публикува снимка на двуетажната къща от 271 кв.м площ върху терен от 1128 кв.м. Според Арнаудова това е възможно: изтеглен е ипотечен заем от Банка ДСК за 500 000 евро, всичко е вписано, сделката е по пазарни цени, обясни тя пред медии.
"Севделина-гейт": Какво ще кажат КПКОНПИ и НАП


Но не от нея очакваме отговори, а от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Освен че съхранява декларациите на лицата на публични длъжности, е редно и да ги проверява за несъответствия - макар да "проспа" апартаменти на цени под данъчната им оценка, известни от "Апартаментгейт". В КПКОНПИ са и декларациите на съпруга на Арнаудова - Делян Димитров, който също се труди за държавата. Кариерата му в последните десетина години е все по бордове и управителни съвети - "Индустриална зона - Видин", държавно предприятие "Съобщително строителство и възстановяване", Национална компания "Индустриални зони".


По традиция от няколко правителства бордовете на държавните фирми са хранилки за партийни кадри с неясна експертиза и доверени лица.


През януари 2015 г. Димитров прескача в управителния съвет на "Булгартрансгаз", една от най-богатите държавни фирми, която управлява националната газопреносна система и строителството на газопровода "Балкански поток". (Няколко месеца по-късно Димитров и Арнаудова сключват брак, а кум е премиерът Борисов.)


Най-добре заедно с КПКОНПИ да проверява и Националната агенция по приходите (НАП). Защото младото семейство погасява ипотечен кредит от 150 000 евро за голям апартамент за по-малко от 5 години и тегли нов, още по-голям - 500 000 евро, за вилата си, която струва 1 056 148 лева.


Апартаментът от 198 кв.м и гараж от 19 кв.м е купен през 2015 г., а в декларацията си през 2017 г. Арнаудова е вписала остатък от ипотечния кредит - 91 030 евро. Тоест за две години са погасени близо 40% от него, а има и остатък от потребителски кредит в размер на 5476 евро. (При сравнение на нейната и на съпруга ѝ декларации има известно разминаване - в нейната от 2017 г. жилището е за 300 000 лева, в неговата от 2018 - за 352 000 лева.)


В декларацията си от 2017 г. пиарката на премиера е вписала и дарение от 40 000 евро - вероятно парите от майка ѝ, за които обяснява, че помогнали за предсрочното изплащане на апартамента само за 57 месеца. Последните две декларации - за 2018 г. и за 2019 г., на пресаташето на премиера не са публични, тъй като законът ѝ дава това право.


Как се поддържат два големи имота, откъде са средствата за това и за обслужване на задълженията, за издръжка на тричленното семейство и трите автомобила? В декларацията си от май 2019 г. Делян Димитров е описал своите и на съпругата си годишни доходи преди облагане с данъци. Те са на обща стойност 132 574 лева, т.е. малко над 11 хиляди лева месечно.


Кредити за избрани


Всеки, който е теглил ипотечен заем, със сигурност се пита как банката е отпуснала толкова огромен кредит на физически лица на публични длъжности, обезпечен само с ипотека? За доста по-малки суми от обикновените граждани се изисква и друг залог - депозит или държавни ценни книжа (ДЦК). А декларираните от съпруга на Арнаудова спестявания в банки са 48 596 лева на негово име и 3310 лв. - на нейно, съгласно декларацията му от май 2019. В добавка и две кредитни карти - неговата с лимит от 20 000 лева, а нейната за 5 хиляди. Известно е, че хората на държавна служба с безсрочен договор са любими клиенти на банките, които имат и преференциални лихви за тях. Но, изглежда, за някои от тях има и допълнителни бонуси.


Разкритията на "Биволъ" се появиха след атака срещу PR-ката на премиера от хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков. От Дубай, където се намира, той обяви, че през последните години Севделина Арнаудова е посещавала офиса му на ул. "Московска" 43 "ежемесечно". И запита премиера защо я е пращал. В две поредни емоционални изявления Арнаудова отрече, обвини Божков в манипулация и в личен интерес към нея, съобщи, че член на семейството ѝ е работил за него (баща ѝ, пенсиониран полицейски началник) - и че не се страхува от лъжите и заплахите му.


Все пак институциите дължат отговори. Борисов също. Изхвърлял е свои и за по-малко, за един апартамент с асансьор - или просто за луксозно жилище на съмнително ниски цени. Справка - "Апартаментгейт". Цветан Цветанов е извън ГЕРБ, а поста и парламента напуснаха Цецка Цачева, Делян Добрев и др. Към някои обаче премиерът е милостив - не го притеснява фактът, че министърът на финансите Владислав Горанов от години живее в луксозно жилище, "предоставено" от кръстника му, а прокуратурата все така проверява от над година и половина. Бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев пък бе изпратен консул във Валенсия въпреки скандалната тераса-покрив с барбекю на нея.


На този фон Борисов, който си живее във фамилната къща в Банкя, изглежда най-малоимотен сред приближените си. Вчера премиерът обеща "проветряване" на листите на ГЕРБ за изборите догодина. Не е ли по-добре дезинфекция на цялата партия - от опашката до главата...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Помните ли, когато Цацаров се самопредложи за шеф на КПКОНПИ, какви гръмки обещания даде. Е, оттогава да сте чули нещо да се е случило с инициатор комисията?

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3203 Весело

  Напълно изпълнимо е със 132 000 лв. годишен доход преди данъци и 40 000 евро дарение да изплатиш 150 000 евро кредит за 5 години.
  5 години х 25 000 евро плюс 40 000 евро са 165 000 евро, и междувременно хартисват по 60 000 лв. годишно за текущи разходи - къде е проблемът.
  С такъв доход и кредит за къща не е невъзможен, макар че в риска на банката малко са си затворили очите какво става, ако някой си загуби работата - може би трябваше да отпуснат само 400 000 евро.
  Виж, ПР на премиерът да ходи всеки месец в офиса на най-големия хазартен играч и да не дава обяснения защо е съвсем друго.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3047 Весело

  "Какво ще кажат КПКОНПИ и НАП..." - ще си кажат, ама друг път. Шефът на КПКОНПИ, бивш главен, имаше едни градини, сега има една вила, за които всичко, ама всичко е толкова законно, че колкото и биволи да рият, нищо нЕма да падне върху "имиджа" МУ. Предишните герои, спестители, все партийни и държавни длъжностни ЛИЦА, доказали или не доходи и придобивки, им е все тая, щото си имат това, което са си заплюли. Та, колкото и въпроси да се задават, държавата машина е пропита от смазка, която тече от механизмите и, облива всички, но не цапа нищо друго освен защитните им ГАЩИризони. Цирковото изкуство не е за всеки.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  “Отговорът на тези въпроси се крие в една задача: може ли младо тричленно семейство с годишни доходи малко над 130 000 лева преди данъчно облагане да обслужва два ипотечни кредита за над 1,2 милион лева и да изплати единия за 57 месеца, като в същото време се издържа и дори успява да спести близо 40 000 лева?”
  —————————
  В страната на неограничените (за крадене) възможности може всичко.
  В Тайланд като се роди дете се ходи в будистки храм и се правят дарения. Има и тарифа. Ако искаш детето ти да стане учител -$50, лекар или инженер - 100 и т.н. Познайте за каква професия се прави най-голямо дарение? Познахте - служител в държавна администрация. Този обичай трябва да се възприеме вече и в България.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4428 Любопитно

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Това което си пропуснал е , че въпросните 40 хиляди е еднократно дарение а не всяка година по 40 хилки от Мама. Така че както и да се смятат нещо не излизат.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  А как ли се чувства ЦЦ с неговото мижаво апартаментче и защо ли мълчи(и неговото име беше споменато )? А Борисов с наследствената си къща?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЗаНиЗа":

  Та, колкото и въпроси да се задават, държавата машина е пропита от смазка, която тече от механизмите и, облива всички, но не цапа нищо друго освен защитните им ГАЩИризони. Цирковото изкуство не е за всеки.
  ———————-
  Корупцията е смазката на икономиката. Добре го каза.

 8. 8 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 112 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  "и междувременно хартисват по 60 000 лв. годишно за текущи разходи - къде е проблемът." Нема проблем, пари бол остават след погасяване на кредитчето, достатъчно за още едно за 500к евракис, ма то сигурно и то е погасено вече с тез 60к годишно. А инак сумите по по ремонти, поддръжка, режийни, обзавеждане на 400 м2 жилищна площ са стинки. Декар дворче и три автомобила и те разходи нямат.

 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 802 Весело

  Цирковото изкуство е само за тези, които могат да спестяват от закуски...

  А избирателите на ГРОБ като не им стига хляба могат да закусват с пасти...

  73! Go Go
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3203 Весело

  До коментар [#5] от "padrino":

  посмятай, колега:
  300 000 лева кредит, платим от:
  80 000 лв. еднократно дарение плюс 5 години х 50 000 лв. - 250 000 лв.
  общо 330 000 лв. при доход на семейството 5х 120 000 лв. или 600 000 лв.
  къде е проблемът точно

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3271 Весело

  До коментар [#3] от "ЗаНиЗа":

  Напротив, НАП са се произнасяли по подобен случай. Андрей Иванов и 120 години трудов стаж

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  Ами каквито ги свърши като главен прокурор. Същото е и с Инструмента, т.е., каквито ги е свършил като следовател. Без нито едно доведено докрай дело.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 13. 13 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Севдините очи черешови снощи ги видех разплакани..."
  Широко затворените очи на обществото произведе много Севди, всички знаем ама си траем.
  Честно казано Севда е взела правилно решение, къща в Бистрица, което и дава предимството да снима шефа докато рита и от друга страна може да си направят селище ГЕРБ заедно с Бейката и другите галеници на Тиквата.

 14. 14 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1064 Весело

  До коментар [#6] от "дерибеев": Се гледаш на другите в паницата Детибейка😅

 15. 15 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#4] от "Nedyalko Lazarov":

  Най-желаната професия би трябвало да е началник-храм.

 16. 16 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Нещо ми подсказва, че тази е забъркана в сериозни каши. Боко, озапти си подчинените!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1064 Весело

  Абе интересно е,по принцип не трябва повече от 35%от доходите на семейството да отиват за моргича( или ипотечен кредит). По трудно е за самоосигуряващите се,понеже се крият данъци,което не е противозаконно ако се използват вратичките в законите! Казвам го от личен опит! Навсякъде по света се плащат данъци,колкото може по-малко,всичко друго е несериозно!

 18. 18 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Ако кредита е ипотечен при по-ранно погасяване продължават да се дължат лихвите по него, които няма да са никак малко на 300 000. така че, не не им излизат сметките.
  предполагам , че и при най-изгодни условия трябва да изплатят около 450 000.

 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Стига писахте!
  Вчера и Бойко, и Симеонов казаха, че повече няма да четат и няма да отговарят.
  Само се хабите.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Първи беше Цецо - многоапартаментчик.НАП казаха,че всички роднини са работили за него.От основаването си десните милиционер-социалисти на джипката работят по един и същ начин.Черепа и Севда не са правили нищо по различно от това да крадат с позволение на джипката така както го правят и всички останали крупни"бизнесмени"политици"юристи"доктори"и само когато джипката се ядоса за нещо на някого се задейства прокуратурата и налага наказания според настроението на джипката.Дали е така,не можем да знаем.Усещането в голяма част от обществото обаче е такова.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3863 Неутрално

  Още една личност, която активно спестява от закуските си. Това стана епидемия сред държавните служители. И, както винаги, виновни няма и няма да има. Особено с такива удобно главни прокурори, като Цацаров и Гешев. Е, те затова бяха и назначени. Както и КПКОНПИ.

 22. 22 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1135 Любопитно

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Проблема е че първо дохода им е бруто преди облагане с данъци. Второ банките отпускат кредити вноските по които са до 30% от дохода на домакинството и трето смяташ заема като бизлихвен!

 23. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3271 Весело

  До коментар [#14] от "angeles":

  Прав си, ама знаеш какъв добродушен загубеняк съм. Сещам за един младеж дето в далечните 94-95 г обективно гледаше (от страниците на вестник) в чуждите панички и действително добре се справяше. И така докато му напълнят/подарят негова чинийка

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Приятно му е на човек, когато "Дойче Велле" го цитира: "На този фон Борисов, който си живее във фамилната къща в Банкя, изглежда най-малоимотен сред приближените си"

  Косьо Генчев
  17:12, 07 юни 20 Весело към "Пиарът на Борисов е купила луксозна къща за 1 млн. лв." в Дневник

  Започва да ми става жал за Мутрата. Всички около него се сдобиха със солидни имоти, само той остана с един зайчарник, човечецът! Плаче ми се чак. Ама тази негова "скромност" не му позволява да се разпищоли като другите разбойници. Че и кола даже си няма и кара някаква си там служебна джипка, че и шофьор не му осигуряват та сам се мъчи. Мъка, мъъъъъка!!!

 25. 26 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Задачата в личен план на всички мутрички в Герб бе още с първите дни във властта да си изперат парите и изчистат досиета и имидж. После почна лапаницата.
  Щом слугите на толупите са с имоти за милиони представи си какво прибират главните. И това е сериозен въпрос относно авоари в свързани лица и в чужбина.
  Къщата в Барселона изглежда "Ну погоди" в цялата картина.

 26. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3203 Весело

  До коментар [#22] от "Бай Гадьо":

  - ами при бруто 132 000 лв. може би нето ще е към 110 000 лв.
  - ако дохода ти е 2000 лв. месечно и след ипотека хартисват 1000 лв., така го смятат, ако е 11 000 лв. месечно е друго - тогава има за всичко.
  - объркал си се, слагам, че са върнали 330 000 лв. за 5 г., но и 360 000 лв. да са върнали, все тая - имат.
  и въобще - при такъв официален доход няма казус за апартамента.
  другаде са заровени кокалите.

 27. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Не отчиташ лихвите. Освен ако кредитът е безлихвен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 29 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3203 Весело

  Големият проблем с Арнаудова и съпруга й не са им имотите - имат доход за тях, а регулярните срещи на ПР-а на правителството с Божков.
  Парите могат да се обяснят и докажат, другото....
  Желая весел ден на всички, трябва да работя.

 29. 30 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Работя да речем в банка и при мен идват да кредит двама млади държавни служители, първото чувство е радост, такива минават за надеждни, но тези искат 500 000 евро!? При проучване на трудовите им биографии веднага се вижда, че иначе добрите им доходи и постове са вързани с партията ГЕРБ, юнаците са на постовете си по партийна линия. Ами когато някой ден властта падне, кой ще държи в бордове на държавни фирми гербаджии, кредита е за 30 години, мигар милиционерите ще изкарат до толкова? Друго, кредита е за къща, те са значително по-трудно ликвидни от апартаментите, на кой банката ще продаде къща за милион ако се наложи? Никой не би сложил глава в торбата, тук има вероятно заложени и други имоти, гаранции с депозити или дявол знае. Изобщо има ли някой нормален който да допусне, че тези се ширят в апартамент и къща за 1400000 без да имат поне още толкова.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 30. 31 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Любимо занимание – да гледаш в чуждата паница. И да подхвърляш приказки, а "умниците" да правят заключения. И да ровиш в чаршафите на хората.

 31. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Весело

  До коментар [#29] от "boevbisser":

  Казвай Златното руно да те разберат хората. С имена не е хубаво !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 33 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Колкото повече се опитват да се задържат изправени във властта, толкова по-големи щети на партията и коалиционните си партньори нанасят. Това показва две неща:

  1. Партията им, за тях е само един смокинов лист, зад който се крият, за да могат лично да се облагодетелстват;

  2. Толкова са изгубили представа за реалността, че все още си въобразяват, че имат някакво политическо бъдеще.

 33. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4584 Весело

  До коментар [#31] от "stedim":

  нормално когато блажиш от държавна служба и народни пари другаю милиционер !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 35 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  До коментар [#31] от "stedim":

  Ако не бяха на "държавна хранилка" под формата на "ПР на зеленчука" и "млад газовик" да не им ровим в чаршафите, ама те няма как да са си купили тези "чаршафи" само с "нашите пари" (от данъците ни), а сигурно са прибрали и някой "черпонец", а?
  Не е ли редно?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 35. 36 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Иванчева горката за 50000 лв. дето не е ясно дали изобщо ги е поискала я съсипаха, Севда Инкасото за милони ще напише няколко тъпи поста във Фейсбук и май ще и е това. Не е удобно да я натиснат, току виж проговорила.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 36. 37 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Да смяташ доходите и разходите на подобни лица е губене на време. Те имат имотите и банковите си активи и ще си ги имат. Големият ВЪПРОС е биха ли притежавали тези немислими за обикновените граждани ''мазнинки'' ако не бяха комуноидогербъв елит!

 37. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Един рибар извадил с мрежата си от морето запечатана стара бутилка. Любопитен какво ли има в нея, той я отворил. За негово учудване и ужас, от гърлото излязъл черен дим до небето, който се превърнал в страшен великан. След като се протегнал на воля, великанът викнал на рибаря:
  -Приготви се да умреш.
  -Защо-едва изрекъл от страх човекът-аз те освободих, а ти дори не ми благодариш...

 38. 39 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Вожда ще се прекръсти още веднъж - два пъти, ще се закълне във внуците... Как да не му повярваш? Пък и не лъже, освен пурата друго не е взимал от Божков, взимал го е от Севда което е съвсем различно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 39. 40 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#30] от "gripen":

  Онова, което си написал, не е вярно!
  1. Не са влезли в офиса като обикновено младо семейство.
  2. Не са кандидатствали за кредит....

  Всичко предварително е подготвено с някой от шефовете на банката в България. Банковият служител с удоволствие им е предложил кафе и не ги е бавил с подписването на документите (предварително подготвени), защото отвън ги чака колата на НСО (друго си е, да се изтъпаниш пред чиновник, слизайки от автомобил на държавната охрана... Мечтата на всеки цървул, забогатял за два дни.

 40. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Според банковите правила за да изплаща ипотечен кредит от 1 млн/240 месеца, домакинството трябва да има брутен доход от 320-350 хли. лева годишно. А нямат. Това е проблем.

 41. 42 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Дааа, има устойчива подмяна на тезата.

  Първоначално атаката беше срещу "рекетьорите" Бойко, Менда, Влади. Сега никой не ги споменава, а защо ли при тези "железни доказателства" за тях?

  Сега се стреля по близки на Бойко, като "аргументите" за атаката са от 3 дни, а не са от началото на "мощното разкриване на рекетьорите". Тези аргументи се появиха като спасителен пояс за хейтърите, защото ако ги нямаше, щяха да мълчат като рибки.

  Какво ще е бъдещето? Ще се търси атака срещу близки на близките на близките на Бойко и ще се обяснява как заради бащата на някого или заради ГЕРБ активист от Долно нанагорнище Бойко трябва да подаде оставка.

  Всеки може да се направи извода дали тезите заслужават внимание. Това води до ерозия в доверието към кресльовците, а лошото е, че някога може да подадат достоверен сигнал.

 42. 43 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#36] от "gripen":

  Но най-вече е издънка от здрава милиционерска семка.

 43. 44 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#36] от "gripen":Но най-вече е издънка от здрава милиционерска семка.
  —цитат от коментар 43 на vhv


  Това е почти задължително! Калинка да не беше чадо на професор? А вожда? Пеевски е внук на полковник от ДС ...

  Комунисти, комсомолци, пионери!
  Комунистите родината изграждат,
  комсомолците със тях строят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – трудов път.

  Припев:
  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пионери!
  Заедно във труд и бой.
  (винаги във труд и бой)

  Комунистите щурмуват небесата,
  комсомолците след тях летят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – звезден път!

  Припев:
  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пиониери!
  заедно във труд и бой.
  (винаги във труд и бой)

  Комунистите воюват със войната,
  комсомолците на стража бдят.
  Пионери, пионери!
  Славен път ни чака – трудов път!

  Припев:
  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пиониери!
  заедно във труд и бой.
  (винаги във труд и бой)

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 44. 45 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":Ако кредита е ипотечен при по-ранно погасяване продължават да се дължат лихвите по него...
  —цитат от коментар 18 на dingdong

  Няма такова нещо. Има еднократна такса за погасяване (може и да я няма, ако си договорил с банката), която е до 2%. Тя е нещо като такса ангажимент (на банката, за осигуряването на средствата).

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 45. 46 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  На луд ли се правиш или си обикновен гербаджия?

  Семейството взима около 100к след данъци годишно. Теглили са два кредита само за закупуване на имотите за 1.2млн лева.

  Дори кредита да е безлихвен (абсурд), това означава, че могат да го изплатят след минимум 12 години.

  Кой дава 500к евро кредит на някой с по-малко от 10к месечен доход?

  Как се обзавеждат два имота за 1.2млн? Обикновено на тоя тип имоти Обзавеждането ти е поне 50% от цената на имота.

  А режийни разходи? А почивки и разходки? А колите, а храна?

  Да не забравяме, че мъжа и е едва от 2 години на тази длъжност и е бил държавен служилтел откакто се знае, тя също (предполага се без страничен бизнес).

  Трябва да си абсолютен кретен да вярваш, че дори и по документи може да се докажат тези покупки, с обзавеждане и други разходи през последните години.

 46. 47 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Кредита е теглен за да се види, че всичко е "изрядно", ако се наложи, както и стана.
  При нормален ипотечен кредит за 20 или 30 години с фиксирана лихва, лихвата за целия период влиза в общата сума на кредита, което обезмисля по-ранното изплащане.
  Ако ще изплащаш 500 000лв примерно (главница + лихва)за 30 години, за чии х-- ти е да ги изплатиш за 5 години?
  При Шехеризада обаче номера е да се види, че е теглен кредит (нямаме пари) и че всичко е "законно".

 47. 48 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3699 Неутрално

  Не се пита , а се гледа.....

 48. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Авторката е пропуснала обаче лихвите, които също не са малки. А и тези имоти имат издръжка, която също не е малка.

 49. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3781 Весело

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Тоя кредит безлихвен ли е бил?

 50. 51 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "Patsis":

  Обзавеждането явно също е без пари.

 51. 52 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Не знам за Бивол, но аз лично с доход от 10 000 на месец бих могъл да изплащам подобне кредит и да го погасявам предсрочно. Ако човек живее нормално, може да мине с 2000 лв разходи за семейството. Всичко над това отива за ипотеката. Нищо кой знае какво. Бакалски сметки, които се връзват в случая. Друг е въпросът, как държавни служители имат подобен брутално висок за България доход. Какви заплати вземат ПР-и и хора настанени по бордовете на държавните фирми?!?

 52. 53 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "Stargate":

  Не можеш пич. Говорим за 1.2млн преди лихвите. Без обзавеждане да е включено в сметките.

  Имай предвид, че кредита е даден преди 4-5 години, когато лихвите бяха доста по-високи.

  На 3% лихва, колкото е сега (ипотечен,обезпечен в ДСК) за 300к лева ще трябва да върнеш 80к само лихви. През 2015, беше абсурд да получиш 3%, но да речем, че са получили 3% или дори 2 и нещо. Ако за 300к, трябва да върнеш 50-60к, то според теб колко трябва да върнеш за 1млн лв, колкото е втория кредит? По документи само лихвите им са 3-4 годишни доходи, които на 100% да отиват за покриване на кредитите.

  Все пак ДСК е търговска банка не ББР - ще иска да изкара някакви пари от клиентите си, не да дават безлихвени кредити.

 53. 54 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Има и нещо друго, свръхелементарно:
  Банката мисли за интереса си, което включва: Ами ако стане беля и кредитополучателя спре да плаща, та дори и да иска. Ще се минава към продан на имота. Обаче проданта включва разходи: съдебни за изпълнителен лист (поне 2% от търсената сума), такси на ЧСИ (към 3% - 4% от оценката), вещи лица и съ-нъ-мъ. Затова правилото на банките - обикновено стриктно регламентирано със забрани към бордовете - е, че КРЕДИТЪТ Е С ТАВАН ДО 70 - 80% ОТ ОЦЕНКАТА на предложеното обезпечение (в случая - на вилата в Бистрица). Което значи при цена на имота 1 млн. лв., кредит до 800 хил. лв. Тоест, нашите хора трябва да са извадили готови пари 200 хил. При предходния кредит и неговото предсрочно погасяване, няма какво друго да се каже, освен че са виртуози в печеленето на пари. Единствената крива хава е, че ... са на заплати...

 54. 55 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 599 Неутрално

  в светлината на новите разкрития на Божков, тази длъжност ПР към Мин.съвет вече я превеждам като П(равителствен) Р(екет).

 55. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  И после, защо ГЕРБеРЕБЯТАТА се натискали за службички. И защо бранят властта, както комунистите я стискаха.
  "Подлец ли, архиподлец ставам аз тебе байно, ама де тоя късмет".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 56. 57 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  11 хиляди лева на месец получава член на борда на „Булгартрансгаз”. А колко получава председателят на борда, а заместник председателите и общо другите членове? Народни пари! А вчера Бойко най-нагло лъже, че с триста зора свалил цената на газа, защото спрял кранчетата на посредниците, от които изтичали народните пари. И никой журналист не се намери да уточни, когато му пускаха услужливо медиите лъжливото изказване, че това съвсем не е така. Но не е само „Булгартрансгаз” — колко са номенклатурчиците в разни бордове на огромни заплати, бюджетни! И това са все хора, близки на властта. И да не мислите, че стиснатият финансов министър им дава тези пари, за да си се разполагат с тях? Да получават по-високи заплати от него, че и от премиера, хей така?! Със сигурност си плащат такса „пост”. Как иначе ще се пълни черната каса на ГЕРБ? Нали трябва да се купуват медии, социолози, политолози, политици от други партии, че и цели партии, за да останат на власт!
  И всичко това с нашите пари!

 57. 58 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  До коментар [#53] от "hsy42660995":

  До коментар [#52] от "Stargate":Не можеш пич.
  —цитат от коментар 53 на hsy42660995


  Никъде не видях да пише, че са погасили кредита за 1 милион. Погасили са кредита за апартамента. Кредита от 1 милион е взет преди година или две, не се задълбочих в статията. Освен това, разсъжденията ви тръгнаха в грешна посока. Лихвите са си лихви, но те не са дължими на куп и веднага. Ако се изплати предсрочно лихите не са дължими. Както и да е. Няма смисъл да обсъждаме нещо в дълбочина по информация в пресата. Само казвам, че семейство с 10 000 лв доход, няма проблем да изплаща кредит за 1 милион, точно както семейство с доход 2 000 лв, няма проблем да изплаща кредит за 100 000 лв.

 58. 59 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#58] от "Stargate":

  "Ако се изплати предсрочно лихите не са дължими."

  Първото нещо което банката взима е лихвата, защото лихвите са най-големи в началото на заема. На всяка вноска в началото на заема плащаш много лихва и много малко главница. Съотношението се променя с времето, като към края на срока на кредита всяка вноска е много главница и много малко лихва.

 59. 60 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "Stargate":

  През 2015 от търговска банка да получиш 3% е почти невъзможно.

  Но да приемем, че са взели 3% лихва. 4 години и половина са плащани лихви. В най-благоприятния вариант, само за този кредит са платили към 25-30к лева лихви.

  От там нататък - лихвите не са дължими сега и веднага, но как са го обзавели този апартамент? Не ти ли трябват пари в кеш? Как са погасили предсрочно, не ти ли трябват пари в кеш?

  Отделно, кой ще ти даде 1млн без самоучастие за другия кредит? А там едни 10% поне пари в кеш откъде?

  Мъжа и не е бил на 10к по време на теглене на първия кредит, той е назначен на сегашната си служба(където взима тия 10к на месец) на Февруари 2018, т.е. когато кредита е вече бил погасен!

  https://register.caciaf.bg/2019/D5827380-98C1-441E-A1DF-8037E2F7F28498428.xml

  Това им е декларацията. В края на 2018та(когато той вече е бил 10 месеца на длъжност на заплата), те имат сумарно декларирани 130к лева налични и 78к лева задължения към банки.

  Е пак питам, откъде са дошли парите за предсрочно погасяване в кеш и за теглене на нов кредит за милион?

 60. 61 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  към горното едно допълнение - почти погасен тъй като с държавната си заплатка и предната длъжност на мъжа и са погасили 40% до 2017та.

 61. 62 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2992 Гневно

  Подопечните на Бойко нямат срам....гепи се като за последно....Без срам и морал!!Еле пък недоразумението Севдалина!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 62. 63 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#53] от "hsy42660995":
  —цитат от коментар 58 на Stargate


  Приемам разсъжденията ти за чисто логически, изхождайки от "чистите помисли" на кредитополучателите.
  1. Помислите им въобще не са чисти!
  2. Безсмислено е да допускаш, че може би имат алиби (в случая финансово покритие) - Не, нямат! Става въпрос за пране на пари.

 63. 64 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Нито ми е симпатична въпросната ПР-ка, нито искам да я защитавам, но в коментарите чета някакви неща от хора, които явно не са имали ипотечен кредит. Наказателна лихва при предсрочно погасяване има само в първите 1-2 години. Аз имах ипотечен кредит, който погасих предсрочно на третата година, без наказателни лихви, само остатъка. Вноската по кредита може да достига 70-80% от дохода, това за 30% е пълна глупост. Тези 30% са препоръка на икономисти, а не на банката. Напротив, банките имат интерес да не можеш да си плащаш кредита, за да ти вземат имота, а към 2019 цените растяха, така че банката би спечелила повече от придобития имот и продажбата му на по-висока цена, както и това че кредитите се дават на максимум 80% от пазарната оценка. Не е нереален кредит от 500 хиляди евро за семесйство с доходи 11000 лв месечно. Банките си имат калкулатори на сайтовете си. Ето един пример:

  500 000 евро за 20 години при 3% лихва, месечна вноска: 5545лв

  Съвсем реално. Къщата е била вече обзаведена, в нея е живял преди това бившият собственик.

 64. 65 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#38] от "man_un":

  -В тая бутилка-казал великанът-ме затвори цар Соломон, владетел на всички великани. Не му се подчиних и той ме наказа. Отначало се заклех, че който ме освободи, ще го направя приказно богат. Но минаха 2000 години и аз се заканих да убия освободителя си. Така че...
  И великанът вдигнал крак да смаже нещастника.
  -Чакай-викнал ужасен рибарят-ти казваш, че си прекарал 2000 г. затворен в това шише?
  -Да, нима не вярваш, мислиш, че лъжа?
  -Покажи ми и ще ти повярвам.
  Великанът се превърнал в дим и се напъхал отново в бутилката, а рибарят бързо я затворил. И т.н.
  Това е приказка от многото на принцеса Шехерезада, които тя разказвала на съпруга си 1001 нощ, за да си спаси живота.

 65. 66 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  На Севда май по ще ѝ подхожда да се нарече Пандора, вместо Шехерезада. Защото не приспа никого с приказката си, но за сметка на това излязоха на бял свят доста въпросчета, които няма да се ограничат само до нейното имущество.

 66. 67 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#64] от "Brad Mehldau":

  Напротив, банките имат интерес да не можеш да си плащаш кредита, за да ти вземат имота, а към 2019 цените растяха, така че банката би спечелила повече от придобития имот и продажбата му на по-висока цена,
  —цитат от коментар 64 на Brad Mehldau


  Единственият що-годе читав вариант да излезеш от ситуацията, е да се гръмнеш...

 67. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3781 Весело

  До коментар [#54] от "inn":

  Единствената крива хава е, че ... са на заплати...

  Таз къщурка на два ката
  не е направена на заплата!
  Радой Ралин
  Преди години една моя позната, вече покойница, щяла да яде бой от обитателя на една вила в полите на Витоша, защото като минала с приятели покрай вилата им изрецитирала тези стихове.

 68. 69 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  На мен основният въпрос ми е - какво е образованието на съпругът, че да заема все длъжности в бордове на директори и по какъв начин се изчислява заплатата му?
  Иначе за какво им е на тричленно семейство апартамент от 200 квадрата, вила за милион лева и три коли са клюкарски въпроси. Като им дават лесни пари ще трябва и лесно да си ги харчат.

 69. 70 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "Brad Mehldau":

  Тук никой не говори за наказателна лихва. Никой не говори и дали ще могат да обслужват кредит за милион ако го пуснат за 30 години.

  Тук говорим за пари в кеш. Обзавеждане на чисто нов апартамент - там е нямало предишен собственик, обзавеждане на къща(наистина ли вярваш, че не са направили подобрения?) и поддръжка, режиини, почивки, разходи за храна, транспорт, данъци на тези имоти.

  Отделно, ти като си имал ипотека, колко е данъка и таксите за придобиване на тези имоти? Елементарна справка - за имот в София за придобиване са 9к , ако е оценен на 300к лева. Ако той е 1млн, сам може да сметнеш, че въпросните трябва да платят на държавата 30к, тези пари отчетени ли са ти в сметките?

  В края на 2018та, те разполагат (двамата) с 130к лева в кеш и 78к задължения към банките и пак питам, коя банка ще ти даде 500к евро кредит, без самоучастие и с гола ипотека?

  Още една елементарна бакалска сметка показва, че ако са теглили заема за милион през 2019та то те са нямали дори и 10% самоучастие в закупуването на имота, ако приемем, че са и фотосинтезирали и не са давали 1 лев настрани.

 70. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Едно стана ясно със сигурност. Борисов няма нищо общо с атаката срещу Али Баба. А Горанов, питан вчера защо Божков вади карикатури и комикси - неопределено каза - нещо си отмъщава, въпреки, че нямаме пръст в акцията на прокуратурата. Изречено не буквално, но в тоя смисъл. Тук е прав. Дори елементарно логически да се мисли. Схемите по-които престъпник № 1, според Гешев, е заигравал с властта през годините на прехода са устраойвали и тая власт. За спонсорства и пр. /на спорта, например/ Не е ясно за Горанов, но Борисов определено не се е облагодетелствал. По друг начин стои въпросът за пиарката му. По едно време май и главен секретар на кабинета му... Подразбра се, че отдавна, отдавна е около управлението на ГЕРБ. Любопитно е при кого е от по-рано - дали при Божков или при Борисов. Май при Божков е от по-рано. Поне така се подразбира от приказката на Шехерезада. Как баща й бил негов служител, как внезапно статуса му се подобрява чувствително и т.н. Само защото Али Баба е харесал Шехерезада? Едва ли. Али Баба има възможности /и то какви!/ за избор в това отношение. По скоро му е била интересна като възможност за контакти и информация за властта. Щедро спонсорирайки я, вероятно. Да не се пропуска и вицето на Божков в Нове холдинг, с когото той избяга - Георги Попов. И от тук прекия интерес на руснаците от въпросната схема. Като агент на байтошовото разузнаване, по презумпция Попов е бил агент и съветското. Нещата, които е споделяла Шехерезада от кухнята, от най-близкото обкръжение на Борисов, може би са ставали достояние и на руснаците. Даже на тях на първо място. Ако се разсъждава в дълбочина и в тая връзка, ще се види, че случаите с Цецка Цачева и Цветанов и казусът с Шехерезада не са идентични.В първия случай имаме домашен проблем. Във втория - май проблем с международен привкус. Борисов може и да не реагира по същия начин.

 71. 72 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#70] от "hsy42660995":

  Ако първият апартамент е бил погасен предсрочно, би могло той също да се ипотекира, заедно с къщата, за да се получи кредит от 500 хиляди евро, почти колкото струва и къщата. Според декларацията са имали и сепстявания от 50 хиляди лева към момента, които биха стигнали за придобиване на апартамента, както и за евентуални подобрения и допълнително обзавеждане на къщата. Мисля, че се дълбае в някаква посока, от която трудно ще излезе нещо. Както писаха по-горе, интересният казус са срещите с Божков, а не дали може семейство с 11 000 лв мессечен доход да си купи къща на кредит. Защото може.

  Гледам ми се праскат минуси на разбивката, която съм дал с ипотечен калкулатор от сайт на банка. Не сте съгласни с калкулатора ли?

 72. 73 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Мечтата на комплексираната пушачка на пури е да си купи къща в подножието на Витоша.
  Дори не си дава сметка как, след като е поставила душата и тялото си на тезгяха, накрая животът пак и подава кожения ланец.

  Никоя къща около София не струва нито стотинка повече от 400 000 лева. Факт. И на никой не му дреме, колко някой се е набутал за нея. Истинската и цена се вижда, когато се опиташ да я продадеш.

  Лично познавам хора, които изляха над милион в подобна, а сега няма кой да им даде и половината.
  Всяка сливенска проститутка взема по-добри инвестиционни решения.

 73. 74 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "Brad Mehldau":

  Дълбаеш в грешна посока и са ти грешни сметките.

  Тези имоти имат цени на придобиване, които са преди да се почне дори да се изплаща кредита. Около 40к лева ти са само данъци и такси за придобиване, които автоматично ти стопяват горните спестявания.

  Отделно те са имали задължения към банки и кредитни линии които не са изчистени, върху които се начисляват също лихви - виж че имат най-вероятно овърдрафти в декларацията на суми от по 20к лева.

  Както вече казаха в първите 4-5 години(за които е и погасен и кредита) се изплащат най-големите лихви, отделно откъде тия пари напред да го погасиш предсрочно?

  За двойна ипотека няма да станат също нещата, понеже към 2018та края, според декларацията на мъжа и те имат все още 47к евро ипотека към апартамента, така че няма да ти излезнат сметките.

  По твойта сметка 5.5к вноска за 20 години на 3% знаеш ли каква лихва трябва да плащаш по този кредит? За 10 г. ще трябва да кихнеш едни 100-200к, само по лихви, мани главници.

  Трябва да вадят доходи на роднини до 9то коляно само и само да оправдаят изплатеното дотук.

 74. 75 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  отделно, ако някой вярва, че ще се надупиш на банката, омазан с вазелин, да вземеш заем, който на месечна база покриваш с 80% от доходите на цялото семейство на месечна база в продължение на 5-10 години, без да имаш 2-3млн отделени настрани е пълен кретен.

  Нали утре като въпросния поставен наш човек спре да си плаща членския внос или на негово място герберите настанят друг, ще остане с милиони кредит без 10к доход на месец? Нито банката нито въпросните са толкова луди да влизат ол ин, без да ги имат недоказани и неизпрани в кеш някъде другаде...

 75. 76 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#74] от "hsy42660995":

  Има два вида вноски. Апартаментът, който аз изплатих предсрочно, беше с намаляващи вноски: всеки месец изплащах равна част от главницата + лихва, затова първите вноски бяха по-големи, но на практика бях изплатил достатъчно голяма част от кредита си, а не само лихви. Тези неща не са рокет сайънс, човек си прави проучване преди да тегли кредит, те може и да са си направили. Иначе ние тук водим някакви бакалски сметки - кое какво било и колко струва, нещата са си индивидуални. Аз като обзавеждах апартамент, ми излезе общо 10 000 лева с уреди и мебели, вярно, малък апартамент, но стана супер и всички казват, че сигурно ми е струвало много. С малко повече старание и подготовка човек може да си направи нещата добре и без да налива милиони. Сега вярно, че тук говорим за огромни апартаменти и къща, но пък къщата е била изцяло завършена, в нея се е живеело от години, чужденец, едва ли е български пенсионер, дето всичко се рути и тече и се чуди с какви пари да закърпи. Както и да е, болшинството коментари са марксистки за мен. Тоя манталитет да се смятат стотинки и да се мразят хората, защото имат пари, ми е чужд, но явно в българина си го има и няма да изчезне скоро.

 76. 77 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#72] от "Brad Mehldau":

  Ако чрез ипотечен кредит банка си позволи да усвоява 50% от брутния доход на клиента знаеш ли как се нарича това? Чувал ли си за събпрайм моргич крайсис 2008 или по нашему "имотния балон"? И по важното е не дали си чувал, а че такива практики са в драстично противоречие с европейските банкови регулации, но също и с директивите на нашата централна банка. При такава ситуация еврозона нанай.

 77. 78 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#76] от "Brad Mehldau":

  Не мразим хората, защото имат пари, а се питаме ЗАЩО имат пари?

 78. 79 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  С годишен доход от 130 хил.лв. Спокойно можеш да обслужваш кредит от 1.2 млн. лв. Незнам какво е това Бивол, но да си късат дипломите.

 79. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#42] от "BezEmotsia":


  « Първоначалната атака срещу « рекетьорите « Бойко, Влади и Менда ... «


  НИКОГА не е имало атака срещу тримата ДС-слуги, които цитираш по-горе . Абсолютно всички атаки бяха и са срещу Божков - кой където е поканен в сутрешните блокове, надълго и нашироко говори за Божков и никой не засяга главният виновник бездомния министър . Кой не е огледал / помогнал за липсата на 700 милиона в държавната хазна ? Божков ли е финансов министър ? Той ли е виновен за тази липса ? Той ли е подчинен чиновник на онова от Банкя ?
  Не пиши простотии в името на трохички !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 80. 81 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#72] от "Brad Mehldau":Ако чрез ипотечен кредит банка си позволи да усвоява 50% от брутния доход на клиента знаеш ли как се нарича това? Чувал ли си за събпрайм моргич крайсис 2008 или по нашему "имотния балон"? И по важното е не дали си чувал, а че такива практики са в драстично противоречие с европейските банкови регулации, но също и с директивите на нашата централна банка. При такава ситуация еврозона нанай.
  —цитат от коментар 77 на Lemmy


  Пич, приказваш общи приказки с американски термини от някой документален филм за финансовата криза през 2008 :) Ясно ми е, че не си теглил никога ипотечен кредит тук в България, ако изобщо си теглил някакъв кредит. Минавал съм през поне 5 различни български банки, които нямаха проблем да ми отпуснат ипотечен кредит, на който месечната вноска е 50% от заплатата ми, като при повечето беше около 60% лимитът, а при някои стигаше до 80%, но все пак се смятат и абсолютни стойности, не просто проценти. В смисъл 80% не са за заплата от 300лв ;) Както и да е, отказвам се да пиша, многознайковци и философи във форума много, минусчетата си ги пускайте, дано това ви успокои душите. Аз съм теглил ипотечен кредит, погасих си го предсрочно, знам много добре какви са условията и какви глупости се изписаха по-горе, ама важното е да #БъдемЖивиИЗдрави

 81. 82 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "Brad Mehldau":

  Не го гледай през своята призма. Едно е да изплащаш/обзавеждаш апартамент за 100 евра, друго е за 200-300, че и за милиони.

  И пак казвам, не гледайте нещата в лихви и проценти. Те нямат парите в кеш. Мъжа и не е бил 10 години на 10к заплата, там е от по-малко от 2 години. Преди, вероятно е бил на по-малко, ако се вярва какво е притежавал и за какво е дал отчет.

  Да приемем данъчната им декларация за 2018. Кредита за къщата е теглен 2019та.

  Двамата имат 78к задължения Януари 2019-та и 130к лева в кеш. Същата година са изчистили ипотеката, т.е са имали спестявания към 50к лева, свободни в началото на годината, тъй като същата година са заличили ипотеката по апартамента.

  Придобили са имот за 1млн през 2019та. Преди дори да си помислят да почнат да плащат кредит, дължат 30к лева данъци и такси на държавата за придобиването му и изповядване пред нотариус.

  https://www.actualno.com/politics/sevdelina-arnaudova-e-kupila-kyshta-za-1-mln-lv-prez-2019-g-razkri-jurnalist-news_1469662.html

  Сделката е най-вероятно изповядана Юни, понеже се обяви, че от Юли е собственичка.

  Та пак питам, коя банка ще ти даде кредит за половин милион евро, при положение че ти имаш най-много 20-30к евро спестявания и 5к евро чист доход на месец?

  А ядене, пиене, разходи, данъци по другите имоти, коли, почивки, деца?

  Без да извадят приятели, познати и роднини, че са им давали пари е математически невъзможно да са ги изплатили и да са им дали подобни кредити с такова обезпечение.

 82. 83 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#46] от "hsy42660995":


  « Трябва да си абсолютен кретен, да вярваш, че дори по документи могат да се докажат ... «


  А, защо трябва да доказват ?
  На Цветанов не му излизат 500 000 лева, но от КПКОНПИ и НАП не намират за необходимо да го подпукат, а Иванчева при НЕДОКАЗАН пойскан подкуп за половината от тази сума, получи 20 години лишаване от свобода .
  Когато имаш в малкият си джоб КПКОНПИ и НАП, НЕ Е НУЖНО ДА ДОКАЗВАШ каквото и да било - крепостните можеш да ги шикалкавиш както си искаш, а, ако не ти вярват, на кого му пука .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 83. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2126 Неутрално


  пойскан
  поискан, разбира се .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 84. 85 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "Brad Mehldau":

  Колегата е прав като цяло за обикновените хора. Никоя банка няма да ти позволи да теглиш кредит, на която вноската ти е > от 50% от брутния доход, камоли за милиони.

  Ако искаш да изтеглиш 1млн такъв свят ще ти се завие да доказваш доходи, че си нямаш представа, като трябва да покажеш обезпечение 2 или 3 пъти на тази сума.

  И да не кажеш, че говоря празни приказки - да теглил съм ипотечен и дохода ми е близък до този на мъжо и, така че знам за какво иде реч и какви са условията на търговските банки към вип клиентите им.

 85. 86 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#60] от "hsy42660995":  Е, пак питам, от къде са дошли парите ... «


  Докато питаш, не забравяй, че на семейството кумува мутрата от Банкя - едно негово обаждане по телефона ..., а и не забравяй, че ЕЖЕМЕСЕЧНО Шехерезада е битувала в кабинета на Божков ... за да му отказва секс-услуги ...
  А аз съм папата от Рим, рийш’ли .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 86. 87 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#86] от "niksan1":

  бе то нещата са повече от ясни - почнаха с даренията от родители, приятели, познати, учинайки, за да размият следите.

  Ако ня#кой, тръгне да разследва обаче и тия пари няма да им стигнат.

  Не знам, как някои от коментиралите си мислят, че ако взимаш 10 бона бруто ще можеш да си позволиш вила за милион и къща за половин, да гледаш дете, да поддържаш стандарт и да си плащаш данъци и други разноски, почивки и режиини. Абсолютно невъзможно е.

  За да купуваш къщи за милиони и да ги изплащаш в рамките на 5-10 години, трябва да имаш чист доход от минимум 250к на семейство, ако говорим с реални цифри..

 87. 88 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#51] от "hsy42660995":
  Подарък от тате :)))))

 88. 89 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#64] от "Brad Mehldau":
  Ако банките имаха интерес към имоти, щяха да ги строят!!!! Какъв е смисъла да ставаш вторичен собственик, ако имаш ресурс да си първичен? Бизнесът на една банка е друг- финансиране и печалба от него!!!!

 89. 90 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 437 Гневно

  Питам аз:Каква квалификация имат тези сополанковци,за да обиколят за една петилетка всички сладки служби на държавната администрация?!И ако са толкова кадърни,защо не опитат да умножат доходите си в някоя частна международна компания?Ама не са от кадърните,а са от новата номенклатура-боклуци и калинки!

 90. 91 Профил на Stefan Nedelchev
  Stefan Nedelchev
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#58] от "Stargate":

  Само казвам, че семейство с 10 000 лв доход, няма проблем да изплаща кредит за 1 милион, точно както семейство с доход 2 000 лв, няма проблем да изплаща кредит за 100 000 лв.
  —цитат от коментар 58 на Stargate

  Пич, не знам на коя планета живееш, ама яко се изхвърли!!! Моето семейство има доходи над 2000 лв, изплащаме кредити от 11000 лв за 30м. , и, честно да ти кажа, хич не е като да не го "забелязваме"....Не ми се мисли за 10 пъти по-голям кредит , даже и за по-дълъг срок, пак вноските са непосилни!

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#64] от "Brad Mehldau":Ако банките имаха интерес към имоти, щяха да ги строят!!!! Какъв е смисъла да ставаш вторичен собственик, ако имаш ресурс да си първичен? Бизнесът на една банка е друг- финансиране и печалба от него!!!!
  —цитат от коментар 89 на fio41315648


  Не знам незапознат ли си или се правиш на луд. Банката ти дава кредит върху имота на не повече от 80% пазарната оценка, като тази оценка я прави техен оценител, за да няма шашми. Подписваш договор, че ако не можеш да плащаш, банката разполага с апартамента ти и го ползва, за да си покрие задълженията + КОМИСИОННИ + ЛИХВИ за ЦЕЛИЯ период на кредита. Дори моментално да не можеш да плащаш, банката на практика придобива имот на 80% от пазарната му стойност, с който си покрива разчетите на доходност, с която при нормално и добросъвестно ползване на кредита би разполагала. Това не е брокерска дейност, не е бизнес с имоти. Това си е кредитна дейност с обезпечение, доста добре разчетена при това.

  Колкото до обезпеченията. През 2010 взех ипотечен кредит при месечна вноска 50% от месечната ми заплата. Всички банки до една го одобриха, аз избрах най-изгодната за мен. Приказвайте си глупостите, цъкайте си минусчетата, дреме ми от диванни философи, които разбират от всичко.

 93. 94 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#42] от "BezEmotsia":« Първоначалната атака срещу « рекетьорите « Бойко, Влади и Менда ... «НИКОГА не е имало атака срещу тримата . . .!
  —цитат от коментар 80 на niksan1


  Не помниш ли за обвиненията че БМВ (Бойко Мена Влади) са взимали рекет за 60млн.? Бързо си забравил!

  Ако продължава да се чудиш за липсващите 700млн. е добре да се запознаеш с бюджетната процедура. Ако е твърде сложно, задай си следния въпрос:
  Колко десетки/стотици милиарда лева данъци не са събрани от предходните правителства, ако събраните данъци при правителствата на Борисов са най-големите в историята на БГ? Токувиж прогледнеш и станеш фен.

 94. 95 Профил на hsy42660995
  hsy42660995
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "Brad Mehldau":

  Стига с тия елементарни примери бе, човек. Взел си през 2010 кредит... На каква стойност е бил? Кандидатствал ли си за 1млн кредит в търговска банка да ги плещиш тия щуротии? Знаеш ли кога ще минеш с 1млн обезпечение в кварталния ти клон, без да мине през сериозно одобрение от риска? Пълен абсурд. Имам познати, които искаха 5млн обезпечение на 900 и кусур кредит и то в Алианц, където по-малките кредити ги даваха и на салфетки..

  Да, 70-80% от дохода може да минеш да изплащаш кредит, ако си купиш апартамент за 70-80к евро. 70-80% за 1 млн - посмъртно няма кой да те одобри, освен ако нямаш допълнителни гаранции, ако ще и папата да те препоръча. Банките не са малоумни, повярвай ми, нито са фондация.

  Целта на тия милионни кредити е да се изперат парите и да излезнат на светло, като разчитат НАП и прокуратура да не тръгне да нищи. Заглавичват мат'риала, че тук дарение там дарение и не можеш му хванеш края.

  Ако нямаш странични пари с 11к на месец(и то назначен от няколко месеца, когато е разписана сделката) посмъртно не можеш да си позволиш имот (по документи) за над 1 млн. Нямаш никакъв шанс. 300к - да, но горното е пълен абсурд.

 95. 96 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  .... Не е ли по-добре дезинфекция на цялата партия - от опашката до главата...

  Ще ампутираме само опашката!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 96. 97 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1838 Весело

  Моля ви се!
  Аман от канибали!
  Не позволявам да закачате и девойката, получила ценни указания от министър Горанов!
  Антифеминисти такива!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 97. 98 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#95] от "hsy42660995":

  Ама ти пак не можеш да ме разбереш. Аз отговарям на глупави коментари от рода на това как не можело човек да изтегли милион със заплата от 11 000 лева. Е, очевидно може, щом всичко е документирано или мислиш, че банката лъже? Ако има проблем в даването на кредита, виновна е банката и там пиарката не можеш да я пипнеш, да ровят кой е отпуснал кредита, кой го е одобрил. Има документирани доходи, има документирана стойност на апартамента. Бакалски сметки за това какъв доход за колко стига не минават за друго освен за пред форумите.

  Пак да кажа, трябва да се дълбае в друга посока. От тая с кредита няма да излезе нищо, само се хабите.

 98. 99 Профил на ГЛАСУВАЙ        НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  ГЛАСУВАЙ НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Нещо ми подсказва, че тази е забъркана в сериозни каши. Боко, озапти си подчинените!
  —цитат от коментар 16 на Котаракът в чизми


  той милия щото нищо не знае ...

  смятай щом неква пикл@ си е купила къща за 1.2 млн какво е на хора на смислени позиции, па за въпросният Боко ..

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА !!! БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ !!! ГЛАСУВАЙ НА 11 ЮЛИ, ИЗГОНИ МУТРАТА И КАСКЕТА
 99. 100 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vlado Nikolov":

  Не сред държавните служители - там има много честни и почтени хора.

  Това са на баце свитата - един няма, които да е кадърен за нещо и един няма, които да не е намазал. Най-отпреде - сам баце.

  Но... истината е, че никой в дървеното пардесю нищо не е отнесъл. И като дойде времето, едни такива хрисими ще станат....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK