Първите свободни избори – 30 години по-късно

Първите свободни избори – 30 години по-късно

© Цветелина Белутова, КапиталДнес се навършват 30 години от първите демократични избори след падането на авторитарния комунистически режим на 10 ноември 1989 г. Избрано е VII Велико народно събрание, за което е постигнато съгласие на състоялата се преди това Национална кръгла маса. Изборите се провеждат три дни след прочутия многохиляден митинг на СДС на Орлов мост в София, на който победата на демократичните сили изглежда силно вероятна. Резултати обаче са други: Гласуват 6 976 620 или 90,79 % от всички имащи право на глас. БСП получава 47,1% от гласовете, СДС - 36,2%, ДПС - 5,75%, БЗНС - 4%, Отечествен съюз - 0,5%. Левицата получава 2,8 милиона гласа, а СДС - над 2,2 милиона.


Първоначално СДС не призна изборния резултат, но впоследствие го прие. Това събрание избра Желю Желев за първия президент на България през август 1990 г. и прие Конституцията от 1991 г., която действа в момента. Във връзка с годишнината "Дневник" публикува коментари от участници в тогавашните събития.


Проф. Александър Джеров, адвокат, бивш депутат от Великото народно събрание от СДС, пред "Фактор":
Не мога да си представя какво се случи на 10 юни 1990 г. и защо след този милионен митинг в София преди 30 години наследниците на БКП отново посегнаха към червената бюлетина на изборите за Велико народно събрание. Социалистите бяха уж уплашени, но в същото време тяхната теория беше, че ще бъдат вечни, до края на света. Никой не се помъчи да установи този парадокс. Митингите на 7 юни бяха спонтанно събиране на хората, нямаше заповед да излизаме по площадите. Моят спомен от тогава е, че изборните резултати бяха захвърлени с чувалите в градинките.


Ние в СДС тогава бяхме неопитни и за първи път се явявахме на избори, докато други сили вече имаха познанията как се печелят с 99 на сто избиратели. Затова и останаха съмненията за истинността на вота за Великото народно събрание, но лично аз не съм по съмненията, а по доказаните факти. Тогава никой не се постара да ги докаже.


Филип Димитров, конституционен съдия, бивш депутат и бивш премиер от СДС, пред БНТ:


Тогава СДС призна победата на БКП, която все още беше силна, но се доказа като набиращо сила, което няма да позволи връщане назад.


Факт е, че голяма част от българската нация не се осмели да направи крачката напред на първите свободни избори за Велико народно събрание през 1990 г. Хората на Орлов мост бяха много, но това не беше цялата нация... БКП е партия с много опит в насилието и терора. Натискът на комунистическата върху хората беше много суров.


В Източна Европа стана нещо уникално в края на 80-те и началото на 90-те години. Извоювахме света, без да искаме. Пощръклявам, когато някой днес каже, че нищо у нас не се е променило.


Важно е да се разбере, че България беше част от целия този процес, но не беше най-впечатляващата част, затова и резултатите бяха такива... Никой друг не преживя втори банкрут като България, но се движехме стабилно, имахме по-плавен път. Бяха положени много усилия нещата да се върнат назад, но стана ясно, че това не може да се случи.... По този път ние се спънахме и паднахме... Ожулихме си колената жестоко, когато в България дойде хиперинфлацията при правителството на Жан Виденов. С неговото сваляне стана ясно, че този начин на действие е абсолютно изключен и в България повече не може да се мисли за него.


Проф. Михаил Неделчев, литературен теоретик и историк, политик от първите години на демокрацията, по БНР:


След огромния празник на митинга на "Орлов мост" преживяхме грандиозно разочарование на изборите на 10 юни 1990 г. Тогава имаше огромни колебания дали да се признаят изборите заради сигнали и съобщения за фалшификации и подмяна на вота.


Първите свободни избори – 30 години по-късно


Демократичната общност в България я има, но голяма част от нея е разпръсната по света. Масово хората се разочароваха от изборния резултат през юни 90-а г., обезсърчиха се и заминаха в чужбина. Но след тях имаше вълна от акции и събития - записът на Петър Младенов с репликата "Да дойдат танковете" и оставката му, студентските протести, Градът на истината.


Обществената енергия от онези години не се е загубила. Има я, но тя е изразена в съпреживяване на това, което се случва по света. В много по-голяма степен ние днес живеем в света - България е член на НАТО и ЕС. Ние сме в най-добрата част на демократичния свят.


Аспарух Панов, зам.-председател на Националния координационен съвет на СДС в началото на 90-те, пред БГНЕС:


Извън положителните емоции, обаче, решаващите и, за съжаление, твърде спорни събития през 1990 г. бяха постигнатото споразумение за провеждане на избори за Велико (конституционно) народно събрание, победата на БСП на тези избори и последвалото избиране на д-р Желев за президент. Това са може би най-важните и уникални моменти на българския преход от гледна точка на политическата култура. Наложена бе основната теза, че се сменя политическата система, а не се продължава започнатата от комунистите "перестройка", че се създават принципно нови правила за функционирането на държавата чрез разработката и приемането на нова конституция.


Така избраната форма на българския преход е била и продължава да бъде и до днес обект на множество дискусии и противоречиви анализи. И то напълно основателно, защото в другите посткомунистически държави се тръгна по съвсем различен път. В най-успешно развиващите се от тях, първо се извършиха радикалните икономически реформи и никой не мислеше за промяна на конституцията. През лятото на 1991 г. с приемането на една твърде несъвършена конституция ние може би получихме някакво подобие на "нова държава", но икономически, а и политически бяхме вече безнадеждно изостанали от страни като Унгария и Полша.


Георги Пирински, депутат от Великото народно събрание от БСП, пред "Дума":


Тези резултати предизвикаха шок в ръководството и сред привържениците на СДС, които бяха изпаднали в плен на увереността, че без всякакво съмнение те печелят изборите. Един епизод от изборната нощ на 10 юни бе твърде показателен в това отношение. В изборното студио, предавано по телевизията на живо от НДК, късно вечерта връхлетяха няколко силно възмутени граждани с твърдения за груби изборни нарушения. Случката застрашаваше да нажежи до крайност атмосферата сред множеството поддръжници на СДС пред НДК и да заплаши нормалното приключване на изборния ден и установяването на резултатите от първия тур на изборите. Наложи се категорично да поискам от водещия Кеворкян да прекъсне предаването, което той бе принуден да направи. Причината бе, че се мотивирах с изричните договорености на Кръглата маса, съгласно които всички подобни сигнали и възражения следваше да бъдат разглеждани от специално създадения за целта Обществен съвет.


Изборите бяха наблюдавани от високопредставителна група международни наблюдатели, формирана от политическите фондации на двете основни партии в САЩ - Републиканската и Демократическата. В доклада на наблюдателите за проведените избори се съдържат следните основни констатации: изборите представляват значителна стъпка към по-демократично общество; не бяха представени никакви съдържателни доказателства, които да поставят под въпрос официалните резултати; предизборната кампания предостави на основните участващи партии и коалиции възможността да огласят посланията си чрез публични митинги, медиите и чрез други средства; кампанията бе проведена мирно, за което имат значителна заслуга всички партии; Централната избирателна комисия успя да организира достоверен изборен процес, който осигури възможност на практика на всички българи в страната да упражнят правото си на глас.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ОДС разочароваха хората до такава степен, за да дойдат Царе, социалисти и обръчите от фирми на власт.
  Все пак имущество за 30милиарда беше продадено за 3милиарда.
  Да, тези предприятия е трябваше да се продадат, но това можеше да се направи по-много по-цивилизован и печеливш за всички ни начин.
  Та демокрация е термин по който може да се пише много. Платон описва демокрацията като кораб с много капитани и без посока. В модерни времена държавите са хибриди - република и демокрация в едно. За мен лично, за да имаш една работеща демокрация ти трябва здрав гръбнак,а именно средна класа. За съжаление, в България мнозинството хора не са средна класа. Работи се и има икономически напредък, но всичко става много бавно.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Разстроено

  Резултатите бяха фалшифицирани но не чак толкова че да стигнат до обрат.
  Българите искаме да живеем точно така и да ни управляват точно тези хора.
  И найстина София не е България.
  Ако се вземат само резултатите на София на избори да са меродавни за цяла България съдбата и щеше да е друга.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Тази тема никога няма да остарее.

  Защото първите избори определиха съдбата на нацията за десетилетия напред.

  За червените спечелването им беше въпрос на живот и смърт - те имаха нужда от отсрочка на падането си от власт, за да укрият краденото и да поставят основите на пълната си икономическа доминация.

  Затова те просто ФАЛШИФИЦИРАХА изборите, понеже контролираха всичко (както сега ГЕРБ): избирателни списъци, МВР (включително ГРАО и печатницата за паспорти).

  Според Михаил Константинов и Николай Вълчанов, изборите са били спечелени с 500 ХИЛЯДИ ФАНТОМНИ ГЛАСА - на несъществуващи избиратели, произведени от нищото.

  Аз бях наблюдател от СДС в едно комунистическо село в Северна България. Автобуси развозваха по селата цели тумби цигани, които вадеха от джобовете си вързани с ластик пачки чисто нови паспорти, издавани в периода 1-5 юни, и дори нагло заявяваха на комисията (съставена от партийни и текезесарски велможи): Ей с тоя още не съм гласувал!

  След изборите представих доклад от 8 страници лично на Димитрий Иванов, който седеше - уморен и бащински загрижен - в едно окадено с тютюнев дим помещение в НДК, понеже заедно с ченгето Кеворк Кеворкян бяха сформирали ментето, наречено “За честни избори” - абсолютна гавра само по себе си...

  Той ме погледна с разбиращ погледч благодари ми и сигурно ме е изчакал да си изляза, за да хвърли доклада ми в кошчето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Александър":

  “Все пак имущество за 30милиарда беше продадено за 3милиарда.”

  Това е нагла, тлъста лъжа, директно заимствана от Стефан Продев.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на strk
  strk
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Все пак имущество за 30милиарда беше продадено за 3милиарда.
  —цитат от коментар 1 на Александър


  Дай източника на тази оценка, за да се посмеем дружно

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Тези избори ясно показват защо България ще е винаги в периферията на Европа, българския избирател не гласува с главата си! На другия ден след изборите всички питаха “ Ама как стана така?!” но повечето хора тайно знаеха че всъщност са гласували за БКП
  Изборите не бяха фалшифицирани а просто спечелени от комунистите колкото и невероятно да звучи днес това!
  ВНС беше един фарс от който се роди гиньоганевската червена конституция

  klimentm
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#1] от "Александър":


  Мантрата че имущество за 30 милиарда е било продадено за два три лева е вече толкова изтъркана и втръснала на всички че просто ми е неудобно да говоря за това, след като СДС са разочаровали избирателите си те избраха “ очарователния” Бойко Методиев и ГЕРБ чиито монументални кражби стават вече пословични, така по добре ли е?!

  klimentm
 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Първите "свободни" избори, бяха манипулирани. Най-безскрупулно. И после продължи. Ченгетата помогнаха за илюзията, че нещо е постигнато. Продължава и до днес. ДС се оказаха по-яки от ЩАЗИ.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Комунетата си бяха оплели "кошничката" предварително.
  Само дето ние си мислехме, че ще ги пратим там, където им беше мястото- на сянка и за дълго...
  Преметнаха ни, поне в тава са "майстори!!!

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Изборите не бяха честни. В София говорих преди изборите с един човек и ток каза, че го е страх че комунистите ще победят на изборите. Аз се учудих и казах, че едва ли някой ще гласува за тях. А човекът каза, че в София и големите градове комунистите ще загубят, но в малките градове и селата комунистите ще победят. Аз просто не вярвах. В деня на изборите бях на работа и бях по работа в едно село със "смесено население" (населено предимно с хора от турски етнос) и те не знаеха, че разбирам турски, и си говореха помежду си. Един попита на турски "Какво става с изборите?", а друг му отговори "Казаха ни да гласуваме за БКП, защото иначе...". Хората бяха наплашени.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Музикалният фон за тази новина е композицията "Манипулация" от Милчо Левиев и Теодосий Спасов, изпълнена в НДК и посветена на въпросното събитие.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  "... защо след този милионен митинг в София преди 30 години наследниците на БКП отново посегнаха към червената бюлетина на изборите за Велико народно събрание."  Филип Димитров разказваше за тези избори, че България не е цялата "синя", като доказателство за това цитира съпругата си, която е била в изборна секция някъде в Добруджа, обадила му се и казала: "Невероятно, всички бюлетини до една са "червени"!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Комунистите лъжеха преди тези избори, че ако дойдат демократите на власт и край, България ще изчезне... И БКП спечели, и България започна да изчезва...

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#1] от "Александър":

  Ан Макгърч дойде и каза:
  МВФ ОТПУСКА НА БЪЛГАРИЯ 2 МИЛИАРДА ДОЛЪРЪ. СИЧКО НАД ТАЗИ СУМА КАТО АКТИВИ - ТРЕБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ! Щото искаме икономиката изцело под наш контрол и ви даваме тез пари, за да УНИЩОЖИТЕ сичко, дето има параз и стойност не в нашия контрол.
  Ей затва се НАРЕДА И РАЗСИПА. КОСТОВ Е ЯК ПУСТИНЯК.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Първите "свободни" избори, бяха манипулирани. Най-безскрупулно. И после продължи. Ченгетата помогнаха за илюзията, че нещо е постигнато. Продължава и до днес. ДС се оказаха по-яки от ЩАЗИ.
  —цитат от коментар 8 на nema_labavo


  Не знам кой е по-як, ДС или ЩАЗИ, но че ние сме по калпави от германците е факт, а на всичко отгоре, те си имаха ФРГ, докато ние и до днес си имаме пета колона.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Свободни , но фалшифицирани.
  Вчера във форума на Дневник проф. Михаил Константинов написа , че изборите на 10 юни 1990 година и тези през март 1923 година/поводът беше годишнина от деветоюнския преврат/ са единствените документално доказани фалшифицирани избори.
  Те бяха признати от Жельо Желев и тогавашното ръководство на СДС , всички ченгета и подставени лица.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Е то след 1944 г. има ли едни избори, които да не са фалшиви?
  БКП въобще за какво ги провеждаше тези "избори" като кандидатът е един и задължително (гласуването в НРБ беше задължително) трябваше да се гласува за него.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":

  ++++++
  Мога само да добавя, че се радвам, за членството в НАТО и ЕС. Иначе не ми се мисли какво би ни сполетяло. След като и сега няма отърване.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  контролираха всичко (както сега ГЕРБ): избирателни списъци, МВР (включително ГРАО и печатницата за паспорти).:.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz

  ...и както вие през 1997-2001 г. и частично през второто правителтво на ГЕРБ 2014 - 2016 г., когато имахте несъразмерно голямо участие. Даже още имате - Иван Иванов от КЕВР все още си е началник, макар с изтекал мандат.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Обяснението че изборите са били фалшиви е много удобно за да спаси престижа на родния избирател с късна дата но то не обяснява как и защо БКП остава втора политическа сила вече 30 години?
  За това време не излязоха никакви други данни освн твърдението на Константинов.
  Аз също бях в избирателна секция в окръжен град и видях с очите си резултата, в РИК където носехме протоколите от секциите положението беше същото!

  klimentm
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Малко да почетеш и после да пишеш .Споразумението с МВФ беше подписано от Ж.Виденов за ЛИКВИДАЦИЯ на 100 губещи предприятия . Костов успя да договори за приватизация на някои

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Филип Димитров в неделя при Георги Любенов пък каза, че решението за признаване на изборите в крайна сметка е било правилно. Все пак, СДС спечели следващите избори. При тогавашното напрежение е имало опасност от верижно непризнаване на всички последващи избори.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Но така ли нашето БКП и ДС се оказаха най умни и оправни от целия бивш източен блок така че само ние тук получихме този уникален резултат?

  klimentm
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Всички "избори" след "10-ти" бяха фалшифицирани по един или друг начин. Включително и първите "свободни избори".
  Да те питам,ти някога виждал ли си и общувал ли си с агенти от ДС или висши партийни функционери? Ако - да,как си представяш тези уроди и психопати да допуснат свободни избори?! Тези изроди нямат дори бегла представа от честност и достойнство. И нямат съвест.

 25. 25 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#21] от "hodounski":

  МИ НЕ!
  При Жан правихме "масова приватизация".
  А истинската - тази с РМД и нарязване на предприятия + банки, се проведе от Костов!

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#25] от "scott":

  Чети говедарче, то сляпото окато прави!

 27. 27 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski":

  Първа далавера на костов - фондация "Сапио"
  Парва сделка - Гад зееви!
  ко до читем, кат съм им съвременник, че и "СЛЕДИХ ДАЛАВЕРИТЕ", С ЦЕЛ ИЗУЧАВАНЕ.........

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#27] от "scott":
  Аз ти казах ,да четеш документи ,а не ПИГ и БЛИЗ

 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Комунягите опоричиха изборите.
  Сред СДС бяха вкарани достатъчно агенти за да се "приемат" резултатите.

  Та всичко което се случва за последните 30г е резултат от този "грях" и от липсата на лустрация.
  Резултат - като се пренебрегнат нейде 4-5 години (правителствата на ФД и ИК) ни "управляват" издънки и деривати/дестилати на БКП.
  Страната ни е пълна с "необяснимо богати" хора, над 1 милион просто напуснаха!

  Да се уточним - за това е виноват едиснтвено и само матрЯлът!
  Кочината на която се е превърната БГ е резултат от действията на родни прасурси, а не на масони, евреи, малки зелени човечета, руснаци или хамериканци.

  Просто не сме читаво племе, както преди 30г, така и сега.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4628 Неутрално

  До коментар [#29] от "B52":

  Двете теории в сбита форма - класика! Първа теория - България е кочина и ни управлява мафията, защото ние не сме на власт. Не сме на власт, защото народа е прост и не разбира колко сме готини.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Не бях в България и резултатите от тези избори ме разочароваха, но си ги обясних със страха от промяната и структурата на властта в България, нещо което ти май потвърждаваш в опита си да дадеш едно честно отражение на реалността там където си бил. Не мисля обаче, че ще има разбиране и подкрепа за мнението ти...

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  " Свободни избори " , недейте така ...излагате се ! Добавете и " честни ", и съвсем ще я закъсате.....

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  До коментар [#31] от "daskal1":

  Разбира се че няма, обяснението че изборите били фалшифицирани е ужасно удобно!
  Но не наблюдаваме ли същия ефект днес в САЩ където не зная човек който е гласувал за Тръмп но той в крайна сметка спечели изборите просто не е престижно да се признават подобни неща.

  klimentm
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Весело

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Ами като се натрапва, че за Тръмп са гласували само беззъби простаци от разтурени семейства с генетични увреждания, дори само естетиката на акта не позволява да се самолинчуваш с такова признание :-)
  Май ще е нещо като скритоядството - правиш го но не казваш :-)

 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 883 Разстроено

  До коментар [#29] от "B52":

  Имаш право. Но донякъде. Два показателни примера: Един приятел живееше точно срещу централата на СДС. Беше там постоянно. Накрая ми се оплака от доста от сътрудниците. След работата там ги водеше в къщи. И ми каза, че просто опустошават всичко. Без да дадат нищо... Резултата е ясен. А пък един друг сподели с мен след изборите - спомни си навремето колко хора работеха и колко хора само "маркираха" работа! И ако нямаше какво да се краде, просто крадяха работно време. Просто тези хора бяха мнозинство. И сега как очакваш да гласува това мнозинство? Изведнаж да започне да работи и да спре да краде?

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#29] от "B52":

  "Трябва да построим комунизма от масов човешки материал,похабен от вековете на робство." - Ленин

  Ето откъде вие комунистите сте взели метафората за "човешкият материал". От вашият другар и вожд Ленин.
  Само на комунисти като тебе все им е виновен народа.
  И още - Филип Димитров и Иван Костов са (скритите) комунисти нанесли най-много вреда на родната България.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":Разбира се че няма, обяснението че изборите били фалшифицирани е ужасно удобно!Но не наблюдаваме ли същия ефект днес в САЩ където не зная човек който е гласувал за Тръмп но той в крайна сметка спечели изборите просто не е престижно да се признават подобни неща.
  —цитат от коментар 33 на klimentm  До коментар [#34] от "daskal1":

  А "обяснението",че изборите били "свободни" е ужасно удобно на комунистите и оня простак и психопат Иво Христов!

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Коментар №37 е за теб,всъщност.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Свободни или фалшифицирани.

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  " Пощръклявам, когато някой днес каже, че нищо у нас не се е променило."

  Ма не пощръклявай! Промени се, стана още по-лошо. Заради тебе и такива като тебе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK