Прокуратурата ще си свърши ли работата да разпита Божков и Цветан Василев

Има ли в парламента политическа сила, която да покани Гешев, да му постави този въпрос и да получи еднозначен отговор, пита Христо Иванов.

© Велко Ангелов

Има ли в парламента политическа сила, която да покани Гешев, да му постави този въпрос и да получи еднозначен отговор, пита Христо Иванов.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Имам един простичък въпрос.


В НПК има норма (чл. 115, ал. 2 и чл. 139, ал. 7), която позволява лице да бъде разпитано "по делегация или чрез видеоконференция", "когато се намира извън пределите на страната и това няма да попречи за разкриване на обективната истина".
Божков е изпратил до прокуратурата сигнал, в който твърди сериозни корупционни престъпления. В сигнала, както и в другите му публикации, се съдържат съществен обем данни и се посочват проверими обстоятелства, в подкрепа на твърденията му. Също в сигнала той твърди, че разполага с доказателства, а днес е заявил, че е


готов да бъде разпитан и да предостави тези доказателства на институциите.


Та, въпросът ми е: ще получим ли ясен и недвусмислен ангажимент от прокуратурата да го разпита в кратък срок, макар и чрез видеоконференция, и да събере въпросните доказателства? Не да му вярва или легитимира, а да си свърши работатата, като потърси от наше име обективната истина.


Или, също както и с Цветан Василев, той никога няма да бъде разпитан? Което на свой ред ще повдигне въпроса дали, също както и с Цветан Василев,


българските власти всъщност само имитират действия за неговата екстрадиция.


И още нещо: има ли в парламента политическа сила, която да покани Гешев, да му постави този въпрос и да получи еднозначен отговор (чл. 84, т. 16 от Конституцията)?


Или вместо това, цялото внимание на прокуратурата ще бъде отдадено на проверки на приватизацията, за която давността отдавна е изтекла, а с тези твърдения


ще се заеме някой друг главен прокурор, когато съответната давност за тях е изтекла?


А в парламента, вместо да упражнят възможния демократичен контрол върху прокуратурата, ще се прави комисия за проверка на прехода (оглавена от Данчо Цонев или персонално Пеевски, предполагам)? Съответно, самият Божков ще бъде оставен да разиграва своите сценки и да се пазари със Сараите за каквото там се пазари. И, в цялата тази мъгла, и последните капки доверие в институциите на държавата ще бъдат похарчени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK