Докато ЕС решава жизненоважни въпроси, у нас мутренско семейство е в развод

Никой дори не говори, остави да работи, за бъдещето на българите.

© Стопкадър от Фейсбука на Бойко Борисов

Никой дори не говори, остави да работи, за бъдещето на българите.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Това, което се случва в българската политика, е отвратително. Грозно и безотговорно.


Цяла Европа решава три въпроса от огромно значение за всеки гражданин, всяко семейство, всяко предприятие, въпроси от значение от здравето на родителите ни днес, та до богатството и качеството на живота на тези, които сега се раждат:
1. Мерките за живот със заразата, възстановяване на движението, търговията, туризма - без това да отприщи втора вълна.


Десетки, стотици, идеи и предложения, а и множество работещи решения вече са на масата. У нас те са непознати, дори не се обсъждат, а втората вълна чука на вратата...


2. Възстановяването на икономиката, работните места, доходите.


ЕС обсъжда безпрецедентен план за икономическо възстановяване, план с огромни рискове и небивали възможности.


Всяка държава обсъжда националната си позиция по този план и успоредно с това подготвя своя Национален възстановителен план, кризисен бюджет и приоритети за следващото десетилетие. Всяка, без България...


3. Модернизацията и трансформацията на икономиката, инвестиционния пакет на "Зелената сделка", наваксването в световното състезание по нови технологии от софтуера през енергетиката до автомобилостроенето и преди всичко - науката и образованието, икономическата, енергийна и стратегическа независимост и сигурност на Европа и европейците.


Тук българското правителство дори не спи. То активно пъшка и се съпротивлява, ужасено от перспективата за модерна икономика, образовани и независими граждани.


Какво се случва у нас?


- Черепа и правителството си пишат "по фейса". Уточняват си публично дългогодишните финансови взаимоотношения през жълти медийни канали като мутренско семейство в развод.


- ГЕРБ и БСП спорят кой е по-гъст със Златев и другите бизнес матрьошки на прехода (нарочно не казвам "олигарси" - предполага се, че олигарсите имат някаква власт). Тъп въпрос - матрьошките винаги са били с БКП. През 2009 просто смениха БКП-то. Преди играеха шах с червената буржоазия, после - белот с шофьорите й. Адаптация.


- ДПС се чуди с кого да продължи да управлява. Че ще продължи, видимо не изпитва съмнение.


- Прокуратурата се грижи за публичния си образ. Обикаля по страната и пише политическа публицистика за приватизацията.


Хора, никой дори не говори, остави да работи, за бъдещето на българите. За нашето поколение, което в съзнателна възраст преживя 4 (четири) унищожителни икономически и социални кризи и уверено крачи към съдбата на родителите ни - старост без спестявания и пенсии. За децата на 90-те, които оцениха ползите от ЕС еднозначно - като територия на свободна емиграция. За днешните непълнолетни, които растат в нова икономическа трансформация, за която родината им не ги подготвя и не се подготвя. И рискуват да се сблъскат с новите реалности така, както ние се сблъскахме с "капитализма" през 90-те...


Това е политика. Другото е халтура, състезание кой ще излъже/купи/принуди повече "избиратели", а не граждани, да му дадат мандат да краде от парите им.


Избори за султан, които - някак логично - султанът и везирите от Бояна редовно печелят.


Да, ясно е, че малко ще се промени, докато Борисов печели избори, Доган упражнява реалната власт, а правоохранителните структури се грижат за този баланс. И също така е ясно, че това ще продължава, докато БСП е алтернативата за повече демокрация, Божков за повече законност, а националистите - за европейски модел на модернизация...


Сега може да турите един лайк. Но имайте предвид, че този текст е сравнително тъп. Защото проблемите, описани в него, са очевидни. Очевидни са и въпросите, които политиката трябва да решава, а властта и опозицията в България проспиват или съзнателно пропускат.


Въпросът е в изграждането на алтернатива, която има амбицията и самочувствието да поиска властта, а не "порции" от нея. И ако не я получи (почти невъзможно днес), да принуди БКП-тата да свалят картите на масата и да демонстрират явно съюза си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK