Беше есента на 1975. Бях виждал банан само в учебника по френски

После дойде свободата и донесе много банани. Но те бяха различни.

© Юлия Лазарова

После дойде свободата и донесе много банани. Но те бяха различни.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Наскоро ми се наложи да преведа "дефицитна стока" на моите ирландски ученици от групата по български език за напреднали. За тях съществителното "deficit" означава "оскъдица на пари и дарби", но не и на артикули по магазините. Писателката от групата - Eйлиш ни Гуивна, предположи, че става дума за "luxury good". Но дефицитните стоки на соца не бяха задължително скъпи. Луксозността беше функция на липсата: тях просто ги нямаше. Накрая се оказа, че и на английски има понятие за това: "scarce commodity". Но моите ирландци откъде да го знаят? Съхранил го беше само речникът.


Беше божествен!
Било е през късната есен на седемдесет и пета. Беше си едно навъсено безпразнично време. Помня как баща ми донесе с вятката* отнякъде банани. "Цял грозд", каза той. Седем на брой, неподражаемо жълти, гладки, съвършени. Само дето думата "грозд" им стоеше грозно, правеше ги тукашни, лепеше им някаква нелепа тленна плод-зеленчуковост. Бананите извираха от черния си чвор като тропически торпеда, като седморка гост-изтребители в демонстрационен полет над възторжена манифестация, като ракети на новогодишна заря, като весели вносни катюши.


Никога преди не бях опитвал такова нещо. Бях виждал банан само в учебника по френски. Според татко, на вкус бананът на нищо не приличал и да не съм се натъжавал, ако не ми хареса. Показа ми как се бели, как нежната жълта кожа се свлича надолу, стена по стена, докато остане, уви, твърде изтънялото му белезникаво телце. Не бивало да се бърза. Мъхестото връхче не се ядяло, конците от обелката - също. Естествено, че тайно ги опитах: восъчни леко, биваха.


Забиването на зъбите в плътта на банана ми донесе същата тревожна наслада като първата кока-кола: ами ако не ми хареса? Ако не успея да го харесам? Беше божествен! Действително на нищо не можех да го оприлича. Беше мек, непривично месест и, ти да видиш, без всякакъв сок. Бях свикнал плодовете да са сочни и да имат същия вкус навсякъде, даже в кората. Бананът и без кората предлагаше два: нежно пухкавата сладост на тялото и накиселяващата лъскавина на сърцето. Заявих, че бананът е най-невероятното нещо, която някога ми се е случвало, а татко отвърна да не се превземам. По правило имаше право, но в случая наистина го мислех.


На следващия ден се въоръжих с воля и се въздържах от закуска, а след училище се завтекох към магазина "Плод-зеленчук" на улица "Ангел Кънчев". Чудеса се случваха и през соца, всъщност главно тогава: ОФ-шефката не беше харесала заделения за нея наръч банани, които вярно леко зеленееха, но за мен бананът беше пораснал до чиста идея. Не щеш ли, избраният от мен тежеше 34 стотинки, с 4 повече от дневната ми лепта, та ми премериха друг за 28 стотинки. Надлежно закупеният имаше вкус на блудкав зеленчук със сапунен привкус, но една идея не се поваля така лесно. Бананът, който продаваха, подобно на зрелия социализъм, беше показал пренебрежим дефект - беше просто недоузрял. Ето защо пред аверите от махалата изрекох кощунствената фраза, с която обичаха после да се шегуват: бананът не е плод, той е откровение.


После свободата донесе много банани


Още се чудя как бананът се превърна в събитие, в обект на желание, как неговите невдъхновяващи вкус и вид предизвикаха онзи естетически припадък на ръба на мистическото. Само случайността, превърнала го в забранен плод, ли беше породила този ефект? Баща ми сякаш беше налучкал отговора: на банана му прилягаше заглавието на популярния тогава сборник разкази от Уилям Сароян: "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света". Бананът беше неоприличим: чужд, непривичен, издължен, отвъден, извънсхемен, западен. И когато видяхме банана на Уорхол върху продуцирания от него дебютен албум на "Велвет Ъндърграунд", нямаше как да не го разпознаем - беше нашият банан.


После дойде свободата и донесе банани. Мина се-немина и плъзнаха навсякъде. Не веднага наистина, но притеснително скоро. Кафявите лунички се оказаха зачатъчни смъртни петна: Уорхол не си ги беше измислил, нито пък Маркс. Открихме също, че Bonita-та на соца я биваше повече от Chiquita-та на прехода. Но не там ни стягаше чепикът. Действителната драма беше в загубената наша способност да разпознаем някогашния банан в банана днес. Дъвчехме го отново и отново и не можехме да разберем какво сме намирали някога в него, какво чак толкова сме му харесвали. Взехме да го ненавиждаме - не защото бяхме открили колко е калоричен, вреден, отровен и въобще лош, а защото се беше оказал толкова посредствен: най-баналният, евтин и вездесъщ плод на света.


*"Вятка" - марка руски мотопед


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (447)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  браво, наборе. както казваше мой колега: на сме стари, но отдавна помним... дано децата не преживеят подобно нещо

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Весело

  Би ли възможен списък на дефицитните стоки по време на комунизъма? Естествено, че не, просто всичко беше дефицитно, освен томовете на др. Т. Живков...
  Жалка соц. катинка...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Размисли за банана от 16-тата република , които навеждат към такива за банана в банановата република!

 4. 4 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 646 Неутрално

  За каква извисеност може да говори човек, който силно се впечатлява от наличието или липсата на БАНАНИ!

  Никой не е умрял от това, че не е виждал или ял банани.

  "За тях съществителното "deficit" означава "оскъдица на пари и дарби"" - да, точно това означава и не е ясно кое налагаше да им размътвате представите за тази думи с липсващите ви банани? И къде смесвате нравствените и ментални липси с нещо обикновено, като храната.

  Ей, още не могат някои хора да си простят, че толкова много години НЕ са яли банани - голям пропуск е това!!!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Камбуров, ти си щастлив човек, аз банани ядох много по късно. Но си спомням Плод и зеленчук при нас на Раковска, един ден “ пуснаха” праскови. Български. Изви се една опашка, разправии, списъци, викове, не ти е работа...
  Излезе магазинера с една синя престилка и ни овика всичките, после посочи табелката “ Културно обслужване” и каза - Ако не беше това културно обслужване, щех да ви еба майката на всички!
  После затвори магазина.
  Социализмът е абсолютно непознаваем за хората, които не са го живяли.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Любопитно

  По Нова година винаги и имало банани, ама авторчето ги било виждало само в учебника по френски?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  Да попитам доцента - помни ли опашките за гниги когато хората ЧЕТЯХА ?
  А за банани лично аз нямах никакви проблеми защото бях малко по-умен още тогава !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Не разбрах автора какво иска да каже! Май малко е бързал да издаде статията в срок! Иначе някой и сега ядат банани само по нова година и тъгуват по онова време. Поздрави на кмета!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Имаше и през другото време в показните магазини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  КНИГИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Разплаках се от умиление!
  Вече имаме банани 24 часа в денонощието и 365 дни в годината.Тая година 366 защото е високосна.Какъв щастлив живот живеем, ако и да ни сложиха намордници!

  Опростачвай и владей!
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2919 Весело

  До коментар [#6] от "Julian Mall":Имаше и през другото време в показните магазини.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  И аз това щях да кажа че там ги имаше няколко месеца през зимата на по-високи цени!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хората и сега четат! Това че ти не четеш сега, твоя грешка. Отваряй комсомолската книжка и почвай, може и с един банан да подсладиш.

 14. 14 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Не ми омръзнаха до ден днешен. Бананите ги свързвам с Коледно-новогодишните празници. Да лишаваш народа си от продукти и услуги е престъпление срещу народа. В 21-ви век само дупки като Китай, Русия и Северна Корея го практикуват!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#8] от "Калиманата":

  Казва го в прав текст, банана през 1975г е изградил доцент през 2021г.
  " бананът не е плод, той е откровение."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1888 Весело

  Това е голяма глупост. Бананите наистина бяха дефицит и в някакъв сезон, но никой не може да каже, че на преклонна възраст се е срещал с тях. Може би просто това е първият спомен на автора.
  А пък да учиш ирландец що е това глад е пълен нонсенс.

 17. 17 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Не ми омръзнаха до ден днешен. Бананите ги свързвам с Коледно-новогодишните празници. Да лишаваш народа си от продукти и услуги е престъпление срещу народа. В 21-ви век само дупки като Китай, Русия и Северна Корея го практикуват!
  —цитат от коментар 14 на L Glassman


  Не ти се получи......,особено с Китай и липсата на продукти там.Опитай пак.

  Опростачвай и владей!
 18. 18 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Ахааа, значи мога да се титолувам професор, пазарувал съм си от "Кореком" все пак!

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#13] от "Калиманата":

  Аз вече пиша другарко. Може ли един въпрос за книгите към вас като моя персонална почитателка ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Затова ви недолюбват комундетата, щото се биете в гърдите, колко големи тарикати сте, и как за вас има за другите няма! Няма нищо достойно в подобно поведение. За радост времената са други и сега тарикатствате само из форумите!

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Банана бил западен..смях. Нещото с което се хранят маймуните в Африка . Едана ябълка е в оъти по-добра от един банан. Фетиши.

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До коментар [#6] от "Julian Mall":Имаше и през другото време в показните магазини.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Я преведи на английски и се опитай да обясниш на някой американец какво е "показен магазин".
  Или Кореком.

  ПП. А валута "второ направление" е направо необяснимо понятие.
  Най-близкото, което съм срещал е, че това наистина е "валута". За разлика от "валута първо направление" - хартиената шума, с която ни будалкаха, че ни плащат.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 324 Весело

  Много е интересно как в доста държави приемат бананите за нещо специално. Например във Великобритания първият кораб с банани, доставени след края на Втората световна, бил голямо събитие и го показвали по новините. Или източногерманците, които след падането на стената се юрнали на запад да купуват банани. И тъй като преди им доставяли предимно презрели, си мислели, че зелените банани са по-така и се нахвърлили на зелените...

  Абе бананът си е голяма работа!

  And all that jazz!
 24. 24 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Питай, ама първо извади банана от онова място че нещо си се разнежил!

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#20] от "L Glassman":

  За кое завиждаш - за книгите или за бананите ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Днес е ден на странните статии в Дневник.
  След литературен анализ на Приказките на Шехерезада, следва статия Апотеоз на банана.
  Като нищо очаквам да се появи и Изследване на половия живот на червените мравки...
  Иначе, в моето родно село Бургас, банани се докарваха само за Коледа. Явно са внасяли доста, щото дядо ми гордо вадеше по цял кашон за коледната трапеза, вероятно с връзки. Ние внуците ядяхме до насита. Било е около 1980 година.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#18] от "Калиманата":

  Да, особено ако имаш нещо от рода "Кореком не е магазин, той е възвишение"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#22] от "simval":

  Ти кой набор си ? Да знам как да ти обяснявам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  Имам как, автор е кмета!

 30. 30 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6548 Весело

  ''Още се чудя как бананът се превърна в събитие, в обект на желание..''
  Не се чуди , а си спомни и за една много по съществена дефицитна
  ''стока'' , ще подскажа ...- сега се предлага в Сексшоповете :)

  [email protected]
 31. 31 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Авторът очевидно не разбира, че историята с бананите е просто една хиперболизирана метафора, родена по-късно в годините след "първите свободни избори", може би зачената нейде из епизодите на легендарното "Улицата" на Теди Москов. (А ние само искахме банани...)
  Иначе казано: Сега е пролетта на 2020. Демокрация е само името на един умрял вестник.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#24] от "Калиманата":

  Знаеш ли каква е разликата между един тон банани и един тон книги ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Ужас! Абе верно ли не схващате написаното? За какви банани говорите?

 35. 35 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ма моля те, кажи ми?

 36. 36 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#24] от "Калиманата":Знаеш ли каква е разликата между един тон банани и един тон книги ?
  —цитат от коментар 33 на КМЕТ В СЯНКА


  В книгите има повече хартия.Банана си е банан,само кашоните им са от хартия.
  Книги!В тоя век велик на радостни пандемии и либерални революции, кой чете книги!?

  Опростачвай и владей!
 37. 37 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#25] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "За кое завиждаш - за книгите или за бананите ?"

  Не ти завиждам, напротив - смятам, че хора като тебе сте жертви на комунизма. Свикнахте да сте специални, и като дойдоха времена, в които взимаш според способностите и трудолюбието - трудно оцелявате. Комунизмът за вас бе като лош родител, който ви разглези и ви постави в неравностойно положение с другите!

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#35] от "Калиманата":

  Опитай първо ти пък после ще ти кажа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Едното има кора(автора я опитал дори), другото има корица? А иначе съдържанието и на двата тона може да бъде ... изходено/изтропано не на място

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Банана на прехода бе усвоен феноменално......
  Само дето в инструкцията му за консумация не пишеше, че кората му е хлъзгаво опасна при настъпване......

  Bukalemun
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#32] от "Nick":

  Авторът е доцент в СУ по Литературна теория. Затова повдигнах въпроса за опашките за книги.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#36] от "Solomon Sigonalapa":

  В някои бананови кашони скоро намериха импрегнирани наркотици.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#37] от "L Glassman":

  Драги- оказа се, че съм толкова способен че и пари вече не ми трябват. И винаги ми плащат с радост и благодарност защото са спечелили много повече или съм ги отървал от сериозни проблеми Не че някога са ми липсвали.
  Опитай пак !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хлъзгав си като обелен банан! Най - обичам някой да ми излиза с аргумента: "Знаеш ли аз колко книги съм прочел"!!! Когато нямаш какво да кажеш, или сме милиционери или другарки или гербери!

 45. 45 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 257 Разстроено

  До коментар [#11] от "Solomon Sigonalapa":

  Ми то, подир банана, какво друго... Да му имах проблемите на доцента, ама сигурно доста рубли е получил с тая славянска филология и може да се опита да навакса с бананите. И аз бях дете през тези години, но определено ме впечатляваха повече опашките за книги и това, че повечето (май и той) сити купуваха по цвят на обложката за да си красят интериора, а за тези дето ги четяха, трудно стигаха.

 46. 46 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#1] от "lpi31580057":ех, каква носталгия... сега банани на корем, но децата ни не искат да пипнат книга. автора е едно оплаква що се шимпанзе. нямало банани. б@х проблема.
  —цитат от коментар 32 на Nick


  ех, милениали, не сте преживяли Луканов и Виденов, какво знаете за живота? риторичен въпрос

 47. 47 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 233 Неутрално

  През 1970-те конфликтът в Северна Ирландия е в разгара си, има стачки, икономическа криза и режим на тока. Но нашият се оплаква на ирландците, че нямало банани.

 48. 48 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Нямало банани и шоколадови яйца! Какво бедствие, каква трагедия!
  Как сме оцелели българите без тези "жизненонеобходими" стоки ...

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 49. 49 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Получило се е ,,Нещо като разказ , нещо като есе, нещо като нищо на света".

 50. 50 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 996 Неутрално

  По Нова година винаги и имало банани, ама авторчето ги било виждало само в учебника по френски?!
  —цитат от коментар 6 на Julian Mall


  Първият ми, и единствен банан, който бях опитал до преди промените, ще да е било по същото време като автора. Усещането и вкуса бяха сходни с описаното! Беше един банан, който трябваше да разделя с по-малката ми сестра...

  И не, по Нова година никога нямаше банани в моя роден град. Не знам как е било в София.

 51. 51 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Сега вече сме бананова република и бабаните няма да Ви липсват. Да Ви е сладко!

 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#44] от "Калиманата":

  Личната ми библиотека е доста повече отколкото можеш да допуснеш. Много часове прекарах по опашки за книги докато ти си се редил за банани.
  После измислих как да се снабдявам и с двете без никакви проблеми .
  Защото както ти казах се оказах доста по-умен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Драги- оказа се, че съм толкова способен че и пари вече не ми трябват. И винаги ми плащат с радост и благодарност защото са спечелили много повече или съм ги отървал от сериозни проблеми Не че някога са ми липсвали.
  Опитай пак !"

  Радвам се за тебе кмете, надявам се също и работата ти да ти доставя удоволствие. По коментарите ти обаче личи, че не си щастлив в Европейска България. Че не сме цъфнали и вързали не сме, но сме част от цивилизованият свят и българският паспорт никога не е давал толкова възможности, колкото дава в момента!

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#46] от "lpi31580057":

  И двете не бяха проблем за тези, които бяхме чели книги преди това вместо да ядем банани с корите !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#46] от "lpi31580057":

  ех братчед, милениал само не бяха ме наричали. помня времето, когато живехме в тез трагични времена без... банани. и както се пееше в едно разкошно парче на АББА даже не знаех, че съм живеел "без цел". бананова рапсодия - мамааа, ууууу-ууу, не ми се искаше да съм се раждал, щом банана не съм видял.

  п. с. бай дъ вей това с бананите не е вярно. жените и тогава ха имаха доста опит с тях вечер.

 56. 56 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Това е истински факт. През нощта в навечерието на обединението на Германия пътуват камиони с различни стоки, помня че на гражданите на ГДР им беше дадена от правителствотоо някаква сума западногермански марки. единствената стока , коявто свършила за деня в повечето магазини е била бананите.

 57. 57 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 905 Весело

  "Забиването на зъбите в плътта на банана ми донесе тревожна наслада: ами ако не ми хареса? Ако не успея да го харесам?"

  Това, особено последното изречение, обяснява всичко.

 58. 58 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#46] от "lpi31580057":И двете не бяха проблем за тези, които бяхме чели книги преди това вместо да ядем банани с корите !
  —цитат от коментар 54 на КМЕТ В СЯНКА


  съгласен, томовете на правешкият гений и другаря Карл Маркс. не съм се съмнявал, дори тогава, че за такива като вас има всичко /според потребностите/

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#53] от "L Glassman":

  Нямаш представа колко сме далече от цивилизования свят и истинска демокрация.
  За върховенство на закона и равнопоставеност на гразданите въобще не коментирам.
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Спомени. Като стана дума за банани, и си спомних Замунда Банана Бенд.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 61. 61 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#52] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Личната ти библиотека колкото и да е голяма, акъл в главата няма да ти влее! Хвалбите в тази посока показват само колко ниско е интелектуалното ти ниво!

 62. 62 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Бананът в БГ се е превърнал във фетиш. Добре е, че авторът не е от женски род, щото кой знае какви асоции би предизвикал у него тоз' банан. Накрая се е поотрезвил нещо. А като одъртее съвсем и за други неща ще прогледне, ама ще е късно....

 63. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кои книги другарю? Дето ги купувахме по две? Защо по две ще попиташ/Ами едната е която искаш, примерно библиотека галактика, обаче не можеш да купиш само нея. Трябва да купиш и още една с тезисите на др. Тодор Живков или друга подобна. Да не говорим за ограничения асортимент. Повечето книги бяха "Как се каляваше стоманата" и "Разораанта Целина". Исках да си купя 1984 на Оруел, ама не можах. Сигурно е съм търсил достатъчно.

 64. 64 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#47] от "jig":

  1845-1849н година Ирландия преживява кошмарен глад, който обезлюдява държавата и оставя траен отпечатък в съзнанието на ирландците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 65. 65 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Когато бях дете, аз, софиянчето, всяко лято бях пращан при баба и дядо на село - Свищовско.
  Райско място!
  Два декара двор, в който се отглеждаше всичко, каквото се сетиш - всички познати плодове и зеленчуци, че и четири прасета. Баба и дядо работеха безспир от тъмно до тъмно, както са работили българите от памтивека. Стават в пет и почват. Новините по телевизора Опера - Виетнам, Близкия изток ... и дядо заспал.
  Дядо все строеше, ремонтираше нещо - минутка не оставаше без да работи. В собствения си двор той вероятно произвеждаше повече от половин ТКЗС.
  В селския магазин имаше пирони, свещи и невинаги олио, за друго - трябва късмет. За салам трябваше понеделник. Само в понеделник докарваха наденица от комбината в Левски и се образуваше дълга опашка.
  Селяните роптаеха и взимаха рейса до Свищов, където в магазините имаше повече, но салам на селяните не даваха. “Всичко отива за Съюза! Цял шлеп със сух шпек и консерви Русенско натоварихме” - казваха свищовлии...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 66. 66 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Глупости! Лъже като д-т ц- нин! Точно периодът между 1960- 1980 пазарът беше задоволен с всичко вкл. с цитрусови плодове. Не само че имаше изобилие от банани и портокали, но изхвърляха огромни количества от тях, защото хората не ги харесваха, както не ги харесват и днес! Имахме си достатъчно български плодове и зеленчуци, евтини, сладки и сочни, с несравним с нищо вкус: ягоди по 60 ст; ябълки по 23 ст.; домати по 8 ст.; дини ( Боже, какви дини имахме!) от 3 до 5 ст килограма; картофи от 15 до 50 ст.....

 67. 67 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  ..и както се пееше в едно разкошно парче на АББА даже не знаех, че съм живеел "без цел". бананова рапсодия - мамааа, ууууу-ууу, не ми се искаше да съм се раждал, щом банана не съм видял.п. с. бай дъ вей това с бананите не е вярно. жените и тогава ха имаха доста опит с тях вечер.
  —цитат от коментар 55 на Nick


  честно казано, не знам от къде да започна. песента е на QUEEN. АBBА има друга песен. страх ме е, че ако продължа с факти, може да предизвика нежелателни елетрически ефекти в мозъка ви и да даде изяло на късо

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#58] от "lpi31580057":

  С един Само том на Карл Май някои станаха първенци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#61] от "Калиманата":

  Мога да ти преразкажа всеки том малкия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#66] от "bobhunter":

  Другарю, явно е имало и гроздова, щото от рано си се подкарал..

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#63] от "Doge":

  В кой град си живял другарю? В София такова нещо НЕ ми се е случвало !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Това с бананите е голяма травма при българина...
  Настроение: театрално тъжно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Весело

  До коментар [#16] от "ju.li":

  Ти как разбра, че се е срещал с банана на "преклонна възраст"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 74. 74 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#58] от "lpi31580057":С един Само том на Карл Май някои станаха първенци.
  —цитат от коментар 68 на КМЕТ В СЯНКА


  не първенци, а Академици в БАНан

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3618 Любопитно

  До коментар [#64] от "КМЕТ В СЯНКА":

  1845-1849н година Ирландия преживява кошмарен глад, който обезлюдява държавата и оставя траен отпечатък в съзнанието на ирландците.
  =======
  Само толкова ли.....?
  Защо не си се доизказал?
  Кой е причинил тази мизерия.....и кой спасява ирландците от още по голяма трагедия....?

  Bukalemun
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#74] от "lpi31580057":

  Да видиш силата на книгите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Бездарните опити на червено-руските тролове да омаловажават
  МИЗЕРИЯТА и НЕДОИМЪКА на СЪВЕТСКИЯ СТРОЙ в СЪВЕТСКА България
  само доказват УРОДЛИВОСТТА на СЪВЕТИЗМА - РУСКИ ОБРАЗЕЦ

  НИТО ЕДИН от червено-руските тролове не би се прежалил
  да поживее отново поне ГОДИНА време в УСЛОВИЯТА
  НЕДОИМЪКА - защото така се превежда ДЕФИЦИТ
  и МИЗЕРИЯТА на СЪВЕТИЗМА

  НИТО ЕДИН !!!!

  И това обяснява всичко

 78. 78 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#74] от "lpi31580057":Да видиш силата на книгите.
  —цитат от коментар 76 на КМЕТ В СЯНКА


  знам, че си от БАНановите академици. това беше дружески шарж

 79. 79 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#5] от "SSS":

  Тогава 5 годинои не бях вкусвал цитрусов плод. Когато ги 'пускаха' майка ми казваше ето ти пари иди си купи.
  Аз, да се наредя на опашка на която жените се бият и си късат косите, не.
  Беше обидно за всичко да се чака ред, да се търсят връзки, а през това време да ти обясняват че те чака светло бъдеще. Сега като видя опашка пред институция ми става гадно.
  Тогава системата предизвикваше странни реакции (от сегашна гледна точка) у хората.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 80. 80 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никога нямаш истнски аргументи, като те поставят в ъгала, почваш с умалителните епитети и определения! Но всеки е сляп за собствената си глупост, включително и аз че се занимавам с теб.

 81. 81 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3361 Неутрално

  Глупости! Лъже като д-т ц- нин! Точно периодът между 1960- 1980 пазарът беше задоволен с всичко вкл. с цитрусови плодове. Не само че имаше изобилие от банани и портокали, но изхвърляха огромни количества от тях, защото хората не ги харесваха, както не ги харесват и днес! .....
  —цитат от коментар 66 на bobhunter


  ЗА КОЯ ДЪРЖАВА пишеш бре тавариш !!!!

  Защото ЖИВЕЛИТЕ В СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ ПОМНИМ въпросното

  "изобилие" и "задоволяване с всичко"

  ИЗОБИЛИЕ и ЗАДОВОЛЯВАНЕ С ВСИЧКО имаше само и единствено

  в САРАИТЕ НА ВИСШАТА ПАРТИЙНА НОМЕНКЛАТУРА - от Първи Секретар

  на Окръжен Комитет на БКП и Член на ЦК на БКП нагоре !!!!

 82. 82 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Истинкса случка от моето детство. Във Варна. Банани пуксаха рядко и само на "скъпия магазин". Така им викахме тогава. Във Варна се намираше до пощата, който е от Варна знае, сега там е аптека "Санита". И ставаше опашка и не даваха повече, не помня ама мисля , че от 3 кг на човек. Бях някъде 12 догишен зиманта ваканция. Видях опашката и майка ми работеше относително близо. Отидох при нея на работа и взех пари. Наредих се и купих банани. Живеех до "Нептун". Това е на не повче от километър. По пътя брояхме с приятеля ми , който дойде с мен, 14 човека ни питаха от къде купихме бананаите и ние гордо отговаряхме.

 83. 83 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#53] от "L Glassman":Нямаш представа колко сме далече от цивилизования свят и истинска демокрация.За върховенство на закона и равнопоставеност на гразданите въобще не коментирам.ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!
  —цитат от коментар 59 на КМЕТ В СЯНКА

  Ти от къде имаш представа колко сме далече от цивилизования свят и истинската демокрация.
  От кварталния клуб на БСП пенсионерите, пътувал си и си живял на много места по 'цивилизования' свят с истинска демокрация, от дружество 'Георги Кирков' ..... ?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#63] от "Doge":

  Имам първото издание.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#82] от "Doge":

  За това ти вярвам. В София даваха по 5 килограма. Сега ще пуснеш ли 12 годишно дете само по улиците?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Имам спомен от онова време в което с радио "Орфей" слушах радио Свободна Европа. Ще се опитам скромно, на базата на моите спомени да преразкажа откъде идва БАНАНИЗМА. И друг път съм слушал Велко Верин във "Весела неделя", но това го слушах няколко пъти и съм го позапомнил: Живели в Африка едно стадо маймуни. Те всеки ден ходели из джунглата и берели банани. По-пъргавите, по-работливите набирали много банани и това дразнело мързеливите, които не ходели толкова надалеч и за тях оставали само дребни, нависоко или развалени плодове. Тогава един стар маймун известен като най-мързеливия събрал вечерта всички маймуни и казал: Това не може повече така да продължава другари! От утре всички набрани банани ще струпваме на една голяма камара и всеки ще си вземе според потребностите. Този нов начин на разпределение на бананите ще наречем БАНАНИЗЪМ. И така на другия ден всички банани били на огромна камара и така мързеливите успяли да се нахранят добре. На другият ден обаче камарата била по-малка защото една част от маймуните ги домързяло да стават рано, а други просто се скрили и чакали вечерта. Всеки ден камарата намалявала и генералният маймун, дал идеята за бананизма свикал стадото. Решили поради кражбите от камарата да назначат пазачи, които да следят и записват кой колко банани взема от камарата и да охраняват за кражби. Но камарата пак намалявала защото пазачите ставали все повече, а берачите по-малко. Освен това добрите берачи не искали да носят по 100 банана, а да им дават по 5. Назначили нови пазачи да следят работливите маймуни защо вече не носят много банани, и камарата още намаляла заради новите пазачи. Наложило се да се назначат и пазачи на пазачите докато една вечер никоя маймуна не донесла дори един банан. Бананизмът се разпаднал и всичко тръгнало по старому. Поклон пред таланта на Димитър Инкьов, великият ВЕЛКО ВЕРИН!!!

 87. 87 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#65] от "Торбеш":

  Мили родни соц-картинки, през соц-а всичко хубаво беше дефицит. Банани, книги, а в селата и ябълки,и обикновен салам, и олио, всичко се намираше трудно, с чакане по дълги опашки когато "пуснат".

  Eddie lives... somewhere in time!
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#78] от "lpi31580057":

  Не е хубаво да се подигравш с едноокнижния си вожд.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Банани и портокали имаше в т.нар. представителни магазини по окръжните градове, но на цени като днешните. Преди Нова година "пускаха" и на народни цени - с опашки. Но за традиционните продове и зеленчуци не само дефицит нямаше, а и изхвърляха голяма част защото сортовете не бяха подчинени на търговския интерес - доматът след два-три дни си беше за изхвърляне, не като дне - да трае по месец. В село наистина караха саалам, както казваше баба ми, веднъж седмично. Но му намираха колая като от ТКЗС-то колеха периодично крави, овце и прасета и продаваха месото. В Търново, където съм живял по онова време, дефицит имаше за луканка, филета и други по-качествени колбаси. Истината е, че гладни хора нямаше. Борисов - 10 години по-млад от мен, твърди, че към края на 60-те в богатото градче Банкя с баща - офицер и майка учителка, е ял филии с мас. Подобна диета имаше докъм 59-та в далеч по-бедното търновско село Обединение, а след тази година се появи чистото масло и маслото с какао. Баба ми - без хладилник, го съхраняваше в купа със студена вода в зимника. После излезе маргарина, рекламиран като много полезен за здравето. Олио и захар се купуваха с касетки и в чували през есента - за консервиране и компоти.

 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#83] от "zz_s":

  Представи си пътувал съм и съм живял и съм работил и съм печелил пари . И сега продължавам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 466 Неутрално


  БАНАНА - символа на българската демокрация !

  и слюнката коят идва с банана.

  Мабуров ще остане в българскта литеретура наравно с Вазов и Ботев, и произведенията му за банана ще пребъде !

 92. 92 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 466 Неутрално
 93. 93 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Стигнах до това как го бели и захапва, според мен това е някаква хомо еротика. Мисля да спра до тук, преди да съм стигнал частта с еротичната асфиксия.

 94. 94 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#78] от "lpi31580057":Не е хубаво да се подигравш с едноокнижния си вожд.
  —цитат от коментар 88 на КМЕТ В СЯНКА


  понеже не съм БАНанов учен или следовник на едно-книжовници, аз мога сам да изградя мироглед и мога да се гавря с вас и тях

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#80] от "Калиманата":

  За кое нямам аргументи другарко ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Банани, банани, банани
  сред софийското равно поле...
  В средата седи и се зъби
  брадато, злобно хюмне.

 97. 97 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#82] от "Doge":

  Здравей съседе. Зад образцов дом бях. Отстрани му имаше също плод зеленчук. Опашките се точиха до съседната тогава 'Жечка Карамфилова'. Помня го лъскавия 'представителен' магазин пред пощата. Картинката е точна.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 98. 98 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#95] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Те това имах предвид в предишния ми пост, издишаш кметице!

 99. 99 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#84] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тъй ли, ще ме просветиш ли от коя година е първото издание на "1984"?

 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4784 Весело

  До коментар [#94] от "lpi31580057":

  С мен няма как да се гавриш защото не съм коплексар. Като гледам аз ви гавря цяла сутрин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK