Последното препятствие пред Еврозоната. Една банка и няколко важни въпроса

Рохкото банково яйце, наречено ПИБ, беше спасено за трети път. За втори път това става с държавни пари

© Надежда Чипева, Капитал

Рохкото банково яйце, наречено ПИБ, беше спасено за трети път. За втори път това става с държавни париАнализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Пред процедурния старт на влизането на България в еврозоната имаше едно последно условие. То отпадна, след като в сряда дойде новината за държавното изкупуване на неуточнена все още част от новата емисия акции на "Първа инвестиционна банка" АД.


Залогът зад това решение е голям - след задължителния двегодишен срок в "чакалнята" на еврозоната българският лев ще може да бъде заменен с единната европейска валута. Според официалните изказвания на Европейската централна банка (ЕЦБ) това последно условие беше "капитализацията на една банка". Името на тази банка не беше изрично назовано от ЕЦБ, но всички замесени институции, анализатори и медии знаеха точно за какво става дума. В сряда това беше и съвсем конкретно назовано от министъра на икономиката Емил Караниколов от телевизионния екран.
Неназованият от ЕЦБ проблем беше именно капитализацията на Първа инвестиционна банка (ПИБ), позната от рекламите си и с търговското име Fibank, която е пета по активи банка в България. Нейната нова емисия акции в сряда беше изкупена с участието на държавата. Каква е историята зад този проблем и защо се наложи директната намеса на държавата по начин, който не е прилаган никога досега? Но първо един друг важен въпрос.


Защо проблемът не се назовава публично


Старото правило, че муха и банка се убиват с вестник, важи и в дигиталната ера. Неназоваването на банки с проблеми от какъвто и да било мащаб е практика с ясна цел - избягване на паника между вложителите, наричана на регулаторен език "криза на доверието". Причината е повече от логична - дори и нормално работеща банка не разполага със 100% от депозитите си налице и в брой за пълно изплащане при внезапно поискване. В цял свят съществуват законови санкции за всяване на паника, а в България тя е до 200 хиляди лева. А при ПИБ става дума и за публична компания, чиито акции са на фондовата борса, а там има допълнителни санкции за манипулиране на пазара.


Разграничаването между "всяване на паника" и всякакви публикации извън корпоративния пиар и мейнстрийма води до огромно предизвикателство за медиите, които трябва да лавират в минно поле с ограничения дори в случаите, когато "кризата на доверието" излезе от финансовите отчети и прелее на улицата.


По време на опашките на депозанти пред офисите на КТБ през юни 2014 г. Би Ти Ви например въведе извънредно за няколко дни специална секция в централната си емисия, наречена "Банкови новини", за да се отрази по-умерено проблемът между други две "нормални" новини от сектора. Огромен брой други медии, между които и обществената БНТ, предпочетоха да не влизат в опасната зона, в резултат на което зрителите й разбраха за проблем с четвъртата банка в страната едва след затварянето й.


Проблемът е още по-сериозен при журналистически разследвания, при които БНБ обикновено отговаря без детайли и винаги напомня за забраната, но за това по-надолу. Както става често, законовата димка, предназначена да генерира спокойствие, често води до обратното. Историята на ПИБ илюстрира ясно това.


"Рохкото яйце" на БНБ


Официалната история на Първа инвестиционна банка е история на успеха от малка банка до системен играч с офиси из цялата страна и лидерски позиции в банкирането на дребно, тоест привличане на депозити и отпускане на заеми. В неписаната история, която няма да прочетете на сайта й, има богата серия от повтарящи се регулаторни главоболия за нейния надзорник Българската народна банка (БНБ), а често и на цялата държавна машина.


ПИБ успя да оцелее през банковата криза през 1996-1997 година и последвалото масово затваряне на банки, но през 2008 г. регистрира първата сериозна криза на доверието в банковата система след въвеждането на валутния борд през 1997 г. (ако не броим и една малка криза през есента на 2005 г. в ДЗИ банк, след убийството на мажоритарния й собственик Емил Кюлев).


Преди 12 години един невинен разговор в интернет форум и технически проблем в банкоматите на ПИБ ескалира до опашки за теглене на депозити от ПИБ и доведе до тиха намеса на БНБ и ДАНС. Година по-късно стана ясно, че в резултат на кризата е било подписано конфиденциално споразумение между финансовия министър по времето на "тройната коалиция" Пламен Орешарски и БНБ за готовност за ликвидна подкрепа от държавата "при нужда" в размер до 1 милиард лева. Публичното обявяване на това споразумение доведе до прокурорско разследване за финансовия министър Симеон Дянков, което продължи почти до неговата оставка през 2013 г.


Повторение на ситуацията имаше през юни 2014 г. Седмица след фалита на КТБ опашките отново се появиха пред офисите на ПИБ. Тогава беше задействана спешно държавната машина за издирване на разпространителите и дори бяха разпитвани заподозрени лица - практика, която не беше приложена към КТБ, която само седмица преди това беше челно атакувана от медийната група на депутата, бизнесмен и за кратко шеф на ДАНС Делян Пееевски с публикации за директно източване на банката (въпреки че БНБ официално поддържаше обратната теза).


Така ПИБ през 2014 г. беше спасена с помощта на държавата за втори път, този път със задействане на 1.2 млрд. лева заем за ликвидна подкрепа, одобрен от Европейската комисия (ЕК) и върнат през 2016 г.


Какво стои зад "кризите на доверието"


Освен текущите атаки, свързани със собственици и политически интереси, основното подозрение към банките с явни и скрити български собственици винаги е било едно - финансиране на свързани фирми с активи на банката, тоест на вложителите, в разрез със закона. А неговата цел е да гарантира, че банките управляват депозитите на вложителите си и упражняват нискорисково, консервативно и най-вече обезпечено с реални активи отпускане на заеми.


Примерите от банковата криза през 90-те години и в по-ново време с фалирала КТБ илюстрираха ясно, че регулациите на закона и на БНБ в тази част са лесни за заобикаляне чрез подставени лица и офшорни фирми с номинални собственици. Така средства на депозиращите граждани и фирми се насочват към бизнес проекти на собствениците на банката, често с доста по-висок пазарен, а често и с политически риск.


Всъщност законът не забранява даването на кредити на свързани фирми със собствениците на банка, но третира тези заеми като рискови и изисква 100% провизия (финансова гаранция, тоест блокиране на средства) в тези случаи. Това прави изкушението за заобикаляне на закона с всякакви юридически трикове огромно.


Сянката на "свързаните лица". Георгиос Георгиу и Марк Жирардели


Сериозните журналистически разследвания през годините показват, че и ПИБ съвсем не е пожалена от "българския банков синдром" на управление на парите на вложителите по по-рисков от законния начин.


Лице на схемите зад кредитополучателите на ПИБ стана кипърският гражданин Георгиос Георгиу - краен собственик на цяла плеяда от фирми със заеми от ПИБ, които различни разследвания оценяват на над милиард лева. През 2015 г. репортер на разследващия сайт "Биволъ" дори посети на живо "най-големия инвеститор в българската икономика" в дома му в Кипър и илюстрира, че става дума за номинален собственик и директор на фирми, които се явяват краен собственик на сериозен списък активи в туризма, индустрията и транспорта в България. Всички те - с кредити с произход ПИБ, прикрит през свързани фирми.


Дългогодишните конфликти около изграждането на втора писта на Банско от коценсионера "Юлен" на практика потвърдиха журналистическите разследвания. През 2018 г. премиерът Борисов в отговор на директен въпрос на Би Ти Ви посочи единия от акционерите в ПИБ, Цеко Минев, като "най-вероятен собственик" на концесионера на ски пистите в Банско (по-късно беше обявено, че това е ски легендата Марк Жирардели, който не проявява голям интерес съм собствеността си в България оттогава насам).


Привидната неяснота около собствеността не попречи на управляващата партия директно да подкрепи разширяването на пистите в Банско пет години по-рано, през 2013 г.


Разследванията на собствеността на кредитополучателите на ПИБ са достойни за цяла книга, но в нея със сигурност трябва да има една специална глава, посветена на мълчанието на БНБ по темата. Почти нито един изпратен въпрос на разследващи медии до БНБ не е получавал конкретен отговор за сметка на напомнянето за законова отговорност за всяване на паника.


На хартия: Капиталова дупка и рекапитализация


И първи, и втори, и десети преглед на публикациите и отчетите на БНБ и ПИБ през годините назад няма да покажат официална информация за някакъв диагностициран проблем около сега посочения от ЕК "проблем пред еврозоната".


Всъщност, ако се отдели половин ден за ровене в архивите на сайта на БНБ, може да се види, че ПИБ е единствената с наложена санкция от регулатори - 200 хиляди лева за отпускане на заем към свой основен акционер срещу заложени акции на самата банка. Името на санкционираната банка обаче се появи едва след специално запитване на "Капитал" след появяването на първоначалната "анонимизирана" версия на съобщението.


Нуждата от рекапитализация, наричана и "капиталова дупка", за пръв път се появява в извънредните одити на банките от 2016 г., наричани стрес тест. Този тест представлява симулиран изцяло "на хартия" икономически шок, който разиграва сценарий на криза, тоест спад в основни икономически показатели като брутен вътрешен продукт, безработица, цени на недвижими имоти и други. Макропроблемите в цифри се пренасят върху представителна извадка от кредитния портфейл на банката, тоест изчислява се дали и колко от кредитополучателите биха имали шанс да продължат да обслужват вноските по заемите си без проблем.


При висок процент рискови клиенти с проблеми с плащанията банката би се оказала с намалени приходи от лихви и би станала собственик на активите, заложени за обезпечение на заема - имоти, акции, продукция, вземания, търговски марки и всякакви обезпечения, които банките приемат като залог за заем. А тези активи по правило винаги се продават на загуба, особено в криза.


В такава ситуация банката изпада в сериозен риск от невъзможност да обслужва другите си клиенти - собствениците на депозити, а също и собствената си дейност (задължения, администрация, клонова мрежа и други). В България правото на БНБ да рефинансира банките беше ликвидирано през 1997 г. и това може да се прави единствено от държавата. Това прави вътрешните възможности на банката ключови. Тези защити на регулаторен език се измерват от специални показатели и коефициенти за финансова стабилност, които започват от базисния собствен капитал (собствени акции, облигации, неразпределена печалба и др.) и стигат до всякакви допълнителни финансови буфери. При неблагоприятно съотношение регулаторите препоръчват тяхното засилване, тоест привличане на повече средства. На банков език това се нарича "рекапитализация".


Рекапитализацията на ПИБ, втори опит


Стрес тестовете на БНБ от 2016 г. показаха още тогава нужда от допълнителни средства в ПИБ, дефинирани в спокойни като тон таблици с резултати за цялата банкова система, като например препоръчаните "205 млн. лева за допълнителни капиталови буфери". Видно от последвалия одит на ЕЦБ през 2019 г. и отново установената нужда от рекапитализация, това или не се е случило, или са използвани различни методи за оценка на портфейла на ПИБ, които сега показват други, по-негативни резултати. Точно установеният "капиталов недостиг" при ПИБ е 263 млн. евро.


Рекапитализацията всъщност е част от т.нар. ранна намеса на регулатор в една банка с проблеми в по-лека или по-тежка фаза. В регулаторната практика в България и по света има установени практики както на диагностика, така и на оздравителни мерки в регулираните банки. Леките форми на оздравяване (не е задължително да са публично оповестени) обикновено включват преструктуриране на портфейла и промени в управлението.


За тези мерки в ПИБ не се говори публично или те се оповестяват съвсем служебно, но част от тях всъщност са се случили, видно от официалните съобщения на ПИБ. През последните години новините около банката включват промени в борда, преструктуриране на заеми към важни кредитополучатели или продажба на активи, придобити като обезпечения на необслужвани кредити.


Една такава обявена сделка например е продажбата на терените на затворения металургичен комбинат "Кремиковци", които бяха продадени на австрийска фирма в края на 2018 г. Според шефа на ПИБ само тази сделка е намалила тези нелихвоносни активи с 18%. В края на 2019 г. банката обяви и продажба на необслужвани кредитни портфейли на стойност 538 милиона лева и частно пласирана емисия облигации. По-рано банката обяви и привличането на международната компания Bain and Co като консултант по избягване на риска и управление на активи.


Само преди месец икономическият еврокомисар Валдис Домбровскис обяви официално, че последното условие за приемането на България, рекапитализацията на "една банка", остава неизпълнено.


Това означава само едно - че наративните доклади към ЕЦБ не са достатъчни и ситуацията изисква наливане на свежи пари в тази банка, за да се сложи щемпела за качество на цялата българска банкова система за влизане в еврозоната.


Колко, откъде, кога


Точната сума, която ПИБ трябва да намери отново, е леко замъглена в публичните изказвания по темата. Според финансовия министър Владислав Горанов част от средствата - около 70% - са осигурени, но остава друга, немалка част. Отговорът на въпроса откъде ще дойдат дойде на 23 април, когато Комисията за финансов надзор одобри проспект за издаването на 40 млн. нови акции с цена пет лева всяка, или нови 200 милиона лева, които ще се набират чрез фондовата борса и ще отидат директно в капитала на банката. Към момента акциите на ПИБ се търгуват на цена около 2.50-2.60 лв за акция - почти двойно по-ниска от тази на новите акции и три пъти по-ниска от балансовата стойност по последен отчет. При напълно свободна търговия с акциите на ПИБ на борсата ситуацията е повече от ясна - решението трудно би дошло на пазарен принцип.


Кой би купил нови акции на двойно по-висока цена от пазарната всъщност беше задача с доста предвидим отговор, за която се говореше далеч преди последния ден за записване на новите акции. Единствените заинтересовани са досегашните собственици (двамата основатели Цеко Минев и Ивайло Мутафчийски с по 42.5% всеки) или държавата, която така да реши малкия проблем пред много по-голямата цел - влизането в еврозоната. Единственият законов начин това да стане е чрез държавна банка, а единствената такава е Българската банка за развитие (ББР). За разлика от частните банки тя има само един акционер, пред който да се обяснява за губещи финансови операции - своя принципал Министерството на икономиката, откъдето дойде и вчерашното съобщение за държавно участие в изкупуването (с обещание за повече подробности в петък).


Вчерашният ден маркира началото на края на една цяла ера в банковата история на България. С влизането в еврозоната регулацията върху българските банки ще е отговорност и на Европейския банков орган, а не само на БНБ, чиито управител и подуправители по банков надзор се гласуват в парламента, тоест от управляващите коалиции. Засилването на банковата регулация е добър знак, при положение че двама от последните подуправители на БНБ са обвиняеми по все още неприключеното дело за затворената КТБ.


За да дойде новото време в банковия сектор обаче, рохкото банково яйце, наречено ПИБ, беше спасено за трети път. За втори път това става с държавни пари, но този път не като заем, а като акционерно участие в частна банка. Директната намеса с държавни средства в частна банка се случва в името на влизането в еврозоната, а оттам и в зоната на по-строгата банкова регулация. Освен ако, разбира се, съобщенията за този приоритет на правителството не се окажат силно преувеличени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 502 Гневно

  "Неназованият от ЕЦБ проблем беше именно капитализацията на Първа инвестиционна банка (ПИБ), позната от рекламите си и с търговското име Fibank, която е пета по активи банка в България"

  Пета по активи, но първа по пасиви явно.

  П.П. Решението на УС на ББР е кошмар. То дефинира страната като най-извратената форма на клептокрация в Европа, а защо не и в целия свят.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2816 Любопитно

  Чудесно обяснение...Остава въпросът:А кой имено търпи толкова години др.Цеко Минев на поста?И кой има интерес от това?Защо никога и никъде не се коментира руската връзка в ПИБ?
  И не е ли време ДАНС да се заеме с случващото се в банката?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Да не забравяме ,че много банкери наши и глобални си изплетоха кошниците с любезното съдействие на няколко правителства след 2000г. , особено с Баце 1,2 и 3 им тръгна много добре.
  Справки - Цветанка Карагьозова!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Рохкото банково яйце, наречено ПИБ, беше спасено за трети път. За втори път това става с държавни пари."

  За мен това е най-рисковата банка в България от доста време насам. След фалита на КТБ, това е банката, която буди най-много притеснения.

  И се чудя на хората, които имат вложения там и работят с нея. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Весело

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  Даже и да им е в ресора на ДАНС кой там разбира от банкови схеми? За десетилетия упорита "работа", колко изпрани пари хванаха и гепене по европроекти? Само Лиана е в панделата, защото искала да продава винетки а не е симпатична на Горанов и бричедския кръг на каскетурата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  На всеки е ясно, че се прави в името на юруша към еврото.

  Обаче остава един открит въпрос - тази уйдурма дали е консултирана и има ОК поне на уше от ЕЦБ, ( по чисто политически съображения), или е типичната нашенска врътка по "технологията" а'ла Деси Танева.

  Е, скоро ще се разбере ...

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Защо не си гледате партиините сбирки пред блока?Прочетете ми подписът......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Весело

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  Ама защо не си подредиш акъла първо бе Willy?
  Нищо няма да се промени с еврозоната, напротив ще става по-страшно,цените ще се вдигнат, защото тепърва ще се генерират огромни дългове а данъкоплатците у нас стават все по-несъстоятелни! Търговско-банковата обсада данъци не плаща-факт!
  Иначе изнасянето на пари и злато от скромната ни колония не е спирало!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  Моят подпис чел ли си го?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  След като всички станахме акционери, искам да питам българския народ само едно: Вярвате ли, че тая банка е ОК? Спасявана три пъти, с неясни собственици и постоянно скандали?
  Да сте чули нещо подобно за останалите нормални банки? ПИБ обаче може да стане ликвидна - ОК, нека се помогне, ако това е удачно.

  Не всявам паника - искам само да търсите отговорност на ГЕРБ защо плаща чужд масраф с ваши пари. И после да не питате защо няма училища и детски градини.
  Защото ГЕРБ платиха с ваши пари КТБ и ПИБ.

 11. 11 Профил на Acid
  Acid
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Биволъ
  42 mins ·
  Ето какво платихме вчера с държавни пари чрез влизането на ББР в капитала на Първа Инвестиционна Банда #ФалираЛиПИБ Споделяйте да се знае!

  Лондон - апартаменти в най-хубавата сграда на Кенсингтън 134 срещу Харолдс. Има японска градина около 500 кв. Там по един двустаен апартамент имат Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Всеки от тях струва по 4 млн. паунда.

  Испания, Марбея - 1,8 млн. евро за тристаен апартамент в Кемпински Естепона в крилото за собственици.

  Le Rêve в Дубай, в най-скъпата сграда - апартамент за 6 млн. евро. Обзавеждане от Fendy като за Версай - 700 000 евро.

  Палм де Джумейра в Дубай - къща за 5 млн евро. Garden House на Ивайло Мутафчиев.

  Hi-tech къща в Бояна, само ремонтът е за 2 млн. евро. Стени, които се местят с поглед. Прозорците се затъмняват с махане на ръка.

  Картини от Моне, Реноар и др. за 20 млн. евро.

  Нов самолет за $ 52 млн. Gulfstream 550 купен от Атланта от централата.

  Яхта за 14 млн. евро (на снимката)

  Биволъ следи движението на всичкото това имане. Когато изринем кочината, а това неминуемо ще се случи, на базата на нашите данни ще тръгнат искания за конфискация. Но тогава Гешев, Цацаров, Буда и двамата хубавци ще са при Бай Ставри.

  А засега, народе прост, плащай. Плащай и не мрънкай! И депозирай, депозирай в ПИБ, защото апартаментите и яхтите искат поддръжка.

  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/3212925642092529/?type=3&theater

 12. 12 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  В публикацията на Бивол има доста измислици и кухи обвинения, никой нищо не е плащал с парите на дъкоплатците. И тази сума, дадена от дъжавата няма да ощети никого, след това баката ще си изкупи обратно акциите с лихвите.

  Marinov
 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Няма начин да няма.

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5062 Весело

  "И първи, и втори, и десети преглед на публикациите и отчетите на БНБ и ПИБ през годините назад няма да покажат официална информация за някакъв диагностициран проблем.."

  Така работим в България

 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#12] от "Marinov":

  "след това баката ще си изкупи обратно акциите с лихвите."

  Щом си толкова убеден, да те питам една работа:
  Ти колко акции по 5 лева си купи?

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#12] от "Marinov":

  Щом си толкова сигурен дай писмена гаранция че ако не ги изкупят ги изкупуваш ти.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  " съобщенията за този приоритет на правителството не се окажат силно преувеличени"
  Много експерти смятат, че е точно така.

 18. 18 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  В публикацията на Бивол има доста измислици и кухи обвинения, никой нищо не е плащал с парите на дъкоплатците. И тази сума, дадена от дъжавата няма да ощети никого, след това баката ще си изкупи обратно акциите с лихвите.
  —цитат от коментар 12 на Marinov


  Изкупуване на акции с лихви. Един тъпегьоз изръси тази безумна тъпотия, да видим колко други ще я повтарят в захлас.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Толкова отдавна ли беше, когато ББ "наля" около милиард лева в ББР? А излишъкът в бюджета същевременно се изпари... С наши пари се спасява частник, който е закъсал с разточителен начин на живот и вероятно други порочни практики... Нямам думи... А високата цел - еврото - няма да коментирам, защото нали знаете - пътят към ада е постлан с добри намерения... Там ни чака на първо време огромна инфлация, пък после, който остане в България да му мисли...

 20. 20 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#12] от "Marinov":
  Коментара ти е меко казано неграмотен, и не става дума само за правописа.

  Тиква под наем.
 21. 21 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Пеевски не е истинската заплаха за България, щото той е един мафиот, продължител на мултигруп, който ще последва същата съдба като Павлов рано или късно.
  Проблемът е в ляволибералния тумор и пропагандата от неспирни лъжи на умнокрасавците. Тяхната задача е да разпалват омраза и ненавист в обществото.

 22. 22 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  и като ти даде гаранция какво, знаеш ли как се иска гаранция въобще и от кого .
  Несъстоятелен си колкото и този към когото си отправил критиката

  Тиква под наем.
 23. 23 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ksharp":

  За каква ликвидност говориш? Банката е свръх ликвидна и сега както и всички банки в България.

 24. 24 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 518 Весело

  Сега да погледнем отвъд ПР-ът на Боцко и правителството за влизането в чакалнята. Както винаги е истина по герберски. ЕЦБ поиска капиталова адекватност за банката преди КОВИД. Баце и 40-те разбойника се втурнаха да финансират банката след КОВИД... за да бъдем пуснати в ЕРМ2... да ви прави нещо впечатление? Можеше спокойно да врътнат схемата още през декември да речем... Истината, най-вероятно е, че КОВИД ги изненада и банката трябва да се спасява... Не точно банката, а Цеко и сие... Няма да има никакво влизане в чакалнята, освен ако ЕЦБ не е дало съгласие и/или гаранция за продължаване на мафиотските практики. Отворете си очите!

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#21] от "Александър":

  Абе... Какво ти пука? Умнокрасивците са има-няма 3 процента. Какво толкова? :)))
  Чакай малко. Да не би да са станали повече от 3 процента, че си в паника? :)))

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 104 Неутрално

  До коментар [#25] от "Petleshev":

  Да, 3.5% са вече 😂

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#23] от "unbiased":

  Що пък да не е свръхликвидна с държавни пари? Каквото и да става, все ще е свръхликвидна, като има кой да покрива хайдутлука на собствениците, нали?
  Явно Цеко и компания са от добрите олигарси, които все още не са изпаднали в немилост. Или просто са кредитирали повечко един успял млад мъж...? ;)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#26] от "Александър":

  Добре де... 3,5 процента са. Що се пениш толкова, че не разбрах?

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ksharp":

  Хайде не. КТБ си беше балон, който се очакваше да се спука рано или късно. И това стана след като някой, без да цитирам кой, окраде парите и избяга в съседката ни. ПИБ е най-проверяваната банка в България от европейските финансови институции и за толкова години на пазара е доказала адекватността си.

  danitoledov
 30. 30 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#16] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Доста несериозен коментар от твоя страна, това е моето мнение и аз имам право да го напиша, нали. И искам само да ти напомня за едни милиарди, които Бойко щедро раздаваше през декември, тогава нямаше проблем, нали?

  Marinov
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  От година давам облог. Залагам 1000 лв, че Северна Македония преди нас ще влезе в Шенген и еврозоната! Някой?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Разстроено

  Кошмар , а....е , не чак , когато си имаме кой да дава от джоба си на толкова познати и заслужили деятели на " прехода " имена...….нищо работа , няколко пъти по няколко стотин милиона и то за да ни бъде осигурена стабилност чрез ЕС !!! Кой ги избира тези …..а , ясно сами го правят !

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#29] от "danitoledov":

  Какво означава, КТБ си беше балон? Къде беше нашият банков надзор та мустакатият банкер източи сам самичък 4 милиарда и никой не разбра, как е станало? Как се случи така, че парите на почти всички държавни и общински фирми се озоваха в КТБ? Даже Борисов и той не разбрал, как е станало...!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Мафия

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  мъчи ме един въпрос. ако в момента цената на акция е 2,30 лв (на акция на пиб), тиквата дава нареждане да се купат по 5 лв (грубо), как "после" и по-важно кому, ще се продаде тази акция на 5 лв заедно с лихвите? и за какви лихви говорим при операция на борсата - там гониш капиталова печалба/дивидент, но не и лихви.

  от друга страна, дори да загубим 100 млн евро, това си цена, която струва да платим за да влезем в erm II.

  и последно - като станем подвластни на европ банков надзор, и види смешките в пиб, и ги накара да си увеличат наистина капитала, и не и позволят да се правят махинации по махленски, ко праим?

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 36. 36 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 502 Любопитно

  До коментар [#35] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Позволете да не се съглася с Вас.

  ЕЦБ ще надзирава пряко само трите най-големи банки в страните от ЕС, останалите ни институции ще си ги гледа БНБ:

  What makes a bank significant?
  The criteria for determining whether banks are considered significant - and therefore under the ECB's direct supervision - are set out in the SSM Regulation and the SSM Framework Regulation. To qualify as significant, banks must fulfil at least one of these criteria.

  Няколко критерия, дето... Хм, амин дай Боже, ма..
  +
  "A supervised bank can also be considered significant if it is one of the three most significant banks established in a particular country."

  Трите най-големи банки в България са :

  1. УниКредит Булбанк
  2. Банка ДСК
  3. Обединена българска банка
  ( от "Разпределение на банките по групи към края на януари 2020 г.")
  ( https://www.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIFinansReports/BSCIFRBankingSystem/BS_202001_BG )


  ЕСБ с ПИБ нама да се занимава. Забравете ги тия мечти.
  ПИБ ще си е с все същия надзор- нашенския.


  П.П "от друга страна, дори да загубим 100 млн евро, това си цена, която струва да платим за да влезем в erm II."
  Не е, защото тези пари днес България ги даде за да имат собствениците на ПИБ Банка, не за да влезем в erm II. За там ПИБ трябва да намери още доста милиони. Или Баце да намери начин ПИБ да намери...

 37. 37 Профил на Камелия Нинова
  Камелия Нинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Служителките на Фибанк - Паулина Христова и Диана Каменова си позволяват да се възползват от доброто име на фирмата . До кога?!

 38. 38 Профил на Найден Матеев
  Найден Матеев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Диана е бивш шеф на звено риск в Министерството на финансите – този особено важен отдел, който преценява на кой потребител да бъде отпуснат кредит и на кой да бъде отказан такъв. Като критерият за това, ако Каменова си вършеше съвестно работата, трябва да е благонадеждност и финансова възможност на кредитоискателя да връща отпуснатата му сума. Вместо това обаче Диана действала на принципа „на мен да ми е добре“. Бивши нейни подопечни разкриват, че тя решавала на кого да бъде отпуснат кредит едва след като получела солиден финансов стимул за одобрението. Очаквано, в даден момент тези и действия довели до смяната й на сладкия пост.

 39. 39 Профил на Давид Атанасов
  Давид Атанасов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И двете са опасни поотделно, какво остава заедно! Съгласен съм с вас! Скандалите ги съпътстват не само в работата, но и в личния им живот. Каквото повикало - такова се обадило. Няма как да лъжеш хората постоянно и да очакваш,че всичко ще бъде наред.

 40. 40 Профил на Камен Даскалов
  Камен Даскалов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Диана Каменова е била привиквана многократно за разпити в СДВР от икономическа полиция, от където са се заели да разследват злоупотребите й с положението й. Срещу нея са образувани и множество преписки и досъдебни производства. Да не говорим за Паулина ….

 41. 41 Профил на Велина Славова
  Велина Славова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Контролните органи алармират всички, които са станали жертва или имат съмнения, че някой в банката вреди на тях и на финансите им, както и ако забележат, че от сметките им липсват суми, незабавно да подадат сигнал срещу Диана и Паулина на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. Всяко едно РПУ си има сектор за борба с икономическите престъпления, от където ще се заемат с разследване на сигнала.

 42. 42 Профил на Ирен Стоева
  Ирен Стоева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз самата съм жертва на измама от страна на Диана Каменова! Подала съм жалба срещу самата нея, но за да се случи нещо трябва и останалите потърпевши да вземат мерки, защото съм сигурна, че съм единствена.

 43. 43 Профил на Салина Видева
  Салина Видева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не сте единствена. Аз също подадох жалба срещу Паулина и Диана Каменова. Няма как да останат безнакани. Трябвало е да мислят за последствията преди да постъпват толкова нагло.

 44. 44 Профил на Жаклин Борисова
  Жаклин Борисова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласна съм с вас! Тези двете жени не спират да своеволничат и лъжат. Познавам хора, които са опарени от тях и съжаляват. Не да стоят и да съжаляват, а трябва да си потърсят правата, като да сигнализират на властите. Иначе няма как да бъдат спрени.

 45. 45 Профил на Пламена Величкова
  Пламена Величкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Крайно разочарован съм от двете дами. Опитаха се да ме измамят. Оказаха се големи финансови измамнички. За малко да се хвана на въдицата. Добре,че послушах мои познати да не се забърквам с тях. Сега виждам колко хора са измамени именно от Диана Каменова и Паулина Христова.

 46. 46 Профил на Milena Atanasova
  Milena Atanasova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте и от мен! Като клиент на Фибанк нямах никакви проблеми до преди да се среща с лицето Диана Каменова. Злоупотребите от нейна страна не започнаха в началото, а след около няколко месеца. В началото тя се държеше нормално с мен, но в последствие стана много високомерна и започна да се държи странно, да ми се кара, да ми заповядва и т.н. Усетих, че се възползва от мен и ме изнудва чак когато беше вече късно да взема мерки. Сега съм подала жалба срещу г-жа Каменова, но искам да напомня на всички останали жертви на изнудване от нея да направят същото.

 47. 47 Профил на Паола Красимирова
  Паола Красимирова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дълги години съм клиент на Fibank и не ми се беше случвало да срещна толкова надменна служителка като Диана. Тя се опитваше изцяло да влияе на моето мнението, ясно се усещаше,че иска постигне лична изгода от сделката. А след това се появи и госпожа Паулина, която се опитваше да затвърди позицията на своята колежка.

 48. 48 Профил на Михаела Георгиева
  Михаела Георгиева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте! Двете дами подхождат с голяма тактика. Личи им,че имат опит в заблуждаването на клиенти. Опитват се да те впечатлят с големи обещания и след това се оправдават и прехвърлят вината. В крайна сметка оставаш излъган и няма какво да направиш, защото вече си сключил договора.

 49. 49 Профил на Александра Найденова
  Александра Найденова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте и от мен! Не бих препоръчала да предприемате каквито и да е било действия с двете със седействието на Паулина Х. и Диана К. Отнасят се изключително некоректно в професионален план.

 50. 50 Профил на Filip Antov
  Filip Antov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Моя близка беше измамена от тази банкова служителка. Внимавайте с нея. Ако се подлъжете ще ви завлече с много пари.

 51. 51 Профил на Мариана Соколова
  Мариана Соколова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Непрофесионалното им и нагло държание не стига ли да бъдат изгонени двете служителки на Фибанк. Или може би благодарение на тези техни качества са назначени?

 52. 52 Профил на Георги Караянев
  Георги Караянев
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Моята съпругата реши да повярва на тези две служителки на банката. Добре,че се намесих навреме и не успяха да й вържат ръцете и да се чудим след това как да се измъкнем от създалата се ситуация.

 53. 53 Профил на Борислава Данева
  Борислава Данева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Същите две госпожи преди години се опитаха да ме заблудят и най-нахално поискаха личните ми данни с убеждения,че ще се справят с документацията и ще получа всичко, което желая. Но за щастие аз не им се доверих и по-добре. В последсвие разбрах много от техните схеми. Явно само властите не са.

 54. 54 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Диана Каменова от Фибанк е корумпиран директор, лице, което краде от сметктие на вложителите.

 55. 55 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#54] от "Milko":

  Да, със сигурност Диана Каменова е лице, което може да Ви звънне да иска "дребна сума" от Вас за да ви мине някоя транзакция.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK