Пет индикатора за априлския срив

Благодарение на ограниченията за покупки на живо и страха от заразяване, се наблюдава и ръст на покупките през интернет с 12% през април спрямо същия месец на миналата година.

© Юлия Лазарова

Благодарение на ограниченията за покупки на живо и страха от заразяване, се наблюдава и ръст на покупките през интернет с 12% през април спрямо същия месец на миналата година.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Април 2020 г. ще бъде запомнен като месеца на най-тежките ограничения, наложени в опит да се спре разпространението на коронавируса. Докато доскоро оценявахме дълбочината на връхлетялата криза по-скоро по косвени показатели, тази седмица НСИ публикува редица индикатори, които ни позволяват по-точно да измерим точните ѝ измерения, засегнатите сектори и евентуалните последствия.


Доколкото на този етап икономиката на България се намира в период на индустриална трансформация, а преработващата промишленост е основен двигател на ръста в повечето области извън София, индексът на промишленото производство е особено важен показателен за краткосрочната икономическа динамика. Предвид ограниченията, прекъсването на производството в много от партньорите на българските индустриални предприятия и затрудняването на търговията, спадът на обема на производството е до голяма степен очакван. Общият индекс на индустриалното производство се е свил с 16% през април спрямо същия месец на 2019 г., но при преработването ударът е по-тежък (19%), отколкото при добива и производството на енергия, въпреки свитото търсене и при тях. Спадът обаче далеч не е равномерно разпределен между различните подсектори - той е най-отчетлив при автомобилите, ремаркетата и полуремаркетата (-74%), както и при производството на машини и оборудване (-38%). В общия случай, производствата, при които се наблюдава по-сериозно свиване, са най-тясно интегрираните в международните вериги на добавена стойност и съответно разчитат на международните си връзки. Изключение прави производството на напитки (-27%), но при него спадът е резултат от затварянето на ресторантите и баровете в страната, чието търсене не може да бъде заместено изцяло от повишения интерес към покупки на дребно. Очаквано, предвид здравния характер на кризата, при производството на лекарства се наблюдава
ръст от почти 1/5 спрямо миналия април, но това е единственият производствен отрасъл, в който има такъв.


Пряко свързано с динамиката на производството и в България, и в ЕС е и изменението на външната търговия. На този етап разполагаме с данни до края на април, които сочат спад на обема на износа с почти 5% спрямо първите четири месеца през 2019 г., но с почти 20% само през април, месецът на най-тежките ограничения. Още по-голям спад има при вноса, като през април обемът му от трети страни е с почти 33% по-малък спрямо година по-рано, а на вноса като цяло - с 8,5%. Най-значителен спад има при вноса на горива.


Що се отнася до търговията на дребно в страната, индексите на оборота сочат значителни спадове въпреки презапасяването в началото на извънредното положение. През март спадът на оборотите е с -15%, а през април - с -20% спрямо съответните месеци миналата година. Видно, потребителите са фокусирали покупките си най-вече върху хранителните стоки, тъй като при тях през март дори има известен ръст (3,4% за цялата търговия на дребно с храни), последван от по-умерен спад през април (-7,9%). Лекарствата следват сходна тенденция - ръст през март, с 14% последван от спад с -8% през април, като и в двата случая вероятно водещо е желанието на домакинствата да се запасят с храни и лекарства под заплахата от последващи ограничения на движението и свободното пазаруване. Интересно е, че въпреки ориентирането на значителна част от услугите към работа от разстояние и прехвърлянето на практически цялото училищно и университетско образование онлайн, няма ръст на търсенето на компютърна и комуникационна техника, тъкмо обратното - в този сегмент са едни от най-значителните спадове (-40% през март и -27% през април). Най-голям срив има при покупките на дребно на дрехи и обувки (до -72% през април), но предвид ограниченото общуване и смяната на приоритетите на домакинствата в разходите, това е до голяма степен очаквано. Благодарение на ограниченията за покупки на живо и страха от заразяване, се наблюдава и ръст на покупките през интернет с 12% през април спрямо същия месец на миналата година. Преориентирането на потреблението, най-вече към стоки от първа необходимост, личи и от наблюдението на потребителите, при което има рязко влошаване на очакванията за


финансовото състояние на домакинствата, съчетано с повишени очаквания за инфлация и безработица.


При строителството спадовете са малко по-скромни - с -14% през март и -15% през април в сравнение със същия период на 2019 г., като по-значително забавяне има при строежа на сгради и по-слабо - при инженерното строителство. Това е отражение на обстоятелството, че дейностите по повечето започнатите строежи - както на жилищни и офис сгради, така и на инфраструктура - продължават без значителни прекъсвания. В този смисъл, имаме основания да очакваме по-сериозен спад през следващите месеци, в резултат на намаляването на търсенето на жилища и офис площи. Пълен срив има в туризма - приходите от нощувки през април са били с 96% по-малко в сравнение с миналата година, но няма как да очакваме друго, предвид забраните за пътуване по това време. Също като строителството, и в този отрасъл ефектът на кризата обаче ще е по-забавен, като основното ѝ въздействие ще е върху летния туристически сезон, най-малко тази година.


Не се спираме подробно на динамиката на пазара на труда - и там в средата на април беше пикът на новорегистрираните безработни, но от средата на май дори броят на постъпилите на работата, според данните от бюрата по труда, стана по-голям. Като цяло обаче, индикаторите за април дават ясна представа за "дъното" на кризата и състоянието на различните аспекти на икономиката, от което ще започне бъдещото възстановяване. На този етап, има умерен повод за оптимизъм, но само данните за май и юни и въздействието на постепенното "отваряне" на българската икономика, съчетано с раздвижването на основните търговски партньори, могат да го потвърдят или отхвърлят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Срива в някои отрасли е огромен , но примерно в туризма и транспорта ще продължи ,а в здравеопазването ще бъдат налети огромни средства в пред вид разрухата ,особено в държавните и общински звена , ще видим как ще употребят близо 9 милиарда евро за подкрепа на здравеопазването и доколко тези пари ще отидат при работещите на първа линия медици ,да не стане като с 1000 та лева мижави помощи !

 2. 2 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Моля, нека да бъдем коректи. Индивидът на снимката е икономист във Фондация "Институт за пазарна икономика". Така както е написано е подвеждащо.

 3. 3 Профил на Solomon Bandaranaika
  Solomon Bandaranaika
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Моля, нека да бъдем коректи. Индивидът на снимката е икономист във Фондация "Институт за пазарна икономика". Така както е написано е подвеждащо.
  —цитат от коментар 2 на Бубенце


  И кво!?Човека требе си вади хляба по некакъв начин,ръзбийш ли!

  Опростачвай и владей!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  А на есен май нЕма да има пилци за броене.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Тук разни финансови гурута хвалеха Боко, колко добре се справя. Как цъфтим, че даже и връзваме. А се оказа, че цветът е изсъхнал и плод няма да има.

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Колко еднолични и малки фирми ще затворят, тепърва ще видим. За туризма годината вероятно ще е наполовина от предната.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#5] от "Vlado Nikolov":

  “ Тук разни финансови гурута хвалеха Боко, колко добре се справя”
  ——
  Шшшт! Ще разбудите габровската психична палата...и глей само кви проценти ша завалят

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Междувременно народо се радва, че от утре чалготеките ще боботят на пълни децибели, т.е. след срива ни чака и втори ВЗРИВ.

  Това мъдро държавническо решение бе взето при 105 заразени за предходния ден (за вчера са 75), докато при 30 дневно властта бе запечатала ПАРКОВЕТЕ.

  Има нещо сбъркано в тиквеното царство...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Искрено се надявам, че задаващия се глад ще отрезви българите и най-после ще ги накара да изритат гЕРБ от властта.

 10. 10 Профил на Yana Derevyanchenko
  Yana Derevyanchenko
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Чета коментарите и все повече си мисля , че коментиращите тук не осъзнават , че на другите избори Герб ще има или 121 депутати или над 110 минимум, съветвам ви да видите опозицията и дълбоко да се замислите дали някой има шанс срещу Герб

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 751 Весело

  До коментар [#10] от "Yana Derevyanchenko":

  За твоите приказки народът казва "надежди говежди". Герберите ще имат 241 депутата, ако ти правеше изборите, така е.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  Искрено се надявам, че задаващия се глад ще отрезви българите и най-после ще ги накара да изритат гЕРБ от властта.
  —цитат от коментар 9 на moreee


  Гробокопаеш, а?
  Ама дори да има някакъв признак на глад, ще е заради световен катаклизъм, а не като при Луканов и другите комунисти — заради простотия, а не от бедствие.
  В тази посока, предпочитам политик, който се е справил не много добре с природна мащабна криза, пред политик, който закопава икономиката без каквато и да е криза (природна, финансова или военна)...
  А да, и "туризма" в България отдавна се нуждае от някаква мащабна криза, та да се изчистят бетонниците от морето и планините, и да потръгне отрасъла по нормалните начини.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  Срива в нЕкои отрасли се дължи на тяхната липса на дивесификация и контрол върху риска. Накратко: предпочели са неколко лева повече печалба, отколкото да си гарантират доставки/пазари в кризисен момент.
  Дори си мисля, че е хубаво да правим по една-две подобни карантини годишно, та да чистим калпавото и да даваме шанс на свястното във всички отрасли, та да дръпнем напред като икономика и общество.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Да, има. Сбъркани са поданиците в царството.

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  До коментар [#13] от "gost22":
  Калпавото може много лесно да се ,,изчисти”. Просто трябва да има върховенство на закона, каквото в България няма! Ако това се случи не само, че няма да има нужда от кризи, ами дори ще ги преодолеем безпроплемно.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#13] от "gost22":

  Лесно е да говориш отстрани за криза и диверсификация. Ти как я постигна диверсификацията за три месеца?

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  До коментар [#13] от "gost22":Лесно е да говориш отстрани за криза и диверсификация. Ти как я постигна диверсификацията за три месеца?
  —цитат от коментар 16 на Petleshev


  С/от доволни клиенти. Ма това щото са доволни от години, а не щото съм направил нещо различно от Ивановден насам.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 18. 18 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#15] от "С Стоянов":

  Ами не. Природата се справя по-добре с тарикатите отколкото нашенското правораздаване. Примерно свлачищата не приемат нито рушвети, нито можеш да им окажеш политически натиск да не ти отнесат палата с изгледа...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  До коментар [#17] от "gost22":

  Хм-м-м... Значи всъщност при теб няма диверсификация. Както и при мен. И аз си я карам на стари клиенти. Просто имах късмет, че бизнесът им пострада съвсем леко и могат да ми плащат. Ами, ако не можеха? Какво и как щях да диверсифицирам?

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#12] от "gost22":

  "В тази посока, предпочитам политик, който се е справил не много добре с природна мащабна криза, пред политик, който закопава икономиката без каквато и да е криза"

  Ми тогава да изберем любимата ти Тиква за Цар и да го приключим и тоя въпрос.

 21. 21 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#17] от "gost22":

  "С/от доволни клиенти. "

  Какви клиенти може да има един чиновник като тебе?!?

 22. 22 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#21] от "moreee":
  Преценките ти са същите като обидите ти — неточни и смешни.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 23. 23 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#17:"gost22"][/quote]

  Ми глей сега - примерно един завод има за автофарове в БГ - те изнасят да кажем за Германия - в Германия автопродажбите са сринати - та как точно да се диверсифицират? Да изнасят за Китай? Ми не могат и никога не са могли - щото не са конкурентни на китайските фирми производители. Това с веригата за доставки са глупости за пред матряла - истината е че няма търсене, а търсене няма щото се спука кредитния балон надут от нулевите лихви. Но вие облъчените от телевизора още си мислите, че вируса ви е виновен.
  Ако беше проблема във вируса - като махнеш карантината и всичко тръгва, както е било - хубаво ама нищо такова не става - карантина няма ама и клиенти няма.

 24. 24 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Весело

  Чета коментарите и все повече си мисля , че коментиращите тук не осъзнават , че на другите избори Герб ще има или 121 депутати или над 110 минимум, съветвам ви да видите опозицията и дълбоко да се замислите дали някой има шанс срещу Герб
  —цитат от коментар 10 на Yana Derevyanchenko


  герб ако имат 90 дупетата боеко трябва да си фърля капата о тавана

 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#17] от "gost22":Хм-м-м... Значи всъщност при теб няма диверсификация. Както и при мен. И аз си я карам на стари клиенти. Просто имах късмет, че бизнесът им пострада съвсем леко и могат да ми плащат. Ами, ако не можеха? Какво и как щях да диверсифицирам?
  —цитат от коментар 19 на Petleshev


  Едно намаля (но не спря), друго потръгна... Подвел си се, че доволните клиенти са от едно само място.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#1] от "edin drugii":Срива в нЕкои отрасли се дължи на тяхната липса на дивесификация и контрол върху риска. Накратко: предпочели са неколко лева повече печалба, отколкото да си гарантират доставки/пазари в кризисен момент. Дори си мисля, че е хубаво да правим по една-две подобни карантини годишно, та да чистим калпавото и да даваме шанс на свястното във всички отрасли, та да дръпнем напред като икономика и общество.
  —цитат от коментар 13 на gost22


  споко, не е нужно да има кризи, боеко им праща комисията за защита ОТ конкуренция да им смачка мутрите че не се съобразяват с него

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#20] от "moreee":

  Сега схващаш ли, колко са зле в опозицията, щом дори ти предлагаш "Тиквата за цар", вместо алтернативна, по-свястна личност. Шега, шега, ама си показва какво има на политическата сергия в момента, щом няма какво по-стока да предложиш.
  И тези дето фалираха държавата неколко пъти, и проспаха банки, пирамиди приватизации, заменки... няма как да оправят икономика при световен спад.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#23] от "pesho79":

  При нулева лихва у банката, всяка покупка на нещо дълготрайно е в пъти по-добро решение или действие от влоговете. Аре сега пример от действителността: точно около карантината, закупуването на нов автомобил беше най-изгодно. НЕкои се възползваха.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#23] от "pesho79":

  Аре и за заводО за фарове: всеки който прави завод за едно само нещо, и това едно нещо го продава само на един купувач, сам си е виновен че ще го занулят накрая. Сещаш ли се, няма как да копаеш дъното за да изплуваш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Любопитно

  До коментар [#2] от "Бубенце":

  А Бубенцето какъв е?

 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#22] от "gost22":

  "Преценките ти са същите като обидите ти — неточни и смешни."

  Всеки, който се занимава с някакъв бизнес знае, че всички са навързани по веригата. Не може при другите да няма а само при тебе да има, освен ако не си Пеевски. ОК, кажи ми в коя сфера правиш бизнес и ще ти кажа от къде ще ти дойде кризата.

 32. 32 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  До коментар [#2] от "Бубенце":

  "Моля, нека да бъдем коректи. Индивидът на снимката е икономист във Фондация "Институт за пазарна икономика". Така както е написано е подвеждащо."

  Е, и т. нар. Институт за дясна политика е НПО, но видният негов представител Георги Харизанов винаги е представян като член на ръководството на института, до преди 1 - 2 години - и като негов председател.
  Мисля, от значение е изреченото/написаното от представителите на тези институции, а не точното им наименование.
  Според мене анализът на Адр. Николов е обективен.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drugii":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  За туризмът и транспортът тежките времена ще са няколко години наред!

 34. 34 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 839 Любопитно

  До коментар [#33] от "bat_plamen":

  "За туризмът и транспортът тежките времена ще са няколко години наред!"

  Това радва ли те?

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  До коментар [#31] от "moreee":

  Цакам китайския внос в една област, а в друга създавам стоки за свободното време. Давай сега да ми обясниш, това дето го правя, как не можело да се случи.


  Пак си помисли за преценките си, щото трети път се самоподвеждаш. Като за начало, опитай се да приемеш че света е по-богат от въображението ти и винаги може да те изненада с нещо различно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  на тези няма ли кой да им подари think-cell да почнат да рисуват разбираеми чартове. 100-200 евро на година са

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#10] от "Yana Derevyanchenko":За твоите приказки народът казва "надежди говежди". Герберите ще имат 241 депутата, ако ти правеше изборите, така е.
  —цитат от коментар 11 на stein


  Колко ще са депутатите на ГЕРБ ще видим, като му дойде времето.
  Аз бих наблегнал на неприятната ситуация, че наистина няма опозиция, която да обере протестния вот, предвид реалните проблеми в икономически план и разходите и оценките за това което се случи и случва в здравната система.
  Ако някой брои БСП за опозиция, негов проблем, но според мен една тяхна власт съвсем ще ни довърши. За ДПС не ми се и споменава, дори и като патерица в каква да е коалиция. На Слави ли ( дето го изкварват едва ли не трети) да разчитаме или на шкембе войвода, да ни купи ( с наши пари де) самолети, кораби и други подобни.
  В този смисъл, при наближаващи избори положението според мен е изключително сериозно, още повече, че както се очаква, ще има и някакви големи суми за "усвояване".

 38. 38 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Червената простоТИЯ , ти е лика-прилика

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 39. 39 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsvetko_51":

  Вероятно си паднал от МАРС....
  Любител на пустословието...

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK