"Секцио" или нормално? Раждане по време на пандемия

И без епидемия броят на цезаровите сечения далеч надхвърля определеното от науката като безопасно и препоръчително.

© Надежда Чипева, Капитал

И без епидемия броят на цезаровите сечения далеч надхвърля определеното от науката като безопасно и препоръчително.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Ако жена, болна от COVID-19, роди чрез цезарово сечение, това може да влоши състоянието ѝ. Рискът бебето ѝ да се нуждае от интензивни грижи също е по-висок, отколкото би бил след нормално раждане.


Изводите са на испанско изследване, базирано на общо 78 случая. Данните сочат, че 5 от 37-те жени, родили със "секцио", са се нуждаели от интензивни грижи след това, спрямо нито една от 41 родили нормално. Испанското изследване беше публикувано на 8 юни и само два дни по-късно получи широк отзвук в българските медии.
В България случаите на бременни и раждащи жени с COVID-19 са изключително редки, но големият интерес към това изследване има своите причини. В последните години страната ни заема


трайна позиция в челната тройка на държавите в Европа по процент на раждания чрез цезарово сечение


като близо половината от бебетата идват на бял свят по този начин.


Препоръките на международните професионални организации по акушерство и на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че при 15 до 19 на сто от случаите се наблюдават медицински индикации за оперативно раждане. Когато този дял е надвишен, това означава, че много жени и техните бебета ненужно са подложени на краткосрочните и дългосрочни рискове, които цезаровото сечение носи - с епидемия или без.


Публичният диалог у нас в началото на епидемията обаче беше категорично в полза на оперативното раждане. Сред аргументите за това беше единственото към онзи момент проучване на COVID-19 при родилки, проведено в китайския град Ухан и базирано на девет случая, до един приключили с цезарово сечение. Редица утвърдени специалисти по акушерство и гинекология заеха публична позиция в тази посока, беше отправена препоръка дори по време на един от брифингите на Националния оперативен щаб.


На свой ред Министерството на здравеопазването записа в препоръките си, че макар акушерските индикации да са водещи, ако раждащата жена желае да роди чрез операция, лекарят е длъжен да я извърши. В същото време СЗО и международните АГ организации


продължаваха да апелират за нормално раждане,


когато няма медицински показания да се пристъпи към друго.


"При нас епидемията не промени препоръките, които са традиционно в полза на нормалното раждане", разказва д-р Албена Петрова, лекар в източната част на Франция, която беше една от горещите епидемични точки в Европа. Не е имало препоръка за секцио и в Швейцария, където доскоро работи д-р Ива Чобанова.


"В България всяка една болница си изработи собствен алгоритъм", обяснява доц. Румен Велев, директор на специализираната АГ болница "Шейново" в София. По думите му единният протокол за работа, изработен от него по покана на съществувалия за кратко Медицински експертен съвет, така и не е стигнал до лечебните заведения и лекарите в страната.


"Препоръките по отношение на ражданията в условията на епидемия от COVID-19 с нищо не се отличават от акушерските препоръки в извънепидемичен период, освен по предпазните мерки, които екипът трябва да вземе", потвърди доц. Велев. И даде пример, че в неговата болница


процентът на родените с операция деца е паднал от 48,3% на 45,5%


(януари-май 2019 спрямо същия период на 2020 г.).


"Моето решение да родя с цезарово сечение беше взето доста преди епидемията", разказва Кристина Петкова, родила през май. "Никой от болницата, в която раждах, не е повдигал въпроса. Като се замисля, дори не сме обсъждали кризата с COVID-19, извън някои организационни промени около прегледите".


Същия опит споделя и Мира Добрева, станала майка след нормално раждане в периода на противоепидемични ограничения. И двете споделят, че най-сериозния им сблъсък с кризата е бил причинен от забраната за достъп на партньорите не само по време на раждането, а дори и след това. Това обаче е била единствената промяна в плана за раждане заради епидемията.


"Бременните жени имат огромна нужда от сигурност и подкрепа по време на бременността и раждането. За това - особено във време на криза - е нужна ясна, прецизна и научно аргументирана публична информация", коментира Елена Кръстева, психолог и семеен терапевт.


Какво те чака, когато чакаш дете
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Насаждането на безпочвени страхове във връзка с раждането


може да разклати чувството им на сигурност и доверието им в медицинския персонал, и това да се отрази на целия процес на раждане и на усещането за удовлетвореност на жените. А преживяването на раждането е съществен аспект на качествената съвременна родилна грижа", подчертава тя.


Дали разнопосочните послания към бъдещите майки и обгрижващите ги специалисти са довели до по-голям брой оперативни раждания по време на епидемията, все още няма обобщена статистика. "Свободна Европа" поиска от НЗОК данните за ражданията по метод на родоразрешение, платени от касата в периода 1 март - 30 април 2020 г., но оттам заявиха, че не могат да отговорят.


И без епидемия обаче, броят на цезаровите сечения далеч надхвърля определеното от науката като безопасно и препоръчително. А според оценката на доц. Румен Велев, причините за това не са медицински.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Въпрос на виждане и пари, най вече.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Като мъж имам мнение по въпроса,но ще го запазя за себе си,че току-виж нежният пол ме засипал с убийствени критики...

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4196 Неутрално

  Това си е избор на жените.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  И двете раждания имат предимства и недостатъци. Естественото раждане по принцип е по-добрият вариант,ама може да предизвика разкъсване и хемороиди. А има и опасност бебето да се заклещи-не случайно в миналото толкова много жени са умирали при раждането.И в наши дни съществува такава опасност.

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Истината е, че на лекарите им е по-удобно планираното секцио, а не естественото раждане, което може да продължи дълго време и по всяко време на денонощието.
  По отношение на възстановяването при естественото раждане без усложнения то е много по-бързо. Освен това ако жената иска да има и друго дете след секцио трябва да изчака известно време.

 6. 6 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 836 Неутрално

  ей докато не започнем да се бъркаме в живота на другите, мира нямаме това българите. кой къде ходи на море, къде живее, и как ражда са все теми, по които целокупното население има мнение без ни нак-малко да му влизат в работата.
  кой как ражда е избор на тоя който ражда. оставете жените на мира, цялата работа е достатъчно трудна.

 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  истински поздравления за самоконтрола.

 8. 8 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":

  само жените, които раждат, имат право на мнение, и то само за себе си. всеки случай е конкретен.

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2909 Весело

  До коментар [#8] от "owen":

  Да, така е, но мнението на специалистите също е важно. Жените трябва да направят информиран избор.
  Мненията на лаиците са без значение.

 10. 10 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 525 Неутрално

  наде отпред или отзад

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  И двата начина са добри, стига да се спазва дистанция от поне 1,5 метра.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1025 Любопитно

  По принцип е добре да има възможност за нормално раждане. Но в последните години борбата за нормално раждане като че ли е за нещо повече. Една типично женска нетърпимост към авторитет. Плюс доза феминизъм и дори политизиране на процеса. В крайна сметка лекарят има доза усет. Нормалното раждане е непредсказуемо. Ако е леко, жената се хвали, че секциото е ненужно. Ако се пробва и се закучи - едно планирано секцио може да е по-доброто. Медал за травми и изтърпяна болка не дават.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  Трябва не трябва, все секцио, пари трябват на лекарите...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  В България трябва да се забрани секциото, освен когато раждането не застрашава здравето на майката или бебето.

 15. 15 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  аз пък смятам ,че трябва да се забрани даването на акъл по индивдуални въпроси.
  ние всичките разбираме от всичко, цена нямаме, като се почне от кой как да ражда, после как да си гледа децата, къде да живее, къде да почива, и прочие, все решения, които напълно влизат в рамките на личното решение и не засягат никой освен членовее на семейството.
  цялата нация сега се занимава с това кой ходи в гърция о кой не. що за тъпотия. любима тема на бионацитата е раждането, все едно те ще раждат.
  та, права сте - забрана му е ...

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 496 Неутрално

  В България трябва да се забрани секциото, освен когато раждането не застрашава здравето на майката или бебето.
  —цитат от коментар 14 на Роси

  Да се забрани? Колко удобно и колко демократично.Добре, че тези неща не се определят от такива като теб. Раждането при всяка жена протича толкова различно, че няма място за унификация. Освен преценката на лекаря е важна и нагласата на родилката. Много жени се отказват от второ дете поради трудности по време на първото раждане, това не трябва да се допуска. Нека всяка жена да ражда, независимо как, важно е да има деца.

 17. 17 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 433 Неутрално

  НЕ Е РАБОТА НА ПОЛУГРАМОТНИ ЖУРНАЛИСТИ ДА РАЗИСКВАТ ИНДИКАЦИИ ЗА ИЗРАЖДАНЕ НА БЕБЕ ИЗ РАЗНИ САЙТОВЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK