Две световни промени, които пандемията ускорява

Един свят на малък брой свръх богати хора и огромна маса от безработни, от излишни хора.

© Юлия Лазарова

Един свят на малък брой свръх богати хора и огромна маса от безработни, от излишни хора.Коронавирусната пандемия ускорява две много важни промени в света, които и преди това бяха започнали да се случват.


Първo - пандемията ускорява развитието и приложението на информационните технологии и въвеждането на изкуствен интелект, което мнозина наричат Четвърта индустриална революция.


Ето два конкретни примера от България:
Вече десетилетия говорим за електронно правителство (т.е. електронно управление), но то все не се случва. Такова безкрайно боксуване е съвсем логично в една страна, в която има системна корупция и държавната бюрокрация лесно се подава на овладяване от задкулисието. (Задкулисието е главно икономическо, но още по-плашещо е, че освен себе си, част от задкулисието у нас явно обслужва интереси на външни сили, враждебни към Европейския съюз.) Кукловодските ръце на задкулисието се забелязват от всички и в медиите (България е на 111-то място по медийна свобода), и в съдебната власт и прокуратурата (с нейните избирателни или неефективни действия), и в законодателната и изпълнителната власт. Държавната бюрокрация, която играе ключова роля във връзката между политическа власт (независимо кой е на власт) и задкулисието, саботира електронното упраление. То не само би я обезкървило (много чиновници ще изгубят работата си), но


би направило по-трудни корупционните схеми и властта на задкулисието.


Но ето сега, в месеците на социална изолация заради пандемията, изведнъж нещата започнаха да се случват по-бързо: вече данъчните декларации не само се подават електронно, но и с т. нар. ПИК (който се поръчва с имейл), ние можем само да прегледаме и потвърдим онлайн данните за облагаемите си доходи, които вече са събрани, без да е нужно да ходим да искаме служебни бележки по разни канцеларии. Това от една страна улеснява данъкоплатците, а от друга страна затруднява прикриването на облагаеми доходи. Оказва се, че не било чак толква трудно въвеждането на "електронно правителство", когато властите са принудени (от пандемията и карантината) да действат бързо.


Друг много важен пример как пандемията ускорява и задълбочава технологическата революция у нас видяхме в сферата на образованието. Пролетният семестър в повечето учебни заведения премина в режим на дистанционно обучение. Студентите се срещаха и обучаваха с преподавателите във "виртуални класни стаи", слушаха лекции и полагаха изпити дистанционно. Тези нововъведения ще имат траен ефект в образованието и след края на пандемията.


"Социалното дистанциране" (за съжаление) променя живота ни и в личен аспект: все повече живеем в социалните мрежи и в електронното пространство, все по-малко общуваме в реалния физически свят. Това така или иначе се случваше, но сега


процесът на "социални дистанциране" силно се ускори.


В целия свят усилената работа на хиляди учени в борбата с пандемията, техните усилия за откриване на ваксина и нови лекарства, ускорява технологическата революция в медицината. За съжаление проследяващите устройства, които могат да бъдат много ефективни, като информират и нас, и властите дали сме в контакт с вирусоносители, биха могли да се използват не само за борба с пандемията, но и за съвсем други цели - за проследяване движението и контактите на несъгласни с властта лица. Електронното следене и без това добиваше плащещи, оруеловски размери и застрашаваше свободата на индивида още преди пандемията - особено в тоталитарни държави като Китай.


(За съжаление, ако след края на Студената война преди 30 години изглеждаше, че светът върви към обединение и повсеместно тържество на либералната демокрация, днес наблюдаваме обратната тендеция - възраждане на националпопулизма, изолационизма и авторитаризма дори в демократичния свят. Това прави възможността за електронно следене още по-смущаваща.)


Светът навлиза в глобална рецесия заради пандемията. Но компании, чийто бизнес е свързан с информационите технологии и изкуствения интелект, всъщност


регистрират големи печалби в новата ситуация.


Въпреки че безработицата главоломно нараства в някои от най-богатите страни в света, а икономиката главоломно се свива, това като че ли не впечатлява толкова много пазара на акциите. Кoмпании като Amazon, Microsoft, Facebook, Spotify, Zoom, Netflix, индустрията с видеоигри, със системи за работа от вкъщи, или обслужващи роботи (разбира се и компаниите, които призвеждат препарати за дезинфекция, маски и т.н.) са във възход.


Според списание "Форбс" най-богатите 25 души в света са забогатели с още 255 милиарда долара по време на пандемията. Но двамата най-богати са Джеф Безос и Бил Гейтс. А от 25-имата най-богати 15 имат бизнес, свързан с информационни технологии или изкуствен интелект. Ето защо независимо от това, че безработицата плашещо нарастна през същия период и икономиката навлиза в рецесия, пазарите на акции не се впечатлиха чак толкова много от тези проблеми.


Четвъртата индустриална революция, настъпването на ерата на изкуствения интелект, е нещо изключително вълнуващо. И, разбира се, развитието на технологията облагодетелства всички - и богатите, и бедните. Но все пак милиони хора по света остават без работа. И тук стигаме до втората, доста плашеща, радикална промяна, която пандемията изглежда ускорява. Незвисимо от технологично развитие, или може би точно заради него,


пропастта между бедни и богати в света нараства главоломно.


Най-богатите стават още по-богати, а броят на безработните, социално слабите, отхвърлените застрашително нараства. Наистина бедните работещи днес не са по бедни, отколкото са били преди половин век, дори са по-богати. Средната класа също не обеднява, но не става и по-богата. Или поне далеч не с темповете, с които най-богатите стават още по-богати. Пропастта между голямото мнозинство и малцината най-богати в света, главоломно нараства.


И най-лошото е, че в допълнение към това безработицата расте. А много компании трайно ще преминават към повече изкуствен интелект и по-малко работна ръка. Ще е нужен дори и по-малко "естествен интелект". Трудът на много работници с висше образование също се обезсмисля от изкуствения интелект. Не само нискоквалифицирания физически труд като събиране на плодове, сглобяване на коли или обслужване на гости в хотел (има вече и селскостопански и хотелски роботи), или на работещите в търговията на дребно (нараства обемът на електронната търговия), или на транспортните работници (настъпва изглежда ерата на автономни коли без шофьори), но дори и висококвалифицирания, интелектуален труд като хирургията или счетоводство, или правенето на всякакви прогнози и модели, започва да се поема от "умните машини".


Не става ли човешкият труд все по-излишен с развитието на АI технологията?


Оптимистите, разбира се, възразяват - с развитието на технологията се появяват все нови и нови професии - хората ще имат какво да правят и как да печелят парите си и в един високо технологически свят на "умните мшини". Артистите винаги са оцелявали, без да са много богати - макар и често да са имали трагична съдба и да не са били оценявани приживе. И сега ще оцелеят, въпреки че и изкуствата се дигитализират и виртуализират. Ще има нужда и от лекари, които да управляват и създават изследващите, лекуващи и опериращи машини. Днес един компютърен програмист е така търсен, както инженерът беше търсен през 60-те години на миналия век. "Умните машини" ще ни помагат, ще улесняват все повече живота ни. Няма да ни изместят!


Но има и друга, по-мрачна перспектива. Един свят на малък брой свръхбогати хора и огромна маса от безработни, от излишни хора. Един свят, в който най-богатите живеят безметежно, обслужвани от умните машини. Машините произвеждат за тях храна, вещи и домове, комфорт, здравеопазване и равлечения. Дори може би някакво електронно (псевдо) изкуство? Дори може би физическо бесмъртие! А останалите хора - голямото мнозинство от смъртни хора в пренаселения свят - стават излишни. Милиарди излишни безработни хора. Каква ще бъде икономическата полза на безсмъртните богати да се грижат за тях?


Надявам се, че това е научна (или дори не до там научна) фантастика. Литературна дистопия.


Аз не съм икономист, нито пророк. И много бих се радвал някой икономист визионер да ме убеди, че това обезсмисляне и обезценяване на хората, на мнозинството от хората, няма как и няма да се случи.


Засега краткосрочните заплахи от технологическото развитие, което пандемията ускорява, са преди всичко нарастването на пропастта между бедни и богати, но също и развитието на технологиите за следене и контрол, които могат да се използват както от тоталитарни правителства, така и от задкулисни икономически играчи. Социалната изолация, която не от вчера, но сега така се задълбочава, ще остане и след края на пандемията. Освен миграцията на бедните към богатите страни, ще продължи миграцията на всички от реалния към виртуалния свят.


Краят на една епоха, или Мутренската култура и залезът на Запада
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Има, разбира се, и положителни неща, които са ускориха от пандемията: въвеждането на електронно правителство, по пълноценното използване на информационните технологии в образованието, в науката, в медицината. И роботиката (умни коли, умни домове, "дистанционно" пазаруване и т.н.) - това за сега изглежда нещо добро. Все по-съвършеното виртуално общуване може да помага за обединяването и сътрудничеството на хора от цял свят за справяне с общи световни проблеми - и здравни, екологически, или социални. (Разбира се, виртуалното общуване не може да замести реалното.)


Всяка промяна в технологията може да се използва и за добро, и за зло.


Но при всяко положение промените - както развитието на медицината и приложението на информационната технология в различни области, така и нарастването на пропастта между бедни и богати - се ускоряват вследствие на пандемията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 450 Весело

  Отначало си помислих, че тези работи ги е написала някоя стажантка с комсомолски плам в очите, ама като се върнах обратно нагоре в началото на статията се убедих, че не съм се излъгал... Другарят Левчев бил...

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  Наистина бедните работещи днес не са по бедни, отколкото са били преди половин век, дори са по-богати.
  =======
  А....?
  И как го изчислихте това, бе дрогаре....?
  С такива фалшиви утехи.....нещата съвсем се объркват....
  Излиза че за в бъдеще.....и най богатия бедняк ще се чувства по богат от днешния най бедния богаташ.....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Весело

  Чашата е винаги по средата, важно е как я възприемаш. Най- интересната част е как хирурзите ще изчезнат или инженерите стават излишни!? Все едно господ ги измисля тези технологии, а не човека. Същото е да плачем, че някой е измислил миалната машина и миещите чинии останали без работа. Сега света разкрива безброй възможности, може да се оплакваш по цял ден на целия свят или да се опиташ с воля, желание и трудолюбие да си направиш живота песен. Решението е лично. Между другото не виждам някой нормален човек да иска да е на мястото на Безос, Гейтс и т.н. 24 часов график за година напред, никога не знаеш кога ти казват истината и една тайфа охрана за да изпиеш едно кафе. Без мен моля Ви се.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Какъв оптимизъм! Как всичко е цветя и рози. И успехи. Само едно дребничко нещо разваля пейзажа. Бедните стават все повече и по - бедни. Богатите не ги мислим. През 50-те години, средният американец беше доволен от работата си и заплащането. Стигаше за нормален живот, а сега не стига. И средната класа се е свила доста. Най - видно е в Германия. Много работят на втора и трета работа, за да вържат положението (образно казано). Но, както е казала Мария Антоанета, "като няма хляб, да ядат пасти". Е, резнали ѝ главата, а на бедните не станало по - добре. Останали си бедни и гладни. Важното е, че ни чака светло бъдеще. Този път - капиталистическо, или май беше демократично? Уф, обърках се.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Те искат парите на Безос,Бил Гейтс,а не да са на тяхно място. Впрочем,ако имаш парите на Безос,но НЕ се занимаваш с бизнес,а си го ударил на плейбойски живот,може да свалиш опасността да те гръмнат до нулата. Е,пак ще са ти нужни бодигардове да те пазят да не те отвлекат с цел рекет.

 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Съгласен съм с мнението Ви. Искам да споделя с Вас и друга гледна точка. В крайна сметка всички се стремим към щастие. Мислите ли, че толкова бързопроменяща се среда ни прави щастливи? Не знам на каква възраст сте, но идва един момент в живота (при някой на 40, при друг на 70) когато човек почва да се чувства изморен от промени и те го правят нещастен. Примери колкото искате: възрастните хора четат вестници, държат си домашния телефон, гледат прогнозата за времето "по телевизията", мобилните им телефони не са смартфони и т. н. Много съм далеч от идеите на лудитите,но наистина малко забавяне на темпото ще намали озлоблението. За мен определено двата процеса (на ускоряване на промените на средата в която живеем и озлоблението на хората в световен мащаб) имат връзка. Да, донякъде възможното забавяне е утопия. И какво следва? Ускоряване, ускоряване.... Докога? Организмът на човека се променя, доказан факт. Но не с тази скорост. Как мислите докога ще успяваме да се адаптираме? Помните произведенията на Азимов. Там подобни моменти водят или до застой или до криза или до принципна, кардинална промяна. Та... не знам.....

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  "Другарят" Левчев лъже,разбира се. Какво друго да се очаква от комунист! В България милиони хора работят за да...работят! Искам да кажа,че милиони българи след като платят транспорта с който отиват на работа,купят сандвичи и безалкохолно от лавката там,цигари и т.н.,накрая не им остават пари. Тоест, парите които изработват ги дават за да ходят на работа.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  “Държавната бюрокрация, която играе ключова роля във връзката между политическа власт (независимо кой е на власт) и задкулисието, саботира електронното упраление. “
  ——
  Начи тая тука глупотия е май единствената собствена мисъл на писача. Другото е преразказ на подочуто от Харари. Или както казва Бобо: “аз съм прос, та мий лесно” ... та и тоя тука.

  А що е глупост процитираната мисла, требе да е ясно...при това на квадрат: първо, на кво е проява “държавната бюрокрация” ... и второ електронното управление в ролята на дядо Иван дет ша Ва спасява от мутри, шайки и циреи по гъзъ

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  "Един свят, в който най-богатите живеят безметежно, обслужвани от умните машини.... Дори може би физическо бесмъртие! А останалите хора - голямото мнозинство от смъртни хора в пренаселения свят - стават излишни. Милиарди излишни безработни хора. Каква ще бъде икономическата полза на безсмъртните богати да се грижат за тях?

  Естествено- никаква. Или сте очаквали нещо различно от горното, неистово плодейки се (над 7 милиарда с перспектива за мно-о-ого повече....) ?!
  Просто тва вирусче не можаха го докара съвсем добре прилепоядците.
  Нищо- чакаме следващото ковидче, наука и прогрес има, все пак (ツ)

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Човекът казва, че не разбира от икономика все пак, което прави коментари за мислите му напълно безмислени:)
  И то поради един простичък факт-70% от заетите хора в развитите страни работят в услугите, а не в заводите:) И процентът ще расте.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Страшно било,че светът не отивал към обединение. Ами с това обединение поне 1-2 милиарда африканци и азиатци ще се заселят в Европа. И какво правим тогава-това ще е краят на европейската цивилизация.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Любопитно

  До коментар [#7] от "deaf":

  Всичко зависи от възприятието, deaf.....

  Различните епохи имат различно възприятие за социален просперитет......
  И съответно е много трудно да се предскаже.....как биха се чувствали щастливи хората за в бъдеще....как биха мислили....какви ще са им идеалите и т.н....

  Мен дори лично ме съмнява......дали бъдещите поколения ще правят голяма разлика между Омир и Оруел......
  Погледни човека на снимката.....
  На верно......когато е бил дете, са му обещали, че ще полети към Марс......а сега е на улицата.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Нелош текст, колко жалко, че хората, на които ВРЕМЕННО сме предоставили властта и управлението на държавата си нямат съвършено никакъв интерес нито към четене, нито към системен анализ......

 14. 14 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Всяка технологична революция е била посрещана отначало на нож, сетне е ставала нещо банално, накрая вече е пречела и е идвала следващата...
  На всеки етап е имало безполезни хорица, правещи драми от промените, предричащи “края на света” - техния, егоистично-еснафски свят на позакрепено “благополучие” на никаквата промяна.
  Най-дразнещи са циниците, на които “всичко им е ясно” и които виждат в напредъка “поредната измама” на някакви там сенчести елити.
  Това всъщност го разказват самообявилите се за “елит”, при това едва ли не “незаменим”.
  Ще изтекат обаче в канала и циниците, и фюрерите, и дембелите.
  Културата ще надмогне диващината, както е ставало вече няколко хилядолетия.
  Вярвам в смисъла за метафората, че когато си на велосипед, трябва да си в движение, и то напред, иначе ще паднеш.
  Разумът има последната дума.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  ... дори и висококвалифицирания, интелектуален труд като хирургията или счетоводство, или правенето на всякакви прогнози и модели, започва да се поема от "умните машини".
  *
  Няма база за сравнение между хирурзи и счетоводители. Докато електронното счетоводство не е кой знае колко сложна задача от гледна точка на софтуера, то до пълната замяна на хирурзите от роботи ще мине много дълго време. Дори и някои манипулации да бъдат извършвани от роботи, то поне засега те са управлявани от човек.

 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 724 Весело

  Споко! Вирусите ще си свършат работата, те не правят разлика между бедни и богати.

  За успокоение на тия дето веднага ще рипнат да ми възразяват, че богатите имат повече възможности за социално дистанциране, ми се налага да припомня за вируса на СПУН (Синдром на Пълна Умствена Недостатчност). Той има свойството да се разпространява точно сред тези, които най-добре се дистанцират. Така че - не им завиждайте и не пишете глупости по форумите, просто си живейте живота.

  73! Go Go
 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 464 Неутрално
 18. 18 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Същото е да плачем, че някой е измислил миалната машина и миещите чинии останали без работа. Сега света разкрива безброй възможности, може да се оплакваш по цял ден на целия свят или да се опиташ с воля, желание и трудолюбие да си направиш живота песен
  —цитат от коментар 3 на stoiank

  Не са останали без работа, защото са се научили да правят нещо, за което трябва повече ум. Така малко по малко изчезват всички работи, първо по-нискоквалифицираните, след това средно-, накрая и висококвалифицираните ще изчезнат. Ще останат само работи, за които трябва наистина много ум. А тях не всеки може да ги върши.
  Машините/роботите поумняват безгранично. Да речем всяка година с по 5%. И с по 1% да е, пак с натрупване нарастването е експоненциално за няколко века.
  Докато човек не става по-умен. Има много сравнения за обема на черепната кутия, малко е нарастнал от неандерталците насам, но след това е спрял да расте и ние сме горе-долу умни колкото древните гърци или египтяни. Правим повече неща с помощта на натрупаното знание, но средният човек, който се ражда сега не е по-интелигентен от средния тогава.
  Начертай си една крива на растежа на способностите и сам ще стигнеш до неизбежния извод, че машините ще изместят хората. Какво ще стане с излишните, е въпрос с отворен отговор. Ако господарите са благосклонни, може да им отпуснат някакъв минимален базов доход. Ако не са...

 19. 19 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "ПИК (който се поръчва с имейл)"

  ПИК от НАП може и да се "поръчва" по имейл, но трябва да отидеш на място, с лична карта, за да си го вземеш. Така написано, изречението е подвеждащо. Цялата статия ми звучи високопарно и подвеждащо.

  https://www.pariteni.bg/novini/potrebiteli/zaiaviavame-pik-na-nap-po-imejl-ili-s-obazhdane-234869

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 20. 20 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Благодаря за несръчната реклама, но нито ще си купя книгата на отрока Левчев, нито пък ще я прочета! „Залезът на Запада“ и неговият татю ни го пророкуваше, а тя стана, каквато стана, та залезе целият соцлагер, барабар с Варшавския договор (ако някой помни това) и СИВ (това пък вече никой не помни)! Но нека си пише момчето, не пречи, нито възторгва някого!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Тези неща се знаят отдавна. Идват времена, когато необразованите и неквалифицираните ще станат излишни на пазара на труда.

 22. 22 Профил на ivan_simeon
  ivan_simeon
  Рейтинг: 229 Неутрално

  ... и в един високо технологически свят на "умните мшини".

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз съм съгласен с автора, че има такива тенденции и вече се чудя, кога т.н. "Безулсовен Базов Доход" реално ще се случи. Казвам това не защото идеята ми харесва, напротив, но истината е, че при такива големи маси хора без работа и доходи, в съчетание с общочовешката якобинска завист нещата ще се дотъркалят до бунтове и революции.
  Под различна форма и мотиви, това може да се наблюдава, при това в развитите и с висок стандарт страни.
  Така че бъдещето не се очертава скучно:).

 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2224 Весело

  Освен куцащо познание по икономика, на автора му куца и историята. Там онази, дето техническите революции променяли нещата и другата част, дето освободили робите и лудитите дето чупели машините и дето накрая света пак не се сринал, ами бедните днес стават повече (прираст е причината) ама и по-богати в сравнение с предишните времена...
  А да, и изкуствения интелект и роботите няма да изместят човека, щото първите не получават заплата за харчене, за разлика от втория, а пазарите се състоят предимно от платежоспособно търсене...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK